Știrea zilei
Fiica neștiută a lui Enescu, rodul iubirii de la Botoșani: Didica a murit cu regretul că nu a purtat niciodată numele tatălui său - FOTO

George Enescu a fost mai mult decât un simplu violonist sau un talentat compozitor. El a fost un geniu, iar lumea întreagă, de la un capăt la altul, i-au recunoscut valoarea. Însă viața mai păstrează și astăzi necunoscute, mistere, iubiri pitite în portative sau suferințe îngropate în scrisori prea puțin cercetate.

Artistul care transformă sfâșierea în muzică

 

La 140 de ani de la naștere (19 august 1881, în Liveni, județul Botoșani), George Enescu mai poartă încă în jurul personalității sale umbre de mister. Cert este că a fost un om care a ars în iubire. Și din iubire s-au născut opere memorabile. A fost tot atât de pătimaș pe cât de credincios, și-a trăit viața ca un titan, dar a cunoscut și suferința umană, tragedia despărțirilor, hăul trădării. Iar toate aceste sentimente există astăzi în muzica enesciană.

 

Despre iubirea pentru Maruca Cantacuzino, de pildă, Viorel Cosma spunea: ”Maestrul a iubit-o până la moarte, cu o iubire de dincolo de lumea aceasta. Pentru ea a scris muzică valoroasă (poemul "Isis", opera "Oedipe"), Maruca era genul acela de femeie care făcea inima să tresalte, care inspiră și naște opere mari”.

 

 

 

 

Anii 1900, în Cracalia Botoșanilor

 

Început de secol XX, un sat mic din nordul Moldovei. Doi copii, Mitruță și Didica, își trăiesc nevinovatele copilării la conac. Mai mare cu doar patru ani, Mitruță îi este unchi fetiței cu zulufi.

Se poartă deja ca un conaș. A prins drag de desen de la mătușa Tinca. Râsul copilei, deși reținut, umple odăile într-un clinchet de dragoste ascunsă.

 

Conacul din Cracalia aparținea lui Costache Enescu, care locuia aici după separarea de Maria Cosmovici (1939-1909), mama compozitorului, la rândul ei retrasă în Mihăileni.

 

Iar cei doi copii care forfoteau aerul curții și al împrejurimilor erau Dumitru (născut în 1902) și Elena (născută în 1906), alintați Mitruță și Didica.

 

Dumitru era celălalt fiu al lui Costache Enescu. Fratele mai mic cu 21 de ani al lui George. Născut din dragostea târzie dintre Costache și o poloneză care a trecut aproape ca o cometă prin Cracalia Botoșanilor.

 

Iar copila era nimeni alta decât fiica lui George Enescu, născută din dragostea fugară dintre geniul muzicii universale și fiica menajerei de la conac. O dragoste cunoscută de toți din sat, dar nu și asumată până la capăt. Cu toate acestea, Elena (ce avea să poarte până la căsătorie numele Ferbei) a făcut parte din familie, căreia i s-a dedicat cu sinceră și necondiționată iubire.

 

Fără să poarte, însă, numele Enescu, o tăcere apăsătoare și nedreaptă a acoperit vreme îndelungată povestea celor doi oameni dragi din viața lui Enescu: fratele mai mic și fiica. Singura sa fiică!

 

După cum avea să se afle mai târziu, muzicianul și-a iubit cu adevărat fratele mai mic cu 21 de ani și deopotrivă și-a protejat și ocrotit fiica până în clipa ultimă. Impresionant este că mama Didicăi, menajera de la conac, a fost cea care, rămasă la Cracalia, a fost alături nu doar de Costache (care moare în 1919), ci și de Maria Cosmovici, îngrijindu-i și făcându-le cele creștinești la înmormântare.

 

 

Fiica lui George Enescu

 

Domnica era menajera de la conac. De bună seamă o ființă atrăgătoare, de vreme ce Enescu, atunci când venea acasă, petrecea cu ea ore lungi pe malul iazului. ”O ruga să îi cânte romanțe și melodii populare, până obosea”, spune într-un interviu acordat în Formula AS Viorel Cosma, muzicologul care s-a aplecat cu răbdare nu doar asupra operei lui Enescu, ci și asupra familiei sale.

 

 


(Domnica Ferbei și Didica - Foto Formula AS)

 

Cert este că dragostea dintre George și Domnica s-a consumat în vara lui 1905, când compozitorul avea 24 de ani. Fiica lor, Elena, se naște anul viitor, pe 14 mai, la Cracalia. Didica, așa cum a fost alintată Elena, va rămâne la conac, sub îngrijirea mamei sale, dar și sub ocrotirea bunicului Costache Enescu.

 

Didica a fost trimisă apoi la învățătură. A absolvit Școala de Fete din Botoșani, iar mai târziu s-a căsătorit cu moșierul Constantin Dinu, în București.

 

Când avea 47 de ani este angajată a Operei Române din București, la Serviciul de croitorie.

 

Tot de la Viorel Cosma aflăm că George Enescu și-a iubit fiica enorm, pe care a tratat-o ca pe un membru al familiei.

 

”Și Domnica, și Didica au făcut parte cât se poate de oficial din anturajul bătrânului Costache Enescu. Ele sunt cele care l-au îngrijit când s-a îmbolnăvit și tot ele i-au îngropat pe ambii părinți ai lui Enescu, fiindcă muzicianul era plecat în străinătate”, lasă mărturie același Viorel Cosma.

 


(Didica, fiica lui George Enescu - Foto Formula AS)

 

Însă Didica nu a purtat niciodată numele Enescu. Până la căsătorie a fost Elena Ferbei, apoi Elena Dinu. Și se spune că a închis ochii cu acest regret de a nu fi fost recunoscută oficial ca fiică a celui mai mare muzician român.

 

”Nu a avut copii. Didica a murit în 1986, după cum a spus un nepot de-al ei care a moștenit casa în București. Da, Enescu a avut grijă de fiica lui. Dar același nepot mi-a spus că ea a murit cu dorința de a fi recunoscută. A făcut multe scrisori către Ceaușescu, în vremea comunismului, dar nu a reușit să obțină această recunoaștere. Nu a purtat numele Enescu, a dorit asta, a făcut mereu demersuri, nu a reușit”,

Lidia Alexie, muzeograf Muzeul Memorial ”George Enescu” Dorohoi

 

 

Și fratele pictor

 

Doi frați de tată, amândoi artiști. Dacă despre George Enescu se știe în țară și peste hotare, despre fratele lui mai mic nu s-a vorbit prea mult în vremea de demult.

 

Enescu însuși a păstrat discreția asupra acestui frate, vorbind în dese rânduri doar despre propria copilărie, despre dragostea sufocantă aproape a mamei care, până la el, pierduse un șir lung de prunci.

 

Dumitru Bâșcu s-a născut pe 14 septembrie 1902, la Cracalia, în județul Botoșani, pe când Enescu era deja geniul răsfățat nu doar în România, ci și în Austria, Germania sau Franța. Mai mic cu 21 de ani, Dumitru (alintat Mitruță) a intrat în familie ca rod al iubirii dintre Costache, tatăl lui George Enescu, și poloneza Maria Ferdinand Suschi.

 

A urmat studii de artă la Iași. Talentul lui Dumitru Bâșcă nu a trecut neobservat, fiind remarcat încă de timpuriu de Nicolae Tonitza sau Petru Comarnescu. Mai mult, a fost distins cu Premiul Anastasie Simu, un premiu consistent care i-a permis o călătorie de studii prin lume.

 

Fiica pictorului Bâșcu, Ana Maria Sandi, spune că cei doi frați – George și Dumitru – au desenat încă din copilărie, încurajați de aceeași mătușă. Unul dintre frați avea să devină însă un mare muzician, celălalt un talentat pictor.

 

Ana Maria Sandi explică și de ce nu s-a vorbit mai deloc despre fratele Dumitru. Mărturisiri ce aveau să vină abia în 2019, când o expoziție cu lucrările pictorului a fost organizată la Galeria Romană din București, în perioada în care avea loc Festivalul Enescu. Prilej de simbolică reunire între frați, de data aceasta una publică.

 

”Am fost mereu discreți în privința relațiilor de rudenie cu George Enescu. În acest an, coincidența fericită dintre programarea Festivalului care poartă numele unuia dintre frați și cea a expoziției celuilalt ne-a convins să ne asociem public și să invităm melomanii să privească și această mărturie artistică”, mărturisea Ana Maria Sandi, fiica pictorului Bâșcu, nepoata de frate a lui George Enescu.

 

Ana Maria Sandi dă mărturie și despre faptul că tatăl său a fost prigonit de comuniști tocmai din pricina legăturii de rudenie cu George Enescu. Plecarea compozitorului la Paris era considerată trădare, astfel că nu a durat mult până când Dumitru a ajuns în lagăr. După ce a fost eliberat a pictat retras, mai mult în bisericile din sate.

 

Târziu, Ana Maria Sandi a urcat și în Țara de Sus, către ținutul natal al tatălui său. Potrivit celor precizate de Lidia Alexie, muzeograf la Muzeul Memorial ”George Enescu” Dorohoi, chiar și nepoata lui Dumitru Bâșcu a ajuns aici, în urmă cu doar câteva săptămâni.

 

”În urmă cu o săptămână sau două a fost nepoata lui Dumitru Bâșcu în vizită la muzeu. A scris în cartea de onoare, iar din spusele colegei mele, era fascinată de moment, savura fiecare clipă petrecută în casă”,

Lidia Alexie, muzeograf Muzeul Memorial ”George Enescu” Dorohoi

 

Turiștii sunt fascinați, odată ajunși la Dorohoi sau Liveni, de povestea fraților Enescu.

 

„Se vorbește în muzeu despre fratele lui Enescu. Că a fost artist, că a urmat Academia de Arte Frumoase din Iași, că a fost de asemenea la Paris și că a fost susținut financiar de George Enescu”,

Lidia Alexie, muzeograf Muzeul Memorial ”George Enescu” Dorohoi

 

Viața lui George Enescu este departe de a se fi limpezit. Încă mai sunt de răscolit arhive, acolo unde Securitatea a îngropat multe pagini din anii în care compozitorul a fost urmărit, șantajat, hăituit. Timpul va scoate la iveală adevărurile dincolo de care geniul lui Enescu ni se va arăta, de bună seamă, mai puternic și mai măreț.

 

loading...
ENESCU 140: Misterul „Casei Luchian” de la Mihăileni! Conacul cumpărat de Alexandru Tomescu pentru un mare vis

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cel mai longeviv viceprimar al municipiului Botoșani amendat pentru o construcție ilegală în centrul orașului – FOTOGALERIE
Amenda a fost aplicată de Poliția Locală care a efectuat un control în urma unei sesizări.Fostul viceprimar dorește să construiască un cabinet medical în locul florăriei.
Două partide au preluat controlul companiei de apă după un concurs cu oameni „scoși din joben” și rezerve de lux
Aleșii de la județ votează astăzi componența noului Consiliu de Administrație care va conduce compania de apă și canalizare.Din nouă candidați pentru posturile de administratori au rămas doar cinci, cu două coloraturi politice.
„Fast & Furious de Botoșani” – Doi botoșăneni cu BMW-uri adaptate au participat la Campionatul Național de Drift - GALERIE FOTO & VIDEO
Doi botoșăneni au participat la marea finală a Campionatului Național de Drift care a avut loc weekendul trecut în localitatea Adâncata din județul Ialomița. Zeci de pasionați de mașini puternice proveniți din mai multe țări europene s-au întrecut pe MotorPark România, primul circuit auto-moto din țară adecvat organizării unor competiții de motorsport de cel mai înalt nivel.
Morți pe bandă rulantă la Botoșani, groparii nu mai fac față, NU mai sunt locuri în cimitire – FOTOGALERIE
Valul patru a lovit crunt în județul Botoșani. Iar botoșănenii trăiesc o altă premieră neagră cauzată de virusul care ia viață după viață. Doar într-o lună au murit la Botoșani aproape 150 de oameni, situație nemaiîntâlnită pe plan local.
NEGOCIERI la Primărie: Taximetriștii au cerut creșterea tarifului! Discuții de la manele, la licențe de 10.000 de euro: Chem DNA-ul în secunda doi VIDEO
Reprezentanții taximetriștilor de la Botoșani au intrat într-un maraton de negocieri cu reprezentanții Primăriei în vederea aprobării unor creșteri ale tarifelor pe care le practică. Noi negocieri au avut loc luni, de la ora 10:00, în sala Mihai Eminescu.
Scandalul cu invective din cramă, pe ordinea de zi a liberalilor: senatorul așteptat de partid la explicații
Congresul PNL a trecut, însă a lăsat urme atât la nivel național, cât și la nivel local. Iar o parte a celor întâmplate la București cu delegația botoșăneană a ajuns în discuția Biroului Politic Județean (BPJ) al liberalilor.
Este oficial: De față cu Dan Nechifor liberalii au votat noul prefect
Ceea ce Botoșăneanul a anunțat în premieră în urmă cu o lună a primit și o confirmare oficială: PNL Botoșani susține un tânăr om de afaceri pentru ocuparea funcției de prefect.
Statul vrea să albească prin amenzi „munca la gri” și „salariile din plic”, patron amendat la Botoșani cu peste 10.000 de euro
În urmă cu doar câteva zile, Executivul a adus o serie de modificări Codului Muncii pentru a descuraja fenomenul „muncii la gri”.În același timp, angajatorii botoșăneni continuă să recurgă la „munca la negru”, amenzile fiind uriașe atunci când sunt depistați de inspectorii muncii.
Jecmăneală politică pe fondul de rezervă al Guvernului! Primarii comunali ai PNL „au ras” milioane de euro, primarii PSD de Botoșani și Dorohoi - zero lei și zero bani – TABEL
„Banii au fost acordați indiferent de culoarea politică”.Este afirmația ministrului Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, în contextul alocării sumei de peste 1 miliard de lei către unitățile administrativ teritoriale din România. Afirmația are doar rolul „de a da bine” la televizor sau în ziare pentru că, în realitate, împărțeala banilor a fost 100% politică.
Loading...
Pensie de peste 43.000 de lei pentru un singur botoșănean, în timp ce mii de vârstnici nu reușesc nici măcar să-și cumpere medicamente
Discrepanța dintre majoritatea bătrânilor care trăiesc din pensii insuficiente și ceilalți, care primesc pe cupoane sume chiar și de 40 de ori mai mari, continuă să se amplifice în județul Botoșani. Și, în ciuda eforturilor populiste ale politicienilor de a majora valoarea punctului de pensie la anumite perioade cheie, aceste măriri nu fac decât să adâncească diferențele uriașe.
Sute de botoșăneni se vaccinează zilnic, s-a triplat numărul față de perioada verii și se stă și la coadă – GALERIE FOTO
Noile restricții și accesul la servicii de divertisment sau spații de relaxare doar pentru persoanele vaccinate au determinat ca tot mai mulți botoșăneni să se imunizeze în centrele de vaccinare deschise la nivelul județului. Potrivit datelor oficiale, zilnic peste 500 de persoane se vaccinează cu prima doză sau după caz cu a treia.
În sfârșit! Se scot dalele de beton din strada pe care tramvaiul nu a circulat nici măcar o singură dată - GALERIE FOTO
De ani de zile se tot vorbește (și promite) modernizarea acestui tronson de drum extrem de aglomerat și cu un real disconfort atât pentru șoferi, cât și pentru cetățenii care locuiesc la blocurile din apropiere.
”Ce nu am scris încă despre Luchian? Că m-aș bucura tare mult să-l întrec” – O expoziție-eveniment și un ghidaj emoționant oferit publicului de strănepoata pictorului Nicolae Tonitza – FOTO&VIDEO
Sfârșit însorit de septembrie 2021. La 135 de ani de la nașterea lui Nicolae Tonitza, ultima descendentă a pictorului a vorbit în fața iubitorilor artei despre familie, destine și dureri, dar și despre ”culoare, emoție și mister”.
Sunt neconstituționale! Botoșăneanca poporului dărâmă proiectele Guvernului de pedepsire a nevaccinaților: Discriminare și interzicerea dreptului la muncă
Avocatul Poporului a transmis în cursul săptămânii că actele normative discutate de Guvern care au în vedere condiţionarea dreptului la muncă al personalului din cadrul unităţilor sanitare şi al centrelor rezidenţiale de obţinerea certificatului digital privind COVID-19, cât şi testarea periodică din fonduri proprii încalcă mai multe drepturi ale salariaţilor.
Loading...
”Nu se ține un Congres cu oameni sătui” – Liberalii cu burțile pline care l-au votat pe Cîțu pentru bani sau ca să-și păstreze fotoliile de șefi la stat - LISTA
”După cum mi-a explicat un liberal vechi din tabăra Orban încă de la primele ore ale dimineții, «nu se ține un Congres cu oameni sătui», adică nu faci alegeri în partid când ești la putere, pentru că nimeni nu vrea să schimbe nimic și toți trag de funcțiile pe care le au. Într-adevăr, cu mici excepții, cei 5.000 de delegați sunt și șefi pe undeva, puși acolo de șeful de partid”.
POVESTEA „diamantelor negre” de la Botoșani culese cu câini dresați special! Licitație la o instituție: Noi suntem pionieri FOTO
Anul acesta ar fi primul din istoria județului în care s-a organizat o licitație pentru recoltarea unor alimente de lux care valorează mii de euro. Se găsesc în pământ și sunt aduse la suprafață de persoane specializate, cu ajutorul unor câini dresați pentru astfel de activități și care sunt extrem de scumpi, pentru cei care doresc să îi cumpere.
Botoșăneancă angajată fictiv la firma unor șarlatance intrate în pușcărie pentru un prejudiciu amețitor
Până să intre polițiștii pe firul acestei povești, cele două ”patroane” au angajat fictiv zeci de femei însărcinate care urmau să intre în concediul pentru creșterea copilului. Scopul era să obțină indemnizație de la stat, deși în realitate societățile lor nu funcționau, iar respectivele angajate nu au lucrat nici măcar o secundă.
A plecat la Domnul cel mai discret fost deținut politic din Botoșani: Omul care a luat în veșnicie suferința, dar ne-a predat cea mai frumoasă lecție - FOTO
A trăit în propria demnitate cu un firesc de care atât de puțini, astăzi, mai sunt capabili. Cei care nu am cunoscut greul războiului, foametea, pușcăria comunistă, domiciliul forțat, rația de pâine, întunericul și frigul, nu înțelegem încă ce au însemnat acești oameni care pleacă tăcuți spre lumea ”unde nu este durere, nici întristare, nici suspin”.
Botoșăneni rămași fără ajutor social după ce au refuzat un loc de muncă – CUM vrea statul să-i motiveze pe asistații leneși
La nivelul județului Botoșani sunt în jur de 2.740 de beneficiari ai venitului minim  garantat. Numărul lor este în scădere de la o lună la alta, iar asta și din cauză că unii dintre ei refuză să muncească.
REORGANIZARE la una dintre instituțiile cu cei mai mulți angajați, zeci de posturi DESFIINȚATE: CÂTE mai sunt vacante - DOCUMENT
Una dintre cele mai mari instituții publice de la Botoșani se reorganizează fiind reduse mai multe posturi.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
”Cred că grădinița a fost cea mai oribilă perioadă din viața mea, apoi clasa a 8-a și a 9-a am fost hărțuită constant de colegii din alte clase și chiar și din clasa mea. Fiind grăsuță, de asemenea expusă pentru că nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.6 o C
Dorohoi
1.4 o C
Bucecea
2.0 o C
Darabani
0.3 o C
Saveni
2.2 o C
Ştefăneşti
3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.