Știrea zilei
Muribunda Termica a făcut peste 900.000 într-un an: grosul cheltuit pe lefuri, onorarii, remunerații; Statul Român cu Fiscul mai au de așteptat vreo 500 de ani ca să își recupereze banii

La începutul lunii octombrie, Florin Sandu, administratorul special al SC Termica SA, a depus la Primăria Botoșani un raport de activitate pentru perioada iulie – septembrie 2021. Actul are anexat un alt raport, cel pe care lichidatorul judiciar Constantin Dascălu l-a înaintat judecătorului sindic de la Tribunalul Botoșani. O analiză a tuturor acestor documente arată că fostul furnizor de agent termic încă mai încasează bani frumoși, doar că nici măcar jumătate nu ajung la creditori.

Termica a încasat peste 900.000 lei într-un an, însă doar ceva peste o treime ajung la creditori


Între altele, documentația trimisă instanței cuprinde și o secțiune dedicată fondurilor obținute din lichidarea și încasarea de creanțe pentru perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021.


Vorbim așadar de un an, răstimp în care SC Termica SA, companie aflată în faliment, a încasat nici mai mult, nici mai puțin de 929.089,93 de lei, adică peste 9 miliarde de lei vechi. Cea mai mare parte a fondurilor au provenit din recuperările de creanțe și undeva la ceva peste 10% din chirii.


Acum să nu vă imaginați că datoriile istorice pe care le avea fostul furnizor de căldură și apă caldă s-au diminuat cu peste 9 miliarde de lei vechi. Nici pe departe!


Doar ceva mai mult de o treime din banii încasați au fost direcționați spre plata creditorilor. Și aceasta pentru că marea parte a sumelor intrate în conturile societății au luat calea așa numitelor ”cheltuieli de procedură internă”.

 

Marea parte a fondurilor merg pe salarii, remunerații, onorarii


45% din toate veniturile înregistrate de unitate pe parcursul unui an s-au dus pe salarii și obligațiile aferente datorate bugetului de stat.


Sume importante au mai fost consumate cu cheltuieli judiciare (de la onorarii experți și executor judecătoresc la taxa de timbru), cu materiale consumabile, obiecte de inventar, întreținere, reparații și combustibili și cu chirii, energie, apă.


44.224,68 lei


a fost remunerația totală a lichidatorului judiciar în intervalul de timp menționat.


De asemenea, 2% din tot ceea ce s-a încasat a fost direcționat spre Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), în baza OUG 173/2008 pentru modificarea și completarea legii 85/2006 privind procedura insolvenței.


În aceste condiții, pentru plata creditorilor, adică a persoanelor juridice și fizice  la care SC Termica SA înregistrează datorii, au mai rămas 321.371,675 de lei.


Administrația Județeană a Finanțelor Publice și Statul Român, subrogat în drepturile Băncii Comerciale Române, urmau la data întocmirii raportului să încaseze aproape toți acești bani, mai exact 318.316 lei. Pentru Primăria Mihai Eminescu, Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și Primăria Botoșani mai rămăsese cumulat de împărțit numai în jur de 3.000 de lei.


58 de lei și 56 de bani

 

au fost repartizați pentru a se mai stinge din debitul pe care SC Termica SA îl are la Primăria Mihai Eminescu.

 

După peste 10 ani de faliment, ar mai fi nevoie de 500 de ani ca să își plătească datoriile


Astfel se face că la mai bine de un deceniu  de la intrarea în faliment, fostul furnizor de agent termic înregistrează încă datorii enorme.


161.070.585 lei


este suma totală rămasă de plată către creditori, adică echivalentul a 32,5 milioane de euro.


Aproape 95% din datorii sunt către Statul Român prin Ministerul Finanțelor și Administrația Județeană a Finanțelor Publice.


Cu ritmul actual al încasărilor și în eventualitatea în care lichidatorul chiar ar avea ce să mai vândă, ar fi necesari vreo 500 de ani pentru plata stingerea tuturor datoriilor.

 

Falimentarele, între ele: Apa Grup așteaptă peste 4 milioane de lei de la Termica


Ironia sorții, societatea comercială care așteaptă cea mai mare sumă de bani de la SC Termica SA este o altă ”muribundă” a administrației publice locale botoșănene, SC Apa Grup SA. Ambele au ajuns în faliment pe aceeași rețetă: Consiliul Local, respectiv Consiliul Județean au înființat alte societăți care au preluat activitatea companiilor împinse spre faliment, SC Modern Calor SA, respectiv SC Nova Apaserv SA, cele nou constituite accesând prin CL și CJ fonduri europene de peste 40 milioane de euro, respectiv peste 100 de milioane de euro.


Fostul operatorul de apă și canalizare are de recuperat de la fostul furnizor de agent termic peste 4,05 milioane de lei.


SC OMV Petrom Gas SRL este a două firmă, ca mărime a sumei, cu 3,46 milioane de lei.

 

Termica e datoare la Primăria executată silit pentru... datorii la Termica


Interesant este că în timp ce executorii Carmen Șfaițer și Sorin Gavriliuc au trimis la finele lunii aprilie a acestui an o ”Somație Mobiliară” municipalității, prin care solicită ”ca în termen de o zi” să achite nici mai mult, nici mai puțin de 89.927.229,45 de lei în urma unui proces intentat de lichidatorul SC Termica SA, tocmai SC Termica SA înregistra debite de 469.109 lei către Primăria Botoșani la data de 20 august a acestui an.


În documentul depus, culmea, chiar la Primăria Botoșani, se menționează că suma menționată reprezintă o ”creanță curentă reprezentând taxe și impozite datorate după deschiderea procedurii de insolvență”.


Cât credeți că s-a repartizat pentru stingerea debitului către municipalitate din încasările efectuate în perioada 01 iulie 2020 – 30 iunie 2021?


Exact 974,11 lei.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Juriștii Primăriei au amânat puțin executarea silită a conturilor orașului

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Bolnavii de la Botoșani care primesc indemnizație de 1.000 de lei ca să stea acasă – VIDEO
Potrivit legii acest beneficiu este acordat sub forma unei indemnizații de hrană.
Valul de șantiere din școli și licee ar putea afecta alegerile la Botoșani: Mii de botoșăneni rămân fără secții de votare
În municipiul Botoșani sunt înregistrate în total 85 de secții de votare. Toate sunt amenajate în unități de învățământ.
Vânt de Dan Nechifor pe la Prefectură: Eu îl apreciezVIDEO
Lupta pentru putere din interiorul PNL nu vizează doar obținerea nominalizărilor la posturile cheie din administrația publică locală, adică președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani, ci și funcția de prefect.
Surpriză uriașă pentru șefia județului, Iftime ia în calcul probabil cel mai tânăr candidat la CJ din istoria Botoșanilor – VIDEO
Când trei se bat în PNL Botoșani, s-ar putea să câștige al patrulea. Aceasta dacă Valeriu Iftime va reuși până la urmă să preia președinția organizației județene a liberalilor și să își pună în practică planurile privind nominalizarea candidatului la șefia Consiliului Județean.
REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
Inspectoratul de Muncă NU face anchetă în cazul actorului împușcat, pistolul adus de acasă: Această armă a fost acceptată de regizor
Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu” a anunțat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) incidentul care a avut loc la finalul săptămânii trecute.Cu toate acestea, inspectorii ITM nu au demarat propria lor anchetă.
Bucurie pentru primari și o armată de peste 1.000 de consilieri botoșăneni: Se pregătește creșterea mandatelor de la 4 la 5 ani
Aleșii locali ar putea rămâne în funcții timp de cinci ani din momentul validării mandatelor. Aceasta dacă proiectul inițiat de Uniunea Democrată Maghiară din România va fi votat de Parlament.
Dr. Claudia Malancea înlocuită din funcția de șef secție terapie intensivă de la Spitalul Mavromati
Aflată în arest la domiciliu până la începutul lunii martie, medicul Claudia Malancea a fost înlocuită din funcția de conducere de la Spitalul Județean Mavromati.
Negocierea anului: Peste 3 milioane de euro pentru o fabrică, în loc s-ar putea ridica un spital - FOTOGALERIE
Problemele cu care se confruntă fabricile de confecții din Botoșani pot deschide noi oportunități de afaceri. Iar una dintre acestea s-a ivit chiar în centrul orașului.
Întâlnire de gradul zero Iftime – Șoptică la conac, se prefigurează un ”careu de ași” pentru alegeri
După câteva zile de dispute la nivel declarativ, președintele grupului ”Elsaco” și președintele PNL Botoșani s-au întâlnit. Luni seară, cei doi au avut o întrevedere la Conacul Zăicești, parte a grupului de firme condus de omul de afaceri.
Inimă de salvator: Oamenii care îndură ger și viscol și cumpără dulciuri pentru copii, din banii lor – VIDEO & GALERIE FOTO
Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor
Accesarea împrumutul bancar de către Primăria Botoșani a fost aprobată de consilierii locali într-o ședință care a avut loc spre finele lunii decembrie 2023.
„Se coace” încă o MĂRIRE salarială pentru angajații CJ-ului și ai altor trei instituții din subordine
Proiectul de hotărâre care vizează creșterea salariilor va fi supus dezbaterii în cadrul unei ședințe extraordinare programată luni, 5 februarie 2024, de la ora 14:00.
O tânără campioană a devenit cetățean de onoare: Prin seriozitate, profesionalism a reușit să se impunăGALERIE FOTO
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali miercuri, 31 ianuarie 2024.
Primarul și fostul parlamentar, proces început cu listă de contestații împotriva DNA Suceava
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava în cursul lunii martie a anului trecut.
OFICIAL: Municipiul Botoșani mai are puțin peste 90.000 de locuitori, o singură comună „și-a păstrat” oamenii
Recensământul populației a ajuns în punctul final, fiind publicate rezultatele definitive ale acestui demers important. Datele oficiale arată o scădere a populației atât în județ, cât și în municipiul reședință.
Posturile de stat considerate neatractive la Botoșani dar cu impact uriaș în comunitate: Orice polițist ar putea veni
Există o instituție de mare impact la Botoșani care se confruntă cu lipsă de polițiști deoarece beneficiile financiare nu sunt îndeajuns de atractive.
Preotul care „mângâie” sufletele bolnavilor din spital: Pereţii spitalelor au ascultat mai multe rugăciuni, decât pereţii bisericilor
Pe lângă personalul medical care îngrijește pacienții, preotul de caritate Teodor Ciurariu care slujeşte la Spitalul Municipal Dorohoi le este alături prin îndrumare, credință şi rugăciune.
Anul în care Teatrul Mihai Eminescu este redat botoșănenilor! Primarul, dezvăluiri despre ultima sută de metri – VIDEO
Chiar ministrul Culturii, Raluca Turcan, vorbea despre perioada de aproape un deceniu în care actorii au fost privați de clădirea în care și-au desfășurat activitatea zeci de ani la rând.
Lipsa totala de responsabilitate fata de proprietatea publica. Politicieni de la toate partidele in acest mod ati distrus toata tara. Mai sunt oameni cinstiti in Romania ?
4 ianuarie 2022, 16:08
Incompetența politicienilor din AGA Termica, din consiliile de administrație a Termica împreună cu hoțiile pe față a lichidatorului care "suge" orice ban poate din asa zisa lichidare asezonat cu dezinteresul procurorilor care numai nu vor să se sesizeze, sărăcesc oamenii acestui oraș. Iubesc Botoșaniul, iubesc pe botoșăneni. Era in slogan ieftin și plin de tupeu
4 ianuarie 2022, 08:49
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
11.0 o C
Dorohoi
10.7 o C
Bucecea
10.0 o C
Darabani
9.5 o C
Saveni
11.6 o C
Ştefăneşti
11.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.