Știrea zilei
Fostă salariată de la CJ despăgubită la Tribunal pentru discriminare sexuală, Macaleţi pus să o reangajeze

Un dosar cum rar se poate vedea a fost finalizat săptămâna trecută la Tribunalul Botoşani, care a hotărât reangajarea unei femei pe motiv de discriminare sexuală.

Pensionată ca... femeile

 

Emilia Gheorghiu şi-a încetat raporturile de serviciu cu Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani pe 15 noiembrie 2017, când a intrat în vigoare dispoziţia de desfacere a contractului de muncă emisă de preşedintele Costică Macaleţi. Salariata împlinise vârsta de pensionare şi, aşa cum se procedează în toate cazurile de acest gen ale funcţionarilor publici, a trebuit să părăsească instituţia. Conducerea CJ i-a desfăcut contractul de muncă chiar dacă angajata depusese o adresă oficială prin care solicita continuarea activităţii sale până la vârsta de pensionare a bărbaţilor.

 

Ea a vrut însă ca bărbații și a cerut reangajarea bazându-se pe ordonanţa privind combaterea discriminării


Fosta salariată, care a activat în calitate de consilier la compartimentul informatică al Direcţiei Buget-Finanţe, nu a dezarmat şi a iniţiat o acţiune în instanţă prin care a cerut reangajarea pe postul deţinut în ziua pensionării, precum şi plata retroactivă a drepturilor băneşti.

În plângerea depusă a invocat că vârsta de pensionare mai redusă în cazul femeilor a fost instituită în România de fapt ca o măsură de protecţie a acestora şi că principiul egalităţii între cetăţeni, a excluderii privilegiilor şi discriminării este garantat în special prin exercitarea dreptului la muncă şi a unui salariu egal.

Şi-a bazat argumentaţia şi pe OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, care stabileşte dreptul egal de muncă pentru toţi cetăţenii, indiferent de sex.


„Mă consider însă discriminată prin dispoziţia Consiliului Judeţean care fără a ţine cont de cererea mea de continuare a raporturilor de muncă, în exercitarea dreptului egal la muncă faţă de bărbaţi, a dispus încetarea raporturilor mele de muncă pe criteriul sexului, respectiv cu cinci ani mai devreme, justificat de faptul că sunt femeie”,


Emilia Gheorghiu, fostă salariată CJ Botoşani.


CJ-ul, obligat să o reîncadreze şi să păstreze raporturile de serviciu până ce femeia face 65 de ani


Aceasta şi-a motivat cererea şi prin jurisprudenţa Curţii Supreme de Justiţie a UE, care a statuat că o politică generală de concediere a femeilor pe simplul motiv că acestea au atins vârsta la care au dreptul la o pensie de stat, constituie discriminare.


În doar două termene, în care a adus la cunoştinţa magistraţilor şi că deja Curţile de Apel Bacău şi Mureş au emis decizii civile favorabile femeilor în cazuri similare, Tribunalul Botoşani s-a pronunţat.


„Anulează Dispoziţia nr. 286 din data de 10.11.2017 emisă de preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Obligă pârâtul Consiliul Judeţean Botoşani, prin preşedinte, să dispună reintegrarea reclamantei în funcţia publică deţinută anterior, aceea de consilier, clasa I, grad superior, la Compartimentul Informatică din cadrul Direcţiei Buget – Finanţe”,


hotărâre Tribunalul Botoşani.


Totodată, judecătorul a decis ca raporturile de serviciu să continue până la data împlinirii de către reclamantă a vârstei de 65 ani, respectiv până la data de 15 martie 2022. În plus, a obligat Consiliul Judeţean Botoşani la plata către reclamantă a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi a celorlalte drepturi de care aceasta ar fi beneficiat, începând cu data de 15 noiembrie 2017 şi până la momentul reintegrării efective.

 

Şefii de la Consiliu susţin că n-au făcut altceva decât să aplice legea


Hotărârea a produs rumoare la CJ, fiind una fără precedent în activitatea instituţiei.


„Doamna a împlinit vârsta de pensionare şi potrivit Statutului Funcţionarului Public la împlinirea vârstei de pensionare şi a stagiului minim de cotizare, încetează de drept raportul de serviciu. Încetarea de drept înseamnă că nu are conducătorul instituţiei puterea de a aprecia dacă funcţionarul public mai poate sau nu rămâne încadrat. Deci, simplul fapt al împlinirii vârstei duce la încetarea raportului de serviciu”,


Marcel Bejinariu, secretar general al judeţului.


Aceasta a adăugat că în astfel de cazuri şeful instituţiei nu face altceva decât să emită o dispoziţie prin care constată încetarea raporturilor de serviciu şi să ţină cont de prevederile legii naţionale, ori Emilia Gheorghiu a invocat o serie de prevederi legislative europene.


CJ are drept la recurs, însă aşteaptă să primească motivarea Tribunalului Botoşani.


În condiţiile creşterii masive ale salariilor de la CJ, orice lună petrecută în câmpul muncii contează la calculul pensiei.

 

loading...
Femeile din Botoșani (NU) sunt discriminate sexual de șefi
Protest spontan la Mavromati, angajații nu vor discriminare: Noi facem analize, voi doar produceți crize - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
 

download from google playdownload from apple store
Director de ziar și jurnalist chemați în instanță în procesul Uvertura Mall!

Lovitură dată în procesul în care sunt judecate mai multe persoane cu funcții de conducere din cadrul Primăriei Botoșani, într-un dosar intrumentat de DNA Suceava și care vizează construcția singurului mall de la Botoșani.

Chiajna, mon amour... Scandal fără precedent, pumni și amenințări, jucătorii au înjurat spectatorii, oamenii i-au fluierat și huiduit: Rușine, blatiștilor, ați vândut meciul - VIDEO

Scene fără precedent de la promovarea roș-alb-albaștrilor în Liga 1 au putut fi văzute la finalul partidei FC Botoșani - Concordia Chiajna 0 - 1 disputată miercuri seară pe Stadionul Municipal.

UNICAT: Firma de curățenie a orașului are 3 șefi în aer, bătaie pe viață și pe moarte pentru funcții în timp ce rampele sunt sufocate de gunoaie

Disputa pe conducerea firmei de salubrizare a municipalității a ajuns de marți la Oficiul Registrului Comerțului (ORC), care deja a redirecționat-o spre Tribunalul Botoșani, acolo se va tranșa noul litigiu.

5.000 de euro vărsați PNL-ului, la București, într-o singură zi, de euro Mihai; fratele Țurcanu se bate în donații cu Stolojan și nevasta lui Crin

În timp ce PNL Botoșani a rămas cu datorii consistente de pe urma mandatului de președinte al fratelui său, adunate inclusiv de la alegerile europarlamentare din 2014, Mihai Țurcanu contribuie cu sume importante de bani la bugetul de la București al partidului.

Plângere la DNA şi proces pentru noul CA de la Urban Serv + cerere de daune de peste 100.000 de lei

Revocarea consiliului de administraţie de la societatea de salubrizare şi numirea unuia interimar n-a avut nici pe departe darul de a readuce liniştea la unitatea municipalităţii. Dimpotrivă chiar, scandalul se amplifică.

O frumoasă fată din Spania, trasă parcă prin inel, a cântat la Botoșani pe un stadion gol – GALERIE FOTO & VIDEO

Unul dintre cele mai de tradiție evenimente de la Botoșani, organizat deja de 11 ani, în 2018 pare să nu fi atras masa obișnuită de oameni.

BĂTAIE DE JOC!!! Chiriași scoși cu forța din apartamentele HORROR pline de gunoie, mizerie, pereți scorojiți, fecale pe jos – GALERIE FOTO & VIDEO

Unii botoșăneni chiar nu par să aprecieze mâna de ajutor întinsă de stat, prin punerea la dispoziție de locuințe sociale. În mod normal locul în care trăiești oglindește modul în care ești definit ca persoană. În cazul acestor oameni, o descriere a condițiilor în care erau imobilele este greu de făcut.

RĂZBUNARE în stil mafiot în Centrul Istoric: Mercedes Benz distrus cu cărămizi în toiul nopții, curentul oprit pentru „acțiune” – GALERIE FOTO

Conviețuirea în Centrul Istoric al municipiului Botoșani pare să fie tot mai greu de suportat pentru unii botoșănenii ce au locuințe în proprietate acolo.

EVACUARE cu executorul judecătoresc și jandarmii în Centrul Istoric, femeie scoasă din locuința Primăriei – GALERIE FOTO

Primăvara aduce cu sine și o serie de măsuri extreme pentru chiriașii rău platnici din locuințele sociale ale Primăriei.

loading...
La 111 ani de la răscoala ţărănească, elevii din Flămânzi învaţă agricultura la mii de kilometri de casă, pe banii UE - VIDEO & FOTOGALERIE

Într-un judeţ eminamente agricol, zeci de elevi din Botoşani se familiarizează cu munca pământului la mii de kilometri depărtare de casă. Şi culmea, provin tocmai din localitatea de unde a plecat Răscoala Ţărănească de la 1907.

Biserica simbol a oraşului, WC-ul public al nemernicilor târgului: bălţi de urină la locul botezului lui Eminescu – FOTOGALERIE

An de an, cei mai mari scriitori ai României vin aici pe 15 ianuarie. Are loc o slujbă de pomenire a poetului nepereche fiindcă în acest lăcaş de cult a fost creştinat. Atunci îi trec pragul şi oficialităţile Botoşaniului, iar uneori, cum s-a întâmplat chiar în 2018, şi diplomaţi străini.

Afaceristul care închiriază terenuri pentru mașinile dintr-un cartier și dă 100.000 de euro la Primărie

O investiție importantă de la Botoșani a generat numeroase discuții în contradictoriu.

Crima de la Pacea: Unghiile Petronelei decisive în anchetă? Polițiștii și procurorii scotocesc orașul în căutare de alte probe

Probabil unul dintre cele mai complexe cazuri de la Botoșani și prin prisma valului uriaș de reacții din partea opiniei publice este omorul ce a fost comis în pădurirea de la Pacea și în care au fost implicați copii.

Măcel în tribune: ultraşi ridicaţi de jandarmi, ploaie de interdicţii pentru accesul pe stadion

Unul dintre cele mai violente episoade petrecute în această primăvară în Cupa României a avut loc la un meci al Botoşaniului. Surprinzător, evenimentele au fost trecute sub tăcere timp de mai bine de o lună.

loading...
Încă o ILEGALITATE în mijlocul orașului, moarte de om rezolvată cu un PET: O panaramă de tot râsul FOTOGALERIE

Autoritățile par să nu mai facă față la numărul mare de cazuri de ilegalitate care apar peste tot în oraș. Probabil că dacă s-ar efectua un control de amploare, polițiștii de la inspecția în construcții ar fi uimiți de rezultate. Și nu doar ei.

Gard și magazie dintr-un cartier din Botoșani dărâmate cu viceprimar și Poliție: Erau aici și alte treburi, sexuri și toate aleaGALERIE FOTO & VIDEO

O botoșăneancă din municipiu a făcut o adevărată criză de nervi, săptămâna trecută într-un cartier situat pe Aleea Viilor din Botoșani. Poliția Locală și mai mulți reprezentanți ai Primăriei Botoșani, coordonați de viceprimarul Marian Murariu i-au dezafectat un gard și o magazie construite ilegal.

Viață de coșmar pentru doi soți din Botoșani, amenințați cu moartea de propriul fiu: Ne va da foc să ardem ca șobolanii

Trai greu pentru o familie și toate acestea din cauza propriului fiu.

Prietena criminalului chemată la audieri de anchetatori, pozele care au isterizat cunoscuții Petronelei - FOTO

Viața Mihaelei s-a transformat într-un coșmar începând de miercuri, de când prietenul ei, Bogdan, a recunoscut că a omorât-o cu zeci de lovituri de cuțit pe Petronela Mihalachi, amica ambilor.

Mama criminalului contraacată cu o variantă ȘOC: Nu a fost singur și probele vorbesc!

Bogdan Ionel nu avea tată, nu îl recunoscuse niciodată. Mama lui este plecată în Italia la muncă și astfel Bogdan și sora lui trăiau drama copiilor cu părinți plecați în străinătate. Tocmai de la tensiuni familiale a plecat starea sa de anxietate și depresie care a culminat cu o crimă.

modlet.ro
Fata omorâtă la Pacea, elevă la Colegiul Economic! UCISĂ de un băiat de 16 ani, val de șoc în Botoșani – GALERIE FOTO

Tânăra care a fost găsită ieri după amiază în păduricea din zona Pacea avea 18 ani și era elevă a Colegiului Economic Octav Onicescu.

Madama sa fie trimisa in sectorul privat daca doreste sa mai lucreze.Acolo nu beneficiezi de nici un spor la salariu, cu ce esti mai bun decat alt salariat fara spor de vechime de exemplu, salariul este cel minim pe economie, indiferent ce pregatire ai.Concediul de odihna nu poti sa ai mai mult de cinci zile, nu primesti banii pe cele cinci zile de concediu ca doar nu muncesti, zilele libere nationale nu sunt platite ca doar nu muncesti, nu ai timpi morti in cele opt ore de lucru, mereu faci si alte lucruri, nu primesti salariul la timp, poate dura si doua luni!
10 aprilie 2018, 10:33
Corect ! Facem parte și UE ! Dar harca ( comunista ) baba nesătulă de bani de la stat ar trebui sa lase locul unui tânăr ! Nu sa ia și pensie și salar !!!! Rușine săi fie !!!
4 aprilie 2018, 16:09
Corect! Facem parte din UE,deci respectam legislatia UE!
4 aprilie 2018, 14:10
astratex.ro
astratex.ro
loading...
loading...
starshiners.ro%20
Sondaj
Credeți că se va moderniza drumul Botoșani - Târgu-Frumos până la alegerile din 2020?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Sentimente mai bune…nu cred că am supărat pe nimeni, nu am jignit pe absolut nimeni. Eu întotdeauna am fost un om de comunicare, un om cu care se poate vorbi. Iar dacă există și un argument, sunt întotdeauna omul care percutez. ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.6243 lei
USD
Dolarul SUA
3.9431 lei
CHF
Francul elveţian
3.9779 lei
GBP
Lira sterlină
5.2825 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5928 lei
XAU
Gramul de aur
164.3747 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2352 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4513 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9792 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0654 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1794 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6208 lei
Vremea
astăzi
Botosani
25 o C
Dorohoi
25 o C
Bucecea
25 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
25 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.