Știrea zilei
Marii oameni de afaceri disperați din cauza prețului aberant al energiei: Murim în chinuri / Închidem acest an într-un dezastruFOTOGALERIE

Câteva dintre cele mai mari companii din Botoșani au participat prin acționari sau directori la o întâlnire care a avut loc la Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) referitoare la prețurile uriașe pe care le-a atins energia.

Serconf ar putea intra pe pierdere pentru prima dată

 


Dacă în privința gazelor antreprenorii au căzut de acord că piața s-a mai stabilizat, în ceea ce privește electricitatea s-au plâns că situația este tragică.


Directoarea SC Serconf SA le-a relatat celor prezenți că pe 8 octombrie contractul pe care fabrica îl avea cu Enel s-a încheiat, iar compania energetică a refuzat să încheie o nouă înțelegere astfel încât a ajuns la FUI (Furnizori de Ultimă Instanță), acolo unde tarifele variază de la o zi la alta.


”S-ar putea ca din cauza utilităților în trimestrul 4 să intrăm în pierdere. Și nu am avut niciodată pierdere”,


Manuela Zarug, director general SC Serconf SA.


A adăugat că la începutul anului a bugetat un preț dublu la gaz față de cel practicat la acea dată, dar chiar și așa își depășește prevederile.


I s-a recomandat să investească în panouri fotovoltaice, dar Valeriu Iftime, președintele CCIA Botoșani și al grupului ”Elsaco”, specializat tocmai în proiecte energetice, i-a răspuns că acestea nu sunt fezabile pentru marii consumatori, ci sunt pretabile mai ales la case.

 


”Forța e în noi, dar nu mai avem nici forță”

 


Managerul de la SC Rolana Tex SRL a arătat că factura la energie aproape i s-a cvadruplat față de primăvară, de la 250.000 de euro lunar la 900.000 de euro.


Compania își vinde aproape toata marfa în străinătate, de unde i s-au acceptat măriri de prețuri de maxim 25%. Iar energia reprezintă 48% din costul produsului final.


”Politizăm foarte mult această problemă care este una de strategie națională și care în curând se va transforma într-o mare problemă socială și atunci ce facem? Forța e în noi, dar nu mai avem nici forță”,


Agnes Holca, director general SC Rolana Tex SRL.


Și aceasta fiindcă din cauza prețurilor exagerate la energie unele firme vor fi nevoite să își sisteze activitatea și să trimită angajații în șomaj.

 


Concentrați pe Schengen și mai puțin pe energie

 


CCIA a organizat ședința pentru că săptămâna trecută Valeriu Iftime a participat în capitală la o întrunire la nivel guvernamental înalt pe tema prețurilor la energie. Deși inițial a avut senzația că Executivul este cât se poate de focusat pe rezolvarea problemei, ulterior a realizat că, în realitate, preocuparea majoră este aderarea la spațiul Schengen.


Și că, în ciuda faptului că impresia inițială a fost aceea că prețul la electricitate va fi plafonat de la 1 noiembrie, neoficial s-a transmis că măsura va fi intra probabil în vigoare abia de la 1 ianuarie 2023. Fără să se știe însă care va fi procentul.


”Până atunci murim în chinuri”,

Manuela Zarug, director general SC Serconf SA.


Astfel că patronii au reclamat că nu își pot întocmi bugetele pe anul viitor fiindcă nu știu care va fi prețul la energie.


Și chiar dacă l-ar cunoaște tot nu ar putea să o facă pentru că plafonarea despre care se vorbește ar urma să fie valabilă doar până în luna august a anului viitor.


”Închidem acest an într-un dezastru național. Eu mă gândeam, dacă tot faceți plafonare, să intre în vigoare de la 1 noiembrie, așa credeam. Toată greutatea pe care noi astăzi o mutăm pe ianuarie este greutatea pe care tot noi o vom plăti”,


Valeriu Iftime, președinte CCIA Botoșani.

 

 

Cea mai proastă veste nu este prețul, ci faptul că nimeni nu are o soluție

 


Iar vestea și mai proastă este că după întrevederile de la București ”nu am văzut pe nimeni capabil să spună: am o soluție. La nivelul fiecărui partid politic, fie că e PSD, fie liberali, știu o problemă, dar nimeni nu știe ce este de făcut”.


40 de miliarde de lei


ar fi datoria Statului Român către furnizorii de energie pentru plafonările deja făcute


Aceste debite uriașe ar reprezenta unul dintre motivele pentru care furnizorii de energie refuză să mai încheie contracte pentru că nu știu când își vor primi banii din diferența între prețul plafonat și cel real.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ALARMĂ energetică! E.ON începe să refuze prelungirea contractelor, Agenția de Muncă rămâne fără furnizor de energie 
Criza energetică lovește și la „Mavromati”: Niciun furnizor NU s-a înscris la licitație

 

Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE
Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.8 o C
Dorohoi
-3.3 o C
Bucecea
-3.1 o C
Darabani
-3.8 o C
Saveni
-2.6 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.