Știrea zilei
Peste 1.000 de botoșăneni de lângă oraș imploră pentru program la robinet! O dispeceră de la „Apă” îi păcălește că primarul e vinovat: Oameni buni, cui trebuie să fac eu plângere?VIDEO

De aproximativ două luni prefectul primește pe birou o avalanșă de sesizări din partea unor botoșăneni care deși sunt abonați ai Nova Apaserv nu beneficiază de apă decât sporadic.

În cazul în care problema nu-și găsește rezolvare oamenii susțin că vin să protesteze în oraș, în fața Prefecturii, Consiliului Județean sau companiei de apă și canalizare.

Nova Apaserv NU poate asigura apă tuturor abonaților

 

Pentru că sesizările nu au rezolvat problema care persistă de vreo cinci ani în comuna Răchiți, prefectul Sorin Cornilă a intermediat o ședință între toți cei implicați.

 

Primarul a venit cu viceprimarul și câțiva cetățeni din comună.

De cealaltă parte a mesei s-au regăsit prefectul Sorin Cornilă și șefii de la Nova Apaserv, Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor.

 

Primarul a fost cel care a fost rugat să redea nemulțumirile oamenilor.

 

 

„Lipsa apei în satul Răchiți. Am probleme și în celelalte sate, dar satul Răchiți... am aici o famile tânără cu copii care stă în partea de sus a satului și unde nu avem apă de aproximativ patru, cinci ani. Dacă vine, e pe perioadă scurtă și nu știm când. Nu ni se spune un program, dle aveți de la ora 1:00 noaptea la 3:00 dimineața”,

Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți

 

 

Oamenii din Răchiți cer program la apă

 

Cetățenii din comuna Răchiți mutați recent după ce și-au construit case aproape de municipiu povestesc că vara trecută prin robinete nu le-a curs apă deloc. S-au descurcat cu bazine proprii, fântâni, apă cărată cu mașinile. Electrocasnice schimbate deja în două rânduri după ce s-au defectat din cauza lispei apei: mașini de spălat, mașini de spălat vase, centrale termice sau boilere.

 

În patru zile într-unul din bazinele unei locuinșe se strânseseră abia 300 de litri, într-o familie cu doi adulți și patru copii.

 

Doar Europa ne mai salvează

 

Liviu Ștefan, directorul SC Nova Apaserv SA s-a arătat empatic față de situația oamenilor.

Doar că...

 

„Sunt aceleași rețele de 50 de ani. E aceeași rețea de zeci de ani, iar consumul a crescut. Imaginați-vă, ar trebui să decuplăm o mare parte din oraș, noi încercăm să facem un balans acolo”, a intervenit Liviu Ștefan.

 

Există și o luminiță la capătul tunelului însă s-ar aprinde peste 3 – 5 ani. Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) prin care Nova Apaserv poate accesa câteva zeci de milioane de euro necesare pentru trei aducțiuni vitale în județul Botoșani:

 

  • Cătămărăști – Flămânzi
  • Cătămărăști – Răchiți
  • Cătămătăști – Trușești

 

Aceste investiții ar rezolva mare parte dintre problemele din județ legate de furnizarea apei.

 

 

 

„Este prinsă pe un program mare care, din păcate a încercat foarte târziu, dar noi suntem optimiști că îl ducem la capăt. Dar în principiu mai devreme de trei ani nu se poate implementa”, a continuat să explice directorul de la Apă.

 

 

”Avem săptămâni la rând când nu vine măcar un gram de apă”

 

 

Prezentarea scuzelor și a modului precar în care se află rețeaua de apă nu i-a mișcat de oamenii din Răchiți: „acestea sunt probleme de organizare, nu ne privesc pe noi”, i-au replicat directorului.

Au insistat în schimb ca măcar câteva ore pe zi să primească apă la robinete:

 

„Ce trebuie să facem noi ca să putem obține de la dv. o promisiune, vine iarna și nu avem apă, măcar să ne bazăm pe ceva. Să ni se spună: la iarnă, veți avea program de apă de la...la. Ceva de genul acesta. Am văzut că la Stăuceni s-a făcut un program de apă, măcar câteva ore pe zi să avem și noi. Avem săptămâni la rând când nu vine măcar un gram de apă”.

 

„Găsiți o soluție!”

 

În anul 2022, lângă un municipiu reședință, să existe sute de familii care să fie nevoite să trăiască fără apă, este inadmisibil, susține primarul de la Răchiți. Mai ales în aceste vremuri în care există sumedenii de soluții tehnice prin care se pot rezolva astfel de probleme.

 

„Vreau să vă spun ceva, satul Răchiți are 1.200 de locuitori. Găsiți o soluție, nu putem să lăsăm peste 1.200 de locuitori la o aruncătură de băț de oraș, pentru că avem o problemă internă sau tehnică. Trebuie găsită o soluție. Suntem la masă, am venit, înțelegem problemele, dar trebuie să găsim o soluție”,

Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți

 

Dispecera care păcălește oamenii

 

Mai mult, primarul i-a cerut directorului de la Nova Apaserv să ia măsuri cu privire la un operator feminin de la dispecerat care le-ar transmite oamenilor care sună că „primarul le închide apa”.

Peste 100 de cetățeni din comună ar fi luat cu asalt Primăria ca să-i ceară socoteală lui Florin Bulgaru pentru că îi privează de acest serviciu vital.

 

„Aveți un operator la Nova Apaserv, în momentul în care cineva face o reclamație, este o doamnă care spune în felul următor: primarul v-a închis apa. Primarul nu știu ce a făcut. Oameni buni, cui trebuie să fac eu plângere pentru că mi se aduc niște acuze și eu par vinovat și vine lumea și-mi spune: mi-ai închis apa. – Când ți-am închis eu apa? Stai oleacă că nu știu despre ce este vorba”,

Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți

 

Prezent la ședință, vicepreședintele Consiliului Județean a cerut detalii pentru a putea fi identificată respectiva angajată: „Ar trebui o dată și o oră când ați sunat”, a cerut Bogdan Dăscălescu.

 

„Ca să plătiți pe cineva ca să dezinformeze populația, mi se pare urât. Chiar urât. Spune dle: avem avarie, nu știm, am notat, o să aducem la cunoștință dar nu că primarul e vinovat. Dacă plouă afară primarul e vinovat, dacă nu, nu”,

Florin Bulgaru, primar comuna Răchiți

 

Probleme și cu refacerile

 

Și nu în ultimul rând, primarul de la Răchiți a cerut să se rezolve găurile din carosabil cauzate de intervențiile echipajelor Nova Apaserv la avarii.

Și care ar fi rămas nerezolvate de 2 ani.

 

„Noi am moștenit aici un sistem de reparații cu terți la Nova Apaserv. Acum, ca o constatare a mea, ne costă foarte mult sistemul acesta de lucru. Noi o să încercăm să schimbăm un pic procedura asta de lucru. O să încercăm să preluăm și noi cu o echipă să facem reparațiile, dar vorbim de anul viitor pentru că e complicat cu terții, prețurile sunt foarte mari”,

Liviu Ștefan, director Nova Apaserv

 

*Răchiți, 26 septembrie 2022

 

Prefectul merge la Răchiți

 

Prefectul Sorin Cornilă a cerut la finalul întâlnirii să fie găsite soluții pentru cetățenii din comuna Răchiți.

 

„Haideți dle director, vedeți ce sesizări sunt la Nova Apaserv la dv., și să găsim o soluție pentru zona aia. Sunt deja patru luni de când eu tot i-am trimis la dv., acum v-am spus ce intenții aveau”,

Sorin Cornilă, prefect

 

Și a declarat că se va deplasa personal la Răchiți în viitorul apropiat pentru a verifica dacă oamenii beneficiază de apă, chiar și după un anumit program stabilit.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Comune lăsate fără apă, acuzații lansate de un primar către Nova ApaServ: O doamnă de acolo minte cu nerușinare
AMENDĂ de 40.000 de lei pentru Nova Apaserv, imagini cu dezastrul găsit de comisarii de la Mediu – GALERIE FOTO&VIDEO

 

Bolnavii de la Botoșani care primesc indemnizație de 1.000 de lei ca să stea acasă – VIDEO
Potrivit legii acest beneficiu este acordat sub forma unei indemnizații de hrană.
Valul de șantiere din școli și licee ar putea afecta alegerile la Botoșani: Mii de botoșăneni rămân fără secții de votare
În municipiul Botoșani sunt înregistrate în total 85 de secții de votare. Toate sunt amenajate în unități de învățământ.
Vânt de Dan Nechifor pe la Prefectură: Eu îl apreciezVIDEO
Lupta pentru putere din interiorul PNL nu vizează doar obținerea nominalizărilor la posturile cheie din administrația publică locală, adică președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani, ci și funcția de prefect.
Surpriză uriașă pentru șefia județului, Iftime ia în calcul probabil cel mai tânăr candidat la CJ din istoria Botoșanilor – VIDEO
Când trei se bat în PNL Botoșani, s-ar putea să câștige al patrulea. Aceasta dacă Valeriu Iftime va reuși până la urmă să preia președinția organizației județene a liberalilor și să își pună în practică planurile privind nominalizarea candidatului la șefia Consiliului Județean.
REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
Inspectoratul de Muncă NU face anchetă în cazul actorului împușcat, pistolul adus de acasă: Această armă a fost acceptată de regizor
Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu” a anunțat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) incidentul care a avut loc la finalul săptămânii trecute.Cu toate acestea, inspectorii ITM nu au demarat propria lor anchetă.
Bucurie pentru primari și o armată de peste 1.000 de consilieri botoșăneni: Se pregătește creșterea mandatelor de la 4 la 5 ani
Aleșii locali ar putea rămâne în funcții timp de cinci ani din momentul validării mandatelor. Aceasta dacă proiectul inițiat de Uniunea Democrată Maghiară din România va fi votat de Parlament.
Dr. Claudia Malancea înlocuită din funcția de șef secție terapie intensivă de la Spitalul Mavromati
Aflată în arest la domiciliu până la începutul lunii martie, medicul Claudia Malancea a fost înlocuită din funcția de conducere de la Spitalul Județean Mavromati.
Negocierea anului: Peste 3 milioane de euro pentru o fabrică, în loc s-ar putea ridica un spital - FOTOGALERIE
Problemele cu care se confruntă fabricile de confecții din Botoșani pot deschide noi oportunități de afaceri. Iar una dintre acestea s-a ivit chiar în centrul orașului.
Întâlnire de gradul zero Iftime – Șoptică la conac, se prefigurează un ”careu de ași” pentru alegeri
După câteva zile de dispute la nivel declarativ, președintele grupului ”Elsaco” și președintele PNL Botoșani s-au întâlnit. Luni seară, cei doi au avut o întrevedere la Conacul Zăicești, parte a grupului de firme condus de omul de afaceri.
Inimă de salvator: Oamenii care îndură ger și viscol și cumpără dulciuri pentru copii, din banii lor – VIDEO & GALERIE FOTO
Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor
Accesarea împrumutul bancar de către Primăria Botoșani a fost aprobată de consilierii locali într-o ședință care a avut loc spre finele lunii decembrie 2023.
„Se coace” încă o MĂRIRE salarială pentru angajații CJ-ului și ai altor trei instituții din subordine
Proiectul de hotărâre care vizează creșterea salariilor va fi supus dezbaterii în cadrul unei ședințe extraordinare programată luni, 5 februarie 2024, de la ora 14:00.
O tânără campioană a devenit cetățean de onoare: Prin seriozitate, profesionalism a reușit să se impunăGALERIE FOTO
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali miercuri, 31 ianuarie 2024.
Primarul și fostul parlamentar, proces început cu listă de contestații împotriva DNA Suceava
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava în cursul lunii martie a anului trecut.
OFICIAL: Municipiul Botoșani mai are puțin peste 90.000 de locuitori, o singură comună „și-a păstrat” oamenii
Recensământul populației a ajuns în punctul final, fiind publicate rezultatele definitive ale acestui demers important. Datele oficiale arată o scădere a populației atât în județ, cât și în municipiul reședință.
Posturile de stat considerate neatractive la Botoșani dar cu impact uriaș în comunitate: Orice polițist ar putea veni
Există o instituție de mare impact la Botoșani care se confruntă cu lipsă de polițiști deoarece beneficiile financiare nu sunt îndeajuns de atractive.
Preotul care „mângâie” sufletele bolnavilor din spital: Pereţii spitalelor au ascultat mai multe rugăciuni, decât pereţii bisericilor
Pe lângă personalul medical care îngrijește pacienții, preotul de caritate Teodor Ciurariu care slujeşte la Spitalul Municipal Dorohoi le este alături prin îndrumare, credință şi rugăciune.
Anul în care Teatrul Mihai Eminescu este redat botoșănenilor! Primarul, dezvăluiri despre ultima sută de metri – VIDEO
Chiar ministrul Culturii, Raluca Turcan, vorbea despre perioada de aproape un deceniu în care actorii au fost privați de clădirea în care și-au desfășurat activitatea zeci de ani la rând.
Matei este sluga lui Turcanu care isi ocupta timpul mai mult cu politica decat cu probmele de exploatare .Dispecera se stie cine este dar asa se intampla cand confunzi dispeceratul taxi cu cel de la apa si cand concurezi de unul singur si mai iei si nota maxima.....
27 septembrie 2022, 22:32
Matei , in afara de a fi sluga lui Turcanu , numai gura e de el , marea majoritate a timpului petrecut la munca e ocupat cu politica .Dispecera se știe cine este , dar na …..asta este când faci trecerea de la dispecerat taxi la dispecerat apa , care nu e același lucru plus ca ai candidat singur la concurs și ai luat nota 10 ……
27 septembrie 2022, 19:42
in ziarul Adevarul din 23 04 2019 scrie ca Europa ne a trimis 300 mil euro etapizat pt canalizare dar daca nimeni nu vrea sa faca transparenta sa vada ce s au facut cu banii .
27 septembrie 2022, 18:49
Care director?navetistul ,antrenorul?
27 septembrie 2022, 17:58
Sa stii ca directorul chiar stie cu ce se ocupa operatorul, dar cu inginerul mare dreptate ai.
27 septembrie 2022, 17:11
In afara de incompetenta directorului pus politic fara ca sa inteleaga deloc cu ce se ocupa operatorul de furnizare servicii apa si canal mai este un inginer matei de mana a 7 a , un incompetent care cauta sute de motive sa nu faca nimic. Umbla prin sediu si vorbeste singur la telefon aratand cat de ocupat este!! In schimb daca iese vreun matrapalzac cu ceva bistari este primul la rezolvat. Domnule Prefect poate un audit la acesti trantori pusi politic nu ar strica. Uitati va cate gropi sunt in oras unde scrie ca lucreaza Nova. Dar lucreaza?
27 septembrie 2022, 15:04
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
10.6 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
9.8 o C
Darabani
8.8 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
11.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.