Știrea zilei
Ministerul înființează „poliția meditațiilor”, sunt vizați profesorii care cheamă la pregătire elevii de la clase, inclusiv din Botoșani
  • Profesorii care își cheamă la meditație elevii de la propriile clase și chiar uneori îi condiționează la evaluarea cunoștințelor sunt vizați de noile măsuri din Legea Educației.
  • Un act normativ prin care se dorește reformarea aproape totală a sistemului educațional.

„Nu poți să oprești un părinte să investească în educație”

 

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a intrat în detalii în privința meditațiilor la podcastul realizat de jurnalista născută în Botoșani, Mădălina Iacob.

 

Părinții vor putea în continuare să-și mediteze copiii pentru că: „Nu poți și nu este normal să poți să oprești un părinte să investească în educația propriului copil. Este o prostie lucrul acesta”.

 

Dar...

 

Este de neacceptat comportamentul acelor profesori care își meditează propriii elevi. Ori aici intervine Ministerul Educației pentru a reglementa mai clar această modalitate de pregătire suplimentară a copiilor.

 

„Din punctul de vedere al educației este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, și avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să realizăm acest lucru. Dintr-o altă perspecivă, care nu ține de Ministerul Educației, cea fiscală, dacă faci meditații, nu cu elevii de la propria clasă, ai la dispoziție cadrul legal pentru a plăti un impozit care nu este foarte mare, pentru această activitate”,

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

 

Se înființează „Poliția meditațiilor”

 

Ministerul nu are atribuții de control și tocmai din acest motiv se va înființa Autoritatea Națională pentru Inspecție Școlară și Asigurarea Calității în cadrul căreia va funcționa o comisie școlară de inspecție națională care va avea ca obiectiv respectarea acestor reguli ce țin de deontologia profesională.

 

Membrii comisiei vor verifica toate situațiile care vor fi semnalate din teritoriu.

 

Inclusiv la Botoșani, unde deja se știu noile reglementări.

 

„Meditațiile se reglementează prin noua lege cu privire la faptul că profesorii care vor să facă meditații nu vor avea voie să facă acest tip de practică de prestări servicii, pentru că până la urmă este contra cost, cu elevii pe care îi au la clasă. Acest lucru este prevăzut cumva și în actuala lege, dar este greu controlabil și mai sunt scăpări în sistem. Prin noua lege se reglementează foarte clar și am înțeles că vor fi și controale în ceea ce privește meditația, mai ales cu elevii de la clase. Nu este greșit să se facă meditații, dar nu este deontologic să faci o meditație cu elevii pe care-i ai la clase”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

 

 

Noua lege este încă în dezbatere publică, fiind primite propuneri din toate județele țării unde au existat discuții pe marginea proiectului legislativ.

 

Și la acest moment nu se specifică ce anume riscă profesorul care încalcă aceste norme profesionale.

 

„Cred că va fi reglementată și această sancțiune, ca să-i spun așa, probabil din punctul nostru de vedere, al educației, va fi sancționat pe linia acesta profesională și să vedem dacă va exista o chestiune juridică, dar acest lucru va fi reglementat pe parcurs”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

 

„Profesorii trebuie să fie profesioniști”

 

Noua entitate ce va fi înființată la nivel național nu va avea structuri și în teritoriu, însă este posibil ca pe viitor să aibă conexiuni cu direcțiile de învățământ județene care urmează a fi create.

 

„Nu va fi cu ramificații județene, din câte am văzut în noua lege. Acum, fiind în dezbatere publică, ați văzut, este supusă modificărilor și amendamentelor. Vom vedea care va fi forma ei finală și probabil atunci vom ști. Dar, repet, profesorii trebuie să fie profesioniști și nu este normal să se întâmple lucrul acesta”,

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general

 

Au existat tot felul de discuții și la Botoșani despre anumite practici de acest gen, cu note din catalog care se modificau în funcție de disponibilitatea elevilor de a lua meditații de la profesorii lor.

 

Meditații care ar fi fost în general făcute în sufrageria cadrelor didactice în grupuri chiar și de câte 10 elevi. În astfel de situații părinții sunt cei îndreptățiți să semnaleze astfel de derapaje.

 

Pregătirile de la clase erau interzise și în legislația actuală, însă părinții nu aveau pârghii concrete unde să depună sesizări. 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Fiscul publică GHIDUL profesorului care dă meditații, declarația de venit trebuie depusă până pe 25 mai
FĂRĂ presiuni asupra elevilor să facă meditații: Ada Macovei, avertisment către directori - Va trebui să luăm măsuri

 

Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
LA MULȚI ANI 2023! Noaptea dintre ani la Botoşani în stradă şi în biserică – GALERIE FOTO&VIDEO
Muzică, foc de artificii, șampanie și entuziasm în noaptea de Revelion! Mii de botoșăneni au ieșit în stradă pentru a marca încheierea anului 2022 şi trecerea în 2023. Şi bisericile au fost pline în noaptea dintre ani.
Candelă pentru cei plecați în 2022: Botoșaniul este mai sărac fără ei – GALERIE FOTO
Anul 2022 a fost anul războiului la granițe, al pribegiei, dar și anul durerii după cei pierduți în pandemie. În 2022 au plecat de lângă noi prieteni, oameni dragi. Ne-am despărțit de oameni ai Cetății – artiști, preoți, profesori, actori – pe care nimeni nu îi va putea înlocui vreodată. Putem, însă, să le păstrăm aprinsă candela memoriei.
Românul care a înființat o școală în Chicago, impresionat de un director botoșănean: V-a schimbat orașul VIDEO
Invitat să cânte la concertul de Crăciun organizat de Filarmonica George Enescu, Nicolae Voiculeț, pe lângă interpretarea la nai a unor piese precum ”Ave Maria” și ”Ciobanul singuratic”, s-a adresat în câteva rânduri și celor aproximativ 700 de spectatori.
Botoşăneanul găsit de bunică în stratul cu flori, pentru care casa de copii a fost o binecuvântare: Nu am așteptat-o pe mama niciodată! - FOTO
”Viața nu mi-o aleg eu, nu am de ce să mă rușinez”. Silviu mângâie cu delicatețe mânuțele copilului care i se cuibărește în brațe. Își privește cu atâta dragoste pruncul, încât te aștepți ca din orice moment să îi răsară flori din ochii calzi și umezi.
Dar preotii ,care au salariul de preot ,plus venitul suplimentar de la biserica ,neimpozabil ,unde se incadreaza ?! Mai predau si religia in scoli - alt salariu ..
19 august 2022, 06:20
Am două clase și încerc de patru ani să trec de clasa a treia. Nu mă luați în serios.
18 august 2022, 18:38
Dar cei din constructii, instalatori ,electriceni ,etc ,care nu dau chitanta pentru seviciile achtate ,unde se incadreaza ?!!
18 august 2022, 16:06
Este o adevarata industrie subterana. Planificarile se fac cu 2 ani inainte de prima sedinta a copilului. La matematica sedinta este 100 lei/copil, cu 3 copii, 2 ore. Nici parlamentarii nu castiga 300 lei in 2 ore... (am dat exemplu o clasa abjecta, tocmai pentru a accentua comparatia).Problema este ca la clasa nu se face nimic, tocmai pentru a spori pepiniera meditatiilor. Este nevoie de un organ de control pentru verificarea activitatii cadrului didactic la clasa, sa nu mai faca cu ochiul elevului ca ii va explica mai clar sambata, in sedinta de la 10 la 12. Cunosc multi profesori si sunt oripilat de concediul de 6 luni/an pe care il au. Faptul ca semneaza condica cu 3 luni retroactiv o stie toata lumea. Asa e sistemul, asa sunt vacantele... Dar in aceste concedii de jumatate de an in care nu presteaza vreo activitate, de ce nu li se da minimul pe economie? Ca nu produc nimic. Doar isi cheltuie tichetele de vacanta si merg la gratare, ca deh, au tras tare 6 luni cu 4 ore/zi. A li se oferi case de marcat pentru meditatii, conectate la ANAF. Sa vezi ce mai creste PIB-ul!
18 august 2022, 15:22
Păi dacă s-a lăsat de învățământ ”de mulți ani” ce treabă mai ai tu cu ea? Nu sunt proprii elevi, nu le pune ea note în catalog deci care e problema ? Nu au voie alții să fie mai deștepți ? De ce să fie reclamată?
18 august 2022, 13:00
Cunosc o profesoara care s-a lăsat de învățământ, de multi ani dar da meditații elevilor, apoi în fiecare an își laudă performanta pe Facebook.Acea profesoara in ce ,, poliție ,, se incadreazaUnde poate fi reclamată!?
18 august 2022, 12:13
Dar poliția șpăgilor din spitale cănd se înființează sau poliția corupției din mediul politic?
18 august 2022, 10:25
Sincer, nu înțeleg: au fost rezolvate toate problemele învățământului și a rămas de lămurit problema meditațiilor?? (adică a activității de a învăța). Și, de curiozitate, cum veți dovedi că profesorul X are in casă un elev venit la meditație?
18 august 2022, 09:36
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Se pare că acest an nu are semne așa de bune, pentru că se pare că sunt multe lucruri care deranjează cetățenii și nu sunt cum ar trebui să fie. Cum ar fi mizeria, de la începutul lunii ianuarie se vede pe străzile orașului ...
fashiondays.ro
Curs valutar
27 ianuarie 2023
EUR
Euro
4.8922 lei
USD
Dolarul SUA
4.4928 lei
CHF
Francul elveţian
4.8793 lei
GBP
Lira sterlină
5.5612 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4620 lei
XAU
Gramul de aur
278.5647 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2384 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2615 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1965 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3738 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2053 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6577 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.9 o C
Dorohoi
-2.3 o C
Bucecea
-4.0 o C
Darabani
-2.7 o C
Saveni
-2.7 o C
Ştefăneşti
-2.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.