Știrea zilei
Fostă salariată de la CJ despăgubită la Tribunal pentru discriminare sexuală, Macaleţi pus să o reangajeze

Un dosar cum rar se poate vedea a fost finalizat săptămâna trecută la Tribunalul Botoşani, care a hotărât reangajarea unei femei pe motiv de discriminare sexuală.

Pensionată ca... femeile

 

Emilia Gheorghiu şi-a încetat raporturile de serviciu cu Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani pe 15 noiembrie 2017, când a intrat în vigoare dispoziţia de desfacere a contractului de muncă emisă de preşedintele Costică Macaleţi. Salariata împlinise vârsta de pensionare şi, aşa cum se procedează în toate cazurile de acest gen ale funcţionarilor publici, a trebuit să părăsească instituţia. Conducerea CJ i-a desfăcut contractul de muncă chiar dacă angajata depusese o adresă oficială prin care solicita continuarea activităţii sale până la vârsta de pensionare a bărbaţilor.

 

Ea a vrut însă ca bărbații și a cerut reangajarea bazându-se pe ordonanţa privind combaterea discriminării


Fosta salariată, care a activat în calitate de consilier la compartimentul informatică al Direcţiei Buget-Finanţe, nu a dezarmat şi a iniţiat o acţiune în instanţă prin care a cerut reangajarea pe postul deţinut în ziua pensionării, precum şi plata retroactivă a drepturilor băneşti.

În plângerea depusă a invocat că vârsta de pensionare mai redusă în cazul femeilor a fost instituită în România de fapt ca o măsură de protecţie a acestora şi că principiul egalităţii între cetăţeni, a excluderii privilegiilor şi discriminării este garantat în special prin exercitarea dreptului la muncă şi a unui salariu egal.

Şi-a bazat argumentaţia şi pe OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, care stabileşte dreptul egal de muncă pentru toţi cetăţenii, indiferent de sex.


„Mă consider însă discriminată prin dispoziţia Consiliului Judeţean care fără a ţine cont de cererea mea de continuare a raporturilor de muncă, în exercitarea dreptului egal la muncă faţă de bărbaţi, a dispus încetarea raporturilor mele de muncă pe criteriul sexului, respectiv cu cinci ani mai devreme, justificat de faptul că sunt femeie”,


Emilia Gheorghiu, fostă salariată CJ Botoşani.


CJ-ul, obligat să o reîncadreze şi să păstreze raporturile de serviciu până ce femeia face 65 de ani


Aceasta şi-a motivat cererea şi prin jurisprudenţa Curţii Supreme de Justiţie a UE, care a statuat că o politică generală de concediere a femeilor pe simplul motiv că acestea au atins vârsta la care au dreptul la o pensie de stat, constituie discriminare.


În doar două termene, în care a adus la cunoştinţa magistraţilor şi că deja Curţile de Apel Bacău şi Mureş au emis decizii civile favorabile femeilor în cazuri similare, Tribunalul Botoşani s-a pronunţat.


„Anulează Dispoziţia nr. 286 din data de 10.11.2017 emisă de preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Obligă pârâtul Consiliul Judeţean Botoşani, prin preşedinte, să dispună reintegrarea reclamantei în funcţia publică deţinută anterior, aceea de consilier, clasa I, grad superior, la Compartimentul Informatică din cadrul Direcţiei Buget – Finanţe”,


hotărâre Tribunalul Botoşani.


Totodată, judecătorul a decis ca raporturile de serviciu să continue până la data împlinirii de către reclamantă a vârstei de 65 ani, respectiv până la data de 15 martie 2022. În plus, a obligat Consiliul Judeţean Botoşani la plata către reclamantă a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi a celorlalte drepturi de care aceasta ar fi beneficiat, începând cu data de 15 noiembrie 2017 şi până la momentul reintegrării efective.

 

Şefii de la Consiliu susţin că n-au făcut altceva decât să aplice legea


Hotărârea a produs rumoare la CJ, fiind una fără precedent în activitatea instituţiei.


„Doamna a împlinit vârsta de pensionare şi potrivit Statutului Funcţionarului Public la împlinirea vârstei de pensionare şi a stagiului minim de cotizare, încetează de drept raportul de serviciu. Încetarea de drept înseamnă că nu are conducătorul instituţiei puterea de a aprecia dacă funcţionarul public mai poate sau nu rămâne încadrat. Deci, simplul fapt al împlinirii vârstei duce la încetarea raportului de serviciu”,


Marcel Bejinariu, secretar general al judeţului.


Aceasta a adăugat că în astfel de cazuri şeful instituţiei nu face altceva decât să emită o dispoziţie prin care constată încetarea raporturilor de serviciu şi să ţină cont de prevederile legii naţionale, ori Emilia Gheorghiu a invocat o serie de prevederi legislative europene.


CJ are drept la recurs, însă aşteaptă să primească motivarea Tribunalului Botoşani.


În condiţiile creşterii masive ale salariilor de la CJ, orice lună petrecută în câmpul muncii contează la calculul pensiei.

 

loading...
Femeile din Botoșani (NU) sunt discriminate sexual de șefi
Protest spontan la Mavromati, angajații nu vor discriminare: Noi facem analize, voi doar produceți crize - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
 

download from google playdownload from apple store
CRIMA din Centrul Vechi a avut loc sub privirile unui echipaj MAI – Polițistul și jandarmul chemați la Tribunal
Doi martori cheie au fost audiați marți, 8 ianuarie 2019, în procesul în care se judecă omorul cu mașina care a avut loc în vara anului 2017 în Centrul Istoric al municipiului Botoșani.
MISTER absolut: NIMENI nu știe câți botoșăneni lucrează pe salariul minim pe economie
Noul an a început cu majorări salariale care-i afectează mai ales pe angajatorii din mediul privat. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie a crescut de la 1.900 de lei la 2.080 de lei brut. De asemenea, persoanele cu studii superioare şi care au cel puţin 1 an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare vor avea salariu minim brut 2.350 lei pe lună.
Botoșăneni MORȚI în accidente rutiere, polițiștii încep verificarea instructorilor auto care trimit șoferii pe drumurile publice
Un tânăr de 20 de ani din Corni a sfârșit carbonizat în propria mașină, anul trecut. O altă botoșăneancă și-a pierdut viața la Zăicești după ce mașina în care se afla a derapat pe carosabilul plin cu zăpadă și s-a izbit într-un microbuz. Alți doi botoșăneni, tată și fiu, au fost uciși de un șofer originar din Șerbăuți-Suceava, care se întorcea de la muncă din Spania. Iar exemplele pot continua…
E deja coadă la Cornișa! Oamenii s-au îngrămădit la patinoar, peste o sută de mașini în parcul de agrement - VIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea parțială a Parcului Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa în perioada sărbătorilor de iarnă a dat rezultate imediate. Oamenii s-au grăbit să pășească pragul complexului rebrănduit drept ”Cornișa aquapark & sports”.  
Modă în 2019 - Ce purtăm anul acesta? Un celebru institut de modă a stabilit CULOAREA anului - GALERIE FOTO
A început un nou an, care pare că a venit cu noi tendințe în materie de modă și stil. În comparație cu anul precedent, 2019 se anunță unul caracterizat de culorile vii și în niciun caz de cele închise.
Revelion de poveste cu mii și mii de botoșăneni adunați în centrul orașului, a curs șampanie la lumina artificiilor – GALERIE FOTO & VIDEO
Inima municipiului Botoșani a bătut puternic la întâlnirea cu tânărul an 2019. A fost o mare de botoșăneni într-unul din, probabil, cele mai reușite Revelioane din ultimii ani de la Botoșani. Programul s-a ridicat la înălțimea miilor de așteptări din partea publicului, fiind unul „cu de toate”, de la urături și folclor, la rock-n-roll, raggae, rap sau pop.
Masa de Revelion – BUCATELE recomandate pentru noaptea dintre ani
Cele mai multe dintre gospodine preferă să gătească mâncăruri total diferite față de cele pe care le-au preparat deja de Crăciun.
Fetele frumoase de la Botoșani strălucesc de sărbători – CE se poartă de Revelion în materie de make-up
Mai sunt doar câteva zile până la Anul Nou, iar fetele frumoase din Botoșani și nu numai, se pregătesc din plin. Nu vorbim aici de partea culinară, ci de cea de frumusețe. Femeile au vrut să arate superb de Crăciunși vor să arate la fel și de Revelion.
O nouă metodă de fraierit clienții! „Maimuța”, găsită printre taximetriști de organele statului: Oamenii au stații…
Acum, dacă și la Botoșani există taximetriști cu „maimuțe”, rămâne încă un mister.
BOALA SECOLULUI: Copiii din Botoșani îmbolnăviți de dorul părinților, sărbători în singurătate - Iubirea nu se cumpără
La 100 de ani de la Marea Unire, un adevăr dur răzbate din datele oficiale: tot mai mulți români pleacă în străinătate. România ocupă durerosul lor 2 în lume în ceea ce privește migrația, după Siria. Iar la noi, nu este zonă de conflict. 
Masa de Crăciun și tendințele anului 2018 – „Regele” detronat rămâne porcul, sfaturi de la chefi despre vin sau desert - GALERIE FOTO
Mult așteptatele sărbători de Crăciun au învăluit Botoșaniul, iar forfota prin magazine s-a  domolit. Cei mai mulți dintre botoșăneni s-au tot gândit și cântărit intens, opțiunile avute la îndemână,  mai ales la partea culinară. „Ce gătim de sărbători?”, a fost întrebarea de pe buzele tuturor gospodinelor.
Moș Crăciun, darnic la Botoșani: Au explodat VÂNZĂRILE în luna decembrie, jucăriile se cumpără…și-n rate
Sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej pentru a oferi cadouri oamenilor pe care îi iubim. Atunci când vorbim despre copii, lucrurile sunt puțin mai delicate. Părinții trebuie să aibă mare grijă ce jucării aleg pentru cei mici.
SURPRINZĂTOR: UNDE petrec parlamentarii de Botoșani sărbătorile de iarnă, unul vrea discreție, ca să nu-i spargă hoții casa
Sărbătorile de iarnă sunt un bun prilej pentru distracție, dar nu chiar pentru toată lumea. Parlamentarii din Botoșani se numără printre persoanele care preferă să facă altceva.
Sărbători de poveste pentru vedetele botoșănene: soția ex-premierului retrăiește copilăria, 2019 vine cu nunți printre „Fetele de la Botoșani” și „Kim Kardashian”
Naşterea Domnului este un prilej de bucurie, o sărbătoare care strânge toată familia în jurul mesei, cu multă voie bună, daruri, colinde și preparate culinare tradiționale. Artiştii din Botoşani nu fac excepție.
Aglomerație, cozi infernale, liste și nervi în supermarketurile din Botoșani: CÂT costă masa de Crăciun?- GALERIE FOTO
Atmosfera specifică sărbătorilor de iarnă se simte și la Botoșani. Parcările hipermarketurilor şi supermarketurilor sunt pline, iar coșurile de cumpărături din ce în ce mai neîncăpătoare.
Un Moș Crăciun cinic vine cu taxe și impozite mai mari pentru botoșăneni, de la apartamente la locuri de parcare și mașini
Asemenea anului trecut, conducerea Primăriei Botoșani intenționează să majoreze din nou valoarea taxelor și impozitelor locale pe care le vor achita botoșănenii în 2019. Propunerea va intra spre dezbatere în cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi, 20 decembrie 2018.
Numire bombă în fruntea unei importante instituţii, sora fostului preşedinte al PSD Botoşani este mare director
Moş Crăciun a venit cu un cadou pe cât de frumos pentru una dintre şefele unei instituţii, pe atât de trist pentru alt conducător. Se întâmplă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), acolo unde finalul de an a adus o schimbarea neaşteptată.
Guvernul lovește puternic: Taximetriștii obligați prin lege să cheltuiască mii de lei într-o „afacere” de vreo 20 de milioane de euro - VIDEO
Actuala guvernare prin fondul de rezervă pentru asigurarea acestor plăți.
Un afacerist botoşănean şi soţia sa, în Top 100 personalităţi din business care au marcat economia românească
Cu ocazia Anului Centenar, celebra revistă Forbes a realizat o listă a celor 100 cele mai importante personalități de business care au marcat economia românească. Intitulat Forbes România 100 Business Hall of Fame, proiectul nu a avut la bază doar cifre, după cum au explicat chiar redactorii prestigioasei reviste financiare.
kalapod.net%20
Crimă ca-n filme: Iubitul i-a luat viaţa tatălui iubitei cu un cuţit - Mă tot punea la treabă
Un omor care a zguduit o comunitate botoșăneană în ultima lună a verii a ajuns la stadiul procesual, însă cu multe semne de întrebare.
Madama sa fie trimisa in sectorul privat daca doreste sa mai lucreze.Acolo nu beneficiezi de nici un spor la salariu, cu ce esti mai bun decat alt salariat fara spor de vechime de exemplu, salariul este cel minim pe economie, indiferent ce pregatire ai.Concediul de odihna nu poti sa ai mai mult de cinci zile, nu primesti banii pe cele cinci zile de concediu ca doar nu muncesti, zilele libere nationale nu sunt platite ca doar nu muncesti, nu ai timpi morti in cele opt ore de lucru, mereu faci si alte lucruri, nu primesti salariul la timp, poate dura si doua luni!
10 aprilie 2018, 10:33
Corect ! Facem parte și UE ! Dar harca ( comunista ) baba nesătulă de bani de la stat ar trebui sa lase locul unui tânăr ! Nu sa ia și pensie și salar !!!! Rușine săi fie !!!
4 aprilie 2018, 16:09
Corect! Facem parte din UE,deci respectam legislatia UE!
4 aprilie 2018, 14:10
libris.ro%20
Sondaj
Credeți că, în comparație cu anul precedent, 2019 va fi:
Un an mai bun ca 2018
La fel ca 2018
Un an mai rău ca 2018
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Nu am găsit costumul despre care vă vorbesc pentru că întâmplarea face că am într-adevăr un costum cu care mă vor îngropa probabil. Domiciliul îl am în București, dar stau în Brașov. E preferința soției. Și aveam ...
StarShinerS.ro
StarShinerS.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6830 lei
USD
Dolarul SUA
4.1063 lei
CHF
Francul elveţian
4.1555 lei
GBP
Lira sterlină
5.2808 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7751 lei
XAU
Gramul de aur
170.2727 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2390 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4526 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9474 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0946 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1832 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6273 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0 o C
Dorohoi
0 o C
Bucecea
0 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
0 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.