Știrea zilei
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO

Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.

27 septembrie 2020, noaptea alegerilor

 

A fost una dintre cele mai lungi nopți, atât pentru Cosmin Andrei (candidatul PSD), cât și pentru Cătălin Flutur (candidatul PNL). După numărarea voturilor, Cosmin Andrei era cel care avea cele 16 voturi în plus.

 

Spre dimineață, lucrurile în Biroul Eelectoral Municipal (BEM) deveniseră deja tensionate, iar reprezentanții candidatului PNL au depus o serie de contestații pentru renumărarea voturilor. Aceasta a fost o primă etapă din succesiunea de evenimente care a urmat și care s-a întins până în a doua decadă a lunii octombrie.

 

Cosmin Andrei a fost reprezentat în acest proces de avocatul Paula Berențan, în prezent subprefect al județului Botoșani.

 

Prezentă în studioul Botoșăneanul TV, avocata a povestit cum a fost acea noapte de 27 spre 28 septembrie 2020.

 

 

„Într-adevăr, alegerile locale din 2020 au avut particularitatea lor. O primă corecție, primarul a fost ales de către botoșăneni, în instanță au fost stabilite doar chestiuni procedurale”, a explicat Paula Berențan rezultatul votului alegerilor locale pentru stabilirea primarului.

 

„Primarul a fost ales de botoșăneni”

 

Deși frecvent este utilizată sintagma „Cosmin Andrei, primarul numit de judecători”, avocata sa de atunci a simțit nevoia unei rectificări, acum.

 

„Este o greșeală, pentru că indiferent de numărul de voturi, totuși botoșănenii sunt cei care l-au ales și l-au desemnat primarul municipiului Botoșani. Multă lume spune că: votul meu nu contează. Ba da, contează. În istorie, la un singur vot, în America în 1776, a fost votată limba engleză ca limbă oficială în America și nu germana. Și, la fel, a mai fost votat un președinte pentru președinția Americii, la un singur vot. Pentru toată lumea, acel vot unic, al lor, contează”.

 

Revenind la noaptea alegerilor, în BEM a fost depusă o contestație prin care se solicita stoparea numărătorii voturilor. Liberalii au acuzat o serie de fraude în unele secții de vot și modificări grosolane ale proceselor verbale aferente.

 

„În seara respectivă, pe data de 27, la orele 21:00 s-au închis urnele, s-a început procesul de numărare al voturilor. Ulterior, începând cu ora 23:00, au început să vină voturile și procesele verbale din secțiile de votare și noi să parcurgem, să facem numărarea paralelă. În noaptea respectivă, de acum în data de 28, undeva la 3:45, a fost depusă prima contestație din partea reprezentantului PNL în Biroul Municipal prin care se solicita stoparea contorizării proceselor verbale din secțiile de votare”,

av. Paula Berențan, subprefect

 

„A fost o luptă umăr la umăr”

 

Toți membrii Biroului Electoral, cu legislația electorală în față, au analizat contestația și au ajuns la concluzia că nu a fost respectată procedura prealabilă prin care, în cazul în care sunt sesizate nereguli, acestea trebuie să fie semnalate încă din secția de votare sub forma unor „întâmpinări”.

 

Cum procedura nu a fost respectată, contestația a fost respinsă cu unanimitate de voturi.

 

Spre dimineață, numărătoarea paralelă îl dădea deja câștigător pe candidatul PSD, la o diferență extrem de mică de voturi de candidatul PNL: „Pentru moment, a fost o luptă umăr la umăr, dar spre dimineață s-a detașat candidatul și actualul primar Cosmin Andrei, s-a detașat ca număr de voturi de contracandidatul lui”.

 

După ce au fost înregistrate toate procesele verbale din secțiile de votare din municipiu, au mai apărut două contestații din partea candidatului PNL prin care s-a solicitat renumărarea voturilor nule și ulterior toate buletinele de vot din 18 secții de votare.

 

„Atunci am susținut sus și tare că ceva este în neregulă”

 

Pentru renumărarea voturilor nule au fost depuse o serie de înscrisuri din care să reiasă parcugerea procedurii prealabile. Mai concret, o serie de procese verbale din secțiile de votare.

 

„Fiecare buletin de vot, atât la CL cât și la CJ și pentru funcția de președinte de CJ și de primar avea un cod de bare distinct și erau trecute niște marcaje distincte pentru fiecare buletin de vot în parte. Și am intrat în aplicația AEP-ului și am verificat acel proces verbal încărcat în mod original. Și am constatat că, de fapt și de drept în secția de votare 77, pentru buletinul de vot ce contoriza voturile pentru primar, nu erau acele mențiuni. Se făcuse cred o confuzie sau, nu știm care a fost de fapt, rolul și scopul. Dar, în procesul verbal original, nu erau acele consemnări făcute. Atunci am susținut sus și tare că ceva nu este în regulă”,

av. Paula Berențan, subprefect

 

Mai mult decât atât, solicitarea efectivă de renumărare a voturilor era practic imposibil de pus în practică, pentru că acest lucru ar fi putut fi făcut doar în secția de votare.

 

Ori după predarea buletinelor, proceselor verbale, ștampilelor și tabletelor, activitatea secției de votare a fost încheiată.  

 

 

„Văzând că deja se solicită să ne întrunim pentru a trece efectiv la renumărarea voturilor și care presupune la momentul respectiv aducerea sacilor în BEM, ruperea de sigilii fără a avea o procedură, ăla a fost un moment de teamă pentru mine. Pentru că eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune. Ruperea de sigiliu, fără a avea acordul cuiva. Chiar dacă noi eram un organism care să dea acea hotărâre, dar nu exista o procedură clară. Pentru că tot ce înseamnă renumărare de voturi se face doar în secția de votare, în prezența președintelui secției de votare”,

av. Paula Berențan, subprefect

 

„A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite”

 

Așa se face că s-a ajuns în instanța de contencios administrativ pentru cele două contestații, reprezentanții PSD solicitând suspendarea și anularea efectelor pe care le-ar fi putut avea. Iar deciziile judecătorilor sunt în prezent cunoscute.

 

„Chiar dacă au fost doar 16 voturi și a fost o muncă acerbă, am avut atunci ore nedormite, dar pot să spun că această muncă a avut rezultate doar ca un efort în echipă. Pentru că, noi aveam deja toate datele de la reprezentanții noștri din secțiile de votare și aveam grijă ca tot ceea ce luau ei din secțiile de votare să se regăsească și în procesele verbale care ajungeau în Biroul Electoral Municipal”,

av. Paula Berențan, subprefect

 

Avocata spune că nu a fost supusă vreunor presiuni în respectiva noapte de adversarii politici și că a beneficiat de toată încrederea colegilor social-democrați.

 

„În noaptea în care eram puși în fața situației de renumărare a tuturor voturilor, împreună cu colegii mei de acolo am găsit soluția și am hotărât că singura variantă este de a ajunge în instanța de judecată. Doar instanța ne putea salva pe noi, sau ne putea salva atât pe mine, cât și pe ceilalți colegi din BEM de anumite repercusiuni penale”,

av. Paula Berențan, subprefect

 

Ce (nu) s-a știut

 

Parcursul avocatului Paula Berențan în Organizația Județeană a PSD Botoșani își are rădăcinile tocmai în anul 2011, an din care a început să asigure consultanță juridică partidului. „Eram în backstage”, glumește acum rememorând acea perioadă în care redacta tot felul de acte juridice.

 

Tot Paula Berențan, în trecut, l-a reprezentat pe Cosmin Andrei în procesul în care și-a redobândit funcția de viceprimar după ce fusese schimbat de liberali în mandatul fostului primar Ovidiu Portariuc.

 

loading...
loading...
INTERVIU în oglindă: Paula Berențan – Tiberiu Manolache, noii subprefecți ai Botoșanilor: De ce s-a considerat că sunt persoana potrivită? / Întâi trebuie să ne așezăm la locurile noastre VIDEO

 

Sute de credincioși la sfințirea Bisericii din curtea Spitalului de Copii, slujbă oficiată de doi mitropoliți și un sobor de preoți - FOTO & VIDEO
Astăzi a avut loc slujba de sfințire și de binecuvântare a lucrărilor interioare și exterioare ale Bisericii „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie”, din curtea Spitalului de Copii. La evenimentul religios au luat parte oficialități și sute de credincioși.
Verginel Gireadă în direct: Îmi spuneau că sunt tractorist, astăzi un tractorist câștigă mai bine decât un inginer / Toți cei care critică își prind urechile dacă îi duc pe un tractor cu GPSVIDEO
Invitat la ”Botoșăneanul TV”, primarul comunei Mihai Eminescu a vorbit fără opreliști de trecutul său profesional. Aflat la al treilea mandat de șef al administrației de la Ipotești și având la activ și patru ani ca deputat, Verginel Gireadă a subliniat că nu are ce să ascundă din cariera sa.
Șefii de la centru anunță scenarii negre – CUM va fi iarna la Modern Calor, compania orașului care are nevoie de gaz pentru furnizarea căldurii
Mii de botoșăneni așteaptă să își încălzească locuințele cu agentul termic furnizat în sistem centralizat de SC Modern Calor SA, compania Consiliului Local Botoșani.Furnizarea căldurii ar urma probabil să înceapă la jumătatea lunii viitoare, după ce se vor înregistra trei nopți consecutive cu temperaturi mai mici de 10 grade.  
„Iarba nebună” consumată de șoferi botoșăneni, la volan: Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă
Zeci de șoferi botoșăneni au fost surprinși în trafic conducând sub influența unor substanțe interzise.Cei mai mulți erau drogați cu canabis, dar au existat și probe pozitive la cocaină.
Salvamari soț și soție INTERZIȘI la Cornișa, unul este încă angajat al complexului: Avem o restricție pentru domniiVIDEO
Cei doi botoșăneni au lucrat împreună în Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa timp de aproximativ trei ani. Soția și-a înaintat demisia din cauza programului pe care l-a considerat infernal, iar soțul are încă această calitate de angajat.
Partidul cu sediu abia deschis în centrul orașului a rămas fără toți membrii, filiala a fost radiată, s-a închis și contul bancar: Ne-am dat cu toții demisia
La nici 11 de luni de când a început treaba la filiala județeană a Alianței Pentru Patrie (APP), președintele interimar Răzvan Rotaru a părăsit partidul înființat de Codrin Ștefănescu și girat de Liviu Dragnea. Și nu a făcut-o singur, ci alături de foștii colegi de vază de la PSD și de toți cei 700 de membri din întregul județ.
E gata documentația! Primăria aproape de demolarea garajelor, apar peste 100 de locuri de parcare, zone de recreere și un loc de joacă – FOTO
Documentația tehnică pentru modificarea aspectului urban din imediata vecinătate a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” a fost publicată pe pagina web a Primăriei Botoșani și se află în dezbatere publică.
Tricolor zdrențuit & oficialități ignorate pentru băiatul de casă al PSD-ului - Gafele începutului de an școlar la colegiile cu pretenții - VIDEO & GALERIE FOTO
Festivitățile de deschidere a anului școlar au devenit tradiție în România și sunt așteptate cu emoție de elevi, părinți și cadre didactice.De la an la an seamănă izbitor din punct de vedere al desfășurării, fiind respectat un tipar organizatoric care se repetă la fiecare început de toamnă.
Începe școala: Instructorii auto trag un semnal cu trecerile de pietoni și promit că NU blochează traficul în orele de trafic
Începând de luni, 5 septembrie 2022, elevii se întorc în bănci motiv pentru care și traficul va fi mult mai aglomerat de acum pe străzile municipiului Botoșani și nu numai. Fapt care necesită mai multă atenție din partea conducătorilor auto, dar și a pietonilor.
ASTĂZI: Școlile din Botoșani se deschid pentru 60.000 de elevi! Pentru prima dată când anul de învățământ începe atât de devreme
Anul școlar 2022 – 2023 este unul plin de schimbări radicale, sistemul educațional fiind reformat de actuala conducere a Ministerului Educației care îl are în frunte pe Sorin Cîmpeanu. Modificările au fost aplicate și în urma dezbaterilor care au avut loc în teritoriu cu personalul didactic.
Spălătorie închisă de Nova Apaserv după ce a fost găsită cu branșament ilegal: Patronul nu a plătit apa niciodată – FOTOGALERIE
Serviciul Antifraudă și Control din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă seria verificărilor în rândul marilor consumatori de apă, care nu-și achită contravaloarea serviciilor consumate.
Era să vină, dar nu mai vine - Haos la conducerea Inspectoratului Școlar înainte de începerea școlii, Ada Macovei trecută iar „pe linie moartă”
Situația de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a căpătat nuanțe politico-telenoveliste în ceea ce privește postul de inspector școlar general. A fost o luptă incredibilă de culise pentru că oficial, sistemul educațional nu este nicicum politizat. Și într-un final există se pare și un câștigător.
Clădire dărâmată într-un nor de praf lângă o școală, se pregătesc locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost de fapt două imobile alipite, ambele fiind transformate acum în bucăți de moloz și pietre.
Un Dorel pe buldoexcavator a distrus o țeavă, a provocat o avarie și i-a zburat patronului 18.000 de euro din buzunar
Muncitorul unei firme de construcții i-a provocat o daună în toată regula angajatorului său.În timp ce lucra pe un șantier a spart cu buldoexcavatorul a conductă de apă și a provocat o avarie de proporții.
AMENINȚĂRI din partea unui consilier - fost polițist, care a votat cu două mâini și riscă să plece acasă: O să contactez un avocat și o să vă ia pe toți la rând DOCUMENT
Agenția Națională de Integritate (ANI) a transmis în data de 24 august 2022 o listă cu șapte persoane care au fost cercetate administrativ.
”Îngerul” de la tastatură: Botoșăneanul care a creat platforme online unicat pentru oamenii loviți de soartă – Tot am învățat singur 
Pasiunea pentru programare și dorința neîncetată de autoperfecționare, ambele combinate cu o înclinație spre ajutorarea celor aflați în nevoi, au fost ingredientele succesului pentru un tânăr din Botoșani care a creat câteva sisteme unicat ce vin în sprijinul celor bătuți de soartă. 
Biserica simbol a orașului a fost finalizată, Primăria scoate panourile în cel mai scurt timp: A ieșit super bine
Au existat o serie de discuții privitoare la lucrările de modernizare care au fost realizate timp de doi ani la Biserica Sfântul Gheorghe din municipiul Botoșani.Mici probleme care au fost remediate pentru ca obiectivul să fie predat de constructor și să redevină al botoșănenilor.
Compania de Investiții a ajuns la Botoșani ca să preia noul spital al orașului de la o companie în faliment - GALERIE FOTO
După ani de așteptare în care s-au ivit tot felul de probleme la construcția Spitalului de Îngrijiri Paliative al orașului, în sfârșit s-a ajuns la etapa premergătoare inaugurării.Reprezentanții finanțatorului au ajuns marți la Botoșani pentru a verifica în ce au investit aproape 16 milioane de lei.
Managerii spitalelor din Botoșani, AVERI modeste: Unii fără case sau mașini, alții cu economii puține și plini de datorii
Conduc unitățile sanitare din județul Botoșani însă oficial nu au o avere impresionantă. Nu dețin mașini extrem de scumpe sau multe terenuri, iar în unele cazuri au mai multe împrumuturi decât bani în cont.
S-au făcut cărțile: Ada Macovei gata să revină în funcția de inspector școlar general
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) pare să fie de ceva timp front de luptă politică.
Şi uite aşa a căzut beleaua de la primărie.
2 august 2022, 14:40
Beleaua a fost din totdeauna aici in Botosani. Doar si-a schimbat culoarea..ba rosie, ba portocalie, ba galbena."succesuri" !
2 august 2022, 14:13
Si uite asa a cazut beleaua pe Botosani...
2 august 2022, 08:13
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
”Politic știți cum se întâmplă? Noi suntem o echipă și într-un Birou Politic Județean, în funcție de o analiză, de un sondaj, de poziția fiecăruia, se stabilesc candidaturile pentru alegerile locale. Până la alegerile ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9427 lei
USD
Dolarul SUA
5.1135 lei
CHF
Francul elveţian
5.1775 lei
GBP
Lira sterlină
5.4791 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5498 lei
XAU
Gramul de aur
270.2027 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2149 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3255 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7514 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.6 o C
Dorohoi
13.0 o C
Bucecea
15.6 o C
Darabani
12.3 o C
Saveni
13.2 o C
Ştefăneşti
16.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.