Știrea zilei
Jurnalista de la TVR cu rădăcini botoșănene care s-a îmbolnăvit după o investigație despre foamete: Cazurile de necrofagie și canibalism, să ajungi să-ți mănânci propriul copil VIDEO

Raluca Rogojină și-a început activitatea jurnalistică în anul 2003 la TVR Cultural. În anii care au urmat a fost jurnalist de investigație și mai apoi s-a ocupat de documentare istorice. Este producător și realizator la Televiziunea Română și face parte din categoria jurnaliștilor care „ard” pentru profesie.

Cine este Raluca Rogojină

 

Născută la Săcele din părinți botoșăneni, Raluca Rogojină s-a tras mereu către Moldova, zona în care oamenii i s-au lipit de suflet. Și ea de al lor. Mai ales că Moldova și moldovenii i-au oferit sumedenie de „subiecte” de presă care s-au transformat în emisiuni cu impact la telespectatori.

 

Invitată la Botoșăneanul TV, Raluca Rogojină a povestit cum au fost începuturile pentru „Adevăruri despre trecut”, emisiunea pe care o realizează și o produce de opt sezoane.

 

„Am început în toamna anului 2014, trebuie să recunosc, nu m-am gândit niciodată că eu voi face documentar istoric. La acel moment Televiziunea Română era împărțită în departamente, eu făceam parte din departamentul social – politic – economic, exista un departament specializat religie – istorie, dacă nu mă înșel”,

Raluca Rogojină, producător TVR

 

 

Documentarul cel mai vizionat de la TVR

 

În 2014 s-au împlinit 25 de ani de la Revoluție și în acel an conducerea TVR și-a dorit să includă în grila de programe o serie de emisiuni care să fie difuzate cu denumirea „După 25 de ani” și care să aibă legătură cu revoluția din 1989. Evenimente care au marcat poporul dar și chestiuni din viața cotidiană: ”de la moda din perioada aceea, până la alimentație, celebrele cozi, problemele și bucuriile pe care omul le-a trăit în comunism. Sunt foarte multe subiecte, iată o facem de opt ani și în continuare lista noastră de subiecte nu scade sub 100”.

 

„După 25 de ani” a devenit una dintre cele mai vizionate emisiuni de la TVR: „a avut un impact și o audiență, pentru documentar istoric extraordinar”. În primul sezon a abordat subiecte diverse precum fițele epocii de aur, distracțiile în perioada comunistă sau moda în perioada comunistă. După anul 2014 emisiunea „După 25 de ani” s-a transformat în „Adevăruri despre Trecut”.

 

Nu poate uita unul dintre episoadele la care a lucrat și după care s-a îmbolnăvit și a suferit o intervenție chirurgicală.

 

„Cel mai groaznic subiect a fost cel legat de foametea din 1946. Un subiect care, la fel, a avut un impact extraordinar pentru că au fost foarte puțini cei care au știut cu adevărat despre atrocitățile care s-au întâmplat în ’46 – ’47 în România și mai cu seamă în Republica Moldova. Două documentare de 40 de minute care au impactat extraordinar și la nivel internațional, noi am luat niște premii internaționale, dar ăsta e cel mai puțin important lucru”,

Raluca Rogojină, producător TVR

 

Foametea care a distrus și botoșăneni

 

Un an de zile s-a lucrat pentru acest documentar. Interval în care ”m-am îmbolnăvit la propriu, eu am avut o intervenție chirugicală. Aveam niște probleme la stomac care s-au agravat. Efectiv mi se făcea rău fizic în momentul în care începeam să lucrez. A fost și anul pandemic, eu filmasem în decembrie 2019 și apoi timp de un an de zile am lucrat la împachetare, la documentare”, își amintește Raluca Rogojină.

 

A vorbit cu oameni care au trăit foametea de atunci. A intervievat bărbați cu părul nins care au izbucnit în lacrimi doar răscolind trecutul. Și a aflat povești cutremurătoare care nu pot fi uitate niciodată.

 

„E greu de conceput pentru mintea omului, adică oamenii ăia nu doar că mâncau doar animale moarte, humă, opinci, plante otrăvitoare dar oamenii aceia se mâncau între ei la propriu. Cazurile de necrofagie și canibalism, să ajungi să-ți mănânci propriul copil, să ajungi să-ți sacrifici copilul cel mai mic, pentru a-i salva pe cei mari. Este de neconceput și probabil că cei mai mulți ar zice că e de neiertat. Nu, foametea cu adevărat înnebunește, am studiat psihologia acestui fenomen. Și omul nu are cum să mai fie om, e practic teza de doctorat a lui Lenin, cea mai bună formă de a manipula un om este prin înfometare, așa-ți iese cel mai bine. Și ajungi să te transformi în orice altceva”.

 

„De la declarațiile acelea că vedeai un câine cu un os de om în gură și nimeni nu mai reacționa. Nu mai spun că ulterior nu se mai găsea niciun câine și nicio pisică în tot satul pentru că se mâna orice, găseai un grăunte pe drum îl mâncai. Oameni cu niște povești teribile și noi ne mirăm acum că cumpărăm foarte multă mâncare. Că suntem obsedați când ieșim din supermarket sau avem coșurile pline și frigiderele pline. Eu cred că este o chestie care s-a transmis genetic, în ADN-ul nostru, chiar dacă nu ne-au povestit străbunicii noștri, noi am rămas amprentați cu frica asta de foame. Pentru că suntem un popor care a trecut prin acest fenomen teribil”.

 

În Republica Moldova, la 1 ianuarie 1947 în depozitele statului se aflau 10 miliarde de tone de cereale. Și totuși „oamenii mureau de foame, oamenii mureau agățați de depozitele unde mâncarea se strica. Greu. Greu de conceput”.

 

„Veneau copiii la școală nu din iubire față de carte ci pentru că știau că la școală mai capătă câte un colț de pâine. Care oricum era măsurat, când ești înfometat ai impresia că celui de lângă tine i s-a dat mai mult. Și veneau cu capul, povestea dna Vera, umflat ca o minge de fotbal, ei nu vedeau, pentru că din cauza înfometării apare distrofia, culmea foamea te umflă. Erau desfigurați de foame”.

 

Raluca Rogojină a rămas marcată după mărturiile celor intervievați pentru documentarul privitor la foametea din 1946, care este accesibil pe canalul de YouTube al emisiunii. Spune că „nu ai cum să documentezi astfel de povești și să rămâi un om normal”, și că „asta e misiunea noastră a jurnaliștilor, cineva la un moment dat trebuie să facă și astfel de subiecte pentru că ar fi bine ca istoria să nu se mai repete”.

 

Emisiunea integrală poate fi urmărită în linkul de mai jos, iar subiectul despre foamete de la minutul 46:05.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Botoșănenii într-un documentar cutremurător: 'Vă rog, nu mă lăsaţi să mor!' - VIDEO

 

Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
LA MULȚI ANI 2023! Noaptea dintre ani la Botoşani în stradă şi în biserică – GALERIE FOTO&VIDEO
Muzică, foc de artificii, șampanie și entuziasm în noaptea de Revelion! Mii de botoșăneni au ieșit în stradă pentru a marca încheierea anului 2022 şi trecerea în 2023. Şi bisericile au fost pline în noaptea dintre ani.
Candelă pentru cei plecați în 2022: Botoșaniul este mai sărac fără ei – GALERIE FOTO
Anul 2022 a fost anul războiului la granițe, al pribegiei, dar și anul durerii după cei pierduți în pandemie. În 2022 au plecat de lângă noi prieteni, oameni dragi. Ne-am despărțit de oameni ai Cetății – artiști, preoți, profesori, actori – pe care nimeni nu îi va putea înlocui vreodată. Putem, însă, să le păstrăm aprinsă candela memoriei.
Românul care a înființat o școală în Chicago, impresionat de un director botoșănean: V-a schimbat orașul VIDEO
Invitat să cânte la concertul de Crăciun organizat de Filarmonica George Enescu, Nicolae Voiculeț, pe lângă interpretarea la nai a unor piese precum ”Ave Maria” și ”Ciobanul singuratic”, s-a adresat în câteva rânduri și celor aproximativ 700 de spectatori.
Botoşăneanul găsit de bunică în stratul cu flori, pentru care casa de copii a fost o binecuvântare: Nu am așteptat-o pe mama niciodată! - FOTO
”Viața nu mi-o aleg eu, nu am de ce să mă rușinez”. Silviu mângâie cu delicatețe mânuțele copilului care i se cuibărește în brațe. Își privește cu atâta dragoste pruncul, încât te aștepți ca din orice moment să îi răsară flori din ochii calzi și umezi.
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Se pare că acest an nu are semne așa de bune, pentru că se pare că sunt multe lucruri care deranjează cetățenii și nu sunt cum ar trebui să fie. Cum ar fi mizeria, de la începutul lunii ianuarie se vede pe străzile orașului ...
fashiondays.ro
Curs valutar
27 ianuarie 2023
EUR
Euro
4.8922 lei
USD
Dolarul SUA
4.4928 lei
CHF
Francul elveţian
4.8793 lei
GBP
Lira sterlină
5.5612 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4620 lei
XAU
Gramul de aur
278.5647 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2384 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2615 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1965 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3738 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2053 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6577 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.9 o C
Dorohoi
-2.3 o C
Bucecea
-4.0 o C
Darabani
-2.7 o C
Saveni
-2.7 o C
Ştefăneşti
-2.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.