Știrea zilei
INTERVIU cu femeia din Botoșani care încondeiază ouă tot anul: De un deceniu, transmite tradiția la sute de copii – GALERIE FOTO

Sărbătorile Pascale pot reprezenta pentru unii un moment de liniște și pace sufletească, pentru alții o reîntoarcere la credință și rugăciune. Cert este că indiferent de însemnătate, Paștele vine la pachet cu o multitudine de sentimente și o atmosferă unică.

Pentru Daniela Onica Podariu, Paștele este mai mult decât o sărbătoare, căci în perioada aceasta, talentul se împletește cu credința, iar rezultatele sunt de cele mai multe ori incomparabile.

 

Daniela este o botoșăneancă pentru care încondeierea ouălelor este mai mult decât o artă, iar în această activitate implică sute de persoane, chiar și copii. Asta pentru că este profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Nr. 1 Vlădeni.

 

Daniela are 46 de ani și se declară o iubitoare de folclor, de tradiții și obiceiuri românești, lucru pe care încercă să-l transmită mai departe.

 

Am stat de vorbă, în prag de sărbători despre procesul de înfrumusețare al ouălor și câtă muncă se ascunde în spatele unui ou frumos pictat.

 

1. De când încondeiați ouă?

 

Acum 10 ani am avut un parteneriat cu o școală din Paltinu, Vatra Moldoviței din județul Suceava, prilej cu care am fost invitată, împreună cu elevii mei, atunci în clasa I, să participăm la concursul organizat de ei, ,,Oul închistrit”. Acolo am văzut pentru prima dată cum se încondeiază. Am fost foarte încântată și mi-am dorit să încerc. Nu mi-a ieșit nimic la început, dar, cu timpul am deprins tehnica. Primele ouă le-am încondeiat cu d-na Dorina Murariu, chiar pentru Paști, apoi m-am înscris la Școala Populară de Arte și, timp de 2 ani am învățat de la Mariana Ursulean, colega mea de la Bucecea. Din dorința de a impulsiona elevii din Botoșani să se aplece către acest minunat meșteșug, împreună cu părintele paroh din Vlădeni, Oniciuc Claudiu Constantin, care știe să încondeieze chiar din copilărie, am inițiat un concurs inter-județen numit ,,Paștele din sufletul copiilor”, anul acesta ajungând la ediția a VII-a. Așa de face că noi încondeiem nu numai în preajma Paștelui, ci mai tot anul. Golim ouăle de conținut, în acest fel le păstrăm mai mult timp. Ne pregătim să participăm și la concursuri, elevii noștri s-au întors cu premii de la Paltinu, Ciocănești, Rogojești, dar și de la Olimpiada Națională de Meșteșuguri Artistice Tradiționale.

 

2. Este încondeierea o artă?

 

În opinia mea, încondeierea ouălor este, în primul rând o formă de manifestare a credinței creștine, căci, pe fiecare ou, se regăsește, într-un fel sau altul, semnul crucii. Poate fi și o artă,deoarece  unele modele, prin complexitate și simboluri, prin culori transmit bucurie, smerenie, împăcare, speranță.

 

3. Ce ustensile folosiți?

 

Pentru a încondeia e nevoie de chișiță, un instrument confecționat dintr-un bețigaș și o pâlnie foarte fină din metal. Cu acesta ,, se scrie” cu ceară încinsă pe oul degresat.

 

4. Care este cel mai complicat desen?

 

Complexitatea unui ou este dată de îmbinarea motivelor cu caracter de simbol, de îmbinarea fericită a culorilor.

 

5. Dar cel mai simplu?

 

În primele lecții pe care le fac cu elevii mei învățăm să împărțim oul în câmpuri și, cum e și firesc, începem cu cele mai simple modele, cum ar fi : ,,Floarea Paștelui,,, ”Creasta cocoșului”, ,,Oala legată”. Treptat, când copiii ,,stăpânesc chișița”, trecem la modele mai complicate, cu motive tradiționale întâlnite pe cusături, cu ornamente care combină simboluri religioase cu motive vegetale, motive animale.

 

6. Sunt oameni care cumpără de la dumneavoastră ouă deja vopsite?

 

Nu  am vândut ouă, dar am oferit cu drag celor dragi. Și elevii mei mai experimentați mi-au mărturisit că cel mai frumos cadou de Paști pe care l-ar putea face cuiva, ar fi un ou încondeiat, chiar de mânuța lor.

 

7. Care sunt culorile pe care ar trebui să le regăsim pe ouă?

 

În zona noastră se încondeia folosind o singură culoare, însă eu i-am învățat pe elevii mei să încondeieze folosind mai multe culori. Se începe  modelul de la oul alb și se introduce succesiv în băi de culoare:mai întâi în galben, apoi roșu ori verde sau albastru și la final, în negru.

 

 

8. Există și un număr de ouă pe care ar trebui să le vopsim de Paști?

 

Nu cred că există un număr de ouă ce ar trebui vopsite sau încondeiate pentru Paști. Este o bucurie să știu că în casele din Vlădeni copiii țin trează tradiția încondeierii ouălor. Unii au făcut o pasiune din asta, participă la concursuri, festivaluri, dar cred că fiorul și atmosfera zilelor de dinaintea Paștelui, pregătirile pentru marea sărbătoare creștină, incluzând aici și încondeierea ouălor, vor crea în sufletul lor emoții ce vor deveni, cu siguranță, amintiri frumoase peste ani.

 

9. Ce le transmiteți gospodinelor, acum în perioada sărbătorilor Pascale?

 

Le doresc să pună  suflet în tot ceea ce fac și să le ajute Dumnezeu să le ofere celor dragi un strop din magia sărbătorilor. Sunt convinsă că nimic pe lumea asta nu se compară cu  pasca sau cozonacul ,,ca la mama acasă”.

 

Astfel, din cele spuse de Daniela, ne putem da seama că pentru încondeierea ouălelor nu este nevoie doar de talent, ci de multă migală și răbdare. Este pe lângă o tradiție de ani de zile și un mod prin care  botoșănenii s-au făcut remarcați atât la târguri populare cât și la diverse concursuri naționale și internaționale.

 

Pe lângă mesajul transmis de Daniela,  vă spunem și noi, Sărbători fericite!

 

loading...
O familie cu trei fetiţe a rămas FĂRĂ casă: Fac un apel să-i ajutaţi cu orice: haine, mâncare, jucării...- FOTOGALERIE
Familia Manoliu din Botoșani, cele mai triste sărbători: Au rămas fără casă și lucrurile agonisite de-o viațăGALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Isabela ALEXANDRESCU
Tentativă de OMOR: Doi șoferi s-au luat la bătaie din cauza locului de parcare, unul a fost înjunghiat în ficat
Criza locurilor de parcare își spune cuvântul în municipiul reședință de județ. Și nu de puține ori șoferii se iau la ceartă din acest motiv. În cazul a doi conducători auto lucrurile au degenerat și totul s-a terminat cu dosar penal.
Lucrări pe drumul groazei DOAR înainte de alegeri, după s-a lăsat totul de izbeliște: Șeful județului dă vina pe vreme – FOTOGALERIE
Drumul care a scos sute de șoferi botoșăneni în stradă în luna aprilie 2019 arată în continuare într-o stare deplorabilă. Vorbim de acel drum strategic care cuprinde mai multe tronsoane. Așa cum s-a promis, s-a încercat să se intervină pe partea de întreținere, însă și aici lucrurile s-au împotmolit.
Tânără din Botoșani moartă împreună cu fiica sa într-un accident produs în Franța
Trei români au murit, iar alţi patru au fost grav răniţi, după ce maşina în care se aflau a intrat în coliziune cu un camion pe o autostradă din apropierea oraşului Novy-Chevrieres din Franţa, relatează presa franceză. Accidentul a avut loc pe 1 iunie și printre victime se regăsește și două botoșănence.
Monument istoric din Botoșani transformat în șezătoare de bețivi cu mucuri de țigară și pahare – GALERIE FOTO
Astăzi și la Botoșani se sărbătorește Ziua Eroilor, dar puțini sunt botoșănenii care trec pe lângă acest monument și își dau seama ce reprezintă pentru istoria noastră, a locuitorilor acestui județ. Dacă la alte astfel de monumente de câteva ori pe an sunt depuse coroane de flori de către oficialități, iar altele sunt expuse în zone circulate ale orașului, în cazul de față, construcția din piatră este sprijin pentru bețivii Centrului Istoric.
Hotel cu parcări și spații comerciale în bulevardul Mihai Eminescu, în dezbatere publică la Primărie - GALERIE FOTO
Un nou proiect imobiliar se află în etapa de pregătire, documentația necesară fiind în dezbatere publică la Primăria Botoșani.
POVESTEA fetei născută la 900 grame și FĂRĂ șanse de supraviețuire, ajunsă olimpică cu media 10 pe linie – FOTOGALERIE
Oana Silivăstru este o adolescentă plină de vise și o elevă eminentă. În spatele unui zâmbet frumos se află însă o poveste extrem de dureroasă.
Au început lucrările la unul dintre cele mai mari supermarket-uri din Botoșani, clădire uriașă demolată, furnicar de oameni pe șantier - FOTO
După aproape un an de zile de la discuțiile privitoare la construirea unui nou magazin Lidl la Botoșani a fost deschis și șantierul efectiv. O firmă din Iași lucrează în aceste momente pe terenul amplasat lângă ISU Botoșani unde se află clădirea Simcos.
UNICAT: Un tânăr de la PSD o face pe-a directorul la o instituție FĂRĂ să fi fost numit în funcție - DOCUMENT
În data de 7 mai 2019 tânărul Andrei Beilic, declara pentru Botoșăneanul, oficial, că a preluat prin detașare atribuțiile de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Botoșani.
Profesori și elevi, practică de peste un milion în Europa. La Botoșani nu este teren și nici firme nu prea sunt - FOTOGALERIE
”Optimizarea instruirii practice în context european”, acesta este titlul unui proiect european care poate schimba mentalitatea și atitudinea profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi.
Suntem din altă lume! Botoșani, pe primul loc în țară cu NU la referendum, avem cei mai mulți votanți care vor grațierea corupților
Asemeni votului de la alegerile europarlamentare și la referendum Botoșanii par să nu facă parte din România. Dacă la noi câștigă PSD, în timp ce în țară învinge PNL, la plebiscit suntem campionii votului împotrivă.
Facturi plătite de Direcția Județeană de Drumuri a CJ-ului pentru lucrări neexecutate în realitate, la o investiție marca PSDragnea
Două firme, una din Iași și alta din Buzău, care au participat la licitația pentru „reabilitarea podului metalic cu grinzi principale cu zăbrele pe DJ 292 peste râul Jijia, în localitatea Broscăuți”, au încasat facturi pentru lucrări care nu au fost executate și în realitate.
Noaptea cea mai grea la PSD Botoșani: Politicienii Puterii în poate cea mai neagră agonie, șefa lăsată cam singură, s-a pronunțat cuvântul „demisie”
O înfrângere la alegerile europarlamentare era de neconceput, cel puțin în interiorul PSD Botoșani. Numeroasele semnale că social-democrații vor pierde au fost puse pe seama ”haștagiștilor”, ”rezistenților” și nu s-a ținut cont de ele. Anti-pesediștii au fost clar, subestimați de PSD-iștii botoșăneni. Iar scrutinul a reprezentat o palma dată de popor unui partid condus de un lider care-și pierduse controlul.
REZULTATE EUROPARLAMENTARE: PNL câștigă în România, PSD victorie ”scurtă” la Botoșani
PNL câștigă alegerile europarlamentare la nivel național și termină pe locul al doilea în județul nostru, aceasta este concluzia principală după numărarea voturilor a aproape 95% din secțiile existente în România și, cu două excEpții, a tuturor din Botoșani.
Botoșaniul VOTEAZĂ! Zeci de mii de oameni așteptați la scrutin dublu, REZULTATELE transmise în timp real, sute de polițiști și jandarmi la datorie
367.298 de botoșăneni așteptați la urne. Secțiile de votare din județul Botoșani, 425 la număr sunt deschise în intervalul orar 7:00 – 21:00. Aceștia vot vota reprezentanții României în Parlamentul European și, după caz, referendumul pe justiție. Acestea sunt principalele coordonate ale zilei de astăzi.
POVESTE de film: Un botoșănean se luptă să facă acte la doi copii, mama luată de Interpol, un micuț are certificat de naștere valabil… 2 ani – FOTO
Transpirat din cauza efortului, cu o pungă plină cu tot felul de acte amestecate și traduse în limbile română și italiană, un botoșănean de 42 de ani a ajuns pe holurile Primăriei Botoșani pentru a intra în audiență la viceprimarul Cosmin Andrei.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Moment CHEIE în proces, tot dosarul trimis la București
Au trecut aproape patru ani de la groaznicul accident rutier în care doi tineri părinți au murit și au lăsat în urmă doi copii orfani. Patru ani în care familia a așteptat ca justiția să facă dreptate, iar vinovatul de acest accident, dacă există, să fie tras la răspundere. 
Poveștile nespuse de la festival: Vestiarul buclucaș, meciurile dintre doi artiști uriași, dansatoarele din Ucraina și cheful celor patru fete – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre vestiarele de la Cornișa Aquapark & Sports Cornișa s-a transformat pe perioada festivalului într-una dintre cele mai importante încăperi din Botoșani. Și aceasta pentru că acolo și-au pregătit artiștii aparițiile în fața publicului.
Hai sus, Botoșani! Zilele Orașului s-au terminat cu mii de luminițe și mii de oameni sărind în miez de noapte la Cornișa – VIDEO & GALERIE FOTO
Zilele Orașului Botoșani s-au încheiat apoteotic, după miezul nopții, la concertul susținut de Voltaj. Trupa condusă de Călin Goia a reușit să implice publicul în recital mai mult decât orice alt artist prezent la festival, fie el din România sau din străinătate.
SURPRIZA de la inaugurarea Cornișa!!! Nana s-a îndrăgostit la Botoșani și a refuzat să mai plece la aeroport
Rapperul german de origine ghaneză este stabilit în prezent în Germania și ar fi trebuit să părăsească orașul în cursul amiezii de sâmbătă, 18 mai 2019.
Cornișa a dat pe din afară din prima seară, de la mașini și terase până la scena cu artiști internaționali, lasere și artificii înălțate spre cer în miez de noapte – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima seară a manifestărilor din cadrul Zilelor Orașului Botoșani, care coincid în acest an cu inaugurarea Cornișa Aquapark & Sports, au adus probabil cel mai mare număr de participanți de la sărbătorirea acestora din urmă cu mai bine de două decenii.
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Vă permiteți să plecați vara aceasta în vacanță?
Da, în străinătate
Da, în țară
Doar un weekend
Nu
Declaraţia zilei
”Nu se omoară toți cu cartea, nu sunt foarte conștiincioși, ca să o spunem pe aia dreaptă, dar bine măcar că vin să facă sport și mișcare. Să luăm și partea pozitivă a lucrurilor. Aici, vrei - nu vrei, intri pe un tobogan ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7249 lei
USD
Dolarul SUA
4.2241 lei
CHF
Francul elveţian
4.2222 lei
GBP
Lira sterlină
5.2925 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8996 lei
XAU
Gramul de aur
182.6326 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2315 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4662 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8905 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1455 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1846 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6328 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.