Știrea zilei
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO

Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.

Colegiul Asachi, 50 de ani de la înființare

 

În urmă cu 50 de ani, la înființare, această unitate de învățământ purta numele Grup Școlar Industrial ”Electrocontact”. S-a zbătut pentru a exista la Botoșani Gheorghe Bulgariu, un inginer care a ajuns la venerabila vârstă de 81 de ani și care a venit tocmai de la Timișoara pentru a se întâlni cu prima generație de elevi din istoria liceului.

 

Întâlnirea a fost stabilită în ziua de vineri, 8 septembrie 2023, zi de mare sărbătoare, de Nașterea Maicii Domnului. Foștii liceeni au ajuns cu o oră mai devreme și au „ocupat” curtea liceului, care a prins viață cu câteva zile înainte de deschiderea unui nou an școlar.

 

Revederea a fost prilej de bucurie și emoție. S-au numărat clasele cu tot cu foștii elevi și s-au înălțat rugăciuni pentru cei plecați, elevi și profesori deopotrivă.

 

Unii au venit din alte județe pentru aceast călătorie emoționantă în timp, alții care au rămas la Botoșani au avut doar de traversat orașul.

 

Undeva prin 1972...

 

Gheorghe Bulgariu, primul director al aceste unități de învățământ a dezvăluit că a fost în același timp și primul salariat al Întreprinderii Electrocontact, alături de soție: „Această fabrică trebuia să fie la Cluj. Era 1972, după înființarea județelor”.

 

Ar fi trebuit să fie construită pe locul în care în prezent funcționează o stație de carburanți de pe strada Sucevei. Ulterior, a fost aleasă zona în care se afla Integrata, dar s-a opus un ministru și pentru această locație. Iar ulterior a apărut Zona Industrială a orașului.

 

„Am fost plecat în multe țări cu fabrici și mai ales după 1977, toată lumea a ținut cu noi. Eram inginer șef la fabrica Electrocontact, toate țările ne îmbrățișau. Am fost în Japonia și poate datorită Japoniei am primit un șut și am ajuns la Timișoara. Am venit cu un surplus de bagaj, am venit cu avionul și cu un teanc de documente. Cui să explici ceva?”,

își amintește Gheorghe Bulgariu

 

 

”Tot ce este aici, copacii, au fost puși de mâna mea”

 

A primit totuși sarcină de la un secretar de stat să formeze forță de muncă la Botoșani pentru noua fabrică.

 

Și astfel a luat naștere Grupul Școlar Electrocontact.

 

„Aceste obiective care sunt aici erau în proprietatea Consiliului Județean. Am făcut formalitățile și transferul la Ministerul Electrotehnicii și am umblat zi și din noapte și am obținut școala. Am muncit foarte mult”.

 

Liceul a pornit cu cinci clase și alte zece la nivel de școală profesională. Botoșaniul ajunsese să pregătească forță de muncă pentru județe precum Brașov, Timișoara și altele din țară.

 

„Tot ce este aici, copacii, au fost puși de mâna mea. Nu muncitorul, nu administratorul. Am ținut foarte mult la brazii din față și la copacii seculari”. Astăzi i-a revăzut, falnici.

 

Liceul a evoluat. Însă lui Gheorghe Bulgariu, o parte din inimă îi plânge: „Îmi pare rău, regret enorm că fabrica Electrocontact a fost neglijată. Structura de producție a acestei fabrici trebuia să supraviețuiască”.

 

 

„Să știți, cea mai sigură cale de a-l cunoaște pe Dumnezeu este bunătatea”

 

Primul director al liceului a luat loc în fața foștilor elevi, alături de foști colegi: inginerul Liviu Dimitriu și profesorul Fănică Crețu.

 

Părintele Marius Ciobanu a oficiat o slujbă de pomenire pentru foștii profesori sau elevi care au plecat la Ceruri și a adresat o rugăciune de mulțumire pentru cei prezenți.

 

„Să știți, cea mai sigură cale de a-l cunoaște pe Dumnezeu este bunătatea. La toți mai este loc de a fi mai buni, și pentru mine și pentru dvs. și pentru restul lumii este loc de a fi mai buni. Ca să fiți mai aproape de Dumnezeu și să aveți liniște căutați să fiți mai buni. Este pentru fiecare loc de bunătate”, le-a transmis preotul Marius Ciobanu.

 

A fost alături de prima generație a liceului care i-a devenit a doua casă și Diana Moruzi, directorul Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi”, care a pășit pentru prima oară porțile unității undeva prin 2001.

 

Încercată de aceleași emoții precum foștii elevi, Diana Moruzi a adresat câteva cuvinte:

 

„Sunt într-adevăr și eu emoționată, îmi dau seama că ați intrat în pielea de elevi, de liceeni, de aceea sunteți așa de zgomotoși. Deși eu sunt obișnuită cu lucruri de genul acesta. Mi se pare grozav că v-ați adunat în număr atât de mare și că sunteți în formă, entuziaști și vă ocupați de această revedere, de această zi grozavă”.

 

În jur de 80 de foști elevi au fost prezenți la revederea de 45 de ani de la absolvire. S-au îmbrățișat și și-au împărtășit noutăți. Au depănat amintiri și i-au plâns pe cei plecați. Au marcat momentul cu fotografii surprinse de telefoanele inteligente, iar în case și-au dus diplome și mici cupe care să le amintească de această zi emoționantă în care primul director a fost aplaudat frenetic de primii elevi, cu lacrimi șterse pe furiș într-o frumoasă zi de toamnă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
INEDIT la Laurian: Elevii și-au trimis mesaje printr-o capsulă a timpului care va fi deschisă peste 10 ani – VIDEO & GALERIE FOTO
Mărturisiri emoționante la întâlnirea cu profesoara din liceu: O parte din ce sunt astăzi vi se datorează!

 

O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Un liberal condamnat și-a pierdut calitatea de consilier județean! Locul său preluat de un președinte de filială care a „sărit” șase oameni
Componența liberală din plenul județean va fi din nou modificată după ce unul dintre aleșii de pe lista PNL și-a pierdut mandatul.Înlocuitorul său pare să fi fost mai greu de găsit după ce partidul a fost refuzat de șase ori.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„De la preluarea mandatului, am pus accent pe colectarea datelor de contact de la consumatori, în vederea corespondării cu aceștia, prin diverse metode, e-mail, mesaje, conturi în aplicație. Am reușit să strângem până în ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4.0 o C
Dorohoi
-3.6 o C
Bucecea
-3.2 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-3.7 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.