Știrea zilei
Mirajul străinătății destrămat în 8 luni: O familie din Botoșani s-a mutat „definitiv” în Canada unde a realizat că tot România este acasă – GALERIE FOTO

Eusebiu și Ramona s-au căsătorit în urmă cu 13 ani de zile și sunt fericiții părinți a doi băieți și o fetiță. Imediat ce au devenit răspunzători de micile suflete care au rezultat din iubirea lor, au început și frământările amestecate cu îngrijorarea specific părintească, la gândul privind viitorul copiilor. Au încercat „străinătatea” care s-a dovedit mai amară decât în versurile poeților și au revenit acasă, în România, trăind o poveste care poate fi un exemplu real de viață pentru mulți dintre tinerii botoșăneni și nu numai.

Soț și soție, parteneri și în afaceri

 

Eusebiu și Ramona Cilibiu sunt ingineri cadastrali și pe lângă căsătorie sunt uniți și profesional. Lucrează împreună la firma familiei care este pe piață de 11 ani de zile. Cu mici pauze, când Ramona se află în concediu pentru creșterea copiilor. Trăiesc frumos, în armonie, iar chimia dintre ei se poate simți la câteva secunde după ce îi întâlnești.

 

Cei doi botoșăneni au trăit experiența vieții lor recent când, dezamăgiți de România s-au decis să se mute definitiv în altă țară.

 

 

 

„Fugăriți” de sistemul sanitar din România

 

Gândurile au fost multe și declanșate aleatoriu. Pentru că la scară mai largă, aproape întreaga societate românească se plânge de sistem și visează să trăiască între granițe străine, într-un stat apropiat de perfecțiune. Motivele care i-au determinat pe Eusebiu și Ramona să-și facă bagajele au izvorât de pe paturile de spital.

 

 

„Noi am început demersurile de a pleca în Canada undeva prin 2011 iar declicul a fost faptul că am niște probleme mari de sănătate cu copiii și la un moment dat chiar am stat amândoi internați cu cei doi copii, unul avea 2 ani, celălalt 3. Și am văzut cam cum stau lucrurile în spitalele din România, am stat și la Spitalul de Pediatrie din Botoșani, apoi la Iași. Îngrozitor…îngrozitor”,

Eusebiu Cilibiu, tânăr antreprenor

 

Mai mulți medici și diagnostice diferite a fost alt aspect din sistemul sanitar românesc ce a contribuit la plecarea din România.

 

Bătrânul Google le-a fost un bun sfetnic în alegerea „țării perfecte” pentru o familie tânără cu doi copii, pe atunci. Au oscilat între SUA, Australia și Canada. Au apelat la toate metodele posibile de a părăsi România, inclusiv Loteria Vizelor. Timp de 4 ani de zile aceste demersuri s-au dovedit în misiunea vieții lor, aceea de a evada din țara în care nu se mai regăseau.

 

 

Loteria vizelor

 

Înscrierea pe un site, se face o extragere la nivel mondial. Norocoșii, 50.000 de oameni din toată lumea primeau premiul cel mare: rezidența. Nu exista un criteriu definitoriu, în schimb primeau punctaj mare familiile tinere, cu studii superioare și copii. Familiile cu viitor familial și profesional.

 

Botoșănenii noștri nu au câștigat la loterie, după doi ani de încercări asidue.

 

Următoarea alternativă a fost aceea de studiere a eventualelor state care-i puteau adopta pe tinerii botoșăneni iar marile câștigătoare, pe atunci, au rămas Australia și Canada.

 

A câștigat Canada și astfel a început „marea pregătire”. Pe de o parte pentru obținerea vizelor iar pe de altă parte, în vederea unei integrări apropiată de natural, cea a studiului. În general a limbilor, franceză și engleză pentru că în cele din urmă, comunicarea este vitală în orice mediu.

 

Misiunea „dosarului” pentru acte i-a revenit soției. A fost nevoie de două vize, una la nivel federal și o a doua, pe regiune. Și sute de pagini pentru cele două dosare.

 

„Am trimis un dosar de vreo 360 de pagini cu toată istoria familiei, cu documentele de studii, dosarele copiilor. Primești punctaj suplimentar dacă ai familie, copii, vârsta contează foarte mult. Am trimis un dosar, am primit acceptul la o zi după ce ne-am cumpărat casă”,

Ramona Cilibiu, tânără antreprenoare

 

 

În paralel, cei doi soți, seara, timp de un an de zile au învățat limbile străine care urmau să-i ajute să se adapteze în noul lor cămin. Sufrageria a fost transformată în loc de studiu, cu examene încrucișate și exersări până noaptea, târziu.

 

„Am învățat franceză, engleză, am luat meditații, am dat examene ca să ne pregătim temeinic. Și am obținut rezultate foarte bune, pentru că am învățat foarte mult, eram ca la școală, trimiteam copiii la părinți și noi ne apucam de învățat, cu manuale, caiete, cărți. Eu eram un pic mai bun la engleză, ea un pic mai bună la franceză și ne ajutam unul pe celălalt. Am învățat mult, ne-am chinuit”,

Eusebiu Cilibiu, tânăr antreprenor

 

În 2015, toamna, a venit marea veste și anume confirmarea că puteau pleca, într-un alt stat pentru un viitor mai bun pentru copiii lor. Pentru șanse diferite de afirmare din punct de vedere profesional, în căutarea unei societăți sănătoase în care cetățeanul oferă dar și primește deopotrivă.

 

 

 

Visul canadian a pornit de la patru linguri

 

Plecarea a fost facilă pentru că toată familia era mânată de entuziasmul unui nou început în care totul avea să fie mai bine.

 

„În iulie 2016 am plecat. Am trimis bagajele cu vaporul. Iar acolo am luat-o de la un mare zero. Statutul de rezident nu-ți oferă nimic. Doar dreptul de a fi acolo și de a munci. Nimic. Am ajuns, am avut noroc de niște români de acolo, ne-am găsit o chirie. Eraun apartament gol, doar bucătăria era echipată, în rest gol. Ne-am dus, ne-am cumpărat mobilă, patru linguri, patru furculițe, patru cuțite, patru farfurii, oale. Am luat-o de la zero ca și cum am fi fost tineri căsătoriți”,

Eusebiu Cilibiu, tânăr antreprenor

 

Colac de salvare lăsat acasă, la Botoșani

 

O strângere de inimă, o presimițire, tot au existat. Pentru că Eusebiu și Ramona nu s-au rupt cu totul de România. Casa lor a fost conservată, afacerea familiei lăsată pe mâini de încredere.

 

Pentru orice eventualitate.

 

„Nu am vândut absolut nimic, asta a fost și rațiunea. Dacă ne puteam adapta bine, dacă nu conservăm aici, măcar să nu ne pară rău. Am plecat deciși să rămânem acolo, cu tot cu copii, am înscris copiii la școală acolo, ne-am luat tot ce ne trebuia de aici cu gândul că nu știm când ne mai întoarcem, cel mai devreme era undeva la 3 – 5 ani”,

Ramona Cilibiu, tânără antreprenoare

 

 

8 luni de zile

a durat povestea canadiană pentru tânăra familie botoșăneană. 8 luni de zile până când au decis să revină acasă și să-și crească copiii în propria țară, cu prietenii și familia lărgită.

 

Iar motivele au fost multe. Copiii nu s-au adaptat la școală, colegii lor fiind majoritatea refugiați sirieni cu care comunicarea era dificilă.

Imigranții erau acceptați fără a fi condiționați precum românii spre exemplu, de dosare și vize și absorbiți naturali de sistemul canadian.

 

„Copiii mai ales au suferit. Băiatul cel mare mi-a spus: tata, vreau acasă. Mi-ai spus că mergem undeva unde este mai bine”,

își amintește Eusebiu

 

 

Apoi a fost locul de muncă, la distanță de casă și care presupunea naveta, deci un drum de 2,5 ore dublat, adică în jur de 5 ore doar în mașină, zi de zi. Apoi, statutul profesional. Străinii porneau chiar de jos, în sensul adevărat al cuvântului, indiferent de multitudinea diplomelor din țara de baștină.

 

Astfel că Eusebiu, inginer experimentat cu 11 ani vechime în România, a ajuns în Canada un simplu tehnician. Pentru a accede ar fi avut nevoie să studieze timp de 3 ani de zile la o universitate de profil, apoi să efectueze un an de stagiatură pe lângă un alt inginer. Asta presupunea să fie parte dintr-un ordin profesional, întregul demers având o durată de câțiva ani buni.

 

Tinerii povestesc faptul că nu puțini sunt românii care lucrează în  Canada mult sub nivelul studiilor lor.

 

Iar salariile…

 

Aceeași poveste, altă țară. Atractive la prima vedere, realiste când se trage linia la finalul lunii și când te vezi la un nivel apropiat de România. Nu bogat, oricum.

 

 

„Salariile nu sunt mici, sunt mulțumitoare. În sensul că eu de exemplu, eram plătit cu 23 de dolari pe oră. Asta însemna undeva în jur de 2.700 de dolari pe lună. Dar chiria era undeva la 1.000 de dolari pe lună, acolo servciile sunt extrem de scumpe, internetul, televiziunea, telefonia plus restul cheltuielilor la întreținere, nu mai rămâneau bani cine știe ce. Reușeai doar să trăiești”,

Eusebiu Cilibiu, tânăr antreprenor

 

La toate acestea au contribuit și cele 6 luni de iarnă. În care zăpada devenea parte din peisaj aproape mereu iar vara părea neintegrantă.

 

 

„Temperaturile erau extreme. Dacă termometrele arătau -25 grade, senzația era că erau -37. Am muncit în condițiile alea. Ne scoteau la măsurători, nu aveam ce să fac, asta e. Eu, apropos, prin analogie, angajații mei dacă cumva scade la -6 grade iarna, nu-i scot la măsurători, eu pun preț pe ei, mă interesează. În primul rând la nivel uman”,

Eusebiu Cilibiu, tânăr antreprenor

 

 

Acum sunt în România, după ce au trăit în Canada 8 luni, cu banii de acasă.

 

Eusebiu muncește la firma familiei, SC Topo Nord Est SRL, Ramona stă cu al treilea copil al familiei în concediul maternal. Gura de aer proaspăt pentru afacerea familiei a fost un proiect finanțat cu fonduri europene, obținut prin Programul Operațional Regional (POR) pentru dezvoltarea microîntreprinderilor, în valoare de 100.000 de euro.

 

Curiozități despre Canada

 

  • Familia a ajuns la urgențe din cauza unor probleme de sănătate unde timpul de așteptare a fost de 12 ore
  • În Canada trăiesc numeroși români plecați definitiv. După 10 ani de zile chiar, sunt nefericiți însă nu mai unde să revină pentru că au vândut tot în România
  • Sunt canadieni care nu au văzut niciodată Cascada Niagara pentru că în concedii ei obișnuiesc să facă treburi casnice
  • Viața socială lipsește aproape total în Canada, oamenii de acolo fiind în marea lor parte individualiști
  • Pașaportul poate fi făcut cu un simplu selfie, trimis pe email. Actul ajunge acasă, într-un plic
  • În instituții chiar găsești funcționari model care zâmbesc și îți rezolvă problema în câteva minute
  • Mașina se curăță chiar și de trei ori pe zi de zăpada care cade continuu de sus
  • Familia Cilibiu a fost ajutată în Canada de profesorul Vania Atudorei, botoșănean la origini și a locuit în Laval, orașul care s-a înfrățit cu municipiul Botoșani, tot datorită eforturilor depuse de profesorul Vania Atudorei
loading...
Un tânăr înfiat în Canada îşi caută cu DISPERARE părinţii naturali din Botoşani: Îmi doresc foarte mult 
Ofertă de angajare pentru botoşăneni : Se caută şoferi pe o leafă de 50.000 de dolari canadieni pe an
ADIO vize: Botoșănenii liberi să călătorească în Canada

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
DELAPIDARE la o sală de jocuri de noroc din Botoșani, angajată condamnată la închisoare
O tânără din Botoșani a fost anchetată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătorie, iar mai apoi trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare.
SCANDAL în club: Un șofer s-a trezit cu anvelopa tăiată din greșeală, vizat ar fi fost patronul
O seară de distracție s-a terminat cu un dosar penal pentru un petrecăreț și cu un proces început de ani buni pe rolul Judecătoriei Botoșani.
Un botoșănean care a condus beat și fără permis judecat în proces: Și-a DISTRUS viața, cere iertare de la judecători
Pe 20 martie anul acesta Alin P. din municipiul Botoșani s-a urcat în mașina sa personală care era parcată undeva în zona Pieței Centrale pentru a o muta în alt loc. Era beat și nici nu obținuse încă permisul de conducere, deși făcuse cu un instructor aproximativ 30 de ore de șofat. A lovit o altă mașină parcată regulamentar.
REPORTAJ în elicopterul MAI care a survolat Botoșaniul, orașul așa cum poate nu o să îl vezi niciodată – GALERIE FOTO & VIDEO
Un elicopter ce aparține Unității Speciale de Aviație Iași din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a survolat Botoșaniul în prima parte a zilei de miercuri, 11 septembrie 2019. Este un model MI – 17, construit în 1998 și cu o durată de viață de 40 de ani. A fost construit de ruși, iar salvatorii români încă se folosesc de acest aparat de zbor, pentru tot felul de misiuni dificile.
JUDEȚUL în care o femeie naște 6 copii într-o casă cu găuri în loc de geamuri! Botoșănenii DONEAZĂ bani și mâncare... dar ce face STATUL? – GALERIE FOTO
Fotografiile postate în mediul online cu familia din localitatea Gorbănești, din județul Botoșani, au șocat și revoltat deopotrivă mulți oameni. Daniel Câșlariu, reprezentantul Grupului Civic, a aflat despre situația acestei familii și a mers la locul care se presupune că ar fi căminul în care cresc cei șase copii.
Un preot și soția sa profesor au amenajat pe cheltuiala lor o grădiniță unde copiii sunt primiți gratuit: Dacă vrem ca neamul să dăinuie... – GALERIE FOTO
Dacă la Liceul Pedagogic, pe 9 septembrie clopoțelul a sunat pentru a suta oară, la celălalt capăt al orașului clinchetul său s-a auzit pentru prima oară. Și nu la un liceu sau la o școală, ci la o grădiniță.
SCANDAL național la început de an școlar cu slujbele religioase, cadrele didactice chemate la Poliție
Noul an școlar care debutează pe 9 septembrie 2019 este deschis cu o serie de controverse pe marginea ceremoniilor religioase, dar și a unor declarații la Poliție pe care ar trebui să le dea profesorii și învățătorii. Exceptând acest aspecte, la Botoșani lucrurile sunt gata să intre în făgașul normal.
PREMIERĂ în Poliție la Botoșani: Câine de urmăriri speciale adus de la Sibiu! Ploaie de infracțiuni asupra copiilor: Te cam strânge în spate
Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani a achiziționat recent un câine de urmăriri în mediul natural, o premieră pentru poliția botoșăneană. Este dresat special pentru a acționa mai ales în cazuri de dispariție, cea mai mare atenție fiindu-le acordată categoriilor vulnerabile, în special copii sau vârstnici. Este primul câine de căutare - salvare, pe țară, și se află la Botoșani. 
Vechiul sediu al RAR-ului ras de pe fața pământului pentru o investiție privată uriașă care va schimba circulația în Calea Națională – GALERIE FOTO
Fostul sediu al Registrului Auto Român din bulevardul Mihai Eminescu a devenit o amintire în cel mai propriu sens al cuvântului. Halele care câțiva ani au găzduit una dintre cele mai aglomerate instituții din Botoșani au fost dărâmate în doar câteva zile.
Salvamarul care a intervenit în ziua înecului de la Cornișa a fost internat la Psihiatrie – DETALIILE anchetei DSPSA
Bărbatul care lucrează ca salvamar în Parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa a suferit o traumă în urma tragediei care a avut loc pe data de 27 august la piscina exterioară, când Sorin Ciolac a murit înecat.
Ca-n comunism! Încă o societate de transport din Botoșani își bate joc de călători, oamenii s-au călcat în picioare – FOTOGALERIE
Cazul botoșănenilor care veneau de pe litoral și au rămas blocați la Brăila timp de șase ore este repetat, în alte circumstanțe dar în același ton de bătaie de joc, de alt transportator.
Botoșăneni MORȚI sau expulzați din alte țări și trimiși cu forța acasă
Într-o țară tot mai dezbinată unde traiul devine din ce în ce mai greu, românii și în speță botoșănenii aleg calea străinătății. Pleacă pentru o viață mai bună, pentru a le oferi copiilor tot ceea ce au nevoie.
Nopțile însângerate la Botoșani – COINCIDENȚĂ fatidică repetată în apropierea unei sărbători, cu morți tineri
Ultimii ani la Botoșani în apropierea sărbătorilor pascale, pe lângă credința generală care-i unește pe creștini și obiceiurile specifice acestei importante date din calendarul ortodox, au însemnat și o repetiție de accidente tragice și inexplicabile.
„Cazul Caracal” la Botoșani, Poliția a intrat în ALERTĂ după un apel la 112: Bună, sunt Luiza, sunt răpită…
După desfășurarea în detaliu la toate televiziunile naționale a cazului Caracal, polițiștii botoșăneni s-au regăsit, în două rânduri, față în față cu o situație similară celei în care s-a aflat Alexandra Măceșanu. Și au simțit iureșul prin care, în timp record și cu toate privirile ațintite asupra instituției, au trebuit să localizeze telefoanele de pe care s-au efectuat apelurile pentru identificarea fetelor care strigau după ajutor.
Loading...
Businessul anului: Sală de nunți cu piscină și spații de recreere construită la marginea orașului, restaurantele nu mai fac față valului de petreceri
O altă afacere care nu are cum să dea greș la Botoșani este aceea de a oferi un spațiu, mirific dacă se poate, tinerilor care decid să se căsătorească și caută locul perfect pentru petrecerea de nuntă.
Magazinele săracilor „cu produse din trecut, pentru viitor” au EXPLODAT la Botoșani, au apărut și la sate
Există și afaceri care prosperă la Botoșani. Spre exemplu, micii antreprenori par se orienteze tot mai mult spre magazinele second-hand.
Botoșăneancă CHINUITĂ de boală în casă, NU este primită de niciun spital din Botoșani, se caută ajutor la Suceava – FOTO ȘOCANTE
O femeie din Botoșani îndură zilnic dureri crunte cauzate de un ulcer varicos cumulat cu o infecție dobândită într-un spital de stat.
Sute de botoșăneni au ocupat centrul orașului: Vedeţi numai aici câţi au venit. Ar fi o bucurie mare să îi vedem şi la... - FOTO&VIDEO
Patru zile de sărbătoare pentru melomanii din Botoşani, care au ieşit cu sutele pentru a se bucura de acordurile simfonice pe care Orchestra Filarmonicii şi invitaţii ei le-au rostogolit cu generozitate nu doar în centrul oraşului, ci şi în noul amfiteatru al municipalităţii, cel de la Cornişa.
Șeful unei instituții a interzis angajatelor decolteurile & fustele cu fermoar și cele scurte, bărbații nu au voie cu pălărie
Proaspăt numit șef la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Miron-Horia Constantinescu - nepotul lui Miron Constantinescu, unul dintre liderii politici care au contribuit la instaurarea comunismului în România - s-a gândit să reglementeze ținuta angajaților.
Un fel de 4 și ceva data asta! Consiliera PSD care a picat de două ori la Prefectură, respinsă și după contestații
Nici după al doilea eșec înregistrat în tentativa de a se angaja la Prefectura Botoșani, consilierul județean Andreea Andrei nu a renunțat la ideea de a deveni funcționar public în cadrul acestei instituții.
Desi as avea foarte multe de adaugat la comentariile de mai sus, ma rezum la a spune doar atat: https://paginiromanesti.ca/2019/02/11/pleaca-quebec/?fbclid=IwAR1Q6-sioGvYYmqTLrMSvuxfrdn10nuuBouiXRPrJBij5pPH0sfr90RgboA
17 mai 2019, 08:27
Hai sa ne imaginăm cum ar gândi un străin care vrea să se mute în Botoșani cu familia sa, ce ar spune despre locurile de muncă, cazare, școli, sistemul medical, pensii etc....
5 mai 2019, 16:29
Ce-ar fi sa faci si tu o iesire si apoi sa-ti dai cu parerea pe unde mai umbla cainii cu colaci in coada!
1 mai 2019, 22:52
Draga Corina SoareCe ar fi sa incerci si tu o plecare si apoi sa-ti dai cu parerea pe unde ar mai umbla cainii cu colaci in coada!
1 mai 2019, 22:36
Multa ipocrizie!De acea exista diversitate ! Experienta lor nu a fost destul de buna pentru ei ,dar asta nu inseamna ca poate fi la fel pentru fiecare.! A razbi si integra intr-o tara straina, nu este usor , dar nici imposibil de realizat! Pare greu deoarece acolo lucrurile functioneaza alt fel decat aici ! Daca iti doresti cu adevarat sa traiesti acolo , te adaptezi... totul tine de dorinta si vointa de a ramane! E doar o optiune de a lua lucrurile asa cum sunt,chiar daca uneori vin din prea multa disperare , ipocrizie sau chiar dorinta de aventura.Oricum respect pentru dorinta lor de a incerca sa faca ceva mai mult pentru ei si familia lor, decat cei mai multi ipocriti !
1 mai 2019, 22:29
kurtmann.ro%20
Sondaj
Pe traseele tramvaielor preferați să circulați cu autobuze noi aduse de SC Eltrans SA sau cu maxi-taxi de la SC Microbuzul SRL?
Cu autobuze de la Eltrans
Cu maxi-taxi de la Microbuzul
Nu folosesc mijloacele de transport în comun
Declaraţia zilei
„ Am lucrat pe subvenții, apoi când s-a înființat Compartimentul de Inspecții lucrez numai pe inspecții. Domeniul meu este inspecția pentru valorificarea și producerea legumelor și fructelor. Am fost foarte mult instruiți de ...
Loading...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7432 lei
USD
Dolarul SUA
4.2921 lei
CHF
Francul elveţian
4.3319 lei
GBP
Lira sterlină
5.3799 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9747 lei
XAU
Gramul de aur
207.5291 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2430 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4261 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9158 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2356 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1831 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6352 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.