Știrea zilei
Incredibila dispariţie a romilor din Botoşani - cum au rămas sate întregi fără minoritari
Mare parte dintre persoanele din rândul minoritarilor, deşi în mod normal îşi etalează cu mândrie fustele sau salbele specifice etniei ori cântă şi dansează de mama focului pe ritmuri ţigăneşti, când vine timpul să-şi recunoască apartenenţa în mod oficial… redevin români. Dovada cea mai vie în acest sens este recensământul derulat luna precedentă, în cadrul căruia majoritatea romilor au refuzat să îşi declare etnia, lucru recunoscut şi de reprezentanţii oficiali ai acestora.

Consilierul pe probleme de romi din cadrul Instituţiei Prefectului susţine că a derulat o serie de campanii de conştientizare a minoritarilor privitoare la importanţa acestei acţiuni de numărare a populaţiei, dar şi pentru a se declara în mod oficial ca fiind romi şi nu români. Însă asemenea altor zone ale ţării, minoritarii s-au arătat reticenţi în a-şi recunoaşte etnia. Mai mult, potrivit reprezentanţilor acestora, ei ar fi motivat Holocaustul care a avut loc în anii '40. „Sunt şi la noi în judeţ, sunt fireşti şi cam la fel ca în 2002 pentru că de exemplu în Baranca nu prea au fost declaraţi, dar aşteptăm rezultatul final, nevorbitorii de limbă şi satele compacte cum ar fi Balta Arsă sau Borzeşti sunt rezistenţi la schimbare şi am înţeles că au avut aceeaşi reacţie: nu cumva să ne treceţi la romi pentru că din nou se repetă istoria, se tem să nu fie trimişi la Bug, să nu fie primiţi la Primărie, nu vor fi primiţi la medici. Ei se tem de discriminare şi dacă vor fi trecuţi la romi nu vor mai accesa serviciile publice ale societăţii, asta au spus ei, din relatările recenzorilor”, susţine Semiramida Bălan, consilier pe probleme de romi Prefectura Botoşani.

1 singur rom la Baranca
Un exemplu grăitor a aşa-zisei dispariţii a comunităţilor de romi din satele cunoscute ca fiind populate cu minoritari este cel al localităţii Baranca din comuna Hudeşti, unde doar o singură persoană şi-a recunoscut apartenenţa. Restul de aproximativ 900 de romi, sunt potrivit formularelor din cadrul recensământului…români. „Nu s-au declarat romii, unul singur atât. Nu vor. Nu vor să se declare romi, ei sunt români, se tem că dacă se declară romi o să îi ducă la Bug, a fost discuţia că la Holocaust pe evrei i-au dus la Bug. În Baranca avem 1.100 de oameni total din care vreo 900 sunt romi nedeclaraţi şi din aceştia doar o femeie s-a declarat, dintr-o familie doar soţia s-a declarat, soţul şi copiii nu, doar soţia”, a afirmat Viorel Atomei, primarul comunei Hudeşti.
Romii lipsesc cu desăvârşire din Balta Arsă şi Borzeşti
Alte două sate cunoscute ca fiind locuite de minoritari, oficial nu au nici un rom în registrele de evidenţă a populaţiei. Este vorba despre Balta Arsă din comuna Corni şi Borzeşti, sat aparţinător comunei Ungureni, unde populaţia este 100% de cetăţenie română. Motivul ar fi şi faptul că în urmă cu 10 ani la precedentul recensământ, romii au refuzat categoric să îşi declare apartenenţa, lucru rămas valabil şi după un deceniu, dat fiind faptul că nu pot redeveni minoritari peste un deceniu. „În Balta Arsă noi nu avem înregistrat nici un fel de rom, deci la noi pe raza comunei Corni nu există comunitate de romi, deci nu avem, satul Balta Arsă este la fel ca oricare altul din comuna Corni, deci am avut discuţii şi la Prefectură că să îi punem romi, care romi d-le că nu există în Balta Arsă nici un rom înregistrat. La noi toată lumea este cetăţean român, nu există aşa ceva”, a declarat şi Dorel Dorneanu, primarul comunei Corni. Răspunsul a fost acelaşi şi în cazul primarului celei mai mari comune din judeţ, care susţine că deocamdată nu are o centralizare a rezultatelor din cadrul recensământului, însă din discuţiile purtate, romii din comunitatea sa, sunt oficial români. „Ei sunt români, nu se consideră romi. Ei s-au declarat români, cum să îi trecem acolo dacă ei s-au declarat români? Ei dacă nu vor ce să facem, să îi obligăm? Mergeţi dvs. la ei şi întrebaţi-i de ce nu vor şi spuneţi-le să fie, să vedeţi ce vă face,  ei nu ştiu nici ţigăneşte, nici nimic, sunt români şi asta e situaţia nu putem să îi obligăm să fie romi dacă ei se consideră români, putem să luăm dreptul la om?”, a povestit şi Ilie Ivanache, primarul comunei Ungureni.
S-au angajat cam degeaba recenzori romi
La activitatea de recenzare a populaţiei, pentru comunităţile de romi au fost angrenaţi un număr de 23 de recenzori din cadrul acestei etnii care să participe la recensământ. Iniţial numărul celor care au solicitat să fie recenzori a fost aproape dublu. „Au fost depuse 50 de cereri de către romi pentru a participa la recensământ, au fost selectate 23 de persoane din cele 50, cele 23 de persoane au efectuat recensământul fără probleme, momentan este prea devreme pentru a  estima numărul de romi din judeţul Botoşani, aşteptăm centralizările”, a mai menţionat Semiramida Bălan. Consilierul din cadrul Prefecturii susţine că la ultimul recensământ al populaţiei care a avut loc în urmă cu un deceniu, la nivelul judeţului Botoşani ar fi fost înregistraţi în jur de 3.000 de persoane de etnie romă.
Gabriela ERDIC

CITEŞTE ŞI :
 Primarii puşi de prefect să caute romi spălaţi şi care ştiu limba română
 Ordin de la partid: romii să se bage la recenzat ca să iasă mai mulţi la numărUrmărește-ne și pe Google News

OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.3 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.1 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.