Știrea zilei
FEMEI PUTERNICE - Ieva Lykos, actrița din Top 100 Români de Pretutindeni: Faptul că provin din Botoșani, oraș minunat, dar luat în derâdere de mulți, mi-a dat și mai multă putere GALERIE FOTO

Este mândră de oraşul ei, de originile româneşti, de tot ce ţara ei a învăţat-o. Însă drumul întoarcerii acasă este dificil. Din cauza birocraţiei, a lentorii în tot şi toate, a promiscuităţii în care se complace de 30 de ani politica românească.

S-a născut în Botoșani. Vreme de 12 ani a fost elevă a Liceului Pedagogic, de unde păstrează și astăzi cutii și cutioare de amintiri. A vrut să fie jurnalist, astfel că a început să studieze la Iași, unde a fost admisă la două specializări (Jurnalism și Litere). A practicat gazetăria în timpul facultății, a colaborat și cu TVR…

 

…dar lipsea ceva. Ceva fără de care sufletul nu simțea plinătatea, împlinirea.

 

Într-o zi a plecat în Italia. Aici s-a înscris la Școala de Artă Dramatică - metoda Stanislavski, a Teatrului” Gedeone” din Milano, unde a frecventat 5 ani, studiind Teatru, Cinema și Arta clownului, și cu care a făcut și un spectacol la Teatrul ”Alle Colonne” la Milano. A muncit mult. A jucat pe scenele italiene, dar cel mai mult i-a plăcut să scrie scenarii și, încet-încet, a intrat în lumea filmului.

 

Publicul botoșănean a urmărit-o, la Cinema Unirea, în rolul principal din filmul tulburător "The Slider", regizat de cel ce avea să-i devină soț, Carlo Fusco.

 

 

Și totuși, viața bate filmul!

 

Familia ei poate deveni oricând subiectul unui film, pe care de bună seamă că Ieva Lykos l-ar scrie, iar Carlo Fusco l-ar regiza.

 

Povestea familiei Lichiardopol  începe pentru Ieva Lykos – nume de scenă, pentru cei de acasă este Gabriela Lichiardopol (lykos + poli, ne spune actrița, ar însemna o grupare de lupi) – pleacă de la bunicul grec, George, care emigrase din insula Kefalonia, stabilindu-se în Brăila, unde familia era proprietară a șantierului naval (acum încă există aici o moară, numită Moara lui Lichiardopol), iar străbunicul, Achileas, era navigator.

 

Bunicul nu avea să rămână mult la Brăila. S-a lipit de Circul Kratel, pe care apoi l-a reconstruit în întregime.

 

În timpul unui turneu cu circul, un urs a scăpat și, în alergarea-i năucă prin București, a intrat într-o cofetărie. Bunicul George a mers după urs și a găsit în cofetărie o minune de fată speriată și îngrozită. Grecul a liniștit-o, i-a șters lacrimile și… a luat-o de soție.

 

Împreună au ridicat afacerea, adunând ban cu ban, până au construit utilajele (lanțurile pentru copii folosite la iarmaroace).

 

Când deja aveau doi fii (unul născut la Botoșani, altul la Satu Mare), au decis să se stabilească pe o bucată de pământ și să construiască o casă. Au ales Botoșaniul.

 

Fiul din Botoșani s-a căsătorit la rândul lui cu o femeie cu origini ungurești. Fusese lăsată în grija unei familii care venea din Germania, cetățeni germani din Munchen. Viața alături de bunicii nemți a fost una de poveste.

(Ieva Lykos, scenă din film)

 

Altă poveste!

 

”Bunicul din partea mamei avea Mercedes de ultimul tip și șofer, mergeam cu el de mică prin restaurante la Miorita, Rapsodia și Stejarul, mergeam la pescuit la Trei Iazuri. Ei fiind cetățeni străini, nu trebuiau să dea prea multe explicații pentru valori. M-au învățat cum să mă comport, cum să vorbesc, să îndrăgesc natura, dar cel mai mult m-au învățat cum să iubesc. Cred că a fost cea mai mare demonstrație de dragoste de la un om și cel mai frumos exemplu de eleganță, cel al bunicului din partea mamei”, povestește Ieva Lykos.

 

Ieva și-a pierdut între timp tatăl. Și-a pierdut și sora, la numai 29 de ani. Dar Botoșanii mai înseamnă pentru ea mama, verișori, unchi. Și Luna Park, afacere pe care familia ei încă o deține la Botoșani.

 

A înființat la Botoșani o societate de producție de filme Lykos Film, administrată aici de Georgiana Lichiardopol, ”care este o femeie de fier în adevăratul sens al cuvântului”.

 

 

Botoșănenii din Top 100 români de pretutindeni

 

Anastasia Soare (Beverly Hills, USA), Gabriel Constantin (manager la Trump Hotels Chicago), Cristian Presură (Eindhoven, Olanda, cercetător senior la Phillips), Theodor Damian (New York, USA, preot), Alexandra Nechita (Los Angeles, USA, artist plastic), Bianca Andreescu (Toronto, Canada, jucătoare de tenis), Ieva Lykos (Roma, Italia, actriță-scenaristă-producător cinematografic), Dragoș Andrei Cantea (Oslo, Norvegia, pianist, post masterand la Academia de Muzică a Norvegiei).

 

Sunt doar câteva nume din „Top 100 Români de Pretutindeni”, ediția 2019.

 

(Top 100 români de pretutindeni, categoriile Religie și Artă)

 

Printre cei 100 de români se află şi doi botoşăneni. Preotul Theodor Damian, din New York, USA, şi actriţa Ieva Lykos, din Roma, Italia.

 

„Top 100 Români de Pretutindeni” este o iniţiativă internaţională care aparţine RePatriot și care ne aşază înainte o imagine a României de afară, a românilor care aparţin lumii întregi, a unei ţări care de ani buni mai mult se împrăştie şi prea puţin, prea rar se şi adună.Topul nominalizează persoane care au reușit să se afirme prin rezultate, proiecte și acțiuni remarcabile, care locuiesc și profesează în afara țării de cel puțin trei ani.

 

Toţi cei 100 sunt oameni care cred în viitorul României, în ideea de încurajare a românilor din străinătate să mențină legătura cu țara și să se implice în dezvoltarea ei.

 

Categoriile Topului sunt: Profesioniști, Manageri, Educatori și profesori, Medici, Oameni de știință inovatori, Artiști, Avocați, Funcționari și specialiști în administrație, Sportivi, Lideri religioși cu activitate pastorală, socială și culturală remarcabilă și Antreprenori de succes care au dezvoltat afaceri peste hotare.

 

 

Ieva Lykos, viața între Botoșani și Roma

 

Plecată de mulţi ani de acasă, cu o activitate remarcabilă în filmul internaţional, Ieva Lykos a fost surprinsă să se regăsească în Topul celor 100 de români de pretutindeni.

 

”România este plină de talente si de mari profesioniști și este incredibil să te regăsești pe o listă Top 100”, spune actriţa.

 

Nu s-a despărţit niciodată cu adevărat de Botoșani și de ţara natală. Chiar dacă în Italia are o familie frumoasă alături de soţul ei, regizorul Carlo Fusco, Ieva rămâne alături şi de familia de acasă. Sediul firmei Lykos Film este aici, la Botoşani. Însă filmele sunt realizate pe alte teritorii.

 

Apariţia alături de mari personalităţi româneşti din lumea întreagă îi dă speranţaîntr-un  viitor mai bun și într-o țară în care ne vom putea întoarce definitiv pentru a putea realiza minunatele proiecte de viitor, cu aceeași perseverență și creativitate, folosite peste hotare”.

 

Pentru asta, spune Ieva Lykos, România trebuie ”să creeze un sistem nou, fluid, corect și potrivit pentru a opri acest enorm flux de imigrare și,  totodată,  pentru a atrage românii înapoi pe tărâmul natal”.

 

Însă drumul întoarcerii acasă este dificil. Din cauza birocraţiei, a lentorii în tot şi toate, a promiscuităţii în care se complace politica românească.

 

”Personal, am o societate de producții cinematografice în Romania, însă încă nu o pot face operativă pe teritoriul autohton întrucât ideea de cinema independent nu este bine primită de către eventualii finanțatori sau sponsori”, spune cu amărăciune Ieva Lykos.

 

 

Cum ar fi dacă ar fi?

 

Cum ar fi, oare, ca toţi cei 100 de români să revină acasă? Fiecare în domeniul său, cu priceperea şi experienţa căpătate în ani de muncă. Şi, mai ales, fiecare cu dorinţa de a crea, de a inova, de a participa la viaţa Cetăţii.

 

Dacă de aici lucrurile par frumoase şi pline de speranţă, nu acelaşi entuziasm răzbate de cealaltă parte. Întoarcerea acasă se va petrece, dar nu curând. Ieva Lykos are şi argumente.

 

”Este posibil ca aceste 100 de persoane să se întoarcă într-o zi, însă nu văd să se întâmple într-un viitor foarte apropiat. Principala barieră în calea reîntoarcerii este corupţia din România şi clasa politico-administrativă care a dominat scena de până acum. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătăţirea sistemului sanitar şi reducerea birocraţiei, am lua cu toții în considerare repatrierea. Din păcate, până când nu vor exista semne evidente de dezvoltare și îmbunătățire a întregii situații pe plan național, este cam riscantă această alegere”, spune Ieva Lykos.

 

Şi asta pentru că mai toţi cei care trăiesc departe au învăţat că o ţară nu se poate dezvolta în interiorul corupţiei, cu oameni care vor dreptate dar prea puţin sunt dispuşi să cedeze în numele ei, al dreptăţii.

 

Deocamdată, crede Ieva Lykos, România riscă să îşi neutralizeze propriile şanse. Iar întoarcerea milioanelor de români acasă ar putea fi, şi ea, un eşec dacă societatea nu admite că schimbarea se face om cu om, nu partid cu partid.

 

”Aproape toți românii de peste hotare, de la mic la mare, gândesc cam la fel: este nevoie de încredere şi de oportunităţi, de exemple de succes în care să se regăsească. În caz de repatriere, cred că ar fi imediat absorbiți de acest vârtej de bariere și, cu siguranță, sistemul le-ar tăia elanul și entuziasmul”, spune actriţa născută în Botoşani.

 

S-ar schimba cu adevărat România în cazul reîntoarcerii acasă a acestor 100 de persoane care figurează în acest Top?

 

Greu de spus...

 

”Mai degrabă, aceste 100 de persoane ar risca un proces de retrogradare. Există foarte multe exemple de cazuri eșuate atunci când ne gândim la români care s-au întors în România, au investit cu entuziasm și s-au trezit cu surprize uriașe. S-a ajuns chiar și la sinucidere”, crede Ieva.

 

Este nevoie, deocamdată, de o reconstrucţie a societăţii, de o recredibilizare a instituţiilor româneşti, de o reabilitare a sistemului educaţional, de sănătate, cultural chiar.

 

 

”Trebuie să conștientizăm că suntem pionii fundamentali la crearea unei Românii noi”

 

Soluţia este ca Diaspora să pregătească terenul, să arunce sămânţă bună în pământ românesc.

 

Este ceea ce a făcut şi Ieva Lykos. Sediul firmei prin intermediul căreia activează în lumea filmului internaţional este acasă. La Botoşani. Firmă care plăteşte impozite şi dări statului român. Aşa se face că Lykos Film, cu sediul în Botoşani, este prezentă în mari festivaluri de film, în mari competiţii internaţionale, interacţionează cu importanţi actori de la Hollywood.

 

(Ieva Lykos alături de actorul Eric Roberts)

 

”Ceea ce sfătuiesc eu este ceea ce am și reușit să realizez în ultimii ani: am deschis societatea românească atât pentru a satisface partea administrativă, cât si pentru a da prestigiu României oriunde sunt invitată: festivaluri de film, transmisii televizate, radiofonice etc. Sumar, trebuie să încercăm să ne implicăm și în România, în paralel cu ceea ce realizăm peste hotare. Suntem cetățeni români și trebuie să conștientizăm că suntem pionii fundamentali la crearea unei Românii noi, inovate și în rând cu țările occidentale”, spune Ieva Lykos.

 

Pentru că Ieva Lykos este mândră de oraşul ei, de originile româneşti, de tot ce ţara ei a învăţat-o. Altfel nu ar fi îndrăznit, nu ar fi cucerit lumea, nu ar fi strălucit.

 

”Faptul că provin din Botoșani, oraș minunat, dar luat în derâdere de mulți,  mi-a dat și mai multă putere și m-a determinat să mă ambiționez și să-mi doresc și mai mult o realizare. Din păcate, este un oraş văzut nu prea bine, mai ales de către cei care nu l-au vizitat niciodată și nu-i cunosc istoria, semn evident de ignoranță. Din acest motiv doresc să dedic acest "premiu" României și, mai presus, orașului meu natal și profit de ocazie să invit românii în orașul nostru, leagănul personalităților naționale cu răsunet mondial”, este mesajul actriței pentru români și străini deopotrivă.

 

loading...
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Super tranzacție în zona ultracentrală a orașului, un om de afaceri a cumpărat o clădire pentru fiul său – GALERIE FOTO
Una dintre clădirile din zona ultracentrală a municipiului reședință de județ va avea o altă destinație față de cea cunoscută ani de zile la Botoșani.
Procesul lui Florin Țurcanu la FINAL în Botoșani – avocații cer ACHITAREA fostului președinte al CJ
Vizitele lunare la Tribunalul Botoșani începute în 2016 și mai ales stresul cauzat de problemele din justiție care s-au răsfrânt și asupra familiei sunt pe cale să ia sfârșit pentru Florin Țurcanu.  
Show-ul recordurilor la Polivalentă, cel mai mare spectacol indoor de după revoluție: Dacă noi ne iubim... aprindem salaVIDEO & GALERIE FOTO
La 30 de ani după revoluție, Botoșanii au avut parte de cel mai grandios concert indoor de Anul Nou. Pentru prima dată acesta a fost organizat la Sala Polivalentă, care s-a umplut până la refuz.
Echipa de handbal a Botoșaniului, în impas: Președintele amenință cu retragerea: Ar fi păcat să râdă celelalte județe de noi
În ciuda rezultatelor bune obținute în campionatul Diviziei A, echipa de handbal CSM Botoșani traversează o perioadă financiară extrem de grea, iar președintele Cătălin Stoleru amenință inclusiv cu retragerea.
”Scandalos și regretabil”! Poeta premiată în numele lui Eminescu, sătulă de bărbații poeți, a protestat pe scenă: Mentalitate de secol 19, în care femeile nu au... VIDEO & FOTOGALERIE
La doi ani după scandalul național provocat de poeta Medeea Iancu la Gala de decernare a Premiilor Eminescu, o altă tânără a produs rumoare printre cei 400 de spectatori prezenți la eveniment. De această dată în centrul atenției s-a aflat chiar câștigătoarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.
DAUNE uriașe stabilite de instanță pentru familia elevei omorâtă cu 32 de lovituri de cuțit la Pacea
Judecătorii care au avut în atenție dosarul crimei de la Pacea au stabilit și o serie de daune morale și materiale pentru familia victimei, eleva Petronela Mihalachi, care s-a constituit parte civilă în procesul penal care s-a judecat la Tribunalul Botoșani.
Al TREILEA Lidl din Botoșani se construiește pe un teren de lângă cartierul bogaților – GALERIE FOTO
Compania nemțească Lidl pare să fi prins mediul financiar favorabil în municipiul Botoșani, unde al treilea super magazin este deja la stadiul de depunere a documentației necesare demarării investiției.
Este OFICIAL! Supermarket și blocuri de locuințe în locul uneia dintre cele mai vechi fabrici din Botoșani – GALERIE FOTO
Ceea ce s-a tot zvonit de mai multe zile, și anume construirea unui imens centru comercial în Centrul Vechi al orașului, devine realitate.
Fermierii s-au premiat și au pus-o de-o petrecere tradițională până după miezul nopții cu înțepături la microfon – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 170 de fermieri, majoritatea însoțiți de partenerele de viață, au umplut sâmbătă seară restaurantul ”Clasic” de la Complexul Rediu, acolo unde a avut loc a treia ediție a Balului Fermierilor, organizat de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor (SCDCOC) Popăuți și Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis.
Loading...
Părintele Daniel Cojocaru s-a mutat într-o ”parohie” din Împărăţia lui Dumnezeu: A fost primul şi ultimul său transfer - GALERIE FOTO & VIDEO
Lacrimă și sfâșiere sufletească a fost vineri la Bajura, unde preotul Daniel-Lucian Cojocaru, plecat la Domnul la 35 de ani, a fost condus pe ultimul drum.
Care în living, care în dormitor? Un botoșănean este proprietar pe același apartament împreună cu Primăria
Situație mai puțin obișnuită înregistrată în municipiul Botoșani. Primăria a devenit sau va deveni proprietară pe trei apartamente unde foștii posesori au decedat fără să aibă moștenitori. Doar într-unul dintre cazuri există urmași, însă doar pentru o parte din locuință, respectiv jumătate.
Pensie specială de peste 6.300 de lei pentru un fost viceprimar din municipiul Botoșani, SUSPENDATĂ de Avocatul Poporului
Reglementările din Codul Administrativ care vizau modul de acordare a indemnizațiilor speciale pentru limită de vârstă aleșilor locali au fost clarificate ulterior printr-o Hotărâre de Guvern cu norme de aplicare. Norme care s-au dovedit a fi în favoarea foștilor primari sau viceprimari.
Pensionarea forțată a zeci de asistenți medicali de la Spitalul Județean se lasă cu procese și plângeri la București
Ultima lună a anului 2019 a fost, pentru mai mulți asistenți medicali de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati, și ultima la locul de muncă. Au primit decizii de încetare a raporturilor de serviciu, fără a exista în prealabil, avertizează sindicaliștii, discuții cu conducerea.
Un tânăr de 32 de ani din PSD Botoșani a ajuns coordonator regional pe 6 județe din Moldova
De aproximativ trei luni de zile, un tânăr social-democrat este coordonatorul Agenției Teritoriale Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).
Loading...
La mulți ani 2020! Mii de botoșăneni au intrat în noul an cu două fete cântărețe și doi aleși din 24: Să aveți un an minunat ca voi VIDEO & GALERIE FOTO
Petrecerea ultimelor ore din 2019 și a primelor minute din 2020 în stradă a fost modul în care câteva mii de botoșăneni au ales sau poate au fost nevoiți să facă revelionul. Ei au participat la concertele organizate de Primăria Botoșani în Piața Revoluției.
Fii strălucitoare în noaptea de Revelion! SFATURI de la un creator de modă pentru petrecerea anului
Pentru multe dintre doamnele și domnișoarele Botoșaniului petrecerea din noaptea de Revelion înseamnă săptămâni întregi de pregătiri, de la podoaba capilară, la pregătirea aspectului estetic și, mai ales, a ținutei.
Zeci de botoșăneni, Revelion pe mii de euro petrecut pe plajă: DESTINAȚIILE preferate de sărbători
Tot mai mulți botoșăneni aleg să petreacă sărbătorile altfel, în țările calde.
Drifturi, curse ilegale, artificii & derapaje pe zăpadă noaptea trecută în parcare la Kaufland, Poliția a blocat ieșirea – VIDEO & FOTOGALERIE
Scene desprinse parcă din celebra serie americană ”The Fast and the Furious” au putut fi văzute seara și noaptea trecută în parcarea de la Kaufland.
Bătaie sângeroasă la club: un înjunghiat, val de audieri, bălți de sânge pe trotuar – FOTOGALERIE
Un conflict de proporții a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în apropierea clubului amenajat în Casa Tineretului. Mai mulți tineri s-au luat la bătaie, iar unul este în stare critică la spital.
Tânăra din Botoșani care la 22 de ani „îmblânzește”  un mastodont de 40 de tone – GALERIE FOTO
Mălina Ghileschi are doar 22 de ani și este șoferiță de tir. A devenit cunoscută în toată țara după ce a câștigat concursul de „cea mai frumoasă șoferiță de TIR din România” organizat online de Ilie – omul șoselelor. Spune însă că această meserie, preponderent masculină, a fost „invadată” de numeroase femei frumoase.
Chiar așa gândesc românii din Diaspora, cum spune fiica lui Lichiardopol?? Desigur, dacă preluarea textelor este exactă. Din păcate, români ,,de succes” din lumea largă reprezintă cam 1% din cei aproape 5 milioane de migranți. Majoritatea însă execută munci necalificate, refuzate de autohtoni, iar voi vă așteptrați ca aceștia să se întoarcă și să-și facă mici afaceri în România.Am discutat și eu cu unii din această categorie și am aflat că majoritatea doresc să adune bani și să se retragă în România doar la pensie, motiv pentru care își investesc banii adunați cu multă trudă și chiar cu jigniri pentru a-și moderniza casele. Și acesta este un lucru bun,însă majoritatea nu revin din cauza corupției, ci pentru simplul motiv că nu știu să facă altceva.
28 noiembrie 2019, 10:30
Loading...
Sondaj
Primarii ar trebui aleși:
Într-un singur tur, chiar dacă ocupantul primului loc nu are 50% din voturi
Din două tururi, astfel încât câștigătorul să aibă peste 50% din voturi
Declaraţia zilei
„Cred că pledoaria d-lui consilier Anton are un puternic iz politic. Eu nu cred că această defalcare a sumelor pe UAT-uri s-a făcut cu iz părtinitor pentru că e caracteristic PNL-ului. Văd că ultima perioadă de timp se bate ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7787 lei
USD
Dolarul SUA
4.3378 lei
CHF
Francul elveţian
4.4767 lei
GBP
Lira sterlină
5.6456 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9841 lei
XAU
Gramul de aur
220.2158 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2452 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4172 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9260 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2865 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1892 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.