Știrea zilei
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2

Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.

Medicul decide soarta pozitivilor

 

După decizia Curții Constituționale a României (CCR), care a considerat că sunt încălcate drepturile de libertate ale populației, guvernanții au regândit conceptul de carantină / izolare menit să fie aplicat pentru reducerea riscului de noi creșteri a cazurilor de infecții cu COVID.

 

Mai ales că în ultimele două săptămâni de zile, la nivel național s-a bătut record după record negativ.

 

Legea în noua formă a provocat noi valuri de revoltă în rândul oamenilor, din cauza unor termeni precum „carantinarea bunurilor” sau „ocrotirea temporară” pentru copiii ai căror părinți sunt pozitivați și care vor fi preluați de stat.

 

STOP internărilor pe semnătură

 

Din punct de vedere medical, nu vor mai exista externări pe semnătură pentru pacienții pozitivi.

Cei ale căror teste vor fi pozitive rămân internați 48 de ore, interval în care sunt supuși mai multor investigații medicale. Medicul va recomanda dacă se impune continuarea perioadei de internare sau vindecarea în izolare la domiciliu.

 

În cazul unui refuz, medicul anunță de îndată Direcția de Sănătate Publică (DSP), instituția care în cel mult două ore va emite decizie în privința pacientului.

 

 

„Singurul lucru care o să fie mai deosebit va fi în cazul acelor pacienți care vor refuza internarea, care vor avea rezultat pozitiv. Spitalul ne va anunța pe noi, iar noi vom da acea decizie prin care se hotărăște internarea pentru 48 de ore. Dacă nu se respectă nici această decizie, se anunță Poliția, după care dumnealor pot contesta în instanță”,

medic Monica Adăscăliței, director interimar DSP Botoșani

 

 

Peste 1.000 de pacienți au plecat din spitale la nivel național, câteva zeci la Botoșani.

La nivel județean lucrurile nu sunt îngrijorătoare.

Cel puțin, nu la acest moment.

 

 

„La noi, neavând cazuri multe, eu sper să se mențină acest trend descendent, cu 2 – 3 – 5 bolnavi cum suntem în perioada asta. Oamenii, dacă se vorbește cu ei, medicul de gardă le va explica situația, nu cred că vom avea chiar așa multe refuzuri la Botoșani. 48 de ore nu este mult, lumea trebuie să înțeleagă faptul că aceste 48 de ore sunt benefice, au parte de consult, de analize, inveestigații, iar după 48 de ore se decide dacă merge la domiciliu în izolare sau se continuă măsura internării”,

medic Monica Adăscăliței, director interimar DSP Botoșani

 

Au fost botoșăneni care au venit singuri pentru internare

 

Medicul Monica Adăscăliței spune că în cazul pacienților botoșăneni cel mai probabil nu se va recurge la astfel de măsuri considerate extreme, în condițiile în care populația a dat dovadă de un comportament pozitiv.

 

„De exemplu, acum am avut surpriza că sunt pacienți care au venit la internare singuri. Am avut și cazuri din acestea. Unii oameni care coștientizează boala, vin. Cei care nu vor să accepte și cred în conspirații, într-adevăr sunt mai sceptici. Văzând situația numărului de pacienți, eu cred că botoșănenii sunt ascultători”

medic Monica Adăscăliței, director interimar DSP Botoșani

 

Însă, acolo unde va fi cazul și dacă se va impune acest lucru, chiar și cu situații de preluare temporară a copiilor de către stat: „Este clar că punem în aplicare exact așa cum este prevăzut în lege”.

 

17.519

de teste au fost făcute până la ora actuală la Botoșani

 

Conducerea DSP spune că se fac teste în două schimburi la acest moment și de luna viitoare se vor prelucra și pe timpul nopții.

 

Asta deoarece se așteaptă un al doilea val, odată ce temperaturile încep să scadă, fiind vorba despre un virus gripal.

Iar județul Botoșani ar putea să aibă un al treilea aparat PCR Real Time, de această dată în gestiunea DSP.

 

„Sunt multe teste făcute pentru Botoșani. Noi avem o capacitate de 250 – 300 de teste pe zi. Iar de la 1 august, vom avea linie de gardă pe PCR, se vor lucra teste și noaptea. Ambele aparate PCR la Botoșani și inclusiv DSP-ul va face demersuri pentru un aparat PCR Real Time, cu sprijinul dlui ministru. Dacă al doilea val va apărea, este necesar și un al treilea aparat. Noi sperăm să fim bine la Botoșani”,

medic Monica Adăscăliței, director interimar DSP Botoșani

 

Noua lege arată că pacienții pozitivi care vor opta pentru izolarea la domiciliu trebuie să facă dovada că dețin un spațiu la care nu au acces ceilalți membri ai familiei și nu există risc de contaminare.

În caz contrar, aceste persoane vor fi carantinate în spații puse la dispoziție de administrațiile publice locale.

loading...
ZECI de botoșăneni POZITIVI cu covid s-au externat pe semnătură

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.
Aventură între un învățător și o mămică la o școală din Botoșani! Soțul acuză că s-au filmat pornografic în fața copiilor - GALERIE FOTO
O aventură între două persoane căsătorite a ajuns în atenția instituțiilor publice de la Botoșani, având în vedere că unul dintre protagoniști lucrează în sistemul educațional.
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ
Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO
După o pauză de cinci luni de zile restaurantele și cafenelele din spațiile comerciale au revenit la normal. O pauză care a marcat o serie de premieri negative în istoria românilor și a umanității care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize sanitare din toate timpurile.
Sorescu e aproape ministrul Afacerilor Interne, Vela a plecat să candideze la Caransebeș
Ministrul de Interne Marcel Vela și-a delegat atribuțiile cu privire la alegeri, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.
FOTOGALERIE 80 de locuințe ANL aproape gata de repartizare, consilierii au aprobat prima LISTĂ
După patru ani în care s-a lucrat la construirea locuințelor pe terenul obținut de Primăria Botoșani de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) dar și în paralel la asigurarea utilităților, toamna aceasta este posibil ca primele chei de garsoniere sau apartamente să fie înmânate viitorilor chiriași.
Mici latifundiari, colecționari de bijuterii sau mașini vechi ori persoane doar cu apartament – AVERILE candidaților la președinția Consiliului Județean Botoșani
Nouă botoșăneni au intrat în cursa electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean Botoșani. Politicieni cu notorietate mai mică sau mai mare în spațiul public botoșănean, oameni care au agonisit de-a lungul anilor sau care se compară la averi cu simpli cetățeni.
Deschidere de an școlar în pandemie: Părinți care refuză să-și trimită copiii la școală, elevii riscă inclusiv exmatricularea - VIDEO
La acest moment este știut faptul că se dorește ca noul an școlar să fie deschis de la 14 septembrie 2020, iar școlile să funcționeze în baza a trei scenarii de risc. La nivelul județului Botoșani, prin ordin al prefectului, au fost constituite comisii pentru verificarea condițiilor de siguranță sanitară din unitățile de învățământ.
PSD a rămas fără reprezentant în Biroul Electoral Județean după o urgență medicală și o incompatibilitate soț – soție - DOCUMENT
Biroul Electoral Județean (BEJ) s-a întrunit marți în ședință pentru a emite o decizie cu privire la reprezentantul PSD în această structură, susceptibil de incompatibilitate.
Loading...
Moarte violentă și tristă! Femeia omorâtă în accident pe Împărat Traian o anonimă, nicio rudă nu a venit la spital, polițiștii au căutat familia din scară în scară – FOTO&VIDEO
Un fel de „Jane Doe” a Botoșaniului. Femeia care și-a pierdut viața duminică seara în accidentul violent care a avut loc pe strada Împărat Traian a rămas neidentificată multe ore de la producerea evenimentului. 
„Petrecere” la Cornișa până aproape de miezul nopții cu muzică și țipete în microfon pentru directorul Țurcanu și câțiva apropiați! Botoșănenii au sunat la Poliție – VIDEO
Muzica și vocea DJ-ului din parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa s-au auzit extrem de puternic încă din timpul zilei de vineri, 21 august 2020 într-o bună parte a orașului care se află la o distanță considerabilă de zona de agrement.
Spitalul Mavromati se golește de pacienții cu COVID, se tratează în continuare doar urgențele: De ce să redevenim zonă roșie pe harta țării?
Botoșaniul încă mai înregistrează noi cazuri de Covid, însă situația de la nivelul județului este ținută sub control. De altfel, în timp ce în unele zile la Botoșani se înregistrează câte două-trei cazuri, în alte județe sunt și 90 – 100.
Afaceristul milionar, liderul de grup al PSD-iștilor timp de opt ani, marele absent de pe lista pentru Consiliul Local: Au venit cu altă garnitură...
Lista depusă de social-democrații botoșăneni pentru noul Legislativ local din următorii 4 ani de zile are o mare absență în dreptul omului care a condus grupul PSD în plenul municipal timp de două mandate.
Soție de polițist aflată pe lista PSD-ului a chemat un primar în instanță: Intenționez să o dau în judecată pentru că a intrat în baza de date neavând niciun drept, cetățeanul și polițistul - DOCUMENT
Un primar botoșănean a primit citație sâmbătă, 15 august 2020, pentru a se prezenta în instanță a doua zi, duminică. Iar asta s-a întâmplat după o contestație la legea electorală depusă de o membră PSD, soție de polițist.
Loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști
Spre finele lunii septembrie din anul pandemiei, Botoșaniul își alege oamenii care vor cârmui județul și municipiul reședință. Poate cel mai important scrutin electoral cu efect direct pe plan local, alegerile locale din 27 septembrie vor decide viitorul următorilor patru ani, prin prisma mai ales a noilor investiții.
Rețeta succesului pentru un primar din Botoșani, este susținut și de PSD și de PNL în aceeași campanie, localitate umplută de bannere – FOTO
Un primar botoșănean a reușit să creeze una dintre cele mai inedite situații ale acestei precampanii electorale. Are în comunitatea sa bannere electorale atât cu candidatul PSD cât și cu cel al PNL-ului, principalii adversari politici pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.
LA MULȚI ANI, Daniel Badale! E prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Asta e partea mea curată. V-o dăruiesc din toată inima! - FOTO & VIDEO
Actorul botoșănean născut într-o zi de 15 august se află astăzi într-o postură inedită: pe scenă fiind, își joacă propriul rol, unul în care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Revoluția Română îl ”distribuise”.
Vile la preț de 10 apartamente, pandemia îi determină pe bogații târgului să își vândă proprietățile fabuloase - GALERIE FOTO
Exterioare de vis, interioare de poveste. Vile cu arhitecturi deosebite, dotate și utilate până în cele mai mici detalii, cu un design de revistă. Oferta în vreme de pandemie, la Botoșani, este foarte bogată, iar prețurile pe măsură.
Directorul de spital care a renunțat la salariul de 3.000 de euro pentru a merge în privat s-a dus la leafă de 4.000 de lei... tot la stat – VIDEO & DOCUMENT
După ce și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Daniel Buga a renunțat și la postul de execuție din cadrul unității medicale, respectiv cel de inspector de specialitate în cadrul serviciului resurse umane.
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 
Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
 „Îmi pare rău că există unii care parcă nu-și iubesc copiii. Portul măștii și celelalte măsuri care s-au luat la școală pentru protecție sanitară au rostul de a proteja copiii”,Ludovic Orban, premierul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8583 lei
USD
Dolarul SUA
4.1224 lei
CHF
Francul elveţian
4.5057 lei
GBP
Lira sterlină
5.2937 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9588 lei
XAU
Gramul de aur
255.7976 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3385 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9961 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1173 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1806 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6529 lei
Vremea
astăzi
Botosani
16.3 o C
Dorohoi
16.3 o C
Bucecea
16.3 o C
Darabani
16.7 o C
Saveni
16.3 o C
Ştefăneşti
16.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.