Știrea zilei
Monument sovietic pregătit pentru sediul PSD Botoşani într-un scandal fără precedent – GALERIE FOTO

Disputele pe seama bustului lui Ion I.C. Brătianu, prim-ministru al României de cinci ori la începutul secolului trecut, au ajuns la un monument al eroilor sovietici din Al Doilea Război Mondial.

Liberalii vor să mute un monument cu secera şi ciocanul în ograda social-democraţilor


Probabil că nu foarte lume ştie, dar undeva în spatele Gării Botoşani, după liniile de cale ferată, se află o lucrare arhitectonică ridicată în memoria ostaşilor Uniunii Sovietice.


Este amplasată în apropierea companiei „Paltinul”, are inscripţionat mesajul „Glorie eroilor sovietici 1944”, iar deasupra secera şi ciocanul, simbolurile Partidului Comunist. În vârf se regăseşte steaua Armatei Roşii.


După ce majoritatea social-democrată din Consiliul Local Botoşani a refuzat în mai multe rânduri amplasarea bustului fostului preşedinte al PNL în Parcul Junior, liberalul Maricel Maxim doreşte relocarea amintitului monument din apropierea Staţiei CFR.


Consilierul local a depus la Primăria Botoşani o adresă prin care îşi anunţă dorinţa de a iniţia un proiect de hotărâre de CL pentru mutarea amintitei opere în părculeţul dintre sediul PSD şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor.


„Solicit acest lucru având în vedere faptul că monumentul este neîngrijit şi spaţiul verde din jurul acestuia este întotdeauna degradat, iar prin legea 413 din 09.11.2006, avem obligaţia de a îngriji aceste monumente. În noua locaţie consider că va fi mai uşor celor care sunt obligaţi să întreţină acest monument”,


Maricel Maxim, consilier local PNL.

 

PSD-iştii nici nu vor să audă


Adresa a fost direcţionată spre serviciul de patrimoniu şi cel de urbanism în vederea emiterii în scris a unor puncte de vedere.


Unul dintre viceprimarii PSD este însă convins că PNL-iştii vor eşua în încercarea de a strămuta amintitul monument la câţiva paşi de sediul principalului partid de guvernământ.


„Nu cred că va ajunge această idee în Consiliul Local sub formă de proiect pentru că acest monument nu figurează pe lista monumentelor istorice”,


Cosmin Andrei, viceprimar Botoşani.

 

Nu prea se ştie cum au ajuns să fie omagiaţi ostaşii sovietici în spatele gării


Lucrarea respectivă reprezintă un mister inclusiv pentru conducerea Direcţiei pentru Cultură a Judeţului (DCJ) Botoşani, în sensul că nu se ştie când, cine şi cu ce ocazie l-a ridicat.


„Cine poate să ştie? A fost o perioadă când noi am fost aproape sub conducere sovietică. Îţi dai seama, ei putea să pună monumente şi monumente, unde voiau. Şi mai ales că a fost şi perioadă în care şi noi eram… mai aşa, adică să ne dăm bine cu sovieticii, mai făceam şi din propria iniţiativă”,


Dănuţ Huţu, director DCJ Botoşani.


Actul normativ prin care îşi justifică iniţiativa Maricel Maxim reprezintă ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Federației Ruse privind regimul juridic al mormintelor militare române aflate pe teritoriul Federației Ruse și al mormintelor militare ruse aflate pe teritoriul României, semnat la București la 8 noiembrie 2006.


„Se poate muta, numai că trebuie să fie un aviz de la Ministerul Culturii. Strămutarea este posibilă, adică îl muţi dintr-un loc în altul, trebuie să ai o expertiză care să îţi permită lucrul acesta, nu e nici un fel de problemă”,


Dănuţ Huţu, director DCJ Botoşani.


Acesta a adăugat însă că problema trebuie tratată cu mare atenţie pentru a nu provoca un scandal diplomatic, dată fiind importanţa deosebită pe care ruşii o acordă monumentelor închinate ostaşilor sovietici.

 

Unii cu Brătianu, alţii cu sovieticii


Propunerea liberalului Maxim vine în condiţiile în care pe ordinea de zi a şedinţei CL din data de 29 noiembrie figurează deja alte două proiecte de hotărâre privitoare la bustul lui Ion IC Brătianu.

Unul este iniţiat de primarul Cătălin Flutur şi prevede amplasarea lui în Parcul Junior, iar celălalt îl are ca autor pe viceprimarul Cosmin Andrei şi vizează montarea bustului pe strada Teatrului nr. 16, adică în curtea PNL Botoşani.

Bustul fostului premier din perioada Marii Uniri a fost comandat de Maricel Maxim, acesta vrea să îl doneze municipalităţii botoşănene, însă PSD-iştii din CL refuză de mai multe luni să îşi dea acceptul pentru montarea lui în Parcul Junior.

 

loading...
Liberalii stau cu bustul lui Brătianu în biroul lui Șoptică fiindcă n-au plan urbanistic să-l monteze în parc - FOTOGALERIE
Imagini înfiorătoare la Eternitatea: cruci puse invers, morminte crăpate, monumente la gunoi - primele elemente din anchetă – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google playdownload from apple store
O femeie de serviciu cu zâmbetul pe buze: Povestea Danielei, mama văduvă care-și crește fetițele dintr-un minim pe economie – FOTO&VIDEO
Fiecare persoană are propriul drum în viață. Atât calea personală, cât și cea profesională depind nu numai de alegerile noastre, ci și de context. Unii ajung medici sau avocați, alții oameni de afaceri, dar avem nevoie și de măturători sau femei de serviciu. Ultima categorie menționată diferă de prima, într-adevăr, însă fiecare are un rost și un scop bine stabilit în cadrul societății și noi toți avem drepturi egale.
Zeci de bătrâni, o povară pentru propriii copii – Mulți sunt UITAȚI în spitale, alții nici nu știu de existența lor sau fug cât mai departe de ei – FOTOGALERIE
Unii copii  îi prețuiesc atât de mult, alții fug cât mai departe de responsabilități, iar unii își amintesc de ei abia când nu mai sunt. Părinții bătrâni, enigmatici și cuminți, aproape terminându-și rostul în viață, fac parte în anul 2019 din categoria persoanelor neglijate, nu de oricine, ci de propriii  lor copii.
PREMIERĂ: Au început lucrările la primul Drive din municipiul Botoșani – GALERIE FOTO
Celebra metodă, de comenzi la fast-food efectuate din mașină, aplicabilă mai ales la americani, a ajuns și la Botoșani. Deja se lucrează la prima linie de drive din municipiul reședință de județ. 
GAME OVER: Zero locuri de veci în Cimitirul Pacea, ultima sută și la Eternitatea, se iau în calcul soluții disperate
Situația locurilor de veci de la Botoșani este pe cale să devină dramatică. Deja în Cimitirul Pacea nu mai sunt locuri libere pentru concesionare și se mai fac înmormântări doar în acele cazuri în care familiile dețin deja un cavou.
Primărie executată silit pentru plata indemnizației unei femei cu dizabilități, care a murit între timp
O situație de o ironie amară se petrece la Botoșani. Un tânăr care s-a luptat ca bunica lui bolnavă să fie încadrată în grad de handicap și să obțină indemnizația  aferentă a câștigat un proces cu Primăria din localitatea de domiciliu și cu alte instituții ale statului.
Pacienți „omorâți” de sistemul medical: Sunt refuzați la Iași și București, Raed Arafat ignorat în majoritatea cazurilor
Sute de oameni ajung în fiecare zi la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Mavromati Botoșani din diverse cauze. Unii dintre ei vin cu arsuri provocate în urma incendiilor, exploziilor sau după diferite accidente în gospodărie.
„Boala” invizibilă care lovește în copiii Botoșaniului, semnal de ALARMĂ către părinți
Românii sunt cei mai stresați europeni și nu este de mirare având în vedere condițiile socio- economice. În timp ce adulții se stresează pentru că nu au bani de plătit facturi, că nu fac față la locul de muncă sau altele asemenea, pentru copii cea mai frecventă sursă de stres este școala.
PROTEST cu peste 100 de mașini la Botoșani: marș pe străzile orașului, se cer ambulanțe în plus pentru oameni în pericol să moară
Un mandat al neputinței. Dacă ar exista o descriere pentru legislatura 2016 – 2020 de la Consiliul Județean (CJ) Botoșani făcută de locuitorii unei anumite zone a județului, probabil că despre asta ar fi vorba, despre neputință.
PROIECT interesant pentru fostul complex Armonia din Bulevardul Eminescu gândit de un tânăr afacerist - GALERIE FOTO
Clădirea care se degradează de mai bine de un deceniu în bulevardul Mihai Eminescu își va recăpăta frumusețea de altădată după ani de așteptare. În încăperile părăsite și-au făcut culcuș oamenii fără adăpost, însă într-un final zidurile au devenit periculoase chiar și pentru ei.
SPECTACOL de zile mari la Botoșani: Amintirile, focul și emoțiile au adus împreună mii de oameni de toate vârstele – FOTO&VIDEO
Se pare că weekendul acesta, 30-31 martie 2019 nu poate fi comparat cu altele. A fost cu și despre amintiri, foc și emoții. Toate în singurul mall din Botoșani, la Uvertura Mall, care împlinește 6 ani de la deschidere.
Jandarmi botoșăneni AMENINȚAȚI și înjurați ca la ușa cortului de un bărbat prins cu droguri, s-a sesizat Parchetul
Un bărbat și-a vărsat furia la adresa Jandarmeriei Române și mai ales a unor jandarmi botoșăneni, în mediul online.
Tragedia de la Orășeni Deal: Fratele botoșăneanului mort în accident, mărturisire dureroasă după aproape 4 ani- Am observat mașina într-o fracțiune de secundă
Ziua de 6 iunie 2015 este una neagră pentru familia Huțanu din Vorona care a pierdut doi membri într-un cumplit accident rutier. Ce este mai cumplit este faptul că în urma morții celor doi soți, Ștefan și Mirela Huțanu, doi copilași au rămas orfani de ambii părinți. În urmă au rămas instituțiile statului care au cercetat și urmează să pedepsească vinovatul, dacă acesta există. Pentru că, Mirela și Ștefan nu mai pot fi aduși înapoi. 
Microbuzele unor firme din Botoșani BLOCATE în toiul nopții de Poliția Locală – GALERIE FOTO
Astfel de acțiuni nocturne ale polițiștilor locali au loc la anumite intervale de timp și sunt adesea soldate cu amenzi consistente.
Pensia mult prea mică, medicamentele și facturile mult prea mari: Bătrânii botoșăneni, în pragul SINUCIDERII – Copiii, singurii care îi țin în viață – FOTOGALERIE
În județul Botoșani trăiesc zeci de mii de vârstnici care nu mai pot munci, iar câteva mii provin din municipiul reședință de județ. Trist este că mulți dintre ei, poate chiar majoritatea, abia trăiesc de o pe o zi pe alta, chinuindu-se să le ajungă pensia.
melimeloparis.ro%20
Hotel cu piscină, săli de conferință, terasă și restaurant în locul unei școli din centrul orașului Botoșani – GALERIE FOTO
Proiect îndrăzneț promovat la Botoșani de doi tineri afaceriști. Cei doi, soț și soție au achiziționat clădirea în care a funcționat fosta școală 4.
Puiul galben găsit și în magazinele din Botoșani decolorat după o… saramură: MESAJUL producătorului
Fiecare încearcă în aceste vremuri să cumpere produse cât mai sănătoase, dacă se poate chiar bio, chiar cu riscul cheltuirii unui buget mai ridicat la capitolul mâncare. Iar în materie de pui, o anumită marcă părea să fie în preferințele consumatorilor, mai ales datorită aspectului.
POVESTEA omului care iubește oamenii: Un medic merge zilnic 50 de km pentru a se îngriji de suferința altora – GALERIE FOTO
Într-un stat cu valori solide și un sistem bine pus la punct, fiecare persoană are acces neîngrădit la servicii de bază. În România s-ar putea spune că de la Revoluția din 1989 lucrurile au evolut însă pașii parcurși încă sunt mici. La Botoșani, spre exemplu, încă există comunități întregi care nu au acces la serviciile medicale.
Mai nou, ne place la țară: Sute de botoșăneni au lăsat blocul pentru o casă construită la sate – FOTOGALERIE
Chiar dacă este declarat ”orașul verde” al României, municipiul Botoșani nu mai reprezintă o alternativă pentru o parte dintre botoșăneni. Aceștia fug de zonele aglomerate, de un trafic tot mai aglomerat și preferă să își construiască o casă în comunele vecine capitalei județului.
Bursa zvonurilor: McDonald’s ar fi găsit la Botoșani locația perfectă pentru un restaurant cu McDrive
De ceva timp în municipiul reședință de județ circulă o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s. Gheața a fost oricum spartă anul trecut de cei de la KFC care se bucură de un mare succes.
kalapod.net%20
Misiune (im)posibilă la Spitalul Mavromati: Bătăușii și șoferii au făcut o gaură de aproape 1 milion de lei în bugetul spitalului
Accidentele rutiere sau agresiunile soldate cu victime sunt destul de frecvente în județul nostru, iar acest lucru le dă bătăi de cap reprezentanților Spitalului Județean "Mavromati". Și asta pentru că victimele sunt tratate la spital, unde ajung pentru îngrijiri imediate la Unitatea de Primiri Urgențe.
Cele mai mari tunuri din Romania le-au dat partidele de dreapta. Au luat si de la talpa tarii si de la gura copiilor. De pe viu si de pe mort. Au pus botnita taranilor si au vandut tara strainilor.
28 noiembrie 2018, 04:41
D-nul Flutur e mindria botosenenilor nu ciumele conduse de o menajera.
27 noiembrie 2018, 18:55
Leano fugi la menajerie si te lasa de politica.Aia e mseria ta de baza.
27 noiembrie 2018, 17:34
Cele mai mari tunuri din Romania le-au dat partidele de dreapta. Au luat si de la talpa tarii si de la gura copiilor. De pe viu si de pe mort. Au pus botnita taranilor si au vandut tara strainilor.
27 noiembrie 2018, 17:11
La astia trebuie pusa statuia cu daddy furand de la gura copiilor.
27 noiembrie 2018, 15:49
I.C. Bratianu nu a fost de 5 ori prim-ministru al Romaniei ci Ion I.C. Bratianu, lucru pe care il stiu o mica parte din liberali dar si altii. Eroii sunt persooanele care se remarca prin vitejie in lupta si prin fapte de arme deosebite si nu conteaza din ce nationalitate fac parte. Bustul cu pricina poate fi asezat foarte bine in curtea PNL-ului si nu in buricul targului si daca consilierului Maxim nu-i convine sa si-l puna in sufragerie. Incetati cu tampeniile astea si bagati-va mintile in cap ca nu sunteti la masa aia unde se pun la cale treburile orasului pentru busturi. Da?
27 noiembrie 2018, 15:04
Nu ii pare rau ca primeste oase regulat.
27 noiembrie 2018, 09:43
Flutur crede ca ne mai proste o data si o sa vina in campania electorala de manuta cu Maxim cu realizarile marete pe care le-a facut, adica mutarea unei statui comuniste... Strada Gh. Hasnas nu a fost in stare sa o asfalteze in 3 mandate si am inteles ca mai vreo o data. Superb!
27 noiembrie 2018, 09:30
Maricel Maxim zis MAXIMUS, de la inaltimeq functiei de consilier local, nu isi da seama saracul ca este folosit de Flutur and Co.si este aruncat cu pieptul dezgolit in cele mai grele batalii politice. S-a ajuns la faza pe statui. Penibil! Marcele ai griji ca te folosesc sacalii. Sa nu iti para rau mai tarziu.
27 noiembrie 2018, 08:54
eventual amplasati si un bust cu Mihai Tincu presedintele organizatie PSD Botosani, nascut pe vremea cand sovieticii stabileau regulile in lume
27 noiembrie 2018, 08:49
Ciuma rosie este continuatoarea bolsevicilor prin fondatorul ei - ivan ilici iliescu.
27 noiembrie 2018, 08:22
Cosmin Andrei nu cred ca stie unde se afla acest monument si nici a carui stat apartin cetatenii sovietici
27 noiembrie 2018, 07:52
starshiners.ro%20
missgrey.ro
Sondaj
În ce sistem sanitar aveți mai mare încredere?
În cel de stat
În cel privat
Prefer să merg în străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
”Sper în astea șase luni să-l văd, pentru că altfel nu poate să stea mai mult de șase luni, nu-i permite legea. Și aici, dacă mă întrebați pe mine este o greșeală. Ori îl pui pe unul care-l știi că va putea conform legii ...
astratex.ro
melimeloparis.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7607 lei
USD
Dolarul SUA
4.2327 lei
CHF
Francul elveţian
4.1761 lei
GBP
Lira sterlină
5.5053 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7834 lei
XAU
Gramul de aur
173.5601 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4879 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0277 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1661 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1853 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6376 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.