Știrea zilei
Șeful Poliției Suceava, șeful Poliției Siret, un polițist cântăreț, personal medical și polițiști audiați la Tribunalul Botoșani într-un dosar celebru

A fost un maraton de audieri într-o sală de judecată de la parterul Tribunalului Botoșani, în dimineața zilei de 19 noiembrie 2019. Nu mai puțin de zece martori au primit citație pentru a fi ascultați de instanță într-un dosar de luare de mită.

Medicul polițiștilor la al doilea termen

 

Acest dosar este cunoscut în județul vecin unde ziarele au tot scris despre fosta șefă a Centrului Medical Județean din cadrul Ministerul Afacerilor Interne (MAI), medicul militar aflat în prezent la pensie, Bîrleanu Adriana Lorena.

 

Ea fost trimisă în judecată de DNA Suceava pentru un noian de infracțiuni precum: luare de mită în formă continuată, fals intelectual, prescrierea drogurilor de mare risc, cu intenţie, de către medic fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical, în formă continuată, obţinerea de droguri de mare risc prin folosirea unei reţete medicale prescrise fără ca aceasta să fie necesară din punct de vedere medical sau a unei reţete medicale falsificate, trafic de droguri de mare risc, în variantele procurare şi deţinere.

 

Bîrleanu Adriana, în calitate de medic-şef în cadrul CMJ ar fi primit de la mai mulţi pacienţi (cadre MAI sau persoane înscrise în evidenţele CMJ Suceava) sume de bani cuprinse între 50-100 lei. Banii respectivi au fost primiţi diferite procese-verbale de incapacitate temporară de muncă, concedii şi fişe medicale, reţete medicale sau bilete de trimitere pentru analiza RMN.

 

Șeful IPJ Suceava chemat la Tribunal

 

Printre martorii citați astăzi la Tribunal s-a numărat și șeful IPJ Suceava, comisar șef Adrian Buga.

 

De altfel, a fost primul audiat în dosar.

 

Șeful Poliției sucevene și-a explicat rolul în semnarea proceselor verbale care atestă concediile medicale ale subalternilor. A subliniat că semna documentele ca atare, fără a verifica veridicitatea lor, neconsiderând că este cazul să recurgă la asemenea cercetări. Nu cunoaște diagnostice sau tratamente de care au avut parte polițiștii deoarece „în actele medicale erau trecute coduri exprimate în cifre pentru fiecare afecțiune” iar el „nu putea trece peste parafa medicilor”. Adrian Buga a mai spus instanței că nu a avut vreo îndoială în privința medicului Bîrleanu Lorena, pe care de altfel a salutat-o călduros și a strâns-o de mână încurajator. A spus că a avut o relație extrem de bună cu ea, pe perioada cât a fost în activitate.

 

A fost mai apoi audiată șefa serviciului resurse umane din cadrul IPJ Suceava care în linii mari a explicat aproximativ aceleași lucruri, respectiv rolul serviciului său în luarea la cunoștință a concediilor medicale ale cadrelor MAI.

 

Polițist – cântăreț dublă calitate în dosar, inculpat și martor

 

Marius Zgâianu care este agent șef la Poliția Municipală Suceava dar și interpret de muzică populară a răspuns întrebărilor adresate de instanță în calitate de martor. De altfel, se poate spune că practic o parte din ancheta care a vizat-o pe Bîrleanu a plecat și de la el. A recunoscut că i-a oferit 100 de lei și a explicat și de ce. În primă fază ar fi avut în intenție să îi cumpere un buchet de flori, dar pentru că se simțea extrem de rău s-a gândit să-i ofere banii pentru flori. S-a gândit să îi ofere și o sticlă de afinată însă a renunțat la idee. Cadoul financiar, a explicat el mai departe, a fost făcut în semn de respect și grație unei îndelungate relații de prietenie.

 

Soț și soție audiați unul după celălalt

 

Unul dintre martorii denunțători a fost tocmai asistenul medical de la cabinetul medicului Bârleanu care a fost audiat la Tribunalul Botoșani.

 

A povestit că la un moment dat a întocmit un proces verbal pentru Marius Zgâianu pentru care medicul Bîrleanu i-a oferit suma de 50 de lei. „când mi-a dat banii mi-a spus că așa este obiceiul, așa se face”. Asistentul medical a povestit că medicul ar fi avut în birou un teanc cu bancnote de 100 de lei pe care le ținea într-un sertar din partea dreaptă. Și că ar fi observat-o pe fosta șefă a CMJ Suceava în stări nu tocmai firești, urmare a unui presupus consum de substanțe cu efect psihoactiv.

 

„Cu privire la consum, am văzut-o în mod repetat într-o stare care sugera consumul, dar și cu fiola și seringa cu Mialgin, aceea fiind fiola pe care am văzut-o eu”, au fost afirmațiile asistentului medical. A lucrat cu medicul Bîrleanu Adriana mai bine de un deceniu, perioadă în care ar fi observat zilnic oameni care stăteau la ușa cabinetului medical și care „conform unei legende urbane ar fi achitat fiecare câte 100 de lei pentru rezolvarea problemelor”.

 

A mai povestit instanței că membrii comisiei de avizare a dosarelor privitoare la rețetele de la farmaciile partenere au fost schimbați, când au început să aibă suspiciuni privitoare la decontarea medicamentelor. Iar cea care i-ar fi înlocuit pe cei patru medici civili ar fi fost chiar Bîrleanu Adriana.

 

Avocatul doctoriței l-a întrebat pe denunțător de relațiile în care se afla cu șefa sa, medicul militar, și dacă nu cumva au fost mai multe dispute pe seama faptului că Bîrleanu l-ar fi surprins vânzând ouă la locul de muncă.

 

A fost audiată în sala de judecată și soția asistentului medical care și-a amintit că soțul ei a venit acasă și i-a povestit cum a primit 50 de lei de la doctoriță și cum atunci l-a sfătuit să facă ceea ce este corect, adică să spună „mai departe” despre suma de bani.

 

Toți au dat câte 100 de lei, fiecare a avut alt motiv

 

Alt martor ascultat, polițist sucevean, a explicat cum a oferit 100 de lei pentru un concediu medical, el fiind suferind de hernie de disc. A scos din portofel cardul de sănătate și suma de bani și le-a lăsat pe birou. Nu, medicul nu i-a cerut banii și nici nu i-a sugerat că trebuie să îi dea „atenție”.

 

„Nu era un obicei, dar la orice medic la care se mergea, se dădea câte o atenție. A fost din partea mea, ea nu mi-a sugerat să las banii”,

a fost explicația polițistului

 

Alt cuplu de soți a venit la Tribunalul Botoșani, din Suceava. El polițist, ea a mers la CMJ pentru a ridica o rețetă pentru soțul bolnav. A lăsat 50 de lei pe biroul medicului Bîrleanu Adriana și a explicat că banii au fost de fapt pentru o carte de rugăciuni pe care o primise cu ceva timp înainte. Soțul a confirmat spusele partenerei sale de viață.

 

Un alt pacient al doctoriței, tot un polițist care a primit o trimitere la analiza RMN, după o serie de simptome pe care le-a resimțit și care au fost confirmate de imagistica prin rezonanță magnetică. La final, a revenit la cabinetul medicului și i-a oferit 100 de lei drept mulțumire că i-a oferit îndrumările potrivite pentru a se însănătoși.

 

Și nu în ultimul rând, Gheorghe Lemnariu, șeful Poliției Siret. Și el a oferit suma standard, respectiv 100 de lei. Era într-o zi de 6 martie și s-a gândit să facă un gest frumos, în avans, pentru Ziua Femeii.

 

„Am luat decizia pe moment, întrucât era 6 martie, am considerat că fac un gest umanitar față de o femeie și nu am avut timp să cumpăr o floare, am lăsat pe birou o bancnotă de 100 de lei, un gest pe care îl regret acum”,

au fost cuvintele comisarului sucevean

 

Rețete ridicate de un coleg de la Fălticeni

 

Procurorii au arătat în rechizitoriu:

 

„În intervalul februarie 2015 – mai 2018, inculpata Bîrleanu Adriana Lorena a prescris 244 reţete medicale cu regim special, privind medicamente cu conţinut stupefiant, pe numele a 12 pacienţi (dintre care 3 membri de familie) aflaţi în evidenţa scriptică a CMJ Suceava, fără ca prescripţiile să fie necesare din punct de vedere medical, fără ca pacienţilor să le fie recomandate/administrate astfel de medicamente şi fără ca aceştia să aibă cunoştinţă despre emiterea reţetelor.Ulterior, medicamentele au fost ridicate de la farmacii, de către inculpată în scopul folosirii în interes personal”

DNA Suceava

 

O parte dintre rețete erau ridicate de un coleg al medicului Bîrleanu Adriana, fost polițist de frontieră. Originar din Fălticeni, el ridica medicamente de la două farmacii de pe raza acestui oraș.

 

MAI avea încheiat protocol cu patru farmacii din Suceava, două din municipiul reședință și altele două din Fălticeni. Plafonul se termina mai repede la cele din orașul Suceava unde erau mai mulți clienți.

 

„Eu fiind din Fălticeni și făcând naveta, eram rugat să iau câte o rețetă. Mi-a dat și inculpata mai multe rețete și mi-a spus să merg la farmacie. Erau pe mai multe nume, am înțeles că ale elevilor de la Școala Militară. Nu știu care era prescripția pe acele rețete”, a arătat și acest martor.

 

Medicul Bîrleanu Adriana a asistat la fiecare mărturie fără să schițeze vreun gest anume. În mai multe rânduri s-a consultat cu avocatul său, fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Cristian Popovici.

 

Următorul termen va fi în ianuarie anul viitor când este așteptat un alt calup de zece martori.

loading...
Medic acuzat de luare de mită și trafic de droguri de mare risc apărat de fost prim procuror, audieri maraton cu 15 martori denunțători

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
La mulți ani, români! La mulți ani, botoșăneni! 101 ani de România sărbătoriți în stradă la Botoșani
Astăzi, 1 Decembrie 2019 este Ziua Națională a României.
DOCUMENT: Capii fostului PDL și-au ”uitat” pixurile acasă, ei NU demisionează pentru noul prefect - FOTOGALERIE
”Primarii PNL anunță că susțin reprezentantul PNL pentru funcția de prefect al județului Botoșani. În caz contrar primarii își vor da demisia în bloc”.
FEMEI PUTERNICE - Ieva Lykos, actrița din Top 100 Români de Pretutindeni: Faptul că provin din Botoșani, oraș minunat, dar luat în derâdere de mulți, mi-a dat și mai multă putere GALERIE FOTO
Este mândră de oraşul ei, de originile româneşti, de tot ce ţara ei a învăţat-o. Însă drumul întoarcerii acasă este dificil. Din cauza birocraţiei, a lentorii în tot şi toate, a promiscuităţii în care se complace de 30 de ani politica românească.
Antreprenoare botoșăneană, petrecere exclusivistă la Palatul Culturii din Iași – GALERIE FOTO
Peste o sută de afaceriști din județele Moldovei au participat în penultima vineri din noiembrie la ”Romanian Business Party”, o întâlnire care a avut loc la Palatul Culturii din Iași și în care utilul a fost combinatul cu plăcutul.
Dedesubturile izbânzii lui Iohannis, între foamea urbană de voturi și transferurile decisive dintre cele două tururi – REZULTATE PE LOCALITĂȚI
Liberalii botoșăneni au reușit să câștige turul al doilea al alegerilor prezidențiale deși, paradoxal, social-democrații au învins în mai multe localități. O analiză a rezultatelor obținute în fiecare municipiu, oraș și comună scoate la iveală cum a fost posibil așa ceva.
PSD-ul mumifiat de-o femeie în CINCI ani de zile, PNL-ul împins de partidele mici spre victorie – PREZIDENȚIALE 2019 în oglindă cu PREZIDENȚIALE 2014
În urmă cu cinci ani de zile, votanții de la Botoșani, dar și din țară, s-au mobilizat să iasă la vot din fața televizoarelor. Pe fondul unei revolte generale față de cum erau tratați frații români din Diaspora, care au stat la cozi kilometrice degeaba, cei din țară au ieșit masiv și au votat candidatul opoziției.
Klaus Iohannis, victorie incredibilă la Botoșani în fața Vioricăi Dăncilă, PNL bate pentru prima dată PSD-ul în județ – REZULTATE
Cu sprijinul USR, ALDE, PMP și Dreapta Liberală, PNL-iștii botoșăneni au reușit să întoarcă rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale și să obțină victoria în județ.
S-au deschis urnele pentru turul doi: Botoșănenii își aleg președintele
427 de secții de votare sunt deschise în județul Botoșani pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Botoșani a ajuns județul cu cea mai mică pensie din România, viața de la peste 30.000 de lei la numai 1.000 de lei
Botoșaniul a ajuns să ocupe primul loc pe țară într-un nedorit clasament. Este vorba de cel al veniturilor persoanelor ieșite din câmpul muncii.
PETIȚIE publică semnată de zeci de oameni pentru scoaterea din închisoare a unui bărbat judecat că a lovit un băiat
Sunt depuse eforturi considerabile pentru eliberarea unui bărbat care stă după gratii de câteva luni de zile. Din partea familiei, a avocatului angajat pentru a-l reprezenta în fața instanței de judecată, dar și a comunității din care provine acest bărbat.
Centrele (in)existente de la Botoșani: Bani decontați pentru medici care NU vin la program, pacienții botoșăneni buluc cu scandal la Urgențe
Zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) care aparține de Spitalul Județean de Urgență Mavromati ajung sute de pacienți. Mulți dintre ei cu probleme minore, nefiind neapărat cazuri de urgență. Vorbim de acei botoșăneni care vin cu dureri de cap, de dinți sau care tușesc de câteva săptămâni. Așa se face că Urgențele sunt din ce în ce mai aglomerate, asta în timp ce, centrele de permanență, sunt ocolite de botoșăneni.
BOMBĂ în procesul lui Țurcanu: Procurorii DNA au cerut o măsură mai blândă pentru fostul șef al județului, Verginel adus cu jandarmii
După cinci ani de zile, procesul în care este judecat fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, împreună cu tatăl soției sale, Artistomel Anușca, se apropie de final. Un final surprinzător, cel puțin prin prisma mutărilor pe care le face acuzarea.
„Dinozauri” la volan: Peste 5.500 de șoferi din Botoșani au peste 70 de ani
Parcul auto este într-o vizibilă creștere la nivelul județului Botoșani astfel că numărul șoferilor la nivelul județului a trecut de 121.000. Dintre aceștia 5.690 de conducători auto au peste 71 de ani.
Minune electorală: PSD-ul a câștigat la Botoșani și după ce a ”îngropat” 45.000 de voturi
Victoria PSD-ului la Botoșani în turul I al scrutinului prezidențial ascunde de fapt o prăbușire fără precedent a partidului în istoria alegerilor pentru funcția supremă de conducere în Statul Român.
Polițist de frontieră cercetat pentru că ar fi agresat sexual două fetițe orfane, de câțiva anișori! O familie din alt județ a sesizat procurorii
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au în cercetare o anchetă extrem de delicată care privește o presupusă faptă de agresiune sexuală asupra a două fetițe aflate în rețeaua de asistență maternală.
Femeia care și-a înjunghiat fiul adolescent, monitorizată de 13 ani, poate scăpa de închisoare
Viața familiei din Săveni s-a transformat într-o dramă tragică din cauza unei afecțiuni netratate, care în timp s-a acutizat și a avut drept rezultat moartea unui adolescent de 17 ani, dar și o familie cu sufletele sfâșiate.
Polițist bătut în seara alegerilor în apropierea unei secții de votare! A primit un pumn în plină figură
Un cadru al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din structura Inspectoratului de Poliție Județean a fost agresat fizic duminică seara, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie 2019.
REZULTATE FINALE: 4.623 de votanți au izolat Botoșaniul de restul țării, o blondă cvasinecunoscută votată de mii de oameni
Procentual am putea spune că rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale seamănă izbitor cu cel înregistrat, la nivel de județ Botoșani, la europarlamentare.
REZULTATE BOTOȘANI: PSD, izbândă cu mari emoții în județ, PNL câștigă municipiul reședință, surpriză colosală pe 3
Social-democrații botoșăneni reușesc să câștige alegerile prezidențiale la nivel județean în ciuda celui mai slab scor din istorie obținut de candidatul PSD la nivel național.
Curentul a picat în oraș când se făcea recepția buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale: Absolut suspect
Stingerea pentru câteva secunde a instalației de nocturnă de la finalul primei reprize dintre FC Botoșani și FCSB, meci desfășurat sâmbătă seară pe Stadionul Municipal, a făcut parte dintr-o pană de proporții care a afectat urbea.
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Organizația PSD Botoșani, după turul al doilea de scrutin, se situează ca și scor electoral pe locul 6 pe țară. Ne-am păstrat practic locul în ierarhia organizațiilor județene, am crescut un loc, dacă la alegerile ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7785 lei
USD
Dolarul SUA
4.3069 lei
CHF
Francul elveţian
4.3582 lei
GBP
Lira sterlină
5.6554 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9667 lei
XAU
Gramul de aur
204.2895 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2465 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4461 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9491 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2680 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1871 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.