Știrea zilei
Monument istoric din Botoșani transformat în șezătoare de bețivi cu mucuri de țigară și pahare – GALERIE FOTO

Astăzi și la Botoșani se sărbătorește Ziua Eroilor, dar puțini sunt botoșănenii care trec pe lângă acest monument și își dau seama ce reprezintă pentru istoria noastră, a locuitorilor acestui județ. Dacă la alte astfel de monumente de câteva ori pe an sunt depuse coroane de flori de către oficialități, iar altele sunt expuse în zone circulate ale orașului, în cazul de față, construcția din piatră este sprijin pentru bețivii Centrului Istoric.

Pentru că în Centrul Vechi al municipiului Botoșani se află acest monument care este dedicat Răscoalei din 1907. Dacă în prezent, o bună parte dintre botoșăneni contribuie la colorarea județului în roșu sau agreează corupții, lucru tocmai dovedit la referendumul din 26 mai, în urmă cu 112 ani, de la Botoșani pornea ultima răscoală importantă, care ulterior se răspândea în întreaga țară.

 


Întâi monumentul, apoi bodega

 

Numărul țăranilor omorâți atunci de regim a rămas necunoscut, însă se știe că răscoala a fost scăldată de sângele celor care se săturaseră de sărăcie.

 

Astăzi, în 2019, un monument închinat lor este lăsat în paragină, pe mâna alcooliștilor, pentru că este amplasat fix lângă o bodegă. Evident, monumentul a fost cel dintâi amenajat, barul a venit după.

 


Conducerea Direcției Județene de Cultură Botoșani ne explică semnificația și originea monumentului din Centrul Istoric.

 

”Atunci era un anumit context ideologic. Cu certitudine că Răscoala de la 1907 este un eveniment istoric cu reverberații pentru județul Botoșani. În anii ’50 exista un avânt foarte mare ca să fie astfel de monumente dedicate anului 1907 întrucât nu existau în istoria recentă momente de revoltă și atunci comuniștii trebuiau să se lege de ceva și atunci au dat un ordin practic. Cam în același timp s-a mai construit unul la Ibănești și unul la Mitoc”,

 

Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene de Cultură Botoșani.

 


Ar trebui mutat

 

În orașul Flămânzi, locul de unde a pornit răscoala, undeva prin 1977 au fost ridicate mai multe monumente și amenajat chiar un muzeu care a ars ulterior și a fost refăcut prin fonduri europene, primarul de acolo dorind să-l includă într-un circuit istoric pornind de la un eveniment istoric real.

 

danu hutuLa Botoșani, Răscoala din 1907 nu primește respectul cuvenit. Sau nu, cel puțin, din punctul de vedere al monumentului respectiv.

 

„La momentul când a fost construit, el a fost amplasat într-o altă zonă. Cred că ar trebui o analiză serioasă făcută împreună cu autoritățile locale și dacă se consideră necesar ar trebui strămutat într-o zonă în care să fie mai bine pus în valoare. Trebuie discutat asta la nivel local, fiind pe domeniul public sunt în administrarea Primăriei. Zona aia cam o știm, se poate duce într-un parc sau în altă zonă, se poate face lucrul acesta, printr-o procedură care se numește strămutare”,

 

Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene de Cultură Botoșani.

 


Nici monumentul din parc nu se bucură de o atenție deosebită

 


Într-o stare de degradare, dar nu similară cu cea din Centrul Vechi se află și grupul statuar din Parcul Mihai Eminescu pentru care autoritățile locale au alocat o sumă infimă pentru restaurare, însă nici o firmă nu s-a încumetat să se apuce de treabă în acei bani.

 

Dacă cel din zona istorică a urbei a devenit sprijin pentru bețivi, cel din parc este luat cu asalt de tineri cu role.

 

În privința monumentului din Centrul Istoric, directorul Direcției de Cultură este de părere că ar trebui poate amplasat într-o piață care să-i poarte chiar numele sau într-unul din parcurile orașului.

 

loading...
Monument de importanță NAȚIONALĂ stă să cadă la Botoșani: NU sunt bani – GALERIE FOTO
Monument sovietic pregătit pentru sediul PSD Botoşani într-un scandal fără precedent – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
(ÎNCĂ) Un polițist local LOVIT în Centrul Vechi, ancheta ajunge la un procuror
Numeroasele semnale de alarmă care s-au tot tras în privința CentruluI Istoric al municipiului Botoșani au rămas doar vorbe-n vânt. Pe principiul că „la noi încă este bine”, zilele se rostogolesc unele după altele după scenariile prea bine cunoscute și ușor, ușor vor scăpa de sub control și la Botoșani, unde dreptatea se va face în cele din urmă, da, cu sabia.
După numai un an de zile în sistemul bugetar, soția unui lider PSD Botoșani a ajuns șefă la o instituție publică - FOTOGALERIE
Anul trecut, la finele lunii martie participa la un concurs, la compartimentul financiar – contabil din Instituția Prefectului, pe care l-a și promovat. A rămas acolo în jur de două luni, după care a cerut transferul la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani.
Ziua în care oameni de la Milano și până la Galați & Trușești au protestat pentru drumurile din Botoșani: Moldova, trezește-te! Botoșani, trezește-te! GALERIE FOTO
Așteptați în oraș la 9:30, așa cum au anunțat, protestatarii pentru infrastructură au ajuns vineri la locul de întâlnire cu o oră întârziere. Și nu a fost poligonul ACR, așa cum se făcuse public inițial.
Concurs pentru șefia unei instituții la care postul s-a eliberat prin... deces
Una dintre instituțiile importante din Botoșani este coordonată de un șef interimar la acest moment.
Orgoliu de medic PLĂTIT scump! Executor judecătoresc în stand-by pentru un spital închis de-o doctoriță
După trei ani, două instanțe de judecată au dat câștig de cauză reprezentanților unui spital care s-au trezit timp de o lună și jumătate cu pacienții… în stradă.
PREMIERĂ la Botoșani: Se pregătește cel mai lung sens unic din Botoșani, orașul tăiat în două – GALERIE FOTO
În municipiul Botoșani autoritățile au pregătit o serie de măsuri pentru eficientizarea traficului rutier. Iar una dintre intențiile factorilor de decizie, adică reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Primăriei prin Poliția Locală, Prefecturii sau Consiliului Județean este crearea celui mai lung sens unic din Botoșani, care va tăia practic orașul în două.
Cel mai SĂRMAN Consiliu Local din istoria orașului?! Aleșii noștri au sărăcit de când VOTEAZĂ pentru oraș
Aproape toți consilierii locali aleși în 2016 și-au publicat declarațiile de avere. Cu mici excepții, cei care votează hotărâri pentru interesul botoșănenilor și dezvoltarea municipiului par să trăiască la limita de subzistență.
Motociclist luat pe sus în bulevard de un Volkswagen, zeci de oameni la accident – GALERIE FOTO
Un nou accident cu un motociclist în prim plan a avut loc în seara de vineri la Botoșani. Evenimentul s-a petrecut după ora 23:00 pe bulevardul Mihai Eminescu.
Un fost președinte de partid și-a scris pe monumentul din cimitir funcțiile de demnitate publică: ”deputat în...”, ”prefect al...” FOTOGALERIE
Dacă unii botoșăneni aflați încă în viață își scriu doar numele și atât pe crucile din cimitir, iar alții își pun meseriile (profesor, inginer, economist), există cel puțin unul care preferă să le reamintească botoșănenilor funcțiile politice pe care le-a deținut de-a lungul vremii.
Tramvaiele pericol public sar de pe linie unul după altul, primarul Flutur: Este o problemă politică & se fac presiuni
Situația actuală a tramvaielor din municipiul Botoșani, extrem de învechite și care cedează la intervale tot mai scurte de timp, a fost comentată într-un final și de primarul Cătălin Flutur.
Tot mai mulți botoșăneni mor pe șosele iar oficial NU din cauza drumurilor - Ce putem face pentru acele mame?
Județul nostru se confruntă cu o realitate dureroasă: lunar o persoană își pierde viața pe drumurile publice care sunt din ce în ce mai dezastruoase.
Două fete filmate în timp ce se băteau în Parcul Mihai Eminescu, nimeni nu este lăsat să intervină – VIDEO șocant
Un nou incident violent s-a petrecut în municipiul reședință de județ, iar protagoniste sunt două adolescente.
Un șef de instituție din Botoșani a luat bani din trei locuri – DOCUMENT
Trăim vremuri în care salariile bugetarilor au crescut considerabil și mai toți salariații din sistemul privat doresc să lucreze la stat din acest motiv. Ei bine, un șef de instituție de la Botoșani a acumulat venituri în anul 2018 din trei locuri.
„SĂRACII” noștri parlamentari! Senatori și deputați de Botoșani, fără case sau mașini și cu datorii la bănci
Nouă parlamentari au trimis botoșănenii din județul Botoșani în Parlamentul României, la alegerile parlamentare din 2016. Șapte sunt de la principala formațiune ce guvernează țara, iar doi din rândul opoziției liberale.
Șefii județului și-au băgat în plus la leafă vreo 10.000 de euro în numai un an - DOCUMENT
Conducătorii Consiliului Județean Botoșani par să fi făcut afacerea vieții lor atunci când au candidat și au reușit să obțină actualele posturi. Cel puțin din punctul de vedere al veniturilor. Aceasta cu toate că vicepreședintele CJ, Dorin Birta, a ținut să informeze protestatarii pentru drumul strategic că, ”eu nu am venit la scaunul ăsta rupt în fund”. Nu știm cum erau pantalonii săi, dar cu siguranță veniturile erau considerabil mai mici.
Afacerea care a EXPLODAT la Botoșani: Se deschid tot mai multe puncte de lucru - Pe fiecare stradă a apărut câte una-două
Există afaceri la Botoșani care înfloresc de la o zi la alta. Tot mai multe puncte de lucru sunt deschise la Botoșani, dar și în celelalte județe. Și ne referim la Casele de Pariuri.
SESIZĂRI la Poliție și MAI depuse de botoșăneni pentru SCOATEREA tramvaielor, se pregătesc autobuze
Ultimele incidente înregistrate la tramvaiele societății Eltrans s-au soldat cu sesizări către Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Mai mulți cetățeni s-au adresat poliției și au cerut demersuri pentru îndepărtarea tramvaielor din traficul de la Botoșani.
Bărbat lovit cu pumnii și picioarele de un grup de oameni după ce n-a vrut să-i dea 1 leu unui cerșetor – POVESTEA străzii vs POZIȚIA poliției – FOTOGALERIE
Scenele de violență par să fie parte din cotidian într-unul dintre cele mai ocolite cartiere ale orașului. O spun oamenii care locuiesc acolo și contrazic aceste afirmații deseori forțele de ordine care au menirea de a restabili liniștea publică.
EXPLODEAZĂ piața imobiliară la Botoșani – TREI blocuri cu spații comerciale și parcări în cea mai căutată zonă a orașului – GALERIE FOTO
Investițiile în spațiile locative în municipiul Botoșani își iau un avânt tot mai mare. Dacă pe partea de producție aproape că lipsesc, în schimb, investitorii locali mai ales se axează pe construcția de blocuri de locuințe.
Se solicită SCOATEREA urgentă a tramvaielor din circulație, la Botoșani – CINE se opune acestei măsuri
Tot mai des sunt auzite cuvintele: „până nu moare un om, nu ia cineva vreo măsură”. Printre botoșăneni, pe rețele de socializare unde se discută tot mai aprins și chiar la nivel administrativ, în rândul celor care administrează acest oraș.
Dupa ce a tocat zeci de milioane de euroi cu igienizarea de fatada a cladirilor din centrul istoric, flutur a avut convingerea ca cel mai bine pentru el ar fi sa lase acolo romii ca elemente de echilibru ( la vot). Este cel mai abject loc numit "centru istoric" din Ro.In rest, totul este can can.
10 iunie 2019, 08:07
Problema cu rascoalele taranesti si cu haiducii ramane la interpretarea fiecaruia. In comunism era simplu, boierul era exploatatorul(personaj negativ), iar taranul era cel exploatat(personaj pozitiv) In prezent care e calea de urmat ca sa nu suparam DIASPORA? Toti carutasii(la propriu) plecati pe la oi si vaci in europa sunt de dreapta si te considera prost daca incerci sa le explici ceva logic legat de manipularea la care sunt supusi pentru a se considera cei indreptatiti sa decida viitorul tarii.
6 iunie 2019, 14:11
ce treaba are Botosaniul cu rascoala sarantocilor din flaminzi trebuia numai acolo ridicate monumente de zeci de ori sau urinat pe monumentul ala betivii de la baul ala !
6 iunie 2019, 11:30
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Unde vă doriți cel mai mult să lucrați?
În sistemul bugetar
În sistemul privat
În străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
„Pe fondul acesta emoțional s-a creat o isterie, la Iași au deraiat două tramvaie săptămâna trecută, nimeni nu a spus nimic. La noi cum se întâmplă acum ceva, imediat, gata comentariile. E adevărat că sunt mai vechi ale ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7340 lei
USD
Dolarul SUA
4.2129 lei
CHF
Francul elveţian
4.2801 lei
GBP
Lira sterlină
5.2448 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9037 lei
XAU
Gramul de aur
191.7344 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2368 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4542 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9618 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2269 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1851 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6339 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.