Știrea zilei
Ioan Cobâlă, uriașul blând, Cetățean de Onoare o săptămână: Artiștii mor acolo unde viața i-a așezat să facă minuni / Nu-i luați din rostul lor!

Artist remarcabil, dirijor profesionist, compozitor inspirat, un muzician complex dublat de o generozitate rară. Nu a căutat niciodată să epateze în fața publicului, nu a cerșit aplauze, dar a câștigat dintotdeauna inima fiecărui spectator. Nuanța fermecător muzica, își conducea magistral orchestra.

Despre oamenii mari știm cel mai puțin. Despre oamenii blânzi te apropii greu pentru că poartă cu ei o smerenie și o discreție care uneori se transformă în platoșă de netrecut.

 

Ioan Cobâlă a fost un uriaș blând, omul care în timp a devenit o instituție. A fost un artist național care a dus folclorul românesc în întreaga lume. Iar România i-a stat la picioare, l-a aplaudat îndelung.

 

Doar acasă, la Botoșani, a fost dat jos de pe scenă. A tăcut și s-a retras în singurătate. A tăcut din decență și cu înțelepciunea omului care știe că nimeni nu îi poate lua dragostea pentru muzică.

 

Pentru botoșăneni, însă, Ioan Cobâlă a rămas artistul complet.

 

 

O săptămână Cetățean de Onoare

 

A durat mult, nepermis de mult, până când și administrația să îi ofere respectul cuvenit. Un titlu de Cetățean de Onoare venit însă foarte târziu și acordat nu așa cum marele om de cultură ar fi meritat. Și ca târziul să fie și definitiv, Ioan Cobâlă a mai trăit o săptămână după ceremonia de înmânare a distincției.

 

Ioan Cobâlă a fost mai presus de toate un făuritor de talente. Avea darul și harul de a vedea dincolo de suprafața înșelătoare, dincolo de stângăciile unor artiști sau de bravările altora. Recunoștea calitatea de la primele sunete, de la primele acorduri.  

 

 

Talent de Drăgușeni

 

Născut pe 1 ianuarie 1947 la Drăgușeni, județul Botoșani, Ioan Cobâlă provine dintr-o familie care a cunoscut și greul, dar și bucuria. Mihai Cobâlă și femeia lui au crescut patru copii. Ioan era fiul cel mare, cu responsabilități și cu griji pentru frații mai mici.

 

Dar mai mult i-a plăcut copilului Ioan să cânte, inspirat și de muzica părintelui său, care duminica era lăutar în sat. Era un elev bun, sârguincios, nu numai la școala din Drăgușeni, ci și mai târziu, când a ajuns în școala din oraș, unde a și înființat un ansamblu folcloric. Deși nu s-a dat niciodată în lături când era vorba despre matematică…

 

După liceu s-a întors în sat, la Drăgușeni. S-a angajat ca profesor suplinitor de matematici. Nu a durat mult și în școala din sat a răsărit o orchestră de muzică populară. Acolo, la Drăgușeni, a decis Ioan Cobâlă că viitorul său va fi altul. A plecat la Iași, unde a trecut de examenul la Conservator. Din acel moment, Ioan Cobâlă și-a tratat cu profesionalism talentul, dar făcând din muzică nu o meserie, ci un mod de viață. 

 

 

 

 

Chemat la Botoșani

 

A absolvit Conservatorul ieșean la 27 de ani. A fost imediat angajat la Iași, la Ateneu. Unde, aproape inutil să mai spunem, a înființat o orchestră. Nu a stat prea mult pentru că, la Botoșani, era nevoie de un dirijor.

 

S-a întors la Botoșani, a preluat Rapsozii Botoșanilor și, pentru prima dată, a purces la o altfel de muncă: aceea de profesionalizare a orchestrei. A adus portative, a cules folclor autentic, a orchestrat și a împărțit cântece soliștilor, fiecăruia după potențial. A șlefuit talente, a crescut artiști, a ridicat și promovat valori.   

 

Munca și seriozitatea, perseverența și onestitatea cu care și-a tratat nu doar instrumentiștii sau soliștii, ci și colaboratorii, au făcut repede din Ioan Cobâlă un reper în muzica populară.

 

 

”Artiștii nu pot fi scoși la pensie”

 

Ioan Cobâlă a murit la 74 de ani. Încă în puterea creației, încă viu în spirit. Pensionat forțat prea devreme, scos din scenă de ușa din dos, Ioan Cobâlă a continuat să creeze, a dus mai departe muzica. A revenit pe scenă în urmă cu câțiva ani, dar durerea nu a dispărut.

 

Ozolin Dușa a rezumat în puține și dure cuvinte condiția artistului Ioan Cobâlă:

”…nu uitați cei care aveți în mâini, vremelnic, „pâinea și cuțitul” deciziei: artiștii nu pot fi scoși la pensie. Ei mor acolo unde viața i-a așezat să facă minuni. Nu-i luați din ROSTUL lor!”

 

 

”A depus pentru folclorul românesc o muncă inegalabilă”

 

Sunt mulți și celebri artiștii care îi datorează lui Ioan Cobâlă succesul. De la Laura Lavric, Sofia Vicoveanca, Daniela Condurache la Brîndușa Covalciuc Ciobanu, Elena Mândrescu, Petronela Rusu sau Dan Doboș.

 

Brândușa Covalciuc Ciobanu este dintre artiștii care – prin intermediul starpopular.ro – au transmis mesaje emoționante la plecarea în veșnicie a lui Ioan Cobâlă:

”Pentru întreaga Românie, pentru Botoșani în special și pentru noi, interpreții, plecarea maestrului Ioan Cobâlă dintre noi este o mare pierdere. A depus pentru folclorul românesc o muncă inegalabilă, a făcut ca folclorul botoșănean și românesc să răsune pe toate continentele. Orchestra Rapsozii Botoșanilor a fost în turnee peste tot în lume. Interpreții pe care i-a format sunt cunoscuți. Eu rămân un produs marca Ioan Cobâlă pentru că la 16 ani neîmpliniți am fost angajată solistă profesionistă la Orchestra Rapsozii Botoșanilor. Maestrul a  avut încredere în tineri întotdeauna, ca dovadă și acum la orchestră sunt interpreți tineri valoroși. A sprijinit tinerii. Anul trecut Maestrul Ioan Cobâlă a împlinit 50 de ani de activitate artistică și voia ca după pandemie să organizeze un spectacol așa cum merita dumnealui după atâta muncă. În urmă cu o săptămână a devenit Cetățean de Onoare, mă bucur că oficialitățile au reușit să îi ofere acest respect. A plecat la ceruri un om care a făcut și care va rămâne în istoria culturii botoșănene”.

 

Ioana Cobâlă Stewart-Jones, fiica artistului, a transmis că Ioan Cobâlă va fi condus pe ultimul drum în amiaza zilei de marți:

”Pentru toți cei care vor să-și ia rămas bun de la tatăl meu, maestrul Ioan Cobâlă, vă aduc la cunoștință că trupul neînsuflețit se află depus la Biserica Sf. Parascheva (Pietonalul Unirii), iar slujba de înmormântare va avea loc marți, 07.09.2021, ora 12:00”.

 

 

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească în pace!

 

loading...
Artistul Ioan Cobâlă a plecat la cele veșnice: Pierdem un reper, un mentor, un prieten, un om cu har și dar

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Dezvăluire LIVE - Cum a câștigat alegerile un politician de calibru: Mergeam la cumătrii neinvitat / Aveam câte patru-cinci nunți pe noapte VIDEO
Viceprimar la Sulița, vicepreședinte al Consiliului Județean, deputat, președinte al CJ și președinte al PNL Botoșani, acestea sunt cele mai înalte funcții pe care Florin Țurcanu le-a deținut în cariera sa politică. Invitat joi la Botoșăneanul TV, actualul vicepreședinte al filialei ALDE, a dezvăluit câteva din strategiile prin care a reușit să convingă oamenii să voteze partidul pe lista căruia a candidat.
Parcare supraetajată inaugurată de belgianul care deține Botoșani Shopping Center, primar și afaceriști! PLANURI pentru extinderea complexului pe un nou nivel, cu magazine ale brandurilor cunoscute – VIDEO & GALERIE FOTO
Hendrik Danneels, deținătorul Botoșani Shopping Center, a ajuns în municipiu în dimineața zilei de joi, 12 mai 2022, pentru a inaugura parcarea supraetajată ce a fost construită recent lângă complexul comercial.
Orașul unde oamenii cară lemne în apartamente ca să se încălzească, blocurile aduc a tancuri ruginite - VIDEO & GALERIE FOTO
Anul 2022: vremuri în care tehnologia ne duce virtual la capătul lumii.În realitatea noastră mioritică, nici vorbă de asemenea invenții. Oamenii încă se încălzesc la bloc făcând focul în sobe.
Două fetițe s-au bătut pe Pietonalul Unirii! S-au trântit pe jos și s-au tras de păr, cei din jur... filmau și încurajau – VIDEO
S-a întâmplat sâmbătă, 7 mai 2022, pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, cea mai frecventată zonă a orașului pentru promenadă.O zi frumoasă, cu soare și perfectă pentru tradiționala plimbare de pe pietonal alături de prieteni sau familie.
Când destinul se face sărbătoare: Angela Paveliuc-Olariu, un fenomen irepetabil sau despre bucuria de a trăi dăruind – GALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătorită în trei județe: Suceava, Iași și Botoșani. Iubită și admirată deopotrivă de tineri și de bătrâni, de țărani și de cercetători, de specialiști în diverse domenii, Angela Paveliuc-Olariu a devenit un reper în etnografie și nu numai.
Om de afaceri cu peste 2 milioane euro pe an, a plătit cotizația în avans la un partid după care a demisionat ca să nu fie dat afară - VIDEO
În 2020 a fost revelația alegerilor locale de la Botoșani. Aflat la prima candidatură din carieră, a reușit să obțină ca independent 1.531 de voturi în competiția pentru funcția de primar, clasându-se pe locul al patrulea, înaintea pretendenților de la unele partide, precum Pro România și ALDE.
400.000 de lei – Drumul spre Ipotești străjuit de o cruce de peste 20 de metri: Dacă tot se numește Dealul Crucii, atunci am hotărât să facem și acea cruce giganticăGALERIE FOTO
Șoseaua care face legătură între satul Ipotești și drumul național Botoșani – Dorohoi este străjuită de câteva zile de, probabil, cea mai mare cruce din județ. Construcția acesteia se apropie de final.
Clubul de handbal a intrat în FALIMENT: clinici, hoteluri, Federația de Handbal și chiar Poliția Locală LOVITE financiar
Povestea echipei de handbal care pentru un sezon a evoluat în cel mai înalt eșalon românesc al acestui sport s-a terminat brusc. După evenimentele incredibile de la sfârșitul anului trecut, când echipa nu a mai fost primită la un meci în Sala Polivalentă din cauza datoriilor, în primăvara acestui an clubul și-a cerut singur falimentul.
Poliția chemată pentru a da afară un salariat al Primăriei, de la locul de muncă: Bineînțeles că m-am dus la serviciu...VIDEO
S-a întâmplat la Botoșani într-o unitate de stat, marți, 3 mai 2022. Polițiștii au fost chemați să scoată un angajat de la locul de muncă, de unde a fost dat afară de șefi.
Loading...
Povestea unui copil captivat de doamna farmacistă... CUM au fost puse bazele lanțului de farmacii aflat de două decenii pe piața din Botoșani – VIDEO
Orice lucru bine făcut este bazat pe cunoaștere amestecată cu pasiune, muncă și perseverență. Anca Boldea, fondatoarea lanțului de farmacii care-i poartă numele, dezvăluie că, fără aceste aptitudini, succesul nu este unul garantat.
Direcție a Primăriei amendată de Garda de Mediu pentru un „cimitir” de rable ridicate de pe stradă și gunoaie aruncate aiurea - FOTOGALERIE
După ce anul trecut a amendat chiar Primăria Botoșani, în 2022 a venit rândul unei direcții a municipalității. Controlul a fost efectuat în cursul lunii aprilie, în urma unei sesizări care a fost depusă la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Botoșani.
Most Wanted de Botoșani: Doi de Marius și un Eugen, fugari după o tentativă de omor și țepe date oamenilor
Doar trei botoșăneni mai figurează pe lista Most Wanted a Poliției Române. Au încălcat legea în diferite moduri și sunt încă neprinși.
Rețele de socializare: Marea familie a prieteniei sau locul de întâlnire al semi-analfabeților și „experților”? – Oameni care nu știu să scrie românește erau mari virusologi VIDEO
Probabil că genul de persoană care comentează în necunoștință de cauză cu o dârzenie încăpățânată, care emană invariabil ură și care se pricepe aproape la orice domeniu, a existat dintotdeauna. Dar se manifesta în propriile cercuri de cunoscuți.Unul dintre dezavantajele rețelelor de socializare este probabil faptul că astfel de oameni și-au găsit locul perfect de întâlnire, cu alții asemenea lor.
Conducerea uneia dintre cele mai importante instituții de la Botoșani preluată de un funcționar cu carieră de peste 30 de ani - FOTOGALERIE
Unul dintre posturile de conducere de la o importantă instituție publică din Botoșani s-a eliberat înaintea sărbătorilor pascale.
Loading...
Botoșăneancă decedată în noaptea de Înviere! Autoritățile i-au sigilat ușa și au lăsat moarta în casă, de Paști - FOTOGALERIE
S-a întâmplat că femeia de 65 de ani a murit tocmai în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 aprilie 2022, adică de Înviere.Fiindcă nu avea rude și cine să o ducă la biserică, ușa i-a fost sigilată și moarta a fost lăsată în casă de Paști, până la găsirea unei soluții.
HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina, clopotele au răsunat în toate bisericile: Atenţia ne este îndreptată spre cei aflaţi în luptă fratricidă, spre cei care suferă, spre mai marii lumiiGALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătoarea Sfintelor Paști fără restricții, fără măști, fără distanțare socială. Hristos a Înviat, în acest an, în mii de inimi de botoșăneni veniți în biserici pentru a primi Lumină.
Minune? Preotul care timp de doi ani a intrat zi de zi în toate secțiile spitalului și nu s-a îmbolnăvit: S-o fi gândit Dumnezeu că are cineva treabă cu mine - VIDEO
Au fost la Botoșani preoți care în pandemie au contactat virusul, iar unii au făcut forme grave ale bolii, fiind nevoiți să stea în spital și apoi în concediI medicale câteva săptămânii. Unii s-au aflat aproape de moarte și cei dragi lor au făcut apel către credincioși să se roage pentru sănătatea lor.
Fără RESTRICȚII, după doi ani de pandemie – UNDE și CUM petrec aleșii de la Botoșani sărbătorile pascale
În urmă cu doi ani, sărbătorile pascale au provocat o importantă undă de șoc printre botoșăneni, dar și la nivel global.Întâlnirile cu familiile au fost interzise, iar preoții au fost cei care au dus Lumina Sfântă în casele botoșănenilor.
Șefa de instituție de la Botoșani care recunoaște că fără partid nu ar fi obținut funcția - VIDEO
Deși aproape întreg aparatul bugetar este politizat, încă există mulți șefi de instituție care continuă să susțină că ocupă funcțiile de conducere datorită competențelor profesionale, exclusiv.Există și profesioniști care recunosc faptul că, fără a fi membri ai vreunui partid, nu ar fi avut șansa de a ocupa funcții de conducere. Aceștia sunt însă extrem de puțini.
Misiune imposibilă: Ori face, ori nu face uriașul proiect cu liniile și tramvaiele noi, Primăria devine datoare vândută pe o mulțime de ani
Primarul Cosmin Andrei a discutat o oră cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, pentru a găsi o soluție de deblocare a proiectului privitor la infrastructura rutieră pentru circulația tramvaielor.Misiunea Primăriei a devenit deja imposibilă în condițiile în care la orizont s-a ivit un nou risc de corecții financiare uriașe care să fie aplicate orașului.
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu mergeam la cumătrii neinvitat. Aveam consilierii mei care îmi spuneau: vezi că am aflat că este botez la cutare. Și imediat mă duceam. La unii le era rușine să mă invite. Nu exista înmormântare într-o familie de liberali ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9474 lei
USD
Dolarul SUA
4.7141 lei
CHF
Francul elveţian
4.8270 lei
GBP
Lira sterlină
5.8404 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6881 lei
XAU
Gramul de aur
276.8333 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2466 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2792 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2954 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6722 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2001 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.6 o C
Dorohoi
17.7 o C
Bucecea
16.9 o C
Darabani
12.9 o C
Saveni
18.1 o C
Ştefăneşti
12.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.