Știrea zilei
Eroul martir Florică Murariu „omorât” din nou, chiar de botoșănenii lui! Numele dat școlii în memoria sa a fost retras - GALERIE FOTO

Pe 24 decembrie 1989, Florică Murariu, unul dintre cei mai mari rugbiști pe care i-am avut vreodată pe acest pământ, e chemat la unitate, fiind cadru MApN. În zona parcului Moghioroș e oprit de soldații unității 01270 din Focșani. I se cere să se legitimeze. E cu geacă, poartă blugi, arată a terorist. Duce mâna să se legitimeze, moment în care soldatul Lepădatu Fănică, văzându-i tricoul naționalei statului Zimbabwe, pe care sportivul îl purta, îl împușcă pe cel care jucase pentru România de peste 70 de ori. Ucigașul este, și azi, liber!

Florică, te-au uitat cu totul!

 

Astfel își începea unul dintre articole publicația sportivă Prosport. Mai departe, jurnalistul sportiv arăta că Florică Murariu a fost un colos cu peste 70 de meciuri la echipa națională de rugby a României, participant la prima Cupă Mondială, învingătorul Franței, la București, în 1980, cu 15-0!

 

Pe 24 decembrie 2019, adică astăzi, se împlinesc 30 de ani de la moartea acestui colos. O moarte nedreaptă care a rămas nepedepsită timp de trei decenii, deși se știe ucigașul. O moarte care l-a băgat pe tatăl marelui rugbist în pământ și i-a confiscat liniștea fratelui său care nu se poate odihni până când moartea lui Florică nu va fi fost pedepsită. Răzbunată.

 

Dar viața, și mai cu seamă semenii, le aplică o nouă lovitură.

 

Mândrie la Mitoc

 

În iunie 2010, componenții echipei naționale de rugby de atunci, participau la inaugurarea muzeului Florică Murariu din Mitoc, comuna natală a fostului căpitan al echipei naționale.

 

Sorin Socol căpitanul de atunci, a dezvelit o plachetă comemorativă la casa în care a copilărit fostul mare jucător. Stejarii au mers și la cimitirul din localitate acolo unde este înhumat fostul căpitan al echipei Steaua. După acest moment a fost inaugurat și muzeul din incinta Primăriei.

 

 

La sfârșitul acțiunii jucătorii echipei naționalei au schimbat pase cu copiii de la școala din localitate pe terenul de sport al unității de învățământ. Numele școlii din localitate a primit numele lui Florică Murariu.

 

A fost momentul în care despre Mitoc, comuna asociată cu numele marelui Florică Murariu, s-a auzit în toată țara. Un motiv de mândrie, s-ar putea spune.

 

L-au „omorât” din nou

 

La 25 de ani de la moartea lui Florică Murariu, declarat erou martir al Revoluției din 1989, prin Decretul nr. 30/1992, aceleași autorități locale iau decizia să retragă numele dat școlii.

Într-o ironie amară, pe data de 20 decembrie 2014, fratele lui Costică, dădea un interviu în Prosport, în care arăta că nu-și poate găsi liniștea până când moartea fratelui său nu era răzbunată.

 

La 9 zile după publicarea acestui interviu într-o publicație națională, consilierii locali din comuna Mitoc votează în unanimitate ca eroul martir Florică Murariu să fie șters din titulatura școlii.

 

 

Primarul își amintește vag ce s-a întâmplat atunci. Însă este foarte sigur că școala a rămas fără nume. Este doar gimnazială și are numărul 1.

 

„Școala… dar cred că din 2015 sau 2016 s-a schimbat înapoi denumirea în Școala Gimnazială nr. 1 și nu-i mai poartă numele. Consiliul Local a decis. Este casa memorială unde a stat el, unde a crescut, este plăcuța pusă și sunt câteva obiecte la Primărie aici, în sala de ședință, cu tricoul lui, a lui Florică Murariu și cupa pe care au câștigat-o ei”,

Ioan Galiț, primarul comunei Mitoc

 

Nu a știut să explice care a fost logica acestui demers: „Nu știu, am înțeles că nu era în regulă, nu aș putea spune acum”.

 

Ne-a lămurit în cele din urmă secretarul Primăriei comunei Mitoc, Diane Boicu.

 

„La baza adoptării hotărârii a fost o solicitare a Școlii Gimnaziale Florică Murariu semnată de directorul școlii. Solicită schimbarea denumirii instituției de învățământ din Școala Gimnazială Florică Murariu în Școala Gimnazială nr. 1 Mitoc menționând că: „solicităm acest lucru deoarece în urma discuțiilor cu părinții, cu cadrele didactice și cu reprezentanții comunității locale s-a constatat că numele ales nu are relevanță pentru procesul instructiv – educativ”,

Diane Boicu, secretarul Primăriei comunei Mitoc

 

Solicitarea a fost semnată de directorul unității de învățământ, Daniela Pleșca. Au fost prezenți 9 consilieri din 11, toți au votat pentru retragerea numelui.

 

Se întâmpla pe 29 decembrie 2014, la patru zile după ce s-au împlinit 25 de ani de la moartea lui Florică Murariu.

 

 

Pe pagina electronică a Primăriei Mitoc, Florică Murariu a rămas un motiv de laudă, la 5 ani de la schimbarea numelui școlii. 

 

 

Clubul Sportiv al Armatei ”Steaua” îi comemorează, an de an, pe cei doi mari jucători de rugby ai săi și ai României: Răducu Durbac și botoșăneanul Florică Murariu.

La București, Florică nu e uitat.

În comuna lui natală, nimic. Doar scuze!

 

„Nu se organizează nimic, eu sunt plecat în concediu. Îmi cer scuze, dar mi-am programat dinainte concediul”

Ioan Galiț, primarul comunei Mitoc

 

 

Cine a fost Florică Murariu?

 

Florică Murariu a câștigat zece titluri consecutive cu Steaua şi a debutat în echipa naţională în anul 1976, pentru care a evoluat în 70 de partide. A contribuit la cea mai categorică victorie din istorie a reprezentativei României, 100-0, cu Bulgaria, şi s-a aflat pe teren la victoria din anul 1980, de la Bucureşti, împotriva Franţei, scor 15-0. A fost căpitanul naţionalei României, pentru care a jucat 70 de meciuri.

 

Florică Murariu a fost ucis la o staţie de metrou, în timp ce încerca să ajungă la club. El a fost oprit de o patrulă de soldaţi care asigurau paza, însă gestul său brusc de a scoate buletinul l-a determinat pe unul dintre soldaţi să apese pe trăgaci.

 

Soldatul, salvat de "eroarea de fapt"!

 

Fratele Constantin a bătut la uși, a scris tomuri întregi și a trimis către toate instanțele adrese și solicitări. Voia să se facă dreptate și vinovatul să plătească.

 

În 2011, familia înaintează din nou, către Parchetul Militar, o solicitare prin care cere să se aducă la cunoștință stadiul anchetei privind moartea lui Florică Murariu. Stupoare! Abia atunci, la 22 de ani de la Revoluție, iese la iveală faptul că dosarul fusese soluționat încă din 1993, fără ca rezultatul să fie transmis familiei. Așa hotărâse procurorul Gheorghe Oancea.

 

Parchetul Militar a primit dispoziție să mușamalizeze dosarele crimelor înfăptuite în acele zile, chiar dacă vinovații recunoscuseră faptele. 

 

Așadar dosarul exista, probele și martorii duceau la o singură concluzie: Florică Murariu fusese omorât de un soldat în termen care nu ascultase de ordinul superiorului său.

 

Cu toate acestea, procurorul militar Gheorghe Oancea, de la Directia Procuraturilor Militare (astăzi secția Parchetelor Militare) din Parchetul General, a anulat toate probele și a scris negru pe alb: "eroare de fapt", dispunând, totodată, ca soluția să rămână secretă.

 

"Din analogia împrejurarilor în care s-a produs fapta, rezultă în mod cert că militarul, în momentul săvârșirii acesteia, s-a aflat în eroare de fapt… atunci când victima, în mod imprudent a lasat mâinile în jos, putând crea impresia că va scoate o armă".

 

Iar la finalul rezoluției, procurorul adaugă: "Soluția nu se comunică".

 

Eroul martir Florică Murariu a primit post mortem, gradul de maior.

loading...
30 de ani de la Revoluție! Comemorare cu nervi la Botoșani, revoluționar: Pe 22 decembrie a organizat jucarea ursului în fața Prefecturii FOTO&VIDEO
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
CUM a fost ucis botoşăneanul, căpitan de renume al României: Bă, ăsta e terorist străin
Căpitanul de renume al României, plecat de la Botoşani ca să fie omorât
pentru o legitimaţie la revoluţie

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
O frumoasă tânără artistă din Botoșani s-a măritat! Cerută în căsătorie pe o plajă din Thailanda cu inel cu diamante – GALERIE FOTO
Una dintre cele mai gingașe artiste pe care le-a dat Botoșaniul s-a căsătorit weekendul trecut cu bărbatul de care s-a îndrăgostit și alături de care a ales să își întemeieze o familie.
Botoșăneanul care l-a interpretat pe elevul-erou în filmul lui Radu Jude: ”Cred că ar trebui să fie un portret al lui Mugur Călinescu în Laurian” - GALERIE FOTO & VIDEO
Într-o zi de 13 februarie se stingea din viață eroul anticomunist Mugur Călinescu. Într-o zi de 14 februarie se năștea Dorin Glăvan, arestat la 16 ani și condamnat ca dușman al poporului. Într-o zi de 17 februarie se năștea Mihai Ursachi, poet și trăitor în pușcăriile  comuniste. Toți au fost elevi ai Liceului Laurian din Botoșani.
Bătaie de joc cu masa caldă a elevilor: Primarii împotmoliți în birocrație, copiii mănâncă alimente INTERZISE
Încă din 2016, mai multe școli din țară au intrat într-un program pilot al Guvernului pentru ca elevii să beneficieze de o masă caldă la școală.
Două restaurante celebre, pe cale de a fi închise după un super control făcut de șeful din capitală al Protecției Consumatorilor
Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Eduardt Cozminschi, se află în județul Botoșani și, timp de două zile, coordonează un amplu control care este efectuat la nivel național.
Pomana electorală ridicată la rang de artă! Gratuitatea care „omoară” o serie de instituții, unii sunt în crize de nervi, alții de-a dreptul fericiți
O modificare legislativă care miroase puternic a populism, mai ales în an cu duble scrutine electorale, ar urma să provoace haos în țară, multe instituții sau uniuni urmând a fi lovite în efect de domino.
Botoșăneancă moartă în condiții suspecte în Germania, familia anunțată de urgență
După tragicul caz al lui Florin Corsei, botoșăneanul de 32 de ani care a murit în Belgia, o altă tragedie are loc printre concetățenii plecați peste granițele țării.
LOVITURĂ după lovitură pentru simbolul orașului, 2 ani irosiți, patru licitații ratate: Nu știu, era să cad acolo pe scările Primăriei FOTOGALERIE
Contractul de finanțare pentru reabilitarea Ansamblului Monahal Biserica Sfântul Gheorghe a fost semnat în februarie 2018. Cu lacrimi în ochi, cel care s-a ocupat de proiect și de atragerea finanțării, preotul Dumitru Mateciuc, deborda de optimism că, în sfârșit, își vede visul aproape îndeplinit.
ALDE a prezentat drept pensionară o candidată la Primărie care este de fapt coordonatoare la o instituție – VIDEO
Prezentarea Manuelei Zarug drept membru ALDE, lucru negat vehement de femeia de afaceri, nu a fost singura ciudățenie a conferinței de presă pe care Alianța Liberalilor și Democraților a organizat-o joi la Botoșani.
Șoarecii au dat năvală la Colegiul Laurian, cursuri mutate din cauza rozătoarelor – VIDEO
Printre profesorii și elevii de la Colegiul Național A.T. Laurian și-au făcut apariția în al doilea semestru și mai multe rozătoare. Prezența acestora a fost observată mai des începând cu săptămâna trecută.
Loading...
GATA licitația! Aceste minunății vor fi văzute pe străzile orașului, cel mai târziu din vară – FIRMELE câștigătoare
Dorința generală a locuitorilor municipiului reședință de județ împărtășită asiduu în mediile online este pe cale să devină realitate. În mod cert și într-un viitor nu foarte îndepărtat dispar tramvaiele de pe străzile orașului, și odată cu ele toate riscurile la care erau supuși participanții în trafic, călătorii și vatmanii deopotrivă.
Amendă de 2.300 de lei după un scandal care s-a lăsat cu filmarea polițiștilor și amenințări cu Facebook-ul: Mi-au zis să mă car și să-mi iau și javra  – VIDEO
Trăim în era tehnologiei, în vremuri în care telefoanele inteligente conectate la rețele de internet chiar sunt accesibile oricui. La fel și rețelele de socializare unde pare să trăiască în prezent toată lumea. Pe Facebook au loc cele mai importante evenimente, de la a ne prezenta într-o anume manieră până la a comenta politica și fotbalul sau a prezenta rețete. Sau să cerem ajutor când suntem în nevoie. Sau să criticăm. Mai ales să criticăm.
Fenomenul care ia amploare la Botoșani: Daniel și Simona, îngerii sărmanilor care caută durerea – GALERIE FOTO
Nu au zeci sau sute de angajați. Nu au averi, nici salarii de sute de milioane. Nu fac liste de așteptare, nu cer nimic în schimb, nu judecă și nu cer socoteală. Nu sunt instituții.
Bărbații efeminați tot mai des văzuți pe stradă! „Păpușile masculine” ale deceniului se pensează, își fac manichiura și poartă haine mulate
Este un fenomen în plină desfășurare ce nu poate fi trecut cu vederea. Se întâmplă și la Botoșani însă la o amploare mai redusă față de marile orașe unde nonconformismul acaparează ținutele sexului tare care este slăbit de această suprapunere cu stilul feminin.
O nouă afacere de succes pe spatele botoșănenilor, semnal de alarmă din partea medicilor
Ajutate de botoșăneni și români în general, care cumpără tot mai multe medicamente fără să meargă la medic, farmaciile au devenit afaceri înfloritoare.
Loading...
Povestea condamnării lui Țurcanu: Cum s-a ajuns la 4 ani și 3 luni minus 1 an & INTERZIS la orice funcție aleasă la stat și nu numai
Fostul președinte al Consiliului Județean din perioada 2012 – 2015 a fost condamnat la închisoare după ce s-au luat în calcul mai multe pedepse, inclusiv o sentință din urmă cu mai bine de cinci ani și care l-a scos atunci din viața politică și administrativă.
Un tânăr independent candidează la alegerile locale: Politica este văzută ca o zonă în care intri ca să te căpătuiești
Pe Bogdan Cărăușu l-am cunoscut în noiembrie 2015. Luna și anul când poate Botoșaniul a avut cele mai frumoase proteste organizate în centrul orașului. Mii de oameni, tineri frumoși și liberi, treziți din amorțirea cotidiană de una dintre tragediile care încă lasă urme adânci în conștiința administrației și politicului din România. #Colectiv. În fruntea protestatarilor se afla Bogdan Cărăușu.
CÂT a fost în stare un botoșănean să plătească pentru o mașină, este cea mai scumpă înmatriculată în ultimul an
Bolid de lux cumpărat de un botoșănean și înmatriculat chiar înaintea sărbătorilor de iarnă.
Patru directori în curtea Mișcării Populare, nominalizări șoc pentru directori – LISTA
În afara postului de subprefect, pentru care chiar vineri președintele județean al Partidului Mișcarea Populară a făcut o propunere, formațiunea pe care o reprezintă revendică și patru posturi de șefi la serviciile publice deconcentrate.
Junele care mai mult a făcut-o pe-a directorul a părăsit cu totul instituția, a fost înlocuit cu un șef cu... tupeu
La zece luni după ce a fost destituit întrucât de față cu mai multe oficialități ale județului a avut curajul să îl contrazică pe ministrul Transporturilor, Liviu Alexa a revenit pe funcție.
Femeia care și-a ucis fiul de 17 ani „condamnată” la spitalizare pe viață
Este cât se poate de evident faptul că femeia care și-a înjunghiat mortal fiul adolescent avea mințile tulburate de afecțiuni cronice care s-au adâncit în ani. Cazul Lilianei Nichifor din orașul Săveni a zguduit comunitatea la începutul lunii noiembrie a anului trecut.
Un om care a reprezentat cu succes ROMANIA, plecat din glodul ulitelor lor, nu este element educativ pentru comunitate. Mitocani...
24 decembrie 2019, 13:36
Niște țărani! Ce să le ceri? Ce are relevanță pentru cei care au votat și cei implicați în această ticăloșie? Oameni fără principii, fără viziune, fără respect pentru valorile naționale! Rușine!!!
24 decembrie 2019, 12:04
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Mai mergeți să mâncați în restaurantele din Botoșani după controlul Protecției Consumatorilor?
Declaraţia zilei
”De câte ori nu am trăit scenariul acesta? Domnule primar, doamnelor și domnilor consilieri unde se duc banii pe care an de an susţineţi că-i dirijaţi către reabilitarea căii de rulare a tramvaielor, către asfaltări şi parc ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8024 lei
USD
Dolarul SUA
4.4395 lei
CHF
Francul elveţian
4.5257 lei
GBP
Lira sterlină
5.7281 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9880 lei
XAU
Gramul de aur
240.4606 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2493 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4215 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9261 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3365 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1907 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6429 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.