Știrea zilei
Enescu ”dezarticulat” de o mare Casă de licitații, se solicită intervenția Ministerului de Interne

Mihai Șora, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu sau Radu Vancu sunt câțiva dintre intelectualii care trag un mare semnal de alarmă.

Prețul de pornire pentru “partitura-manuscris a operei Oedipe” este de 100.000 de euro

 

O licitație cu multe semne de întrebare, anunțată chiar în ziua în care se împlineau 140 de ani de la nașterea marelui George Enescu.

 

Chiar dacă organizarea licitației pare să întrunească teoretic toate condițiile legale, componenta morală a demersului anunțat de Casa de licitație ”Historic” (sub titulatura ”George Enescu. Univers și creație”) a stârnit un val de reacții în rândul intelectualilor care au aflat stupefiați că vor fi puse în vânzare ”piese de o reală valoare precum partitura-manuscris a operei Oedipe, dar și o vioară ce ar fi fost primită de compozitor din partea familiei regale a României, alături de fotografii cu dedicații sau inedite, manuscrise, corespondențe și documente personale”.

 

Prețul de pornire pentru “partitura-manuscris a operei Oedipe” este de 100.000 de euro, la o valoare estimată a fi între 150.000 și 300.000 de euro.

 

În descrierea din catalogul licitației se precizează că “partitura-manuscris a operei „Oedipe” este formată dintr-o filă, în care sunt prezentate laitmotivele lucrării, linia melodică pe care trebuie să o urmeze fiecare personaj, precum și un scurt rezumat al lucrării”.

 

În ceea ce privește vioara, conform casei Historic, este vorba despre un “model Joseph Guarnerius del Gesù, primită de George Enescu din partea familiei regale a României, atelierul fraților Wolff Kreuznach, 1885“.

 

Muzeul Național ”George Enescu” susține că întreaga partitură a operei Oedipe se află în patrimoniul muzeului, în timp ce singura vioară Guarneri del Gesu cunoscută ca fiind una dintre viorile lui George Enescu, a răsunat de ziua compozitorului, la Muzeul Enescu.

 

“În ceea ce privește partitura operei Oedipe, manuscrisul acesteia se află la muzeu, bine păstrat în condiții corespunzătoare de conservare și protecție”,

transmit reprezentanții Muzeului Național ”George Enescu” din București

 

Muzeul deține, de asemenea, cinci viori care au aparținut lui George Enescu, toate clasate: vioara Guarneri del Gesu (1731), al cărei drept de folosință îl are, în urma unui concurs, violonistul Gabriel Croitoru, două viori Paul Kaul, o vioară Gaspar da Saló, o vioră Pierre & Hippolyte Silvestre.

 

 

Peste 4.200 de semnatari ai Petiției ”Enescu dezarticulat”

 

Intelectualii s-au mobilizat și atrag atenția asupra caracterului ”profund litigios” al licitației. Inițiatorul Petiției, Eugen Ciurtin, este cercetător științific în cadrul Institutul de Istorie a Religiilor, Academia Română.

 

Potrivit celor menționate de către Eugen Ciurtin, în ziua de 19 august 2021, la împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu, Casa de licitații „Historic“ a lansat o licitație cu 189 de manuscrise și un instrument (o vioară) care i-au aparținut lui Enescu.

 

Licitația ar urma să aibă loc pe 22 septembrie, chiar spre sfârșitul ediției jubiliare a Festivalului Enescu.

 

Inițiatorul petiției acuză ”prezentarea complet netransparentă și extrem de neprofesionistă a loturilor licitabile”, care a și ridicat imediat numeroase semne de întrebare. 

 

”Ca și în cazul manuscriselor în suferință ale lui Mircea Eliade, din care o mică parte au fost licitate tot de „Historic“ (în decembrie 2019 și în aprilie 2021), iar multe altele ar urma să fie licitate fără a li se cunoaște măcar cantitatea și catalogul, manuscrise ale lui George Enescu și ale altor mari muzicieni români (precum Lipatti) sunt prezentate și evaluate în răspăr cu uzanțele consacrate pentru autori de o asemenea însemnătate”.

 

 

Se solicită intervenția Ministerului de Interne

 

Prima reacție publică a venit din partea ARTEXIM, care a solicitat Ministerului Afacerilor Interne să facă demersurile legale pentru a verifica legalitatea scoaterii la licitație a unor bunuri și manuscrise ce i-au aparținut compozitorului George Enescu.

 

Și asta pentru că proveniența manuscriselor ar fi ”profund litigioasă”.

 

În al doilea rând, mai menționează textul petiției, ”transparența actului licitator nu e întrunită în privința lui Enescu. Au fost elemente din colecția Drăghici și din ansamblul proprietăților familiei Enescu din România sustrase, vândute, înstrăinate? Nu ar trebui ele toate să respecte dorința expresă a Maestrului?”

 

În al treilea rând, ”absența elementelor publice de expertiză, mai ales în privința loturilor care ar putea fi imediat clasate ca Tezaur și cumpărate de Stat, crește nefiresc prețul de eventuală achiziție”.

 

Din aceste punct de vedere, preconizata licitație e lipsită de precedent. Iar problemele, așezate după cum se vede la limita legalității, sunt mai mult decât evidente, oferind suficiente argumente pentru ”a solicita un control de resort tuturor instituțiilor abilitate”.

 

Iar responsabilitatea devine colectivă atunci când este vorba despre autori precum George Enescu și Mircea Eliade.  

 

”Dacă aceste fonduri alienate nu pot fi în nici un alt mod restituite circuitului public, solicităm instituțiilor de cultură și Guvernului României să aloce de urgență toate fondurile necesare – fonduri hotărât infime, în raport cu imensitatea beneficiilor – pentru ca arhivele bucureștene majore cu fonduri Enescu și Eliade (precum Biblioteca Academiei) să le poată achiziționa și restitui firesc.  Păstrăm speranța că mulți dintre cei care îl ascultă pe Enescu și îl citesc pe Eliade vor sprijini acest demers”,

se arată în finalul Petiției 

 

Alături de inițiator, la final mai semnează Mihai Șora, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu, Radu Vancu și Gabriel Bebeșelea.

 

 

Reacții

 

”Semnez pentru că îmi pasă, pentru că sunt româncă, pentru că sunt om de Litere, pentru că ador muzica clasică, pentru că e Enescu nu e singur, e cu românii lui” (Laura Coroamă, Viena)

”Aceste manuscrise sunt parte din tezaurul cultural al României și ar trebui să fie în proprietatea unor instituții publice, muzee sau biblioteci” (Andrei Miu, Cluj-Napoca)                             

”Tot ce este legat de numele marelui muzician George Enescu , artist de talie internațională, ar trebui să fie adunat și păstrat cu sfințenie. Și poate se gândește cineva că ar fi cazul să se editeze, la noi în țară, întreaga operă a lui Enescu. Este rușinos să nu existe partituri cu mare parte din creația acestuia” (Angela Gologan, Piatra Neamț)               

”Semnez împotriva acestei comercializări și înstrăinări scandaloase a manuscriselor lui Mircea Eliade si George Enescu de către oameni lipsiți și de cultură și de o minimă morală” (Sorin Alexandrescu, București)                         

”Legea este lege pentru toată lumea. Moștenirea culturală rămasă în urma lui George Enescu, trebuie tratată cu cel mai deplin respect al legatului sau, precum și cuvenita atenție la prevenirea si blocarea oricărei tentative de eludare a prevederilor legale” (Dragoș Neacșu, București)    

”Semnez această petiție deoarece îmi doresc ca patrimoniul țării mele, reprezentat aici de obiecte care au o strânsă legătură cu Mircea Eliade și George Enescu, să nu fie risipite în întreaga lume și să nu mai poată fi admirate” (Răzvan-Ovidiu Cândea, Sibiu)      

 

 

 

loading...
ENESCU 140: Misterul „Casei Luchian” de la Mihăileni! Conacul cumpărat de Alexandru Tomescu pentru un mare vis

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Cartea despre tragedia de la Huțani, lansată în fața a peste 150 de oameni: Ziua de 29 iunie, oricare ar fi anul, rămâne una specială pentru mine / Nu este simplu demers jurnalistic, ci un recurs la morală - VIDEO & GALERIE FOTO
Doi jurnaliști, o carte, peste 150 de oameni și emoție răvășitoare. Un eveniment care a strâns laolaltă o comunitate pentru a comemora și omagia deopotrivă. Pentru a cinsti memoria zecilor de oameni care au murit din cauza unui sistem represiv, dar şi pentru a aplauda curajul, demnitatea, generozitatea umană în fața unei tragedii fără precedent.
O cunoscută profesoară din municipiu, consilier local PSD, propusă pentru conducerea Centrului de Excelență, titularul pleacă pe altă funcție de conducere
Mutarea ar urma să fie aprobată în ședința Consiliului de Administrație de la începutul săptămânii viitoare când vor fi înlocuiți și o sumedenie de inspectori școlari. 
DEZASTRU în județ din cauza secetei: Culturi compromise, animale rămase fără hrană și apă: Se distruge totGALERIE FOTO
Seceta afectează agricultorii botoșăneni, ploile fiind extrem de rare și fără intensitate de patru luni încoace. Lipsa precipitațiilor se resimte în întreg județul Botoșani și provoacă o mare îngrijorare în rândul fermierilor.
”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE
”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.
RECENSĂMÂNT în municipiu: Recenzori înjurați, refuzuri și la persoane „cu funcții”: Poliția chemată în ajutor & se trece la amenzi
Etapa a doua din recensământul populației merge mai greu în mediul urban. Unii recenzori se confruntă pe teren cu amenințări și injurii, oamenii refuzând uneori chiar să iasă din locuințe pentru a răspunde la întrebări. 
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Loading...
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului
În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.
Loading...
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Fiecare antrenor are calitățile lui. Eu pe cei pe care-i aduc încerc să găsesc ceva special. Cred că am nimerit multe lucruri la Mihai, îmi place mult cum relaționează cu jucătorii, că vrea să avem posesie. Eu cer spectacol ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9454 lei
USD
Dolarul SUA
4.8344 lei
CHF
Francul elveţian
4.9860 lei
GBP
Lira sterlină
5.7743 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5733 lei
XAU
Gramul de aur
274.3444 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2509 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2073 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2863 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7087 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1997 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.4 o C
Dorohoi
18.4 o C
Bucecea
18.8 o C
Darabani
17.9 o C
Saveni
18.8 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.