Știrea zilei
Merele din Cucorăni REFUZATE în magazinele botoșănene, se strică în depozite! Se vând doar câteva kilograme pe marginea drumului – VIDEO & FOTOGALERIE

Vrem să consumăm produse bio, dar nu o facem. Suntem naționaliști doar când vine vorba de postat pe Facebook sau eventual de vaccin. Ducem tot felul de „războaie” ale mentalităților în mediul virtual și suntem patrioți doar când ne aducem aminte. Între timp, privim detașați cum produsele autohtone moștenite de la părinții și bunicii satelor românești sunt înghițite de cele de import.

Merele românești lăsate să se strice, se cumpără cele din Turcia și Polonia

 

La doar câțiva kilometri de municipiul Botoșani se află „Livada Cucorăni” deținută de Dumitru Zmău, fost șef al Poliției Rutiere, și care, după trecerea la pensie, s-a concentrat exclusiv pe legumicultură, pomicultură și zootehnie.

 

Deține o suprafață totală de 14 hectare de livadă din care 4,5 de cireși, 1 ha de păr, iar restul specii de măr și prun.

 

A investit în livezile pe care le deține și a muncit cu greu pentru a avea o producție mulțumitoare. Și a reușit. Însă doar în privința producției.

 

 

Merele frumoase și sănătoase scoase din livezi se strică în depozit. În total vreo 200 de tone. Nimeni nu le cumpără. Niciun magazin, supermarket sau hipermarket din Botoșani (și nu doar) nu i le acceptă pentru a fi vândute. Dumitru Zmău a montat un chioșc pe marginea drumului național care duce spre Dorohoi.

 

Nu oprește mai nimeni pentru merele din Botoșani.

 

„Sunt total descurajat. Livada asta am ridicat-o începând din 2007 să plantez pe locurile astea pe care nu le mai cultiva nimeni. Iar în Cucorăni din 1998, sunt 2,5 hectare chiar în vatra satului, la intrare în Cucorăni, pe stânga”,

Dumitru Zmău, producător local

 

 

Nu poate renunța la livadă

 

Terenul nu mai este bun pentru agricultură. În urmă cu multe decenii l-a cumpărat imediat după retrocedare, de la foștii proprietari. A plătit despăgubiri însemnate statului pentru unele terasamente care erau deja amenajate pe suprafețele respective.

 

Și a ajuns în situația în care stă cu producția în depozit și nu are cine să o cumpere.

 

„Am două hectare jumătate și nu am ce face cu merele, nu se vând, nu pot să intru nicăieri. Nu ai ce căuta. În Kaufland este intrat un singur producător de mere, am înțeles, de la Curtești. Am fost și eu cândva pe acolo, dar nu am avut succes. Nu se asigură desfacere nicăieri. Piața e plină de mere venite din Polonia, din Sloveni, dracu să-i mai ia de unde mai aduc. Nu este nicio protecție a producătorului român. Nu noi o să le aruncăm”,

Dumitru Zmău, producător local

 

„Totul s-a scumpit, numai mărul s-a ieftinit”

 

Pentru producătorii de sucuri naturale, merele se vând cu 0,25 bani kilogramul. Însă prețul pentru prelucrarea unui kg de suc este de 3,5 lei, astfel că nici asta nu ar fi o variantă care să aducă profit.

 

 

Culmea, pandemia care a lovit mapamondul și a schimbat viețile oamenilor în doar câteva luni, pentru pomicultori a fost ca o mană cerească. 

 

Lockdown-ul care a tăiat legăturile dintre state, a permis producătorilor români să-și vândă marfa. 

 

„Totul s-a scumpit, numai mărul s-a ieftinit. Și nu așa, bătaie de joc. Și aceleași probleme le-am avut și la prune. Nu au fost ani ca noi să fim atât de umiliți și atât de îngreunați de situația care este în România. Cât de cât în perioadele alea, chiar și anul trecut în pandemie, am avut un pic de rezultate, și la cireșe, granițele au fost închise, am putut să ne desfacem produsele noastre”,

Dumitru Zmău, producător local

 

Realitatea din România rămâne la nivelul comunităților unde sunt împărțite grijile iar cei care se mai încumetă să lucreze pământul sau să dețină livezi deja își blestemă curajul de a fi început ceva.

 

Fără un ministru al agriculturii cu continuitate în funcție și ancorat în realitățile din țară, producătorii autohtoni se îndreaptă grabnic spre faliment.

 

Iar statul nu face niciun pas pentru a-i susține.

 

„Cumva suntem și noi vinovați că nu ne-am asociat în cooperativă. Dar ca să faci, eu am încercat, dar eu la vârsta mea de 65 de ani mai greu mă înțeleg cu tinerii aceștia. Am încercat niște discuții cu producătorii de fructe, ăla nu vrea, ăla nu vrea. Dar nu se vede nici mâna Direcției Agricole care să spună: «sunteți producători de fructe, da? Ia veniți toți încoace, vă convocăm, veniți, discutăm cu voi să vedem ce oportunități avem noi»”,

Dumitru Zmău, producător local

 

 

”Nu a venit unul. Unul, unul, unul din românașii ăștia care spun că mor de patriotism”

 

Disperat că i se strică 200 de tone de mere în depozit, Dumitru Zmău a făcut o pagină de Facebook intitulată „Livada Cucorăni”.

 

A preluat modelul de la un pomicultor din Ardeal, care are 4 hectare de livadă și reușește să-și vândă toată producția de fructe.

 

 

„Am lansat o invitație: «dle, vreți să vă culegeți măr, eu vă pun la dispoziție livada, că culegeți ce vă place». Nu a venit unul. Unul, unul, unul din românașii ăștia care spun că mor de patriotism. Sau vin la chioșc și spun că asta-i marfă adusă de afară, în condițiile în care livada cade pe mine aici, eu să aduc de afară. Și românul este un tip de om pe care nu pot să-l mai înțeleg. Eu vând mărul cu 2 lei și în market e 4,99 și-l cumpără de acolo”,

Dumitru Zmău, producător local

 

 

Duminică, 24 octombrie 2021, chioșcul de mere de pe marginea drumului Botoșani – Dorohoi a fost deschis de la 8:00 la 13:00.

 

S-au vândut fructe în valoare de 40 de lei.

 

Omul plătit pentru a le vinde a primit 150 de lei.  

 

 

 

„Livada Cucorăni” nu se află nici pe lista producătorilor invitați la toate „n” târgurile care au loc la Botoșani pentru promovarea produselor locale.

 

 

„Alea sunt pentru a poza ei cu legumicultorii, să mai iasă câte un politruc în față. Pe mine nu m-a chemat niciodată, de când am livada asta. Și la 14 hectare de livadă cred că tot am și eu să pun două kile de mere pe o masă acolo. Atât vin, când sunt programele astea APIA, vin ăștia de la „Fitosanitare” în controale, și mai înainte am avut control de la Apele Române: bani, bani, bani, mulți bani să le dai, să le faci, să le dregi”,

Dumitru Zmău, producător local

 

Dacă nici statul nu-i poate ajuta, atunci cine?!

 

Contactat pe acest subiect, directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) a declarat în primă fază: „promovăm produsele locale ori de câte ori avem ocazia, încercăm să aducem la dispoziția consumatorilor relația producător – consumator, să intermediem întâlnirile dintre ei, să-i punem la aceeași masă și totodată le recomandăm tuturor producătorilor din județul Botoșani forme asociative”.

 

Deși „promovarea produselor locale” se reduce uneori doar la câteva persoane care au această titulatură și care pot fi văzute la târgurile organizate de Direcția Agricolă, Cristian Delibaș insistă că „asocierea este cheia succesului”.

 

Și recunoaște că formele asociative sunt privite cu extrem de mare suspiciune de botoșăneni.

 

„Într-adevăr, e o problemă, am văzut că și de la Curtești s-a pus la dispoziția enoriașilor de la Biserică, fructe. Din ce am discutat cu ceilalți producători, vorbim de livezi, majoritatea în momentul de față derulează contractele în derulare. Vorbim de producători din Curtești, Văculești, Șendriceni, unde sunt livezi pe rod. Ok, da, sunt în asentimentul dlui Zmău cu dificultatea de a-și valorifica producția. Nu putem noi interveni într-o piață liberă în a stabili prețuri, având în vedere o ofertă și o cerere liberă”,

Cristian Delibaș, director DAJ Botoșani

 

 

Promite totuși că va încerca o discuție în cadru larg și cu pomicultorii de la Botoșani care nu au piață de desfacere pentru produsele proprii.

 

Ferma de vaci „omorâtă” și ea de sistem

 

Între timp, Dumitru Zmău renunță și la ferma de vaci care-i aduce o pagubă la fel de mare precum livada.

 

„80 de capete de vaci, trebuie vândute, scăpate de ele. S-a terminat chestia care am avut-o cu APIA și le vom scoate la vânzare, la prețuri de nimic. Cumpără samsarii de nu se poate. Țin vaci din 1992 și mi-am dat băiatul la Facultatea de Medicină Veterinară gândindu-mă că o vom duce mai departe. Că suntem crescători de animale și am trăit cu animale. Dar nu se mai poate, prețul la lapte este 1 leu și 10 bani”,

Dumitru Zmău, producător local

 

Încheie spunând amar că inclusiv producătorii de lactate din județ cumpără în jur la 60% din lapte din exterior.

 

Și că preferă ca pe cele 35 de hectare de pășune destinate bovinelor să cultive pe viitor floarea soarelui sau porumb, pentru că astfel are șanse să mai scoată un profit din agricultură.

 

Însă pe termen lung, producătorii români și implicit produsele românești ar urma să dispară definitiv, cu largul sprijin al statului.  

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Mere gratis în fața Bisericii pentru botoșăneni, un fermier a donat mai mulți saci - FOTO
Fructele care stau în gât: Ne batem joc de copii și le ducem niște mere din astea pădurețe

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un an fără Daniela Șfaițer, doamna celor năpăstuiți, prietena celor privilegiați
S-a scurs deja un an de la ziua în care comunitate botoșăneană era străbătută de o undă de șoc. Daniela Șfaițer părăsea discret această lume.
Angajată a unui spital din Botoșani, discurs cu lacrimi: La mulți ani, România, te iubim! Dar e suficient, oare? VIDEO
Primele ore ale dimineții de 1 Decembrie 2023. În oraș erau făcute ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare.Unii locuitori ai orașului erau văzuți la ferestre atârnând Drapelul Național.
Condamnări la pachet cu patronul, pentru comisarii de la Protecția Consumatorilor cu șpaga de 400 de lei
Procesul pentru infracțiuni de corupție care-i viza pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor Botoșani s-a terminat la Tribunalul Botoșani.
”3 Sud Est” și Filarmonica Botoșani, spectacol magic cu 4.000 de oameni la București: Un vis care se împlineșteVIDEO & GALERIE FOTO
Trupa care în anii 90 a pus practic bazele muzicii dance în România, și-a încheiat apoteotic turneul început în urmă cu aproape două luni. După concerte în 16 orașe din România și două reprezentații la Chișinău, ”3 Sud Est” a organizat pe 28 noiembrie un spectacol grandios la Sala Palatului.
Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
ehehe....cand era inregimentat in sistem era bine, acum ca nu mai are avantajele , e rau sistemul.......
26 octombrie 2021, 18:08
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Noi interzicem cu desăvârșire folosirea petardelor de către copii. Sunt situații în țară unde copiii și-au pierdut degetele, și-au pierdut ochii. Deci părinții trebuie să fie atenți. Părinții sunt responsabili și părin ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6059 lei
CHF
Francul elveţian
5.2613 lei
GBP
Lira sterlină
5.7949 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1911 lei
XAU
Gramul de aur
300.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2995 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0452 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.7 o C
Dorohoi
-2.5 o C
Bucecea
-3.1 o C
Darabani
-2.3 o C
Saveni
-3.4 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.