Știrea zilei
Oare îi oprește cineva?! Picturile din Biserica unicat în Europa distruse cu ciocanul la Botoșani – GALERIE FOTO & VIDEO

De cât timp are nevoie o persoană pentru a distruge ceva?

Biserica cu sfinți îndoliați

Botoșani este recunoscut ca fiind un leagăn al culturii românești și de numele acestui județ se leagă numele unor mari personalități, după cum bine se știe. Și dacă nu am fost norocoși în extrem de multe alte privințe, în schimb avem bogăția obiectivelor cu care să ne lăudăm în fața celor care ne vizitează.

 

Și am avut și o Biserică unicat în Europa, în curtea Memorialului Ipotești. Este Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care este a satului și unde slujește preotul Valentin Tincu.

 

Această Biserică constituie o atracţie pentru turişti din câteva motive rarisime: aureolele îndoliate, negre ale sfinţilor din pictura murală interioară, portretul lui Mihai Eminescu în mărime naturală, pictat în semn de omagiu şi portretul lui Carol al II-lea care a fost unul dintre ctitori, Arhanghelul Mihail cu chipul tânărului Eminescu.

 

Picturile, distruse

 

De ieri s-au început lucrări de restaurare și consolidare, la cererea expresă a preotului care a decis să elimine picturile ce au făcut celebră această Biserică.

 

Contactat telefonic prin intermediul unui muncitor, preotul Valentin Tincu a arătat categoric că acest picturi vor fi distruse.

 

”Deocamdată nu se pune problema de așa ceva, nu pot picta fără restaurare și reabilitare”,

Preot Valentin Tincu

 

Când i s-au cerut mai multe detalii despre acest demers, omul Bisericii a răspuns sec:

 

„Asta mă privește pe mine, nu trebuie să vă dau dv. detalii”

 

De altfel, ieri un muncitor cu un ciocan începuse să înlăture picturile de pe pereții Bisericii, până la tencuială.

 

Slujbe în Bisericuța familiei Eminovici

 

Până la terminarea lucrărilor slujbele vor fi oficiate în Bisericuța familiei Eminovici.

 

„Ni s-a cerut să fie oficiate două slujbe acolo de la 7:30 până la 11:00 duminica care a trecut și duminica viitoare, în bisericuță. Noi am întrebat ce se întâmplă, ce se face în Biserică și dlui ne-a spus că injectează beton în crăpături. Am întrebat de pictură, dacă se dă jos și dlui a spus că nu”,

Ala Sainenco, manager Memorialul Ipotești

 

Se consideră că distrugerea acestor picturi va reprezenta o mare pierdere pentru Botoșani în condițiile în care majoritatea turiștilor cereau să o viziteze.

 

„Majoritatea celor care veneau la Memorial voiau să vadă acele aureole negre și ar fi unica Biserică din Europa în care sfinții sunt pictați cu aureole negre. Că nu mai există asemenea biserici, cu asemenea pictură. Iar ca o particularitate, într-unul din ochii lui Carol este un glonte, din timpul războiului, rușii l-au împușcat în ochi, chipurile. Prezintă atracție turistică, evident”,

Daniel Tupiluș, director adjunct Memorialul Ipotești

 

Întrebați, cei de la Direcția de Cultură au arătat că acest demers este legal dacă preotul are obținute toate avizele necesare de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

 

”Biserica este în zonă de protecție, nu este monument istoric. Preotul trebuie să vorbească cu un expert, la Mitropolie și i se va transmite ce să facă cu pictura. Dacă era monument istoric trebuia aviz de la Ministerul Culturii, pe componente artistice. Fiind în zonă de protecție e un caz special, dar eu i-am recomandat să vorbească cu un expert care să-i spună care e situația”,

Dănuț Huțu, director Direcția de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural

 

S-a vorbit despre aureolele negre ale sfinților că ar fi fost pictate așa în semn de doliu pentru moartea prematură a poetului nepereche.

 

Varianta nu este susținută de oamenii din cultură.  

 

„De asta trebuia să meargă la expert, să-i spună clar, dacă acesta era un rezultat chimic sau pictură. Asta e toată chestiunea.  Rezultatul chimic este că ele s-au înnegrit în timp, ele erau albe cândva”,

Dănuț Huțu, director Direcția de Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural

 

Biserica din Ipotești a fost construită prin colectă publică în perioada interbelică din iniţiativa lui Nicolae Iorga şi Cezar Petrescu.

 

În minte stăruie totuși întrebarea: Dacă am avut ceva unic în Europa de ce a trebuit să distrugem pentru a face ceva, ce există, în mii de alte Biserici?

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
În Botoşani se află o biserică unicat în România: CE are special lăcaşul de cult - GALERIE FOTO

 

DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
Inspectoratul de Muncă NU face anchetă în cazul actorului împușcat, pistolul adus de acasă: Această armă a fost acceptată de regizor
Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu” a anunțat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) incidentul care a avut loc la finalul săptămânii trecute.Cu toate acestea, inspectorii ITM nu au demarat propria lor anchetă.
Bucurie pentru primari și o armată de peste 1.000 de consilieri botoșăneni: Se pregătește creșterea mandatelor de la 4 la 5 ani
Aleșii locali ar putea rămâne în funcții timp de cinci ani din momentul validării mandatelor. Aceasta dacă proiectul inițiat de Uniunea Democrată Maghiară din România va fi votat de Parlament.
Dr. Claudia Malancea înlocuită din funcția de șef secție terapie intensivă de la Spitalul Mavromati
Aflată în arest la domiciliu până la începutul lunii martie, medicul Claudia Malancea a fost înlocuită din funcția de conducere de la Spitalul Județean Mavromati.
Negocierea anului: Peste 3 milioane de euro pentru o fabrică, în loc s-ar putea ridica un spital - FOTOGALERIE
Problemele cu care se confruntă fabricile de confecții din Botoșani pot deschide noi oportunități de afaceri. Iar una dintre acestea s-a ivit chiar în centrul orașului.
Întâlnire de gradul zero Iftime – Șoptică la conac, se prefigurează un ”careu de ași” pentru alegeri
După câteva zile de dispute la nivel declarativ, președintele grupului ”Elsaco” și președintele PNL Botoșani s-au întâlnit. Luni seară, cei doi au avut o întrevedere la Conacul Zăicești, parte a grupului de firme condus de omul de afaceri.
Inimă de salvator: Oamenii care îndură ger și viscol și cumpără dulciuri pentru copii, din banii lor – VIDEO & GALERIE FOTO
Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor
Accesarea împrumutul bancar de către Primăria Botoșani a fost aprobată de consilierii locali într-o ședință care a avut loc spre finele lunii decembrie 2023.
„Se coace” încă o MĂRIRE salarială pentru angajații CJ-ului și ai altor trei instituții din subordine
Proiectul de hotărâre care vizează creșterea salariilor va fi supus dezbaterii în cadrul unei ședințe extraordinare programată luni, 5 februarie 2024, de la ora 14:00.
O tânără campioană a devenit cetățean de onoare: Prin seriozitate, profesionalism a reușit să se impunăGALERIE FOTO
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali miercuri, 31 ianuarie 2024.
Primarul și fostul parlamentar, proces început cu listă de contestații împotriva DNA Suceava
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava în cursul lunii martie a anului trecut.
OFICIAL: Municipiul Botoșani mai are puțin peste 90.000 de locuitori, o singură comună „și-a păstrat” oamenii
Recensământul populației a ajuns în punctul final, fiind publicate rezultatele definitive ale acestui demers important. Datele oficiale arată o scădere a populației atât în județ, cât și în municipiul reședință.
Posturile de stat considerate neatractive la Botoșani dar cu impact uriaș în comunitate: Orice polițist ar putea veni
Există o instituție de mare impact la Botoșani care se confruntă cu lipsă de polițiști deoarece beneficiile financiare nu sunt îndeajuns de atractive.
Preotul care „mângâie” sufletele bolnavilor din spital: Pereţii spitalelor au ascultat mai multe rugăciuni, decât pereţii bisericilor
Pe lângă personalul medical care îngrijește pacienții, preotul de caritate Teodor Ciurariu care slujeşte la Spitalul Municipal Dorohoi le este alături prin îndrumare, credință şi rugăciune.
Anul în care Teatrul Mihai Eminescu este redat botoșănenilor! Primarul, dezvăluiri despre ultima sută de metri – VIDEO
Chiar ministrul Culturii, Raluca Turcan, vorbea despre perioada de aproape un deceniu în care actorii au fost privați de clădirea în care și-au desfășurat activitatea zeci de ani la rând.
Comandantul Poliției Botoșani, fost atașat MAI în Polonia și fost șef la „crimă organizată”: Este o experiență unică, fiecare etapă este unicăVIDEO
După o carieră de peste două decenii, din care mai bine de jumătate în funcții de conducere în structuri specializate, comisarul șef de Poliție Tudor Costîn a preluat conducerea Poliției Botoșani. Este sucevean la origini însă s-a legat și de județul Botoșani prin prisma atribuțiilor de serviciu.
Drama trăită de ”Micutzu” la Botoșani
Au fost așteptări mari de la proiecția specială organizată săptămâna trecută la Happy Cinema de echipa ”Klaus & Barroso”, dovadă că programată inițial într-o singură sală, vizionarea în prezența actorilor principali a avut loc până la urmă în două săli.
VESTE în premieră de la șeful Poliției Botoșani cu privire la dotările primite în lupta cu drogurile – VIDEO
Un fenomen care a luat amploare nu doar la Botoșani ci în întreaga țară.Este adevărat că izolarea socio-economică a județului nostru din nordul țării a avut și plusuri.
Patroni, parohii și „băieți buni”, furt de 38.000 de metri cubi de apă din rețelele județului, în doar 6 luni
Spre finele anului 2023, Serviciul Control Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA a prezentat un nou raport privitor la consumurile frauduloase de apă.
Moldoveni inculti si prosti gramada
7 decembrie 2017, 14:29
Pe peretii bisericilor se picteaza NUMAI sfinti, conform dogmei. Carol e Sfant? Ma indoiesc. Eminescu? Becali cu familia si altii?? Sunt trecuti in calendarul crestin- ortodox? Daca nu, atunci?? Sa- i asezam unde le este locul, nu fresce prin bisericile ortodoxe.Am mai vazut o biserica, chipurile ortodoxa, parca prin Oltenia, pictata toata cu "sfinti" in pielea goala. Si acest loc era un loc foarte cautat de turisti. Avea mare succes. Ma mir ca nu a facut- o monument religios si pe aceasta. Nu mai stiu in ce stadiu este astazi, sper ca s- a mai trezit Mitropolia sau Patriarhia. S- a ajuns ca fiecare sa faca ce- i taie capul, iar daca chiciul e la mare cautare, tot inainte...
28 noiembrie 2017, 18:04
Este trist sa constati cata ignoranta,ca sa nu spun prostie,exista exact acolo unde nu ar trebui sa fie!
28 noiembrie 2017, 13:03
n-am auzit o prostie mai mare iar dacă ea vine de la un profesor de istorie care mai e și director la culturii botoșănene e cu atât mai grav. Cum să spui că au fost albe și că sau înnegrit în timp? De unde vine omul ăsta? Dacă se distruge pictura din biserica ipoteșteană acest domn ar trebui să demisioneze urgent.
28 noiembrie 2017, 09:21
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Pe Olga o cunosc de foarte mult timp. O cunosc de vreo 13 ani. Este o femeie absolut minunată și orice bărbat ar fi norocos să fie într-o relație cu ea. Îmi este o prietenă foarte bună și îmi aduce multă liniște în perioada ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
4.5 o C
Dorohoi
4.5 o C
Bucecea
3.1 o C
Darabani
3.2 o C
Saveni
4.8 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.