Știrea zilei
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 

Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  

Anul 2020.  

 

În sudul țării, parcul compus din 250 de turbine continuă să genereze energie verde. Un sincron de elice ce poate fi observat pe o distanță de câțiva kilometri. Acolo se află cel mai mare parc eolian de uscat din Europa care generează într-un singur an peste 1.600 de TW de energie electrică.  

 

Producţia eoliană realizată de parcul eolian CEZ într-o lună ar fi putut asigura energia verde pentru oraşele Filiaşi, Dăbuleni, Calafat, Câmpulung şi Curtea de Argeş, adică peste 46.000 de case, timp de un an de zile. 
 

Proiectul a costat 1,1 miliarde de euro, a fost inaugurat în anul 2011 și este deținut de o companie din Cehia. Județul Constanța a ajuns grație acestei importante investiții pe primul loc în România în domeniul proiectelor de energie regenerabilă.  

 

A fost odată și la Botoșani...

 

Și la Botoșani a existat un început. În micul orășel Bucecea, unde specialiștii din domeniu au găsit o zonă propice pentru dezvoltarea unei investiții similare. Au fost făcute tot felul de măsurători specifice și s-a stabilit că în această zonă vântul bate cu o viteză de 4,5 metri pe secundă.  

 

În anul 2007 un om de afaceri din Suceava a construit prima și singura turbină din județul nostru.   

 

 

Primăria Bucecea i-a concesionat în acest scop 100 metri pătraţi de teren. Centrala eoliană a fost amplasată imediat la ieşirea din Călineşti, cu o înălţime de aproape 40 de metri, pala elicei are 11 metri, iar ansamblul din vârful turnului, şapte tone. 

 

 

A fost inaugurată atunci de oficialitățile județene fiind invitați și șefi de ministere de prin Capitală. Centrala electrică a funcționat însă o lună de zile, după care localnicii au sustras un cablu și a fost nevoie să fie comandat un altul din Germania.  

 

„Eoliana nu mai funcţionează în momentul de faţă. A funcţionat foarte bine, dar s-a furat o bucată de cablu de acolo şi până să se aducă altul din Germania nu funcţionează. Avea contract cu E.ON Moldova şi furniza energie la sistemul naţional. Poliţia are cazul în lucru, dar e puţin probabil să le dea de urmă”,  

declara în 2007 Andron Țimpău, primarul orașului Bucecea 

 

 

Odată rezolvată problema ivită, eoliana s-a mai rotit în jur de 15 luni după care a avut noi probleme tehnice cauzate de defecțiunea unui generator.  

 

Și asta a fost.  

 

Investitorul a abandonat proiectul care părea atunci promițător și și-a căutat alte medii propice să investească pe meleaguri străine. Turbina de la Bucecea a rămas solitară la intrarea în Bucecea devenind parte din peisaj. Nu mai stârnește nici curiozitate, nici interes la acest moment.  

 

Rămâne doar un proiect trecut pe lista eșecurilor.  

 

Primarul din 2007 este același și în 2020.  

A văzut proiectul în fașă, apoi l-a urmărit murind.  

 

„Nu mai funcționează de ani buni pentru că acel investitor de la Suceava s-a retras, este plecat în străinătate, am impresia că a trecut pe alt gen de afaceri și a cam renunțat la afacerea asta. Eu am mai avut o discuție cu el, dânsul spune că va veni să continue, dar nu știu...”, 

Andron Țimpău, primarul orașului Bucecea 

 

„Îi așteptăm cu brațele deschise”

 

În anii care s-au scurs, au mai existat ușoare intenții de resuscitare a eolienei și chiar de extindere a așa-zisului parc.  

 

„Vor să mai vină, chiar se pretează foarte bine pentru un parc eolian aici, sperăm că vor veni. Au fost și alți investitori care au făcut măsurători și chiar le-a plăcut, este o zonă bună care să producă energie pentru sistemul național. Noi îi așteptăm cu brațele deschise” 

Andron Țimpău, primarul orașului Bucecea 

 

Primăria Bucecea nu poate prelua turbina deoarece ea mai poate fi readusă la viață doar de un furnizor atestat de energie electrică. Eoliana nu are nevoie nici de măsuri pentru conservare pentru a nu se deteriora de trecerea timpului.  

A înlemnit într-o așteptare încăpățânată în speranța că poate va mai simți vreodată vânt în elice.  

 

 25 de parcuri eoliene sunt la acest moment la nivel național. 

loading...
Asistaţi social încălziţi cu energie eoliană

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
O instituție organizează concurs pentru înlocuirea uneia dintre cele mai experimentate directoare de la Botoșani
Angajații unei instituții de la Botoșani sunt în formulă incompletă după pensionarea directorului adjunct. Ca atare postul a fost scos la concurs.
Consilierii, în frunte cu noua șefă a județului, învestiți într-o sală de spectacole cu familiile alături și o puzderie de ”oameni grei” în public, dar fără liberali – VIDEO & GALERIE FOTO
Cea mai atipică învestire de Consiliu Județean de la înființarea acestuia în 1992, a avut loc pe 23 octombrie 2020. La mai bine de patru luni de la data la care în Botoșani și în România ar fi trebuit să își preia mandatele noile aleși și la aproape o lună de la alegerile locale. Și nu în Palatul Administrativ, ci într-o sală de spectacole.
O șefă de la Urban Serv pe cale să preia conducerea noului serviciu de administrare a piețelor și cimitirelor de la Primărie
Preluarea de către Primăria Botoșani a administrării piețelor, oborului și cimitirelor a intrat în faza finală. În cursul zilei de astăzi ar urma să fie desemnat și conducătorul structurii nou create.
Managerul în turism venit din București să candideze ca ”să trecem de epoca WC-ului în fundul curții și să-l aducem în casă”
Povestea se repetă la fiecare patru ani... Brusc, un lider politic de la București descoperă Botoșaniul și își propune să îl facă bine. Cu o singură condiție: oamenii din acest județ să îl trimită în Parlament fiindcă el altfel nu poate să îi ajute atât de mult pe cât și-ar dori.
1 din 5 botoșăneni testați, pozitiv la Covid! S-a lăsat garda jos, pacienți care NU CRED în coronavirus, ajunși la spital în stop cardiorespirator
La sfârșitul săptămânii trecute la Botoșani s-a înregistrat recordul de îmbolnăviri a pacienților infectați cu SARS-COV-2.
VIAȚĂ de student din Botoșani în vremea COVID: Ferindu-ne de virusul pandemiei, mulți dintre noi am sfârșit trăind în adevărate focare de infecție psihică
Au plecat la drum cu speranța că își vor îndeplini visul de a deveni profesor, avocat, medic, informatician, psiholog. În luna martie li s-a spus că, pentru siguranța lor, este mai bine să se întoarcă în satele, în orașele lor, pentru a reveni în toamnă în campusurile universitare.
E cam gata și LISTA PSD pentru PARLAMENT: S-a tăiat în carne vie, câteva surprize de proporții
După ce PNL și USR-PLUS și-au stabilit candidații pentru Parlament, social-democrații botoșăneni se află la rândul lor în faza finală a definitivării listelor pentru scrutinul din 6 decembrie 2020. Ca și în cazul liberalilor, discuțiile s-au purtat într-un grup extrem de restrâns și tot ca la peneliști, nici liderii județeni ai PSD nu au făcut publice persoanele care s-au înscris în cursa internă.
Luptă la baionetă pentru Parlament în PNL: A intrat și Flutur în joc, s-a pus la bătaie și postul de prefect
Până la sfârșitul săptămânii, conducerea națională a Partidului Național Liberal trebuie să voteze listele de candidați la Parlament pentru toate județele, însă la Botoșani liderii organizației încă nu au căzut de acord asupra componenței acestora.
Criză de vaccinuri antigripale la Botoșani! Nu se găsesc în farmacii, medicii de familie au liste de așteptare cu sute de persoane
Criza pandemică declanșată în primăvara anului 2020 și în țara noastră a determinat populația să caute vaccinurile antigripale, mai ales pentru a nu se regăsi în situația de a ajunge la spital, iar o simplă răceală să fie confundată cu nedoritul coronavirus.
Loading...
Covid la Botoșani: Ultimii pozitivi s-au infectat la petreceri private, și-au contaminat și copiii! Botoșani, aproape de pragul critic
Autoritățile sanitare de la Botoșani au raportat marți, 13 octombrie 2020 un număr de 31 de noi cazuri de pacienți care au contactat boala cauzată de virusul SARS-COV-2. Cu o zi înainte fuseseră 30 de cazuri. La acestea se adaugă și două decese.
Business-ul anului: Mihaela Borcea a venit la Botoșani și a vândut Hotel Premier unui afacerist din Dorohoi
Într-o perioadă marcată de pandemie și de mari probleme economice, la Botoșani a avut loc poate cea mai mare tranzacție imobiliară a anului.
Revoluționar botoșănean lăsat fără titlu de președintele Iohannis pentru că a turnat la Securitate
La mai bine de 30 de ani de la evenimentele care au dus la prăbușirea regimului comunist, un botoșănean a rămas fără titlul de revoluționar primit, cel puțin teoretic, pentru meritele avute în victoria revoluției.
Medic stomatolog din Botoșani obligat de judecători să plătească DAUNE materiale și morale unui pacient
Mai rar, însă există și cazuri de malpraxis pedepsite în instanțele de judecată, iar un exemplu de acest fel vine de la Botoșani.
3 pe un loc la PNL pentru Parlament, s-a dat deja un vot pentru primele poziții cu rezultate umilitoare pentru câțiva grei din partid
La zece zile după alegerile locale, liberalii botoșăneni au demarat pregătirea celor parlamentare și au votat deja un draft al listei de candidați.
Loading...
Dosar penal la Parchet: candidat la Primărie acuzat că a încercat să se voteze singur de 8 ori
Plângerea penală a fost făcută la două zile după desfășurarea alegerilor locale din 27 septembrie 2020 și îl vizează pe unul dintre candidații la o primărie din Botoșani.
Flutur, scrisoare explozivă în PNL: Pur și simplu ne-au măcelărit / Nu m-am bucurat de susținerea partidului în aceste zile grele
Primarul încă în funcție al municipiului Botoșani își acuză colegii liberali că, direct sau indirect, au contribuit la pierderea alegerilor locale și la situarea sa pe locul al doilea în cursa de la municipiu, cel puțin până la renumărarea voturilor, dacă operațiunea aceasta va mai avea loc vreodată.
Iată SECȚIILE unde Biroul Electoral a decis renumărarea TUTUROR buletinelor pentru primar: cine-i liderul și câte voturi au Flutur & Andrei
Biroul Electoral de Circumscripție Municipală (BECM) nr. 1 Botoșani a decis miercuri, 30 septembrie, renumărarea voturilor în 18 secții de votare din municipiu, de pe buletinele pentru primar.
ZIUA A PATRA după alegerile locale! Nu avem primar ales, război cu contestații și plângeri penale, se vorbește deja de anularea scrutinului – VIDEO
Este o situație fără precedent la Botoșan, după desfășurarea alegerilor locale din 27 septembrie. La acest moment, deși Cosmin Andrei este teoretic viitorul primar al municipiului reședință de județ, la o diferență extrem de mică de voturi de contracandidatul său, edilul șef în funcție Cătălin Flutur, rezultatul votului poate lua o întorsătură radicală.
Gata noua configurație politică a CJ, PSD e la mâna lui Țurcanu sau Huncă pentru vicepreședinți – LISTA noilor consilieri
Dacă la Primăria Botoșani lucrurile sunt departe de un deznodământ, la Consiliul Județean sunt practic clarificate. Și nu doar ca președinte al Consiliului Județean, care este cunoscut încă din noaptea alegerilor, ci și în privința componenței plenului CJ.
Noaptea de coșmar din PNL care a pus capăt teatrului Șoptică - Flutur: S-au căutat degeaba unul pe celălalt – GALERIE FOTO
În urmă cu opt zile, Botoșaniul a avut parte de o noapte electorală cum n-a mai fost după revoluție. Dacă de obicei pe la 22:00 se știa deja cine este primarul, de această dată nu s-a știut nici la 23:00, nici la miezul nopții, nici la 1 și nici măcar la 1:30, tensiunea fiind insuportabilă.  
Nadia, sunteti o deceptionata, chiar va compatimesc, acest primar pe unde a trecut a murit totul in urma. Pacat de aceasta localitate pastorita 20 de ani de el,
9 septembrie 2020, 22:07
pacat ca nu mai candideaza domnul doctor Tampau il mai votam si de data aceasta, in rest nu mai ai cu cine, nici nu mai merg la vot
12 august 2020, 07:53
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
”Prietena mea e româncă. Fetele din zona mea, Los Angeles, sunt foarte frumoase, dar caracterul lor e… special. Nu neapărat în sensul bun”,Sebastian Dobrincu, milionarul din Silicon Valley, originar din Botoșani  ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8743 lei
USD
Dolarul SUA
4.1768 lei
CHF
Francul elveţian
4.5595 lei
GBP
Lira sterlină
5.4111 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0006 lei
XAU
Gramul de aur
251.6793 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3269 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9377 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1343 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1785 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6545 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.0 o C
Dorohoi
5.0 o C
Bucecea
5.0 o C
Darabani
5.0 o C
Saveni
5.0 o C
Ştefăneşti
5.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.