Știrea zilei
Evacuări la ANL-uri! Zeci de locuințe atribuite cu tertipuri legislative trebuie eliberate după ce DNA a sesizat Prefectura

Prima publicație de la Botoșani care a dezvăluit acest tertip legislativ de obținere a unei locuințe ANL a fost Botoșăneanul.

Cum funcționa „șmecheria” 

 

Zeci de botoșăneni, consilieri de la cabinetele policitienilor sau tineri cu carnet la principalele partide de la Botoșani, au obținut locuințe ANL fără să se fi aflat vreodată pe lista de așteptare, care presupune să îndeplinești și o serie de criterii.

 

Practic, titularul contractului de chirie îi primea în spațiu, iar după o perioadă ceda locuința cu totul și astfel co-chiriașul moștenea calitatea de titular de contract, în detrimentul oamenilor care „așteptau” pe listă de ani buni, eliberarea unei locuințe.

 

Mai mult decât atât, ulterior s-a descoperit că la momentul acestor cedări de apartamente s-au încălcat hotărâri de Consiliu Local aprobate în aplicarea legii cu locuințele ANL, care impuneau un termen de un an de zile de conviețuire chiriaș – co-chiriaș.

 

În cele mai multe dintre cazuri, titularul de contract părăsea spațiul după câteva luni de zile și ceda locuința persoanei inclusă ulterior.

 

Legal sau nu?

 

S-a procedat astfel în zeci de situații și, în ciuda semnalelor trase de Botoșăneanul, funcționarii din Primărie insistau că procedura este legală.

 

Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava a deschis un dosar penal prin care a cercetat modul în care s-au repartizat locuințe ANL prin includeri în spațiu. Au fost chemați la audieri funcționari din Primărie, consilieri locali, angajați de la Locativa și chiriași.

 

Dacă au existat plăți făcute între titularul contractului de contract și persoana primită în spațiu care „moștenea” locuința, procurorii nu au putut proba. Mai ales că toate persoanele chemate la audieri ar fi semnat declarații pe propria răspundere că locuințele s-au cedat fără niciun interes financiar la mijloc. Iar în lipsa unui flagrant, s-a mers pe buna credință a celor audiați.

 

DNA a trimis memoriu la Prefectură 

 

Ceea ce a dus la clasarea dosarului pe latură penală, însă demersurile pentru continuarea reparării acestor nedreptăți au continuat. DNA a transmis un memoriu Prefecturii Botoșani pentru inițierea unor acțiuni în instanță împotriva chiriașilor care au obținut locuințe ANL prin metoda includerii.

 

„Am înaintat 40 și ceva de acțiuni, pentru fiecare dosar în parte. Sunt persoane diferite, contracte diferite”,

Dan Nechifor, prefect

 

Urmează zeci de evacuări 

 

Procesele au fost deschise în scurtul mandat de prefect al lui Alexandru Colbu și continuate de Dan Nechifor. Se află pe rolul Judecătoriei Botoșani, fiind litigii pe drept comun, iar singura cale de atac este cu apel la Tribunalul Botoșani, ultima instanță care se poate pronunța pe această speță.

 

Prefectura a cerut: „constatarea nulității absolute a contractelor pentru că le-au ocupat persoane care nu îndeplineau criteriile la data la care le-au preluat. A fost un artificiu cu aceste includeri în spațiu, nu este legal, așa toată lumea ar eluda legea ANL-urilor și toți ar lua apartamente, fără criterii”.

 

Deja au început să apară primele sentințe care la instanța de fond par să fie defavorabile chiriașilor.

 

„În mare parte ne admite acțiunea, prima a fost de respingere, probabil nu au știut cum să interpreteze. Dar am declarat apel. În rest sunt admise, sau dacă sunt respinse, sunt respinse pentru că au rămas fără obiect, pentru că proprietarii au cedat apartamentele”,

Dan Nechifor, prefect

 

Există și cazuri în care chiriașii au renunțat de bună voie, iar acțiunile din instanță au fost astfel anulate.

 

Locuințele vor intra în patrimoniul orașului și vor fi repartizate conform listei de așteptare existentă la Primăria Botoșani. Iar evacuările sunt estimate a începe undeva prin toamnă.

 

„Soluția rămâne definitivă, se epuizează eventualele căi de atac și se face acțiune distinctă, noi locatorul, pentru evacuarea chiriașului care nu mai are contract. La momentul actual încă nu avem o situație de genul acesta, să inițiem o cerere de chemare în judecată pentru că nu avem hotătâri definitive”,

Narcis Ștefan, șef serviciu juridic SC Locativa SA

 

 

REMEMBER:

 

CUM pune fătuca PSD-ului gheara pe-o locuință ANL cu semnătura a doi șefi din Primărie – DOCUMENT

Dănuța, pe asta o știai? Șmecheria prin care au ajuns zeci de tineri să intre în ANL-uri sărind lista oficială - DOCUMENT

Fraieri vs. șmecheri la ANL-uri, unii aşteaptă ani de zile, alţii băgaţi în faţă prin tertipuri, intră în casele statului

 

loading...
BĂTĂLIE impresionantă pe locuințele ANL din Șoseaua Iașului: 15 cereri pe un singur apartament
Statul Român executat pentru ANL-iști nesimțiți, cu scrisori de la Dragnea și Sevil: S-a judecat puricele cu elefantul

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
 
 

 

Barosanii care-și bat joc de oraș: Cartier lăsat trei zile fără apă, șefii au plecat la făcut poze! / Oameni certați că au îndrăznit să sune la presă – VIDEO
De câteva zile mii de botoșăneni care locuiesc în zona Împărat Traian trebuie să îndure un disconfort ridicat din cauza unor avarii la rețeaua de apă a orașului. Ceilalți care nu locuiesc în zonă, au resimțit și ei acest disconfort, prin ambuteiajele din trafic, având în vedere că un tronson de drum a fost blocat pentru remedierea avariei. Pe o altă stradă, sunt familii care nu au apă de o lună. Cu ce credeți că se ocupă șefii de la „Apă”? Unul se odihnește în al doilea concediu din acest an, celălalt era ocupat să facă poze la exercițiul pompierilor.
Mihai Sârbu dat afară din funcția de manager al Filarmonicii Botoșani!
După mai bine de trei luni de la evaluarea anuală care s-a finalizat cu o notă insuficientă pentru a-i oferi continuitate pe postul de manager, Mihai Sârbu părăsește biroul de conducere.
Dosare penale trimise în plic pentru botoșănenii care au mințit în lock-down
La mai bine de un an de zile de când România a fost închisă la propriu timp de trei luni de zile, unii botoșănenii sunt prinși de lungul braț al...sistemului. Mai multe persoane au aflat recent că au întocmite dosare penale pe numele lor, deoarece ar fi mințit anul trecut, în lock-down.
TREI SĂPTĂMÂNI fără apă în municipiu! Botoșăneni lăsați în voia sorții, directorul a aflat de problema lor de la jurnaliști – VIDEO & FOTOGALERIE
De pe data de 20 august în jur de 10 familii care locuiesc pe strada Codrului din municipiul Botoșani ar fi rămas fără apă la robinete. Și nici în prezent furnizarea acestui serviciu nu a fost reluată.
Proiect de 9 milioane de euro pentru municipiul Botoșani, la compania care revine în „joc” pe piața de servicii publice
Este de fapt o finanțare europeană, o sumă consistentă care va avea un impact direct asupra locuitorilor municipiului reședință, prin asigurarea unui grad ridicat de confort pentru unități esențiale. În același timp, și vistieria municipală va fi degrevată de o serie de cheltuieli substanțiale.
Școala cu ochii minții: Eleva cu probleme de vedere pe care mama nu voia s-o dea la școală și care a ajuns profesor pentru copiii cu deficiențe vizuale
Copii cu deficiențe vizuale, părinți ai acestora, profesori de școală specială și reprezentanți ai autorităților care încearcă să îi ajute și pe unii și pe ceilalți s-au întâlnit joi la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru a discuta ”Despre creșterea și educarea copiilor cu deficiențe vizuale”.
Dan Nechifor împins de pe fotoliul de prefect, un tânăr om de afaceri pregătit să-i ia locul
Valul de schimbări de prefecți și subprefecți USR-PLUS demarat de premierul Florin Cîțu în decursul zilei de joi, 9 septembrie 2021, ar putea continua la Botoșani și cu schimbarea prefectului PNL.
SCANDAL monstru în Primărie! Flutur a acuzat PSD-iștii de tranzacții mafiote, viceprimarul Buhăianu a cerut test pentru alcoolemie – VIDEO
Atmosfera din Consiliul Local Botoșani a început să se degradeze undeva prin anul 2012, imediat după ruperea Uniunii Social Liberale (USL), cu un fost primar Ovidiu Portariuc care a avut în majoritatea mandatului un plen potrivnic politic, preocupat mai degrabă să presare frâne. În ani și mandate, această dezlănțuire de maidan s-a perpetuat și s-a ajuns la stadiul în care statutul de consilier local aproape că nu mai impune niciun fel de respect. Limbajul folosit și modul în care au loc ședințele de Consiliu Local seamănă izbitor cu discuțiile din cartierele mărginașe.
Compania orașului care rămâne fără niciun fel de șef, NIMENI nu vrea să fie acolo director
În mai puțin de o săptămână, una dintre societățile orașului va rămâne fără nicio persoană care să exercite atribuții de conducere.
Loading...
Zmeul cu BMW a scăpat nepedepsit după cascadoriile teribiliste din municipiu: mașina nu era a lui, doar s-a dat în spectacol – VIDEO
La începutul lunii august autoturismul BMW cu numere de Galați a deranjat în mai multe rânduri participanții la trafic sau pietonii după o serie de manevre vecine cu inconștiența făcute pe străzile orașului.
Ioan Cobâlă, uriașul blând, Cetățean de Onoare o săptămână: Artiștii mor acolo unde viața i-a așezat să facă minuni / Nu-i luați din rostul lor!
Artist remarcabil, dirijor profesionist, compozitor inspirat, un muzician complex dublat de o generozitate rară. Nu a căutat niciodată să epateze în fața publicului, nu a cerșit aplauze, dar a câștigat dintotdeauna inima fiecărui spectator. Nuanța fermecător muzica, își conducea magistral orchestra.
Scandal într-un centru de testare după o așteptare de două ore și jumătate: Faceți pe-a deșteaptaVIDEO
Un botoșănean nemulțumit de calitatea serviciilor oferite de o clinică de testare din municipiul Botoșani a încărcat un video pe YouTube pentru a arăta „bătaia de joc la care a fost supus”.
Federovici și Șoptică, pace politică de aproape 3 milioane de euro pe la spatele prefectului Dan Nechifor – VIDEO / DOCUMENT
Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, s-a întâlnit cu președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, pentru a găsi soluții la o problemă care afectează întreg județul. Dincolo de putere sau opoziție, cei doi lideri botoșăneni au lăsat deoparte patimile și s-au așezat la masa negocierilor, așa cum de altfel așteaptă de la ei cetățenii care i-au votat.
PLÂNGERE la Poliție pentru o escroacă ce oferă premii prin telefon și dă întâlniri în locuri publice – CUM s-a terminat la Botoșani
O femeie din municipiu a fost apelată la telefon de o „zână” care, extrem de amabilă, a anunțat-o că este fericita câștigătoare a unui premiu care consta în produse de curățenie sau igienă corporală. Doar că doamna din Botoșani NU participase niciodată la niciun concurs și nici nu era o clientă frecventă a magazinelor online.
Loading...
O firmă fantomă condusă de o femeie a cerut un teren de la Primărie: Voi depune personal o plângere penală împotriva administratorilor
O situație gravă a ieșit la iveală în ședința ordinară de Consiliu Local care a avut loc luni, una extrem de aglomerată din punctul de vedere al proiectelor aflate în dezbatere.
Se poate și așa: Adolescentă din oraș cu mii de urmăritori pe rețelele sociale adunați din cititul cărților - Părinții mei mi-au povestit că, pe timpul comunismului, nu se găseau cărți ca acum - VIDEO & FOTOGALERIE
În a doua lună a anului 2022 urmează să atingă vârsta care-i permite să-și scoată buletinul. Adolescenta din municipiul Botoșani a doborât un frumos record și a atins un grad de notorietate de apreciat pentru vârsta ei. Iar asta fără a-și dezvălui anumite părți din corp, în vremuri în care, de cele mai multe ori, fetele cât mai dezbrăcate par să aibă succes.
Premierul Cîțu, amenințare într-un cerc restrâns la finalul vizitei la Botoșani: Ăla pleacă acasă!VIDEO & GALERIE FOTO
Prim-ministrul României și-a încheiat acțiunea politică în județul nostru din data de 28 august cu o vizită pe șantierul drumului Botoșani – Târgu-Frumos.
Enescu ”dezarticulat” de o mare Casă de licitații, se solicită intervenția Ministerului de Interne
Mihai Șora, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu sau Radu Vancu sunt câțiva dintre intelectualii care trag un mare semnal de alarmă.
UNICAT la Botoșani: Un șofer refuză să își recupereze mașina ridicată pentru o parcare neregulamentară – FOTOGALERIE
Compania Eltrans se confruntă cu o situație fără precedent de la preluarea activității de blocare și ridicare a automobilelor parcate neregulamentar în municipiul Botoșani.
Slugăreala la străini preferată în locul unei afaceri proprii! Diaspora îmbiată acasă cu „cadouri” de până la 50.000 de euro, doar 5 botoșăneni au vrut banii
Ministrul italian de Interne Matteo Salvini a făcut un apel către România să limiteze exportul de „sclavi” folosiți la muncile agricole din Italia. În ciuda condițiilor umilitoare în care muncesc în străinătate, românii continuă să refuze aproape orice mână de ajutor întinsă de statul român pentru a se întoarce în țară.
Șmecherul de Budai care este proprietar pe PSD, pe instituțiile statului și pe ANL bazar care l-a dat cui????Federovici și ea???Si lista poate continua. Chiar suntem curioși de acești "proprietari" a tot, inclusiv pe destinele oamenilor. Doar pentru ca prostimea a pus ștampila. Atât ...ca restul nu au scoala la primirea ANL ului. Pe ce criterii au luat ei au dat și ei mai departe. Punctajul ? - studiile superioare au un punctaj. Ca nu erau ei vezi doamne cazuri sociale.
1 iulie 2021, 08:35
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Niciodată când sunt supărat nu m-am gândit să mă las când eram supărat. Când o duc foarte, foarte bine zic că acum o dau. Pentru că s-ar putea să o ia cineva. FC Botoşani nu are nicio datorie. Din afară am avut cu cineva ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.2218 lei
CHF
Francul elveţian
4.5640 lei
GBP
Lira sterlină
5.7704 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8391 lei
XAU
Gramul de aur
240.3568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2383 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3938 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0732 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1953 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.5 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
10.9 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
11.1 o C
Ştefăneşti
9.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.