Știrea zilei
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 

Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  

Anul 2020.  

 

În sudul țării, parcul compus din 250 de turbine continuă să genereze energie verde. Un sincron de elice ce poate fi observat pe o distanță de câțiva kilometri. Acolo se află cel mai mare parc eolian de uscat din Europa care generează într-un singur an peste 1.600 de TW de energie electrică.  

 

Producţia eoliană realizată de parcul eolian CEZ într-o lună ar fi putut asigura energia verde pentru oraşele Filiaşi, Dăbuleni, Calafat, Câmpulung şi Curtea de Argeş, adică peste 46.000 de case, timp de un an de zile. 
 

Proiectul a costat 1,1 miliarde de euro, a fost inaugurat în anul 2011 și este deținut de o companie din Cehia. Județul Constanța a ajuns grație acestei importante investiții pe primul loc în România în domeniul proiectelor de energie regenerabilă.  

 

A fost odată și la Botoșani...

 

Și la Botoșani a existat un început. În micul orășel Bucecea, unde specialiștii din domeniu au găsit o zonă propice pentru dezvoltarea unei investiții similare. Au fost făcute tot felul de măsurători specifice și s-a stabilit că în această zonă vântul bate cu o viteză de 4,5 metri pe secundă.  

 

În anul 2007 un om de afaceri din Suceava a construit prima și singura turbină din județul nostru.   

 

 

Primăria Bucecea i-a concesionat în acest scop 100 metri pătraţi de teren. Centrala eoliană a fost amplasată imediat la ieşirea din Călineşti, cu o înălţime de aproape 40 de metri, pala elicei are 11 metri, iar ansamblul din vârful turnului, şapte tone. 

 

 

A fost inaugurată atunci de oficialitățile județene fiind invitați și șefi de ministere de prin Capitală. Centrala electrică a funcționat însă o lună de zile, după care localnicii au sustras un cablu și a fost nevoie să fie comandat un altul din Germania.  

 

„Eoliana nu mai funcţionează în momentul de faţă. A funcţionat foarte bine, dar s-a furat o bucată de cablu de acolo şi până să se aducă altul din Germania nu funcţionează. Avea contract cu E.ON Moldova şi furniza energie la sistemul naţional. Poliţia are cazul în lucru, dar e puţin probabil să le dea de urmă”,  

declara în 2007 Andron Țimpău, primarul orașului Bucecea 

 

 

Odată rezolvată problema ivită, eoliana s-a mai rotit în jur de 15 luni după care a avut noi probleme tehnice cauzate de defecțiunea unui generator.  

 

Și asta a fost.  

 

Investitorul a abandonat proiectul care părea atunci promițător și și-a căutat alte medii propice să investească pe meleaguri străine. Turbina de la Bucecea a rămas solitară la intrarea în Bucecea devenind parte din peisaj. Nu mai stârnește nici curiozitate, nici interes la acest moment.  

 

Rămâne doar un proiect trecut pe lista eșecurilor.  

 

Primarul din 2007 este același și în 2020.  

A văzut proiectul în fașă, apoi l-a urmărit murind.  

 

„Nu mai funcționează de ani buni pentru că acel investitor de la Suceava s-a retras, este plecat în străinătate, am impresia că a trecut pe alt gen de afaceri și a cam renunțat la afacerea asta. Eu am mai avut o discuție cu el, dânsul spune că va veni să continue, dar nu știu...”, 

Andron Țimpău, primarul orașului Bucecea 

 

„Îi așteptăm cu brațele deschise”

 

În anii care s-au scurs, au mai existat ușoare intenții de resuscitare a eolienei și chiar de extindere a așa-zisului parc.  

 

„Vor să mai vină, chiar se pretează foarte bine pentru un parc eolian aici, sperăm că vor veni. Au fost și alți investitori care au făcut măsurători și chiar le-a plăcut, este o zonă bună care să producă energie pentru sistemul național. Noi îi așteptăm cu brațele deschise” 

Andron Țimpău, primarul orașului Bucecea 

 

Primăria Bucecea nu poate prelua turbina deoarece ea mai poate fi readusă la viață doar de un furnizor atestat de energie electrică. Eoliana nu are nevoie nici de măsuri pentru conservare pentru a nu se deteriora de trecerea timpului.  

A înlemnit într-o așteptare încăpățânată în speranța că poate va mai simți vreodată vânt în elice.  

 

 25 de parcuri eoliene sunt la acest moment la nivel național. 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Asistaţi social încălziţi cu energie eoliană

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Un liberal condamnat și-a pierdut calitatea de consilier județean! Locul său preluat de un președinte de filială care a „sărit” șase oameni
Componența liberală din plenul județean va fi din nou modificată după ce unul dintre aleșii de pe lista PNL și-a pierdut mandatul.Înlocuitorul său pare să fi fost mai greu de găsit după ce partidul a fost refuzat de șase ori.
Cornel Șfaițer, LIVE: Mă doare, o spun cu toată inima / Asta cu mutatul la Suceava nici de glumă nu-i bună VIDEO
Președintele alături de care FC Botoșani a promovat în SuperLigă și a obținut prima calificare în cupele europene deplânge situația în care a ajuns echipa, dar crede că există șanse reale pentru salvarea de la retrogradare și transmite suporterilor să fie alături de roș-alb-albaștri în această perioadă extrem de dificilă.
Ofertă UNICAT: Un om de afaceri acordă 10.000 de euro botoșăneanului care îi aduce cumpărător pentru o clădire din zona ultracentrală – FOTOGALERIE
Prima dată a scos-o la vânzare în 2014, după ce timp de trei ani a operat acolo pub-ul ”La Negustori”. Ulterior a închiriat-o la alte firme cu afaceri în domeniul HORECA, însă nu a renunțat la ideea de a ceda întregul imobil.
Toată lumea la muncă în folosul comunității! Inclusiv mămicile vor presta activități comunitare
Noua lege prin care se stabilește venitul minim de incluziune prevede ca obligativitatea să fie aplicată pentru toți beneficiarii apți de muncă.
DISPARE de la Botoșani stația GPL a companiei care a produs tragedia de la Crevedia: CE anume se va construi în loc – FOTOGALERIE
Respectivul punct de lucru al companiei Flagas SRL din strada Ion Pillat urmează să dispară cu totul. Iar în loc să apară alt obiectiv.
Șeful de la Protecția Consumatorilor a luat supermarketul în brațe și REFUZĂ să justifice închiderea magazinului Lidl și să spună ce a găsit acolo
La o săptămână de la închiderea magazinului Lidl din apropierea ISU, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani refuză categoric să facă publice motivele pentru care s-a luat această decizie.
Nadia, sunteti o deceptionata, chiar va compatimesc, acest primar pe unde a trecut a murit totul in urma. Pacat de aceasta localitate pastorita 20 de ani de el,
9 septembrie 2020, 22:07
pacat ca nu mai candideaza domnul doctor Tampau il mai votam si de data aceasta, in rest nu mai ai cu cine, nici nu mai merg la vot
12 august 2020, 07:53
Sondaj
A fost politizată ediția din acest an a Balului Oamenilor de Afaceri?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Este un memoriu foarte amplu și bănuiesc că este un... provin informațiile de la un fost manager de la Nova Apaserv. Atât timp cât a fost acolo nu a rezolvat? Bănuiesc că este și frustrat acum și vă spun dvs. informațiile ce ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9725 lei
USD
Dolarul SUA
4.5419 lei
CHF
Francul elveţian
5.1534 lei
GBP
Lira sterlină
5.7376 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0556 lei
XAU
Gramul de aur
294.1024 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2544 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3086 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0036 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3433 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2044 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
6.1 o C
Dorohoi
3.1 o C
Bucecea
3.9 o C
Darabani
2.3 o C
Saveni
5.3 o C
Ştefăneşti
5.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.