Știrea zilei
ONG din Botoșani – sală de cultură renovată european peste Prut și inaugurată printr-un festival cu tricolorul pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO

31 ianuarie 2018 a fost ziua în care o delegație a Asociației B-Right Media din Botoșani a pășit pragul Palatului Municipal de Cultură din orașul Edineț alături de viceprimarul Rodelia Vasilcov. Încremenită în alte vremuri, construcția reprezentativă a capitalei raionului cu același nume necesita intervenții care să îi aducă măcar sala de spectacole mai aproape de timpul prezent.

13 mai 2022 a fost ziua în care s-a redeschis sala renovată. După peste patru ani de muncă, plecând de la un proiect european scris de ONG-ul botoșănean.

 

Împreună au reușit chiar mai mult decât prevedea proiectul


Cu mai multe proiecte europene implementate din 2010, anul înființării, ONG-ul botoșănean a conceput proiectul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More” care a obținut punctaj maxim în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020 la categoria ”proiecte soft”.


Asociația B-Right Media a atras în parteneriat Primăria Edineț, Consiliul Raional Edineț și Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului ”Țara de Sus”, reușind prin proiect să obțină o finanțare de aproape 100.000 de euro.


Aproximativ o treime din sumă a fost repartizată pentru schimbarea celor 400 de scaune din Palatul Municipal de Cultură.


Profitând de finanțarea europeană, Primăria Edineț, pe lângă acea cotă obligatorie de cofinanțare, și-a mărit partea de contribuție până la 100.000 de euro și a renovat întreaga sală de spectacole, nelimitându-se doar la înlocuirea scaunelor.


Redeschiderea a avut loc pe data de 13 mai 2022, cu ocazia Festivalului Culturii și Patrimoniului, a cărui finanțare a fost asigurată prin același proiect T.E.A.M.  


”Este un proiect în care am spus că, «Împreună suntem mai puternici». Împreună cei de la Edineț, împreună cei de la Botoșani, deja la finalizarea proiectului suntem un tot întreg. Nu știu dacă bietul de Prut, sărmanul de Prut, amarnicul de Prut, este cel care ne-a dezbinat sau ne dezbină, pentru mine este cel care ne-a unit chiar mai mult. Chiar pe alocuri mă gândeam că ar fi bine să sece Prutul ca să apropiem mai mult malurile, dar iată că a trecut pandemia și ne vedem aici, în această componență”,


Constantin Cojocari, primar Edineț.

 

”Dincolo de toate vreau să mulțumesc Botoșaniului”


Edilul șef a mulțumit consilierilor locali pentru că au aprobat creșterea contribuției de la bugetul local, dar și Consiliului Raionul, în sarcina căruia a căzut organizarea festivalului.


”Dar dincolo de toate vreau să mulțumesc Botoșaniului. De fiecare dată spuneam că intrarea în Botoșani e făcută de patru titani: Mihai Eminescu, Ștefan Luchian, Nicolae Iorga, care a dus România în Cartea Recordurilor, dar și marele George Enescu. Deci, dacă ar fi să promovez Botoșaniul, aș porni de la acești patru titani și apoi m-aș gândi la toate celelalte. Nu am decât să mulțumesc botoșănenilor pentru că am fost un tot întreg”,


Constantin Cojocari, primar Edineț.


Acesta și-a exprimat satisfacția că prin proiectul scris de echipa Asociației B-Right Media s-a reușit împletirea elementelor de infrastructură cu cele logistice și culturale, marcând în același timp o nouă apropiere între cele două regiuni.


”Vedem această sală frumoasă, curată, vedem posibilitatea de a găzdui evenimentele noastre culturale, dar în principal vreau să arăt altceva: dincolo de această sală sunt relațiile care se leagă. Dacă la început de proiect eram doar parteneri, în ziua de astăzi, la sfârșit, suntem prieteni, suntem o echipă, suntem ca o familie și sper ca mai departe să facem alte proiecte împreună. Pentru mine cultura este ceva sfânt, sunt bucuros că am participat la acest proiect și că astăzi (pe 13 mai 2022 – n.r.) deschidem renovată această sală”,


Nicolai Melnic, președinte Consiliul Raional Edineț.

 

Concert cu tricolorul pe scenă


Panglica a fost tăiată în amintita zi de vineri, însă festivalul a continuat și a doua zi. Dacă în prima au cântat Tudor Ungureanu și Ansamblul Etno-Folcloric Ștefan Vodă, sâmbătă pe scenă au urcat ”Colinda” și ”Ciocârlia” din Republica Moldova, dar și artiști de la Școala Populară de Arte ”George Enescu” din Botoșani sub bagheta directorului Liviu Andronic, inclusiv ansamblul ”Vlăstarele lui Enescu”.


Elevi, dar și oameni în toată firea de prin Botoșani, Dorohoi, Darabani, George Enescu și de prin alte părți ale județului, au ridicat spectatorii în picioare.


S-a făcut liniște când Liviu Andronic a recitat înălțător ”Doina” lui Mihai Eminescu, după care inimile celor prezenți au vibrat la unison mai ales atunci când, cu tricolorul pe umeri, o tânără cântăreață din Botoșani a interpretat melodia ”Treci, cucule, peste Prut”:

 

Basarabie frumoasă,
De-ai intra la tine acasă.
La măicuța Românie,
Ai plânge de bucurie!

 

Cucule du veste-n lume,
Toți românii să se adune.
Să fim cum eram odată,
Stăpâni pe a noastă soartă.

 

Că avem un legământ,
Lăsat de Ștefan Cel Sfânt, măi!
Să fim uniți pe vecie –
Mândră țară, Românie!

 

Ghidate apoi de interpreta Ștefania Puiu, tinerele speranțe de la Școala Populară de Arte au încheiat concertul cu deja celebra piesă ”Hai la Botoșani!” în timp ce directorul Liviu Andronic a fluturat Drapelul României pe scenă.

 

Festival în oglindă


Un festival aproape similar, la care au asistat în jur de 2.000 de oameni, a avut loc în luna septembrie a anului trecut la Botoșani, când de asemenea în fața spectatorilor au venit artiști de dincolo și de dincoace de Prut.


Tot în cadrul ”CBC Heritage T.E.A.M. Together Everyone Achieves More”, la același Palat Municipal de Cultură s-a inaugurat și un centru turistic pe modelul celui deschis de Primăria Botoșani în Centrul Vechi tot printr-un proiect european, accesat de municipalitate de această dată.


Înființată în urmă cu 12 ani, Asociația B-Right Media a implementat la Botoșani proiecte europene de peste 500.000 de euro în domeniul cultural, în cel social, de tineret și transfrontalier.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Delegație de peste 40 de persoane din Republica Moldova în vizită la Botoșani, prin Centrul Istoric și prin județ– FOTO&VIDEO
Cea mai frumoasă horă! Copii și adulți, botoșăneni și edinețeni, uniți de tradiții la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO

 

Bate vântul în cel mai modern internat școlar din județ, doar OPT copii cazați: Preferă să stea în sânul familiei
Respectivul liceu este considerat un etalon al învățământului din mediul rural având în vedere condițiile pe care le oferă elevilor și deopotrivă profesorilor. Unitatea dispune de clase moderne, laboratoare, cantină, internat, teren de sport și multe altele.
S-a făcut dreptate sub privirile unei mame de 96 de ani: Înalt ierarh și sobor impresionant de preoți la Monumentul dedicat foștilor deținuți politici din Botoșani – GALERIE FOTO
Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.
Întrebarea zilei: pe ce loc a terminat FC Botoșani sezonul? MIZA este de vreo 100.000 de euro
Ultima etapă a play-out – ului SuperLigii a produs o situație fără precedent de când se practică sistemul cu campionatul regulat urmat de turneele pentru desemnarea campioanei, respectiv a formațiilor retrogradate.
Un om de afaceri de calibru, o consilieră a prefectului, un director, un inspector și un fost viceprimar, pe LISTA PNL pentru a intra în Consiliul Județean
Plecarea din PNL a foștilor directori ai Spitalului Județean, Viorel Iliuță și Radu Malancea, va aduce doi noi aleși locali la rampă. Cei doi demisionari au renunțat și la mandatele de consilieri județeni, pe care oricum le-ar fi pierdut după părăsirea partidului.
Următoarele garaje care vor fi DEMOLATE în municipiul Botoșani, deținătorii au primit notificări de la Primărie – GALERIE FOTO
După cele peste 80 de garaje care au fost înlăturate din zona aflată în imediata apropiere a Colegiului Național Mihai Eminescu, urmează o nouă serie. De această este vorba despre 17 baterii.
ALARMĂ în zorii zilei la sediul Poliției: Razii în mai multe zone, minoritarii panicați „că li se fură copiii” – FOTOGALERIE
Apelul de prezență la Inspectoratul de Poliție Județean a fost dat la ora 6:00, în dimineața zilei de miercuri, 17 mai 2023.
Se cer salarii mai mari, orele de școală cu semnul întrebării! Sindicaliștii anunță că jumătate din profesorii botoșăneni nu mai intră la cursuri
Greva generală anunțată în sistemul educațional românesc va avea efecte și la Botoșani. Trei sferturi dintre profesorii botoșăneni au anunțat deja că de luni, 22 mai 2023, întrerup activitatea.
SINGURUL cuvânt care i-a salvat funcțiile unei șefe de la Botoșani, demisia aruncată la coșul de gunoi
Celebra ordonanță prin care au fost reduse o serie de cheltuieli bugetare și chiar posturi, deși în măsură mai mică, a tot suferit modificări până la forma finală. În primă fază s-a vorbit de interzicerea cumulului pensie – salariu.
Direcția de Drumuri a județului angajează cantonieri, candidații trebuie să aibă cunoștințe culinare și pasiune pentru... gătit: Mă pufnește și pe mine râsul
Anunțul a fost postat pe pagina instituției aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Botoșani, pe data de 8 mai 2023.
Spargere la o asociație de proprietari plină de VIP-uri, la câteva ore după o ședință cu scântei - FOTOGALERIE
Sediul Asociației de Proprietari nr. 2 din municipiul Botoșani, situat în zona ultracentrală a orașului, a fost spart la câteva ore după o discuție privind convocarea Adunării Generale și situația financiară.
Șefimea de la Botoșani „menținută” din pix pe posturi călduțe de Guvernul Ciucă – LISTA directorilor
„Ordonanța austerității” așa cum a ajuns să fie cunoscută a fost publicată în seara zilei de luni, 8 mai 2023. Limitarea cheltuielilor de către Guvernul Nicolae Ciucă s-a rezumat la o serie de interdicții de ordin financiar însă are și un rol de protecție asupra unor persoane cu funcții de conducere, obținute în cele mai multe dintre cazuri, pe criterii politice.
Președinte nou la FC Botoșani, reorganizare din temelii a clubului: Nu este un viitor așa de roz, dar nici nu-i catastrofalVIDEO
Schimbările profunde pe care Botoșăneanul le anunța la primul club de fotbal al județului s-au produs deja în mare parte. Cei patru acționari de la grupul ”Elsaco” au constituit o nouă companie, pe care se va transfera întreaga activitate din sezonul 2023-2024.
”Tenorii liberi”, stand-up comedy muzical la Filarmonică ”tamponat” de Cozmiță Lascarache care venise la o nuntă: Această fuziune între note și bancnote naște muzicaVIDEO & GALERIE FOTO
Premierele stagiunii aniversare a Filarmonicii ”George Enescu” au continuat vineri seară cu un spectacol cum nu s-a mai văzut la Botoșani și s-a văzut rareori prin România. De la început și până la sfârșit, muzica clasică a fost însoțită de umor și uneori, într-un ton ironic, de acorduri populare și chiar manele.
Centrul „invizibil” al orașului preluat de o tânără din sistem cu viziuni îndrăznețe! Soție de politician, noua șefă are propria carieră – VIDEO&FOTO
Este un centru care, deși deschis de un deceniu în municipiul Botoșani, a „strălucit” mai puțin în spațiul public prin activități dedicate beneficiarilor, de-a lungul anilor fiind mai degrabă motiv de ceartă între șefi.
Bonele sau femeile chemate la curățenie vor fi plătite cu vouchere, șefa de la ”Șomaj”: Pur și simplu are loc un raport de muncă care nu este oficializat – VIDEO
Familiile care apelează la bone fără a avea un raport de muncă sau se folosesc de anumite persoane pentru curățenia în locuințe vor fi obligate, mai mult indirect, să le remunereze sub forma unor vouchere sociale. Acestea ar urma să fie eliberate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Primarul Gireadă se gândește să facă oraș din comuna Mihai Eminescu: Are mai mult asfalt decât municipiul Botoșani dacă pun cap la cap străzile asfaltate - VIDEO & GALERIE FOTO
Recensământul desfășurat anul trecut și ale cărui rezultate în detaliu au fost făcute publice în acest an plasează Mihai Eminescu pe primul loc în clasamentul comunelor din județul Botoșani în ceea ce privește populația.
Zero șanse ca drumul Botoșani – Târgu-Frumos să fie gata în termen: I-am văzut că progresau, după care au dispărut efectiv cu utilajele de pe drumVIDEO
Șansele ca investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos să se finalizeze în termenul prevăzut în contractul încheiat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu asocierea care a câștigat licitația sunt practic egale cu zero.
Meciurile liberale de la Municipiu s-au mutat la Județ: Liderul grupului PNL lăsat baltă de colegi la votul pentru MĂRIREA salariilor – VIDEO
Consilierii județeni s-au întâlnit joi, 27 aprilie 2023, în ședința ordinară aferentă lunii aprilie. Dezbateri au fost doar la proiectul de hotărâre care a vizat creșterea salariilor pentru unii angajați.
Tot la Cornișa, dar în altă parte: Se coace mutarea scenei pentru marile spectacole ale orașului
Construcția unei străzi cu dublu sens pentru accesul cu automobile și a unei pasarele pentru pietonii și bicicliștii care doresc să meargă la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa sunt doar două dintre ideile lansate de primarul municipiului Botoșani după îngrămădeală creată weekendul precedent la complexul de la intrarea în oraș.
Sute de botoșăneni învățați să citească sau să socotească pentru a se putea angaja: Sunt persoane care nu știu să scrieVIDEO
Sunt sute de botoșăneni pentru care găsirea unui loc de muncă, oriunde, pare să frizeze absurdul. Însă, într-un efort susținut de încadrare totuși în câmpul muncii și a analfabeților și semianalfabeților, instituțiile statului încearcă inclusiv să-i învețe să scrie. Sau să citească. Ori să socotească sau să memoreze tabla înmulțirii.
Bravo natiune!!! Foarte frumos...,minunat!! ....Doresc insa sa aflu si eu in care an din mileniul acesta se vor repara WC-urile de la Casa de Cultura din Botosani in care isi desfasoara activitatea Filarmonica si care sunt o sursa de infectie Covid3 in fiecare clipa????Traiasca Romania Dodoloata!
21 mai 2022, 13:54
Sondaj
Este îndreptățită greva cadrelor didactice?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Marius Croitoru e în staff-ul tehnic la Botoșani, nu antrenor principal că nu poate, dar în partea asta de scouting, recunosc că are un ochi excepțional. Mihai Ciobanu e cu licență, rămâne în continuare el. Croitoru e ...
fashiondays.ro
Curs valutar
26 mai 2023
EUR
Euro
4.9575 lei
USD
Dolarul SUA
4.6194 lei
CHF
Francul elveţian
5.1137 lei
GBP
Lira sterlină
5.7071 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3068 lei
XAU
Gramul de aur
290.0889 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3316 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0134 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3885 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2096 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.7 o C
Dorohoi
12.2 o C
Bucecea
12.3 o C
Darabani
11.8 o C
Saveni
12.7 o C
Ştefăneşti
13.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.