Știrea zilei
S-a cerut oficial înlocuirea! Medic de la Urgențe pregătit pentru preluarea Sănătății Publice

Deși este conștient că merge la un salariu de trei ori mai mic față de cel din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și la cârma unei instituții în care decizia face uneori diferența dintre viață și moarte, medicul botoșănean este pregătit pentru această provocare. Iar singura motivație este faptul că își dorește să schimbe ceva în evoluția pandemiei de COVID-19 pe plan județean. Să repare din răul făcut deja.

Postul de director pe care NU l-a vrut nimeni 

 

Despre schimbarea directorului din fruntea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani se vorbește de săptămâni bune. Pârghii legale au existat, nu însă și o persoană asumată. Pentru că, după cum spunea și președintele PNL Botoșani, senatorul Costel Șoptică „acolo nu trimiți un om să ia un post ca pe timp de pace, să stea pe un post călduț. Acolo trebuie trimis cineva care, tehnic vorbind, știe cum stau lucrurile și care să poată rezolva problemele”.

 

Medicul Monica Adăscăliței din cadrul UPU Botoșani a acceptat în cele din urmă să preia această funcție, bineînțeles, cu girul ministerului de resort.

 

În cursul zilei de luni, 27 aprilie 2020 un document semnat de șefii Prefecturii Botoșani care îi era adresat ministrului sănătății Nelu Tătaru a plecat cu propunerea de numire a Monicăi Adăscăliței pe postul de director executiv al DSP Botoșani.

 

Reproșuri către actuala conducere

 

Adresa plecată spre București a cuprins și o serie de motive pentru care se impune schimbarea managementului de la DSP.

 

Această instituție a avut obligația să transmită către unitățile spitalicești, începând cu 24 februarie 2020, informări cu privire la existența, necesarul de stocuri de materiale de protecție, precum și modul de organizare și gestionare atât înainte cât și după instituirea stării de urgență.

 

Mai apoi, să verifice și să controleze dacă au fost duse la îndeplinire toate măsurile impuse, lucru care nu s-a întâmplat.

 

DSP doar a adus la cunoștința spitalelor obligațiile ce le revin, fără a exista și un control, o colaborare și o conlucrare permanentă. În document se mai amintește și despre…

 

„disfuncționalitățile manageriale de la nivelul DSP Botoșani, respectiv lipsa unei reacții imediate la apariția primelor cazuri de COVID-19, în vederea limitării răspândirii acestui virus, printr-o colaborare și comunicare eficientă cu conducerea Spitalului Județean de Urgență Mavromati și cu autoritățile județene”.

 

Date „eronate” transmise la București 

 

De asemenea, actualei conduceri a DSP Botoșani i se reproșează și transmiterea eronată a numărului de persoane testate pozitiv în județul Botoșani, către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

 

Evident că s-a pus accent și pe exercitarea cu caracter temporar a funcției de director a lui Teodor Ferariu care are atribuții pe partea economică și nu este medic la bază, în condițiile în care în vremuri de pandemie, la conducerea DSP este nevoie de management de specialitate.

 

În consecință, pentru întărirea echipei manageriale de la nivelul instituției, s-a înaintat:

 

„Propunerea este de încetare a „exercitării cu caracter temporar a funcției publice de conducere de director executiv a dlui Ferariu Teodor și,

De numire a d-nei doctor Adăscăliței Monica Delia în funcția de director executiv al DSP Botoșani”.

 

Monica Adăscăliței este medic de medicină generală la UPU Botoșani din anul 2008. A fost elevă a Colegiului Național Mihai Eminescu și a absolvit Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

 

Deține un atestat de medicină de urgență și totodată este calificată în management spitalicesc.

 

loading...

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
Loading...
Un om de afaceri, cheia celei mai răsunătoare retrageri din cursa pentru Primăria Botoșani
Retragerea candidatului Alianței Liberalilor și Democraților din cursa pentru Primăria Botoșani a survenit unor discuții pe care liberalii le-au avut pe seama candidaturii la Primăria... Cristești.
Cadre medicale și pacienți din Spitalul Județean Botoșani ajutați pe WhatsApp sau Messenger de psihologi: Cea mai frecventă a fost teama de moarte
Pandemia a devenit un factor stresor pentru populație și generează o serie de schimbări în viața de zi cu zi. În vremuri de carantină și izolare, psihicul poate fi afectat negativ prin anxietate, depresie, stres post-traumatic și furie.
RAZIE sanitară la Complex Cucorăni, o armată de polițiști, jandarmi, pompieri și inspectori  în control: Clienții legitimați de Poliție, localul AMENDATGALERIE FOTO & VIDEO
Aceste verificări au avut loc concomitent în toate județele țării unde structurile MAI cu sprijinul mai multor instituții au descins în locurile aglomerate. Și asta în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național, țara noastră având unul dintre cele mai abrupte salturi din Europa.
Prefectura a SUSPENDAT concursul Primăriei pentru angajarea unui șef la piețe și cimitire! Un salariat din linia 2 numit interimar
Examenul anunțat de Primăria municipiului Botoșani pentru șef la Serviciul Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor aflate în proprietatea municipalității, a fost amânat.
Cetățean de Onoare la Botoșani, în mijlocul unui scandal fără precedent, cu implicații politice: Jigniri și amenințări la adresa managerului
Situația dificilă în care se află sectorul cultural capătă și alte dimensiuni, pe lângă cele legate de pandemie.
Loading...
Botoșăneni care au FUGIT din spital sau au REFUZAT internarea dați pe mâna Poliției de cadrele medicale
Teama de spitale și tot ce ține de astfel de unități s-a acutizat de la declanșarea pandemiei de coronavirus. Mai ales după acuzațiile făcute de o parte dintre familiile care și-au luat oameni dragi în sicrie, după ce au fost confirmați cu COVID și internați la Spitalul Județean Mavromati.
Șefii de la Apă au vrut să-și majoreze indemnizațiile în plină pandemie
În ședința ordinară de Consiliu Județean aferentă lunii iunie 2020 a fost dezbătută și o solicitare din partea administratorilor de la compania de apă și canalizare pentru majorarea indemnizației.
Fiul fostului fotbalist Ionuț Matei diagnosticat cu o boală grea! Familia are nevoie de ajutorul NOSTRU pentru ca Nicholas să se facă bine – FOTOGALERIE
Georgiana și Ionuț Matei au devenit părinți în decembrie 2016, când familia lor s-a completat prin venirea pe lume a lui Nicholas, un băiețel frumos de aproape 4 kilograme care s-a născut în zi de mare sărbătoare creștină: Sfântul Nicolae. Părinții, stabiliți în Anglia de aproape 6 ani de zile, i-au dat numele Sfântului, însă în concordanță cu țara în care s-a născut.
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botoșănean cu COVID, internat la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani
Aproape 600 de botoșăneni au fost tratați la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani după ce au fost infectați cu virusul SARS-C0V-2. Acești pacienți au fost internați pe secțiile celei mai mari unități medicale a județului și au fost externați după vindecare.
Urban Serv obligată de instanță să îi plătească lui Nicuță despăgubiri de aproape un sfert de miliard de lei vechi
La doi ani după ce a fost destituit din funcția de administrator al societății de salubrizare a orașului, Cezar Nicuță a obținut la Tribunalul Botoșani plata unei sume destul de consistente.
Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul
Una dintre cele mai disputate funcții de conducere din instituțiile publice de la Botoșani este deocamdată pusă la păstrare.
Ati auzit cumva de renumita facultate V. Goldis din Arad, eu nu am auzit.
6 mai 2020, 19:06
Normal , comentariile mele deranjeaza ! Si vor fi cenzurate! Draga Romanie, cand te vei schimba in bine?!
28 aprilie 2020, 22:13
Prost sa fii noroc sa ai ! Normal ca acum e momentul potrivit să ajungi in niste functii la care nici nu visa-i! Si intelectual nu te bati decat cu tine!
28 aprilie 2020, 22:07
O functie pe care nu o merita toti parvenitii, care uita de unde au plecat, isi trateaza pacientii cu superioritate! Un medic mediocru cu niste relatii , cu bani Asa zisi oameni de afaceri!!! Faptele vorbesc si nu am auzit de minuni facute de acest medic Monica ... sau de acritura si incompetentul Alamaie!Sau Ciofu care bagata in politica adica face multe pentru Botosani! Cica doctori?! Toti deranjati vizibil cand sunt treziti in garzi pentru Urgente! Toti Isi urmaresc Propriile scopuri de avutie si putere! Nimeni nu face nimic DEZINTERESAT in Romania! Mai luati exemplu tarilor civilizate! Iti trebuie foarte putin sa fii fericit si să faci fericiti pe cei din jur! Incepe prin ai trata pe semenii tai ca si egalul tau indiferent de functii si studii! Diferenta nu o fac acestea ,ci faptele bune facute dezinteresat,atat ia fiecare cu el indiferent de situatie!
28 aprilie 2020, 22:01
Se pare ca o parte a comentatorilor sunt din sistemul sanitar si cunosc oamenii din domeniu. Pacat ca unii iau in deradere situatia, fara a veni cu propuneri de valoare in aceste momente de criza.
28 aprilie 2020, 21:59
Bine că gospodina de la PSD Coșula e în regulă..m-am liniștit.
28 aprilie 2020, 18:48
PNL Rachiti....cred ca am zis TOT
28 aprilie 2020, 16:13
D-na Geta, cu tot respectul, oare pt faptul ca dna dr Adascalitei lucreaza din 2008 la UPU, nu are destula experienta? Eu cred ca e de admirat si felicitat pentru ce si-a asumat. BRAVO d-nei dr!
28 aprilie 2020, 15:06
Nu doar directorul trebuie schimbat acolo, este o clica intreaga care taie frunze la caini, pusi acolo pe criterii politice si soferi analfabeti care au ajuns sa ocupe posturi de specialisti.
28 aprilie 2020, 14:37
DSP, mie unul un comentac necalificat, imi pare un fel de "cimitir al elefantilor" un loc in care , in vremuri normale, te duci la serviciu pentru a avea de unde sa te intorci. In ultimele 3 luni treaba s-a imputit rau de tot si nu stiu cati din cadrul DSP-urilor din tara au stiut exact ce si cum asa ca schimbarea celui care ocupa aceasta functie la Botosani printr-un concurs de imprejurari nu are de ce sa fie miraculoasa. Daca optiunile politice ale celor care ocupa aceste functii sunt principalul criteriu este clar ca vor fi la conducere intotdeauna doar profesionisti.
28 aprilie 2020, 12:59
Poate cu instalarea unei noi conduceri, la DSP se va face curatenie, persoane precum purtatoarea de cuvant care taie frunze la caini si nu stie bn sa scrie dar platita cu un salariu baban, contabile aduse de oamenii PSD-ului, sa nu mai aiba ce cauta in aceasta institutie care ar trebui sa fie preponderent cu persoanal medical.
28 aprilie 2020, 12:39
Avand in vedere unde si-a facut studiile, respectiv Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, am dubii asupra profesionalismul acestei duduie.
28 aprilie 2020, 11:22
In sfarsit, omul potrivit la locul potrivit. O profesionista desavarsita. Numai cu oameni competenti vom reusi sa iesim din criza asta. Succes!
28 aprilie 2020, 10:07
sincer va spun apreciez vizitele de control ale ministrului sanatatii acum, dar daca la nivel de minister in luna februarie se imparteau subsecretarii de stat sa controleze pe zone geografice nivelul de pregatire a dsp-urilor si spitalelor din tara poate altfel era, ce ziceti ? Se vdeau stocurile de materiale, numarul de specialisti epidemiologi, ati-urile, pregatirea circuitelor in spitale , proceduri, nivel de instruire personal, etc. .
28 aprilie 2020, 08:58
Ce experienta are Adascalitei? Ea saraca nici nu stie sa vorbeasca, nu stie unde e DSP-ul, Prefectura, dar stie unde e sediul PNL
28 aprilie 2020, 08:18
Si cine sint astea viorica si fedorovici? 2 babete expirate de sub puscariasul dragnea.
28 aprilie 2020, 08:08
Ma asteptam sa fie nominalizata dna doctor Guraliuc pt DSP, a făcut multe poze cu Viorica Dancila, Federovici prin curtea spitalului. Și acum cum rămâne ? Doar cu pozele ?
28 aprilie 2020, 07:41
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Da, sunt cadru didactic. Trebuie să fiu cadru medical - când este nevoie, trebuie să fiu paznic - în pauze, jandarm - la unele clase, psiholog, baby sitter, moaşă - în unele cazuri, părinte - pentru cei ai căror părinţi nu ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8351 lei
USD
Dolarul SUA
4.1131 lei
CHF
Francul elveţian
4.4859 lei
GBP
Lira sterlină
5.3685 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8919 lei
XAU
Gramul de aur
260.8073 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2441 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4009 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9242 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0633 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1838 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.