Știrea zilei
Marii oameni de afaceri disperați din cauza prețului aberant al energiei: Murim în chinuri / Închidem acest an într-un dezastruFOTOGALERIE

Câteva dintre cele mai mari companii din Botoșani au participat prin acționari sau directori la o întâlnire care a avut loc la Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) referitoare la prețurile uriașe pe care le-a atins energia.

Serconf ar putea intra pe pierdere pentru prima dată

 


Dacă în privința gazelor antreprenorii au căzut de acord că piața s-a mai stabilizat, în ceea ce privește electricitatea s-au plâns că situația este tragică.


Directoarea SC Serconf SA le-a relatat celor prezenți că pe 8 octombrie contractul pe care fabrica îl avea cu Enel s-a încheiat, iar compania energetică a refuzat să încheie o nouă înțelegere astfel încât a ajuns la FUI (Furnizori de Ultimă Instanță), acolo unde tarifele variază de la o zi la alta.


”S-ar putea ca din cauza utilităților în trimestrul 4 să intrăm în pierdere. Și nu am avut niciodată pierdere”,


Manuela Zarug, director general SC Serconf SA.


A adăugat că la începutul anului a bugetat un preț dublu la gaz față de cel practicat la acea dată, dar chiar și așa își depășește prevederile.


I s-a recomandat să investească în panouri fotovoltaice, dar Valeriu Iftime, președintele CCIA Botoșani și al grupului ”Elsaco”, specializat tocmai în proiecte energetice, i-a răspuns că acestea nu sunt fezabile pentru marii consumatori, ci sunt pretabile mai ales la case.

 


”Forța e în noi, dar nu mai avem nici forță”

 


Managerul de la SC Rolana Tex SRL a arătat că factura la energie aproape i s-a cvadruplat față de primăvară, de la 250.000 de euro lunar la 900.000 de euro.


Compania își vinde aproape toata marfa în străinătate, de unde i s-au acceptat măriri de prețuri de maxim 25%. Iar energia reprezintă 48% din costul produsului final.


”Politizăm foarte mult această problemă care este una de strategie națională și care în curând se va transforma într-o mare problemă socială și atunci ce facem? Forța e în noi, dar nu mai avem nici forță”,


Agnes Holca, director general SC Rolana Tex SRL.


Și aceasta fiindcă din cauza prețurilor exagerate la energie unele firme vor fi nevoite să își sisteze activitatea și să trimită angajații în șomaj.

 


Concentrați pe Schengen și mai puțin pe energie

 


CCIA a organizat ședința pentru că săptămâna trecută Valeriu Iftime a participat în capitală la o întrunire la nivel guvernamental înalt pe tema prețurilor la energie. Deși inițial a avut senzația că Executivul este cât se poate de focusat pe rezolvarea problemei, ulterior a realizat că, în realitate, preocuparea majoră este aderarea la spațiul Schengen.


Și că, în ciuda faptului că impresia inițială a fost aceea că prețul la electricitate va fi plafonat de la 1 noiembrie, neoficial s-a transmis că măsura va fi intra probabil în vigoare abia de la 1 ianuarie 2023. Fără să se știe însă care va fi procentul.


”Până atunci murim în chinuri”,

Manuela Zarug, director general SC Serconf SA.


Astfel că patronii au reclamat că nu își pot întocmi bugetele pe anul viitor fiindcă nu știu care va fi prețul la energie.


Și chiar dacă l-ar cunoaște tot nu ar putea să o facă pentru că plafonarea despre care se vorbește ar urma să fie valabilă doar până în luna august a anului viitor.


”Închidem acest an într-un dezastru național. Eu mă gândeam, dacă tot faceți plafonare, să intre în vigoare de la 1 noiembrie, așa credeam. Toată greutatea pe care noi astăzi o mutăm pe ianuarie este greutatea pe care tot noi o vom plăti”,


Valeriu Iftime, președinte CCIA Botoșani.

 

 

Cea mai proastă veste nu este prețul, ci faptul că nimeni nu are o soluție

 


Iar vestea și mai proastă este că după întrevederile de la București ”nu am văzut pe nimeni capabil să spună: am o soluție. La nivelul fiecărui partid politic, fie că e PSD, fie liberali, știu o problemă, dar nimeni nu știe ce este de făcut”.


40 de miliarde de lei


ar fi datoria Statului Român către furnizorii de energie pentru plafonările deja făcute


Aceste debite uriașe ar reprezenta unul dintre motivele pentru care furnizorii de energie refuză să mai încheie contracte pentru că nu știu când își vor primi banii din diferența între prețul plafonat și cel real.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ALARMĂ energetică! E.ON începe să refuze prelungirea contractelor, Agenția de Muncă rămâne fără furnizor de energie 
Criza energetică lovește și la „Mavromati”: Niciun furnizor NU s-a înscris la licitație

 

Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este inadmisibil ce s-a întâmplat și cer scuze publice din partea organizatorilor, Instituția Prefectului și Garnizoana Militară”,Doina Federovici, președintele CJ Botoșani ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.0 o C
Dorohoi
-3.0 o C
Bucecea
-2.4 o C
Darabani
-3.8 o C
Saveni
-2.9 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.