Știrea zilei
Fiica neștiută a lui Enescu, rodul iubirii de la Botoșani: Didica a murit cu regretul că nu a purtat niciodată numele tatălui său - FOTO

George Enescu a fost mai mult decât un simplu violonist sau un talentat compozitor. El a fost un geniu, iar lumea întreagă, de la un capăt la altul, i-au recunoscut valoarea. Însă viața mai păstrează și astăzi necunoscute, mistere, iubiri pitite în portative sau suferințe îngropate în scrisori prea puțin cercetate.

Artistul care transformă sfâșierea în muzică

 

La 140 de ani de la naștere (19 august 1881, în Liveni, județul Botoșani), George Enescu mai poartă încă în jurul personalității sale umbre de mister. Cert este că a fost un om care a ars în iubire. Și din iubire s-au născut opere memorabile. A fost tot atât de pătimaș pe cât de credincios, și-a trăit viața ca un titan, dar a cunoscut și suferința umană, tragedia despărțirilor, hăul trădării. Iar toate aceste sentimente există astăzi în muzica enesciană.

 

Despre iubirea pentru Maruca Cantacuzino, de pildă, Viorel Cosma spunea: ”Maestrul a iubit-o până la moarte, cu o iubire de dincolo de lumea aceasta. Pentru ea a scris muzică valoroasă (poemul "Isis", opera "Oedipe"), Maruca era genul acela de femeie care făcea inima să tresalte, care inspiră și naște opere mari”.

 

 

 

 

Anii 1900, în Cracalia Botoșanilor

 

Început de secol XX, un sat mic din nordul Moldovei. Doi copii, Mitruță și Didica, își trăiesc nevinovatele copilării la conac. Mai mare cu doar patru ani, Mitruță îi este unchi fetiței cu zulufi.

Se poartă deja ca un conaș. A prins drag de desen de la mătușa Tinca. Râsul copilei, deși reținut, umple odăile într-un clinchet de dragoste ascunsă.

 

Conacul din Cracalia aparținea lui Costache Enescu, care locuia aici după separarea de Maria Cosmovici (1939-1909), mama compozitorului, la rândul ei retrasă în Mihăileni.

 

Iar cei doi copii care forfoteau aerul curții și al împrejurimilor erau Dumitru (născut în 1902) și Elena (născută în 1906), alintați Mitruță și Didica.

 

Dumitru era celălalt fiu al lui Costache Enescu. Fratele mai mic cu 21 de ani al lui George. Născut din dragostea târzie dintre Costache și o poloneză care a trecut aproape ca o cometă prin Cracalia Botoșanilor.

 

Iar copila era nimeni alta decât fiica lui George Enescu, născută din dragostea fugară dintre geniul muzicii universale și fiica menajerei de la conac. O dragoste cunoscută de toți din sat, dar nu și asumată până la capăt. Cu toate acestea, Elena (ce avea să poarte până la căsătorie numele Ferbei) a făcut parte din familie, căreia i s-a dedicat cu sinceră și necondiționată iubire.

 

Fără să poarte, însă, numele Enescu, o tăcere apăsătoare și nedreaptă a acoperit vreme îndelungată povestea celor doi oameni dragi din viața lui Enescu: fratele mai mic și fiica. Singura sa fiică!

 

După cum avea să se afle mai târziu, muzicianul și-a iubit cu adevărat fratele mai mic cu 21 de ani și deopotrivă și-a protejat și ocrotit fiica până în clipa ultimă. Impresionant este că mama Didicăi, menajera de la conac, a fost cea care, rămasă la Cracalia, a fost alături nu doar de Costache (care moare în 1919), ci și de Maria Cosmovici, îngrijindu-i și făcându-le cele creștinești la înmormântare.

 

 

Fiica lui George Enescu

 

Domnica era menajera de la conac. De bună seamă o ființă atrăgătoare, de vreme ce Enescu, atunci când venea acasă, petrecea cu ea ore lungi pe malul iazului. ”O ruga să îi cânte romanțe și melodii populare, până obosea”, spune într-un interviu acordat în Formula AS Viorel Cosma, muzicologul care s-a aplecat cu răbdare nu doar asupra operei lui Enescu, ci și asupra familiei sale.

 

 


(Domnica Ferbei și Didica - Foto Formula AS)

 

Cert este că dragostea dintre George și Domnica s-a consumat în vara lui 1905, când compozitorul avea 24 de ani. Fiica lor, Elena, se naște anul viitor, pe 14 mai, la Cracalia. Didica, așa cum a fost alintată Elena, va rămâne la conac, sub îngrijirea mamei sale, dar și sub ocrotirea bunicului Costache Enescu.

 

Didica a fost trimisă apoi la învățătură. A absolvit Școala de Fete din Botoșani, iar mai târziu s-a căsătorit cu moșierul Constantin Dinu, în București.

 

Când avea 47 de ani este angajată a Operei Române din București, la Serviciul de croitorie.

 

Tot de la Viorel Cosma aflăm că George Enescu și-a iubit fiica enorm, pe care a tratat-o ca pe un membru al familiei.

 

”Și Domnica, și Didica au făcut parte cât se poate de oficial din anturajul bătrânului Costache Enescu. Ele sunt cele care l-au îngrijit când s-a îmbolnăvit și tot ele i-au îngropat pe ambii părinți ai lui Enescu, fiindcă muzicianul era plecat în străinătate”, lasă mărturie același Viorel Cosma.

 


(Didica, fiica lui George Enescu - Foto Formula AS)

 

Însă Didica nu a purtat niciodată numele Enescu. Până la căsătorie a fost Elena Ferbei, apoi Elena Dinu. Și se spune că a închis ochii cu acest regret de a nu fi fost recunoscută oficial ca fiică a celui mai mare muzician român.

 

”Nu a avut copii. Didica a murit în 1986, după cum a spus un nepot de-al ei care a moștenit casa în București. Da, Enescu a avut grijă de fiica lui. Dar același nepot mi-a spus că ea a murit cu dorința de a fi recunoscută. A făcut multe scrisori către Ceaușescu, în vremea comunismului, dar nu a reușit să obțină această recunoaștere. Nu a purtat numele Enescu, a dorit asta, a făcut mereu demersuri, nu a reușit”,

Lidia Alexie, muzeograf Muzeul Memorial ”George Enescu” Dorohoi

 

 

Și fratele pictor

 

Doi frați de tată, amândoi artiști. Dacă despre George Enescu se știe în țară și peste hotare, despre fratele lui mai mic nu s-a vorbit prea mult în vremea de demult.

 

Enescu însuși a păstrat discreția asupra acestui frate, vorbind în dese rânduri doar despre propria copilărie, despre dragostea sufocantă aproape a mamei care, până la el, pierduse un șir lung de prunci.

 

Dumitru Bâșcu s-a născut pe 14 septembrie 1902, la Cracalia, în județul Botoșani, pe când Enescu era deja geniul răsfățat nu doar în România, ci și în Austria, Germania sau Franța. Mai mic cu 21 de ani, Dumitru (alintat Mitruță) a intrat în familie ca rod al iubirii dintre Costache, tatăl lui George Enescu, și poloneza Maria Ferdinand Suschi.

 

A urmat studii de artă la Iași. Talentul lui Dumitru Bâșcă nu a trecut neobservat, fiind remarcat încă de timpuriu de Nicolae Tonitza sau Petru Comarnescu. Mai mult, a fost distins cu Premiul Anastasie Simu, un premiu consistent care i-a permis o călătorie de studii prin lume.

 

Fiica pictorului Bâșcu, Ana Maria Sandi, spune că cei doi frați – George și Dumitru – au desenat încă din copilărie, încurajați de aceeași mătușă. Unul dintre frați avea să devină însă un mare muzician, celălalt un talentat pictor.

 

Ana Maria Sandi explică și de ce nu s-a vorbit mai deloc despre fratele Dumitru. Mărturisiri ce aveau să vină abia în 2019, când o expoziție cu lucrările pictorului a fost organizată la Galeria Romană din București, în perioada în care avea loc Festivalul Enescu. Prilej de simbolică reunire între frați, de data aceasta una publică.

 

”Am fost mereu discreți în privința relațiilor de rudenie cu George Enescu. În acest an, coincidența fericită dintre programarea Festivalului care poartă numele unuia dintre frați și cea a expoziției celuilalt ne-a convins să ne asociem public și să invităm melomanii să privească și această mărturie artistică”, mărturisea Ana Maria Sandi, fiica pictorului Bâșcu, nepoata de frate a lui George Enescu.

 

Ana Maria Sandi dă mărturie și despre faptul că tatăl său a fost prigonit de comuniști tocmai din pricina legăturii de rudenie cu George Enescu. Plecarea compozitorului la Paris era considerată trădare, astfel că nu a durat mult până când Dumitru a ajuns în lagăr. După ce a fost eliberat a pictat retras, mai mult în bisericile din sate.

 

Târziu, Ana Maria Sandi a urcat și în Țara de Sus, către ținutul natal al tatălui său. Potrivit celor precizate de Lidia Alexie, muzeograf la Muzeul Memorial ”George Enescu” Dorohoi, chiar și nepoata lui Dumitru Bâșcu a ajuns aici, în urmă cu doar câteva săptămâni.

 

”În urmă cu o săptămână sau două a fost nepoata lui Dumitru Bâșcu în vizită la muzeu. A scris în cartea de onoare, iar din spusele colegei mele, era fascinată de moment, savura fiecare clipă petrecută în casă”,

Lidia Alexie, muzeograf Muzeul Memorial ”George Enescu” Dorohoi

 

Turiștii sunt fascinați, odată ajunși la Dorohoi sau Liveni, de povestea fraților Enescu.

 

„Se vorbește în muzeu despre fratele lui Enescu. Că a fost artist, că a urmat Academia de Arte Frumoase din Iași, că a fost de asemenea la Paris și că a fost susținut financiar de George Enescu”,

Lidia Alexie, muzeograf Muzeul Memorial ”George Enescu” Dorohoi

 

Viața lui George Enescu este departe de a se fi limpezit. Încă mai sunt de răscolit arhive, acolo unde Securitatea a îngropat multe pagini din anii în care compozitorul a fost urmărit, șantajat, hăituit. Timpul va scoate la iveală adevărurile dincolo de care geniul lui Enescu ni se va arăta, de bună seamă, mai puternic și mai măreț.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ENESCU 140: Misterul „Casei Luchian” de la Mihăileni! Conacul cumpărat de Alexandru Tomescu pentru un mare vis

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4.4 o C
Dorohoi
-4.4 o C
Bucecea
-3.3 o C
Darabani
-4.9 o C
Saveni
-4.0 o C
Ştefăneşti
-2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.