Știrea zilei
Pensionarea forțată a zeci de asistenți medicali de la Spitalul Județean se lasă cu procese și plângeri la București

Ultima lună a anului 2019 a fost, pentru mai mulți asistenți medicali de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati, și ultima la locul de muncă. Au primit decizii de încetare a raporturilor de serviciu, fără a exista în prealabil, avertizează sindicaliștii, discuții cu conducerea.

Despre acest subiect Botoșăneanul a scris în urmă cu aproximativ două săptămâni de zile: 22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte.

 

Între timp, au existat mai multe luări de poziție din partea unor asistenți medicali care se regăsesc în această situație și care susțin că sunt victime ale unor măsuri abuzive și discriminatorii.

 

Mai mult decât atât, liderii sindicali arată că de fapt, în realitate, numărul celor care se află în situații similare este cu mult mai mare.

 

„Tot ceea ce s-a făcut cu trimiterea la pensie, fortață spun eu, a unui număr doar de 22 de salariați, spun în continuare că este o măsură abuzivă și discriminatorie din partea conducerii spitalului. Numărul este cu mult mai mare, al asistenților care cumulează pensia cu salariul. Depășesc 70, e aproape de 100 dar probabil că CJP încă nu a făcut toată statistica”,

Lia Temciuc, lider sindical Spitalul Județean Mavromati

 

 

Totul ar fi pornit de la o serie de raportări solicitate de conducerea Spitalului Județean de la Casa de Pensii, ai cărui reprezentanți au transmis mai multe tabele cu persoane (asistenți medicali) care cumulează pensia cu salariul.

 

Atenție, în aceste cazuri vorbim despre personal medical pensionat pe grupe de muncă și care nu a ajuns la vârsta standard de pensionare prevăzută de lege și anume 65 de ani.  

 

 

„Din acele tabele am fost raportați 22. Fac mențiunea că niciunul din cei 22 nu are împlinită vârsta de 65 de ani. Sunt colegi care au dost 60 de ani, 61 de ani. Deci niciunul nu avea vârsta împlinită vârsta de 65 de ani ca să fie impusă cererea către unitate, așa cum spune legea, pentru continuarea activității”,

Lia Temciuc, lider sindical Spitalul Județean Mavromati

 

În plus, chiar și dacă ar fi împlinit 65 de ani, legislația în vigoare le permite asistenților medicali să lucreze încă 3 ani de zile, cu o cerere prealabilă la conducerea spitalului, reactualizată an de an până la expirarea perioadei.

 

Lia Temciuc a mai explicat faptul că nu se știu la acest moment criteriile care au stat la baza trimiterii acasă a celor 22 de asistenți medicali.

Mai ales că sunt situații în care doi colegi de pe aceeași secție, aflați în aceeași situație (cumul de salariu cu pensie) au primit tratament diferit, unul a fost trimis acasă, celălalt a rămas în activitate.

 

 

Iar în cazul celor care au primit decizii de încetare a raporturilor de muncă, nu a existat nicio discuție prealabilă, pentru a fi măcar anunțați de faptul că ies din sistem. Printre cei care au fost trimiși acasă se numără și Lia Temciuc, liderul sindical al salariaților de la Mavromati.

 

„Am fost selectați și ceilalți stau și lucrează. Sunt și eu pe lista aceasta, sigur că da. Eu am 64 de ani și încă puteam rămâne în activitate. Am și depus acțiune în instanță. Mai mult decât atât, din cei 22 cărora le-a încetat contractul, au renunțat la pensie. Deci acum ei nu au nici statut de pensionar, nici statut de salariat”,

Lia Temciuc, lider sindical Spitalul Județean Mavromati

 

A fost deschisă o acțiune în instanță pentru concedierea celor 22 de asistenți medicali și în paralel, sindicaliștii se gândesc să trimită o plângere și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

 

Managerul Spitalului Județean Mavromati, Livia Mihalache nu a dorit să comenteze în niciun fel situația creată în rândul asistenților medicali. În schimb, șefului resurse umane din cadrul spitalului care a făcut acest lucru într-o postare pe Facebook i s-a cerut notă explicativă, având în vedere faptul că o parte dintre afirmațiile sale au fost mediatizate în spațiul public.

loading...
Mai mulți medici la Urgențe începând de luna aceasta

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
O frumoasă tânără artistă din Botoșani s-a măritat! Cerută în căsătorie pe o plajă din Thailanda cu inel cu diamante – GALERIE FOTO
Una dintre cele mai gingașe artiste pe care le-a dat Botoșaniul s-a căsătorit weekendul trecut cu bărbatul de care s-a îndrăgostit și alături de care a ales să își întemeieze o familie.
Botoșăneanul care l-a interpretat pe elevul-erou în filmul lui Radu Jude: ”Cred că ar trebui să fie un portret al lui Mugur Călinescu în Laurian” - GALERIE FOTO & VIDEO
Într-o zi de 13 februarie se stingea din viață eroul anticomunist Mugur Călinescu. Într-o zi de 14 februarie se năștea Dorin Glăvan, arestat la 16 ani și condamnat ca dușman al poporului. Într-o zi de 17 februarie se năștea Mihai Ursachi, poet și trăitor în pușcăriile  comuniste. Toți au fost elevi ai Liceului Laurian din Botoșani.
Bătaie de joc cu masa caldă a elevilor: Primarii împotmoliți în birocrație, copiii mănâncă alimente INTERZISE
Încă din 2016, mai multe școli din țară au intrat într-un program pilot al Guvernului pentru ca elevii să beneficieze de o masă caldă la școală.
Două restaurante celebre, pe cale de a fi închise după un super control făcut de șeful din capitală al Protecției Consumatorilor
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Eduardt Cozminschi, se află în județul Botoșani și, timp de două zile, coordonează un amplu control care este efectuat la nivel național.
Pomana electorală ridicată la rang de artă! Gratuitatea care „omoară” o serie de instituții, unii sunt în crize de nervi, alții de-a dreptul fericiți
O modificare legislativă care miroase puternic a populism, mai ales în an cu duble scrutine electorale, ar urma să provoace haos în țară, multe instituții sau uniuni urmând a fi lovite în efect de domino.
Botoșăneancă moartă în condiții suspecte în Germania, familia anunțată de urgență
După tragicul caz al lui Florin Corsei, botoșăneanul de 32 de ani care a murit în Belgia, o altă tragedie are loc printre concetățenii plecați peste granițele țării.
LOVITURĂ după lovitură pentru simbolul orașului, 2 ani irosiți, patru licitații ratate: Nu știu, era să cad acolo pe scările Primăriei FOTOGALERIE
Contractul de finanțare pentru reabilitarea Ansamblului Monahal Biserica Sfântul Gheorghe a fost semnat în februarie 2018. Cu lacrimi în ochi, cel care s-a ocupat de proiect și de atragerea finanțării, preotul Dumitru Mateciuc, deborda de optimism că, în sfârșit, își vede visul aproape îndeplinit.
ALDE a prezentat drept pensionară o candidată la Primărie care este de fapt coordonatoare la o instituție – VIDEO
Prezentarea Manuelei Zarug drept membru ALDE, lucru negat vehement de femeia de afaceri, nu a fost singura ciudățenie a conferinței de presă pe care Alianța Liberalilor și Democraților a organizat-o joi la Botoșani.
Șoarecii au dat năvală la Colegiul Laurian, cursuri mutate din cauza rozătoarelor – VIDEO
Printre profesorii și elevii de la Colegiul Național A.T. Laurian și-au făcut apariția în al doilea semestru și mai multe rozătoare. Prezența acestora a fost observată mai des începând cu săptămâna trecută.
Loading...
GATA licitația! Aceste minunății vor fi văzute pe străzile orașului, cel mai târziu din vară – FIRMELE câștigătoare
Dorința generală a locuitorilor municipiului reședință de județ împărtășită asiduu în mediile online este pe cale să devină realitate. În mod cert și într-un viitor nu foarte îndepărtat dispar tramvaiele de pe străzile orașului, și odată cu ele toate riscurile la care erau supuși participanții în trafic, călătorii și vatmanii deopotrivă.
Amendă de 2.300 de lei după un scandal care s-a lăsat cu filmarea polițiștilor și amenințări cu Facebook-ul: Mi-au zis să mă car și să-mi iau și javra  – VIDEO
Trăim în era tehnologiei, în vremuri în care telefoanele inteligente conectate la rețele de internet chiar sunt accesibile oricui. La fel și rețelele de socializare unde pare să trăiască în prezent toată lumea. Pe Facebook au loc cele mai importante evenimente, de la a ne prezenta într-o anume manieră până la a comenta politica și fotbalul sau a prezenta rețete. Sau să cerem ajutor când suntem în nevoie. Sau să criticăm. Mai ales să criticăm.
Fenomenul care ia amploare la Botoșani: Daniel și Simona, îngerii sărmanilor care caută durerea – GALERIE FOTO
Nu au zeci sau sute de angajați. Nu au averi, nici salarii de sute de milioane. Nu fac liste de așteptare, nu cer nimic în schimb, nu judecă și nu cer socoteală. Nu sunt instituții.
Bărbații efeminați tot mai des văzuți pe stradă! „Păpușile masculine” ale deceniului se pensează, își fac manichiura și poartă haine mulate
Este un fenomen în plină desfășurare ce nu poate fi trecut cu vederea. Se întâmplă și la Botoșani însă la o amploare mai redusă față de marile orașe unde nonconformismul acaparează ținutele sexului tare care este slăbit de această suprapunere cu stilul feminin.
O nouă afacere de succes pe spatele botoșănenilor, semnal de alarmă din partea medicilor
Ajutate de botoșăneni și români în general, care cumpără tot mai multe medicamente fără să meargă la medic, farmaciile au devenit afaceri înfloritoare.
Loading...
Povestea condamnării lui Țurcanu: Cum s-a ajuns la 4 ani și 3 luni minus 1 an & INTERZIS la orice funcție aleasă la stat și nu numai
Fostul președinte al Consiliului Județean din perioada 2012 – 2015 a fost condamnat la închisoare după ce s-au luat în calcul mai multe pedepse, inclusiv o sentință din urmă cu mai bine de cinci ani și care l-a scos atunci din viața politică și administrativă.
Un tânăr independent candidează la alegerile locale: Politica este văzută ca o zonă în care intri ca să te căpătuiești
Pe Bogdan Cărăușu l-am cunoscut în noiembrie 2015. Luna și anul când poate Botoșaniul a avut cele mai frumoase proteste organizate în centrul orașului. Mii de oameni, tineri frumoși și liberi, treziți din amorțirea cotidiană de una dintre tragediile care încă lasă urme adânci în conștiința administrației și politicului din România. #Colectiv. În fruntea protestatarilor se afla Bogdan Cărăușu.
CÂT a fost în stare un botoșănean să plătească pentru o mașină, este cea mai scumpă înmatriculată în ultimul an
Bolid de lux cumpărat de un botoșănean și înmatriculat chiar înaintea sărbătorilor de iarnă.
Patru directori în curtea Mișcării Populare, nominalizări șoc pentru directori – LISTA
În afara postului de subprefect, pentru care chiar vineri președintele județean al Partidului Mișcarea Populară a făcut o propunere, formațiunea pe care o reprezintă revendică și patru posturi de șefi la serviciile publice deconcentrate.
Junele care mai mult a făcut-o pe-a directorul a părăsit cu totul instituția, a fost înlocuit cu un șef cu... tupeu
La zece luni după ce a fost destituit întrucât de față cu mai multe oficialități ale județului a avut curajul să îl contrazică pe ministrul Transporturilor, Liviu Alexa a revenit pe funcție.
Femeia care și-a ucis fiul de 17 ani „condamnată” la spitalizare pe viață
Este cât se poate de evident faptul că femeia care și-a înjunghiat mortal fiul adolescent avea mințile tulburate de afecțiuni cronice care s-au adâncit în ani. Cazul Lilianei Nichifor din orașul Săveni a zguduit comunitatea la începutul lunii noiembrie a anului trecut.
Asta se intampla cand directorii sunt numiti politic si stiu ca sunt sustinuti ,indiferent ce ar face.Ce mai conteaza ca la mijloc sunt oameni,familii,ca e luna in care toti cica "suntem mai buni".Unii nu sunt mai buni,ba din contra sunt rai, pentru ca pot si pentru ca vor sa-si arate muschii.Daca tot nu li se intampla nimic ...isi etaleaza frustrarile in aplauzele unora care gandesc la fel de nociv ca ei!Trist este ca astfel de oameni,care urasc alti oameni,sunt lasati sa conduca.
10 ianuarie 2020, 17:08
Legea e lege chiar daca unora nu le place.Cand vom invata sa respectam legile atunci ne vom respecta si intre noi.Legea spune ca un asistent are dreptul sa lucreze pana la 65 ani atunci sa fie lasati sa lucreze.Nu ii trimiti acasa pe cei incomozi si pe restul ii pastrezi.Asta se cheama DISCRIMINARE !!!! V-ar conveni sa fiti discriminat la locul dv. de munca?!
9 ianuarie 2020, 10:47
Sa iasă la pensie odata sa dea o sansă celor tineri si dornici de munca .Eu foarte greu m am încadrat din cauza lor .Cred ca varsta de pensionare va fi de 70.Nu ma vad lucand la 70 La crescut nepoți îngrijit părinți rude plimbat pisici sau caini ! Sunt multe de făcut într o viata ! Sper sa i pensioneze fortat pe toti ! Ce nu v ati băgat destule rude in sistem Rusine !
8 ianuarie 2020, 17:19
La concursuri se prezinta cate 20 de tineri pentru un post de asistent si nu au loc din cauza bosorogilor sau a babelor de 60+ ani care vor si pensie si salariu si sporuri si tichete de masa si vauchere de vacanta si sa frece menta si si si...E nesimtire curata, epoca psdului a spus.
8 ianuarie 2020, 16:02
spaguta zilnica este mai grasa decat pensia, nu?, si daca vreun bolnav n-o da, crapa pe pat sau ii face injectie cu Na Cl
8 ianuarie 2020, 15:29
Lăsaţi! Sunt şi medici curechi!
8 ianuarie 2020, 13:15
Foarte mult adevar!Oamenii trebuie sa-si caute dreptatea.Este inadmisibil sa acceptam asemenea abuzuri!Pentru doamna/domnul care comenteaza mai sus il anunt ca au fost mai multe concursuri la care nu s-a prezentat niciun medic.Iar daca este vorba despre asistentii care termina 4 ani la UMF acestia sunt ....varza!!!!!
8 ianuarie 2020, 10:41
E o perioadă în care angajați din diverse instituții se considera speciali.Toți cred că ei trebuie exceptați de la nu știu ce lege. Câți dintre cei care cumulează pensia cu leafa la stat nu au și alte joburi la privat în domeniul medical în timp ce alți absolventi cu 4 ani ai Univ.de medicină nu reușesc să intre în sistem?
8 ianuarie 2020, 08:53
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Mai mergeți să mâncați în restaurantele din Botoșani după controlul Protecției Consumatorilor?
Declaraţia zilei
”De câte ori nu am trăit scenariul acesta? Domnule primar, doamnelor și domnilor consilieri unde se duc banii pe care an de an susţineţi că-i dirijaţi către reabilitarea căii de rulare a tramvaielor, către asfaltări şi parc ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8024 lei
USD
Dolarul SUA
4.4395 lei
CHF
Francul elveţian
4.5257 lei
GBP
Lira sterlină
5.7281 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9880 lei
XAU
Gramul de aur
240.4606 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2493 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4215 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9261 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3365 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1907 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6429 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.