Știrea zilei
Ultimul reportaj, înmormântarea cu dirijor: Dacă nu este așa ridică-te acum! - FOTOGALERIE

-    Mi-am pregătit nici mai mult, nici mai puțin de șase foi, dar le voi comprima în zece minute sau chiar mai puțin dacă aveți răbdare.
-    Avem!  

Când mortul refuză să se ridice

 

Fără să vrea, preotul Andrei Anuşca intră în dialog cu creștinii veniți la slujba de înmormântare a lui ”Florică”. Autodeclaratul său prieten Vali a simțit nevoia să îi dea asigurări părintelui de la Biserica “Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Vorona că toată lumea are răbdare. Și fosta soție, și foștii colegi de breaslă sau chiar de redacție, și scriitorii, și femeile care au trebăluit ore în șir pentru pregătirea înmormântării, și familiile Șfaițer, Catană și Furdui care au avut grijă ca fiul satului să plece creștinește din lumea aceasta.


Până atunci Vali, desprins parcă dintr-un reportaj al lui Florică, ultimul de această dată, se mulțumise doar să întregească slujba cu gesturi largi, păruse un fel de dirijor al ceremonialului funebru care parcă aproba preotul.


Când a întrebat părintele dacă dorește cineva să spună câteva cuvinte despre omul care pleacă a ridicat mâna.


N-aș putea să vă redau cu aproximație ce a rostit. Să zicem că n-a captat reportofonul sau că n-am auzul suficient de fin, nu că personajul dovedea și în ultima zi a mentorului său că prieteniile în numele lui Bachus merită cinstite tot în numele lui până la capăt.


Am înțeles doar că la începuturile carierei sale în gazetărie i s-a confesat lui Florică: ”Vreau să scriu reportaj”. Iar el i-a răspuns sec: ”Ai să vezi că ai să scrii reportaj”. Și a scris. Sau cel puțin asta spune el.


”Dacă nu este așa, ridică-te acum Florică și spune-le!”


Dar Florică nu s-a ridicat.

 

Jurnalist la 13 ani


Poate că se ridicase deja de prea multe ori, în ultimul timp parcă împotriva voinței sale. Ce a făcut cu viața este a fost ”o sinucidere lentă” după cum spune preotul. Care deși abia venit în sat anul trecut, s-a pus repede la punct cu biografia lui F.F., din care a citit ”la modul concret”.


”Ar fi bine să știm că prima sa legitimație de presă a avut-o la vârsta de 13 ani, la echipa redacțională Cutezătorii a pionerilor din România”.


Scăpat de comunism, a înființat alături de Viorel Ilișoi și Constantin Iftime primul ziar democratic din Botoșani, Atitudinea, ceea ce le conferă titlul onorific de ”apostoli ai jurnalismului democratic botoșănean”.


Iar când omul bisericii îți vorbește despre apostoli bine este să nu-l contrazici.


Nu poate fi ocolit subiectul dependenței ”scriitorului la ziar”, care l-a făcut să piardă rând pe rând totul: serviciul, familia, colegii, prietenii, iar în final însăși viața.


”Noi, oamenii, judecăm și condamnăm prea ușor”, spune dojenitor preotul, care își exprimă convingerea că, ”nu suntem cu nimic mai buni, fiecare avem păcatul nostru, neputința noastră”. Și încearcă să ne așeze în pielea unui om mistuit de un asemenea viciu, care doar el știe câtă durere și suferință îi aduce.

 


Floarea de la butoniera comunității


Preotul îi întinde microfonul directorului Teatrului Mihai Eminescu, dar Traian Apetrei îl refuză. Preotul insistă: ”să audă și oamenii de afară”. Așa că ”Traianică” (parcă așa îi spunea Florică?) pune în discuție modul în care comunitățile își prețuiesc oamenii de valoare.


”Energia lor principală se duce în creația lor. Ei nu știu să-și gestioneze viața privată, personală și să capete un echilibru pe care îl avem alții, dar pentru ceea ce fac trebuie ajutați. Ei sunt diamantele, ei sunt floarea de la butoniera unei comunități. Prețuiesc comunitățile oamenii aceștia?”


Ce tăcere dureroasă...  


”Florentin Florescu a fost realmente o personalitate a Voronei, a județului, a presei românești”.


Iar personalitatea aceasta ”a murit ca un câine. Ca un câine!!!”, așa cum îmi șoptea cineva la ureche.

 

Cuiele în sicriu nu se bat prea tare că oricum nu vine nimeni să le desfacă


Cimitirul este la vreo 3 kilometri depărtare de biserică. Și gândindu-se probabil că Florică n-ar fi vrut ca oamenii să fie triști nici măcar în ziua în care el își ia adio, unii mai găsesc puterea unor glume pe aleea din curtea lăcașului de cult:


”Măi Traiane, vezi să nu mori înaintea mea că n-o să mai aibă cine să vorbească despre mine la înmormântare”.


Înmormântarea s-a... urcat apoi în mașini. Cum spuneam, cam lungă calea spre locul de veci. Cortegiul se oprește puțin în fața casei în care Florică și-a dat obștescul sfârșit. Lasă apoi în urmă și asfaltul și intră pe un drumeag prin care încă se mai găsesc dâre de zăpadă.

 

Câțiva voroneni încep să bată cu strășnicie cuiele în sicriu. ”Gata, destul, că nu vine nimeni să le desfacă”, îi oprește cântărețul.

 

În lipsa celor doi băieți, unul plecat la Taipei, altul la Londra, Diana Ramona ex-Florescu își ține fosta soacră de după umeri. Preotul întreabă de vreo două ori: ”unde este îngropat tatăl lui Florentin?” Nimeni nu știe să-i răspundă.

 

La ieșirea din cimitir o pensionară rămâne țintuită locului cu o icoană și cu poza lui Florică în brațe: Cui să le dau? Eu ce fac cu ele? Iarăși nici un răspuns. La fel ca întrebarea jurnalistului convertit în director de teatru:


”Florentin se va mântui cu siguranță prin cuvintele rămase, dar oare personalități dintr-acestea nu trebuie privite cu mai multă atenție, sprijinite, ajutate să își găsească echilibrul interior?”

 

loading...

 

 

Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Loading...
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
Un om de afaceri, cheia celei mai răsunătoare retrageri din cursa pentru Primăria Botoșani
Retragerea candidatului Alianței Liberalilor și Democraților din cursa pentru Primăria Botoșani a survenit unor discuții pe care liberalii le-au avut pe seama candidaturii la Primăria... Cristești.
Cadre medicale și pacienți din Spitalul Județean Botoșani ajutați pe WhatsApp sau Messenger de psihologi: Cea mai frecventă a fost teama de moarte
Pandemia a devenit un factor stresor pentru populație și generează o serie de schimbări în viața de zi cu zi. În vremuri de carantină și izolare, psihicul poate fi afectat negativ prin anxietate, depresie, stres post-traumatic și furie.
RAZIE sanitară la Complex Cucorăni, o armată de polițiști, jandarmi, pompieri și inspectori  în control: Clienții legitimați de Poliție, localul AMENDATGALERIE FOTO & VIDEO
Aceste verificări au avut loc concomitent în toate județele țării unde structurile MAI cu sprijinul mai multor instituții au descins în locurile aglomerate. Și asta în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național, țara noastră având unul dintre cele mai abrupte salturi din Europa.
Prefectura a SUSPENDAT concursul Primăriei pentru angajarea unui șef la piețe și cimitire! Un salariat din linia 2 numit interimar
Examenul anunțat de Primăria municipiului Botoșani pentru șef la Serviciul Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor aflate în proprietatea municipalității, a fost amânat.
Loading...
Cetățean de Onoare la Botoșani, în mijlocul unui scandal fără precedent, cu implicații politice: Jigniri și amenințări la adresa managerului
Situația dificilă în care se află sectorul cultural capătă și alte dimensiuni, pe lângă cele legate de pandemie.
Botoșăneni care au FUGIT din spital sau au REFUZAT internarea dați pe mâna Poliției de cadrele medicale
Teama de spitale și tot ce ține de astfel de unități s-a acutizat de la declanșarea pandemiei de coronavirus. Mai ales după acuzațiile făcute de o parte dintre familiile care și-au luat oameni dragi în sicrie, după ce au fost confirmați cu COVID și internați la Spitalul Județean Mavromati.
Șefii de la Apă au vrut să-și majoreze indemnizațiile în plină pandemie
În ședința ordinară de Consiliu Județean aferentă lunii iunie 2020 a fost dezbătută și o solicitare din partea administratorilor de la compania de apă și canalizare pentru majorarea indemnizației.
Fiul fostului fotbalist Ionuț Matei diagnosticat cu o boală grea! Familia are nevoie de ajutorul NOSTRU pentru ca Nicholas să se facă bine – FOTOGALERIE
Georgiana și Ionuț Matei au devenit părinți în decembrie 2016, când familia lor s-a completat prin venirea pe lume a lui Nicholas, un băiețel frumos de aproape 4 kilograme care s-a născut în zi de mare sărbătoare creștină: Sfântul Nicolae. Părinții, stabiliți în Anglia de aproape 6 ani de zile, i-au dat numele Sfântului, însă în concordanță cu țara în care s-a născut.
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botoșănean cu COVID, internat la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani
Aproape 600 de botoșăneni au fost tratați la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani după ce au fost infectați cu virusul SARS-C0V-2. Acești pacienți au fost internați pe secțiile celei mai mari unități medicale a județului și au fost externați după vindecare.
Urban Serv obligată de instanță să îi plătească lui Nicuță despăgubiri de aproape un sfert de miliard de lei vechi
La doi ani după ce a fost destituit din funcția de administrator al societății de salubrizare a orașului, Cezar Nicuță a obținut la Tribunalul Botoșani plata unei sume destul de consistente.
Nimic nu mai este de spus. A fost si s-a dus prea devreme cumva pe mina lui. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !
19 februarie 2020, 18:13
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Candidează la Primăria Botoșani (n.r Roxana Țurcanu) pentru că așa am apreciat într-un termen foarte scurt că este persoana potrivită, fiind și președintele partidului. Are experiența necesară să ducă o campanie ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8341 lei
USD
Dolarul SUA
4.0976 lei
CHF
Francul elveţian
4.4795 lei
GBP
Lira sterlină
5.3537 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8671 lei
XAU
Gramul de aur
260.3097 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2473 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4026 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9278 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0629 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1847 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.