Știrea zilei
Mărturia unei botoșănence blocată în Italia: E jale, lumea e nebună, nu ai voie sa ieși pe stradă că vine PolițiaFOTOGALERIE

Aproape o iarnă întreagă italienii, ca și românii de altfel, au privit știrile de la TV despre China și coronavirus ca pe un film de la Hollywood. Părea ceva mult prea îndepărtat și parcă ireal. Un fel de, ”se întâmplă în Asia, în Europa nu este posibil așa ceva”.

Când viața bate filmul


S-au trezit din letargie cu o săptămână înainte de venirea primăverii, când doi semeni de-ai lor au murit după ce au fost infectați cu temutul Covid-19.


Evenimentele s-au succedat cu o repeziciune incredibilă. În câteva zeci de ore viața italienilor, dar și a celor peste un milion de români care trăiesc în ”Cizmă”, s-a schimbat profund, devenind un coșmar pe care, apropos de Hollywood, poate nici măcar în mega producțiile americane nu și-au imaginat că îl pot vedea, darămite să-l trăiască pe propria piele.


Zeci sau poate chiar sute de mii de români s-au înscris într-o cursă nebună spre țara natală, acolo unde la acea oră încă nu fusese diagnosticat vreun om cu coronavirus.


Unii au ales însă să rămână în țara adoptivă, negândindu-se nici măcar o clipă să se înscrie în isteria fugii spre România.


Este și cazul Biancăi Sabina, o botoșăneancă de 28 de ani, mama unui băiețel de patru ani, însărcinată din iarnă cu al doilea.


Locuiește în Aprilia, o localitate cu peste 70.000 de locuitori, aflată la vreo 50 de kilometri sud de Roma.


Viața ei, a românilor și a italienilor a ajuns în mare parte să fie privită prin fereastră. Din casă mai pot ieși doar ca să meargă la serviciu, la ”supermercato” și la farmacie.

 

Jurnalul de... coronavirus


Marți, 10 martie – ieși din casă cu ”Dichiara sotto la propria responsabilita”


”Aici s-a anunțat zonă roșie. În seara asta am ieșit să iau carne de la un magazin românesc. Acolo nu era chiar așa plin, dar aici la ora 18:00 barurile și restaurantele erau închise. Era gol pe stradă, iar Poliția oprea mașini. Te poți deplasa doar în interes de serviciu, vizită medicală, probleme de sănătate. Și trebuie mereu să ai o foaie la tine”.  


”Foaia” este ”Autodichiarazione al sensi degli art. 46 E 47 del D.P.R. 28 Dicembre 2000”. De fapt, o ”Dichiara sotto la propria responsabilita” prin care fiecare rezident care nu merge la serviciu trebuie să precizeze în ce scop se află pe drumuri în vremuri de coronavirus. Și sunt doar patru variante: cumpărături esențiale, o situație de necesitate, pentru a se întâlni cu cineva sau pentru că, pur și simplu, merge spre casă. Bineînțeles că trebuie menționate data și ora. Și nu încap glume sau încercări de a duce în eroare autoritățile atât timp cât ”carabinieri” (Jandarmeria Italiei) stau prin intersecții și pe trotuare cu pistolul mitralieră atârnat de gât.


”Nu e atât de greu să stai în casă, doar nu stai o viață. Îți faci cumpărăturile necesare și mergi apoi acasă, fără să mai mergi la o bere cu amicii. Nu este așa de greu, ieși pentru strictul necesar. Dacă alții nu respectă aceste reguli chiar o s-o pățim”.

 

declaratie italia coronavirus


Nu mai poți însă să părăsești orașul decât dacă lucrezi în altă localitate sau pe motive medicale, iar dacă ieși pe stradă Poliția te ia la întrebări. De exemplu, nu poți merge la cumpărături într-un oraș apropiat, trebuie să ți le faci în urbea în care locuiești.


”Trebuie sa ieși pentru strictul necesar. Astăzi am ieșit afară cu Asia (cățelul familiei – n.r.). Dacă erau doi oameni pe stradă. Dar erau o mulțime de afișe pe baruri, primesc maxim trei persoane. Autobuzele, trenurile, tramvaiele mai merg, dar sunt goale, iar cabina șoferului este închisă. Oricum, nu ai voie să intri în autobuz pe ușa din față. În supermarketuri nu am fost că nu avem nevoie, nu știu dacă mai este marfă. Am fost însă la magazinul românesc și carnea era gata. Lumea e nebună. Magazinele sunt deschise, nu știu de ce fac așa”.


La Kaufland se intră pe serii de câte cinci persoane. Termină ei cumpărăturile, intră alții cinci și tot așa.


La serviciu ești obligat să porți mască și mănuși.

 

Miercuri, 11 martie – Becurile stradale iluminează pustiul


”Pizzeriile, barurile s-au închis. E jale! Nu ai voie să ieși pe stradă, vine Poliția și te întreabă. Riști amendă sau dosar penal”.


Grădinițele au fost închise de zile bune.

 

italia coronavirus


Seara în oraș nu este țipenie de om, însă iluminatul public funcționează până la ultimul bec.


”Vorbește premierul Italiei la televizor acum despre noile reguli. Gata, închid tot! Doar activitățile primare rămân deschise. Baruri, frizerii, totul se închide. Doar farmaciile și supermarketurile rămân deschise. Activitățile productive nu se închid. Acum vedem mâine, poimâine exact cum vor rămâne deschise. La bănci încă se muncește”.

 

Joi, 12 martie


”Am ieșit cu cățelul afară. Nu era nimeni, doar alte persoane cu căței erau”.

 

Vineri, 13 martie - E pustiu, Poliția stă la pândă


”E gol, dar aici oricum e pustiu, doar magazinele cu alimente și farmaciile sunt deschise. Nici dacă ai vrea nu ai unde merge. Plus că Poliția stă la pândă. În regiunile unde stau închiși de aproape o lună și e jale de tot au oprit plata ratelor la bancă. Pierderile oricum sunt enorme. Aseară au ajuns ajutoare de la chinezi: măști, aparate respiratorii, medici. Au dat în direct la știri”.


”Mai vedem mâine ce se întâmplă”.

”Mâine?”... Ciudat mai sună acum cuvântul ăsta.


Marți, 17 martie


”Sperăm să fie bine. La noi sigur școlile nu se deschid pe 3 aprilie. După este Paștele. Coronavirusul trebuie să atingă apogeul aici și după scad cazurile, prin mai – iunie”.

 

Vineri, 20 martie


”Am ieșit afară, prin jurul blocului, cu câinele și Alessio”.

 

Sâmbătă, 21 martie - Trei ore ca să intri în supermarket


”Azi e sâmbătă, stăm de trei ore să intrăm la supermarket. Doamne... Vai, sunt sătulă. O să devenim și mai slabi. Trebuie să avem mănuși pe mâini, nu cumva... Doamne... Și mască obligatoriu. Poate intra doar unul la cumpărături, s-a dus o prietenă, e aștept în mașină”.


Și totuși, aproape în fiecare zi se bat noi și noi recorduri la decese și îmbolnăviri.  


”Sunt din nord. La noi sunt doar șapte persoane în oraș. Dar lumea încă iese. Au fost mai multe denunțuri decât oameni infectați, adică mai mulți reclamați la Poliție că nu au respectat carantina decât număr de îmbolnăviți. Și uite așa din cauza unora dobitoci mai stăm închiși iar două săptămâni. Stai o singură dată închis două săptămâni, că nu mori, și după aceea gata. Oricum, au închis și parcurile. Nici să alergi nu ai voie, nimic...”


”La ce vezi prin jur, serios, te ia cu capul. Aici trebuie să ai si un psihic puternic. Eu nu sunt așa de prăpăstioasă, dar când vezi în jurul tău așa te ia cu depresie”.

 

coada supermarket italia


coada supermarket

 

 

Sâmbătă, 22 martie - Cu cățelul și jandarmul lângă tine


”Aici, la noi în oraș, avem puține cazuri, sperăm să rămână așa. Aici lumea respectă. Ieri am coborât cu cățelul în fața blocului, aveam carabinieri în față și controlau. Ai voie in jurul blocului, dar mi-au cerut foaia de la serviciu, trebuie să ai autorizația la tine pentru că te controlează. Eu oricum o am mereu, chiar și când ies în fața blocului. Aseară a vorbit premierul, s-a dat un nou decret, închid și fabricile. Am pe cineva care lucrează la o rețea de telefonie, cum ar fi Orange. Nu știu dacă închid și la ea. Acum lumea e acasă și se consumă internet la greu. Mâine se va vedea cine și cum intră în sectorul pentru închidere”.

 

”Mai vedem mâine ce se întâmplă”.

”Mâine!?”... Ciudat mai sunt acum cuvântul ăsta.

 

Evoluția pandemiei de coronavirus în Italia: infectați / decedați

 

9 martie: 1.797 / 97

 

10 martie: 977 / 168 - nou record de decese

 

11 martie: 2.313 / 196 - nou record de infectați și decese

 

12 martie: 2.651 / 189 - nou record de infectați

 

13 martie: 2547 / 250 - nou record de decese

 

14 martie: 3497 / 175 – nou record de infectați

 

15 martie: 3.509 / 368  - nou record de infectați și decese

 

16 martie: 3.233  / 349

 

17 martie: 3.526 / 345 - nou record de infectați

 

18 martie: 4.207 / 475 - nou record de infectați și decese

 

19 martie: 5.322 / 427 - Italia depășește China la numărul de decese.

Se întâmplă tocmai în ziua în care China a raportat că nu mai are nici măcar un singur nou caz local de infectare.

 

20 martie:  5986 / 627  - nou record de infectați și decese

 

21 martie: peste 6.557 / 793 - nou record de infectați și decese

 

ITALIA CORONAVIRUS 5

 

loading...
Botoșăneancă din Germania în era COVID-19: ”Eu, visătoarea de altădată, am lacrimi în ochi. Lacrimi de neputință”
Preot botoșănean la New York în era COVID-19: ”Aşa ne apropiem de Sfintele Paşti: cu inima cernită că stăm acasă, dar cu rugăciunea înteţită şi înmulţită”

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Zeci de angajați de la Spitalul de Recuperare ținuți acasă pentru că directoarea „n-are ce să facă cu ei”
Situație disperată pentru câteva zeci de angajați din cadrul Spitalului de Recuperare Sfântul Gheorghe, din municipiu. Au fost trimiși acasă pe perioada stării de urgență, iar de luni ar fi trebuit să revină la muncă, lucru care nu s-a întâmplat.
”Decât” un salariu: 500 de euro amenda medie în pandemie la Botoșani! Sancțiunile aplicate de Poliție au atins un nivel istoric
Disputele pe seama amenzilor aplicate de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în Starea de Urgență au determinat ExpertForum.ro să întocmească un studiu mai aprofundat al politicii Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) cu privire la pedepsirea cetățenilor în perioada pandemiei.
Viceprimarul Murariu lăsat fără cele mai importante atribuții: Este clar răzbunare! Flutur: Erau disperați oamenii
Contrele politice din fruntea Primăriei municipiului reședință de județ se amplifică pe final de mandat. Ultima ședință de Consiliu Local a fost poate și cea mai încrâncenată, mai ales prin limbajul folosit de unii aleși locali, și a avut repercusiuni la scară mai largă.
Covidul a doborât și barilul: Benzina din Botoșani, cea mai ieftină din ultimii 10 ani - FOTOGALERIE
În urma cu exact un an și jumătate Botoșăneanul remarca într-un articol creșterea accelerată a prețurilor carburanților la principalele stații PECO din oraș și, mai ales, faptul că la toate acestea motorina ajunsese mai scumpă decât benzina de cea mai bună calitate.
Director de instituție publică internat în spital cu simptome de COVID, la serviciu un coleg este POZITIV
Lucrurile par să se fi schimbat într-atât în ultimele două luni de zile încât normalitatea de dinaintea pandemiei pare că nu va mai reveni curând, așa cum era percepută în accepțiunea generală a oamenilor. Iar între timp, SARS – COV- 2 mai cucerește o instituție publică de la Botoșani.
Misterul celor 61 de botoșăneni care au... dar nu au Covid: Nu mai iau nici un fel de tratament
Ciudățenia bolii care a blocat mapamondul produce situații neobișnuite inclusiv în statistici și chiar la Botoșani. Județul nostru ocupa joi, 7 mai, locul 6 la nivel național ca număr total de persoane infectate.
DONAȚIILE botoșănenilor încep să producă efecte! Peste 250 de teste efectuate ZILNIC la Botoșani
Începutul a fost unul anevoios, într-un context epidemiologic care nu a putut fi anticipat și care a forțat la maximum resursele de orice fel ale statului, fie că vorbim de mediul economic sau de sistemul sanitar local și național.
Centrul Județean al luptei cu Covid-ul, pulverizat chiar de coronavirus: polițiști, jandarmi, oameni de la servicii trimiși înapoi de unde au venit
Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor (CJCCI), acesta este sau ar trebui să fie la Botoșani ”creierul” luptei cu coronavirusul. În plină pandemie însă, tocmai acest CJCCI a fost afectat de Covid-19.
OPT copii infectați cu COVID internați la Secția de Boli Infecțioase, cel mai mic are 10 ani
Coronavirusul îi afectează pe adulți, dar și pe copii deopotrivă. La Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Mavromati sunt internați mai mulți copii infectați cu virusul COVID.
inpuff.ro
Loading...
SPERANȚĂ: Sute de copii născuți la Maternitatea Botoșani în plină pandemie, unele mămici suspecte de COVID
Există și vești bune în toată această perioadă dificilă pe care întreaga omenire o traversează.
Câți medici bolnavi am fi avut oare? Primul pacient infectat, testat abia la insistența aproape disperată a doctoriței omorâte de Covid
Nici mai mult, nici mai puțin de 199 lucrători în sistemul sanitar botoșănean, într-o proporție covârșitoare angajați ai Spitalului Județean, au fost diagnosticați cu Covid 19, potrivit datelor furnizate miercuri seară de către Centrul Județean de Comunicare.
S-a cerut oficial înlocuirea! Medic de la Urgențe pregătit pentru preluarea Sănătății Publice
Deși este conștient că merge la un salariu de trei ori mai mic față de cel din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și la cârma unei instituții în care decizia face uneori diferența dintre viață și moarte, medicul botoșănean este pregătit pentru această provocare. Iar singura motivație este faptul că își dorește să schimbe ceva în evoluția pandemiei de COVID-19 pe plan județean. Să repare din răul făcut deja.
26 aprilie, ziua dezastrului: Ceaușescu în alertă la cinci zile de la EXPLOZIE, iar la Botoșani ”bate-un vânt ciudat, dar e cald”
Cernobîl, 26 aprilie 1986. Mai exact, la 01:23 noaptea, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat. Un dezastru considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.
CRIZA coronavirusului doar în buzunarele botoșănenilor! Statul a dat amenzi de peste 7,5 milioane, dar a plătit șomaj în bătaie de joc
La Botoșani vorbim despre o sumă de peste 1,5 milioane euro aplicată ca amenzi de la începutul intrării în Starea de Urgență și a emiterii primelor ordonanțe militare care au restricționat libera circulație a populației.
Loading...
Cum ne schimbă pandemia: Nimeni NU vrea director la o instituție ”din prima linie”
După apelurile repetate ale Prefecturii și senatorului Costel Șoptică, ministrul Sănătății a schimbat-o vineri din funcția de manager al Spitalului Județean pe Livia Mihalache. Medicul pediatru avea concurs, dar Guvernul adoptase o ordonanță de urgență în urmă cu trei săptămâni care îi permitea inclusiv înlocuirea unor astfel de directori.
Șoferul cu BMW de la Carrefour scos de avocat din arest preventiv! POVESTEA celor 24 de ore din ziua accidentului
Primul mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Botoșani în 2020 a fost pe numele unui tânăr de 27 de ani din comuna Corni, care cauzase un accident rutier la mijlocul lunii ianuarie, soldat cu rănirea unei femei. După aproape trei luni de zile, în Săptămâna Mare, judecătorii au decis să-l lase acasă. În arest la domiciliu.
Acțiune UMANITARĂ fără precedent la Botoșani! Oamenii de afaceri au donat peste 200.000 de euro pentru spitale – LISTA firmelor
Campania a izvorât din dorința comunității de a se proteja. Inițiator a fost unul dintre cei mai apreciați botoșăneni la acest moment, Vlad Plăcintă, în calitate de președinte al Asociației „Salvează o inimă”.
Coronavirusul bate și la ușa IPJ! Angajat de la Pașapoarte pozitiv la COVID detașat la Poliție, teamă și-n rândul polițiștilor
Oamenii pe care ne bazăm în principal și care sunt trimiși în linia întâi în lupta pandemică, fac parte din categoria celor mai expuse persoane la infectarea cu noul virus.
Coronavirusul a întors lumea pe dos: Nunți ANULATE și zeci de înmormântări ATIPICE la Botoșani
De la jumătatea lunii martie asistăm la tot felul de măsuri care ne afectează pe toți, într-o mică sau mai mare măsură. Ne supunem neputincioși la tot felul de interdicții luate de autorități în vedere împiedicării răspândirii coronavirusului. Și astfel s-a ajuns ca viitorii miri să-și anuleze nunțile, iar înmormântările să se facă în condiții speciale.
Tinerii din Botoșani au cântat Hristos a înviat! - ”Am dorit să fie o mângâiere și o speranță, să transmitem oamenilor că totul o să fie bine” - VIDEO
Momente emoționante create de tinerii din Botoșani scot la iveală forța unificatoare a credinței, chiar și atunci - sau mai ales atunci - când vremurile par potrivnice.
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Am venit într-o țară săracă, în care un profesor câștigă 250 de euro pe lună. Prețurile din magazine nu sunt mult mai mici ca în Austria. Am întâlnit o grămadă de oameni nemulțumiți. Starea de spirit a lor nu e una ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8396 lei
USD
Dolarul SUA
4.4406 lei
CHF
Francul elveţian
4.5685 lei
GBP
Lira sterlină
5.4098 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1220 lei
XAU
Gramul de aur
247.0285 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2509 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3804 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9040 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1766 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1775 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.