Știrea zilei
FEMEI PUTERNICE - Ieva Lykos, actrița din Top 100 Români de Pretutindeni: Faptul că provin din Botoșani, oraș minunat, dar luat în derâdere de mulți, mi-a dat și mai multă putere GALERIE FOTO

Este mândră de oraşul ei, de originile româneşti, de tot ce ţara ei a învăţat-o. Însă drumul întoarcerii acasă este dificil. Din cauza birocraţiei, a lentorii în tot şi toate, a promiscuităţii în care se complace de 30 de ani politica românească.

S-a născut în Botoșani. Vreme de 12 ani a fost elevă a Liceului Pedagogic, de unde păstrează și astăzi cutii și cutioare de amintiri. A vrut să fie jurnalist, astfel că a început să studieze la Iași, unde a fost admisă la două specializări (Jurnalism și Litere). A practicat gazetăria în timpul facultății, a colaborat și cu TVR…

 

…dar lipsea ceva. Ceva fără de care sufletul nu simțea plinătatea, împlinirea.

 

Într-o zi a plecat în Italia. Aici s-a înscris la Școala de Artă Dramatică - metoda Stanislavski, a Teatrului” Gedeone” din Milano, unde a frecventat 5 ani, studiind Teatru, Cinema și Arta clownului, și cu care a făcut și un spectacol la Teatrul ”Alle Colonne” la Milano. A muncit mult. A jucat pe scenele italiene, dar cel mai mult i-a plăcut să scrie scenarii și, încet-încet, a intrat în lumea filmului.

 

Publicul botoșănean a urmărit-o, la Cinema Unirea, în rolul principal din filmul tulburător "The Slider", regizat de cel ce avea să-i devină soț, Carlo Fusco.

 

 

Și totuși, viața bate filmul!

 

Familia ei poate deveni oricând subiectul unui film, pe care de bună seamă că Ieva Lykos l-ar scrie, iar Carlo Fusco l-ar regiza.

 

Povestea familiei Lichiardopol  începe pentru Ieva Lykos – nume de scenă, pentru cei de acasă este Gabriela Lichiardopol (lykos + poli, ne spune actrița, ar însemna o grupare de lupi) – pleacă de la bunicul grec, George, care emigrase din insula Kefalonia, stabilindu-se în Brăila, unde familia era proprietară a șantierului naval (acum încă există aici o moară, numită Moara lui Lichiardopol), iar străbunicul, Achileas, era navigator.

 

Bunicul nu avea să rămână mult la Brăila. S-a lipit de Circul Kratel, pe care apoi l-a reconstruit în întregime.

 

În timpul unui turneu cu circul, un urs a scăpat și, în alergarea-i năucă prin București, a intrat într-o cofetărie. Bunicul George a mers după urs și a găsit în cofetărie o minune de fată speriată și îngrozită. Grecul a liniștit-o, i-a șters lacrimile și… a luat-o de soție.

 

Împreună au ridicat afacerea, adunând ban cu ban, până au construit utilajele (lanțurile pentru copii folosite la iarmaroace).

 

Când deja aveau doi fii (unul născut la Botoșani, altul la Satu Mare), au decis să se stabilească pe o bucată de pământ și să construiască o casă. Au ales Botoșaniul.

 

Fiul din Botoșani s-a căsătorit la rândul lui cu o femeie cu origini ungurești. Fusese lăsată în grija unei familii care venea din Germania, cetățeni germani din Munchen. Viața alături de bunicii nemți a fost una de poveste.

(Ieva Lykos, scenă din film)

 

Altă poveste!

 

”Bunicul din partea mamei avea Mercedes de ultimul tip și șofer, mergeam cu el de mică prin restaurante la Miorita, Rapsodia și Stejarul, mergeam la pescuit la Trei Iazuri. Ei fiind cetățeni străini, nu trebuiau să dea prea multe explicații pentru valori. M-au învățat cum să mă comport, cum să vorbesc, să îndrăgesc natura, dar cel mai mult m-au învățat cum să iubesc. Cred că a fost cea mai mare demonstrație de dragoste de la un om și cel mai frumos exemplu de eleganță, cel al bunicului din partea mamei”, povestește Ieva Lykos.

 

Ieva și-a pierdut între timp tatăl. Și-a pierdut și sora, la numai 29 de ani. Dar Botoșanii mai înseamnă pentru ea mama, verișori, unchi. Și Luna Park, afacere pe care familia ei încă o deține la Botoșani.

 

A înființat la Botoșani o societate de producție de filme Lykos Film, administrată aici de Georgiana Lichiardopol, ”care este o femeie de fier în adevăratul sens al cuvântului”.

 

 

Botoșănenii din Top 100 români de pretutindeni

 

Anastasia Soare (Beverly Hills, USA), Gabriel Constantin (manager la Trump Hotels Chicago), Cristian Presură (Eindhoven, Olanda, cercetător senior la Phillips), Theodor Damian (New York, USA, preot), Alexandra Nechita (Los Angeles, USA, artist plastic), Bianca Andreescu (Toronto, Canada, jucătoare de tenis), Ieva Lykos (Roma, Italia, actriță-scenaristă-producător cinematografic), Dragoș Andrei Cantea (Oslo, Norvegia, pianist, post masterand la Academia de Muzică a Norvegiei).

 

Sunt doar câteva nume din „Top 100 Români de Pretutindeni”, ediția 2019.

 

(Top 100 români de pretutindeni, categoriile Religie și Artă)

 

Printre cei 100 de români se află şi doi botoşăneni. Preotul Theodor Damian, din New York, USA, şi actriţa Ieva Lykos, din Roma, Italia.

 

„Top 100 Români de Pretutindeni” este o iniţiativă internaţională care aparţine RePatriot și care ne aşază înainte o imagine a României de afară, a românilor care aparţin lumii întregi, a unei ţări care de ani buni mai mult se împrăştie şi prea puţin, prea rar se şi adună.Topul nominalizează persoane care au reușit să se afirme prin rezultate, proiecte și acțiuni remarcabile, care locuiesc și profesează în afara țării de cel puțin trei ani.

 

Toţi cei 100 sunt oameni care cred în viitorul României, în ideea de încurajare a românilor din străinătate să mențină legătura cu țara și să se implice în dezvoltarea ei.

 

Categoriile Topului sunt: Profesioniști, Manageri, Educatori și profesori, Medici, Oameni de știință inovatori, Artiști, Avocați, Funcționari și specialiști în administrație, Sportivi, Lideri religioși cu activitate pastorală, socială și culturală remarcabilă și Antreprenori de succes care au dezvoltat afaceri peste hotare.

 

 

Ieva Lykos, viața între Botoșani și Roma

 

Plecată de mulţi ani de acasă, cu o activitate remarcabilă în filmul internaţional, Ieva Lykos a fost surprinsă să se regăsească în Topul celor 100 de români de pretutindeni.

 

”România este plină de talente si de mari profesioniști și este incredibil să te regăsești pe o listă Top 100”, spune actriţa.

 

Nu s-a despărţit niciodată cu adevărat de Botoșani și de ţara natală. Chiar dacă în Italia are o familie frumoasă alături de soţul ei, regizorul Carlo Fusco, Ieva rămâne alături şi de familia de acasă. Sediul firmei Lykos Film este aici, la Botoşani. Însă filmele sunt realizate pe alte teritorii.

 

Apariţia alături de mari personalităţi româneşti din lumea întreagă îi dă speranţaîntr-un  viitor mai bun și într-o țară în care ne vom putea întoarce definitiv pentru a putea realiza minunatele proiecte de viitor, cu aceeași perseverență și creativitate, folosite peste hotare”.

 

Pentru asta, spune Ieva Lykos, România trebuie ”să creeze un sistem nou, fluid, corect și potrivit pentru a opri acest enorm flux de imigrare și,  totodată,  pentru a atrage românii înapoi pe tărâmul natal”.

 

Însă drumul întoarcerii acasă este dificil. Din cauza birocraţiei, a lentorii în tot şi toate, a promiscuităţii în care se complace politica românească.

 

”Personal, am o societate de producții cinematografice în Romania, însă încă nu o pot face operativă pe teritoriul autohton întrucât ideea de cinema independent nu este bine primită de către eventualii finanțatori sau sponsori”, spune cu amărăciune Ieva Lykos.

 

 

Cum ar fi dacă ar fi?

 

Cum ar fi, oare, ca toţi cei 100 de români să revină acasă? Fiecare în domeniul său, cu priceperea şi experienţa căpătate în ani de muncă. Şi, mai ales, fiecare cu dorinţa de a crea, de a inova, de a participa la viaţa Cetăţii.

 

Dacă de aici lucrurile par frumoase şi pline de speranţă, nu acelaşi entuziasm răzbate de cealaltă parte. Întoarcerea acasă se va petrece, dar nu curând. Ieva Lykos are şi argumente.

 

”Este posibil ca aceste 100 de persoane să se întoarcă într-o zi, însă nu văd să se întâmple într-un viitor foarte apropiat. Principala barieră în calea reîntoarcerii este corupţia din România şi clasa politico-administrativă care a dominat scena de până acum. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătăţirea sistemului sanitar şi reducerea birocraţiei, am lua cu toții în considerare repatrierea. Din păcate, până când nu vor exista semne evidente de dezvoltare și îmbunătățire a întregii situații pe plan național, este cam riscantă această alegere”, spune Ieva Lykos.

 

Şi asta pentru că mai toţi cei care trăiesc departe au învăţat că o ţară nu se poate dezvolta în interiorul corupţiei, cu oameni care vor dreptate dar prea puţin sunt dispuşi să cedeze în numele ei, al dreptăţii.

 

Deocamdată, crede Ieva Lykos, România riscă să îşi neutralizeze propriile şanse. Iar întoarcerea milioanelor de români acasă ar putea fi, şi ea, un eşec dacă societatea nu admite că schimbarea se face om cu om, nu partid cu partid.

 

”Aproape toți românii de peste hotare, de la mic la mare, gândesc cam la fel: este nevoie de încredere şi de oportunităţi, de exemple de succes în care să se regăsească. În caz de repatriere, cred că ar fi imediat absorbiți de acest vârtej de bariere și, cu siguranță, sistemul le-ar tăia elanul și entuziasmul”, spune actriţa născută în Botoşani.

 

S-ar schimba cu adevărat România în cazul reîntoarcerii acasă a acestor 100 de persoane care figurează în acest Top?

 

Greu de spus...

 

”Mai degrabă, aceste 100 de persoane ar risca un proces de retrogradare. Există foarte multe exemple de cazuri eșuate atunci când ne gândim la români care s-au întors în România, au investit cu entuziasm și s-au trezit cu surprize uriașe. S-a ajuns chiar și la sinucidere”, crede Ieva.

 

Este nevoie, deocamdată, de o reconstrucţie a societăţii, de o recredibilizare a instituţiilor româneşti, de o reabilitare a sistemului educaţional, de sănătate, cultural chiar.

 

 

”Trebuie să conștientizăm că suntem pionii fundamentali la crearea unei Românii noi”

 

Soluţia este ca Diaspora să pregătească terenul, să arunce sămânţă bună în pământ românesc.

 

Este ceea ce a făcut şi Ieva Lykos. Sediul firmei prin intermediul căreia activează în lumea filmului internaţional este acasă. La Botoşani. Firmă care plăteşte impozite şi dări statului român. Aşa se face că Lykos Film, cu sediul în Botoşani, este prezentă în mari festivaluri de film, în mari competiţii internaţionale, interacţionează cu importanţi actori de la Hollywood.

 

(Ieva Lykos alături de actorul Eric Roberts)

 

”Ceea ce sfătuiesc eu este ceea ce am și reușit să realizez în ultimii ani: am deschis societatea românească atât pentru a satisface partea administrativă, cât si pentru a da prestigiu României oriunde sunt invitată: festivaluri de film, transmisii televizate, radiofonice etc. Sumar, trebuie să încercăm să ne implicăm și în România, în paralel cu ceea ce realizăm peste hotare. Suntem cetățeni români și trebuie să conștientizăm că suntem pionii fundamentali la crearea unei Românii noi, inovate și în rând cu țările occidentale”, spune Ieva Lykos.

 

Pentru că Ieva Lykos este mândră de oraşul ei, de originile româneşti, de tot ce ţara ei a învăţat-o. Altfel nu ar fi îndrăznit, nu ar fi cucerit lumea, nu ar fi strălucit.

 

”Faptul că provin din Botoșani, oraș minunat, dar luat în derâdere de mulți,  mi-a dat și mai multă putere și m-a determinat să mă ambiționez și să-mi doresc și mai mult o realizare. Din păcate, este un oraş văzut nu prea bine, mai ales de către cei care nu l-au vizitat niciodată și nu-i cunosc istoria, semn evident de ignoranță. Din acest motiv doresc să dedic acest "premiu" României și, mai presus, orașului meu natal și profit de ocazie să invit românii în orașul nostru, leagănul personalităților naționale cu răsunet mondial”, este mesajul actriței pentru români și străini deopotrivă.

 

loading...
FEMEI PUTERNICE: Afacerea născută din durere, două surori care și-au îngropat câte doi copii au succes cu o făbricuță de produse naturale – GALERIE FOTO
FEMEI PUTERNICE: Polițistă din Botoșani SINGURA din țară premiată la 21 de ani cu Emblema de Onoare, cea mai înaltă distincție din Poliția Română: FOTO&VIDEO
FEMEI PUTERNICE din Botoșani: Cornelia Bordianu, antreprenoarea cu hotel în Lisabona care a condus afaceri din Cipru până în Brazilia: Trebuie să ne înarmăm cu mai mult curaj - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.
Aventură între un învățător și o mămică la o școală din Botoșani! Soțul acuză că s-au filmat pornografic în fața copiilor - GALERIE FOTO
O aventură între două persoane căsătorite a ajuns în atenția instituțiilor publice de la Botoșani, având în vedere că unul dintre protagoniști lucrează în sistemul educațional.
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ
Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO
După o pauză de cinci luni de zile restaurantele și cafenelele din spațiile comerciale au revenit la normal. O pauză care a marcat o serie de premieri negative în istoria românilor și a umanității care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize sanitare din toate timpurile.
Sorescu e aproape ministrul Afacerilor Interne, Vela a plecat să candideze la Caransebeș
Ministrul de Interne Marcel Vela și-a delegat atribuțiile cu privire la alegeri, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.
FOTOGALERIE 80 de locuințe ANL aproape gata de repartizare, consilierii au aprobat prima LISTĂ
După patru ani în care s-a lucrat la construirea locuințelor pe terenul obținut de Primăria Botoșani de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) dar și în paralel la asigurarea utilităților, toamna aceasta este posibil ca primele chei de garsoniere sau apartamente să fie înmânate viitorilor chiriași.
Mici latifundiari, colecționari de bijuterii sau mașini vechi ori persoane doar cu apartament – AVERILE candidaților la președinția Consiliului Județean Botoșani
Nouă botoșăneni au intrat în cursa electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean Botoșani. Politicieni cu notorietate mai mică sau mai mare în spațiul public botoșănean, oameni care au agonisit de-a lungul anilor sau care se compară la averi cu simpli cetățeni.
Deschidere de an școlar în pandemie: Părinți care refuză să-și trimită copiii la școală, elevii riscă inclusiv exmatricularea - VIDEO
La acest moment este știut faptul că se dorește ca noul an școlar să fie deschis de la 14 septembrie 2020, iar școlile să funcționeze în baza a trei scenarii de risc. La nivelul județului Botoșani, prin ordin al prefectului, au fost constituite comisii pentru verificarea condițiilor de siguranță sanitară din unitățile de învățământ.
PSD a rămas fără reprezentant în Biroul Electoral Județean după o urgență medicală și o incompatibilitate soț – soție - DOCUMENT
Biroul Electoral Județean (BEJ) s-a întrunit marți în ședință pentru a emite o decizie cu privire la reprezentantul PSD în această structură, susceptibil de incompatibilitate.
Loading...
Moarte violentă și tristă! Femeia omorâtă în accident pe Împărat Traian o anonimă, nicio rudă nu a venit la spital, polițiștii au căutat familia din scară în scară – FOTO&VIDEO
Un fel de „Jane Doe” a Botoșaniului. Femeia care și-a pierdut viața duminică seara în accidentul violent care a avut loc pe strada Împărat Traian a rămas neidentificată multe ore de la producerea evenimentului. 
„Petrecere” la Cornișa până aproape de miezul nopții cu muzică și țipete în microfon pentru directorul Țurcanu și câțiva apropiați! Botoșănenii au sunat la Poliție – VIDEO
Muzica și vocea DJ-ului din parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa s-au auzit extrem de puternic încă din timpul zilei de vineri, 21 august 2020 într-o bună parte a orașului care se află la o distanță considerabilă de zona de agrement.
Spitalul Mavromati se golește de pacienții cu COVID, se tratează în continuare doar urgențele: De ce să redevenim zonă roșie pe harta țării?
Botoșaniul încă mai înregistrează noi cazuri de Covid, însă situația de la nivelul județului este ținută sub control. De altfel, în timp ce în unele zile la Botoșani se înregistrează câte două-trei cazuri, în alte județe sunt și 90 – 100.
Afaceristul milionar, liderul de grup al PSD-iștilor timp de opt ani, marele absent de pe lista pentru Consiliul Local: Au venit cu altă garnitură...
Lista depusă de social-democrații botoșăneni pentru noul Legislativ local din următorii 4 ani de zile are o mare absență în dreptul omului care a condus grupul PSD în plenul municipal timp de două mandate.
Soție de polițist aflată pe lista PSD-ului a chemat un primar în instanță: Intenționez să o dau în judecată pentru că a intrat în baza de date neavând niciun drept, cetățeanul și polițistul - DOCUMENT
Un primar botoșănean a primit citație sâmbătă, 15 august 2020, pentru a se prezenta în instanță a doua zi, duminică. Iar asta s-a întâmplat după o contestație la legea electorală depusă de o membră PSD, soție de polițist.
Loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști
Spre finele lunii septembrie din anul pandemiei, Botoșaniul își alege oamenii care vor cârmui județul și municipiul reședință. Poate cel mai important scrutin electoral cu efect direct pe plan local, alegerile locale din 27 septembrie vor decide viitorul următorilor patru ani, prin prisma mai ales a noilor investiții.
Rețeta succesului pentru un primar din Botoșani, este susținut și de PSD și de PNL în aceeași campanie, localitate umplută de bannere – FOTO
Un primar botoșănean a reușit să creeze una dintre cele mai inedite situații ale acestei precampanii electorale. Are în comunitatea sa bannere electorale atât cu candidatul PSD cât și cu cel al PNL-ului, principalii adversari politici pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.
LA MULȚI ANI, Daniel Badale! E prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Asta e partea mea curată. V-o dăruiesc din toată inima! - FOTO & VIDEO
Actorul botoșănean născut într-o zi de 15 august se află astăzi într-o postură inedită: pe scenă fiind, își joacă propriul rol, unul în care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Revoluția Română îl ”distribuise”.
Vile la preț de 10 apartamente, pandemia îi determină pe bogații târgului să își vândă proprietățile fabuloase - GALERIE FOTO
Exterioare de vis, interioare de poveste. Vile cu arhitecturi deosebite, dotate și utilate până în cele mai mici detalii, cu un design de revistă. Oferta în vreme de pandemie, la Botoșani, este foarte bogată, iar prețurile pe măsură.
Directorul de spital care a renunțat la salariul de 3.000 de euro pentru a merge în privat s-a dus la leafă de 4.000 de lei... tot la stat – VIDEO & DOCUMENT
După ce și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Daniel Buga a renunțat și la postul de execuție din cadrul unității medicale, respectiv cel de inspector de specialitate în cadrul serviciului resurse umane.
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 
Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  
Chiar așa gândesc românii din Diaspora, cum spune fiica lui Lichiardopol?? Desigur, dacă preluarea textelor este exactă. Din păcate, români ,,de succes” din lumea largă reprezintă cam 1% din cei aproape 5 milioane de migranți. Majoritatea însă execută munci necalificate, refuzate de autohtoni, iar voi vă așteptrați ca aceștia să se întoarcă și să-și facă mici afaceri în România.Am discutat și eu cu unii din această categorie și am aflat că majoritatea doresc să adune bani și să se retragă în România doar la pensie, motiv pentru care își investesc banii adunați cu multă trudă și chiar cu jigniri pentru a-și moderniza casele. Și acesta este un lucru bun,însă majoritatea nu revin din cauza corupției, ci pentru simplul motiv că nu știu să facă altceva.
28 noiembrie 2019, 10:30
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
A fost foarte supărător faptul că am acuzat în mod direct liderii PSD de un blat făcut cu cei de la PNL în ceea ce privește municipiul Botoșani și CJ. Mai clar, am acuzat faptul că a existat o înțelegere ascunsă între cei de ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8722 lei
USD
Dolarul SUA
4.1883 lei
CHF
Francul elveţian
4.5207 lei
GBP
Lira sterlină
5.3309 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9731 lei
XAU
Gramul de aur
249.2556 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2494 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3324 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9451 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1240 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1803 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6546 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.7 o C
Dorohoi
13.7 o C
Bucecea
13.8 o C
Darabani
13.3 o C
Saveni
13.7 o C
Ştefăneşti
15.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.