Știrea zilei
Încă există SPERANȚĂ: Instituție de la Botoșani condusă exclusiv de tehnocrați, oameni care n-ar intra NICIODATĂ într-un partid

Consilierii de pe la cabinete parlamentare care au lipit afișe în campanii electorale, copiii de politicieni, cumetrii sau prietenii acestora sunt primii „candidați” la funcțiile de conducere din sistemul public. Cutuma este respectată cu încăpățânare de ORICE partid politic, indiferent de cât de agresiv își arată cu degetul adversarii politici.

Politicienii confiscă directorii 

 

Pentru că până la urmă, instituțiile publice sunt transformate în „câmp de luptă” între politicieni când vine vorba despre împărțirea funcțiilor remunerate extrem de generos față de mediul privat. Și astfel se ajunge în situații în care unele instituții să gestioneze anumite probleme în mod (in)corect, fiind conduse de binecunoscuții politruci, recomandați doar de partid.

 

Mai există speranță însă.

 

Și anume că totuși măcar la unele dintre unitățile de stat, ultimul cuvânt îl vor avea de spus profesioniștii.

 

Iar la Botoșani un exemplu grăitor este Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), politizat în trecut și care a stârnit o oarecare patimă din partea unor membri de partid care și-au dorit unul dintre fotoliile de șefi.

 

 

Instituția este condusă de trei oameni, aproape anonimi din punctul de vedere al vizibilității în mass-media locală, dar care mare parte din viață și-au petrecut-o muncind acolo.

 

”Avm nevoie de profesioniști”

 

Pe postul de inspector șef este delegat pentru a doua oară consecutiv pentru 6 luni de zile, Dan Moldovanu, inspector în cadrul instituției din anul 2007. De altfel, acesta este singurul post vacant ce ar putea fi scos la concurs și care oricum este dedicat politic. Iar numirea sa este una, da, temporară.

 

Pe cele două posturi de adjunct au fost delegați, tot fără concurs, Mihai Onofraș (control relații de muncă) și Artemizia Mîndrilă (sănătate și securitate în muncă).

 

„Avem nevoie de profesioniști. Aceste două posturi nu au putut fi scoase la concurs pentru că a fost în vigoare acea ordonanță care spunea că la două ieșiri din sistem ai voie să angajezi o singură persoană. Iar postul de conducere vacant de la ITM este cel de inspector șef”,

Dan Moldovanu, inspector șef interimar ITM Botoșani.

 

Niciunul dintre cei noi nu va candida probabil vreodată la concurs pentru a deține funcțiile de conducere pe perioadă nedeterminată, iar explicația este simplă: ar avea nevoie de carnet de partid.

 

Artemizia Mîndrilă (foto jos) muncește în acest domeniu de 23 de ani. Și tot așa, în liniște, își dorește să o părăsească atunci când va ieși la pensie.

 

„Sunt cu delegație, eu efectiv sunt inspector de muncă. Din 1996 lucrez pe partea de control, de protecție a muncii, înainte am fost în Inspectoratul de Stat pentru Protecția Muncii. Acolo am intrat prima dată în 1996. În vreo cinci ani de zile, voi ieși la pensie”,

Artemizia Mîndrilă, inspector șef adjunct interimar ITM Botoșani

 

„Nu am fost înscrisă niciodată, în niciun partid și nu vreau să mă înscriu niciodată în niciun partid”

 

 

 

S-ar înscrie în vreun partid, oricare ar fi el? Se regăsește în vreo doctrină?

 

„Nu prea. Au fost situații când… știți în momentul în care s-a pus problema de-a lungul timpului, chiar dacă funcția nu este politizată în totalitate, susținere trebuie să ai de la partid. Și eu nu am fost înscrisă niciodată, în niciun partid și nu vreau să mă înscriu niciodată în niciun partid”,

Artemizia Mîndrilă, inspector șef adjunct interimar ITM Botoșani.

 

În mod similar gândește și celălalt adjunct de la ITM Botoșani, Mihai Onofraș (foto jos), care lucrează în instituție din 2002. Chiar dacă atribuțiile de conducere i-au adus un plus la salariu, pe termen lung, inspectorul de muncă preferă să rămână în linia a doua.

 

„Funcția de conducere presupune mai multe responsabilități, mai mult timp ocupat. E greu de cuantificat în bani efortul depus sau responsabilitățile, este un spor la salariu în plus, dar sunt și foarte multe responsabilități”,

Mihai Onofraș, inspector șef adjunct interimar ITM Botoșani.

 

 

Nici el nu ar intra vreodată în politică.

 

ITM-iștii au fost uitați în trecut când au fost aplicate majorări salariale în sistemul bugetar, însă situația s-a mai reglat din decembrie 2018 când au obținut 15% spor de condiții vătămătoare de muncă, dar și o altă creștere salarială, respectiv un sfert din diferența ce urmează să fie acordată din 2022, conform legii unice de salarizare cu numărul 153.

 

loading...
Inspectorii muncii în control la firmele din Botoşani: S-a lăsat cu amenzi grele pentru unii patroni
PATRU botoşăneni depistaţi muncind „la negru”
CONTROALE printre patronii de la Botoşani: Cetăţeni prinși muncind la ”negru”

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Fostul șef al oamenilor de afaceri intră în Consiliul Județean pe filiera liberală
Ceea ce părea aproape imposibil la data depunerii listelor pentru alegerile locale din 2016 va deveni cât de curând realitate. Candidatul de pe locul 24 al PNL la Consiliul Județean va dobândi un mandat de ales local. Și beneficiind de amânarea scrutinului din cauza pandemiei își va exercita mandatul cel puțin până în toamnă.
Liberalii pregătesc schimbarea primei directoare de la PSD, Dorohoiul vine cu primul director în guvernarea PNL
Schimbările de directori inițiate de liberali după preluarea guvernării ajung și la d-nele din PSD. Mai exact, la Casa Corpului Didactic (CCD), instituție condusă de opt ani de lidera Organizației Municipale de Femei din cadrul PSD Botoșani.
REVOLTĂTOR! Autoritățile i-au lăsat copilul asistentei de la Infecțioase fără pensie! Fiica unei alte colege moarte de COVID a depus deja actele
Familia Elenei Buta, traumatizată deja din cauza decesului survenit pe 23 mai, primește o nouă lovitură, de această dată din partea instituțiilor statului.
FABRICĂ din Botoșani închisă după ce 10 angajați au fost depistați pozitiv la COVID! Sute de salariați trimiși la izolare
Virusul SARS-COV-2 mai lovește într-o unitate de producție de la Botoșani care avea pe statul de plată în jur de 300 de salariați care lucrau cu normă întreagă.
Soțul asistentei moarte este pompier și e internat într-un spital din Iași: Ne este greu să găsim cuvintele potrivite
Elena Buta, asistenta decedată sâmbătă într-un spital din Iași, fusese diagnosticată cu Covid-19 încă din luna aprilie. Tot de atunci și soțul acesteia a fost depistat pozitiv.
Puhoi de lume în centrul Botoșanilor: starea de alertă moare în nepăsare, îmbulzeală și cozi uriașe – VIDEO & GALERIE FOTO
Distanțarea socială, dacă a existat vreodată la Botoșani în pandemie, a pierit cu siguranță după terminarea Stării de Urgență. Deși regulile de prevenire a răspândirii coronavirusului au rămas în mare parte aceleași și în Starea de Alertă, unii botoșăneni le ignoră în totalitate.
Radu Malancea aproape dat afară a doua oară de la Spitalul Județean, de data aceasta fără avocat: Luăm în calcul
Grija pentru combaterea pandemiei cu COVID-19 pălește în fața aranjamentelor politice. Iar un exemplu grăitor este ceea ce se întâmplă în această perioadă în România, unde cea mai mare preocupare a politicienilor PSD este să le facă loc pe funcții managerilor de spitale dați afară de PNL-iști. Sau să le cimenteze posturile directorilor care au scăpat deocamdată de valul de demiteri. 
ȘASE asistente medicale cazate la un hotel INFECTATE cu coronavirus! ANCHETĂ derulată de DSP: Să vedem unde a fost sursa, dacă ele au interacționat în hotel
Un nou val de cadre medicale a fost depistat pozitiv la noul coronavirus. Este vorba despre un lot de asistente medicale care provin de la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati și care au fost detașate pentru o perioadă de două săptămâni de zile la Secția de Boli Infecțioase.
Zeci de angajați de la Spitalul de Recuperare ținuți acasă pentru că directoarea „n-are ce să facă cu ei”
Situație disperată pentru câteva zeci de angajați din cadrul Spitalului de Recuperare Sfântul Gheorghe, din municipiu. Au fost trimiși acasă pe perioada stării de urgență, iar de luni ar fi trebuit să revină la muncă, lucru care nu s-a întâmplat.
inpuff.ro
Loading...
”Decât” un salariu: 500 de euro amenda medie în pandemie la Botoșani! Sancțiunile aplicate de Poliție au atins un nivel istoric
Disputele pe seama amenzilor aplicate de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în Starea de Urgență au determinat ExpertForum.ro să întocmească un studiu mai aprofundat al politicii Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) cu privire la pedepsirea cetățenilor în perioada pandemiei.
Viceprimarul Murariu lăsat fără cele mai importante atribuții: Este clar răzbunare! Flutur: Erau disperați oamenii
Contrele politice din fruntea Primăriei municipiului reședință de județ se amplifică pe final de mandat. Ultima ședință de Consiliu Local a fost poate și cea mai încrâncenată, mai ales prin limbajul folosit de unii aleși locali, și a avut repercusiuni la scară mai largă.
Covidul a doborât și barilul: Benzina din Botoșani, cea mai ieftină din ultimii 10 ani - FOTOGALERIE
În urma cu exact un an și jumătate Botoșăneanul remarca într-un articol creșterea accelerată a prețurilor carburanților la principalele stații PECO din oraș și, mai ales, faptul că la toate acestea motorina ajunsese mai scumpă decât benzina de cea mai bună calitate.
Director de instituție publică internat în spital cu simptome de COVID, la serviciu un coleg este POZITIV
Lucrurile par să se fi schimbat într-atât în ultimele două luni de zile încât normalitatea de dinaintea pandemiei pare că nu va mai reveni curând, așa cum era percepută în accepțiunea generală a oamenilor. Iar între timp, SARS – COV- 2 mai cucerește o instituție publică de la Botoșani.
Misterul celor 61 de botoșăneni care au... dar nu au Covid: Nu mai iau nici un fel de tratament
Ciudățenia bolii care a blocat mapamondul produce situații neobișnuite inclusiv în statistici și chiar la Botoșani. Județul nostru ocupa joi, 7 mai, locul 6 la nivel național ca număr total de persoane infectate.
Loading...
DONAȚIILE botoșănenilor încep să producă efecte! Peste 250 de teste efectuate ZILNIC la Botoșani
Începutul a fost unul anevoios, într-un context epidemiologic care nu a putut fi anticipat și care a forțat la maximum resursele de orice fel ale statului, fie că vorbim de mediul economic sau de sistemul sanitar local și național.
Centrul Județean al luptei cu Covid-ul, pulverizat chiar de coronavirus: polițiști, jandarmi, oameni de la servicii trimiși înapoi de unde au venit
Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor (CJCCI), acesta este sau ar trebui să fie la Botoșani ”creierul” luptei cu coronavirusul. În plină pandemie însă, tocmai acest CJCCI a fost afectat de Covid-19.
OPT copii infectați cu COVID internați la Secția de Boli Infecțioase, cel mai mic are 10 ani
Coronavirusul îi afectează pe adulți, dar și pe copii deopotrivă. La Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Mavromati sunt internați mai mulți copii infectați cu virusul COVID.
SPERANȚĂ: Sute de copii născuți la Maternitatea Botoșani în plină pandemie, unele mămici suspecte de COVID
Există și vești bune în toată această perioadă dificilă pe care întreaga omenire o traversează.
Câți medici bolnavi am fi avut oare? Primul pacient infectat, testat abia la insistența aproape disperată a doctoriței omorâte de Covid
Nici mai mult, nici mai puțin de 199 lucrători în sistemul sanitar botoșănean, într-o proporție covârșitoare angajați ai Spitalului Județean, au fost diagnosticați cu Covid 19, potrivit datelor furnizate miercuri seară de către Centrul Județean de Comunicare.
S-a cerut oficial înlocuirea! Medic de la Urgențe pregătit pentru preluarea Sănătății Publice
Deși este conștient că merge la un salariu de trei ori mai mic față de cel din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și la cârma unei instituții în care decizia face uneori diferența dintre viață și moarte, medicul botoșănean este pregătit pentru această provocare. Iar singura motivație este faptul că își dorește să schimbe ceva în evoluția pandemiei de COVID-19 pe plan județean. Să repare din răul făcut deja.
Se plateste cotizatia la partid si la PSD si la PNL, in eventualitatea ca pica PSD-ul ei ramam ca dezidenti al PNL care au rezistat in lupta cu ciuma rosie.
19 februarie 2019, 19:51
Cei trei crai de la rasarit ce apar in poza, nu conduc ei inspectoratul, adevaratul om ce conduce ITM Botosani este Dan Banzar, afaceristul care face comert in incinta institutiei !
19 februarie 2019, 15:43
Am facut la ITM o sesizare (nu de mult timp) referitor la un angajator veros certat cu legea, din Botosani si pot spune sincer, cu mina pe inima ca acesti oameni impreuna cu d-na Sivia Pasat si-au facut datoria conform strict cu legislatia in vigoare indrumindu-ma in ceea ce priveste calea ce tre s-o urmez pentru a-mi recupera drepturile salariale. Nu stiu daca acesti oameni sint sau nu sustinuti politic, daca sau nu cotizeaza pe la partide sau daca sau nu sint tehnocrati dar cu siguranta sint nisrte adevarati profesionisti respectind cu strictete legislatia in vigoare si procedurile ce le guverneaza activitatea de zi cu zi.
19 februarie 2019, 14:32
Moldovanu cel fara de coloana vertebrala este in partidul la putere ever. Daca acum este PSD, el este rosu. Daca vine PNL , este galben. Mai poate avea si alte culori. Importanta este functia. Sa nu mintim poporul...sau nu conteaza...
19 februarie 2019, 10:30
Daca nu pleca Turcanu la Bucuresti mai lua examenul Moldovanu, ce interes a avut sa-l schmibe pe Ciortea unul din cei mai buni inspectori de la compartimentul SSM.
19 februarie 2019, 10:19
Moldovanu e un comunist notoriu. Chestia cu tehnocratii e vrajeala pentru alegatorii nestiutori.
19 februarie 2019, 09:18
Tocmai pentru că nu sunt membri de partid sunt interimar. De acolo a plecat marea specialistă Dana Lozneanu, cu studii facute ca mulți dintre colegii ei :Federovici, Budăi etc și probabil intenționează să se întoarcă dacă-i cade scaunul de subprefect. Unde să se ducă,pe post de secretară?
19 februarie 2019, 08:56
Inspectorul sef Moldovan era la PNL ( tizul lui Turcanu ) si acum s-a inrosit ! E foarte cumintel, asa ca PSD il lasa in functie, pe moment !
19 februarie 2019, 08:47
Nu sunt menbri de partid dar platesc cotizatiile la partid, sunt ascultatori si fideli partidului conducator, indiferent care este la putere ! Baza o reprezinta tot Danila Lozneanu nu ei !
19 februarie 2019, 08:21
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În condiţiile în care avem o evoluţie normală, condiţiile de distanţare sunt respectate, avem mall-urile, în condiţiile în care avem o evaluare normală evitând aglomeraţiile populaţionale, se pot deschide. Încep competi ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8387 lei
USD
Dolarul SUA
4.3203 lei
CHF
Francul elveţian
4.5005 lei
GBP
Lira sterlină
5.4094 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9642 lei
XAU
Gramul de aur
237.1382 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2477 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3998 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9737 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1952 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1808 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.