Știrea zilei
Locul din Botoșani în care artiștii își odihnesc veșnicia: ”Marcel a plâns” / ”Să stau eu poartă de intrare la Dracsin!” GALERIE FOTO

În Botoșani există un loc unic în spațiul nord-moldav.

Un spațiu cu supranume de muzeu, dar care sparge limitele rigorilor muzeografic-științifice tocmai prin aerul ușor boem, prin nonconformismul aparent care domnește în curtea imensă și care îmbie nu doar la relaxare, ci și la creație sub toate formele ei.  

 

Complexul Muzeal Botoșani pare, la prima vedere, un conglomerat artistic. Pe măsură ce pașii înaintează, spațiul își dezvăluie misterele. Artă populară, naivă sau tradițională, sculptură, fierărie, obiecte casnice din gospodăriile bunicilor și străbunicilor, ici un mic univers care recuperează un obicei de demult, dincolo o instalație recondiționată ce poartă amprenta vechilor meșteșugari.

 

Într-o logică artistică bine structurată, totul este minuțios rostuit și valorificat. Cărarea, iarba, piatra cea albă adusă tocmai de la Ozana lui Creangă sau cea neagră din satul Suha al Vitoriei Lipan...  

 

O potecă duce în cel mai încărcat de emoție loc, cel care pare să fi adunat toate energiile: Colecția ”Constantin Dracsin”.

 

Însă mai puțină lume știe că, de o vreme, aici mai ”poposește” un artist: sculptorul Marcel Mănăstireanu (1 martie 1950 – 19 decembrie 2020).

 

 

 

”Casa aceasta, pașii, cărarea până la a ajunge la Dracsin este bine croită. Dar până la Dracsin treci prima dată pe la Marcel Mănăstireanu. Sunt om, spunea artistul, lucrările mele nu sunt ceea ce se vede aici, aici este doar ceea ce am avut putința să dau. Eu sunt cel din albumele citite...”, spune Gheorghe Iavorenciuc, colecționar de artă și fondatorul Complexului Muzeal Botoșani.

 

Înainte de a-și odihni eternitatea într-un atelier, Marcel Mănăstireanu s-a implicat cu pasiune și responsabilitate în organizarea Colecției ”Constantin Dracsin”. Ultimii ani ai vieții i-a dedicat, în acest fel, și confratelui artist pe care l-a admirat mereu necondiționat și cu asupra de măsură.

 

”Prin Marcel Mânăstireanu am făcut și muzeul de aici. Zi de zi a stat, sunt pașii lui peste tot aici, cu el m-am sfătuit în toate”, spune Gheorghe Iavorenciuc.

 

 

”Ca și cum ți-aș da Carul Mare și tu o să mi-l pui pe cer”

 

Încrederea lui Dracsin, aceea de a-și încredința lucrările lui Gheorghe Iavorenciuc, a atras după sine și încrederea lui Marcel Mănăstireanu. Așa se face că arta a unit spiritele a doi oameni care și-au ars neputințele și au spulberat apoi cenușa durerii în cele patru vânturi. Așa se face că, într-o zi, la ușa lui Gheorghe Iavorenciuc a (mai) bătut un artist.

 

”Am avut o șansă unică, să mă fi întâlnit chiar înainte de moarte cu Dracsin și el să spună: ia tu lucrările, în tine am încredere! Ca și cum ți-aș da Carul Mare și tu o să mi-l pui pe cer. Și Marcel Mânăstireanu cam la fel a făcut. Eu nu îl știam pe Marcel. El a venit și a zis: A, tu ești cel care a luat operele lui Dracsin! Vreau să vin și eu!”, își amintește astăzi colecționarul de artă.  

 

A venit, a văzut. A mai venit o dată. Și a hotărât să rămână și dincolo de moarte.


 

 

 

”Să stau eu poartă de intrare la Dracsin!”

 

”A plâns”, își amintește Gheorghe Iavorenciuc ziua în care Marcel Mănăstireanu a privit către propria nemurire. ”Să stau eu poartă de intrare la Dracsin!”, și-a spus artistul copleșit de darul pe care eternitatea i-l făcea deja. Poate că acum, în apusul trăirii pământești, cu mâinile zguduite spasmodic de un Parkinson mistuitor, Marcel Mănăstireanu înțelegea altfel neputința, dar mai ales simţea altfel arta lui Dracsin-cel-fără-de-mâini.

 

”El venea să îl vadă și pe Dracsin... Dar voia să mă vadă și pe mine, să știe dacă eu sunt cel care voi duce mai departe și lucrările lui. Și a avut o fericire imensă că stă lângă Dracsin. Marcel a plâns! Avem filme. Spunea: Este incredibil că eu stau aici, ca poartă de intrare la Dracsin. Omul de fapt, când vorbește de la om la om, aproape că nu poate să spună esențele. Marcel a pierdut putința umană și nu a mai fost capabil să lucreze, de la Parkinson. Mâinile lui nu îl mai ascultau. Și zicea: Eu chiar mă apropii de Dracsin, doar că el a putut mai mult. A făcut și pentru mine, când eu nu am mai putut. Eu am putut să fac atât cât am putut, el face mai departe, mai mult decât aș fi putut eu să mă gândesc că aș mai putea să fac”, mărturisește Gheorghe Iavorenciuc și recunoaște că a primit ”moștenirea” cu mare responsabilitate și că i-a devenit, în timp, o ”dulce povară”.  

 

Lucrările lui Mănăstireanu par încremenite în timp. Un Eminescu romantic, un altul tragic în masca mortuară reconstituită de mâna artistului. Un Luchian răsturnat, un Beethoven și un Ciprian Porumbescu semeţ...

 

Culorile uscate pe paleta artistului, dălțile mari și mici, schițe, foi răzlețe, albume de artă, fotoliul și pledul ultimelor clipe, studii și gânduri rătăcite...

 

Atelierul lui Marcel Mănăstireanu reface o viață ”așa cum a fost”, introduce privitorul în intimitatea atât de vulnerabilă a unui artist care a trăit pentru a crea și a creat pentru a trăi.

 

 

 

 

Chestionarul lui Proust

 

Cu câțiva ani înainte de a muri, artistul Marcel Mănăstireanu a acceptat provocarea de a răspunde întrebărilor din Chestionarul lui Proust. Numit astfel pentru că, prin 1890, însuși Marcel Proust răspunsese întrebărilor, manuscrisul cu răspunsurile sale fiind găsit în 1924.

 

Iată răspunsurile lui Marcel Mănăstireanu:

 

Principala trăsătură a caracterului meu: Răbdarea.

 

Calitatea pe care o prefer la un bărbat: Aceea de a ști să ofere o floare unei femei.

 

Calitatea pe care o prefer la o femeie: Este calitatea pe care o are actuala mea soție, că a avut răbdare și m-a lăsat în atelier să lucrez. Răbdare pe care numai o femeie e în stare să o aibă.

 

Ce apreciez mai mult la prietenii mei: Cuvântul dat, care trebuie să fie ca un crez în viață.

 

Principalul meu defect: Că nu am avut răbdare să îmi continui studiile. Și că nu am invitat-o niciodată pe mama la o expoziție a mea. Mi se părea ca nu cumva mama să facă vreo gafă. Mama s-a stins și nu auzea decât de la radio, din presă, despre băiatul ei. Se lăuda pe stradă cu mine. Și acum îmi dau lacrimile, dar e ceva ce nu mai pot repara.

 

Ocupația preferată: Bucuria de a scoate la lumină personalități care până atunci fuseseră doar pitite într-o bibliotecă.

 

Visul meu de fericire: Fericirea mea este că sunt bogat. Nu material, deși puteam să fiu. Sunt bogat prin lucrările pe care am reușit să le las în urmă.

 

Care ar fi cea mai mare nefericire a mea: Nefericit sunt când feciorul uită să îmi dea telefon. Dar îl înțeleg. Este artist important în Iași, iar timpul este prețios. Tot părintele trebuie să ierte.

 

Țara în care aș vrea să trăiesc: Țara în care vreau să trăiesc și mi-am dorit să trăiesc se cheamă Botoșani. Țara Botoșani. Aici mi-am înfipt rădăcinile.

 

Pictorul meu preferat: Pentru mine rămâne Corneliu Baba. Îl consider cel mai mare pictor pe care l-a dat România. Corneliu Baba este și modern, și clasic, a gândit mult în lucrările lui. Auzeam de la profesorul meu Donisa, care l-a avut la Iași coleg, că nu îi plăcea perspectiva, un lucru foarte important în pictură. Neștiind perspectivă e ca și cum ai fi un pictor naiv. Ei, lui nu-i plăcea în desene perspectiva. Dar în lucrările lui Corneliu Baba - Țărani pe câmp sau Lucia Sturdza Bulandra, un portret remarcabil - demonstrează că el simțea perspectiva extraordinar.

 

Ce detest cel mai mult: Fățărnicia. Preamărirea unora. Cred că Cel de Sus mi-a dat puterea de a pătrunde după privirea unui om și să înțeleg dacă e un om fățarnic, dacă e un om bun, dacă e un om rău. Am puterea asta.

 

Cum aș vrea să mor: Aș vrea ca soția mea să fie cu o mână în mâna mea. Ea a fost tot ce mi-am dorit eu.

 

 

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.1 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.