Știrea zilei
Într-o atmosferă mai degrabă apăsătoare, Primăria a preluat Cinema Unirea, cu tot cu angajați, directorul în lacrimi – GALERIE FOTO & VIDEO

„Un moment istoric pentru oraș” l-a denumit primarul Cosmin Andrei, care a semnat protocolul de predare – primire. Pentru că vor exista voci care vor ieși public și vor clama meritul pentru Cătălin Flutur, primul care a ieșit public și a anunțat intenția de a construi la Botoșani un centru multicultural.

REMEMBER:

 

Eroul botoșănean din filmele premiate la Cannes, seară emoționantă la cinema: Dumnezeu să-mi dea zile să-mi văd orașul – VIDEO & GALERIE FOTO

Protest la Unirea, sute de oameni strânși la o tragedie: Împietrit de durere - VIDEO & GALERIE FOTO

Asalt pe covorul roșu la cinema, zeci de oameni rămași fără bilet la întâlnirea cu actorul care a jucat la Hollywood: Este o mare onoare pentru noi să fim aici - VIDEO & GALERIE FOTO

Filme premiate la Cannes 2019, prezentate la Cinema Unirea Botoșani - GALERIE FOTO

În premieră la Botoșani: ”Între chin și amin”, un film cutremurător despre moarte și Înviere în închisorile comuniste - FOTO & VIDEO

Trofeul filmului „Poziţia Copilului” aşteptat cu covor roşu la Botoşani

 

Sunt doar câteva dintre evenimentele importante ale filmului românesc sau european organizate la Botoșani, în unica locație care a făcut posibil acest lucru – Cinematograful Unirea. Grație directorului Viorel Hrițcu și a celor trei oameni cu care lucrează de peste 20 de ani și care au făcut posibile aceste manifestări. A fost întins covorul roșu peste care au pășit sute de cinefili botoșăneni, Botoșaniul a fost gazda unor „monștri sacri” ai filmului românesc. S-au consumat emoții puternice, s-a aplaudat, s-au „trăit” filme de calitate.

 

Cinemascoop Unirea rămâne pentru o bună parte a botoșănenilor o instituție monument, deși clădirea nu este clasificată în acest fel. Un amestec de nostalgie amestecată cu o bucurie simplă, trăită mai ales de generațiile anilor ’70 - ’80 care se bucurau la Unirea de filme cu sala arhiplină, fiind ocupate inclusiv spațiile de intrare-ieșire. Cinematograful Unirea era pe atunci unul dintre puținele locuri din Botoșani care ofereau bucurie sinceră. Și a dănuit în timp, mai degrabă cu greutăți.

 

4 august 2021

 

Cinematograful trece în subordinea Primăriei Botoșani.

 

Oficializarea preluării Cinemascop Unirea s-a consumat într-un sfert de oră. Primarul Cosmin Andrei s-a adresat reprezentanților RADEF - "RomâniaFilm", cărora le-a oferit toate asigurările necesare că filmul nu va „muri” în centrul civic al orașului. Viorel Hrițcu, directorul de la Cinema Unirea, s-a aflat alături de reprezentanții RADEF, în partea opusă a mesei s-au așezat șefii din Primăria Botoșani. Un colț al mesei a fost preferat de noul director al Teatrului Mihai Eminescu, instituția care i-a preluat pe ultimii angajați de la Unirea.

 

„Semnăm astăzi protocolul de predare-primire pentru Cinematograful Unirea pentru care s-au făcut demersuri din trecut, pentru a reda comunității acest cinematograf în acord cu așteptările pe care le au botoșănenii”, a arătat primarul Cosmin Andrei.

 

Cinematograful absorbit de teatru

 

Clădirea are în total 840 mp și o capacitate de puțin sub 500 de locuri. O condiție în semnarea protocolului de predare – primire a fost ca toți cei patru angajați să fie menținuți pe posturi.

 

„Cele patru persoane vor fi angajate ale Teatrului Mihai Eminescu, structură care a preluat acești colegi și consider că este potrivit ca acest cinematograf, în această etapă, să ajungă în administrarea și în coordonarea TME care poate da noi valențe activității și cu sprijinul Primăriei să îmbunătățim și clădirea pentru că este una dintre condiții. Trebuie să difuzăm film încă 15 ani și vom face acest lucru, iar în patru ani să asigurăm investiții necesare pentru reabilitarea, dotarea și modernizarea acestei clădiri”,

Cosmin Andrei, primar

 

Edilul-șef a vorbit însuflețit despre planurile sale de a realiza acel centru cultural în care filmul să se împletească cu concertele Filarmonicii de Stat Botoșani. Iar clădirea să devină casă și pentru artiștii de la filarmonică.

 

Un nou început cu bucurie și tristețe

 

Din partea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a fost împuternicit să semneze protocolul Victor Purice, director al Cinematografului „Mon Amour” din Piatra Neamț, un corespondent al lui Viorel Hrițcu în pasiunea pentru film.

 

„Eu sunt în postura în care am două măști, una în care mă bucur și una în care sunt trist. Pentru că având o activitate de 50 de ani într-un singur cinematograf, e normal, când pierzi ceva, parcă pleacă ceva din tine. Dar când ajungi și simți realitatea, că sunt oameni de bună credință care pot să facă ceva din puținele cinematografe care au mai rămas la România – Film nu ai decât să te bucuri”,

Victor Purice, manager Cinema „Mon Amour” Piatra Neamt, împuternicit RADEF

 

 

Perspectiva unui viitor necunoscut și experiențele cu alte cinematografe din alte județe preluate și ulterior desființate au făcut ca atmosfera din sală să fie mai degrabă una apăsătoare.

 

„Eu sunt Viorel de la cinema și de 20 de ani aștept luminița de la capătul tunelului. Astăzi avem lumină la Cinema. Spun din suflet chestia asta. Și prin bunătatea dvs., eu mă gândesc la investițiile care se vor face și mă bazez pe profesionalismul colegilor mei. Sigur putem face o treabă bună pentru comunitate. Și vreau să vă mulțumesc”, a spus și Viorel Hrițcu, directorul cinematografului.

 

Cinema Unirea a fost pus în funcțiune în 1977. Într-o viață de om de când funcționează, cu excepția perioadei de pandemie, a oferit câte cinci spectacole pe zi, unui public botoșănean avid de film.

 

„În decursul anilor, cinematograful a luat locul 1 pe țară de foarte multe ori, raportat la numărul de spectatori și încasări. Din punctul meu de vedere, om care am lucrat în cinematograf, eu văd cinematograful ca pe o artă. Un cinematograf care să fie inclus în programul european „Europa Cinema”, în care să rulăm film românesc și european și să ne bucurăm de premiere în general și să aducem toate festivalurile de film la Botoșani: Festivalului Filmului de la Cannes, Festivalului Filmului Evreiesc, Festivalul Filmului Rusesc...”

Viorel Hrițcu, director Cinematograful Unirea

 

Cu ochii în lacrimi...

 

Printre priorități, sunt necesare din partea municipalității intervenții la partea de acoperiș, unde sunt o serie de infiltrații, precum și o modernizare a grupurilor sanitare.

 

În camera de proiecții, care ar putea fi inclusă într-un muzeu cinematografic într-o eră a digitalizării, Viorel Hrițcu a vorbit cu sufletul în două: „noi am fost așa de necăjiți că aproape nu îndrăznesc să spun toate problemele și toate lucrurile. Așa, din inerție am făcut cum am putut, ne-am descurcat și ne-am descurcat și ne-am descurcat. Acum, în sărăcia în care am trăit, nici nu-mi dau seama ce aș putea să primesc”.

 

Știe că nu se va mai regăsi în situația în care să dea drumul la căldură doar două ore pe zi, iar cinematograful va intra în normalitatea firească: „sperăm ca acum să fie o chestie normală și firească și să fie cât trebuie”.

 

Și se dezvăluie în fața primarului: „când voi ieși la pensie, îmi doresc să trec pe aici, prin fața cinematografului. Și să fie deschis”. Dorința odată expusă, Viorel Hrițcu părăsește grăbit încăperea cu privirea încețoșată. Lupta sa pentru supraviețuire s-a încheiat, un nou capitol este deschis pentru cinematograful dintotdeauna al botoșănenilor.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
Cinema 3D cu șefă tinerică de la PSD, administrat de-o firmă care se ocupă de salubrizare - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Fără surprize la concurs: Soția unui șef de la PSD, manager pe un salariu de aproape 14.000 de lei   
Susținerea proiectului de management a avut loc miercuri, iar comisia de concurs a făcut public rezultatul.
Șoferiță de 28 de ani cu două dosare penale după ce Poliția i-a returnat permisul „din greșeală”
Tânăra botoșăneancă susține că este victima unui abuz din partea polițiștilor din orașul în care trăiește.
Iris Simfonic & Felicia Filip au umplut cerul cu stele la Filarmonică: valuri de lumini și sute de oameni în picioare – VIDEO & GALERIE FOTO
După ceva peste cinci ani, Cristi Minculescu a revenit sâmbătă seară pe scena de la Botoșani. Împreună cu chitariștii Valter Popa și Doru Borobeică, dar și alături de soprana Felicia Filip și de orchestra simfonică a Filarmonicii au electrizat publicul care a reacționat pe măsură, creând o atmosferă de vis.  
Peste 70 de botoșăneni ABANDONAȚI pe patul de spital, familia nu-i mai vrea acasă: Este dureros! VIDEO
Este un fenomen care și-a făcut loc la Botoșani, în liniște fără să fie atins de lupa societății.Sunt oameni cărora le-a fost răpit dreptul de a se bucura de cei dragi, chiar de membrii propriilor familii.
Se demolează în Primăverii, minoritarii s-au apucat de cărat fier vechi: În loc de mașini, din fostele garaje au răsărit fotolii, haine, scaune și chiar un pom de Crăciun – VIDEO & GALERIE FOTO
Botoșaniul începe în sfârșit să intre în rândul orașelor civilizate din România care renunță la garajele construite pe domeniul public. Realizând că nu au încotro, cetățenii care locuiesc în strada Primăverii au început să și le dărâme singuri pentru a profita de oferta Primăriei și a obține un loc de parcare.
DEZVĂLUIRI din interior: Respect din partea medicilor doar în cabinetele private, mai puțin și în Spitalul Județean – VIDEO
Căror pacienți nu li s-a întâmplat oare să dea în spitalul de stat peste un medic morocănos, nervos, ursuz și care a devenit brusc amabil, binevoitor și ”cu vorbele la el” atunci când s-a apelat la serviciile sale, dar la o clinică privată?
Centrul pentru tineri cu cele mai moderne garsoniere, cu lacătul pe ușă de mai bine de jumătate de an – FOTOGALERIE
A fost inaugurat pe data de 17 august 2022 cu mare fast și cu O asistență atent aleasă. După încheierea festivismului, centrul a fost încuiat și așa a rămas până în prezent.
După 43 de ani, la Botoșani! Monument comemorativ pentru victimele celui mai tragic accident rutier din România inaugurat anul acesta – FOTOGALERIE
Totul a pornit de la un demers jurnalistic și de la o serie de contradicții cu privire la ce s-a petrecut cu adevărat în fatidica zi de 29 iunie 1980. Un articol a fost începutul pentru singura carte document despre această tragedie și ulterior a venit reacția autorităților pentru memoria zecilor de morți.
Întâlnire cu ușile închise într-un pub! Partidul care atrage politicienii „trădați” ia naștere (și) la Botoșani - FOTOGALERIE
În an preelectoral deja se fac planurile pentru cele patru runde de alegeri care se vor desfășura în provocatorul 2024.
Cetățenii de la marginea orașului au intrat peste primar, în birou: Mărești impozitul, dar ce-mi faci tu mie în curtea mea?! VIDEO&FOTO
Aproximativ 20 de persoane s-au deplasat joi dimineață la clădirea administrației publice locale pentru a cere explicații cu privire la condițiile din localitate.
Medicii și asistenții de la Spitalul Județean Mavromati învățați să vorbească frumos cu pacienții: Avem încă mult de lucruVIDEO
Una dintre principalele probleme pe care le întâmpină pacienții botoșăneni în cel mai mare spital al județului se referă la modul în care comunică personalul medical. Și care, de cele mai multe ori este unul în care nu se regăsește și respectul care ar trebui să existe între medici și pacienți.
ȘANTIER anunțat peste două luni pe maidanul de la marginea orașului: Foișoare, paintball, tiroliană, tubing, bănci smart și terenuri de sport – GALERIE FOTO
Ideea acestui proiect a fost pornită în mandatul 2012 – 2016 de fostul primar al municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc, și ar putea fi concretizată abia în 2023.A fost continuată de succesorii săi în funcție și a ajuns la stadiul în care, în primăvara aceasta la marginea orașului am putea avea un șantier de anvergură.
DRAMĂ socială transformată în acuzații de abuz fizic și sexual! Trei surori care trăiau la lumina lumânării luate de stat – GALERIE FOTO
Trei surori cuminți și cu rezultate bune la învățătură au impresionat numeroși oameni din Botoșani care au sărit în ajutorul familiei în care s-au născut. Odată cazul adus în atenția publică au apărut și alte acuzații care adâncesc drama fetelor.
”Innamorato di te” – un bariton, un tenor și „Regele jazzului la acordeon” cu fiicele sale, seară romantică italiană cu Filarmonica din Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
După o excursie în romanticul Paris și o alta în răscolitorul Buenos Aires, Filarmonica George Enescu și-a purtat publicul în Cetatea Eternă. Data aceasta, călătoria muzicală nu a mai fost făcută într-o vineri, ci în sâmbăta de după Dragobete.
Managerul Spitalului Județean, APEL public la botoșăneni să îi sesizeze orice neregulă din spital: Sunt deschisă la orice discuție / Mă rușinez când se vorbește urâtVIDEO
Conduce cea mai mare unitate medicală a județului de mai bine de doi ani și spune că este managerul care a arătat deschidere totală față de pacienți, aparținători și personal medical deopotrivă.
Hoție la un nou nivel: La Ipotești, de la Nova Apaserv nu se mai fură doar apă, mai nou se fură și curent – VIDEO & GALERIE FOTO
Un șantier deschis lângă o stație de pompare care aparține de SC Nova Apaserv SA a atras atenția angajaților companiei din cauza facturilor nejustificat de mari. Serviciul Control și Antifraudă din cadrul societății a ajuns în zonă și a descoperit un cablu conectat ilegal la stația de pompare a apei.
Afaceri bănoase cu cazarea ucrainenilor! Aproape 32.000 de euro făcuți de un botoșănean în doar două luni
Cazarea refugiaților ucraineni a devenit o afacere bănoasă pentru botoșănenii care au simțit această oportunitate de a obține sume frumoase de la stat. Și nu o fac cei din clasa de mijloc, ci tot cei avuți care-și permit să pună la dispoziție imobilele pe care le dețin și în care nu locuiesc.
POVESTEA femeii care conduce o unitate de top la Botoșani, după o carieră de peste 40 de ani în care a văzut tot ceea ce se vrea a fi UITAT – VIDEO
Un om dedicat profesiei care a știut imediat după ce și-a scos buletinul care-i va fi calea în viață după o analiză a propriilor aptitudini. La 14 ani a luat decizia, la 18 ani a intrat în sistem și a rămas. Astfel s-a creionat o carieră profesională de 42 de ani în același domeniu de activitate.
Casă acoperită de gunoaie, focar de infecție pe Calea Națională! Proprietarul și-a rupt hainele de pe el când a văzut Poliția – GALERIE FOTO
Imobilul se află la stradă, pe Calea Națională din municipiul Botoșani și prezintă imaginea unei rampe de gunoi la dimensiuni mai mici.
Foc mocnit la Pediatrie: Laboratorul rămâne fără personal, șefii de la „Mavromati” iau în calcul inclusiv relocarea lui
Situație tensionată în cadrul Laboratorului de Analize Medicale din cadrul Secției de Pediatrie a Spitalului Județean „Mavromati”.
Să dea Domnul să nu urmeze exemplul Teatrului !!!
5 august 2021, 18:48
Mulțumim CATALIN Flutur pentru toate demersurile făcute pentru salvarea cinematografului. Semnarea protocolului și pozele publicate reprezintă doar un ultim act. Trebuie realizate lucrări ample de igienizare și amenajare. Spor la treaba !
5 august 2021, 08:17
Sondaj
Ar trebui Primăria Botoșani să investească într-un stadion nou?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„La școală nu mi-a plăcut cartea. Muzica bisericească, troparele, mi-au plăcut, însă, tare mult. În special cele de la Crăciun și Bobotează eu le știam de mult tare… Dacă aș fi din nou tânăr, nu aș pierde nicio clip ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9232 lei
USD
Dolarul SUA
4.5644 lei
CHF
Francul elveţian
4.9467 lei
GBP
Lira sterlină
5.6092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4365 lei
XAU
Gramul de aur
284.9858 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2451 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2690 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0576 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3316 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2071 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6611 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.6 o C
Dorohoi
15.6 o C
Bucecea
14.9 o C
Darabani
12.1 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
10.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.