Știrea zilei
E gata! Femeile l-au terminat, vânt de alegeri pentru președinția Consiliului Județean Botoșani
Cariera politică la nivel înalt a președintelui Consiliului JudețeanBotoșani pare să se apropie de sfârșit. Hotărârea Curții de ApelSuceava, care joi a menținut condamnarea la șase luni de închisoare cususpendare dată de Judecătoria Botoșani, pare să îi fie fatală.

Articolul din statutul aleșilor locali care i-ar putea fi fatal

Statutul aleșilor locali prevede mai multe posibilități prin care președinții de CJ își pot pierde mandatul înainte de cei patru ani și se pare că Florin Țurcanu ar putea fi încadrat la cel în care se stipulează că mandatul ia sfârșit la ”condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”.
Ori, în opinia unor juriști și lideri politici chiar și din PNL Botoșani, pedeapsa cu suspendare la care a fost condamnat este tot o formă de executare a pedepsei.
Prin lege, prefectul este cel care, prin ordin, trebuie să ia act de încetarea mandatului, iar liderii PSD Botoșani, partid care îl susține pe Costică Macaleți și care a fost parlamentar social-democrat, așteaptă de luni de zile verdictul de la Curtea de Apel Suceava, răstimp în care au tot vorbit de încetarea mandatului lui Florin Țurcanu.
De altfel, ieri, înainte de pronunțarea instanței, acesta recunoștea că ar putea avea o problemă dacă i se va menține condamnarea cu suspendare și că legea poate fi interpretată:
„Dacă se va întâmpla asta voi discuta cu prefectul și se vor lua măsurile care se impun. Oricum, eu nu am nimic de pierdut, politica mie nu mi-a oferit nimic și consider că mi-am făcut datoria față de botoșăneni.”

Sorescu ar fi preferat pentru preluarea președinției CJ Botoșani

Neoficial, ieri, după ce s-a aflat verdictul, la Prefectura Botoșani s-ar fi căutat dosarul lui Verginel Gireadă, oarecum asemănător cu al lui Florin Țurcanu.
Liberalii s-au întrunit joi în ședințe, însă separate, foștii PNL-iști deoparte, ex-PDL-iștii de cealaltă. Potrivit legii, unul dintre cei doi vicepreședinți ar urma să fie desemnat de plenul CJ Botoșani drept președinte interimar și s-ar fi convenit de principiu ca sprijinit să fie Gheorghe Sorescu în detrimentul lui Cristian Achiței, motivul principal fiind acelă că postul este totuși al liberalilor. Mai departe, prefectul ar trebuie să informeze MAI, care va propune Guvernului stabilirea datei de desfășurare a alegerilor pentru funcția de președinte a CJ Botoșani.
Ieri, Florin Țurcanu analiza oportunitatea unei retrageri înainte de emiterea de către prefect a unui ordin, la fel cum a procedat în 2012 și Verginel Gireadă, pe atunci primar al comunei Mihai Eminescu.
Co-președintele PNL Botoșani nu s-ar mai încadra nici în statutul noului PNL ca urmare a condamnării.
CITEȘTE ȘI:
Verginel a demisionat :  Nu încep a plânge dacă de azi nu sunt primar

Consilierele apropiate doctorului s-au ținut cinci ani și jumătate de coada lui

Totul i se trage de la două femei, Cristina Bahrin și Aurelia Aroșoaie, care au fost excluse din partid în primăvara anului 2009, la scurt timp după ce Florin Țurcanu l-a înlocuit pe Liviu Câmpanu la conducerea PNL Botoșani. În cadrul respectivei ședințe, pentru a se întruni cvorumul necesar, s-ar fi falsificat unele semnături. Cele două, percepute ca apropiate lui Liviu Câmpanu, și-au pierdut și mandatele de consilier județean și au făcut plângere penală. Cercetările au durat ani de zile, s-au aplicat și amenzi unor liberali, procurorii de la Parchetul General l-au trimis în judecată pe Florin Țurcanu la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) deoarece era parlamentar. În vara anului 2012 acesta a grăbit demisia din Parlament și învestirea în fruntea CJ Botoșani tocmai pentru a evita o condamnare, astfel încât, pierzându-și calitatea de demnitar, procesul a fost reluat la Judecătoria Botoșani, care l-a găsit vinovat pentru fals intelectual.
CITEȘTE ȘI:
„Împărat” fără fals intelectual la Înalta Curte – cum a scăpat Ţurcanu de procesul de la Bucureşti
Ei bine, după hotărârea din primăvară a instanței, nu doar Florin Țurcanu, ci și Cristina Bahrin și Aurelia Aroșoaie au formulat apel, ultima fiind soția PSD-istului Mihai Aroșoaie, actual consilier județean, fost vicepreședinte al CJ Botoșani.
Neoficial, în mediul politic înalt de la Botoșani se discută că retragerea lui Florin Țurcanu ar constitui tocmai șansa sa deoarece ar putea ieși astfel din vizorul organelor de anchetă care începeau să îi facă viața un coșmar în calitatea sa de președinte al CJ Botoșani.

aurelia arosoaie cristina bahrin proces florin turcanu

CITEȘTE ȘI:
Povestea nespusă a condamnării lui Ţurcanu: Răzbunare din Israel cu nevastă de lider PSD

Comunicat oficial CJ Botoșani:

Avand in vedere recenta decizie finala a Curtii de Apel Suceava, cu privire la procesul in care a fost parte, va informam ca in perioada imediat urmatoare presedintele Consiliului Judetean Botosani, Florin Turcanu, va sustine o conferinta de presa in care va exprima public un punct de vedere ferm si final cu privire la parcursul sau politic. Florin Turcanu va comunica public si decizia sa cu privire la mandatul pe care legal il detine in fruntea Consiliului Judetean Botosani. 
Sergiu BĂLĂȘCĂU
CITEȘTE ȘI:
Florin Țurcanu a fost CONDAMNAT la închisoare cu suspendare și la Suceava

Urmărește-ne și pe Google News

Surpriză uriașă pentru șefia județului, Iftime ia în calcul probabil cel mai tânăr candidat la CJ din istoria Botoșanilor – VIDEO
Când trei se bat în PNL Botoșani, s-ar putea să câștige al patrulea. Aceasta dacă Valeriu Iftime va reuși până la urmă să preia președinția organizației județene a liberalilor și să își pună în practică planurile privind nominalizarea candidatului la șefia Consiliului Județean.
REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
Inspectoratul de Muncă NU face anchetă în cazul actorului împușcat, pistolul adus de acasă: Această armă a fost acceptată de regizor
Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu” a anunțat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) incidentul care a avut loc la finalul săptămânii trecute.Cu toate acestea, inspectorii ITM nu au demarat propria lor anchetă.
Bucurie pentru primari și o armată de peste 1.000 de consilieri botoșăneni: Se pregătește creșterea mandatelor de la 4 la 5 ani
Aleșii locali ar putea rămâne în funcții timp de cinci ani din momentul validării mandatelor. Aceasta dacă proiectul inițiat de Uniunea Democrată Maghiară din România va fi votat de Parlament.
Dr. Claudia Malancea înlocuită din funcția de șef secție terapie intensivă de la Spitalul Mavromati
Aflată în arest la domiciliu până la începutul lunii martie, medicul Claudia Malancea a fost înlocuită din funcția de conducere de la Spitalul Județean Mavromati.
Negocierea anului: Peste 3 milioane de euro pentru o fabrică, în loc s-ar putea ridica un spital - FOTOGALERIE
Problemele cu care se confruntă fabricile de confecții din Botoșani pot deschide noi oportunități de afaceri. Iar una dintre acestea s-a ivit chiar în centrul orașului.
Întâlnire de gradul zero Iftime – Șoptică la conac, se prefigurează un ”careu de ași” pentru alegeri
După câteva zile de dispute la nivel declarativ, președintele grupului ”Elsaco” și președintele PNL Botoșani s-au întâlnit. Luni seară, cei doi au avut o întrevedere la Conacul Zăicești, parte a grupului de firme condus de omul de afaceri.
Inimă de salvator: Oamenii care îndură ger și viscol și cumpără dulciuri pentru copii, din banii lor – VIDEO & GALERIE FOTO
Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor
Accesarea împrumutul bancar de către Primăria Botoșani a fost aprobată de consilierii locali într-o ședință care a avut loc spre finele lunii decembrie 2023.
„Se coace” încă o MĂRIRE salarială pentru angajații CJ-ului și ai altor trei instituții din subordine
Proiectul de hotărâre care vizează creșterea salariilor va fi supus dezbaterii în cadrul unei ședințe extraordinare programată luni, 5 februarie 2024, de la ora 14:00.
O tânără campioană a devenit cetățean de onoare: Prin seriozitate, profesionalism a reușit să se impunăGALERIE FOTO
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali miercuri, 31 ianuarie 2024.
Primarul și fostul parlamentar, proces început cu listă de contestații împotriva DNA Suceava
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava în cursul lunii martie a anului trecut.
OFICIAL: Municipiul Botoșani mai are puțin peste 90.000 de locuitori, o singură comună „și-a păstrat” oamenii
Recensământul populației a ajuns în punctul final, fiind publicate rezultatele definitive ale acestui demers important. Datele oficiale arată o scădere a populației atât în județ, cât și în municipiul reședință.
Posturile de stat considerate neatractive la Botoșani dar cu impact uriaș în comunitate: Orice polițist ar putea veni
Există o instituție de mare impact la Botoșani care se confruntă cu lipsă de polițiști deoarece beneficiile financiare nu sunt îndeajuns de atractive.
Preotul care „mângâie” sufletele bolnavilor din spital: Pereţii spitalelor au ascultat mai multe rugăciuni, decât pereţii bisericilor
Pe lângă personalul medical care îngrijește pacienții, preotul de caritate Teodor Ciurariu care slujeşte la Spitalul Municipal Dorohoi le este alături prin îndrumare, credință şi rugăciune.
Anul în care Teatrul Mihai Eminescu este redat botoșănenilor! Primarul, dezvăluiri despre ultima sută de metri – VIDEO
Chiar ministrul Culturii, Raluca Turcan, vorbea despre perioada de aproape un deceniu în care actorii au fost privați de clădirea în care și-au desfășurat activitatea zeci de ani la rând.
Comandantul Poliției Botoșani, fost atașat MAI în Polonia și fost șef la „crimă organizată”: Este o experiență unică, fiecare etapă este unicăVIDEO
După o carieră de peste două decenii, din care mai bine de jumătate în funcții de conducere în structuri specializate, comisarul șef de Poliție Tudor Costîn a preluat conducerea Poliției Botoșani. Este sucevean la origini însă s-a legat și de județul Botoșani prin prisma atribuțiilor de serviciu.
Drama trăită de ”Micutzu” la Botoșani
Au fost așteptări mari de la proiecția specială organizată săptămâna trecută la Happy Cinema de echipa ”Klaus & Barroso”, dovadă că programată inițial într-o singură sală, vizionarea în prezența actorilor principali a avut loc până la urmă în două săli.
VESTE în premieră de la șeful Poliției Botoșani cu privire la dotările primite în lupta cu drogurile – VIDEO
Un fenomen care a luat amploare nu doar la Botoșani ci în întreaga țară.Este adevărat că izolarea socio-economică a județului nostru din nordul țării a avut și plusuri.
...Ai cules ce-ai semanat!!!
12 decembrie 2014, 21:00
Cata nesimtire poate sa existe la acest om ,sa spuna ca politicul de care a profitat din plin nu ia oferit nimic lui si familei lui : oare a uitat ca datorita partidului a ajuns nevastasa deputat ,si nu mai vorbim de fratesu mai bine zis de avantajele de care a profitat susnumitul. Pe fata lui se citeste lacomia si fatarnicia sa nu mai vorbim de restul ,orcum sai fie rusine acestui condamnat cu suspendare care e sustinut de un alt condamnat cu suspendare d si de lingai.
12 decembrie 2014, 18:47
O puslama de oier care a crezut ca face ce vrea cu o institutie precum PNL. Sa nu ne miram ce se va gasi si la CJ. Atata aroganta, tupeu si fatarnicie trebuie cumva amendata. El chiar crede ca are sustinerea poporului...
12 decembrie 2014, 18:02
pai ce alt cap de acuzare sa-i gaseasca instanta? cu cele 4 clase pe care le are si cu diplomele cumparate, turcanu insusi este un intelectual fals
12 decembrie 2014, 15:00
hai la puscarie saracutu de turcanuu locul tau e la puscarie
12 decembrie 2014, 12:24
Du-te , Turcane, la taica-tu la abator! Una e sa stapanesti vacile si alta e cu oamenii. Ai crezut ca daca esti mester la bovine iti merge si cu oamenii. Am auzit ca te madresti ca te-au acuzat astia de "fals intelectual". E singura ta calificare.
12 decembrie 2014, 11:27
Din pacate o sa vina alte jigodii din urma. La toate partidele binenteles!
12 decembrie 2014, 11:15
DOAMNE AJUTA DAR SI PORTARIUC SA ISI DEA DEMISIA !
12 decembrie 2014, 11:05
Nu va bucurati PSD-istilor ca si voi da-ti de belea mai tare.Cu ocazia asta vrem alegeri si la primarie, Portariuc depuneti mandatul si tu. Sa ne faci un cadou de craciun...
12 decembrie 2014, 09:20
Cine urmează dintre politruci?Primari penali cumva??
12 decembrie 2014, 09:03
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Pe Olga o cunosc de foarte mult timp. O cunosc de vreo 13 ani. Este o femeie absolut minunată și orice bărbat ar fi norocos să fie într-o relație cu ea. Îmi este o prietenă foarte bună și îmi aduce multă liniște în perioada ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
4.5 o C
Dorohoi
4.5 o C
Bucecea
3.8 o C
Darabani
2.7 o C
Saveni
4.8 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.