Știrea zilei
Jecmăneală politică pe fondul de rezervă al Guvernului! Primarii comunali ai PNL „au ras” milioane de euro, primarii PSD de Botoșani și Dorohoi - zero lei și zero bani – TABEL

„Banii au fost acordați indiferent de culoarea politică”.

Este afirmația ministrului Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, în contextul alocării sumei de peste 1 miliard de lei către unitățile administrativ teritoriale din România. Afirmația are doar rolul „de a da bine” la televizor sau în ziare pentru că, în realitate, împărțeala banilor a fost 100% politică.

Județul Botoșani – 78 de unități administrativ-teritoriale.

 

În urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020, configurația politică a primarilor arată astfel:

 • PSD – 43 de primării
 • PNL – 28 de primării
 • Pro România – 2 primării
 • USR – 1 primărie
 • ALDE – 1 primărie
 • PMP – 1 primărie
 • Independent - 2

 

Hotărârea privind repartizarea sumelor din fondul de rezervă al Guvernului liberal indică foarte clar că sumele consistente au fost direcționate către primăriile conduse de PNL-iști. Care sunt însă undeva la o treime din totalul UAT-urilor botoșănene.

 

Mai bine de jumătate dintre comunități au fost vitregite la repartizarea banilor. Și nu neapărat primarii, ci oamenii care trăiesc în localități care nu corespund cu actuala guvernare.

 

Cât s-a alocat la nivel național

 

Revenind la cifre, Guvernul a alocat miercuri, 6 octombrie 2021, suma de 1.010.966.000 lei către 2.756 de administrații locale din România.

 

 „Proiectele locale trebuie finalizate, ele trebuie să servească aceste comunități locale. Prin măsura adoptată astăzi, ne asigurăm că investițiile pentru care au fost cheltuiți bani publici nu vor rămâne neterminate”,

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.

 

 

Din județul Botoșani au primit fonduri 69 de unități administrativ-teritoriale.

 

10 primării,

printre care Botoșani, municipiul reședință, precum și cel de-al doilea municipiu au primit... zero lei.

 

Nume primărieNume primarPartid
Botoșani Cosmin Andrei PSD 
DorohoiDorin AlexandrescuPSD 
Brăești Adrian Nistor Pro România
Concești Costel Nazare Independent
Dimăcheni Marinel Moruz USR 
DobârceniDorel BunducPSD
HavârnaRodica BaltăPSD 
Mitoc Ioan GalițPSD
Românești Dumitru BuzoianuALDE
Sulița George PopescuPMP

 

„Este o sfidare la adresa românilor”

 

„Superman și-a pregătit campania electorală și astăzi vedem efectele. Din păcate pentru noi, a câștigat competiția internă, dar cu prețul sacrificării comunităților care au votat primari PSD. Sumele sunt direcționate, așa cum a intuit toată lumea, către primarii PNL pentru voturile din congres și astăzi se văd rezultatele. Iar cele mai mari UAT-uri, Botoșani, Dorohoi, precum și comunele cu primari PSD nu au primit bani. Este un gest revoltător, o sfidare la adresa românilor care dincolo de opțiunile politice sunt sacrificați pentru interesele de partid. Consider că parlamentarii au avut dreptate când ieri (alaltăieri) l-au trimis acasă pe Superman din Guvern”,

Cosmin Andrei, primar Botoșani

 

Edilul din municipiul reședință arată că prin această atribuire de fonduri se bifează o nouă premieră negativă întrucât: „Niciodată PSD nu a făcut o repartiție financiară fără a aloca sume primarilor de opoziție, din respect pentru comunitatea locală”.

 

NECESARUL Primăriei Botoșani 

 

Primăria Botoșani a solicitat un total de 21.195.000 lei din fondul de rezervă al Guvernului, după cum urmează:

 

 • 2 milioane pentru Biserica Sfântul Gheorghe
 • 500.000 de lei pentru creșa din cartierul ANL Cișmea
 • Cofinanțare pentru cinci investiții  derulate prin PNDL în sumă totală de 1,6 milioane lei: autorizare la incendiu Școala 7, relocarea Grădiniței 24, lucrări pentru autorizare la incendiu Seminarul Teologic, autorizare la incendiu liceele Elie Radu și Alexandru cel Bun.
 • Pentru cheltuieli salariale suma de 5.190.000 de lei, din care 4,2 pentru salariații din cultură și 922.000 de lei pentru însoțitorii persoanelor cu handicap
 • 2,1 milioane pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap
 • 1 milion pentru salubritate și iluminat public
 • 8,2 milioane lei pentru subvenție energie termică, subvenție pentru transportul local al elevilor și compensații pentru transport local.

 

„Confirm, am primit zero lei”

 

Primăria Dorohoi a solicitat ajutor financiar de la Guvern mai ales pentru confinanțări pentru proiecte europene.

 

„Confirm că am primit zero lei. Am solicitat pentru cofinanțare proiecte europene și, din păcate, acesta este rezultatul. Noi acum în Dorohoi avem în implementare și vom implementa proiecte de 2.000 de miliarde lei vechi și având în vedere creșterile care au fost de prețuri și cheltuielile neeligibile, am solicitat într-adevăr sume din fondul de rezervă al Guvernului. Și nu am primit. Am solicitat în jur de 2 milioane lei. Am solicitat mai mult pentru că sunt și alte tipuri de cheltuieli care se pretau a fi cerute, dar în special pentru proiecte europene”.

 

„Poate e numai o tranșă și o să se mai dea bani. Nu am primit acești bani, dar ieri au fost aprobate pentru Dorohoi 40 de milioane lei din proiecte europene, accesați de Primărie. Iar banii pe care-i ceream din fondul de rezervă, erau tocmai pentru susținerea acestor proiecte europene. Dar probabil că o să facem un credit bancar, vom face un împrumut pentru că nu poți să pierzi asemenea sume importante și ne vom descurca într-un mod sau altul”,

Dorin Alexandrescu, primar Dorohoi

 

 

Pentru finanțarea unor cheltuieli urgente pentru funcționarea unităților administrativ-teritoriale din județul Botoșani, s-a cerut în total de la Executiv 208.332.000 lei. Sumele au fost centralizate de Prefectura Botoșani, iar săptămâna trecută, într-o conferință de presă, prefectul Dan Nechifor a declarat că solicitările au fost înaintate Guvernului României.

 

19.629.000 lei,

a primit județul Botoșani, deci mai puțin de 10% din ceea ce s-a cerut.

 

Cea mai mare sumă a fost repartizată către Consiliul Județean, în cuantum de 4.629.000 lei, mare parte din bani fiind direcționați spre asistența socială și protecția copilului.

 

Oficial, criteriile de atribuire a fondurilor au avut la bază faptul că, ”sumele alocate din unele surse ale bugetului de stat au fost insuficiente încă de la începutul anului 2021, iar sursele proprii provenite din cote pe impozitul pe venit și taxe locale nu pot acoperi minimul de cheltuieli necesare desfășurării în condiții normale a activităților”.

 

Cât a primit urbanul

 

Municipiul Botoșani – PSD – 0 lei

Municipiul Dorohoi – PSD – 0 lei

Orașul Bucecea – PSD – 100.000 lei

Orașul Darabani – PNL – 600.000 lei

Orașul Flămânzi – PNL - 1.000.000 lei

Orașul Săveni – PSD - 100.000 lei

Orașul Ștefănești – PNL – 550.000 lei

 

Cele mai mari sume la comune:

 

 1. Comuna Mihai Eminescu – PNL – 750.000 lei
 2. Comuna Cristești – PNL – 600.000 lei
 3. Comuna Păltiniș – PNL – 550.000 lei
 4. Comunele Călărași (PNL), Ibănești (PNL), Tudora (PNL) – 500.000 lei
 5. Comuna Durnești (PNL), Răchiți (PNL), Ungureni (PNL) – 450.000 lei
 6. Comunele Coțușca (PNL), Frumușica (PNL), Leorda (PNL), Pomârla (PNL), Stăuceni (PNL) – 400.000 lei
 7. Comunele Albești (PNL), Cândești (PNL), Copălău (PNL), Corlăteni (PNL), Cristinești (PNL), Hănești (PNL), Nicșeni  (PNL) – 350.000 lei
 8. Comunele Blândești (PNL), Rădăuți – Prut (PNL) – 300.000 lei
 9. Comunele Ripiceni (PNL), Suharău (independent) – 250.000 lei
 10. Comuna Bălușeni (PSD) – 200.000 lei

 

Se lasă cu plângeri penale?

 

Cele mai mici sume, de 50.000 de lei, au ajuns la primăriile de altă coloratură politică decât cea liberală și anume: Adășeni, Avrămeni, Cordăreni, Corni, Coșula, Curtești, Dersca, Drăgușeni, Hilișeu – Horia, Hlipiceni, Hudești, Lozna, Lunca, Manoleasa, Mihălășeni, Mileanca, Prăjeni, Răuseni, Roma, Santa Mare, Șendriceni, Știubieni, Todireni, Trușești, Unțeni, Văculești, Vârfu Câmpului, Viișoara, Vlădeni, Vlăsinești și Vorona.

 

Majoritatea sunt conduse, bineînțeles, de primari PSD. 

 

A luat poziție publică față de alocarea discreționară a banilor din fondul de rezervă al Guvernului inclusiv președintele PSD, Marcel Ciolacu, care a arătat că va iniția plângeri penale care îi vizează pe toţi demnitarii implicaţi în decizia guvernului de a aloca „discreţionar” bani din fondul de rezervă.

 

loading...
Sunt neconstituționale! Botoșăneanca poporului dărâmă proiectele Guvernului de pedepsire a nevaccinaților: Discriminare și interzicerea dreptului la muncă
Federovici și Șoptică, pace politică de aproape 3 milioane de euro pe la spatele prefectului Dan Nechifor – VIDEO / DOCUMENT

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Sute de oameni l-au omagiat de Ioan Cobâlă, o propunere de la Iași ”adoptată” pe loc de oficialii județeni, ”Rapsozii Botoșanilor” își schimbă numele – GALERIE FOTO&VIDEO
O seară încărcată de emoție, de muzică, dar și o seară în care tristețea s-a strecurat printre aplauze. O sală plină, ca în vremurile bune. Chipul blând al lui Ioan Cobâlă le-a amintit tuturor că arta și valoarea dăinuiesc și dincolo de moarte.
Surpriză la concursul de la Direcția Sanitară – Veterinară, o fostă șefă din Prefectură îl contracandidează pe Mihai
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) organizează în luna decembrie concursuri pentru ocuparea funcției de director executiv la trei sferturi dintre direcțiile din țară. Printre acestea se regăsește și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.
Cea mai mare clădire de birouri din Botoșani, pe cale să fie lăsată fără parcare – DOCUMENT
Consilierii locali dezbat în ședința ordinară de vineri un proiect de hotărâre privind rezilierea contractului de asociere dintre Primăria Botoșani și SC Vegastel SRL. Adoptarea acestuia ar lăsa clădirea de birouri din strada Teatrului fără parcare.
Mare tragedie mare: consilierii au dat copy-paste la un proiect și au tăiat fără să vrea indemnizațiile administratorilor de la ”Apă”
Întrunit la mijlocul săptămânii în ședință ordinară, plenul Consiliului Județean a dezbătut din nou un proiect privind stabilirea indemnizațiilor membrilor Consiliului de Administrație de la SC Nova Apaserv SA. Și asta după ce în octombrie au votat un proiect pe aceeași temă.
Scrutin cu scandal la Corpul Polițiștilor, se pregătește un nou proces cu acuzații grave: ”Alegerile au fost din nou fraudate”
La doi ani după ce alegerile de la Consiliul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) au fost definitiv anulate de instanță în urma unei contestații depusă de unul dintre candidații la funcția de președinte, povestea s-ar putea repeta.
Răzbunare din amor! Un botoșănean pe nume Ion și-a evacuat soția cu executorul, după 5 ani l-a executat și ea pe el – GALERIE FOTO & VIDEO
O căsnicie care a durat 15 ani și din care a rezultat un copil. Doi adulți a căror dragoste a ars extrem de repede și a lăsat în loc o ură pură și o dorință uriașă de a-și produce rău reciproc. Doi oameni care n-au reușit să treacă peste despărțire au sfârșit prin a se executa unul pe altul, fiecare cu propriul executor judecătoresc. După o serie de procese care s-au apropiat de limita ilarului.
Deputații botoșăneni amenințați și hărțuiți prin telefon înaintea votului pentru certificatul verde: Îți dăm foc ție și familiei tale / Veți plăti personal pentru astaFOTO mesaje
„Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine”.Abraham Lincoln
Capcană macabră pe un drum din Botoșani: O șoferiță, la un pas de nenorocire - FOTO & VIDEO
O glumă proastă putea să producă o tragedie pe un drum din județul Botoșani. Din fericire, totul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Profesor de la AT Laurian la mitingul antivaccin: Pot să ducă chiar la război civil / Vor ajunge să realizeze lagăre / Erau acele practici ale vânzării și cumpărării de negri VIDEO & GALERIE FOTO
Deși organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), mitingul împotriva impunerii certificatului verde, care a avut loc duminica trecută la Botoșani, a avut în prim plan un cadru didactic prezentat ca provenind din societatea civilă.
Loading...
Nova Apaserv cu datorii de 1 milion de euro la energie electrică! E.ON a renunțat la contract, județul la un pas să rămână fără apă
Încetarea relațiilor contractuale între cei doi operatori s-a produs în urmă cu o săptămână, când SC Nova Apaserv SA s-a regăsit în situația în care a trebuit să caute în regim de urgență alt furnizor.Neoficial, ordinul de întrerupere a furnizării energiei electrice pentru compania de apă ar fi venit tocmai din Germania.
Tomograful de 1 milion de euro a ajuns la Botoșani, s-a spart un perete ca să fie băgat în spital - VIDEO & GALERIE FOTO
Un computer tomograf similar, din punctul de vedere al performanței, mai există la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași.La Botoșani, acest CT, care a costat 1 milion de euro, a fost achiziționat la Spitalul de Pneumoftiziologie care se află în subordinea Primăriei Botoșani.
Elevul viitor arhitect care a redesenat profesionist bijuteria arhitectonică a orașului în speranța că va fi în sfârșit reabilitată – FOTOGALERIE
Din pasiune pentru arhitectură și frumos, un elev de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” a redesenat profesionist fațada și partea din spate a Casei Silion.
Disperare la Botoșani Shopping Center, certificatul verde lasă comercianții fără clienți – Nu avem bani de salarii GALERIE FOTO
Impunerea certificatului verde la intrarea în centrele comerciale are un efect devastator asupra galeriei comerciale din Botoșani Shopping Center. Unii directori și angajați din complexul de pe strada Sucevei se plâng că au rămas fără cea mai mare parte a clienților și că nu mai pot suporta nici măcar cheltuielile esențiale.
„Părintele actelor” din Primăria Botoșani la un pas de retragere din activitate, o doamnă i-ar putea lua locul
Este unul dintre cei mai longevivi și experimentați șefi din administrația publică botoșăneană.În spatele său se află o carieră de aproximativ 25 de ani în Primăria Botoșani.
Loading...
Instituția publică din centrul orașului (ne)cunoscută publicului! Este UNICĂ în România și a fost construită după modelul Peugeot
În centrul orașului, prinsă parcă la mijlocul unor instituții publice cu adresabilitate extrem de mare, se află o unitate de stat care este unică în România.Nu este una dintre acele unități în care ușa să fie deschisă zilnic de sute de persoane și se adresează unui segment profesional mai restrâns, însă extrem de important pentru bunul mers al economiei locale și naționale.
În pat cu dușmanul: Șoptică vs Federovici, Nechifor vs Andrei - PSD + PNL e... aproape dragoste la Botoșani
Din vară s-a tot zvonit că liberalii ar putea apela la voturile pesediștilor, însă doar prin culise s-a vorbit despre asta. Oficial, președintele țării a avut ani la rând o campanie agresivă împotriva PSD-ului. Iar președintele PNL, Florin Cîțu, declara pe 25 septembrie 2021: ”Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie «Votaţi PSD!». Cum aş putea, când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD”.
Sînziana Secrieru se întoarce pe cai mari în PNL
În 2016 din cauza modului în care au fost făcute listele pentru alegerile locale, Sînziana Secrieru se retrăgea din primele rânduri ale PNL Botoșani pentru a rămâne pentru o perioadă de 5 ani, în linia a doua.Până pe 5 noiembrie 2021.
COȘMAR în județ, drumurile sunt în șantier, circulația e un chin - STADIUL anunțat de constructori pe drumul strategic – GALERIE FOTO & VIDEO
O deplasare către o comună a județului Botoșani care în trecut, chiar în condițiile proaste ale carosabilului, era făcută într-un interval de 60 de minute, acum aproape că s-a triplat ca timp.Iar un astfel de exemplu poate fi distanța dintre municipiul reședință și comuna Hlipiceni, cei aproape 50 de kilometri fiind parcurși în aproape trei ore.
Trei sferturi dintre medicii de la „Mavromati” s-au imunizat, mai sunt unii care nu cred în virus și vaccin: Este o rușine
A trecut aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare și tot mai mulți medici încep să se vaccineze. 
Bătaie pe posturile de directori la colegiile și liceele cele mai bune din Botoșani, avalanșă de candidați la ”Eminescu”, ”Laurian” și nu numai
Concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct în unitățile de învățământ din județul Botoșani intră în scurt timp în etapa cu numărul 2. Concurența este una acerbă, existând licee unde pentru două posturi sunt depuse în total nouă candidaturi.
Suferintza mare printre asistatii sociali si babele analfabete ,alegatorii P$$$D!!!
8 octombrie 2021, 12:30
Mi se pare corect.Ciuma rosie inseamna saracie si prostie si e normal sa ia praful de pe toba si gaura de la covrig.
8 octombrie 2021, 11:01
Cu Colacul în frunte PSD-ul va dispare, este cel mai neputincios președinte pe care la avut partidul, singurii care fac opoziție în Parlament sunt cei de la AUR.
8 octombrie 2021, 08:24
Psd-ul își dorește declarat sa stea în opoziție pana în 2024 și sa revină la guvernare pe erodarea pnl; pana atunci, primarii PSD își merita soarta, vor sta cu mana intinsa
8 octombrie 2021, 08:00
In urma cu doi ani, pe 14 octombrie 2019, înaintea moțiunii de cenzura,dancila făcea fix același lucru: aloca bani uat-urilor din BT conduse de psd și zero fonduri pentru restul. asa ca o sa rog dnii de la psd sa se uite în propria ograda înainte sa critice. Aveți link la text.Din păcate, punând în oglinda cele doua articole de ziar, putem trage o concluzie: dragi politicieni, pe toți va doare-n cur de oameni, voi lucrați pentru voi și pentru partide.https://botosaneanul.ro/ancheta-saptamanii/27-de-milioane-de-euro-poate-cea-mai-mare-mita-politica-din-istoria-judetului-data-inaintea-motiunii-si-a-campaniei-electorale/
8 octombrie 2021, 07:52
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Mă pregătesc cu emoție pentru ziua de întâi decembrie, singura zi din an în care mai creez poezie. Dacă înainte scriam constant, acum ce mi-a rămas e această zi în care îmi amintesc și reînvii conglomeratul unic de tră ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9487 lei
USD
Dolarul SUA
4.3767 lei
CHF
Francul elveţian
4.7595 lei
GBP
Lira sterlină
5.8121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8642 lei
XAU
Gramul de aur
249.2179 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2460 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3605 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0868 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4089 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1948 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.0 o C
Dorohoi
0.5 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
-2.2 o C
Saveni
0.6 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.