Știrea zilei
”Nu se ține un Congres cu oameni sătui” – Liberalii cu burțile pline care l-au votat pe Cîțu pentru bani sau ca să-și păstreze fotoliile de șefi la stat - LISTA

”După cum mi-a explicat un liberal vechi din tabăra Orban încă de la primele ore ale dimineții, «nu se ține un Congres cu oameni sătui», adică nu faci alegeri în partid când ești la putere, pentru că nimeni nu vrea să schimbe nimic și toți trag de funcțiile pe care le au. Într-adevăr, cu mici excepții, cei 5.000 de delegați sunt și șefi pe undeva, puși acolo de șeful de partid”.

Primarii, nevoiți să-l voteze pe premier ca să prindă bani la PNI


Pasajul de mai sus aparține jurnalistului Florin Negruțiu și este desprins dintr-un editorial publicat în ”Republica” chiar în ziua congresului PNL în care se explica faptul că victoria lui Florin Cîțu este inevitabilă nu datorită calităților politice sau administrative ale acestuia, ci prin prisma funcției de prim-ministru pe care o ocupă și care îi permite să controleze direct sau indirect o mare parte a delegaților la congres.


Iar teza este valabilă și pentru PNL Botoșani. Organizația județeană a avut 89 de delegați la congres.


18 dintre aceștia, adică 20%, sunt primari în funcție, oameni dependenți în bună parte de Guvern din punct de vedere financiar. De altfel, coaliția guvernamentală s-a rupt tocmai din cauza Planului Național de Investiții (PNI) ”Anghel Saligny” prin care se vor finanța proiecte în domeniile apă, canalizare, drumuri și gaz depuse de autoritățile locale.


Decizia finală de alocare a fondurilor prin PNI către o primărie aparține Executivului, iar un vot împotriva lui Florin Cîțu le diminua serios primarilor șansele de a obține finanțare prin ”Anghel Saligny”.


Dar iată primarii participanți: Mihai Amarandei – Albești, Constantin Bălășanu – Frumușica, Lucian Borfotină – Cristești, Victor Bulboacă – Nicșeni, Florin Bulgaru – Răchiți, Florin Buțura – Ștefănești, Dumitru Chelaru – Pomârla, Constantin Cocoreanu – Tudora, Ștefan Coțofrec – Cândești, Ștefan Dulgheru – Leorda, Costel Gavril – Corlăteni, Verginel Gireadă – Mihai Eminescu, Ciprian Ivanov – Copălău, Romică Magopeț – Ibănești, Viorel Nichiteanu – Rădăuți Prut, Dan Oloieriu – Flămânzi, Costel Romanescu – Păltiniș, Vasile Sasu – Durnești.

 

Peste jumătate din delegați au fost aleșii locali interesați să obțină fonduri de la Cabinetul Cîțu


Printre delegații botoșăneni la congres s-au regăsit și nouă viceprimari, interesați la rândul lor să aducă bani în localități pentru a puncta în ochii electoratului în perspectiva alegerilor locale de peste trei ani.


Lor li s-au adăugat 20 de consilieri locali, în general cu aceleași interese electorale ca primarii și viceprimarii.


Astfel, mai mult de jumătate dintre delegați au fost primari, viceprimari și consilieri locali, cu toții cât se poate de atrași de finanțările pe care le poate acorda Guvernul pentru a puncta electoral în localitățile din care provin.

 

O pleiadă de directori interimari a căror funcție stă în pixul de la Guvern, delegați și ei la congres


O a doua mare categorie a delegaților a fost aceea a conducătorilor de instituții. Ada Macovei este inspector școlar general, Monica Adăscăliței este director la Direcția de Sănătate Publică, Cătălin Boboc este director la Registrul Auto Român, Alberto Gavrilescu este director la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, Cătălina Lupașcu este director la Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională, Mihai Țurcanu este directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Gabriel Tincu este director adjunct la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).


Toate aceste instituții se subordonează ministerelor de resort și mai departe Guvernului, iar schimbarea de către forurile de la București a unuia dintre șefii menționați reprezintă o simplă formalitate atât timp cât, cu excepția adjunctului de la APIA, toți ceilalți sunt interimari. Un vot pro Orban ar fi fost sinonim cu tăierea crengii de sub propriile picioare.

 

Ce să mai spunem de prefect și de oamenii din Guvern?


Mai departe, un vot anti Cîțu ar fi fost o acțiune deosebit de periculoasă pentru liberalii care activează direct în structuri guvernamentale.


Daniela Aramă lucrează la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Gheorghe Sorescu este subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, iar Radu Lebădă subsecretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului. Subsecretarii de stat sunt numiți chiar de premier, nefiind necesară organizarea vreunui concurs.


Ce să mai spunem despre prefectul Dan Nechifor, a cărui rămânere în funcție este exclusiv apanajul Executivului? Primul reprezentant al Guvernului în județ oricum are o poziție șubrezită după pierderea alegerilor pentru președinția PNL Botoșani, prelungirea mandatului său fiind, potrivit unor liberali, o consecință a ruperii coaliției. Mai exact, nu prea există liberali care să își dorească funcția de prefect în condițiile în care Cabinetul Cîțu ar putea fi destituit cât de curând prin moțiune de cenzură.

 

Bonus: șefimea de la municipii


Lista participanților la congres a fost întregită cu liberali care ocupă posturi de directori la unități subordonate Consiliului Județean și Consiliului Local. Valerian Andrieș este directorul Spitalului Municipal Dorohoi, Liviu Andronic conduce Școala Populară de Arte, Cătălin Flutur este director la SC Locativa SA, Eugen Țurcanu este directorul Direcției Servicii Publice Sport și Agrement. Într-adevăr, toate aceste unități nu se subordonează Guvernului, însă ocuparea funcțiilor de directori fără sprijin politic este aproape imposibilă astfel încât un vot împotriva a ceea ce a hotărât Colegiul Director al PNL Botoșani, adică susținerea lui Florin Cîțu, ar fi reprezentat o acțiune cât se poate de periculoasă.

 

Ce fain e când te votezi singur!


Lista delegaților la congresul din data de 25 septembrie 2021 a fost votată de Colegiul Director, organism compus în bună măsură de liderii de organizații astfel încât în cazul a o mulțime de participanți s-a ajuns în situația în care aceștia au votat ca ei înșiși să meargă la evenimentul politic al anului din PNL.
Ceea ce s-a întâmplat la Botoșani nu reprezintă însă un caz singular. Schema a fost în general aceeași în filialele pro Cîțu care din interes financiar sau pentru funcții s-au aliniat în spatele premierului, deși majoritatea își arătaseră sprijinul pentru Ludovic Orban. Doar că din postura de președinte al Camerei Deputaților, Orban nu lu mai putea împărți nici bani, nici funcții la stat.

 

loading...
ZIUA Z în PNL, aproape 100 de liberali botoșăneni la Romexpo! Alegeri cu huiduieli și acuze și care au ca miză... România! Florin Cîțu, noul președinte al PNL – GALERIE FOTO
Florin Cîțu, mulțumiri către liberalii botoșăneni: Din 25 septembrie construim România Liberală

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Sute de oameni l-au omagiat de Ioan Cobâlă, o propunere de la Iași ”adoptată” pe loc de oficialii județeni, ”Rapsozii Botoșanilor” își schimbă numele – GALERIE FOTO&VIDEO
O seară încărcată de emoție, de muzică, dar și o seară în care tristețea s-a strecurat printre aplauze. O sală plină, ca în vremurile bune. Chipul blând al lui Ioan Cobâlă le-a amintit tuturor că arta și valoarea dăinuiesc și dincolo de moarte.
Surpriză la concursul de la Direcția Sanitară – Veterinară, o fostă șefă din Prefectură îl contracandidează pe Mihai
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) organizează în luna decembrie concursuri pentru ocuparea funcției de director executiv la trei sferturi dintre direcțiile din țară. Printre acestea se regăsește și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.
Cea mai mare clădire de birouri din Botoșani, pe cale să fie lăsată fără parcare – DOCUMENT
Consilierii locali dezbat în ședința ordinară de vineri un proiect de hotărâre privind rezilierea contractului de asociere dintre Primăria Botoșani și SC Vegastel SRL. Adoptarea acestuia ar lăsa clădirea de birouri din strada Teatrului fără parcare.
Mare tragedie mare: consilierii au dat copy-paste la un proiect și au tăiat fără să vrea indemnizațiile administratorilor de la ”Apă”
Întrunit la mijlocul săptămânii în ședință ordinară, plenul Consiliului Județean a dezbătut din nou un proiect privind stabilirea indemnizațiilor membrilor Consiliului de Administrație de la SC Nova Apaserv SA. Și asta după ce în octombrie au votat un proiect pe aceeași temă.
Scrutin cu scandal la Corpul Polițiștilor, se pregătește un nou proces cu acuzații grave: ”Alegerile au fost din nou fraudate”
La doi ani după ce alegerile de la Consiliul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) au fost definitiv anulate de instanță în urma unei contestații depusă de unul dintre candidații la funcția de președinte, povestea s-ar putea repeta.
Răzbunare din amor! Un botoșănean pe nume Ion și-a evacuat soția cu executorul, după 5 ani l-a executat și ea pe el – GALERIE FOTO & VIDEO
O căsnicie care a durat 15 ani și din care a rezultat un copil. Doi adulți a căror dragoste a ars extrem de repede și a lăsat în loc o ură pură și o dorință uriașă de a-și produce rău reciproc. Doi oameni care n-au reușit să treacă peste despărțire au sfârșit prin a se executa unul pe altul, fiecare cu propriul executor judecătoresc. După o serie de procese care s-au apropiat de limita ilarului.
Deputații botoșăneni amenințați și hărțuiți prin telefon înaintea votului pentru certificatul verde: Îți dăm foc ție și familiei tale / Veți plăti personal pentru astaFOTO mesaje
„Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine”.Abraham Lincoln
Capcană macabră pe un drum din Botoșani: O șoferiță, la un pas de nenorocire - FOTO & VIDEO
O glumă proastă putea să producă o tragedie pe un drum din județul Botoșani. Din fericire, totul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Profesor de la AT Laurian la mitingul antivaccin: Pot să ducă chiar la război civil / Vor ajunge să realizeze lagăre / Erau acele practici ale vânzării și cumpărării de negri VIDEO & GALERIE FOTO
Deși organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), mitingul împotriva impunerii certificatului verde, care a avut loc duminica trecută la Botoșani, a avut în prim plan un cadru didactic prezentat ca provenind din societatea civilă.
Loading...
Nova Apaserv cu datorii de 1 milion de euro la energie electrică! E.ON a renunțat la contract, județul la un pas să rămână fără apă
Încetarea relațiilor contractuale între cei doi operatori s-a produs în urmă cu o săptămână, când SC Nova Apaserv SA s-a regăsit în situația în care a trebuit să caute în regim de urgență alt furnizor.Neoficial, ordinul de întrerupere a furnizării energiei electrice pentru compania de apă ar fi venit tocmai din Germania.
Tomograful de 1 milion de euro a ajuns la Botoșani, s-a spart un perete ca să fie băgat în spital - VIDEO & GALERIE FOTO
Un computer tomograf similar, din punctul de vedere al performanței, mai există la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași.La Botoșani, acest CT, care a costat 1 milion de euro, a fost achiziționat la Spitalul de Pneumoftiziologie care se află în subordinea Primăriei Botoșani.
Elevul viitor arhitect care a redesenat profesionist bijuteria arhitectonică a orașului în speranța că va fi în sfârșit reabilitată – FOTOGALERIE
Din pasiune pentru arhitectură și frumos, un elev de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” a redesenat profesionist fațada și partea din spate a Casei Silion.
Disperare la Botoșani Shopping Center, certificatul verde lasă comercianții fără clienți – Nu avem bani de salarii GALERIE FOTO
Impunerea certificatului verde la intrarea în centrele comerciale are un efect devastator asupra galeriei comerciale din Botoșani Shopping Center. Unii directori și angajați din complexul de pe strada Sucevei se plâng că au rămas fără cea mai mare parte a clienților și că nu mai pot suporta nici măcar cheltuielile esențiale.
„Părintele actelor” din Primăria Botoșani la un pas de retragere din activitate, o doamnă i-ar putea lua locul
Este unul dintre cei mai longevivi și experimentați șefi din administrația publică botoșăneană.În spatele său se află o carieră de aproximativ 25 de ani în Primăria Botoșani.
Loading...
Instituția publică din centrul orașului (ne)cunoscută publicului! Este UNICĂ în România și a fost construită după modelul Peugeot
În centrul orașului, prinsă parcă la mijlocul unor instituții publice cu adresabilitate extrem de mare, se află o unitate de stat care este unică în România.Nu este una dintre acele unități în care ușa să fie deschisă zilnic de sute de persoane și se adresează unui segment profesional mai restrâns, însă extrem de important pentru bunul mers al economiei locale și naționale.
În pat cu dușmanul: Șoptică vs Federovici, Nechifor vs Andrei - PSD + PNL e... aproape dragoste la Botoșani
Din vară s-a tot zvonit că liberalii ar putea apela la voturile pesediștilor, însă doar prin culise s-a vorbit despre asta. Oficial, președintele țării a avut ani la rând o campanie agresivă împotriva PSD-ului. Iar președintele PNL, Florin Cîțu, declara pe 25 septembrie 2021: ”Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie «Votaţi PSD!». Cum aş putea, când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD”.
Sînziana Secrieru se întoarce pe cai mari în PNL
În 2016 din cauza modului în care au fost făcute listele pentru alegerile locale, Sînziana Secrieru se retrăgea din primele rânduri ale PNL Botoșani pentru a rămâne pentru o perioadă de 5 ani, în linia a doua.Până pe 5 noiembrie 2021.
COȘMAR în județ, drumurile sunt în șantier, circulația e un chin - STADIUL anunțat de constructori pe drumul strategic – GALERIE FOTO & VIDEO
O deplasare către o comună a județului Botoșani care în trecut, chiar în condițiile proaste ale carosabilului, era făcută într-un interval de 60 de minute, acum aproape că s-a triplat ca timp.Iar un astfel de exemplu poate fi distanța dintre municipiul reședință și comuna Hlipiceni, cei aproape 50 de kilometri fiind parcurși în aproape trei ore.
Trei sferturi dintre medicii de la „Mavromati” s-au imunizat, mai sunt unii care nu cred în virus și vaccin: Este o rușine
A trecut aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare și tot mai mulți medici încep să se vaccineze. 
Bătaie pe posturile de directori la colegiile și liceele cele mai bune din Botoșani, avalanșă de candidați la ”Eminescu”, ”Laurian” și nu numai
Concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct în unitățile de învățământ din județul Botoșani intră în scurt timp în etapa cu numărul 2. Concurența este una acerbă, existând licee unde pentru două posturi sunt depuse în total nouă candidaturi.
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Mă pregătesc cu emoție pentru ziua de întâi decembrie, singura zi din an în care mai creez poezie. Dacă înainte scriam constant, acum ce mi-a rămas e această zi în care îmi amintesc și reînvii conglomeratul unic de tră ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9487 lei
USD
Dolarul SUA
4.3767 lei
CHF
Francul elveţian
4.7595 lei
GBP
Lira sterlină
5.8121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8642 lei
XAU
Gramul de aur
249.2179 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2460 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3605 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0868 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4089 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1948 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.0 o C
Dorohoi
0.5 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.6 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.