Știrea zilei
Fostă salariată de la CJ despăgubită la Tribunal pentru discriminare sexuală, Macaleţi pus să o reangajeze

Un dosar cum rar se poate vedea a fost finalizat săptămâna trecută la Tribunalul Botoşani, care a hotărât reangajarea unei femei pe motiv de discriminare sexuală.

Pensionată ca... femeile

 

Emilia Gheorghiu şi-a încetat raporturile de serviciu cu Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani pe 15 noiembrie 2017, când a intrat în vigoare dispoziţia de desfacere a contractului de muncă emisă de preşedintele Costică Macaleţi. Salariata împlinise vârsta de pensionare şi, aşa cum se procedează în toate cazurile de acest gen ale funcţionarilor publici, a trebuit să părăsească instituţia. Conducerea CJ i-a desfăcut contractul de muncă chiar dacă angajata depusese o adresă oficială prin care solicita continuarea activităţii sale până la vârsta de pensionare a bărbaţilor.

 

Ea a vrut însă ca bărbații și a cerut reangajarea bazându-se pe ordonanţa privind combaterea discriminării


Fosta salariată, care a activat în calitate de consilier la compartimentul informatică al Direcţiei Buget-Finanţe, nu a dezarmat şi a iniţiat o acţiune în instanţă prin care a cerut reangajarea pe postul deţinut în ziua pensionării, precum şi plata retroactivă a drepturilor băneşti.

În plângerea depusă a invocat că vârsta de pensionare mai redusă în cazul femeilor a fost instituită în România de fapt ca o măsură de protecţie a acestora şi că principiul egalităţii între cetăţeni, a excluderii privilegiilor şi discriminării este garantat în special prin exercitarea dreptului la muncă şi a unui salariu egal.

Şi-a bazat argumentaţia şi pe OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, care stabileşte dreptul egal de muncă pentru toţi cetăţenii, indiferent de sex.


„Mă consider însă discriminată prin dispoziţia Consiliului Judeţean care fără a ţine cont de cererea mea de continuare a raporturilor de muncă, în exercitarea dreptului egal la muncă faţă de bărbaţi, a dispus încetarea raporturilor mele de muncă pe criteriul sexului, respectiv cu cinci ani mai devreme, justificat de faptul că sunt femeie”,


Emilia Gheorghiu, fostă salariată CJ Botoşani.


CJ-ul, obligat să o reîncadreze şi să păstreze raporturile de serviciu până ce femeia face 65 de ani


Aceasta şi-a motivat cererea şi prin jurisprudenţa Curţii Supreme de Justiţie a UE, care a statuat că o politică generală de concediere a femeilor pe simplul motiv că acestea au atins vârsta la care au dreptul la o pensie de stat, constituie discriminare.


În doar două termene, în care a adus la cunoştinţa magistraţilor şi că deja Curţile de Apel Bacău şi Mureş au emis decizii civile favorabile femeilor în cazuri similare, Tribunalul Botoşani s-a pronunţat.


„Anulează Dispoziţia nr. 286 din data de 10.11.2017 emisă de preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Obligă pârâtul Consiliul Judeţean Botoşani, prin preşedinte, să dispună reintegrarea reclamantei în funcţia publică deţinută anterior, aceea de consilier, clasa I, grad superior, la Compartimentul Informatică din cadrul Direcţiei Buget – Finanţe”,


hotărâre Tribunalul Botoşani.


Totodată, judecătorul a decis ca raporturile de serviciu să continue până la data împlinirii de către reclamantă a vârstei de 65 ani, respectiv până la data de 15 martie 2022. În plus, a obligat Consiliul Judeţean Botoşani la plata către reclamantă a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi a celorlalte drepturi de care aceasta ar fi beneficiat, începând cu data de 15 noiembrie 2017 şi până la momentul reintegrării efective.

 

Şefii de la Consiliu susţin că n-au făcut altceva decât să aplice legea


Hotărârea a produs rumoare la CJ, fiind una fără precedent în activitatea instituţiei.


„Doamna a împlinit vârsta de pensionare şi potrivit Statutului Funcţionarului Public la împlinirea vârstei de pensionare şi a stagiului minim de cotizare, încetează de drept raportul de serviciu. Încetarea de drept înseamnă că nu are conducătorul instituţiei puterea de a aprecia dacă funcţionarul public mai poate sau nu rămâne încadrat. Deci, simplul fapt al împlinirii vârstei duce la încetarea raportului de serviciu”,


Marcel Bejinariu, secretar general al judeţului.


Aceasta a adăugat că în astfel de cazuri şeful instituţiei nu face altceva decât să emită o dispoziţie prin care constată încetarea raporturilor de serviciu şi să ţină cont de prevederile legii naţionale, ori Emilia Gheorghiu a invocat o serie de prevederi legislative europene.


CJ are drept la recurs, însă aşteaptă să primească motivarea Tribunalului Botoşani.


În condiţiile creşterii masive ale salariilor de la CJ, orice lună petrecută în câmpul muncii contează la calculul pensiei.

 

loading...
Femeile din Botoșani (NU) sunt discriminate sexual de șefi
Protest spontan la Mavromati, angajații nu vor discriminare: Noi facem analize, voi doar produceți crize - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
 

download from google playdownload from apple store
DOCUMENT Uite aşa devii şef la PSD Botoşani - Manevra „buletinul de vot” sau ce le-a trecut prin cap PSD-iştilor ca să iasă cine trebuie la alegerile de la municipiu
Dacă la alegerile de anul trecut, din PNL, au circulat neoficial două bileţele cu liste diferite pe care delegaţii la conferinţă să le voteze, la PSD Botoşani lucrurile s-au rezolvat mult mai simplu, prin buletinul de vot. Da, pur şi simplu.
TUPEU de golan! Un puști fără permis, cu ajutor social și Audi, figuri în fața Poliției - a fugit și și-a abandonat mașina – FOTOGALERIE
Teribilismul în cazul unor tineri care abia ies din adolescență capătă dimensiuni ridicate și pot lăsa, în unele cazuri chiar urme greu de șters.
TREI stații de taxi noi la Botoșani, Cornișa se deschide cu o MARE criză
Pregătiri pe ultima sută de metri cu privire la Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa. Primarul Cătălin Flutur arăta săptămâna trecută faptul că se dorește ca pe data de 1 Decembrie 2018, în An Centenar, Cornișa să primească primii vizitatori.
1,5 milioane s-au cheltuit degeaba la Botoșani pe referendum, banii s-au dus în mare parte la membrii de partid
Se puteau căsători persoane de același sex înainte de referendum? Nu!Se pot căsători persoane de același sex după referendum? Nu!Dacă referendumul era validat se puteau căsători persoane de același sex? Nu!
Prezență de aproape 130% la referendum într-o secție din Botoșani, aproape jumătate din oameni au votat pe listele suplimentare
Chiar dacă, asemeni aproape tuturor celorlalte județe, nici Botoșani nu a atins pragul necesar validării referendumului pentru redefinirea familiei în Constituție, au existat totuși câteva localități în care s-a trecut cu mult peste limita de 30%.
Care referendum? S-a deschis mustăria! Muzică, dansuri și voie bună la conac - VIDEO & GALERIE FOTO
Prezența extrem de slabă la prima zi de referendum poate fi explicată printr-un boicot generalizat, dar și prin faptul că o mulțime de botoșăneni au avut tot felul de treburi.
Botoșani VOTEAZĂ? Prima zi de referendum la Botoşani pentru familia tradițională: fără tablete în secții, pragul micșorat prin… „altă întrebare”
364.460 este numărul total de alegători cu drept de vot de la nivelul județului, așadar teoretic atâția cetățeni botoșăneni sunt așteptați să treacă pe la urne sâmbătă şi duminică, zilele în care se desfășoară referendumul pentru revizuirea Constituției.
6.000 de euro al 13 – lea salariu pentru fostul preşedinte al PSD Botoşani! Îl primeşte şi dacă îşi pierde locul de muncă până la sfârşitul anului
Fostul deputat şi senator de Botoşani, Gheorghe Marcu, va primi al 13 – lea salariu chiar şi în eventualitatea în care luna viitoare va rămâne fără actualul loc de muncă. Şi aceasta ca urmare a unei decizii a Consiliului de Administraţie al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Boicot sau nepăsare? Val de retrageri din partea președinților secțiilor de votare la referendumul pentru familie
270 de retrageri din Cluj120 de retrageri la Bihor150 de retrageri la Timiș100 de retrageri și la Arad
ÎNCERCARE: TREI parlamentari să fie târâți la Tribunal în procesul lui Florin Țurcanu, doi au scăpat și a rămas doar unul
Numele uneia dintre cele mai puternice femei din politica botoșăneană a fost rostit ieri la Tribunalul Botoșani în procesul în care Florin Țurcanu este judecat pentru fapte de corupție.
DOCUMENT Deputata Mihaela Huncă evacuată din Prefectură după ce a plecat din PSD – FOTOGALERIE
La două zile după ce şi-a oficializat plecarea din PSD, deputata Mihaela Huncă a fost somată de Prefectură să elibereze biroul pe care îl ocupa în Palatul Administrativ.
PSD-ul, gata să intre la Botoșani pe mâna lui Tincu; Andrei omul nr.2, Macaleți... paaaa
Social-democrații botoșăneni își aleg sâmbătă noua conducere în cadrul conferinței organizației municipale care are loc la un hotel din bulevardul Mihai Eminescu.
O TRAGEDIE de judeţ: Doar 5% din populaţie lucrează la privat, peste 80% din liceeni pleacă din Botoşani - Toţi copiii spun că vor să lucreze la stat
„Radiografia economică a judeţului Botoşani – oportunităţi”, aceasta este lucrarea care confirmă cu date incontestabile faptul că trăim într-unul dintre cele mai sărace judeţe ale ţării şi că timp de 28 de ani politicienii care s-au perindat pe la conducere au făcut extrem de puţine lucruri pentru ridicarea nivelului de trai.
Avocatul din Botoșani care a renunțat la client pentru că l-a MINȚIT: Singura modalitate de a-și îmbunătăți situația era de a recunoaște fapta
Situație mai rar întâlnită în instanțele de la Botoșani. Un avocat și-a lăsat baltă clientul pe care-l apăra după ce a constatat că acesta nu a relatat întregul adevăr în fața judecătorului, la audieri.
Crimă mascată de un accident? Poliţist cerut la audieri în tragedia din Centrul Vechi terminată cu invazia spitalului
Dimineață mohorâtă de toamnă, holul Tribunalului Botoșani este înțesat de oameni, cetățeni care-și caută dreptatea și avocați îmbrăcați cu robe negre. În furnicarul de oameni se regăsesc și rudele lui Vasile Gologan, botoșăneanul care este acuzat că ar fi comis una dintre cele mai șocante crime de la Botoșani.
Familii din Centrul Vechi debranșate de la apă cu excavator și jandarmi: Ne spălăm în fântânile arteziene dacă ne taie apaVIDEO & GALERIE FOTO
Pentru că au acumulat datorii la serviciile de apă și canalizare o serie de familii din municipiul Botoșani au primit aviz de întrerupere a acestui serviciu.
MĂRTURIA unei fete îngrozite care a auzit cum un om este ucis cu sulițe, topoare și furci
Zece minute au fost suficiente pentru o fată de 15 ani din Botoșani ca să trăiască probabil toată viața cu trauma unei zile de duminică.
Fotograful din crima de la Pacea va merge într-un centru de reeducare și poate fi LIBER cel mai târziu la 32 de ani
Adolescentul care a recunoscut în primă fază că a comis crima de la Pacea a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani.
Ce lovitură! Prietenul lui Portariuc pregătit de PSD-işti să preia funcţia de prim-ministru după un plan în care Viorica se îmbolnăveşte
Mass-media centrală a lansat din nou informaţia că Viorica Dăncilă ar urma să fie înlocuită din funcţia de prim-ministru. Pentru a evita scandalurile ce au însoţit plecările lui Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, fosta europarlamentară ar demisiona invocând sănătatea precară.
Se coace un schimb de teren între Primărie și un privat care se termină cu un hipermarket și poate cu o parcare supraetajată – GALERIE FOTO
Municipalitatea botoșăneană poate deveni proprietară pe un teren generos care se află într-o zonă centrală a orașului. Mai exact lângă Stadionul Municipal, suprafața aparținând unei firme private.
Madama sa fie trimisa in sectorul privat daca doreste sa mai lucreze.Acolo nu beneficiezi de nici un spor la salariu, cu ce esti mai bun decat alt salariat fara spor de vechime de exemplu, salariul este cel minim pe economie, indiferent ce pregatire ai.Concediul de odihna nu poti sa ai mai mult de cinci zile, nu primesti banii pe cele cinci zile de concediu ca doar nu muncesti, zilele libere nationale nu sunt platite ca doar nu muncesti, nu ai timpi morti in cele opt ore de lucru, mereu faci si alte lucruri, nu primesti salariul la timp, poate dura si doua luni!
10 aprilie 2018, 10:33
Corect ! Facem parte și UE ! Dar harca ( comunista ) baba nesătulă de bani de la stat ar trebui sa lase locul unui tânăr ! Nu sa ia și pensie și salar !!!! Rușine săi fie !!!
4 aprilie 2018, 16:09
Corect! Facem parte din UE,deci respectam legislatia UE!
4 aprilie 2018, 14:10
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți de acord cu eliminarea jardinierelor de pe Pietonalul Unirii?
Da
Parțial
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Sunt oameni aici care mai bine mor de foame decât să ceară ajutor social. Este un soi de mândrie a omului de aici, din nord. Dar este şi obişnuinţa. Este o zonă cu ierni grele, cu vânturi puternice, cu inundaţii. Aici, dacă nu ...
zenda.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6677 lei
USD
Dolarul SUA
4.0341 lei
CHF
Francul elveţian
4.0786 lei
GBP
Lira sterlină
5.3242 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5984 lei
XAU
Gramul de aur
159.3098 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2369 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4484 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8739 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1090 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1808 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6256 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11 o C
Dorohoi
10 o C
Bucecea
10 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
10 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.