Știrea zilei
Merele din Cucorăni REFUZATE în magazinele botoșănene, se strică în depozite! Se vând doar câteva kilograme pe marginea drumului – VIDEO & FOTOGALERIE

Vrem să consumăm produse bio, dar nu o facem. Suntem naționaliști doar când vine vorba de postat pe Facebook sau eventual de vaccin. Ducem tot felul de „războaie” ale mentalităților în mediul virtual și suntem patrioți doar când ne aducem aminte. Între timp, privim detașați cum produsele autohtone moștenite de la părinții și bunicii satelor românești sunt înghițite de cele de import.

Merele românești lăsate să se strice, se cumpără cele din Turcia și Polonia

 

La doar câțiva kilometri de municipiul Botoșani se află „Livada Cucorăni” deținută de Dumitru Zmău, fost șef al Poliției Rutiere, și care, după trecerea la pensie, s-a concentrat exclusiv pe legumicultură, pomicultură și zootehnie.

 

Deține o suprafață totală de 14 hectare de livadă din care 4,5 de cireși, 1 ha de păr, iar restul specii de măr și prun.

 

A investit în livezile pe care le deține și a muncit cu greu pentru a avea o producție mulțumitoare. Și a reușit. Însă doar în privința producției.

 

 

Merele frumoase și sănătoase scoase din livezi se strică în depozit. În total vreo 200 de tone. Nimeni nu le cumpără. Niciun magazin, supermarket sau hipermarket din Botoșani (și nu doar) nu i le acceptă pentru a fi vândute. Dumitru Zmău a montat un chioșc pe marginea drumului național care duce spre Dorohoi.

 

Nu oprește mai nimeni pentru merele din Botoșani.

 

„Sunt total descurajat. Livada asta am ridicat-o începând din 2007 să plantez pe locurile astea pe care nu le mai cultiva nimeni. Iar în Cucorăni din 1998, sunt 2,5 hectare chiar în vatra satului, la intrare în Cucorăni, pe stânga”,

Dumitru Zmău, producător local

 

 

Nu poate renunța la livadă

 

Terenul nu mai este bun pentru agricultură. În urmă cu multe decenii l-a cumpărat imediat după retrocedare, de la foștii proprietari. A plătit despăgubiri însemnate statului pentru unele terasamente care erau deja amenajate pe suprafețele respective.

 

Și a ajuns în situația în care stă cu producția în depozit și nu are cine să o cumpere.

 

„Am două hectare jumătate și nu am ce face cu merele, nu se vând, nu pot să intru nicăieri. Nu ai ce căuta. În Kaufland este intrat un singur producător de mere, am înțeles, de la Curtești. Am fost și eu cândva pe acolo, dar nu am avut succes. Nu se asigură desfacere nicăieri. Piața e plină de mere venite din Polonia, din Sloveni, dracu să-i mai ia de unde mai aduc. Nu este nicio protecție a producătorului român. Nu noi o să le aruncăm”,

Dumitru Zmău, producător local

 

„Totul s-a scumpit, numai mărul s-a ieftinit”

 

Pentru producătorii de sucuri naturale, merele se vând cu 0,25 bani kilogramul. Însă prețul pentru prelucrarea unui kg de suc este de 3,5 lei, astfel că nici asta nu ar fi o variantă care să aducă profit.

 

 

Culmea, pandemia care a lovit mapamondul și a schimbat viețile oamenilor în doar câteva luni, pentru pomicultori a fost ca o mană cerească. 

 

Lockdown-ul care a tăiat legăturile dintre state, a permis producătorilor români să-și vândă marfa. 

 

„Totul s-a scumpit, numai mărul s-a ieftinit. Și nu așa, bătaie de joc. Și aceleași probleme le-am avut și la prune. Nu au fost ani ca noi să fim atât de umiliți și atât de îngreunați de situația care este în România. Cât de cât în perioadele alea, chiar și anul trecut în pandemie, am avut un pic de rezultate, și la cireșe, granițele au fost închise, am putut să ne desfacem produsele noastre”,

Dumitru Zmău, producător local

 

Realitatea din România rămâne la nivelul comunităților unde sunt împărțite grijile iar cei care se mai încumetă să lucreze pământul sau să dețină livezi deja își blestemă curajul de a fi început ceva.

 

Fără un ministru al agriculturii cu continuitate în funcție și ancorat în realitățile din țară, producătorii autohtoni se îndreaptă grabnic spre faliment.

 

Iar statul nu face niciun pas pentru a-i susține.

 

„Cumva suntem și noi vinovați că nu ne-am asociat în cooperativă. Dar ca să faci, eu am încercat, dar eu la vârsta mea de 65 de ani mai greu mă înțeleg cu tinerii aceștia. Am încercat niște discuții cu producătorii de fructe, ăla nu vrea, ăla nu vrea. Dar nu se vede nici mâna Direcției Agricole care să spună: «sunteți producători de fructe, da? Ia veniți toți încoace, vă convocăm, veniți, discutăm cu voi să vedem ce oportunități avem noi»”,

Dumitru Zmău, producător local

 

 

”Nu a venit unul. Unul, unul, unul din românașii ăștia care spun că mor de patriotism”

 

Disperat că i se strică 200 de tone de mere în depozit, Dumitru Zmău a făcut o pagină de Facebook intitulată „Livada Cucorăni”.

 

A preluat modelul de la un pomicultor din Ardeal, care are 4 hectare de livadă și reușește să-și vândă toată producția de fructe.

 

 

„Am lansat o invitație: «dle, vreți să vă culegeți măr, eu vă pun la dispoziție livada, că culegeți ce vă place». Nu a venit unul. Unul, unul, unul din românașii ăștia care spun că mor de patriotism. Sau vin la chioșc și spun că asta-i marfă adusă de afară, în condițiile în care livada cade pe mine aici, eu să aduc de afară. Și românul este un tip de om pe care nu pot să-l mai înțeleg. Eu vând mărul cu 2 lei și în market e 4,99 și-l cumpără de acolo”,

Dumitru Zmău, producător local

 

 

Duminică, 24 octombrie 2021, chioșcul de mere de pe marginea drumului Botoșani – Dorohoi a fost deschis de la 8:00 la 13:00.

 

S-au vândut fructe în valoare de 40 de lei.

 

Omul plătit pentru a le vinde a primit 150 de lei.  

 

 

 

„Livada Cucorăni” nu se află nici pe lista producătorilor invitați la toate „n” târgurile care au loc la Botoșani pentru promovarea produselor locale.

 

 

„Alea sunt pentru a poza ei cu legumicultorii, să mai iasă câte un politruc în față. Pe mine nu m-a chemat niciodată, de când am livada asta. Și la 14 hectare de livadă cred că tot am și eu să pun două kile de mere pe o masă acolo. Atât vin, când sunt programele astea APIA, vin ăștia de la „Fitosanitare” în controale, și mai înainte am avut control de la Apele Române: bani, bani, bani, mulți bani să le dai, să le faci, să le dregi”,

Dumitru Zmău, producător local

 

Dacă nici statul nu-i poate ajuta, atunci cine?!

 

Contactat pe acest subiect, directorul Direcției Agricole Județene (DAJ) a declarat în primă fază: „promovăm produsele locale ori de câte ori avem ocazia, încercăm să aducem la dispoziția consumatorilor relația producător – consumator, să intermediem întâlnirile dintre ei, să-i punem la aceeași masă și totodată le recomandăm tuturor producătorilor din județul Botoșani forme asociative”.

 

Deși „promovarea produselor locale” se reduce uneori doar la câteva persoane care au această titulatură și care pot fi văzute la târgurile organizate de Direcția Agricolă, Cristian Delibaș insistă că „asocierea este cheia succesului”.

 

Și recunoaște că formele asociative sunt privite cu extrem de mare suspiciune de botoșăneni.

 

„Într-adevăr, e o problemă, am văzut că și de la Curtești s-a pus la dispoziția enoriașilor de la Biserică, fructe. Din ce am discutat cu ceilalți producători, vorbim de livezi, majoritatea în momentul de față derulează contractele în derulare. Vorbim de producători din Curtești, Văculești, Șendriceni, unde sunt livezi pe rod. Ok, da, sunt în asentimentul dlui Zmău cu dificultatea de a-și valorifica producția. Nu putem noi interveni într-o piață liberă în a stabili prețuri, având în vedere o ofertă și o cerere liberă”,

Cristian Delibaș, director DAJ Botoșani

 

 

Promite totuși că va încerca o discuție în cadru larg și cu pomicultorii de la Botoșani care nu au piață de desfacere pentru produsele proprii.

 

Ferma de vaci „omorâtă” și ea de sistem

 

Între timp, Dumitru Zmău renunță și la ferma de vaci care-i aduce o pagubă la fel de mare precum livada.

 

„80 de capete de vaci, trebuie vândute, scăpate de ele. S-a terminat chestia care am avut-o cu APIA și le vom scoate la vânzare, la prețuri de nimic. Cumpără samsarii de nu se poate. Țin vaci din 1992 și mi-am dat băiatul la Facultatea de Medicină Veterinară gândindu-mă că o vom duce mai departe. Că suntem crescători de animale și am trăit cu animale. Dar nu se mai poate, prețul la lapte este 1 leu și 10 bani”,

Dumitru Zmău, producător local

 

Încheie spunând amar că inclusiv producătorii de lactate din județ cumpără în jur la 60% din lapte din exterior.

 

Și că preferă ca pe cele 35 de hectare de pășune destinate bovinelor să cultive pe viitor floarea soarelui sau porumb, pentru că astfel are șanse să mai scoată un profit din agricultură.

 

Însă pe termen lung, producătorii români și implicit produsele românești ar urma să dispară definitiv, cu largul sprijin al statului.  

 

loading...
Mere gratis în fața Bisericii pentru botoșăneni, un fermier a donat mai mulți saci - FOTO
Fructele care stau în gât: Ne batem joc de copii și le ducem niște mere din astea pădurețe

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Răzbunare din amor! Un botoșănean pe nume Ion și-a evacuat soția cu executorul, după 5 ani l-a executat și ea pe el – GALERIE FOTO & VIDEO
O căsnicie care a durat 15 ani și din care a rezultat un copil. Doi adulți a căror dragoste a ars extrem de repede și a lăsat în loc o ură pură și o dorință uriașă de a-și produce rău reciproc. Doi oameni care n-au reușit să treacă peste despărțire au sfârșit prin a se executa unul pe altul, fiecare cu propriul executor judecătoresc. După o serie de procese care s-au apropiat de limita ilarului.
Deputații botoșăneni amenințați și hărțuiți prin telefon înaintea votului pentru certificatul verde: Îți dăm foc ție și familiei tale / Veți plăti personal pentru astaFOTO mesaje
„Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine”.Abraham Lincoln
Capcană macabră pe un drum din Botoșani: O șoferiță, la un pas de nenorocire - FOTO & VIDEO
O glumă proastă putea să producă o tragedie pe un drum din județul Botoșani. Din fericire, totul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Profesor de la AT Laurian la mitingul antivaccin: Pot să ducă chiar la război civil / Vor ajunge să realizeze lagăre / Erau acele practici ale vânzării și cumpărării de negri VIDEO & GALERIE FOTO
Deși organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), mitingul împotriva impunerii certificatului verde, care a avut loc duminica trecută la Botoșani, a avut în prim plan un cadru didactic prezentat ca provenind din societatea civilă.
Nova Apaserv cu datorii de 1 milion de euro la energie electrică! E.ON a renunțat la contract, județul la un pas să rămână fără apă
Încetarea relațiilor contractuale între cei doi operatori s-a produs în urmă cu o săptămână, când SC Nova Apaserv SA s-a regăsit în situația în care a trebuit să caute în regim de urgență alt furnizor.Neoficial, ordinul de întrerupere a furnizării energiei electrice pentru compania de apă ar fi venit tocmai din Germania.
Tomograful de 1 milion de euro a ajuns la Botoșani, s-a spart un perete ca să fie băgat în spital - VIDEO & GALERIE FOTO
Un computer tomograf similar, din punctul de vedere al performanței, mai există la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași.La Botoșani, acest CT, care a costat 1 milion de euro, a fost achiziționat la Spitalul de Pneumoftiziologie care se află în subordinea Primăriei Botoșani.
Elevul viitor arhitect care a redesenat profesionist bijuteria arhitectonică a orașului în speranța că va fi în sfârșit reabilitată – FOTOGALERIE
Din pasiune pentru arhitectură și frumos, un elev de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” a redesenat profesionist fațada și partea din spate a Casei Silion.
Disperare la Botoșani Shopping Center, certificatul verde lasă comercianții fără clienți – Nu avem bani de salarii GALERIE FOTO
Impunerea certificatului verde la intrarea în centrele comerciale are un efect devastator asupra galeriei comerciale din Botoșani Shopping Center. Unii directori și angajați din complexul de pe strada Sucevei se plâng că au rămas fără cea mai mare parte a clienților și că nu mai pot suporta nici măcar cheltuielile esențiale.
„Părintele actelor” din Primăria Botoșani la un pas de retragere din activitate, o doamnă i-ar putea lua locul
Este unul dintre cei mai longevivi și experimentați șefi din administrația publică botoșăneană.În spatele său se află o carieră de aproximativ 25 de ani în Primăria Botoșani.
Loading...
Instituția publică din centrul orașului (ne)cunoscută publicului! Este UNICĂ în România și a fost construită după modelul Peugeot
În centrul orașului, prinsă parcă la mijlocul unor instituții publice cu adresabilitate extrem de mare, se află o unitate de stat care este unică în România.Nu este una dintre acele unități în care ușa să fie deschisă zilnic de sute de persoane și se adresează unui segment profesional mai restrâns, însă extrem de important pentru bunul mers al economiei locale și naționale.
În pat cu dușmanul: Șoptică vs Federovici, Nechifor vs Andrei - PSD + PNL e... aproape dragoste la Botoșani
Din vară s-a tot zvonit că liberalii ar putea apela la voturile pesediștilor, însă doar prin culise s-a vorbit despre asta. Oficial, președintele țării a avut ani la rând o campanie agresivă împotriva PSD-ului. Iar președintele PNL, Florin Cîțu, declara pe 25 septembrie 2021: ”Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie «Votaţi PSD!». Cum aş putea, când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD”.
Sînziana Secrieru se întoarce pe cai mari în PNL
În 2016 din cauza modului în care au fost făcute listele pentru alegerile locale, Sînziana Secrieru se retrăgea din primele rânduri ale PNL Botoșani pentru a rămâne pentru o perioadă de 5 ani, în linia a doua.Până pe 5 noiembrie 2021.
COȘMAR în județ, drumurile sunt în șantier, circulația e un chin - STADIUL anunțat de constructori pe drumul strategic – GALERIE FOTO & VIDEO
O deplasare către o comună a județului Botoșani care în trecut, chiar în condițiile proaste ale carosabilului, era făcută într-un interval de 60 de minute, acum aproape că s-a triplat ca timp.Iar un astfel de exemplu poate fi distanța dintre municipiul reședință și comuna Hlipiceni, cei aproape 50 de kilometri fiind parcurși în aproape trei ore.
Trei sferturi dintre medicii de la „Mavromati” s-au imunizat, mai sunt unii care nu cred în virus și vaccin: Este o rușine
A trecut aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare și tot mai mulți medici încep să se vaccineze. 
Loading...
Bătaie pe posturile de directori la colegiile și liceele cele mai bune din Botoșani, avalanșă de candidați la ”Eminescu”, ”Laurian” și nu numai
Concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct în unitățile de învățământ din județul Botoșani intră în scurt timp în etapa cu numărul 2. Concurența este una acerbă, existând licee unde pentru două posturi sunt depuse în total nouă candidaturi.
Muncă în disperare pentru terminarea lucrărilor la Unitatea de Urgențe și salvarea cât mai multor oameni: Facem tot posibilul - VIDEO & GALERIE FOTO în PREMIERĂ
Cea mai importantă unitate de urgență funcționează în prezent într-un spațiu improvizat, la limita de avarie.Vechiul sediu se află în plin proces de modernizare, iar firma care realizează lucrările este pe cale să dărâme un record al investițiilor de la Botoșani.
Dispare un partid de la Botoșani! Va fi absorbit de noua „împărăție a dezamăgiților”: Eu nu-i recunosc, prea mult haos, prea multă dezamăgire, prea multă...
După noua formațiune politică a lui Liviu Dragnea care coagulează în jurul lui social democrați-nemulțumiți, vine și replica „Dreptei”.Ludovic Orban strânge și el în jurul său liberali care nu mai rezonează cu politica dusă de actualul Partid Național Liberal.
Un botoșănean a primit un computer de 1.000 de euro cu ecranul crăpat după o comandă online - FOTOGALERIE
Achizițiile pe internet, practicate în România la o scară tot mai largă, continuă să fie pline de capcane. A simțit-o pe propria piele și administratorul unei firme din Botoșani.
PUSTIU la mall după introducerea certificatului verde, bate vântul prin magazine și la food court – GALERIE FOTO
Cel mai mare complex comercial din Botoșani continuă să fie afectat de restricțiile impuse de autoritățile centrale.
Când viața bate... visul: Mirel Manea între Que sera, sera și Corul Sclavilor la Monte Carlo, de la primarul de Monaco la ”Bio de Botoșani” – VIDEO & GALERIE FOTO
”Sclipirea mea a fost că trompeta poate exprima mult mai mult printr-un mesaj, prin sunet, care sunetul înseamnă cuvânt, înseamnă inimă, înseamnă suflet”. Cuvintele de mai sus aparțin lui Mirel Manea și au fost rostite în 2014, la lansarea „Gentleman Trumpet”, cel de-al doilea album al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat George Enescu din Botoșani.
ehehe....cand era inregimentat in sistem era bine, acum ca nu mai are avantajele , e rau sistemul.......
26 octombrie 2021, 18:08
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”S-a cântat Simfonie de Sibelius cu trei violoncele, simfonie de Ceaikovski... Simfoniile acestea nu așa au fost scrise. Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre ar fi dat în judecată instituția! De aici trebuie plecat acum ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.4 o C
Dorohoi
0.1 o C
Bucecea
0.8 o C
Darabani
-0.3 o C
Saveni
1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.