Știrea zilei
Muribunda Termica a făcut peste 900.000 într-un an: grosul cheltuit pe lefuri, onorarii, remunerații; Statul Român cu Fiscul mai au de așteptat vreo 500 de ani ca să își recupereze banii

La începutul lunii octombrie, Florin Sandu, administratorul special al SC Termica SA, a depus la Primăria Botoșani un raport de activitate pentru perioada iulie – septembrie 2021. Actul are anexat un alt raport, cel pe care lichidatorul judiciar Constantin Dascălu l-a înaintat judecătorului sindic de la Tribunalul Botoșani. O analiză a tuturor acestor documente arată că fostul furnizor de agent termic încă mai încasează bani frumoși, doar că nici măcar jumătate nu ajung la creditori.

Termica a încasat peste 900.000 lei într-un an, însă doar ceva peste o treime ajung la creditori


Între altele, documentația trimisă instanței cuprinde și o secțiune dedicată fondurilor obținute din lichidarea și încasarea de creanțe pentru perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021.


Vorbim așadar de un an, răstimp în care SC Termica SA, companie aflată în faliment, a încasat nici mai mult, nici mai puțin de 929.089,93 de lei, adică peste 9 miliarde de lei vechi. Cea mai mare parte a fondurilor au provenit din recuperările de creanțe și undeva la ceva peste 10% din chirii.


Acum să nu vă imaginați că datoriile istorice pe care le avea fostul furnizor de căldură și apă caldă s-au diminuat cu peste 9 miliarde de lei vechi. Nici pe departe!


Doar ceva mai mult de o treime din banii încasați au fost direcționați spre plata creditorilor. Și aceasta pentru că marea parte a sumelor intrate în conturile societății au luat calea așa numitelor ”cheltuieli de procedură internă”.

 

Marea parte a fondurilor merg pe salarii, remunerații, onorarii


45% din toate veniturile înregistrate de unitate pe parcursul unui an s-au dus pe salarii și obligațiile aferente datorate bugetului de stat.


Sume importante au mai fost consumate cu cheltuieli judiciare (de la onorarii experți și executor judecătoresc la taxa de timbru), cu materiale consumabile, obiecte de inventar, întreținere, reparații și combustibili și cu chirii, energie, apă.


44.224,68 lei


a fost remunerația totală a lichidatorului judiciar în intervalul de timp menționat.


De asemenea, 2% din tot ceea ce s-a încasat a fost direcționat spre Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), în baza OUG 173/2008 pentru modificarea și completarea legii 85/2006 privind procedura insolvenței.


În aceste condiții, pentru plata creditorilor, adică a persoanelor juridice și fizice  la care SC Termica SA înregistrează datorii, au mai rămas 321.371,675 de lei.


Administrația Județeană a Finanțelor Publice și Statul Român, subrogat în drepturile Băncii Comerciale Române, urmau la data întocmirii raportului să încaseze aproape toți acești bani, mai exact 318.316 lei. Pentru Primăria Mihai Eminescu, Direcția Regională pentru Accize și Operațiuni Vamale, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice și Primăria Botoșani mai rămăsese cumulat de împărțit numai în jur de 3.000 de lei.


58 de lei și 56 de bani

 

au fost repartizați pentru a se mai stinge din debitul pe care SC Termica SA îl are la Primăria Mihai Eminescu.

 

După peste 10 ani de faliment, ar mai fi nevoie de 500 de ani ca să își plătească datoriile


Astfel se face că la mai bine de un deceniu  de la intrarea în faliment, fostul furnizor de agent termic înregistrează încă datorii enorme.


161.070.585 lei


este suma totală rămasă de plată către creditori, adică echivalentul a 32,5 milioane de euro.


Aproape 95% din datorii sunt către Statul Român prin Ministerul Finanțelor și Administrația Județeană a Finanțelor Publice.


Cu ritmul actual al încasărilor și în eventualitatea în care lichidatorul chiar ar avea ce să mai vândă, ar fi necesari vreo 500 de ani pentru plata stingerea tuturor datoriilor.

 

Falimentarele, între ele: Apa Grup așteaptă peste 4 milioane de lei de la Termica


Ironia sorții, societatea comercială care așteaptă cea mai mare sumă de bani de la SC Termica SA este o altă ”muribundă” a administrației publice locale botoșănene, SC Apa Grup SA. Ambele au ajuns în faliment pe aceeași rețetă: Consiliul Local, respectiv Consiliul Județean au înființat alte societăți care au preluat activitatea companiilor împinse spre faliment, SC Modern Calor SA, respectiv SC Nova Apaserv SA, cele nou constituite accesând prin CL și CJ fonduri europene de peste 40 milioane de euro, respectiv peste 100 de milioane de euro.


Fostul operatorul de apă și canalizare are de recuperat de la fostul furnizor de agent termic peste 4,05 milioane de lei.


SC OMV Petrom Gas SRL este a două firmă, ca mărime a sumei, cu 3,46 milioane de lei.

 

Termica e datoare la Primăria executată silit pentru... datorii la Termica


Interesant este că în timp ce executorii Carmen Șfaițer și Sorin Gavriliuc au trimis la finele lunii aprilie a acestui an o ”Somație Mobiliară” municipalității, prin care solicită ”ca în termen de o zi” să achite nici mai mult, nici mai puțin de 89.927.229,45 de lei în urma unui proces intentat de lichidatorul SC Termica SA, tocmai SC Termica SA înregistra debite de 469.109 lei către Primăria Botoșani la data de 20 august a acestui an.


În documentul depus, culmea, chiar la Primăria Botoșani, se menționează că suma menționată reprezintă o ”creanță curentă reprezentând taxe și impozite datorate după deschiderea procedurii de insolvență”.


Cât credeți că s-a repartizat pentru stingerea debitului către municipalitate din încasările efectuate în perioada 01 iulie 2020 – 30 iunie 2021?


Exact 974,11 lei.

 

loading...
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Juriștii Primăriei au amânat puțin executarea silită a conturilor orașului

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

POVESTEA medicilor care salvează suflete, în locul autorităților - Aș fi vrut să-mi strângă mâna un oficial, să-mi zică: bravo că ai făcut astaVIDEO
Sunt oameni care trăiesc mai puțin pentru sine și mai mult pentru ceea ce se întâmplă în jur. Botoșăneni cu multe nopți albe și cu sentimentul că reușesc mult prea puțin, într-un noian apăsător de lucruri care funcționează anapoda. Oameni care dăruiesc tot câștigul pentru care muncesc aproape fără oprire.
Nova Apaserv trimite executorii pe urma hoților de apă: Am prins pe cineva, i-am imputat o sumă, el fură în continuare
În doar câteva luni de activitate, de când Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA a fost preluat de Sorin Ciobanu, au fost depistate zeci de cazuri de consum fraudulos de apă.
Un om de afaceri din Botoșani va deschide un restaurant cu mâncare „ca acasă”, mustărie și terasă deschisă pe timpul iernii
Unii dintre botoșăneni își amintesc probabil terasa amenajată pe perioada verii pe centura Pacea, înconjurată de gard de stuf.Mâncarea era 100% tradițională iar clienții primeau inclusiv bere la metru.
Gelu Graur și Sînziana Secrieru și-au vândut clubul din centrul orașului! Old School preluat de un cunoscut om de afaceri
Decizia de a vinde clubul a fost anunțată și în trecut pe rețelele de socializare, după perioada grea de pandemie în care HoReCa a suferit enorm. A fost concretizată în urmă cu o săptămână.A contat în luarea deciziei și faptul că există o avalanșă de controale la cluburile cu vizibilitate la public, în timp de alte unități, cu mai multe presupuse probleme, sunt verificate arareori. 
Tot mai strâmtorați din cauza scumpirilor: Peste 8.000 de botoșăneni au câte două locuri de muncă
Scumpirile din ultima vreme afectează traiul botoșănenilor. Oamenii sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare pentru plata facturilor, a alimentelor și carburantului și nu numai. 
Sclavagism modern: OPT adolescenți prinși muncind „la negru” la o terasă din municipiu, lucrau și câte 16 ore pe zi
Unii dintre angajatori profită de tinerii care urmăresc să câștige propriii bani de buzunar și îi folosesc într-un soi de „sclavagism modern”, fără să aibă vreo temere că ar putea să răspundă din punct de vedere legal pentru sustragerea de la plata dărilor specifice către stat. Patronii profită astfel de adolescenți, pe care-i exploatează la un program de lucru mult peste cel reglementat legal. 
Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
DEZVĂLUIRE despre cum ajungi director prin concurs la Botoșani: Există un schimb de plicuri cu unele și cu alteleVIDEO 
”Mi-am luat concediu și am învățat”, ”chiar a fost pe bune, s-a putut înscrie oricine”, ”am luat biografia și am parcurs toată legislația de acolo”. Am enumerat doar câteva dintre explicațiile pe care candidații cu susținere politică la posturile de director la unitățile de stat le dau după promovarea examenelor și obținerea funcțiilor mult dorite. Oficial, bineînțeles... 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
Lipsa totala de responsabilitate fata de proprietatea publica. Politicieni de la toate partidele in acest mod ati distrus toata tara. Mai sunt oameni cinstiti in Romania ?
4 ianuarie 2022, 16:08
Incompetența politicienilor din AGA Termica, din consiliile de administrație a Termica împreună cu hoțiile pe față a lichidatorului care "suge" orice ban poate din asa zisa lichidare asezonat cu dezinteresul procurorilor care numai nu vor să se sesizeze, sărăcesc oamenii acestui oraș. Iubesc Botoșaniul, iubesc pe botoșăneni. Era in slogan ieftin și plin de tupeu
4 ianuarie 2022, 08:49
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Politicienilor le urăm vacanţă plăcută în continuare, să ne urmărească la televizor. Probabil că trebuie mai multe rezultate, iar dacă vom reuşi atunci sper că vor face un mic deranj şi vor veni aici alături de noi ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8849 lei
USD
Dolarul SUA
4.8018 lei
CHF
Francul elveţian
5.0503 lei
GBP
Lira sterlină
5.8119 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5619 lei
XAU
Gramul de aur
273.7366 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2507 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2026 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3448 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7296 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1989 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6568 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.4 o C
Dorohoi
22.8 o C
Bucecea
22.9 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
23.2 o C
Ştefăneşti
24.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.