Știrea zilei
Audit la ”TBC”: Pază de la Suceava & mașină de spălat din Italia recepționată înainte să ajungă la Botoșani - DOCUMENT

Noul manager de la Spitalul de Pneumoftiziologie din subordinea municipalității botoșănene a preluat conducerea unității medicale de la începutul acestei luni și susține că a găsit lucruri făcute sub sau la limita legalității. În completarea celor afirmate, are ca instrument justificativ un raport de audit pentru activitatea din anul 2020.

„Am găsit o situație destul de ciudată”

 

Costel Lupașcu susține că are o activitate de 23 de ani în sistemul sanitar, din care peste patru din postura de președinte al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) și astfel, implicit, experiența necesară pentru a gestiona un management în fruntea unui spital.

 

 

„Știu ce înseamnă activitatea unui spital”, a arătat noul director care a dezvăluit că a avut parte de surprize după ce și-a început activitatea la „TBC”.

 

 

„De când am venit, de la data de 1 februarie până în prezent, vreau să vă spun că, din păcate, am găsit o situație destul de ciudată și în ceea ce privește documentele care au fost emise de această unitate sanitară, dar și de modul de lucru pe care l-am găsit aici. Foarte mulți angajați în ultima perioadă au fost stresați, amenințați, oamenii sunt timorați și vreau în primul rând să schimb această modalitate de lucru”,

Costel Lupașcu, manager interimar Spitalul de Pneumoftiziologie

 

 

 

La preluarea unității spitalicești era deja în derulare un audit comandat de Primăria Botoșani pe patru linii: bugetar, financiar-contabil, achiziții publice și resurse umane.

 

Control financiar care a scos la iveală o serie de nereguli ale precedentei conduceri. În special, vorbim despre contracte de prestări servicii încheiate pe perioada pandemiei, cu precădere în lunile aprilie și mai când România „a fost închisă”.

 

Respectivul raport face trimitere la aproximativ 10 astfel de contracte a căror valoare totală depășeste suma de 400.000 de lei.

 

„Era în derulare la nivelul spitalului o activitate de audit a Primăriei municipiului Botoșani care audita activitatea din anul 2020. Și ieri (joi, 18 februarie 2021 nota red.) chiar echipa de audit ne-a lăsat un raport în care, sincer vă spun, sunt lucruri destul de serioase, lucruri destul de grave în ceea ce privește activitatea fostei conduceri și cu siguranță vom lua toate măsurile în ceea ce privește, în primul rând îndreptarea pentru ceea ce s-a făcut mai puțin corect și o spun domniile lor chiar și nelegal. Cu siguranță va fi anunțată și Curtea de Conturi și dacă va fi ne îndreptăm prin toate mijlocele, pe civil sau penal, cu siguranță nu vom ezita”,

Costel Lupașcu, manager interimar Spitalul de Pneumoftiziologie.

 

Noul director, cu raportul în față, a vorbit despre cheltuirea sau angajarea nelegală a banului public și a concluzionat că, în final, „cine a greșit nu are decât să plătească” și că nu este exclusă sesizarea și a altor instituții competente să verifice aceste aspecte, inclusiv cele de cercetare penală.

 

Pază de la Suceava

 

Spre exemplu, unul dintre contractele care au făcut obiectul verificărilor echipei de auditori face referire la angajarea unui operator pentru asigurarea serviciilor de pază.

 

În trecut, angajații din cadrul spitalului erau cei care asigurau serviciul de pază (fochiști sau zidari). Ba chiar a existat și un referat semnat de fostul manager Cristina Bahrin, prin acest document ea solicitând angajarea „a cel puțin un post la poartă și unul la întreținere”.

 

Managerul a aprobat referatul cu mențiunea „solicităm ofertă servicii pază umană la poartă” și în aceste condiții, pe 7 decembrie 2020 unitatea solicită și achiziția directă „servicii de pază umană” prin catalogul electronic. Singura ofertă a venit de la o firmă din Suceava cu o valoare de 9.850 de lei fără TVA, tariful orar rezultat fiind de 20 de lei, cu TVA.

 

Auditorii au constatat faptul că tariful pe oră cu un angajat al unității era de doar 13,10 lei / oră, cu o diferență de 6,90 lei.

 

 

 

„Au fost externalizate servicii de pază fără a fi respectate procedurile legale. Adică, dintr-o dată a fost externalizat serviciul, fără să existe o consultare, fără să existe avize, fără să existe aprobări de la ordonatorul principal de credite, fără să existe o estimare dacă într-adevăr cheltuiala este mai mare sau mai mică. S-a angajat acest serviciu în luna decembrie cu o sumă modică, s-a făcut contract, iar actul adițional este de trei ori mai mari decât contractul”,

Costel Lupașcu, manager interimar Spitalul de Pneumoftiziologie

 

Contractul ar putea fi declarat „nul de drept” doarece operatorul privat nu îndeplinea la vremea respectivă condițiile prevăzute de lege pentru a asigura paza de obiective, în dosarul de achiziție nefiind anexată și polița de asigurare de răspundere civilă profesională. Mai clar, nu era autorizată pentru a presta un astfel de serviciu.

 

Un alt contract face referire la...

 

Mașină de spălat cu capacitate de 30 kg

 

Achiziția, conform raportului auditorilor Primăriei, a fost realizată fără licitație pe SEAP având în vedere că valoarea achiziției este mai mică de 100.000 de lei.

 

Pe de altă parte, în cadrul procedurii nu s-au consultat trei oferte, la dosar nu a existat un referat de necesitate, notă de estimare sau caiet de sarcini care să prevadă caracteristicile bunului achiziționat.

 

Mai mult, pentru această achiziție care se cerea „în regim de urgență” s-a solicitat aprobarea ordonatorului principal de credite, în speță Primăria Botoșani pentru o mașină de spălat cu alte caracteristici, respectiv cu o greutate de 25 de kilograme la prețul de 65.132 de lei fără TVA. Iar în realitate s-a optat pentru una de 30 de kilograme la prețul de 71.411 lei fără TVA.

 

Plata obiectului achiziționat să fie făcută în două tranșe: 55.000 de lei prima, mașina urmând a fi adusă din Italia și diferența la livrare și montare. Pe lângă cele două tranșe de 53.430 lei / 31.550 lei prevăzute în contract a fost identificată și o altă sumă de 6.019 lei pentru cheltuieli de racordare, care nu era stipulată inițial.

 

Ultima sumă nu a făcut obiectul contractului, ceea ce duce la o angajare de cheltuieli fără documente justificative.

 

A rezultat o valoare pentru această achiziție de 84.979 lei, fără a mai lua în calcul și cheltuielile de racordare. Iar asta nu e tot.

 

Auditorii au găsit inclusiv un proces verbal de recepție asumat prin semnătură, înainte ca bunul achiziționat să existe fizic în unitate. Pe data de 8 februarie 2021 abia, mașina de spălat a fost livrată din Italia, în condițiile în care recepția a fost făcută anul trecut.

 

 

Amendă de la Poliția Locală

 

Și nu în ultimul rând a fost aplicată și o sancțiune din partea Poliției pentru lipsa certificatului de urbanism și a autorizației de construcție pentru o serie de lucrări executate de o firmă din Botoșani.

 

„În prima zi de activitate am găsit pe masă un proces verbal de amendă de la Poliția Locală prin care spitalul a fost amendat pentru o construcție care nu avea certificat de urbanism, nu avea autorizație sau aviz de construcție. A fost aplicată o sancțiune de 1.000 de lei cu măsuri de remediere”,

Costel Lupașcu, manager Spitalul de Pneumoftiziologie

 

 

Celelalte contracte de servicii au făcut referire la asigurarea securității bazelor de date și a informațiilor stocate în computerele spitalului, servicii de mentenanță sau achiziție de geamuri PVC.

 

Toate au fost făcute prin procedura de „achiziție directă” .

 

”S-au scuturat dosare, s-au refăcut, după ce a venit dl Lupașcu”

 

În replică la cele menționate, fostul manager a declarat că în toată perioada în care s-a aflat la conducere nu și-a dorit decât o eficientizare a activității și o îmbunătățire a condițiilor din spital.

 

 

„Eu încă sunt în concediu medical, nu am avut posibilitatea să discut absolut deloc cu auditorii. Sigur că inițial s-a spus că se va încheia controlul până în 31 decembrie. Înțeleg că ei au mai căutat și după 1 februarie, s-au scuturat dosare, s-au refăcut, după ce a venit dl Lupașcu. Eu nu am avut nicio posibilitate de a discuta și de a face lucruri. Doar atât am înțeles, că este un embargo, nimeni din angajații de acolo nu are voie să vorbească cu mine și pur și simplu ca să pot să-mi spun un punct de vedere ar trebui să văd exact toate lucrurile care s-au scris, pentru că aș vorbi în necunoștință de cauză”,

Cristina Bahrin, fost manager Spitalul de Pneumoftiziologie

 

 

Privitor la contractul pentru externalizarea serviciului de pază, Cristina Bahrin a arătat că decizia de a contracta o firmă privată a fost luată din considerații economice și dimpotrivă, prin această metodă au fost făcute economii la buget.

 

Iar asta având în vedere că valoarea contractului pe lună cu operatorul privat este de 14.000 de lei pe lună iar dacă s-ar fi folosit în continuare angajații spitalului ar fi reieșit o sumă de 28.000 de lei în condițiile în care salariul unui muncitor este de aproximativ 7.000 de lei iar paza trebuie să fie asigurată de patru oameni, trei în zilele de lucru, iar altul în weekend.

 

Cât despre mașina de spălat, achiziția a fost considerată necesară în condițiile în care s-a vorbit despre această cumpărare din urmă cu doi ani.

 

„Am făcut comandă și am contractat mașina. Am făcut contract, am cumpărat, după care ne-au sunat și ne-au spus că, dat fiind faptul că este luna noiembrie, iar Italia era blocată cu pandemia, iar importul era din Italia, acea mașină nu garantau că ajunge până la finele anului. Asta a fost discuția cu furnizorul. Și atunci noi am spus: bun, și ce facem? Noi avem o finanțare de la Primărie care trebuie să o închidem până la finele anului, cum procedăm?”,

Cristina Bahrin

 

Soluția oferită a fost de semnare a unui proces verbal de custodie, iar spitalul ar fi recepționat doar „custodia”. Iar acest demers a fost făcut pentru a nu se pierde finanțarea de la Primărie, pe bugetul anului 2020.

 

Cristina Bahrin a încheiat prin a arăta că poate explica fiecare neconformitate existentă în raportul de audit și că va face acest lucru imediat ce va intra în posesia unei copii.

 

loading...
RĂZBOI pe Spitalul „TBC”! Fosta șefă a formulat plângere prealabilă după un „exces de zel” al ex-primarului Flutur
Spital din Botoșani FĂRĂ stație de oxigen, șefa DSP - Am fost extrem de surprinsă

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

 

download from google play download from apple store
Salariile de la Consiliul Județean publice și nu prea! Încă un șef cu leafă de lux, ceilalți funcționari ascunși după o grilă complicată – DOCUMENT
De două ori pe an, pe 31 martie și 30 septembrie, unitățile de stat au obligația de a publica salariile angajaților pe site-urile proprii sau eventual la sediile în care își desfășoară activitatea.
Baruri deschise în cartierul ocolit al orașului după ora 21, Poliția mare cere sesizări, cea Locală n-ar avea echipaje suficiente – VIDEO & GALERIE FOTO
Imaginile surprinse sunt din seara zilei de marți, 6 aprilie 2021. Însă la fel a fost și în precedenta seară, adică luni, dar și în cele din weekend.
Fost comisar de la Garda Financiară prins conducând fără permis, a mai declarat și că... nu e el, e altul la volan
S-a întâmplat duminica trecută pe o stradă din Roman, acolo unde a fost oprit în trafic de polițiștii nemțeni. Era la volan și inițial le-a declarat oamenilor legii că nu are vreun act asupra sa.
„Evadarea” în gașcă a fetelor din centru, cum a fost posibil: Au și ele niște drepturi, nu le putem încălca
Cinci fete de la Complexul de apartamente „Floare de Colț” Dorohoi au fost date dispărute pe data de 4 aprilie 2021. Au plecat din centru pe 3 aprilie, cu bilet de învoire, și nu s-au mai întors. Una singura a fost găsită în aceeași zi, celelalte după două zile.
Culisele marii trădări de la municipiu: cum s-au pierdut pe rând toate posturile ex-vicelui & cum a ajuns noul vice să nu mai vină la ședință nici în timpul programului de lucru
Modul lamentabil în care social-democrații botoșăneni au pierdut posibilitatea de a-și impune propria conducere la SC Eltrans SA survine unei serii de evenimente care au făcut ca, mai devreme sau mai târziu, o asemenea ruptură să devină inevitabilă la nivel municipal.
Botoșănean MORT în curte, ar fi trecut ore-n șir până să fie ridicat - VIDEO cutremurător & reacția primarului
Imagini greu de înțeles au devenit virale pe rețelele de socializare în seara zilei de luni, 5 aprilie 2021. Au fost surprinse în comuna Ripiceni, județul Botoșani, condusă de Gabriel Talef, un primar liberal aflat în funcție din 2012.
Primăria a angajat executor din Suceava pentru a recupera aproape 500.000 de euro în dosarul condamnării fostului viceprimar
De fapt, municipalitatea botoșăneană a solicitat, printr-un executor judecătoresc contractat în județul vecin, încuviințarea executării silite în două dosare care s-au finalizat cu sentințe definitive și irevocabile.
Un botoșănean s-a trezit cu mascații la ușa apartamentului, barului, la locul de muncă al soției dar și la mama acasă
Dimineața zilei de joi, 1 aprilie 2021 a fost una extrem de animată pentru un bărbat din Botoșani care a fost ținta unor percheziții domiciliare inițiate de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
S-a cerut mutarea unei instituții de la Botoșani într-un alt spațiu, PROMISIUNE pentru o construcție nouă
O instituție de la Botoșani are nevoie de un sediu nou. Problema a fost prezentată de către un consilier județean în cadrul ședinței ordinare de săptămâna aceasta .
Loading...
Primăriță fără mască în școli sau în instituție, scenariu roșu în comunitatea ei: Ei, e o mare prostie vreau să spun, hai, altceva? În primul rând toate pozele mele sunt cu mască GALERIE FOTO
Zeci de fotografii în care primăreasa se află printre oamenii din comunitate și împarte flori de 8 Martie, fără să poarte și masca de protecție obligatorie. După mai bine de două săptămâni, comuna pe care o păstorește are o incidență de 3.06 la mia de locuitori și se află în scenariul roșu.
Femeia protejată în România doar la televizor! Botoșăneancă cu gâtul tăiat în fața fiicei, un an de libertate pentru agresor: Victima a fost poziționată ca la execuție
Pe data de 24 martie 2021, printr-un comunicat de presă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani anunța trimiterea în judecată a unui bărbat acuzat de tentativă de omor asupra femeii cu care a trăit timp de 17 ani. În 2020, în luna mai, i-a tăiat gâtul cu un cuțit de bucătărie în fața fiicei lor de 10 ani. Cercetarea lui penală a durat aproape un an și, în tot acest interval, el a fost liber și și-a văzut mai departe de viață.
Buletinele de vot de la alegerile locale TOPITE la aproape 6 luni de la scrutin în timp ce procesele pentru funcția de primar NU s-au terminat
Judecătoria Botoșani a recurs la topirea, printr-o firmă specializată, a buletinelor de vot care au rezultat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020.
Primarul vrea să demoleze zeci de garaje și să amenajeze locuri de parcare pentru mai multă lume – VIDEO & FOTOGALERIE
Au făcut-o și alte orașe mai mari, unde traficul a devenit o mare problemă. Și municipiul Botoșani se va înscrie în seria centrelor urbane unde este nevoie de decizii radicale pentru a asigura un confort sporit pentru cetățeni. Chiar cu riscul de a deranja un anumit număr de persoane vizate direct de schimbare.
108 km/h în localitate! Polițistul care i-a luat carnetul de conducere parlamentarului Șoptică, lăsat fără permis chiar de colegii săi
Un agent de la Biroul Rutier al Poliției Municipiului Dorohoi a simțit pe propria piele cum este să fii prins cu o viteză mult peste limita legală din localitate. După ce ani la rând a lăsat o mulțime de șoferi fără permis, a ajuns tocmai el să rămână pentru o perioadă fără dreptul de a conduce.
Loading...
Șef din Primăria Botoșani trimis acasă după o condamnare penală cu închisoare și muncă în folosul comunității: O mare pierdere pentru noi
Săptămâna trecută, Primăria municipiului Botoșani a pierdut unul dintre cei mai experimentați funcționari publici, cu o activitate profesională de aproape trei decenii.
Fenomenul lui 2021! Tot mai multe locuri de parcare luate de persoane cu handicap, licitații anulate la Primărie – VIDEO
În mai multe cartiere din municipiul Botoșani puținele locuri de parcare libere care au fost scoase la licitație, au fost oferite în cele din urmă unor persoane care au prezentat certificate cu încadrare într-un grad de handicap.
Sute de copii născuți la Maternitate: Mămicile confirmate pozitiv despărțite de bebeluși, îi văd doar în poze - Este greu
Sute de copii s-au născut de la începutul anului la Maternitatea Botoșani. Din nefericire, unele mămici au fost confirmate pozitiv astfel că au fost nevoite să stea departe câteva zile de al lor bebeluș.
Scandal național cu evaluarea directorilor de la „Pensii”, la Botoșani ”Casa” trebuie să își mai pună zăbrele că accesul oricum este ca la închisoare – FOTOGALERIE
Directorii instituțiilor aflate în subordinea Ministerului Muncii condus de botoșăneanca Raluca Turcan se pregătesc de evaluarea activității anuale, un bun prilej de debarasare de cei care nu corespund. Din punct de vedere politic, evident, nu neapărat al modului în care au știut sau au dorit să gestioneze relația cu cetățenii, în vremuri de criză sanitară.
Plângere penală cu 6 capete la padocuri, de la uciderea animalelor la utilizare de droguri – DOCUMENT
Seria conflictelor din cadrul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) continuă cu o nouă plângere penală, în cazul de față fiind vizată activitatea de capturare a câinilor fără stăpân de pe raza municipiului Botoșani.
PUB de peste 200.000 de euro aproape de deschidere în Parcul Cornișa, se fac angajări de personal, meniul gândit în stil american – FOTOGALERIE
Primul restaurant din Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa se deschide în aproximativ o lună, după ce, timp de aproape doi ani, de când s-a inaugurat, complexul a suferit la acest capitol.
Daca Bahrin a folosit fondurile unei institutii publice obtinand foloase necuvenite sa plateasca, Iar cu diploma ei in turism, mai bine o punea flutur la cornisa sau poate a vrut sa dezvolte un concept nou de turism medical, foarte bine, dar nu pe banii statului.
24 februarie 2021, 17:05
"Costel Lupașcu susține că are o activitate de 23 de ani în sistemul sanitar" Normal că ştie, doar a fost internat de atâtea ori!
24 februarie 2021, 16:03
Institutiile statului se vor sesiza si isi vor face datoria, iar daca fosta managera a gresit, sigur va plati cu varf si indesat. Nu mai acoperiti furaciunile.
24 februarie 2021, 16:01
ce mare descoperire mai costele!, serios, daca nu plateai tu din banii institutiei auditarea, nici nu stiam ce jaf esre acolo!, esti penibil, zau, vai de cartea ta, vai de moaca ta de trepadus cu pretentii de psdist care musai tre sa conduca ceva, avand in vedere slaba dumitale pregatire profesionala...........sunteti jalnici cu totii, nu ca madam bahrin e mai buna, dar macar are o diploma pe bune la o scoala serioasa, iar angajatii care stateau in curte trebuie dati afara toti, sa concureze pe posturi si sa raspunda confor fiselor de post, ca daca ai venit sa-i mangai pe crestet, curand stau in curte ca sa pleci dumneata, nu ca nu ar fi cazul.....cine a platit auditul?, cat a costat?
24 februarie 2021, 14:05
Ei hai, psd-isti comentaci, adevarul e la mijloc.Nu o fi doamna Bahrim cel mai bun manager dar ceea ce face psd e josnic. Dar josnicia e acasa la psd, nu va mirati. au trimis control la comanda si ghici ce au gasit ghici ce, o masina de spalat si un contract de paza, care inteleg ca e necesar, fiindca nu face paza instalatorul sau fochistul. Sa fim seriosi. e un mare fas, pe care psd l-a pregatit in amanunt, pentru numirea lui Lupascu C. Care e drept ca are o vechime in sistem dar sa vorbeasca cu mult curaj despreea. Daca nu poate inseamna ca e asemeni doamnei Bahrim si sa taca. sa taca si sa faca. Si fiindca veni vorba de josnicie, e despre toata pregatirea pe care o face psd. Adica un pic de greva, niste controale si apoi lovitura. Asta fac si la nivel national. Copy, paste.
24 februarie 2021, 11:37
Bahrin iși dă singură comentarii, comic și înjositor
24 februarie 2021, 10:16
Doamna Bahrin a privatizat Spitalul TBC, toti angajații trebuiau sa stea sub papucul ei. Nu a fost manager pentru unitate ci mai degrabă patroana la,,Spitalul meu ' cum a spus public la Prefectura.
24 februarie 2021, 09:47
Bahrin iși dă singură comentarii, comic și înjositor
24 februarie 2021, 09:01
23 de ani experienta in domeniul sanitar................ din care 20 ca brancardier. Sant curios ce post ar putea castiga Costica intro institutie unde s-ar da concurs pe bune, nu ca cel castigat de nevasta cand lucra la primarie , pe timpul lui Portariuc. La dat din gura,, aburit si lingusit nu il intrece nimeni, cine il cunoaste cat de cat stie ce spun. Dar , ne meritam soarta daca permitem si promovam in continuare nonvaloarea, demagogia si sustinem promovarea unuia cum este Costel Lupascu pana in parlament, mai voia si senator.... Doamne aparane si pazeste.
24 februarie 2021, 08:37
Dar matale domn Director care ai semnat in fals unele declaratii care au fost depuse la institutii publice, de ce te crezi cinstit. Crezi ca plateste cineva in locul matale? Ma indoiesc....
24 februarie 2021, 08:07
Vă mai amintiți când salariații au protestat pentru că această femeie nu le acorda drepturile ?Cucoană, cum se învârte roata....Abia așteaptă salariații să pună mâna pe tine!
24 februarie 2021, 07:29
Are aproape 2 luni de cand sta in concediu medical si mananca banii statului fara sa faca nimic. Suntem satui de hoti. Sa o verifice Politia.
24 februarie 2021, 07:16
Are să dea explicatii doamna la procuratura, singura recunoaste ca a facut ilegalitati. Sunt bani publici
24 februarie 2021, 07:13
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„E tot o problemă pe care au făcut-o colegii noștri social-democrați care spuneau că trebuie numaidecât cu HCL și în formă autentică. Noi pe lege știam că se vând și altfel, dar dacă ei ne-au blocat, asta-i treaba, au ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9261 lei
USD
Dolarul SUA
4.0937 lei
CHF
Francul elveţian
4.4797 lei
GBP
Lira sterlină
5.6851 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7879 lei
XAU
Gramul de aur
235.3486 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2296 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3668 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1848 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2805 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1900 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
8.7 o C
Dorohoi
8.7 o C
Bucecea
8.6 o C
Darabani
8.3 o C
Saveni
8.7 o C
Ştefăneşti
7.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.