Știrea zilei
Pesediștii se calcă în picioare pentru fotoliul prefectului, șefa PSD a plecat la negocieri cu două variante, liberalii trag spre ministere
  • Negocieri „la sânge” în Capitală, efervescență în filialele politice din teritoriu atât din sfera social-democrată, cât și din cea liberală, pe marginea împărțirii funcțiilor de conducere din prefecturi.
  • Costel Șoptică pare resemnat, iar Doina Federovici a plecat spre București pregătită de negocieri.

Coabitare politică între prefect și președintele CJ 

 

Regula de bază privitoare la repartizarea funcțiilor în teritoriu a fost anunțată de președintele PNL, Florin Cîțu, miercuri seara, în sensul în care se va merge pe varianta unei coabitări politice la nivel de unitate administrativ-teritorială. Mai exact, culoarea politică a președintelui Consiliului Județean (ales prin vot) să corespundă cu cea a prefectului (numit de Guvern). În acest fel să fie eliminate răfuielile politico-administrative care nu sunt nicicum în interesul comunităților locale, cum se întâmplă în prezent la Botoșani. 

 

Aleșii „cu picioarele în apă rece” după ce prefectul a atacat și hotărârea cu accesul copiilor pe terenurile de sport – VIDEO

 

Ceea ce înseamnă că la Botoșani prefectul revine PSD-ului, în ciuda zbuciumului liderului PNL de a păstra șefia Prefecturii.

 

În pat cu dușmanul: Șoptică vs Federovici, Nechifor vs Andrei - PSD + PNL e... aproape dragoste la Botoșani

 

Doina Federovici s-a aflat la București în decursul zilei de joi, 9 decembrie 2021, pentru negocieri interne cu șefii PSD. Cu o zi înainte, la biroul său de la Consiliul Județean a fost coadă, fiecare președinte de organizație din județ sau social-democrat cu voturi numeroase în spate venind la discuții cu anumite pretenții.

 

Toți pesedeștii vor prefect

 

PSD Botoșani ar opta mai degrabă pentru obținerea celor două funcții de subprefect și cea de secretar general al Prefecturii, în detrimentul postului de prefect. Și de asemenea ar negocia pentru două posturi de secretar de stat, la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor și la Ministerul Educației.

 

O sumedenie de pesediști marșează însă pentru preluarea conducerii Prefecturii, fiind înaintate numeroase nume de posibili reprezentanți ai Guvernului în teritoriu. Practic, mai toate persoanele din filiala județeană social-democrată și-ar dori un asemenea post, de la șefi din CJ, directori de instituții până la unii parlamentari. Pe lista social-democrată a doritorilor s-ar regăsi inclusiv femei, iar o eventuală nominalizare din Organizația Femeilor Social Democrate ar consemna o premieră la nivelul județului, unul în care cel mai înalt post din Prefectură a fost ocupat exclusiv de bărbați.

 

Pe de altă parte, și varianta cu președinte – prefect din același partid ar putea să cadă, în urma rundei de negocieri interne de această dată, din PNL și PSD.

 

Pentru că există județe (nu în Moldova), unde PNL are organizații puternice și care se opun vehement în a ceda orice fel de funcții celor de la PSD și își doresc o conducere monocoloră la nivel administrativ.

 

Doina Federovici nu a dorit să facă dezvăluiri privitoare la vizita la București arătând că „nu s-au închis negocierile”.

 

Resemnare la PNL Botoșani 

 

Nici Costel Șoptică nu a comentat în vreun fel întorsătura de situație: „La acest moment nu avem nimic”, a arătat președintele PNL, explicând că discuțiile sunt departe de a fi tranșate în vreun fel.

 

La acest moment, se știe că din toată țara PNL are președinți de consilii județene în 17 județe și implicit 17 posturi de prefecți. Aceste județe nu ar mai intra la rundele de negocieri privitoare la posturile de secretari de stat.

 

În oglindă, sunt 21 de președinți de consilii județene PSD și ca atare, social-democrații și-ar adjudeca prefecții din tot atâtea județe, în această categorie fiind de altfel și Botoșaniul.

 

Serile trecute, la noi discuții în coaliție s-ar fi luat în discuție inclusiv o variantă moncoloră de conducere a județelor, în sensul în care acolo unde există un prefect PSD spre exemplu, din același partid să provină și cei doi subprefecți (inclusiv secretarul general).

 

Până la urmă, s-ar fi ajuns la un protocol neasumat la acest moment în mod oficial, prin care prefectul PNL, spre exemplu, să aibă un subprefect din același partid, iar a doua funcție să fie alocată PSD-ului alături de cea de secretar general. Includerea funcției de secretar în negocierile politice este plină de ciudățenii, în condițiile în care aceste posturi sunt ocupate de funcționari publici care trebuie să îndeplinească o serie de condiții clare. Și, cel mai important, sunt ocupate prin concurs.

 

Ar exista și posibilitatea ca printr-o Ordonanță de Guvern să fie modificată maniera de ocupare a posturilor de secretari generali în prefecturi, în sensul politizării lor.

 

Unii liberali susțin că șefii PNL de la Botoșani s-ar fi resemnat deja cu faptul că au pierdut postul de prefect și ar ținti mai sus, pentru un post de secretar de stat și unul de președinte de agenție.

 

Etapele negocierii

 

Aceasta și pentru că varianta cea mai intens discutată este o negociere pe etape:

 

1.PSD și PNL își aleg întâi județele în care iau prefectul pe modelul deja anunțat (cine are președinte de CJ primește și prefectul)

 

2.PSD și PNL își împart secretarii de stat, iar la această etapă participă doar județele care nu au primit un post de prefect și care nu au nici ministru. În varianta actuală de negociere liberalii ar avea șanse mari să obțină un post într-un minister, iar social-democrații nu ar putea emite pretenții fiindcă îl au deja ministru pe Marius Budăi. 

 

3.PSD și PNL își repartizează posturile de președinți de agenții, fază în care ar intra din nou la negociere toate județele

 

Doi și degeaba... Lovitură de teatru la concursul pentru șefia Direcției Sanitare – Veterinare

 

La nivel național formațiunile politice ar negocia pe 35 de funcții de secretar de stat în ministere, ceea ce înseamnă că Botoșani ar urma să aibă în mod clar cel puțin o persoană desemnată pe o astfel de funcție.

 

Oricum s-ar finaliza aceste negocieri, singurul lucru cert este că, în oricare variantă, Dan Nechifor, actualul prefect, va fi eliberat din funcție.

 

Liberalii au adoptat deja o hotărâre prin care îl susțin pe Sorin Cornilă, iar social-democrații nici nu concep să continue cu Dan Nechifor ca prefect, plângându-se de hotărârile de Consiliu Județean și Consiliu Local inițiate de social-democrații Doina Federovici și Cosmin Andrei, pe care primul reprezentant al Guvernului în județ le-a atacat, blocând aplicarea lor.

 

loading...
Este oficial: De față cu Dan Nechifor liberalii au votat noul prefect
Dan Nechifor împins de pe fotoliul de prefect, un tânăr om de afaceri pregătit să-i ia locul

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
POVESTEA medicilor care salvează suflete, în locul autorităților - Aș fi vrut să-mi strângă mâna un oficial, să-mi zică: bravo că ai făcut astaVIDEO
Sunt oameni care trăiesc mai puțin pentru sine și mai mult pentru ceea ce se întâmplă în jur. Botoșăneni cu multe nopți albe și cu sentimentul că reușesc mult prea puțin, într-un noian apăsător de lucruri care funcționează anapoda. Oameni care dăruiesc tot câștigul pentru care muncesc aproape fără oprire.
Nova Apaserv trimite executorii pe urma hoților de apă: Am prins pe cineva, i-am imputat o sumă, el fură în continuare
În doar câteva luni de activitate, de când Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA a fost preluat de Sorin Ciobanu, au fost depistate zeci de cazuri de consum fraudulos de apă.
Un om de afaceri din Botoșani va deschide un restaurant cu mâncare „ca acasă”, mustărie și terasă deschisă pe timpul iernii
Unii dintre botoșăneni își amintesc probabil terasa amenajată pe perioada verii pe centura Pacea, înconjurată de gard de stuf.Mâncarea era 100% tradițională iar clienții primeau inclusiv bere la metru.
Gelu Graur și Sînziana Secrieru și-au vândut clubul din centrul orașului! Old School preluat de un cunoscut om de afaceri
Decizia de a vinde clubul a fost anunțată și în trecut pe rețelele de socializare, după perioada grea de pandemie în care HoReCa a suferit enorm. A fost concretizată în urmă cu o săptămână.A contat în luarea deciziei și faptul că există o avalanșă de controale la cluburile cu vizibilitate la public, în timp de alte unități, cu mai multe presupuse probleme, sunt verificate arareori. 
Tot mai strâmtorați din cauza scumpirilor: Peste 8.000 de botoșăneni au câte două locuri de muncă
Scumpirile din ultima vreme afectează traiul botoșănenilor. Oamenii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru plata facturilor, a alimentelor și carburantului și nu numai. 
Sclavagism modern: OPT adolescenți prinși muncind „la negru” la o terasă din municipiu, lucrau și câte 16 ore pe zi
Unii dintre angajatori profită de tinerii care urmăresc să câștige propriii bani de buzunar și îi folosesc într-un soi de „sclavagism modern”, fără să aibă vreo temere că ar putea să răspundă din punct de vedere legal pentru sustragerea de la plata dărilor specifice către stat. Patronii profită astfel de adolescenți, pe care-i exploatează la un program de lucru mult peste cel reglementat legal. 
Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
DEZVĂLUIRE despre cum ajungi director prin concurs la Botoșani: Există un schimb de plicuri cu unele și cu alteleVIDEO 
”Mi-am luat concediu și am învățat”, ”chiar a fost pe bune, s-a putut înscrie oricine”, ”am luat biografia și am parcurs toată legislația de acolo”. Am enumerat doar câteva dintre explicațiile pe care candidații cu susținere politică la posturile de director la unitățile de stat le dau după promovarea examenelor și obținerea funcțiilor mult dorite. Oficial, bineînțeles... 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
Este clar ca PNL- ul nu mai are conducător , pleacă în fiecare zi oamenii din partid. O sa rămână Iohannis cu câțiva membrii slugarnici, sub 10 %.
10 decembrie 2021, 12:56
Într-o perioadă de pregătire sufletească și trupească pentru Nașterea Pruncului Iisus, unii se răzvrătesc și semețesc sfidător pentru a smulge din arginții munciți de majoritatea tăcută și modestă.
10 decembrie 2021, 12:13
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8849 lei
USD
Dolarul SUA
4.8018 lei
CHF
Francul elveţian
5.0503 lei
GBP
Lira sterlină
5.8119 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5619 lei
XAU
Gramul de aur
273.7366 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2507 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2026 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3448 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7296 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1989 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.1 o C
Dorohoi
21.2 o C
Bucecea
22.8 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.5 o C
Ştefăneşti
23.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.