Știrea zilei
Elevul viitor arhitect care a redesenat profesionist bijuteria arhitectonică a orașului în speranța că va fi în sfârșit reabilitată – FOTOGALERIE

Din pasiune pentru arhitectură și frumos, un elev de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” a redesenat profesionist fațada și partea din spate a Casei Silion.

Muncă în clasă, muncă și la un cabinet de arhitectură


Codrin Manea și-a descoperit la sfârșitul ciclului gimnazial de la Școala 7 pasiunea pentru construcțiile de artă, așa că în clasa a IX-a și-a îndreptat pașii spre unitatea de învățământ menționată.


Vrând să deprindă cât mai repede tainele acestui domeniu, a început să frecventeze cabinetul arhitectului Mihai Tulbure, proiectantul câtorva clădiri reprezentative pentru Botoșani.


Atras cu predilecție de clădirile de epocă, a dorit să facă neapărat ceva pentru Casa Silion, una dintre bijuteriile arhitectonice ale Botoșanilor și României, aflată din nefericire într-un stadiu avansat de degradare.

 

Reabilitată prin desen, din propria imaginație


A fost la fața locului, pe strada IC Brătianu 22, a studiat unele schițe găsite la amintita firmă și a trecut la treabă.


”Am redesenat fațada și partea posterioară, plus agrementul ușii dintr-o parte cu un mic studio geotehnic. A durat totul undeva la o lună, inclusiv studiul. Am lucrat singur, studiul tehnic a fost efectuat de un expert de la firma dlui Mihai Tulbure. Clădirea nefiind reabilitată, trebuia să o reabilitez eu în desen din propria imaginație. O poză nu am avut de atunci când a fost construită. Și dacă ar fi să reproduc cuvintele dlui Tulbure, ar fi cam primul proiect atât de mare desenat de un elev de clasa a X – a din Botoșani”,


Codrin Manea, elev.


Și poate cea mai mare bucurie a avut-o la final, când și-a văzut efortul încununat prin aprecierile pe care le-a primit de la Alexandru Agavriloae, arhitectul-șef al orașului, care îi este și profesor, și de la arhitectul reprezentativ al Botoșanilor, Mihai Tulbure, care i-a transmis că lucrarea va fi utilizată într-o posibilă și mult dorită reabilitare a imobilului construit în urmă cu mai bine de un secol.

 

O frumusețe care moare în picioare


Potrivit visitbotosani.ro, Casa Silion datează din jurul anului 1900 și îmbină armonios mai multe stiluri arhitectonice (eclectic francez, art-nouveau), fiind încadrabilă în arhitectura Secession. Casa se remarcă prin „claritatea compoziţiei arhitecturale”, căreia „i se subordonează bogăția decorativă a modenaturii, tâmplăriei, feroneriei şi stucaturilor”.


Este plasată în mijlocul unei grădini cu fântână, iar intrarea principală este încadrată de statui. Deținută până în 1948 de familia Silion, a fost naționalizată de comuniști, care i-a dat diverse destinații.


După revoluție a fost retrocedată unor descendenți ai familiei Silion, care nu au vrut sau nu au putut să se ocupe de imobil, care încet-încet s-a transformat într-o ruină. În prezent, se află în custodia unei firme private.

 

”Îmi doresc să contribui la reabilitarea a cât mai multe clădiri din Botoșani”


Revenind la elevul în vârstă de 16 ani, Codrin Manea visează să ajungă student la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București și să vadă Casa Silion reabilitată pe baza desenelor sale.


Pentru că el s-a îndrăgostit iremediabil de arhitectură.


”Mereu mi-am dorit să fac ceva artistic, să fiu în aceeași zonă cu tatăl, am încercat și trompetă, dar nu era de mine, iar pasiunea pentru arhitectură a venit acum un an-doi. Înainte de a face clasa a IX – a mi-am descoperit pasiunea aceasta și îmi doresc să contribui la reabilitarea a cât mai multe clădiri din Botoșani”,


Codrin Manea, elev.


Deocamdată, urmează cursurile clasei de arhitectură de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian”, acolo unde o astfel de clasă se constituie doar din patru în patru ani.

 

loading...
Botoșaniul geniilor văzut prin ochii turiștilor: Splendid, dar dezolant / Fraților, suntem în 2020! - FOTO & VIDEO
Când viața bate... visul: Mirel Manea între Que sera, sera și Corul Sclavilor la Monte Carlo, de la primarul de Monaco la ”Bio de Botoșani” – VIDEO & GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 
Au trecut deja vreo 50 de zile de când a pășit pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, însă uneori încă mai are impresia că a fost doar un vis. Din fericire pentru el, pentru botoșăneni și pentru români, chiar s-a întâmplat: la 22 de ani Șerban Lazarovici a jucat într-un lungmetraj premiat în orașul – stațiune de pe Coasta de Azur. 
Minunile de la o conferință AUR: Netflix-ul molestează copiii și-i spală pe cap, războiul distruge vegetația, România ”să producă apă” - VIDEO & GALERIE FOTO
Campania „Ce vor românii”, așa, fără semnul întrebării, inițiată de liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns și la Botoșani în după-amiaza zilei de miercuri, 13 iulie 2022. Evenimentul la care au participat susținătorii AUR de la Botoșani s-a desfășurat în sala Eminescu a complexului Rapsodia, cu începere de la ora 17:00.
Contabilii și-au sărbătorit ziua cu un tort pe măsură, ”doamna de fier a contabilității” premiată de trei ori – VIDEO & GALERIE FOTO 
Oamenii cu cifrele și calculele din economia românească au fost sărbătoriți miercuri în toată țara, inclusiv la Botoșani, acolo unde a fost marcată Ziua Națională a Contabilului Român (ZNCR). 
Turista din Botoșani care a făcut scufundări în același loc în care și-a pierdut viața suceveanca atacată de rechin: Am făcut baie fix acoloVIDEO
A vizitat în total 85 de țări de pe cinci continente, iar șirul orașelor prin care a trecut aproape că este interminabil. Este pasionată de călătorii încă din perioada liceului când, deși era comunism, reușea să treacă granițele țării, o dată la doi ani, cum erau permis pe atunci.
Iazul fantomă de la Ipotești a consumat într-o singură zi apa pe o lună de la 100 de apartamente
În urma scandalului izbucnit la Ipotești, unde a fost descoperită o conductă ilegală conectată la un hidrant, tehnicienii de la SC Nova Apaserv SA au revenit pe malul iazului.
Jurnalista de la TVR cu rădăcini botoșănene care s-a îmbolnăvit după o investigație despre foamete: Cazurile de necrofagie și canibalism, să ajungi să-ți mănânci propriul copil VIDEO
Raluca Rogojină și-a început activitatea jurnalistică în anul 2003 la TVR Cultural. În anii care au urmat a fost jurnalist de investigație și mai apoi s-a ocupat de documentare istorice. Este producător și realizator la Televiziunea Română și face parte din categoria jurnaliștilor care „ard” pentru profesie.
Poliția Locală dată în judecată de un angajat pentru mai puțin de 200 de lei
Cazurile în care angajații din sistemul bugetar sunt sancționați disciplinar sunt mai rare la Botoșani.
Felicitari tanarului care da lectii arhitectilor botosaneni! Munca lui ar trebui finantata si extinsa la toate cladirile aflate in patrimoniul local care asteapta...unele restaurarea, altele naruirea. Toate sunt cu o arhitectura deosebita si cu un generos si frumos spatiu verde. Ar fi pacat sa dispara.Daca s-ar gasi si un investitor cu o la fel de multa daruire si pretuire pentru trecutul istoric care sa le redea viata de altadata, ar fi un castig pentru oras.
19 noiembrie 2021, 10:35
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am făcut un control pe zona HoReCa care m-a intrigat foarte tare, pentru că la un angajator am găsit opt tineri de 17 ani care desfășurau activitate fără forme legale, aveau un program de lucru de 16 ore în condițiile în care ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9210 lei
USD
Dolarul SUA
4.8330 lei
CHF
Francul elveţian
5.0392 lei
GBP
Lira sterlină
5.8375 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5786 lei
XAU
Gramul de aur
276.1646 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2491 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2522 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3658 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7446 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2007 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.6 o C
Dorohoi
26.6 o C
Bucecea
26.1 o C
Darabani
28.1 o C
Saveni
27.1 o C
Ştefăneşti
34.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.