Știrea zilei
Pensionarea forțată a zeci de asistenți medicali de la Spitalul Județean se lasă cu procese și plângeri la București

Ultima lună a anului 2019 a fost, pentru mai mulți asistenți medicali de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati, și ultima la locul de muncă. Au primit decizii de încetare a raporturilor de serviciu, fără a exista în prealabil, avertizează sindicaliștii, discuții cu conducerea.

Despre acest subiect Botoșăneanul a scris în urmă cu aproximativ două săptămâni de zile: 22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte.

 

Între timp, au existat mai multe luări de poziție din partea unor asistenți medicali care se regăsesc în această situație și care susțin că sunt victime ale unor măsuri abuzive și discriminatorii.

 

Mai mult decât atât, liderii sindicali arată că de fapt, în realitate, numărul celor care se află în situații similare este cu mult mai mare.

 

„Tot ceea ce s-a făcut cu trimiterea la pensie, fortață spun eu, a unui număr doar de 22 de salariați, spun în continuare că este o măsură abuzivă și discriminatorie din partea conducerii spitalului. Numărul este cu mult mai mare, al asistenților care cumulează pensia cu salariul. Depășesc 70, e aproape de 100 dar probabil că CJP încă nu a făcut toată statistica”,

Lia Temciuc, lider sindical Spitalul Județean Mavromati

 

 

Totul ar fi pornit de la o serie de raportări solicitate de conducerea Spitalului Județean de la Casa de Pensii, ai cărui reprezentanți au transmis mai multe tabele cu persoane (asistenți medicali) care cumulează pensia cu salariul.

 

Atenție, în aceste cazuri vorbim despre personal medical pensionat pe grupe de muncă și care nu a ajuns la vârsta standard de pensionare prevăzută de lege și anume 65 de ani.  

 

 

„Din acele tabele am fost raportați 22. Fac mențiunea că niciunul din cei 22 nu are împlinită vârsta de 65 de ani. Sunt colegi care au dost 60 de ani, 61 de ani. Deci niciunul nu avea vârsta împlinită vârsta de 65 de ani ca să fie impusă cererea către unitate, așa cum spune legea, pentru continuarea activității”,

Lia Temciuc, lider sindical Spitalul Județean Mavromati

 

În plus, chiar și dacă ar fi împlinit 65 de ani, legislația în vigoare le permite asistenților medicali să lucreze încă 3 ani de zile, cu o cerere prealabilă la conducerea spitalului, reactualizată an de an până la expirarea perioadei.

 

Lia Temciuc a mai explicat faptul că nu se știu la acest moment criteriile care au stat la baza trimiterii acasă a celor 22 de asistenți medicali.

Mai ales că sunt situații în care doi colegi de pe aceeași secție, aflați în aceeași situație (cumul de salariu cu pensie) au primit tratament diferit, unul a fost trimis acasă, celălalt a rămas în activitate.

 

 

Iar în cazul celor care au primit decizii de încetare a raporturilor de muncă, nu a existat nicio discuție prealabilă, pentru a fi măcar anunțați de faptul că ies din sistem. Printre cei care au fost trimiși acasă se numără și Lia Temciuc, liderul sindical al salariaților de la Mavromati.

 

„Am fost selectați și ceilalți stau și lucrează. Sunt și eu pe lista aceasta, sigur că da. Eu am 64 de ani și încă puteam rămâne în activitate. Am și depus acțiune în instanță. Mai mult decât atât, din cei 22 cărora le-a încetat contractul, au renunțat la pensie. Deci acum ei nu au nici statut de pensionar, nici statut de salariat”,

Lia Temciuc, lider sindical Spitalul Județean Mavromati

 

A fost deschisă o acțiune în instanță pentru concedierea celor 22 de asistenți medicali și în paralel, sindicaliștii se gândesc să trimită o plângere și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

 

Managerul Spitalului Județean Mavromati, Livia Mihalache nu a dorit să comenteze în niciun fel situația creată în rândul asistenților medicali. În schimb, șefului resurse umane din cadrul spitalului care a făcut acest lucru într-o postare pe Facebook i s-a cerut notă explicativă, având în vedere faptul că o parte dintre afirmațiile sale au fost mediatizate în spațiul public.

loading...
Mai mulți medici la Urgențe începând de luna aceasta

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.
Aventură între un învățător și o mămică la o școală din Botoșani! Soțul acuză că s-au filmat pornografic în fața copiilor - GALERIE FOTO
O aventură între două persoane căsătorite a ajuns în atenția instituțiilor publice de la Botoșani, având în vedere că unul dintre protagoniști lucrează în sistemul educațional.
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ
Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO
După o pauză de cinci luni de zile restaurantele și cafenelele din spațiile comerciale au revenit la normal. O pauză care a marcat o serie de premieri negative în istoria românilor și a umanității care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize sanitare din toate timpurile.
Sorescu e aproape ministrul Afacerilor Interne, Vela a plecat să candideze la Caransebeș
Ministrul de Interne Marcel Vela și-a delegat atribuțiile cu privire la alegeri, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.
FOTOGALERIE 80 de locuințe ANL aproape gata de repartizare, consilierii au aprobat prima LISTĂ
După patru ani în care s-a lucrat la construirea locuințelor pe terenul obținut de Primăria Botoșani de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) dar și în paralel la asigurarea utilităților, toamna aceasta este posibil ca primele chei de garsoniere sau apartamente să fie înmânate viitorilor chiriași.
Mici latifundiari, colecționari de bijuterii sau mașini vechi ori persoane doar cu apartament – AVERILE candidaților la președinția Consiliului Județean Botoșani
Nouă botoșăneni au intrat în cursa electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean Botoșani. Politicieni cu notorietate mai mică sau mai mare în spațiul public botoșănean, oameni care au agonisit de-a lungul anilor sau care se compară la averi cu simpli cetățeni.
Deschidere de an școlar în pandemie: Părinți care refuză să-și trimită copiii la școală, elevii riscă inclusiv exmatricularea - VIDEO
La acest moment este știut faptul că se dorește ca noul an școlar să fie deschis de la 14 septembrie 2020, iar școlile să funcționeze în baza a trei scenarii de risc. La nivelul județului Botoșani, prin ordin al prefectului, au fost constituite comisii pentru verificarea condițiilor de siguranță sanitară din unitățile de învățământ.
PSD a rămas fără reprezentant în Biroul Electoral Județean după o urgență medicală și o incompatibilitate soț – soție - DOCUMENT
Biroul Electoral Județean (BEJ) s-a întrunit marți în ședință pentru a emite o decizie cu privire la reprezentantul PSD în această structură, susceptibil de incompatibilitate.
Loading...
Moarte violentă și tristă! Femeia omorâtă în accident pe Împărat Traian o anonimă, nicio rudă nu a venit la spital, polițiștii au căutat familia din scară în scară – FOTO&VIDEO
Un fel de „Jane Doe” a Botoșaniului. Femeia care și-a pierdut viața duminică seara în accidentul violent care a avut loc pe strada Împărat Traian a rămas neidentificată multe ore de la producerea evenimentului. 
„Petrecere” la Cornișa până aproape de miezul nopții cu muzică și țipete în microfon pentru directorul Țurcanu și câțiva apropiați! Botoșănenii au sunat la Poliție – VIDEO
Muzica și vocea DJ-ului din parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa s-au auzit extrem de puternic încă din timpul zilei de vineri, 21 august 2020 într-o bună parte a orașului care se află la o distanță considerabilă de zona de agrement.
Spitalul Mavromati se golește de pacienții cu COVID, se tratează în continuare doar urgențele: De ce să redevenim zonă roșie pe harta țării?
Botoșaniul încă mai înregistrează noi cazuri de Covid, însă situația de la nivelul județului este ținută sub control. De altfel, în timp ce în unele zile la Botoșani se înregistrează câte două-trei cazuri, în alte județe sunt și 90 – 100.
Afaceristul milionar, liderul de grup al PSD-iștilor timp de opt ani, marele absent de pe lista pentru Consiliul Local: Au venit cu altă garnitură...
Lista depusă de social-democrații botoșăneni pentru noul Legislativ local din următorii 4 ani de zile are o mare absență în dreptul omului care a condus grupul PSD în plenul municipal timp de două mandate.
Soție de polițist aflată pe lista PSD-ului a chemat un primar în instanță: Intenționez să o dau în judecată pentru că a intrat în baza de date neavând niciun drept, cetățeanul și polițistul - DOCUMENT
Un primar botoșănean a primit citație sâmbătă, 15 august 2020, pentru a se prezenta în instanță a doua zi, duminică. Iar asta s-a întâmplat după o contestație la legea electorală depusă de o membră PSD, soție de polițist.
Loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști
Spre finele lunii septembrie din anul pandemiei, Botoșaniul își alege oamenii care vor cârmui județul și municipiul reședință. Poate cel mai important scrutin electoral cu efect direct pe plan local, alegerile locale din 27 septembrie vor decide viitorul următorilor patru ani, prin prisma mai ales a noilor investiții.
Rețeta succesului pentru un primar din Botoșani, este susținut și de PSD și de PNL în aceeași campanie, localitate umplută de bannere – FOTO
Un primar botoșănean a reușit să creeze una dintre cele mai inedite situații ale acestei precampanii electorale. Are în comunitatea sa bannere electorale atât cu candidatul PSD cât și cu cel al PNL-ului, principalii adversari politici pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.
LA MULȚI ANI, Daniel Badale! E prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Asta e partea mea curată. V-o dăruiesc din toată inima! - FOTO & VIDEO
Actorul botoșănean născut într-o zi de 15 august se află astăzi într-o postură inedită: pe scenă fiind, își joacă propriul rol, unul în care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Revoluția Română îl ”distribuise”.
Vile la preț de 10 apartamente, pandemia îi determină pe bogații târgului să își vândă proprietățile fabuloase - GALERIE FOTO
Exterioare de vis, interioare de poveste. Vile cu arhitecturi deosebite, dotate și utilate până în cele mai mici detalii, cu un design de revistă. Oferta în vreme de pandemie, la Botoșani, este foarte bogată, iar prețurile pe măsură.
Directorul de spital care a renunțat la salariul de 3.000 de euro pentru a merge în privat s-a dus la leafă de 4.000 de lei... tot la stat – VIDEO & DOCUMENT
După ce și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Daniel Buga a renunțat și la postul de execuție din cadrul unității medicale, respectiv cel de inspector de specialitate în cadrul serviciului resurse umane.
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 
Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  
Asta se intampla cand directorii sunt numiti politic si stiu ca sunt sustinuti ,indiferent ce ar face.Ce mai conteaza ca la mijloc sunt oameni,familii,ca e luna in care toti cica "suntem mai buni".Unii nu sunt mai buni,ba din contra sunt rai, pentru ca pot si pentru ca vor sa-si arate muschii.Daca tot nu li se intampla nimic ...isi etaleaza frustrarile in aplauzele unora care gandesc la fel de nociv ca ei!Trist este ca astfel de oameni,care urasc alti oameni,sunt lasati sa conduca.
10 ianuarie 2020, 17:08
Legea e lege chiar daca unora nu le place.Cand vom invata sa respectam legile atunci ne vom respecta si intre noi.Legea spune ca un asistent are dreptul sa lucreze pana la 65 ani atunci sa fie lasati sa lucreze.Nu ii trimiti acasa pe cei incomozi si pe restul ii pastrezi.Asta se cheama DISCRIMINARE !!!! V-ar conveni sa fiti discriminat la locul dv. de munca?!
9 ianuarie 2020, 10:47
Sa iasă la pensie odata sa dea o sansă celor tineri si dornici de munca .Eu foarte greu m am încadrat din cauza lor .Cred ca varsta de pensionare va fi de 70.Nu ma vad lucand la 70 La crescut nepoți îngrijit părinți rude plimbat pisici sau caini ! Sunt multe de făcut într o viata ! Sper sa i pensioneze fortat pe toti ! Ce nu v ati băgat destule rude in sistem Rusine !
8 ianuarie 2020, 17:19
La concursuri se prezinta cate 20 de tineri pentru un post de asistent si nu au loc din cauza bosorogilor sau a babelor de 60+ ani care vor si pensie si salariu si sporuri si tichete de masa si vauchere de vacanta si sa frece menta si si si...E nesimtire curata, epoca psdului a spus.
8 ianuarie 2020, 16:02
spaguta zilnica este mai grasa decat pensia, nu?, si daca vreun bolnav n-o da, crapa pe pat sau ii face injectie cu Na Cl
8 ianuarie 2020, 15:29
Lăsaţi! Sunt şi medici curechi!
8 ianuarie 2020, 13:15
Foarte mult adevar!Oamenii trebuie sa-si caute dreptatea.Este inadmisibil sa acceptam asemenea abuzuri!Pentru doamna/domnul care comenteaza mai sus il anunt ca au fost mai multe concursuri la care nu s-a prezentat niciun medic.Iar daca este vorba despre asistentii care termina 4 ani la UMF acestia sunt ....varza!!!!!
8 ianuarie 2020, 10:41
E o perioadă în care angajați din diverse instituții se considera speciali.Toți cred că ei trebuie exceptați de la nu știu ce lege. Câți dintre cei care cumulează pensia cu leafa la stat nu au și alte joburi la privat în domeniul medical în timp ce alți absolventi cu 4 ani ai Univ.de medicină nu reușesc să intre în sistem?
8 ianuarie 2020, 08:53
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.