Știrea zilei
Județul geniilor, la un pas de infarct cultural: Criză fără precedent în instituția care vorbește lumii despre Enescu, Iorga, Luchian

O instituție emblematică a Moldovei, un spațiu care tezaurizează la propriu moștenirea culturală a județului, se confruntă nu doar cu subfinanțarea cruntă, ci și cu un deficit de personal care se acutizează pe zi ce trece.

Muzeul de Istorie Botoșani, Muzeul de Etnografie Botoșani, Casa Memorială ”Nicolae Iorga” Botoșani, Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani, Muzeul de Științele Naturii Dorohoi, Muzeul memorial ”George Enescu” Dorohoi, Casa Memorială ”George Enescu” Liveni, Casa memorială ”Ștefan Luchian” Ștefănești, Muzeul de Arheologie Săveni.

 

Nouă secții în întreg județul gestionează Muzeul Județean de Istorie Botoșani, având la dispoziție mai puțin de 50 de angajați. Spre comparație, rețeaua muzeală a Sucevei dispune de peste 160 de salariați.

 

 

Cultura pierde specialiștii

 

După un an de pandemie, în care muzeele au fost închise, iar publicul a luat contact doar în spațiul virtual cu lumea culturală, botoșănenii așteptau ca lucrurile să reintre pe făgașul normal. Însă dincolo de ușile cu greu deschise ale muzeelor, de lucrările de pe simezele galeriilor, de evenimentele organizate ocazional încep să iasă la iveală dificultăți grave în funcționarea secțiilor muzeale.

 

Potrivit managerului Muzeului Județean Botoșani, Aurel Melniciuc, situația instituției culturale este extrem de dificilă în primul rând din cauza lipsei de personal.

 

Perioada de pandemie a lăsat în urmă mai puțini oameni: unii au murit, alții au demisionat din pricina salariilor foarte mici. Deficitul de personal își pune amprenta în primul rând asupra activității muzeului, mai ales atunci când vine vorba de specialiști.  

 

”Ne descurcăm foarte greu. Ne-au plecat doi dintre muzeografii cu experiență, erau deja cu gradații aproape maxime. Au plecat la un nivel profesional mult mai bun. Pe zona de arheologie am rămas cu un deficit foarte mare de angajați. Au fost situații în care a trebuit să refuzăm lucrări, care au fost preluate de alte județe. Nu avem acoperit nici necesarul de personal pe toate categoriile de restaurare bunuri culturale. Am reușit să definitivăm concursul pentru restaurator lemn, nu avem însă la ora actuală restaurator ceramică. Ne-a mai plecat o altă colegă conservatoare. Avem și contracte pentru supravegheri arheologice, abia ni s-a aprobat postul de arheolog, dar mai durează două-trei luni până să facem concursul, angajarea”,

Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani

 

Subfinanțarea culturii nu reprezintă o noutate în România, însă discrepanțele salariale își spun cuvântul, în condițiile în care în sistemul bugetar există instituții (administrație locală și județeană) unde angajații beneficiază de salarii mult mai mari. De asemenea, s-a ajuns și la un paradox: lucrătorii din muzee nu mai beneficiază de sporul de toxicitate, un spor pe care l-ar primi, însă, mulți dintre salariații din administrație.

 

”Cultura rămâne, din păcate, subfinanțată din toate punctele de vedere, și al investițiilor, dar și al salarizării personalului. Dacă acest aspect nu va fi remediat la nivel central, lucrurile vor merge foarte prost”,

Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani

 

 

 

Soluție pentru majorarea cu 15%

 

O soluție ar fi, spune Aurel Melniciuc, aceea ca instituția să fie atestată ca muzeu de importanță națională, fiind deja inițiate demersurile în acest sens.

 

”Acest lucru ar duce la o creștere cu 15% a salariilor angajaților. Altă soluție în acest moment nu vedem, mai ales în condițiile în care suntem singurii angajați care nu primesc sporul pentru condiții de toxicitate. Chiar dacă ai mei colegi sunt poate cei mai îndreptățiți, pentru că în administrația județeană, locală, angajații iau aceste sporuri, la noi lucrurile au fost blocate de acea Ordonanță 114”,

Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani

 

Specialiștii sunt ținuți departe de muzee din cauza salariilor mici. Or lipsa specialiștilor pune în pericol bunul cultural. În lipsa conservării, a restaurării, chiar a supravegherii, obiectele de patrimoniu sunt predispuse degradării, uneori fără șanse de recuperare.

 

Potrivit managerului Muzeului Județean, instituția are nevoie de un inginer construcții civile. Chiar dacă postul este scos la concurs, nu se înscrie nimeni. Și nu este doar cazul personalului de specialitate. Până și fochiștii aleg posturile în administrație, unde salariul este mult mai motivant.

 

”Ne-ar ajuta foarte mult în condițiile în care avem șapte clădiri monument istoric, plus investiții reabilitări, avem foarte mult nevoie de acest personal de specialitate. Problema este că nu se înscrie nimeni la concurs din cauza grilei de salarizare care este mult sub ceea ce se practică, de pildă, în administrație. Ne pleacă fochiști, acum ceva timp au plecat la Consiliul Județean, unde salariul era cu 50% mai mare”,

Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani

 

Dintr-o organigramă cu 55 de angajați, sunt ocupate 49 de posturi în cele nouă secții ale Muzeului Județean. Asta în condițiile în care, de pildă, în muzeele din județul Suceava activează peste 160 de angajați.

 

”Situația grea a fost dintotdeauna grea pentru instituțiile de cultură, din punctul de vedere al finanțării. Avem multe posturi vacante la ora actuală, din cauza demisiilor, dar și a faptului că nu reușim să găsim persoane care să vină la salarii foarte mici”,

 Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani

 

Din păcate, neadaptarea grilei de salarizare la nivel național face ca segmentul cultural să fie unul prost plătit și neinteresant pentru absolvenții de studii superioare sau de studii de specialitate.

 

 

Salariile sunt pe aceeași grilă pentru muzeele județene, în schimb la nivel de muzee naționale lucrurile stau puțin mai bine, ”acolo unde s-a reușit, chiar forțând un pic nota, să acorde acele sporuri de condiții vătămătoare”, spune Aurel Melniciuc.

 

Viitorul nu sună deloc bine, statul nu dă semne de îngrijorare atunci când vine vorba de cultură.

 

”Deocamdată nu avem altă soluție, doar dacă se face la nivel național o reașezare a grilelor de salarizare. Care din păcate, și așa mici, au fost blocate majorările”,

Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani

 

Procesul atestării ca muzeu de importanță națională este unul de durată, care necesită multă birocrație. Și care, din păcate, nu va rezolva nici el mare lucru. Asta deoarece un procent de 15% în plus la un salariu mic nu va fi cu mult mai motivant.

 

”Nu este suficient, dar este un pas în plus, pentru colegii noștri merită să facem acest lucru, pe care l-am și demarat deja”,

Aurel Melniciuc, manager Muzeul Județean de Istorie Botoșani

 

loading...
La două zile după ce s-a aflat că CJ-ul a tăiat finanțarea revistei de cultură, un om de afaceri a virat fundației banii pe tot anul 
Război și pe Eminescu! Revista de tradiție dedicată poetului nepereche, cu finanțarea tăiată după mai bine de un deceniu, în urma unor reclamații (ne)cunoscute

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Juriștii arestați pentru practicarea (ne)legală a avocaturii, achitați după 8 ani: Sechestre de sute de mii ridicate, li se dau înapoi inclusiv ștampilele și... capsatoarele 
După opt ani de la arestare și mai bine de cinci ani de la data înregistrării la instanță, Tribunalul Suceava s-a pronunțat în dosarul privitor la ”Baroul Bota”. Magistrații din județul vecin au achitat pe linie toți inculpații pentru exercitarea fără drept a meseriei de avocat. 
Zeci de botoșăneni cu banii furați de pe carduri după anunțuri pe OLX! Hackerii bănuiți că sunt din străinătate
S-au întâmplat o sumedenie de cazuri la Botoșani, cu înșelătorii în urma unor anunțuri publicate pe rețeaua OLX sau Autovit. Botoșănenii păgubiți au depus plângeri la Poliție, după ce au rămas fără sume cuprinse între 300 și 3.000 de lei, bani care au dispărut de pe cardurile bancare.
Șefa DSP sunată la 1 noaptea pentru un copil ținut până dimineață, într-un container, cu febră și convulsii
Medicul Monica Adăscăliței, care are și calitatea de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), a relatat un incident de la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Botoșani, în care a fost implicată.
Polițiști, doar cu BAC-ul luat: Sute de posturi disponibile, revoltă printre sindicaliști: Este o nedreptate
Poliția Română face angajări masive în această perioadă fiind disponibile în toată țara 412 posturi. Dintre acestea, 10 sunt la Botoșani.
Barosanii care-și bat joc de oraș: Cartier lăsat trei zile fără apă, șefii au plecat la făcut poze! / Oameni certați că au îndrăznit să sune la presă – VIDEO
De câteva zile mii de botoșăneni care locuiesc în zona Împărat Traian trebuie să îndure un disconfort ridicat din cauza unor avarii la rețeaua de apă a orașului. Ceilalți care nu locuiesc în zonă, au resimțit și ei acest disconfort, prin ambuteiajele din trafic, având în vedere că un tronson de drum a fost blocat pentru remedierea avariei. Pe o altă stradă, sunt familii care nu au apă de o lună. Cu ce credeți că se ocupă șefii de la „Apă”? Unul se odihnește în al doilea concediu din acest an, celălalt era ocupat să facă poze la exercițiul pompierilor.
Mihai Sârbu dat afară din funcția de manager al Filarmonicii Botoșani!
După mai bine de trei luni de la evaluarea anuală care s-a finalizat cu o notă insuficientă pentru a-i oferi continuitate pe postul de manager, Mihai Sârbu părăsește biroul de conducere.
Dosare penale trimise în plic pentru botoșănenii care au mințit în lock-down
La mai bine de un an de zile de când România a fost închisă la propriu timp de trei luni de zile, unii botoșănenii sunt prinși de lungul braț al...sistemului. Mai multe persoane au aflat recent că au întocmite dosare penale pe numele lor, deoarece ar fi mințit anul trecut, în lock-down.
TREI SĂPTĂMÂNI fără apă în municipiu! Botoșăneni lăsați în voia sorții, directorul a aflat de problema lor de la jurnaliști – VIDEO & FOTOGALERIE
De pe data de 20 august în jur de 10 familii care locuiesc pe strada Codrului din municipiul Botoșani ar fi rămas fără apă la robinete. Și nici în prezent furnizarea acestui serviciu nu a fost reluată.
Proiect de 9 milioane de euro pentru municipiul Botoșani, la compania care revine în „joc” pe piața de servicii publice
Este de fapt o finanțare europeană, o sumă consistentă care va avea un impact direct asupra locuitorilor municipiului reședință, prin asigurarea unui grad ridicat de confort pentru unități esențiale. În același timp, și vistieria municipală va fi degrevată de o serie de cheltuieli substanțiale.
Loading...
Școala cu ochii minții: Eleva cu probleme de vedere pe care mama nu voia s-o dea la școală și care a ajuns profesor pentru copiii cu deficiențe vizuale
Copii cu deficiențe vizuale, părinți ai acestora, profesori de școală specială și reprezentanți ai autorităților care încearcă să îi ajute și pe unii și pe ceilalți s-au întâlnit joi la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru a discuta ”Despre creșterea și educarea copiilor cu deficiențe vizuale”.
Dan Nechifor împins de pe fotoliul de prefect, un tânăr om de afaceri pregătit să-i ia locul
Valul de schimbări de prefecți și subprefecți USR-PLUS demarat de premierul Florin Cîțu în decursul zilei de joi, 9 septembrie 2021, ar putea continua la Botoșani și cu schimbarea prefectului PNL.
SCANDAL monstru în Primărie! Flutur a acuzat PSD-iștii de tranzacții mafiote, viceprimarul Buhăianu a cerut test pentru alcoolemie – VIDEO
Atmosfera din Consiliul Local Botoșani a început să se degradeze undeva prin anul 2012, imediat după ruperea Uniunii Social Liberale (USL), cu un fost primar Ovidiu Portariuc care a avut în majoritatea mandatului un plen potrivnic politic, preocupat mai degrabă să presare frâne. În ani și mandate, această dezlănțuire de maidan s-a perpetuat și s-a ajuns la stadiul în care statutul de consilier local aproape că nu mai impune niciun fel de respect. Limbajul folosit și modul în care au loc ședințele de Consiliu Local seamănă izbitor cu discuțiile din cartierele mărginașe.
Compania orașului care rămâne fără niciun fel de șef, NIMENI nu vrea să fie acolo director
În mai puțin de o săptămână, una dintre societățile orașului va rămâne fără nicio persoană care să exercite atribuții de conducere.
Zmeul cu BMW a scăpat nepedepsit după cascadoriile teribiliste din municipiu: mașina nu era a lui, doar s-a dat în spectacol – VIDEO
La începutul lunii august autoturismul BMW cu numere de Galați a deranjat în mai multe rânduri participanții la trafic sau pietonii după o serie de manevre vecine cu inconștiența făcute pe străzile orașului.
Loading...
Ioan Cobâlă, uriașul blând, Cetățean de Onoare o săptămână: Artiștii mor acolo unde viața i-a așezat să facă minuni / Nu-i luați din rostul lor!
Artist remarcabil, dirijor profesionist, compozitor inspirat, un muzician complex dublat de o generozitate rară. Nu a căutat niciodată să epateze în fața publicului, nu a cerșit aplauze, dar a câștigat dintotdeauna inima fiecărui spectator. Nuanța fermecător muzica, își conducea magistral orchestra.
Scandal într-un centru de testare după o așteptare de două ore și jumătate: Faceți pe-a deșteaptaVIDEO
Un botoșănean nemulțumit de calitatea serviciilor oferite de o clinică de testare din municipiul Botoșani a încărcat un video pe YouTube pentru a arăta „bătaia de joc la care a fost supus”.
Federovici și Șoptică, pace politică de aproape 3 milioane de euro pe la spatele prefectului Dan Nechifor – VIDEO / DOCUMENT
Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, s-a întâlnit cu președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, pentru a găsi soluții la o problemă care afectează întreg județul. Dincolo de putere sau opoziție, cei doi lideri botoșăneni au lăsat deoparte patimile și s-au așezat la masa negocierilor, așa cum de altfel așteaptă de la ei cetățenii care i-au votat.
PLÂNGERE la Poliție pentru o escroacă ce oferă premii prin telefon și dă întâlniri în locuri publice – CUM s-a terminat la Botoșani
O femeie din municipiu a fost apelată la telefon de o „zână” care, extrem de amabilă, a anunțat-o că este fericita câștigătoare a unui premiu care consta în produse de curățenie sau igienă corporală. Doar că doamna din Botoșani NU participase niciodată la niciun concurs și nici nu era o clientă frecventă a magazinelor online.
O firmă fantomă condusă de o femeie a cerut un teren de la Primărie: Voi depune personal o plângere penală împotriva administratorilor
O situație gravă a ieșit la iveală în ședința ordinară de Consiliu Local care a avut loc luni, una extrem de aglomerată din punctul de vedere al proiectelor aflate în dezbatere.
Se poate și așa: Adolescentă din oraș cu mii de urmăritori pe rețelele sociale adunați din cititul cărților - Părinții mei mi-au povestit că, pe timpul comunismului, nu se găseau cărți ca acum - VIDEO & FOTOGALERIE
În a doua lună a anului 2022 urmează să atingă vârsta care-i permite să-și scoată buletinul. Adolescenta din municipiul Botoșani a doborât un frumos record și a atins un grad de notorietate de apreciat pentru vârsta ei. Iar asta fără a-și dezvălui anumite părți din corp, în vremuri în care, de cele mai multe ori, fetele cât mai dezbrăcate par să aibă succes.
Să îl angajați pe Budai....că el în trecut a avut mai multe activități...șofer, contabil.. poate se baga și pe la voi ...
21 iunie 2021, 11:57
Mimezi interesul pentru salariile angajaților când știe toată lumea că te interesează doar buzunarul tău și că s-au pierdut niște sporuri chiar din vina ta. Cum nu sunt specialiști, nu ai făcut din șofer consevator? Nu ai restaurator ceramică? Nici n-o să ai pentru că este postul de pe care ai plecat tu și pe durată determinată nu vine unul deja școlit, doar în cazul în care nu ți-ai propus să fii director pe viață.
21 iunie 2021, 09:06
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am observat că cea mai mare problemă ridicată este lipsa unor locuri de joacă, solicitare care se repetă în cadrul tuturor întâlnirilor la care am participat. Pe această cale, fac un apel public către toți cetățenii care ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
24 septembrie 2021
EUR
Euro
4.9491 lei
USD
Dolarul SUA
4.2167 lei
CHF
Francul elveţian
4.5700 lei
GBP
Lira sterlină
5.7803 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8196 lei
XAU
Gramul de aur
237.8628 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2386 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3887 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0651 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3246 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1949 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.7 o C
Dorohoi
16.0 o C
Bucecea
17.1 o C
Darabani
14.9 o C
Saveni
16.1 o C
Ştefăneşti
20.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.