Știrea zilei
Enescu ”dezarticulat” de o mare Casă de licitații, se solicită intervenția Ministerului de Interne

Mihai Șora, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu sau Radu Vancu sunt câțiva dintre intelectualii care trag un mare semnal de alarmă.

Prețul de pornire pentru “partitura-manuscris a operei Oedipe” este de 100.000 de euro

 

O licitație cu multe semne de întrebare, anunțată chiar în ziua în care se împlineau 140 de ani de la nașterea marelui George Enescu.

 

Chiar dacă organizarea licitației pare să întrunească teoretic toate condițiile legale, componenta morală a demersului anunțat de Casa de licitație ”Historic” (sub titulatura ”George Enescu. Univers și creație”) a stârnit un val de reacții în rândul intelectualilor care au aflat stupefiați că vor fi puse în vânzare ”piese de o reală valoare precum partitura-manuscris a operei Oedipe, dar și o vioară ce ar fi fost primită de compozitor din partea familiei regale a României, alături de fotografii cu dedicații sau inedite, manuscrise, corespondențe și documente personale”.

 

Prețul de pornire pentru “partitura-manuscris a operei Oedipe” este de 100.000 de euro, la o valoare estimată a fi între 150.000 și 300.000 de euro.

 

În descrierea din catalogul licitației se precizează că “partitura-manuscris a operei „Oedipe” este formată dintr-o filă, în care sunt prezentate laitmotivele lucrării, linia melodică pe care trebuie să o urmeze fiecare personaj, precum și un scurt rezumat al lucrării”.

 

În ceea ce privește vioara, conform casei Historic, este vorba despre un “model Joseph Guarnerius del Gesù, primită de George Enescu din partea familiei regale a României, atelierul fraților Wolff Kreuznach, 1885“.

 

Muzeul Național ”George Enescu” susține că întreaga partitură a operei Oedipe se află în patrimoniul muzeului, în timp ce singura vioară Guarneri del Gesu cunoscută ca fiind una dintre viorile lui George Enescu, a răsunat de ziua compozitorului, la Muzeul Enescu.

 

“În ceea ce privește partitura operei Oedipe, manuscrisul acesteia se află la muzeu, bine păstrat în condiții corespunzătoare de conservare și protecție”,

transmit reprezentanții Muzeului Național ”George Enescu” din București

 

Muzeul deține, de asemenea, cinci viori care au aparținut lui George Enescu, toate clasate: vioara Guarneri del Gesu (1731), al cărei drept de folosință îl are, în urma unui concurs, violonistul Gabriel Croitoru, două viori Paul Kaul, o vioară Gaspar da Saló, o vioră Pierre & Hippolyte Silvestre.

 

 

Peste 4.200 de semnatari ai Petiției ”Enescu dezarticulat”

 

Intelectualii s-au mobilizat și atrag atenția asupra caracterului ”profund litigios” al licitației. Inițiatorul Petiției, Eugen Ciurtin, este cercetător științific în cadrul Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română.

 

Potrivit celor menționate de către Eugen Ciurtin, în ziua de 19 august 2021, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, Casa de licitații „Historic“ a lansat o licitație cu 189 de manuscrise și un instrument (o vioară) care i-au aparținut lui Enescu.

 

Licitația ar urma să aibă loc pe 22 septembrie, chiar spre sfârșitul ediției jubiliare a Festivalului Enescu.

 

Inițiatorul petiției acuză ”prezentarea complet netransparentă și extrem de neprofesionistă a loturilor licitabile”, care a și ridicat imediat numeroase semne de întrebare. 

 

”Ca și în cazul manuscriselor în suferință ale lui Mircea Eliade, din care o mică parte au fost licitate tot de „Historic“ (în decembrie 2019 și în aprilie 2021), iar multe altele ar urma să fie licitate fără a li se cunoaște măcar cantitatea și catalogul, manuscrise ale lui George Enescu și ale altor mari muzicieni români (precum Lipatti) sunt prezentate și evaluate în răspăr cu uzanțele consacrate pentru autori de o asemenea însemnătate”.

 

 

Se solicită intervenția Ministerului de Interne

 

Prima reacție publică a venit din partea ARTEXIM, care a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să facă demersurile legale pentru a verifica legalitatea scoaterii la licitație a unor bunuri și manuscrise ce i-au aparținut compozitorului George Enescu.

 

Și asta pentru că proveniența manuscriselor ar fi ”profund litigioasă”.

 

În al doilea rând, mai menționează textul petiției, ”transparența actului licitator nu e întrunită în privința lui Enescu. Au fost elemente din colecția Drăghici și din ansamblul proprietăților familiei Enescu din România sustrase, vândute, înstrăinate? Nu ar trebui ele toate să respecte dorința expresă a Maestrului?”

 

În al treilea rând, ”absența elementelor publice de expertiză, mai ales în privința loturilor care ar putea fi imediat clasate ca Tezaur și cumpărate de Stat, crește nefiresc prețul de eventuală achiziție”.

 

Din aceste punct de vedere, preconizata licitație e lipsită de precedent. Iar problemele, așezate după cum se vede la limita legalității, sunt mai mult decât evidente, oferind suficiente argumente pentru ”a solicita un control de resort tuturor instituțiilor abilitate”.

 

Iar responsabilitatea devine colectivă atunci când este vorba despre autori precum George Enescu și Mircea Eliade.  

 

”Dacă aceste fonduri alienate nu pot fi în nici un alt mod restituite circuitului public, solicităm instituțiilor de cultură și Guvernului României să aloce de urgență toate fondurile necesare – fonduri hotărât infime, în raport cu imensitatea beneficiilor – pentru ca arhivele bucureștene majore cu fonduri Enescu și Eliade (precum Biblioteca Academiei) să le poată achiziționa și restitui firesc.  Păstrăm speranța că mulți dintre cei care îl ascultă pe Enescu și îl citesc pe Eliade vor sprijini acest demers”,

se arată în finalul Petiției 

 

Alături de inițiator, la final mai semnează Mihai Șora, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, Radu Vancu și Gabriel Bebeșelea.

 

 

Reacții

 

”Semnez pentru că îmi pasă, pentru că sunt româncă, pentru că sunt om de Litere, pentru că ador muzica clasică, pentru că e Enescu nu e singur, e cu românii lui” (Laura Coroamă, Viena)

”Aceste manuscrise sunt parte din tezaurul cultural al României și ar trebui să fie în proprietatea unor instituții publice, muzee sau biblioteci” (Andrei Miu, Cluj-Napoca)                             

”Tot ce este legat de numele marelui muzician George Enescu , artist de talie internațională, ar trebui să fie adunat și păstrat cu sfințenie. Și poate se gândește cineva că ar fi cazul să se editeze, la noi în țară, întreaga operă a lui Enescu. Este rușinos să nu existe partituri cu mare parte din creația acestuia” (Angela Gologan, Piatra Neamț)               

”Semnez împotriva acestei comercializări și înstrăinări scandaloase a manuscriselor lui Mircea Eliade si George Enescu de către oameni lipsiți și de cultură și de o minimă morală” (Sorin Alexandrescu, București)                         

”Legea este lege pentru toată lumea. Moștenirea culturală rămasă în urma lui George Enescu, trebuie tratată cu cel mai deplin respect al legatului sau, precum și cuvenita atenție la prevenirea si blocarea oricărei tentative de eludare a prevederilor legale” (Dragoș Neacșu, București)    

”Semnez această petiție deoarece îmi doresc ca patrimoniul țării mele, reprezentat aici de obiecte care au o strânsă legătură cu Mircea Eliade și George Enescu, să nu fie risipite în întreaga lume și să nu mai poată fi admirate” (Răzvan-Ovidiu Cândea, Sibiu)      

 

 

 

loading...
ENESCU 140: Misterul „Casei Luchian” de la Mihăileni! Conacul cumpărat de Alexandru Tomescu pentru un mare vis

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Cel mai longeviv viceprimar al municipiului Botoșani amendat pentru o construcție ilegală în centrul orașului – FOTOGALERIE
Amenda a fost aplicată de Poliția Locală care a efectuat un control în urma unei sesizări.Fostul viceprimar dorește să construiască un cabinet medical în locul florăriei.
Două partide au preluat controlul companiei de apă după un concurs cu oameni „scoși din joben” și rezerve de lux
Aleșii de la județ votează astăzi componența noului Consiliu de Administrație care va conduce compania de apă și canalizare.Din nouă candidați pentru posturile de administratori au rămas doar cinci, cu două coloraturi politice.
„Fast & Furious de Botoșani” – Doi botoșăneni cu BMW-uri adaptate au participat la Campionatul Național de Drift - GALERIE FOTO & VIDEO
Doi botoșăneni au participat la marea finală a Campionatului Național de Drift care a avut loc weekendul trecut în localitatea Adâncata din județul Ialomița. Zeci de pasionați de mașini puternice proveniți din mai multe țări europene s-au întrecut pe MotorPark România, primul circuit auto-moto din țară adecvat organizării unor competiții de motorsport de cel mai înalt nivel.
Morți pe bandă rulantă la Botoșani, groparii nu mai fac față, NU mai sunt locuri în cimitire – FOTOGALERIE
Valul patru a lovit crunt în județul Botoșani. Iar botoșănenii trăiesc o altă premieră neagră cauzată de virusul care ia viață după viață. Doar într-o lună au murit la Botoșani aproape 150 de oameni, situație nemaiîntâlnită pe plan local.
NEGOCIERI la Primărie: Taximetriștii au cerut creșterea tarifului! Discuții de la manele, la licențe de 10.000 de euro: Chem DNA-ul în secunda doi VIDEO
Reprezentanții taximetriștilor de la Botoșani au intrat într-un maraton de negocieri cu reprezentanții Primăriei în vederea aprobării unor creșteri ale tarifelor pe care le practică. Noi negocieri au avut loc luni, de la ora 10:00, în sala Mihai Eminescu.
Scandalul cu invective din cramă, pe ordinea de zi a liberalilor: senatorul așteptat de partid la explicații
Congresul PNL a trecut, însă a lăsat urme atât la nivel național, cât și la nivel local. Iar o parte a celor întâmplate la București cu delegația botoșăneană a ajuns în discuția Biroului Politic Județean (BPJ) al liberalilor.
Este oficial: De față cu Dan Nechifor liberalii au votat noul prefect
Ceea ce Botoșăneanul a anunțat în premieră în urmă cu o lună a primit și o confirmare oficială: PNL Botoșani susține un tânăr om de afaceri pentru ocuparea funcției de prefect.
Statul vrea să albească prin amenzi „munca la gri” și „salariile din plic”, patron amendat la Botoșani cu peste 10.000 de euro
În urmă cu doar câteva zile, Executivul a adus o serie de modificări Codului Muncii pentru a descuraja fenomenul „muncii la gri”.În același timp, angajatorii botoșăneni continuă să recurgă la „munca la negru”, amenzile fiind uriașe atunci când sunt depistați de inspectorii muncii.
Jecmăneală politică pe fondul de rezervă al Guvernului! Primarii comunali ai PNL „au ras” milioane de euro, primarii PSD de Botoșani și Dorohoi - zero lei și zero bani – TABEL
„Banii au fost acordați indiferent de culoarea politică”.Este afirmația ministrului Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, în contextul alocării sumei de peste 1 miliard de lei către unitățile administrativ teritoriale din România. Afirmația are doar rolul „de a da bine” la televizor sau în ziare pentru că, în realitate, împărțeala banilor a fost 100% politică.
Loading...
Pensie de peste 43.000 de lei pentru un singur botoșănean, în timp ce mii de vârstnici nu reușesc nici măcar să-și cumpere medicamente
Discrepanța dintre majoritatea bătrânilor care trăiesc din pensii insuficiente și ceilalți, care primesc pe cupoane sume chiar și de 40 de ori mai mari, continuă să se amplifice în județul Botoșani. Și, în ciuda eforturilor populiste ale politicienilor de a majora valoarea punctului de pensie la anumite perioade cheie, aceste măriri nu fac decât să adâncească diferențele uriașe.
Sute de botoșăneni se vaccinează zilnic, s-a triplat numărul față de perioada verii și se stă și la coadă – GALERIE FOTO
Noile restricții și accesul la servicii de divertisment sau spații de relaxare doar pentru persoanele vaccinate au determinat ca tot mai mulți botoșăneni să se imunizeze în centrele de vaccinare deschise la nivelul județului. Potrivit datelor oficiale, zilnic peste 500 de persoane se vaccinează cu prima doză sau după caz cu a treia.
În sfârșit! Se scot dalele de beton din strada pe care tramvaiul nu a circulat nici măcar o singură dată - GALERIE FOTO
De ani de zile se tot vorbește (și promite) modernizarea acestui tronson de drum extrem de aglomerat și cu un real disconfort atât pentru șoferi, cât și pentru cetățenii care locuiesc la blocurile din apropiere.
”Ce nu am scris încă despre Luchian? Că m-aș bucura tare mult să-l întrec” – O expoziție-eveniment și un ghidaj emoționant oferit publicului de strănepoata pictorului Nicolae Tonitza – FOTO&VIDEO
Sfârșit însorit de septembrie 2021. La 135 de ani de la nașterea lui Nicolae Tonitza, ultima descendentă a pictorului a vorbit în fața iubitorilor artei despre familie, destine și dureri, dar și despre ”culoare, emoție și mister”.
Sunt neconstituționale! Botoșăneanca poporului dărâmă proiectele Guvernului de pedepsire a nevaccinaților: Discriminare și interzicerea dreptului la muncă
Avocatul Poporului a transmis în cursul săptămânii că actele normative discutate de Guvern care au în vedere condiţionarea dreptului la muncă al personalului din cadrul unităţilor sanitare şi al centrelor rezidenţiale de obţinerea certificatului digital privind COVID-19, cât şi testarea periodică din fonduri proprii încalcă mai multe drepturi ale salariaţilor.
Loading...
”Nu se ține un Congres cu oameni sătui” – Liberalii cu burțile pline care l-au votat pe Cîțu pentru bani sau ca să-și păstreze fotoliile de șefi la stat - LISTA
”După cum mi-a explicat un liberal vechi din tabăra Orban încă de la primele ore ale dimineții, «nu se ține un Congres cu oameni sătui», adică nu faci alegeri în partid când ești la putere, pentru că nimeni nu vrea să schimbe nimic și toți trag de funcțiile pe care le au. Într-adevăr, cu mici excepții, cei 5.000 de delegați sunt și șefi pe undeva, puși acolo de șeful de partid”.
POVESTEA „diamantelor negre” de la Botoșani culese cu câini dresați special! Licitație la o instituție: Noi suntem pionieri FOTO
Anul acesta ar fi primul din istoria județului în care s-a organizat o licitație pentru recoltarea unor alimente de lux care valorează mii de euro. Se găsesc în pământ și sunt aduse la suprafață de persoane specializate, cu ajutorul unor câini dresați pentru astfel de activități și care sunt extrem de scumpi, pentru cei care doresc să îi cumpere.
Botoșăneancă angajată fictiv la firma unor șarlatance intrate în pușcărie pentru un prejudiciu amețitor
Până să intre polițiștii pe firul acestei povești, cele două ”patroane” au angajat fictiv zeci de femei însărcinate care urmau să intre în concediul pentru creșterea copilului. Scopul era să obțină indemnizație de la stat, deși în realitate societățile lor nu funcționau, iar respectivele angajate nu au lucrat nici măcar o secundă.
A plecat la Domnul cel mai discret fost deținut politic din Botoșani: Omul care a luat în veșnicie suferința, dar ne-a predat cea mai frumoasă lecție - FOTO
A trăit în propria demnitate cu un firesc de care atât de puțini, astăzi, mai sunt capabili. Cei care nu am cunoscut greul războiului, foametea, pușcăria comunistă, domiciliul forțat, rația de pâine, întunericul și frigul, nu înțelegem încă ce au însemnat acești oameni care pleacă tăcuți spre lumea ”unde nu este durere, nici întristare, nici suspin”.
Botoșăneni rămași fără ajutor social după ce au refuzat un loc de muncă – CUM vrea statul să-i motiveze pe asistații leneși
La nivelul județului Botoșani sunt în jur de 2.740 de beneficiari ai venitului minim  garantat. Numărul lor este în scădere de la o lună la alta, iar asta și din cauză că unii dintre ei refuză să muncească.
REORGANIZARE la una dintre instituțiile cu cei mai mulți angajați, zeci de posturi DESFIINȚATE: CÂTE mai sunt vacante - DOCUMENT
Una dintre cele mai mari instituții publice de la Botoșani se reorganizează fiind reduse mai multe posturi.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.5 o C
Dorohoi
4.5 o C
Bucecea
4.8 o C
Darabani
4.2 o C
Saveni
5.1 o C
Ştefăneşti
9.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.