Știrea zilei
Luptă la baionetă pentru Parlament în PNL: A intrat și Flutur în joc, s-a pus la bătaie și postul de prefect

Până la sfârșitul săptămânii, conducerea națională a Partidului Național Liberal trebuie să voteze listele de candidați la Parlament pentru toate județele, însă la Botoșani liderii organizației încă nu au căzut de acord asupra componenței acestora.

Lista primarilor dată peste cap


După cum v-am informat săptămâna trecută, într-o ședință cu primarii s-au supus la vot candidaturile, iar Costel Șoptică a ieșit pe locul 1 la Senat, primele trei poziții la Camera Deputaților revenind lui Cristian Roman, Verginel Gireadă și Cristian Achiței.


Președintele PNL Botoșani a încercat atunci să se mute de la senatori la deputați, însă unii participanți la întrunire s-au opus.


Costel Șoptică nu a renunțat însă la ideea de a reveni după patru ani la Camera Deputaților, ar fi purtat discuții cu liderii naționali ai partidului și ar fi obținut sprijin pentru ocuparea primei poziții la așa numita ”cameră inferioară”, care însă asigură singurul loc sută la sută eligibil pentru PNL Botoșani.

 

Ședința greilor s-a terminat ca-n tren


Ca atare, săptămâna aceasta s-au reluat negocierile. Cristian Achiței a acceptat să își depună dosarul pentru Senat și să facă practic rocadă cu Costel Șoptică, actualul deputat fiind convins că poate câștiga un mandat de senator.


Mai departe, în ciuda relației glaciale, care s-a putut observa cu ochiul liber și în întreaga campanie electorală pentru alegerile locale și care s-a concretizat cu înfrângerea ambilor candidați, Costel Șoptică și Cătălin Flutur ar fi convenit ca edilul-șef în exercițiu să ocupe locul doi la Camera Deputaților.


Ulterior lucrurile s-au tot complicat. Miercuri seară a avut loc o ședință restrânsă, la care au participat Costel Șoptică, Cristian Achiței, Cătălin Flutur, Cristian Roman, Verginel Gireadă și Liviu Hrimiuc, încă primar al orașului Darabani, în calitate de reprezentant al zonei de nord-est a județului. Încercarea de a se obține o componență a listelor agreată de toți greii partidului a eșuat.


Lui Cristian Roman i s-a propus inclusiv funcția de prefect în schimbul renunțării la candidatura pe locurile eligibile, însă actualul director al Cancelariei Prefecturii a refuzat oferta.


De asemenea, Verginel Gireadă a cerut în continuare un loc eligibil de deputat, arătând că, pe lângă victoria detașată din comuna Mihai Eminescu, una dintre cele mai mari din județ, a reușit la alegerile locale să obțină pe zona de sud-est de care răspunde un scor de peste 40%.


În plus, nici tinerii din partid, ignorați de la împărțirea candidaturilor eligibile încă de la fuziunea PNL – PDL, nu par să fie dispuși să se retragă foarte ușor. Este tot mai intens vehiculată varianta intrării în cursă a fostului inginer-șef al Oficiului de Cadastru, Eusebiu Cilibiu, sprijinit de primarul de Flămânzi, Dan Oloieriu, unul dintre cei mai performanți aleși locali ai PNL din întreg județul.


Pe de altă parte, unii primari și-ar dori un pretendent la Legislativ din rândurile lor.  

 

Socotelile se fac pe trei locuri


Mai mult sau mai puțin voalat, lui Costel Șoptică i s-a reproșat că nu oferă un semnal bun electoratului plecând de la Senat, unde se obține mai greu un mandat, la Camera Deputaților, poziție de pe care se intră mai facil în Parlament și că indirect transmite un mesaj defensiv, de teamă privitor la rezultat.


Procentul de 34,15% pe care PNL Botoșani l-a înregistrat pentru Consiliul Județean, acolo unde votul este considerat a fi cel mai politic dintre toate cele de la scrutinul local, ar trebui să asigure liberalilor exact o treime dintre mandatele de parlamentari care revin județului Botoșani, adică un senator din trei și doi deputați din șase.


Liderii PNL Botoșani nu pot însă ignora experiențele precedentelor cicluri electorale, care au demonstrat că la parlamentare crește scorul câștigătorului de la locale și scade cel al învinsului astfel încât nu sunt siguri nici pe cele trei mandate.


În consecință, bătaia cea mai mare este pe primul loc la deputați, care poate fi câștigat chiar și cu o diminuare la jumătate a procentului de la locale, în realitate practic însă imposibilă într-un interval atât de scurt de timp.

 

Supărații ar putea pleca


Cu toate că până joi la amiază liderii PNL încă nu se puseseră de acord asupra componenței și mai ales a ordinii de pe liste, pentru astăzi a fost convocat Comitetul Director, structură care reunește printre alții primarii și liderii de filiale și la care ar urma să se supună la vot candidaturile pentru Parlament.


Nu este exclus ca rezultatele de astăzi să producă unele plecări de calibru din partid, în mediul politic avansându-se ideea că ”marii învinși” din competiția internă ar avea pregătit un plan B și ar putea prelua unul dintre partidele parlamentare de la Botoșani care au obținut rezultate sub media națională la scrutinul din 27 septembrie.

 

loading...
INTERVIU Magda Oleniuc, președinte PLUS Botoșani: Este clar că în ultimii 30 de ani parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”
Președintele municipal al PNL Botoșani s-a retras din Consiliul Local

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Radu scrie textul vieții
Îl scrie cu durere, cu demnitate, cu speranță. Și dacă la toate celelalte articole pe care le-a așezat, după timpuri, pe hârtie sau pe ecranul computerului, cunoștea răspunsurile la toate întrebările, acum are doar o mulțime de întrebări.
Bătălia pentru un loc în Senatul României: Candidați avuți importați din capitală, alții fără locuințe, unii cu listă de datorii, alții cu conturi de economii – AVERILE
După alegerile locale din 27 septembrie 2020 urmează un nou scrutin important care va avea loc la finele săptămânii viitoare: cel pentru Parlamentul României.
Eșec la licitația de aproape 30 de milioane de euro pentru noile căi de rulare ale tramvaielor: Nimeni nu vine să piardă bani
Unul dintre cele mai mari proiecte de investiții din municipiul Botoșani bate deocamdată pasul pe loc. Și în mod neașteptat, investiția privitoare la modernizarea infrastructurii de transport în comun, finanțată de Uniunea Europeană, a stârnit interes din partea companiilor private, însă până la un anumit punct.
Tragedie la Maternitate: Unicul copil al unor părinți infectați cu COVID a decedat, acuzații către cadre medicale: A murit cu zile
Doi tineri trec prin clipe grele după ce bebelușul lor s-a stins din viață la Maternitatea Botoșani. Îndurerată, familia lansează acuzații către cadrele medicale.
COVID - o boală cu bătaie lungă: Jumătate dintre botoșănenii tratați au rămas cu sechele după ce s-au vindecat
Până la sfârșitul acestei săptămâni erau declarați vindecați 3.285 de botoșăneni. Specialiștii susțin însă că mulți dintre ei au încă probleme de sănătate.
Administratorul unui pub și un comerciant au încercat desființarea hotărârii de închidere a piețelor și HoReCa, surpriză de proporții la Tribunal
Firma care administrează Grand Irish Pub și Sorinel Belciug, un comerciant cu afaceri în piață, au atacat în instanță hotărârea adoptată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) imediat după ce Guvernul a trasat o nouă serie de restricții, inclusiv interzicerea deplasării pe timpul nopții. Tribunalul a respins acțiunea, dar procesul are o poveste cu totul aparte.
Vicepreședintele CJ-ului ”importat” la negocierile politice, lăsat să șomeze la birou: D-na președinte a spus că deocamdată asta e situația
Dacă la Primăria Botoșani s-a transmis un mesaj de unitate și echipă, la Consiliul Județean unul dintre vicepreședinți a fost deja izolat de activitatea principală a instituției. Facem referire la persoana care nu prea corespunde politic cu noua conducere formată la Județ după alegerile locale.
Botoșani, de două săptămâni la limita carantinei: ”E clar că la 6,00 NU voi declara carantină”, DAR...
Botoșaniul trăiește periculos în pandemie, de aproape două săptămâni rata de infectare la mia de locuitori a depășit pragul de 5,00, iar de la 6,00 se poate intra în carantină, potrivit actelor normative adoptate de Guvern.
Afaceri închise, privații și cetățenii amendați pe unde sunt prinși, instituțiile publice scapă în pandemie doar cu un banal... avertisment
Probabil că nu a mai existat vreun an în care instituțiile statului să exercite atât de multă presiune pe operatorii economici privați, iar aici ne referim mai ales la cei din HoReCa. Au fost închiși în starea de urgență, s-au redeschis în starea de alertă, însă cu extrem de multe restricții. Și în toată această perioadă instituțiile statului, printr-o armată de oameni, au făcut rând pentru a-i controla și amenda.
Loading...
În anul dedicat online-ului, instituția de la Botoșani cu peste 80 de milioane de euro buget anual face ședințe prin... telefon
Trăim vremuri pe care nimeni nu le-a anticipat în istoria recentă. Vremuri în care instituțiile își restricționează contactul cu cetățenii, iar guvernanții recomandă ferm telemunca. Vremuri potrivnice în care accesul botoșănenilor la informațiile de interes public TREBUIE să rămână liber.
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat
Pe 29 octombrie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis închiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și a celor de noroc din municipiul Botoșani. Măsura a fost adoptată atunci ca urmare a depășirii pragului de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.
Oamenii din linia întâi care au făcut un pas în spate! Val de pensionări și demisii la Spitalul Județean Mavromati în plină pandemie!
De la debutul pandemiei cadrele medicale sunt în linia întâi, motiv pentru care s-au mai făcut angajări ca să se facă față valului de pacienți. Însă în tot acest timp au fost și persoane care au ales să demisioneze, ar și altele care au ieșit la pensie în această perioadă stresantă pentru toată lumea.
Scandal în Piața Centrală, comercianții au intrat în hală: Bătaie de joc din lume! Lumea muncește pentru o bucățică de brânză VIDEO & GALERIE FOTO
Protestele care au avut loc în fiecare dimineață din această săptămână în fața Prefecturii și Primăriei au continuat miercuri la amiază chiar în Piața Centrală. Mai exact la Hala de Lactate și Hala de Carne, acolo unde zeci de comercianți s-au întâlnit cu reprezentanții SC Urban Serv SA, care încă mai administrează aceste spații.
Administrator public de top la o Primărie! Fost parlamentar, consul și director în București a venit la Botoșani, în sprijinul primarului
A fost parlamentar în două rânduri, demnitar în Republica Moldova și director la Complexul Lia Manoliu din Capitală.
Loading...
„Petrecere” într-o instituție publică unde sunt cazuri de Covid! Angajații adunați într-o sală, una dintre participante fără mască – FOTOGALERIE
În vremuri potrivnice, în care Guvernul a interzis orice fel de adunare, petrecere, aniversare sau orice alt eveniment public sau privat, în spații închise sau deschise, într-o unitate publică de la Botoșani a avut loc totuși o astfel de întâlnire.
Școala offline: Mii de elevi botoșăneni nu fac orele online, ministrul cere controale
Municipiile Botoșani, Dorohoi dar și câteva comune precum Adășeni, Suharău și Văculești se află în scenariul roșu motiv pentru care elevii din aceste localități  au învățat săptămâna aceasta exclusiv online. Iar de luni, conform noilor reguli toți elevii din întreaga țară vor învăța online.
Asta ați ales! Circ de 8 ore la prima ședință a noului Consiliu Local, aleșii scoși afară (și) de concertul Filarmonicii după o întrunire halucinantă – GALERIE FOTO
Dacă își imagina cineva că după alegerile din 27 septembrie situația din Consiliul Local Botoșani se va schimba, s-a înșelat amarnic. Noul deliberativ municipal, format în bună parte din aceiași oameni ca în ultimii patru sau chiar opt ani, a dovedit prin noii săi membri că între jurământul abia depus și ceea ce fac cu adevărat în calitate de reprezentanți ai botoșănenilor este o distanță uriașă.
Draftul care a „transpirat” de la Guvern pe surse și care închide țara, vânat de Prefectură pentru „a nu induce populația în eroare”
Istoria se repetă și încă foarte repede. Pentru că tot ceea ce s-a petrecut în primăvară, când documentele oficiale care vizau măsuri restrictive pentru populație erau secretizate și furnizate „pe surse”, se repetă în toamnă, la șase luni distanță.
”Surpriza” din fruntea CJ-ului, pregătită în realitate de o lună de zile, s-a mers la două capete
”A fost o surpriză plăcută și pentru mine, recunosc, dar mă obligă”. Declarația îi aparține lui Bogdan Dăscălescu, și a fost dată jurnaliștilor la puține minute după ce a reușit să devină pentru prima dată în carieră vicepreședintele al Consiliului Județean.
Fostul șef din Consiliul Județean a revenit la compania orașului și stă cu „bagajele la ușă”: Sunt pregătit pentru orice provocare
După ce și-a încheiat mandatul de vicepreședinte al Consiliului Județean și, mai mult decât atât, a depus jurământul de consilier local, Liviu Toma, „adoptat” de familia Pro România înainte de alegerile locale, a revenit pe postul său de la Urban Serv.
Doamne, atata-s de bucuroasa cand vad cum se bat toti in proiecte, in programe pt Botosani si botosaneni si cum castiga cel mai bun, cum criteriul valorii ii pozitioneaza in clasament, mai mare dragul!Nu stiu insa de ce imi cam vine sa vomit.Nu ca la altii ar fi altfel.Asta e politica!
16 octombrie 2020, 13:01
Ce fel de partid este acela care-și promovează pe primele locuri in listele pentru Parlament pierdantii de la locale?! Ce fel de disciplina imprimit tu, de la centru, organizatiilor judetene si locale, daca accepti aceleasi candidaturi deja sanctionate de catre electorat? Probabil PNL-ul a ajuns un fel de SRL controlat de Flutur si de Soptica la nivel local. Ce fac ceilalti liberali botosaneni, ii lasa pe astia sa-și bata joc mai departe de doctrina liberala, de imaginea si asa voalata a partidului? Si mai e si Gireada, intelectualul nr. 1 al partidului, numai bun de trimis in Parlament. Bune zile am ajuns daca suntem pe mainile astora! Halal!
16 octombrie 2020, 12:58
pe surse se aude cum ca prietenul devotat al domnului Flutur renunta la locul 1 la senat in favoarea acestuia ( a fostului primar). Tot pe surse se aude cum ca doamna achitei renunta la toate contractele cu primariile fiinca s-a rugat la sf Parascheva si a jurat sa nu mai capuseze niciodata!. Tot pe surse se spune cum ca la camera vor fi pe primele locuri beșinariu si val ca-s liberali de frunte si tineri pe deasupra, plus ca-s formati la ”Școala Flutur”. Si uite-așe, domnul Flutur impreuna cu prietenii sai vor aseza din nou harta in cui, dar galbină, nu rosie. Un pamflet, vorba pigmeului mare mason. Fluture, unde ți-s ”pretenii”?
16 octombrie 2020, 12:48
Eu ii vreau pe Soptica si Gireada. Ca sa-si poata angaja iar copiii pe diagonala.Iar daca se intampla asta imi tai mainile decat sa va votez. Si ca mine ... oho, cati vor mai fi.
16 octombrie 2020, 12:12
In satul tau niciodata nu ajungi profet. in mintea unora asta cu”avutul la mană” pare a fi litera de lege. Fiecare cu apucaturile lui isi permite sa judece oamanii si sa puna etichete. Sleata zburatorilor matrafoxati este in functiune.
16 octombrie 2020, 10:40
Soptica uiuiu ia-ti valiza si te du.Cu ce ai la mana pe cei de la Bucuresti? Ca nici cei din satul natal nu te voteaza.
16 octombrie 2020, 09:50
intre flutur si Soptica, il prefer CLAR pe cel de-al doilea. Locativa trebuie desfiintata.
16 octombrie 2020, 09:41
Soptilica a vazut ca are sanse zero la senat, dar macar un ciolan de parlamentar ar dori, cu toate ca nu a facu nimic pentru PNL si nici nu va face niciodata!
16 octombrie 2020, 09:08
Soptica nu se mai simte bine la senat pentru ca a ramas singurel, senatoarea Doinita pleaca la CJ si ca sa nu fie singur vrea la deputati. Mai bine se ducea consilier judetean sa fie in continuare cu senatoarea Doinita.
16 octombrie 2020, 08:11
Dar Rotundu unde este bre?Ati uitat de tovarăsul secretar general al partidului? Da tii si lui un o scior,ca el a luptat pentru partid cu toata sleata de la primarie cu masinile primariei si carburanți primariei,dar na fost sa fie.Vom vedea ce scoate acum curtea de conturi si apoi va fi dans tematic.Fie va mila de el,caci pe toți din dangeni ne a facut membrii pnl sa dea bine la partid.Sute pacoste de pe capul comunei,nr ai facut destul de ras!
16 octombrie 2020, 07:27
Daca Nu am iesit viceprimar vreau deputat. Ma votează toata lumea!
16 octombrie 2020, 07:24
Cum, fluturele nu mai vrea primar? Vrea deputat? Rușinicăăă!!!
16 octombrie 2020, 07:11
astratex.ro
Sondaj
Trebuie redeschise școlile?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am crezut că greul a fost în primăvară, însă virusul SARS-CoV-2 ne-a demonstrat că ne-am înșelat amarnic. A atacat mult mai agresiv în toamnă, iar spitalele noastre sunt acum supraaglomerate. Peste 1.200 de români se zbat ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8736 lei
USD
Dolarul SUA
4.0226 lei
CHF
Francul elveţian
4.5028 lei
GBP
Lira sterlină
5.3968 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8581 lei
XAU
Gramul de aur
237.9570 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2342 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3594 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9844 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1844 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6547 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.5 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
1.4 o C
Darabani
2.2 o C
Saveni
1.5 o C
Ştefăneşti
7.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.