Știrea zilei
Federovici și Șoptică, pace politică de aproape 3 milioane de euro pe la spatele prefectului Dan Nechifor – VIDEO / DOCUMENT

Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, s-a întâlnit cu președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, pentru a găsi soluții la o problemă care afectează întreg județul. Dincolo de putere sau opoziție, cei doi lideri botoșăneni au lăsat deoparte patimile și s-au așezat la masa negocierilor, așa cum de altfel așteaptă de la ei cetățenii care i-au votat.

23 martie 2021

 

În ședință de CJ a fost adoptată Hotărârea nr. 64 privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, pe anul 2021.

 

31 martie 2021

 

La Tribunalul Botoșani – secția de contencios administrativ și fiscal s-a înregistrat dosarul cu numărul 1080/40/2021, prin care Prefectura, prin prefectul Dan Nechifor, a solicitat anularea Hotărârii de CJ.

 

7 mai 2021

 

Tribunalul Botoșani respinge ca nefondată acțiunea prefectului

 

10 iunie 2021

 

Prefectul Dan Nechifor promovează recurs la Curtea de Apel Suceava, termenul stabilit de această instanță pentru soluționarea cauzei fiind 8 NOIEMBRIE 2021.

 

Primăriile la un pas să rămână fără banii pentru drumuri și deszăpezire

 

Ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca primăriile județului - PNL, PSD și celelalte formațiuni - să mai poată cheltui sumele repartizate. Afectată de acest demers al prefectului este și Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP), care urma să primească o sumă de 9 milioane de lei.

 

Totalul repartizat prin hotărârea atacată a fost de 13,2 milioane lei, din care 4,1 milioane pentru unitățile administrativ-teritoriale, iar diferența către DJDP. Prin pierderea acestor bani, care sunt blocați în Trezorerie, ar putea fi afectată inclusiv activitatea de deszăpezire pe drumurile județene.

 

Cîțu pus în încurcătură de mișcarea prefectului 

 

Doina Federovici a ieșit public, înainte de vizita premierului Florin Cîțu la Botoșani pentru prezentarea moțiunii de candidat la președinția PNL, și a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că județul Botoșani ar putea rămâne fără acești aproape 3 milioane de euro.

 

Întrebat despre demersul reprezentantului Guvernului său în teritoriu, premierul a fost pus în dificultate de situația creată la Botoșani.

 

„Pot să vă spun doar că, în ceea ce privește investițiile din România, am aprobat săptămâna trecută o ordonanță care modifică termenele pentru achizițiile publice, le reduce. Tocmai pentru aceste situații de contestații”, a răspuns sâmbătă, Florin Cîțu.

 

S-a insistat pe faptul că, totuși, această contestație a fost depusă în instanță de prefect. Florin Cîțu: „Am alocat resurse la începutul anului 400 de milioane pentru drumuri, mai alocăm 280 de milioane acum. Ce se întâmplă în teritoriu sau cum iau deciziile până la urmă nu este de... Așteptăm să vedem care este soluția...”.

 

Costel Șoptică a căutat-o pe Doina Federovici 

 

La scurt timp după vizită, președintele PNL, Costel Șoptică, a inițiat o discuție cu președintele CJ, Doina Federovici. Și s-a ajuns la un consens pentru binele județului și pentru a se repara din răul făcut prin blocarea banilor pentru drumuri.

 

„Azi (joi, 2 septembrie 2021, nota red.) se face o ședință la CJ în care o să fim și noi de acord, nu din alte motive, ci pentru ca banii aceia de la drumuri să aibă timp să-i cheltuiască. Am avut o discuție luni și cu dna Federovici pe care am inițiat-o eu. Prefectul nu poate să-și mai retragă plângerea. Ea face o modificare prin care mută 45.000 de lei de la un pesedist sau de la Municipiul Botoșani îi mută la DJDP și reintroduce pe ordinea de zi proiectul cu repartizarea sumelor”,

Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani

 

 

 

Liderul liberal a dat de înțeles că vor vota acest proiect inclusiv consilierii județeni PNL pentru ca sumele să poată ajunge la primării.

 

„Consilierii prezenți vor vota pentru, tocmai în ideea deblocării sumelor, chiar dacă primarii PNL au fost vitregiți. Acum nu ascund faptul că la noua rectificare, județul Botoșani primește 9 milioane, dar ar putea fi 11 milioane, nu știu exact câți vor fi. Pe ideea că erau 9 milioane am negociat să primim noi, primarii PNL, în jur de 3 milioane, urmând ca diferența să meargă la DJDP pentru iarnă și primarii PSD să primească doar 2 milioane”,

spunea ieri Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani

 

Ședință de urgență la CJ

 

Ședința extraordinară de CJ pentru revocarea hotărârii care a fost contestată de prefectul Dan Nechifor a fost convocată pentru joi, 2 septembrie 2021, de la ora 15:00.

 

Repartizarea sumelor pentru drumurile județene și comunale arată astfel:

 

 

„Am repus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre prin care am alocat sumele pentru drumuri și dăm o nouă hotărâre și rectificăm în același timp și bugetul. Se ia o sumă de 45.000 de lei de la Primăria municipiului Botoșani și merge la DJDP. Nu putem pierde banii aceștia, hai să fim serioși. Și atât timp cât mai ține vremea bună noi trebuie să maximizăm tot ceea ce ne-am propus la începutul anului. Dacă nu, dăm banii înapoi. Asta era întrebarea: nu ai bani la buget și îți trebuie banii ăștia? Și atunci am operat o modificare mică și purcedem la treabă”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

 

 Înainte de vot, Viorel Iliuță a transmis faptul că aleșii județeni de la PNL sunt conștienți de faptul că nu există vreo garanție pentru ca termenele din instanță să fie finalizate în timp util, pentru ca banii să nu se piardă.

 

„Știm și suntem perfect conștienți că sunt probleme cu starea drumurilor, atât la nivelul drumurilor județene, cât și al celor comunale. Banii alocați de hotărârea inițială, cât și în proiectul de hotărâre care ar putea să înlocuiască această hotărâre, nu sunt mulți. Dar ei pot rezolva o serie de probleme urgente la nivelul comunităților. Suntem pe deplin conștienți că este nevoie de bani pentru pregătirile pentru iarnă și mă refer aici la achizițiile de material antiderapant pentru încheierea contractelor subsecvente pentru activitățile de deszăpezire și mai știm că există riscul de pierdere a banilor până la sfârșitul anului dacă nu sunt cheltuiți”,

Viorel Iliuță, consilier județean PNL

 

Liberalul a dorit să primească asigurări că la următoarea rectificare bugetară, într-adevăr primarii liberali vor primi sume mai consistente.

 

Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

 

Ceea ce înseamnă că acțiunea prefectului Dan Nechifor, odată hotărârea revocată, a rămas fără temei.

 

loading...
Cîțu are și el o cerere pentru șefa județului: Aștept soluții de reducere a cheltuielilor VIDEO
Prefectul acuzat că a lăsat județul fără banii pentru drumuri: Cu ce au greșit botoșănenii?

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Dezvăluire LIVE - Cum a câștigat alegerile un politician de calibru: Mergeam la cumătrii neinvitat / Aveam câte patru-cinci nunți pe noapte VIDEO
Viceprimar la Sulița, vicepreședinte al Consiliului Județean, deputat, președinte al CJ și președinte al PNL Botoșani, acestea sunt cele mai înalte funcții pe care Florin Țurcanu le-a deținut în cariera sa politică. Invitat joi la Botoșăneanul TV, actualul vicepreședinte al filialei ALDE, a dezvăluit câteva din strategiile prin care a reușit să convingă oamenii să voteze partidul pe lista căruia a candidat.
Parcare supraetajată inaugurată de belgianul care deține Botoșani Shopping Center, primar și afaceriști! PLANURI pentru extinderea complexului pe un nou nivel, cu magazine ale brandurilor cunoscute – VIDEO & GALERIE FOTO
Hendrik Danneels, deținătorul Botoșani Shopping Center, a ajuns în municipiu în dimineața zilei de joi, 12 mai 2022, pentru a inaugura parcarea supraetajată ce a fost construită recent lângă complexul comercial.
Orașul unde oamenii cară lemne în apartamente ca să se încălzească, blocurile aduc a tancuri ruginite - VIDEO & GALERIE FOTO
Anul 2022: vremuri în care tehnologia ne duce virtual la capătul lumii.În realitatea noastră mioritică, nici vorbă de asemenea invenții. Oamenii încă se încălzesc la bloc făcând focul în sobe.
Două fetițe s-au bătut pe Pietonalul Unirii! S-au trântit pe jos și s-au tras de păr, cei din jur... filmau și încurajau – VIDEO
S-a întâmplat sâmbătă, 7 mai 2022, pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, cea mai frecventată zonă a orașului pentru promenadă.O zi frumoasă, cu soare și perfectă pentru tradiționala plimbare de pe pietonal alături de prieteni sau familie.
Când destinul se face sărbătoare: Angela Paveliuc-Olariu, un fenomen irepetabil sau despre bucuria de a trăi dăruind – GALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătorită în trei județe: Suceava, Iași și Botoșani. Iubită și admirată deopotrivă de tineri și de bătrâni, de țărani și de cercetători, de specialiști în diverse domenii, Angela Paveliuc-Olariu a devenit un reper în etnografie și nu numai.
Om de afaceri cu peste 2 milioane euro pe an, a plătit cotizația în avans la un partid după care a demisionat ca să nu fie dat afară - VIDEO
În 2020 a fost revelația alegerilor locale de la Botoșani. Aflat la prima candidatură din carieră, a reușit să obțină ca independent 1.531 de voturi în competiția pentru funcția de primar, clasându-se pe locul al patrulea, înaintea pretendenților de la unele partide, precum Pro România și ALDE.
400.000 de lei – Drumul spre Ipotești străjuit de o cruce de peste 20 de metri: Dacă tot se numește Dealul Crucii, atunci am hotărât să facem și acea cruce giganticăGALERIE FOTO
Șoseaua care face legătură între satul Ipotești și drumul național Botoșani – Dorohoi este străjuită de câteva zile de, probabil, cea mai mare cruce din județ. Construcția acesteia se apropie de final.
Clubul de handbal a intrat în FALIMENT: clinici, hoteluri, Federația de Handbal și chiar Poliția Locală LOVITE financiar
Povestea echipei de handbal care pentru un sezon a evoluat în cel mai înalt eșalon românesc al acestui sport s-a terminat brusc. După evenimentele incredibile de la sfârșitul anului trecut, când echipa nu a mai fost primită la un meci în Sala Polivalentă din cauza datoriilor, în primăvara acestui an clubul și-a cerut singur falimentul.
Poliția chemată pentru a da afară un salariat al Primăriei, de la locul de muncă: Bineînțeles că m-am dus la serviciu...VIDEO
S-a întâmplat la Botoșani într-o unitate de stat, marți, 3 mai 2022. Polițiștii au fost chemați să scoată un angajat de la locul de muncă, de unde a fost dat afară de șefi.
Loading...
Povestea unui copil captivat de doamna farmacistă... CUM au fost puse bazele lanțului de farmacii aflat de două decenii pe piața din Botoșani – VIDEO
Orice lucru bine făcut este bazat pe cunoaștere amestecată cu pasiune, muncă și perseverență. Anca Boldea, fondatoarea lanțului de farmacii care-i poartă numele, dezvăluie că, fără aceste aptitudini, succesul nu este unul garantat.
Direcție a Primăriei amendată de Garda de Mediu pentru un „cimitir” de rable ridicate de pe stradă și gunoaie aruncate aiurea - FOTOGALERIE
După ce anul trecut a amendat chiar Primăria Botoșani, în 2022 a venit rândul unei direcții a municipalității. Controlul a fost efectuat în cursul lunii aprilie, în urma unei sesizări care a fost depusă la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Botoșani.
Most Wanted de Botoșani: Doi de Marius și un Eugen, fugari după o tentativă de omor și țepe date oamenilor
Doar trei botoșăneni mai figurează pe lista Most Wanted a Poliției Române. Au încălcat legea în diferite moduri și sunt încă neprinși.
Rețele de socializare: Marea familie a prieteniei sau locul de întâlnire al semi-analfabeților și „experților”? – Oameni care nu știu să scrie românește erau mari virusologi VIDEO
Probabil că genul de persoană care comentează în necunoștință de cauză cu o dârzenie încăpățânată, care emană invariabil ură și care se pricepe aproape la orice domeniu, a existat dintotdeauna. Dar se manifesta în propriile cercuri de cunoscuți.Unul dintre dezavantajele rețelelor de socializare este probabil faptul că astfel de oameni și-au găsit locul perfect de întâlnire, cu alții asemenea lor.
Conducerea uneia dintre cele mai importante instituții de la Botoșani preluată de un funcționar cu carieră de peste 30 de ani - FOTOGALERIE
Unul dintre posturile de conducere de la o importantă instituție publică din Botoșani s-a eliberat înaintea sărbătorilor pascale.
Loading...
Botoșăneancă decedată în noaptea de Înviere! Autoritățile i-au sigilat ușa și au lăsat moarta în casă, de Paști - FOTOGALERIE
S-a întâmplat că femeia de 65 de ani a murit tocmai în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 aprilie 2022, adică de Înviere.Fiindcă nu avea rude și cine să o ducă la biserică, ușa i-a fost sigilată și moarta a fost lăsată în casă de Paști, până la găsirea unei soluții.
HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina, clopotele au răsunat în toate bisericile: Atenţia ne este îndreptată spre cei aflaţi în luptă fratricidă, spre cei care suferă, spre mai marii lumiiGALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătoarea Sfintelor Paști fără restricții, fără măști, fără distanțare socială. Hristos a Înviat, în acest an, în mii de inimi de botoșăneni veniți în biserici pentru a primi Lumină.
Minune? Preotul care timp de doi ani a intrat zi de zi în toate secțiile spitalului și nu s-a îmbolnăvit: S-o fi gândit Dumnezeu că are cineva treabă cu mine - VIDEO
Au fost la Botoșani preoți care în pandemie au contactat virusul, iar unii au făcut forme grave ale bolii, fiind nevoiți să stea în spital și apoi în concediI medicale câteva săptămânii. Unii s-au aflat aproape de moarte și cei dragi lor au făcut apel către credincioși să se roage pentru sănătatea lor.
Fără RESTRICȚII, după doi ani de pandemie – UNDE și CUM petrec aleșii de la Botoșani sărbătorile pascale
În urmă cu doi ani, sărbătorile pascale au provocat o importantă undă de șoc printre botoșăneni, dar și la nivel global.Întâlnirile cu familiile au fost interzise, iar preoții au fost cei care au dus Lumina Sfântă în casele botoșănenilor.
Șefa de instituție de la Botoșani care recunoaște că fără partid nu ar fi obținut funcția - VIDEO
Deși aproape întreg aparatul bugetar este politizat, încă există mulți șefi de instituție care continuă să susțină că ocupă funcțiile de conducere datorită competențelor profesionale, exclusiv.Există și profesioniști care recunosc faptul că, fără a fi membri ai vreunui partid, nu ar fi avut șansa de a ocupa funcții de conducere. Aceștia sunt însă extrem de puțini.
Misiune imposibilă: Ori face, ori nu face uriașul proiect cu liniile și tramvaiele noi, Primăria devine datoare vândută pe o mulțime de ani
Primarul Cosmin Andrei a discutat o oră cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, pentru a găsi o soluție de deblocare a proiectului privitor la infrastructura rutieră pentru circulația tramvaielor.Misiunea Primăriei a devenit deja imposibilă în condițiile în care la orizont s-a ivit un nou risc de corecții financiare uriașe care să fie aplicate orașului.
In loc sa se uite la tabloul pictorului STEFAN LUCHIAN, dumneaei se uita la cel sau cea care fotografiaza, cu mana ridicata mai sus decat toti. Care-i interesul? sa se vada in poza( pozne )
9 septembrie 2021, 16:37
Exista institutia renuntarii la judecata! Ce prostii spuneti acolo! Ca prefectul nu poate sa si retraga plangerea. POATE!Art. 406 CPC 1) Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă de judecată, fie prin cerere scrisă.
3 septembrie 2021, 09:04
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Eu mergeam la cumătrii neinvitat. Aveam consilierii mei care îmi spuneau: vezi că am aflat că este botez la cutare. Și imediat mă duceam. La unii le era rușine să mă invite. Nu exista înmormântare într-o familie de liberali ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9474 lei
USD
Dolarul SUA
4.7141 lei
CHF
Francul elveţian
4.8270 lei
GBP
Lira sterlină
5.8404 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6881 lei
XAU
Gramul de aur
276.8333 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2466 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2792 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2954 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6722 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2001 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.6 o C
Dorohoi
20.7 o C
Bucecea
19.9 o C
Darabani
13.7 o C
Saveni
21.1 o C
Ştefăneşti
13.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.