Laura cu țâțele mari și lăsate a înșfăcat premiul Eminescu după primul volum – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșanii au din nou un poet de mare perspectivă, care joi seară a primitdeja o importantă recompensă după debutul editorial. Îl cheamă ȘtefanIvas, este născut în comuna Leorda și a primit Premiul Naţional dePoezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum.
Ivas vs Ivaș
Este distincția care se acordă pentru debutul editorial absolut, în cazul de față fiind vorba de volumul ”Mila schimbă gustul cărnii”, lansat în noiembrie 2014 la Târgul Gaudeamus și care este deja câştigătorul concursului de debut al Casei de Editură Max Blecher. Autorul este specialist în limbi clasici și predă la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. Premiul de la Botoșani i-a fost acordat de un juriu condus de scriitorul, criticul și profesorul universitar Vasile Spiridon. Prezentatorul Galei de decernare a Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu, Marius Rogojinschi, dar nu numai el, a avut dificultăți în a-i pronunța numele, rebotezându-l Ștefan Ivașpână cînd o tânără din public, venită cu aparatul de fotografiat lângă scenă, a strigat: Ivas. Ca atare, când i s-a acordat distincția, autorul a precizat că ”numele meu este Ștefan Ivas”.
”Laura, Laura, cum te dădeai tu cu ojă ca să-ți acoperi pământul de sub unghii”
Apoi a citit o poezie reprezentativă din primul său volum. Titlul acesteia este ”Laura, Laura fată de treabă”, iar parcurgerea poeziei în fața câtorva sute de oameni a stârnit rumoare în sala de la Casa Tineretului. Iată o parte a creației: ”Laura, Laura, cum lipseai tu câte două săptămâni de la școală când începea prășitul de-a”ntâia la păpușoi Laura, Laura, bolfoasă, cu țâțe mari și lăsate, de parcă ți-ai fi atârnat deja doi sugari de sfârcuri Laura, Laura, cum te dădeai tu cu ojă ca să-ți acoperi pământul de sub unghii Laura, Laura cum ne dădeai tu nouă să copiem tema din caietul tău pătat cu ulei și dulceață”. ... Îți dedic volumașul acesta ca să-ți servească la învelit ouăle și PET-urile cu lapte cu care mergi în fiecare duminică și zi de sărbătoare la piața mică” Dincolo de distincție, autorul născut în 1983 a avut parte și de un premiu financiar oferit de Consiliul Județean Botoșani. Ca de obicei, președintele Florin Țurcanu nici măcar nu a fost prezent la eveniment, delegând un vicepreședinte, care a refuzat practic să vorbească. ”Cred că noi, în calitate de organizatori, cei din Consiliul Județean, trebuie să facem ceva, adică faptele să ne reprezinte și nu vorbele”, au fost singurele cuvinte rostite de Gheorghe Sorescu de pe scenă.
Unii cu poezia, alți cu somnul
Ștefan Ivas nu a fost singurul poet care a primit premiul pentru debut, Merlich Saia fiind recompensat cu aceeași distincție pentru volumul ”Garda de corp”. La manifestarea inițiată de Fundația Culturală „Hyperion-Caiete Botoşănene” Botoşani și organizată cu sprijinul CJ și Primăriei Botoșani și a unităților subordonate au luat parte câteva sute de oameni, unii dintre ei obișnuiți ai manifestărilor culturale, alții politruci brusc interesați de poezie, care și-au umplut cele trei ore de gală butonându-și telefoanele. Asta în condițiile în care unii spectatori au trăit atât de intens actul poetic încât au... adormit. Sergiu BĂLĂȘCĂU CITEȘTE ȘI: Premiul Mihai Eminescu a plecat în Oltenia - FOTOGALERIE [[galerie-foto]] VEZI ȘI: VIDEO: Celebrul primar l-a cântat pe Eminescu: Când urcam înainte pe scenă, aveam și mai mult curaj
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
Muzică, foc de artificii, șampanie și entuziasm în noaptea de Revelion! Mii de botoșăneni au ieșit în stradă pentru a marca încheierea anului 2022 şi trecerea în 2023. Şi bisericile au fost pline în noaptea dintre ani.
Anul 2022 a fost anul războiului la granițe, al pribegiei, dar și anul durerii după cei pierduți în pandemie. În 2022 au plecat de lângă noi prieteni, oameni dragi. Ne-am despărțit de oameni ai Cetății – artiști, preoți, profesori, actori – pe care nimeni nu îi va putea înlocui vreodată. Putem, însă, să le păstrăm aprinsă candela memoriei.
Invitat să cânte la concertul de Crăciun organizat de Filarmonica George Enescu, Nicolae Voiculeț, pe lângă interpretarea la nai a unor piese precum ”Ave Maria” și ”Ciobanul singuratic”, s-a adresat în câteva rânduri și celor aproximativ 700 de spectatori.
”Viața nu mi-o aleg eu, nu am de ce să mă rușinez”. Silviu mângâie cu delicatețe mânuțele copilului care i se cuibărește în brațe. Își privește cu atâta dragoste pruncul, încât te aștepți ca din orice moment să îi răsară flori din ochii calzi și umezi.
Poezia se naște din flori, din flori ale inimii, din flori ale trăirilor sufletești.Mireasma ei dulce, te ademenește și este îmbietoare precum mirosul de pâine caldă, rod al pământului, rod al dăruirii Dumnezeiești.Poezia se naște din lacrimi , din lacrimi de fericire sau de tristețe... Și lacrima picură, iar poezia se scrie cuvânt cu cuvânt, vers cu vers, ca o prelungire a stării de magie în care gândul plutește.Cum este posibil să fie apreciata poezia într-o forma liberă, fără versificație, fără identitatea sunetelor? Eu, cu scuzele de rigoare, nu o pot numi poezie!
Oare ce3ar fi zis Eminescu despre aceasta asa zisa poezie care a mai fost nominalizata si castigatoare ,cred ca juriul si comisia de cultura e formata din oameni care ori sunt bolnavi ori doamne iartama . As crede ca audienta a fost foarte incantata de acea poezie , sau poate astai viitorul culturi , sau multi asa zisi scriitori contemporati sau gandit cu mintea lor bolnava ca de fapt astai viitorul poeziei .
Laura are priza la poeti. Diferenta o fi de viziune, calitatea sus numitei, sau mediul in care crescu? Nu stiu, cert e ca aceasta Laura, de mai jos, se poate considera reabilitata. Despre diferenta dintre scriituri si mesaj nu mai adaug nimic, poezia vorbeste de la sine:laura(Iv cel Naiv)laura face ce faceși tot nu scapă de vino-ncoaceșoldurile ei sparg tăcerea în șoaptecare se fac cuvinte care devin faptelaura vorbește atât de frumosîncat aș merge cu ea în jurul lumii, pe josdiscutând așa aprins despre vechea dilemă, străvecheacă păsările s-ar opri din zbor să tragă cu urechealaura, chiar și când e tristăar putea sta pe copertă la orice revistăprivirea ei, oh, privirea ei îți poate vindeun ceas de lux sau un cd cu colindelaura are ceva doar al eiși nu mă refer la perechea aia de cerceici la felul în care sufletu-i e dispussă ia oricând forma vasului în care e pusoh laura, ce frumos se face afarăcând te văd în ploaie, fumând o țigarăhttp://ivcelnaiv.ro/2013/10/laura/
Vaaai .................ce ma prapadesc de ras cu suptul tzatzelor. Chiar am ras. Din pacate. Mie nu-mi plac poetii, aproape toti. Majoritatea. Pentru ca bat campii. Da, apreciez anumite versuri, din anumite poezii. Chestii de genul:La steaua care-a rasaritE-o cale-atât de lunga,Ca mii de ani i-au trebuitLuminii sa ne-ajunga.Da, este o chestie pe care Eminescu nu avea de unde sa o stie. Daca nu era dintr-un alt timp, din viitor (poate???).Dar, in general, poeziile sunt compozitii ale mintii omenesti care fabuleaza, care idealizeaza momente ale vietii, da, in care nu i-ar placea sa traiasca, sau i-ar place, dar nu in realitatea vietii, asa cum o ai si cum ti-o da Domnu". Imi pare rau, dar poeziile cu aceste murdare versuri, nu merita NICI O APRECIERE!
De toata jena!! Probabil Eminescu se rasuceste in mormant. Daca asta e literatura pe care o promovam, atunci am sa arunc toti clasicii din biblioteca si am sa-mi sun profesorii de literatura sa le cer socoteala pentru ca nu mi-au vorbit de anatomia Laurei sau despre cat de mult putem sa ne degradam ca popor. Rusine organizatorilor si "laureatilor".
Pentru asemenea premieri nu este vinovat juriul, ci institutia care a facut nominalizarile. Selectezi din ce iti da sub ochi. Si selectarea a facut-o, de fapt, Gellu Dorian, ceilalti ,,organizatori" fiind doar de parada. Aceasta practica trebuie sa inceteze pentru totdeauna.Nu trebuie sa punem o pecete negativa pe fruntea acestor debutanti.Este posobil ca in viitor sa devina mari poeti. Problema care se pune: ati mai auzit ceva despre unii premianti( pentru opera Primus) din anii trecuti?
„Se pare că acest an nu are semne așa de bune, pentru că se pare că sunt multe lucruri care deranjează cetățenii și nu sunt cum ar trebui să fie. Cum ar fi mizeria, de la începutul lunii ianuarie se vede pe străzile orașului ...