Știrea zilei
Federovici și Șoptică, pace politică de aproape 3 milioane de euro pe la spatele prefectului Dan Nechifor – VIDEO / DOCUMENT

Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, s-a întâlnit cu președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, pentru a găsi soluții la o problemă care afectează întreg județul. Dincolo de putere sau opoziție, cei doi lideri botoșăneni au lăsat deoparte patimile și s-au așezat la masa negocierilor, așa cum de altfel așteaptă de la ei cetățenii care i-au votat.

23 martie 2021

 

În ședință de CJ a fost adoptată Hotărârea nr. 64 privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, pe anul 2021.

 

31 martie 2021

 

La Tribunalul Botoșani – secția de contencios administrativ și fiscal s-a înregistrat dosarul cu numărul 1080/40/2021, prin care Prefectura, prin prefectul Dan Nechifor, a solicitat anularea Hotărârii de CJ.

 

7 mai 2021

 

Tribunalul Botoșani respinge ca nefondată acțiunea prefectului

 

10 iunie 2021

 

Prefectul Dan Nechifor promovează recurs la Curtea de Apel Suceava, termenul stabilit de această instanță pentru soluționarea cauzei fiind 8 NOIEMBRIE 2021.

 

Primăriile la un pas să rămână fără banii pentru drumuri și deszăpezire

 

Ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca primăriile județului - PNL, PSD și celelalte formațiuni - să mai poată cheltui sumele repartizate. Afectată de acest demers al prefectului este și Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP), care urma să primească o sumă de 9 milioane de lei.

 

Totalul repartizat prin hotărârea atacată a fost de 13,2 milioane lei, din care 4,1 milioane pentru unitățile administrativ-teritoriale, iar diferența către DJDP. Prin pierderea acestor bani, care sunt blocați în Trezorerie, ar putea fi afectată inclusiv activitatea de deszăpezire pe drumurile județene.

 

Cîțu pus în încurcătură de mișcarea prefectului 

 

Doina Federovici a ieșit public, înainte de vizita premierului Florin Cîțu la Botoșani pentru prezentarea moțiunii de candidat la președinția PNL, și a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că județul Botoșani ar putea rămâne fără acești aproape 3 milioane de euro.

 

Întrebat despre demersul reprezentantului Guvernului său în teritoriu, premierul a fost pus în dificultate de situația creată la Botoșani.

 

„Pot să vă spun doar că, în ceea ce privește investițiile din România, am aprobat săptămâna trecută o ordonanță care modifică termenele pentru achizițiile publice, le reduce. Tocmai pentru aceste situații de contestații”, a răspuns sâmbătă, Florin Cîțu.

 

S-a insistat pe faptul că, totuși, această contestație a fost depusă în instanță de prefect. Florin Cîțu: „Am alocat resurse la începutul anului 400 de milioane pentru drumuri, mai alocăm 280 de milioane acum. Ce se întâmplă în teritoriu sau cum iau deciziile până la urmă nu este de... Așteptăm să vedem care este soluția...”.

 

Costel Șoptică a căutat-o pe Doina Federovici 

 

La scurt timp după vizită, președintele PNL, Costel Șoptică, a inițiat o discuție cu președintele CJ, Doina Federovici. Și s-a ajuns la un consens pentru binele județului și pentru a se repara din răul făcut prin blocarea banilor pentru drumuri.

 

„Azi (joi, 2 septembrie 2021, nota red.) se face o ședință la CJ în care o să fim și noi de acord, nu din alte motive, ci pentru ca banii aceia de la drumuri să aibă timp să-i cheltuiască. Am avut o discuție luni și cu dna Federovici pe care am inițiat-o eu. Prefectul nu poate să-și mai retragă plângerea. Ea face o modificare prin care mută 45.000 de lei de la un pesedist sau de la Municipiul Botoșani îi mută la DJDP și reintroduce pe ordinea de zi proiectul cu repartizarea sumelor”,

Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani

 

 

 

Liderul liberal a dat de înțeles că vor vota acest proiect inclusiv consilierii județeni PNL pentru ca sumele să poată ajunge la primării.

 

„Consilierii prezenți vor vota pentru, tocmai în ideea deblocării sumelor, chiar dacă primarii PNL au fost vitregiți. Acum nu ascund faptul că la noua rectificare, județul Botoșani primește 9 milioane, dar ar putea fi 11 milioane, nu știu exact câți vor fi. Pe ideea că erau 9 milioane am negociat să primim noi, primarii PNL, în jur de 3 milioane, urmând ca diferența să meargă la DJDP pentru iarnă și primarii PSD să primească doar 2 milioane”,

spunea ieri Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani

 

Ședință de urgență la CJ

 

Ședința extraordinară de CJ pentru revocarea hotărârii care a fost contestată de prefectul Dan Nechifor a fost convocată pentru joi, 2 septembrie 2021, de la ora 15:00.

 

Repartizarea sumelor pentru drumurile județene și comunale arată astfel:

 

 

„Am repus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre prin care am alocat sumele pentru drumuri și dăm o nouă hotărâre și rectificăm în același timp și bugetul. Se ia o sumă de 45.000 de lei de la Primăria municipiului Botoșani și merge la DJDP. Nu putem pierde banii aceștia, hai să fim serioși. Și atât timp cât mai ține vremea bună noi trebuie să maximizăm tot ceea ce ne-am propus la începutul anului. Dacă nu, dăm banii înapoi. Asta era întrebarea: nu ai bani la buget și îți trebuie banii ăștia? Și atunci am operat o modificare mică și purcedem la treabă”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

 

 Înainte de vot, Viorel Iliuță a transmis faptul că aleșii județeni de la PNL sunt conștienți de faptul că nu există vreo garanție pentru ca termenele din instanță să fie finalizate în timp util, pentru ca banii să nu se piardă.

 

„Știm și suntem perfect conștienți că sunt probleme cu starea drumurilor, atât la nivelul drumurilor județene, cât și al celor comunale. Banii alocați de hotărârea inițială, cât și în proiectul de hotărâre care ar putea să înlocuiască această hotărâre, nu sunt mulți. Dar ei pot rezolva o serie de probleme urgente la nivelul comunităților. Suntem pe deplin conștienți că este nevoie de bani pentru pregătirile pentru iarnă și mă refer aici la achizițiile de material antiderapant pentru încheierea contractelor subsecvente pentru activitățile de deszăpezire și mai știm că există riscul de pierdere a banilor până la sfârșitul anului dacă nu sunt cheltuiți”,

Viorel Iliuță, consilier județean PNL

 

Liberalul a dorit să primească asigurări că la următoarea rectificare bugetară, într-adevăr primarii liberali vor primi sume mai consistente.

 

Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

 

Ceea ce înseamnă că acțiunea prefectului Dan Nechifor, odată hotărârea revocată, a rămas fără temei.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Cîțu are și el o cerere pentru șefa județului: Aștept soluții de reducere a cheltuielilor VIDEO
Prefectul acuzat că a lăsat județul fără banii pentru drumuri: Cu ce au greșit botoșănenii?

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE
Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
In loc sa se uite la tabloul pictorului STEFAN LUCHIAN, dumneaei se uita la cel sau cea care fotografiaza, cu mana ridicata mai sus decat toti. Care-i interesul? sa se vada in poza( pozne )
9 septembrie 2021, 16:37
Exista institutia renuntarii la judecata! Ce prostii spuneti acolo! Ca prefectul nu poate sa si retraga plangerea. POATE!Art. 406 CPC 1) Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă de judecată, fie prin cerere scrisă.
3 septembrie 2021, 09:04
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.