Știrea zilei
O instituție a plătit într-o singură tranșă despăgubiri de 340.000 de lei după ridicarea abuzivă a unei autorizații

După trei ani și jumătate de la izbucnirea unuia dintre cele mai mari scandaluri din administrația locală și sistemul sanitar botoșănean, povestea s-a terminat prin achitarea de către o instituție a Statului Român a unei sume considerabile.

DSP a lăsat Sanatoriul fără autorizație din cauza apei


În urmă cu mai puțin de o lună Direcția de Sănătate Publică (DSP) a virat într-o singură tranșă Sanatoriului de Neuropsihiatrie Podriga suma de circa 340.000 de lei pe care unitatea Consiliului Județean a solicitat-o în instanță.


În 2016, pentru o perioadă care s-a suprapus în bună parte cu campania electorală pentru alegerile locale, DSP a lăsat fără autorizație sanitară de funcționare Sanatoriul pe motiv că apa este necorespunzătoare.


Unitatea medicală funcționa de mai mulți ani în același spațiu și o mulțime de alte obiective din zonă, inclusiv școli și grădinițe, se alimentau practic din aceeași sursă, numai că DSP, pe atunci condusă de Silvana Tudorache, a hotărât că numai spitalul în cauză trebuie să rămână fără autorizație.

 

Iar CAS nu a mai finanțat Sanatoriul


Consecința imediată a fost suspendarea contractului de către Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), care potrivit legii nu poate finanța unități neautorizate sanitar.


silvana tudorache felicia belecaA rezultat un scandal de proporții, cu o mulțime de ședințe desfășurate la Prefectură și Consiliul Județean, cu intervențiile Ministerului Sănătății și ale parlamentarilor, cu proteste ale angajaților de la Sanatoriul Podriga la sediul DSP, însă perechea Silvana Tudorache – Felicia Beleca, director executiv, respectiv șefa departamentului de supraveghere din cadrul DSP Botoșani, a fost de neclintit.


Pe 30 iunie, după alegerile locale, DSP Botoșani a acceptat să elibereze autorizația sanitară de funcționare Sanatoriului Podriga. S-a motivat la acea dată că prin unele investiții realizate de Consiliul Județean, instituție căreia Sanatoriul i se subordonează, s-a îmbunătățit calitatea a apei și că a ajuns în parametrii în care se poate emite o nouă autorizație.


Unitatea medicală a cerut ca DSP să îi dea banii pierduți


Conducerea unității medicale de la Podriga s-a îndreptat însă împotriva DSP, solicitând plata finanțării pierdute de la CAS, considerând că măsura de neautorizare a fost una abuzivă.


Procesul a fost câștigat atât la Tribunalul Botoșani, cât și la Curtea de Apel Suceava, judecătorii obligând DSP să autorizeze retroactiv Sanatoriul Podriga.


8.030


de lei pe zi au hotărât magistrații că trebuie să plătească DSP Botoșani.


Cum perioada de neautorizare s-a întins de pe 19 mai până pe 30 iunie, a rezultat o sumă totală de 337.260 de lei. Iar la aceasta se adaugă și 2.000 de lei cheltuieli de judecată.


”Am primit toți banii după ce a apărut în presă că instituim sechestru pe conturi. Avem nevoie de acești bani anul viitor, când trebuie să acredităm unitatea”,


Oana Norses, director general Sanatoriul de Neuropsihiatrie Podriga.

 

Ministerul a dat bani pentru acoperirea prejudiciului


Banii au fost primiți la scurt timp după ce, dat fiind refuzul DSP de a plăti amintita sumă plus cheltuielile de judecată, unitatea medicala a deschis o altă acțiune în instanță și a obținut pe 12 noiembrie încuviințarea pentru executarea silită.


Șeful DSP Botoșani susține însă că este doar o coincidență faptul că prejudiciul s-a achitat după ce Judecătoria Botoșani a acceptat instituirea sechestrului pe conturi.


”Am făcut solicitare la minister și ministerul ne-a dat banii pentru hotărârile judecătorești, tot așa cum am plătit și drepturile salariale câștigate prin sentințe judecătorești. Noi demersurile le-am făcut de când am avut hotărârea judecătorească, nu am așteptat să ne dea Sanatoriul somație. Că au ieșit în presă și au declarat că pun sechestru, asta e poezie. Noi ne-am făcut treaba, este o hotărâre judecătorească, o punem în aplicare. Am făcut demersuri la minister și ministerul la rectificare ne-a suplimentat sumele și după ce am primit sumele am făcut și plata”,


Teodor Ferariu, director interimar DSP Botoșani.


Nimeni nu e vinovat, banii sunt plătiți practic din buzunarul contribuabililor la buget

 

Ceea e mai greu de înțeles este că absolut nimeni nu va fi tras la răspundere pentru prejudiciu. Deși două instanțe au hotărât că DSP a procedat nelegal și a obligat-o să plătească amintita sumă de bani, niște comisii de la nivelul Ministerul Sănătății au hotărât altceva.


”Noi din 2016 am avut, de când nu s-a eliberat autorizația, a fost cercetare disciplinară, a fost corpul de control, nu s-a constatat vreun vinovat și nu am către cine să mă îndrept pentru că demersurile, cercetările s-au făcut încă de atunci”,


Teodor Ferariu, director interimar DSP Botoșani.


Așadar, în final contribuabilul român, fie el persoană fizică sau juridică, a suportat ambiția și încăpățânarea unor angajați ai Statului Român.

 

loading...
5 spații comerciale și leafă de aproape 10.000 euro pe an – bugetara care a lăsat peste 70 de bolnavi fără finanțare
Ministrul, lăsat cu gura căscată de șefuța cu tupeu, face ședință de urgență la București

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.
Aventură între un învățător și o mămică la o școală din Botoșani! Soțul acuză că s-au filmat pornografic în fața copiilor - GALERIE FOTO
O aventură între două persoane căsătorite a ajuns în atenția instituțiilor publice de la Botoșani, având în vedere că unul dintre protagoniști lucrează în sistemul educațional.
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ
Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO
După o pauză de cinci luni de zile restaurantele și cafenelele din spațiile comerciale au revenit la normal. O pauză care a marcat o serie de premieri negative în istoria românilor și a umanității care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize sanitare din toate timpurile.
Sorescu e aproape ministrul Afacerilor Interne, Vela a plecat să candideze la Caransebeș
Ministrul de Interne Marcel Vela și-a delegat atribuțiile cu privire la alegeri, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.
FOTOGALERIE 80 de locuințe ANL aproape gata de repartizare, consilierii au aprobat prima LISTĂ
După patru ani în care s-a lucrat la construirea locuințelor pe terenul obținut de Primăria Botoșani de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) dar și în paralel la asigurarea utilităților, toamna aceasta este posibil ca primele chei de garsoniere sau apartamente să fie înmânate viitorilor chiriași.
Mici latifundiari, colecționari de bijuterii sau mașini vechi ori persoane doar cu apartament – AVERILE candidaților la președinția Consiliului Județean Botoșani
Nouă botoșăneni au intrat în cursa electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean Botoșani. Politicieni cu notorietate mai mică sau mai mare în spațiul public botoșănean, oameni care au agonisit de-a lungul anilor sau care se compară la averi cu simpli cetățeni.
Deschidere de an școlar în pandemie: Părinți care refuză să-și trimită copiii la școală, elevii riscă inclusiv exmatricularea - VIDEO
La acest moment este știut faptul că se dorește ca noul an școlar să fie deschis de la 14 septembrie 2020, iar școlile să funcționeze în baza a trei scenarii de risc. La nivelul județului Botoșani, prin ordin al prefectului, au fost constituite comisii pentru verificarea condițiilor de siguranță sanitară din unitățile de învățământ.
PSD a rămas fără reprezentant în Biroul Electoral Județean după o urgență medicală și o incompatibilitate soț – soție - DOCUMENT
Biroul Electoral Județean (BEJ) s-a întrunit marți în ședință pentru a emite o decizie cu privire la reprezentantul PSD în această structură, susceptibil de incompatibilitate.
Loading...
Moarte violentă și tristă! Femeia omorâtă în accident pe Împărat Traian o anonimă, nicio rudă nu a venit la spital, polițiștii au căutat familia din scară în scară – FOTO&VIDEO
Un fel de „Jane Doe” a Botoșaniului. Femeia care și-a pierdut viața duminică seara în accidentul violent care a avut loc pe strada Împărat Traian a rămas neidentificată multe ore de la producerea evenimentului. 
„Petrecere” la Cornișa până aproape de miezul nopții cu muzică și țipete în microfon pentru directorul Țurcanu și câțiva apropiați! Botoșănenii au sunat la Poliție – VIDEO
Muzica și vocea DJ-ului din parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa s-au auzit extrem de puternic încă din timpul zilei de vineri, 21 august 2020 într-o bună parte a orașului care se află la o distanță considerabilă de zona de agrement.
Spitalul Mavromati se golește de pacienții cu COVID, se tratează în continuare doar urgențele: De ce să redevenim zonă roșie pe harta țării?
Botoșaniul încă mai înregistrează noi cazuri de Covid, însă situația de la nivelul județului este ținută sub control. De altfel, în timp ce în unele zile la Botoșani se înregistrează câte două-trei cazuri, în alte județe sunt și 90 – 100.
Afaceristul milionar, liderul de grup al PSD-iștilor timp de opt ani, marele absent de pe lista pentru Consiliul Local: Au venit cu altă garnitură...
Lista depusă de social-democrații botoșăneni pentru noul Legislativ local din următorii 4 ani de zile are o mare absență în dreptul omului care a condus grupul PSD în plenul municipal timp de două mandate.
Soție de polițist aflată pe lista PSD-ului a chemat un primar în instanță: Intenționez să o dau în judecată pentru că a intrat în baza de date neavând niciun drept, cetățeanul și polițistul - DOCUMENT
Un primar botoșănean a primit citație sâmbătă, 15 august 2020, pentru a se prezenta în instanță a doua zi, duminică. Iar asta s-a întâmplat după o contestație la legea electorală depusă de o membră PSD, soție de polițist.
Loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști
Spre finele lunii septembrie din anul pandemiei, Botoșaniul își alege oamenii care vor cârmui județul și municipiul reședință. Poate cel mai important scrutin electoral cu efect direct pe plan local, alegerile locale din 27 septembrie vor decide viitorul următorilor patru ani, prin prisma mai ales a noilor investiții.
Rețeta succesului pentru un primar din Botoșani, este susținut și de PSD și de PNL în aceeași campanie, localitate umplută de bannere – FOTO
Un primar botoșănean a reușit să creeze una dintre cele mai inedite situații ale acestei precampanii electorale. Are în comunitatea sa bannere electorale atât cu candidatul PSD cât și cu cel al PNL-ului, principalii adversari politici pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.
LA MULȚI ANI, Daniel Badale! E prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Asta e partea mea curată. V-o dăruiesc din toată inima! - FOTO & VIDEO
Actorul botoșănean născut într-o zi de 15 august se află astăzi într-o postură inedită: pe scenă fiind, își joacă propriul rol, unul în care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Revoluția Română îl ”distribuise”.
Vile la preț de 10 apartamente, pandemia îi determină pe bogații târgului să își vândă proprietățile fabuloase - GALERIE FOTO
Exterioare de vis, interioare de poveste. Vile cu arhitecturi deosebite, dotate și utilate până în cele mai mici detalii, cu un design de revistă. Oferta în vreme de pandemie, la Botoșani, este foarte bogată, iar prețurile pe măsură.
Directorul de spital care a renunțat la salariul de 3.000 de euro pentru a merge în privat s-a dus la leafă de 4.000 de lei... tot la stat – VIDEO & DOCUMENT
După ce și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Daniel Buga a renunțat și la postul de execuție din cadrul unității medicale, respectiv cel de inspector de specialitate în cadrul serviciului resurse umane.
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 
Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  
Nimeni nu este vinovat.......idioți,cine a dat ordinul de ridicare a autorizației bun de plată....
9 ianuarie 2020, 17:50
daaaaaaaa, sa faca bine sa plateasca, ca tare I-a mai placut sa conduca, orice, numai sa se cocoate, in orice partid, cu oricine, desi vai de sufletul cu cunoasterea legilor, cu profesia.....ma rog, de ce sa plateasca contribuabilul, sa plateasca ca are de unde.....
11 decembrie 2019, 12:12
Paguba produsa ca urmare a hotararii judecatoresti, trebuie achitata de d-na Tudorache, deoarece primeste salariu consistent pentru exact situatii de genul asta, sa cunoasca legile si sa procedeze in cunostinta de cauza, daca nu esti competent...plateste, de accea ai spor de conducere si salariu extra mare, nu ca sa joci jocuri pe calculator....
11 decembrie 2019, 11:26
Cum adică nimeni nu este vinovat pentru neacordarea autorizației prin mijloace nelegale??? Noi știm că nu contribuabilii trebuie să plătească paguba produsă de angajați, ci chiar aceștia - adică Silvana Tudorache. Ca urmare, DSP Botoșani are obligația legală să recupereze suma plătită din bugetul statului de la cele două angajate. Băi liberalilor, când luați măsuri??
11 decembrie 2019, 10:12
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.