Știrea zilei
Fostă salariată de la CJ despăgubită la Tribunal pentru discriminare sexuală, Macaleţi pus să o reangajeze

Un dosar cum rar se poate vedea a fost finalizat săptămâna trecută la Tribunalul Botoşani, care a hotărât reangajarea unei femei pe motiv de discriminare sexuală.

Pensionată ca... femeile

 

Emilia Gheorghiu şi-a încetat raporturile de serviciu cu Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani pe 15 noiembrie 2017, când a intrat în vigoare dispoziţia de desfacere a contractului de muncă emisă de preşedintele Costică Macaleţi. Salariata împlinise vârsta de pensionare şi, aşa cum se procedează în toate cazurile de acest gen ale funcţionarilor publici, a trebuit să părăsească instituţia. Conducerea CJ i-a desfăcut contractul de muncă chiar dacă angajata depusese o adresă oficială prin care solicita continuarea activităţii sale până la vârsta de pensionare a bărbaţilor.

 

Ea a vrut însă ca bărbații și a cerut reangajarea bazându-se pe ordonanţa privind combaterea discriminării


Fosta salariată, care a activat în calitate de consilier la compartimentul informatică al Direcţiei Buget-Finanţe, nu a dezarmat şi a iniţiat o acţiune în instanţă prin care a cerut reangajarea pe postul deţinut în ziua pensionării, precum şi plata retroactivă a drepturilor băneşti.

În plângerea depusă a invocat că vârsta de pensionare mai redusă în cazul femeilor a fost instituită în România de fapt ca o măsură de protecţie a acestora şi că principiul egalităţii între cetăţeni, a excluderii privilegiilor şi discriminării este garantat în special prin exercitarea dreptului la muncă şi a unui salariu egal.

Şi-a bazat argumentaţia şi pe OG 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, care stabileşte dreptul egal de muncă pentru toţi cetăţenii, indiferent de sex.


„Mă consider însă discriminată prin dispoziţia Consiliului Judeţean care fără a ţine cont de cererea mea de continuare a raporturilor de muncă, în exercitarea dreptului egal la muncă faţă de bărbaţi, a dispus încetarea raporturilor mele de muncă pe criteriul sexului, respectiv cu cinci ani mai devreme, justificat de faptul că sunt femeie”,


Emilia Gheorghiu, fostă salariată CJ Botoşani.


CJ-ul, obligat să o reîncadreze şi să păstreze raporturile de serviciu până ce femeia face 65 de ani


Aceasta şi-a motivat cererea şi prin jurisprudenţa Curţii Supreme de Justiţie a UE, care a statuat că o politică generală de concediere a femeilor pe simplul motiv că acestea au atins vârsta la care au dreptul la o pensie de stat, constituie discriminare.


În doar două termene, în care a adus la cunoştinţa magistraţilor şi că deja Curţile de Apel Bacău şi Mureş au emis decizii civile favorabile femeilor în cazuri similare, Tribunalul Botoşani s-a pronunţat.


„Anulează Dispoziţia nr. 286 din data de 10.11.2017 emisă de preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani. Obligă pârâtul Consiliul Judeţean Botoşani, prin preşedinte, să dispună reintegrarea reclamantei în funcţia publică deţinută anterior, aceea de consilier, clasa I, grad superior, la Compartimentul Informatică din cadrul Direcţiei Buget – Finanţe”,


hotărâre Tribunalul Botoşani.


Totodată, judecătorul a decis ca raporturile de serviciu să continue până la data împlinirii de către reclamantă a vârstei de 65 ani, respectiv până la data de 15 martie 2022. În plus, a obligat Consiliul Judeţean Botoşani la plata către reclamantă a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi a celorlalte drepturi de care aceasta ar fi beneficiat, începând cu data de 15 noiembrie 2017 şi până la momentul reintegrării efective.

 

Şefii de la Consiliu susţin că n-au făcut altceva decât să aplice legea


Hotărârea a produs rumoare la CJ, fiind una fără precedent în activitatea instituţiei.


„Doamna a împlinit vârsta de pensionare şi potrivit Statutului Funcţionarului Public la împlinirea vârstei de pensionare şi a stagiului minim de cotizare, încetează de drept raportul de serviciu. Încetarea de drept înseamnă că nu are conducătorul instituţiei puterea de a aprecia dacă funcţionarul public mai poate sau nu rămâne încadrat. Deci, simplul fapt al împlinirii vârstei duce la încetarea raportului de serviciu”,


Marcel Bejinariu, secretar general al judeţului.


Aceasta a adăugat că în astfel de cazuri şeful instituţiei nu face altceva decât să emită o dispoziţie prin care constată încetarea raporturilor de serviciu şi să ţină cont de prevederile legii naţionale, ori Emilia Gheorghiu a invocat o serie de prevederi legislative europene.


CJ are drept la recurs, însă aşteaptă să primească motivarea Tribunalului Botoşani.


În condiţiile creşterii masive ale salariilor de la CJ, orice lună petrecută în câmpul muncii contează la calculul pensiei.

 

Femeile din Botoșani (NU) sunt discriminate sexual de șefi
Protest spontan la Mavromati, angajații nu vor discriminare: Noi facem analize, voi doar produceți crize - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
 

download from google playdownload from apple store
Se sparge Serviciul de Permise! Angajații își vor pierde gradele și vor avea cu totul alți șefi
Modificări radicale în ceea ce privește una dintre cele mai aglomerate structuri de la Botoșani unde zilnic afluxul de persoane este unul ridicat.
LOVITURĂ în statul român: Tot mai mulți botoșăneni REFUZĂ să mai contribuie pentru pensii și sănătate
Cum este posibil ca după 35 de ani de muncă să ajungi să încerci să trăiești cu o pensie de 860 de lei? Sau cât de normal este să contribui ani de zile la rând la sistemul de asigurări de sănătate și când te îmbolnăvești să fii nevoit să ajungi tot în sistemul privat?
TOȚI directorii de deconcentrate de la Botoșani își vor pierde funcțiile!
Funcțiile tuturor directorilor instituțiilor publice deconcentrate de la Botoșani (și nu numai) vor fi în aer.
SEDIU modern pentru una dintre cele mai aglomerate instituții de la Botoșani – FOTOGALERIE
În urma mai multor demersuri întreprinse la nivel instituțional, botoșănenii vor avea acces la unele servicii publice, în condiții civilizate.
S-a vândut ”Televiziunea Botoșănenilor”! Un cunoscut om de afaceri a preluat postul TV
La 11 ani și jumătate de la prima zi de emisie, ”televiziunea botoșănenilor” și-a schimbat din nou proprietarul.
Cumpărături la Carrefour și concedii cu mașina unității, ploaie de sesizări pentru „omul de talia lui Ronaldo în fotbal” – FOTOGALERIE
Puzderie de sesizări la adresa unui director botoșănean care este acuzat că folosește în interes personal mașina unității.
PREMIERĂ la Botoșani: Primul taxi electric scos pe străzi, arată bine de tot și este silențios – FOTOGALERIE & VIDEO
Municipiul reședință de județ mai face un pas spre civilizația care se regăsește preponderent în marile orașe ale țării. Pe străzile din orașul Botoșani apare primul taximetru electric.
Mireasă părăsită cu o zi înaintea nunții, mirele s-a speriat și a fugit
O nuntă de vis s-a terminat într-un mod dureros pentru o tânără fată din Botoșani.
Cu nevasta sau cu…? Funcţionarii de la „Drumuri” prinşi vara la perfecţionare cu „însoţitoare”
Curtea de Conturi a României a descoperit că Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP) a decontat cheltuieli cu o deplasare pentru salariaţi din afara instituţiei.
loading...
Domn’ Costică a sacrificat un manager care a plătit datorii de peste 6 milioane pentru o doctoriţă care a luat 3 şi ceva la ultimul examen pentru director
În raportul de activitate pe care l-a depus la jumătatea mandatului, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani nu face referire strict doar la instituţia pe care o conduce, ci şi la cele subordonate.
Lecție de răzbunare sexuală la Girl Up! Scandal cu o tabără exclusiv pentru fete, Inspectoratul pune şcolile în gardă: Mare atenţie
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani a trimis marţi o adresă unităţilor de învăţământ preuniversitar cu privire la organizarea unei tabere mai… aparte în judeţul Covasna.
Şut în… FC Botoşani - datorii, ameninţări şi… stadioane: L-a executat pe Cornel Șfaițer, dar nu vreau să fiu următorul pe lista lui / Tot ameninţări că o să fiu executat
Disputele pe seama utilizării bazelor sportive de către FC Botoşani s-au amplificat după ce luni dimineaţă jucătorilor nu li s-a permis accesul la stadionul „Mecanex”, iar conducerea clubului a făcut public incidentul.
TRAGEDIE în fotbal: Un mare fost jucător de la Botoşani a plecat la ceruri, doi băieți i-au dus visul mai departe
Fotbalul botoşănean s-a despărţit de unul dintre cei mai mari jucători ai săi. Luni dimineaţă a încetat din viaţă în propria casă.
Unul dintre cei mai bogați politicieni botoșăneni continuă să fie… bogat
De aproximativ cinci ani de zile, un fost politician de la Botoșani pare să trăiască visul majorității românilor.
amafashion.ro%20
loading...
Un botoșănean și-a construit casă cu tot cu gard pe domeniul public și a înfundat canalizarea orașului – FOTO
Probabil dacă nu ar fi fost ziua de 28 iunie 2018, acest botoșănean ar fi trecut neobservat de oamenii legii.
FĂRĂ PRECEDENT: Director ținut cu forța în funcție, vrea să plece dar nu-i dau voie șefii cei mari
Situație fără precedent la Botoșani: Un director cu un salariu de peste 10.000 de lei nu poate să-și părăsească funcția deoarece nu i se permite o revocare a contractului de mandat.
Bicicleta furată de la un director, scoasă la vânzare de un medic pe OLX – un dosar la Poliţie de te doare mintea - FOTOGALERIE
După şapte săptămâni un director botoşănean şi-a recuperat bicicleta care i-a dispărut din uscător. Povestea este însă mult mai interesantă decât obiectul cu pricina.
Avarii în lanț în municipiul Botoșani: apa curge într-o veselie de peste o lună, case inundate, oameni disperați – GALERIE FOTO & VIDEO
Sunt doar câteva cuvinte ce descriu tabloul disperării pe care îl trăiesc mai multe familii ce locuiesc în municipiul Botoșani și care, de mai bine de o lună de zile se luptă cu… apa din conductele societății Nova Apaserv.
PSD-ist numit director exact pe postul pentru care a luat 2 şi ceva la examen
Actualul Guvern pare să îşi fi făcut un obicei din a numi directori care s-au umplut de ruşine la examenele organizate pentru ocuparea respectivelor posturi.
starshiners.ro%20
EXCLUSIVITATE Iftime iese la rampă după cea mai agitată vară - 3,3 milioane euro la bătaie şi 7.000 – 8.000 de euro postul: Măcar anul acesta îl ţin sigur, la anul mai vedem
FC Botoşani trăieşte probabil cea mai agitată vară din 2013, când a promovat în Liga 1. Au plecat preşedintele de onoare Cornel Şfaiţer, directorul sportiv Toni Heleşteanu şi 11 jucători.
Madama sa fie trimisa in sectorul privat daca doreste sa mai lucreze.Acolo nu beneficiezi de nici un spor la salariu, cu ce esti mai bun decat alt salariat fara spor de vechime de exemplu, salariul este cel minim pe economie, indiferent ce pregatire ai.Concediul de odihna nu poti sa ai mai mult de cinci zile, nu primesti banii pe cele cinci zile de concediu ca doar nu muncesti, zilele libere nationale nu sunt platite ca doar nu muncesti, nu ai timpi morti in cele opt ore de lucru, mereu faci si alte lucruri, nu primesti salariul la timp, poate dura si doua luni!
10 aprilie 2018, 10:33
Corect ! Facem parte și UE ! Dar harca ( comunista ) baba nesătulă de bani de la stat ar trebui sa lase locul unui tânăr ! Nu sa ia și pensie și salar !!!! Rușine săi fie !!!
4 aprilie 2018, 16:09
Corect! Facem parte din UE,deci respectam legislatia UE!
4 aprilie 2018, 14:10
astratex.ro
loading...
starshiners.ro%20
loading...
Sondaj
Sunt justificate protestele românilor din Diaspora?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am luat decizia clară. Povestea aia să recuperăm alea două zile câte o oră în fiecare zi, nu. Tot atât lucrau. Vor recupera zilele astea în două sâmbete și va fi toată lumea la serviciu și trebuie și să-i controlăm, dac ...
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.6590 lei
USD
Dolarul SUA
4.0854 lei
CHF
Francul elveţian
4.1212 lei
GBP
Lira sterlină
5.2228 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6817 lei
XAU
Gramul de aur
156.9480 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2479 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4409 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9670 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1200 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6250 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18 o C
Dorohoi
18 o C
Bucecea
18 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
18 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.