Știrea zilei
După CINCI ani de zile: Fostă șefă din CJ adusă cu jandarmii la Tribunal, procurorul DNA acuzat că pune presiuni pe martori

După schimbarea a doi judecători și redistribuirea dosarului către un al treilea și drumuri la care s-a pierdut șirul la sediul DNA de la Suceava în cazul a zeci de persoane, procesul în care este judecat Florin Țurcanu alături de socru își continuă cursul anevoios la Tribunalul Botoșani.

Proces mai vechi decât casa 

Faptele s-au petrecut în perioada 2013 – 2014.

 

Au trecut de atunci cinci ani de zile. Interval în care Florin Țurcanu a fost în iad și a revenit pe linia de plutire. Ba chiar a revenit în politică.

 

La proces însă, al treilea judecător audiază martori care au mai fost citați deja de două ori. Oameni care s-au săturat să răspundă la aceleași întrebări, multe dintre informații fiind deja aproape închise în memorie.

 

În cazul celor cinci martori audiați marți, 15 octombrie 2019 la Tribunal, numitorul comun la fiecare în parte a fost declarația că își mențin tot ce au spus la sediul DNA, în urmă cu 5 ani de zile, când informațiile erau mai proaspete.

 

Mandat de aducere pentru o fostă șefă

 

Au fost citați ieri la Tribunal Cojocaru Camelia, Didii Magda, Luca Anca şi Anuţei Dumitru. Și Silvia Miriță pentru care a fost emis mandat de aducere pentru că a lipsit la termenul din 17 septembrie 2019.

 

Inedit, două dintre fostele șefe din Consiliul Județean, Cojocaru Camelia (șef serviciu achiziții publice) și Silvia Miriță (șef serviciu urbanism) s-au pensionat din 2016.

 

Și după 3 ani de zile încă sunt chemate la Tribunal pentru a da răspunsuri în procesul de trafic de influență al fostului președinte Florin Țurcanu.

 

Miriță Silvia a fost audiată prima și a arătat că a fost implicată doar în licitație pentru proiectarea investiției „modernizare complex monahal Coșula” și că nu a avut treabă cu reabilitările drumurilor județene Botoșani – Curtești – Cristești sau Pădureni – Coșula – Buda.

 

Și că nu-și amintește ca Florin Țurcanu să fi făcut presiuni asupra ei pentru a adjudeca licitație unei anume firme.

 

Chemate la Tribunal de la pensie

 

A urmat Camelia Cojocaru care a vorbit puțin și a spus că procedurile de licitație s-au desfășurat în conformitate cu prevederile legii și că nu cunoaște să fi fost imixtiuni în aceste achiziții din partea conducerii. A oferit mai multe date tehnice după care a fost lăsată să plece.

 

A urmat Magda Didii, actual director executiv în cadrul CJ Botoșani care a spus în fața instanței că s-a implicat doar în licitația pentru reabilitarea DJ Pădureni – Coșula – Buda unde au fost depuse două oferte. Una a fost descalificată pentru că administratorul firmei care a depus oferta fusese condamnat pentru spălare de bani și nu avea astfel dreptul de a participa la licitații publice.

 

Nu a știut la momentul desfășurării licitației că în asocierea de firme se regăsea și cea condusă de Marcel Bârsan de la Roma și a aflat după ce a fost chemată în două rânduri la DNA pentru audieri. Și Magda Didii a spus apăsat că nu a avut niciun fel de presiune din partea șefilor la derularea etapelor din licitație.

 

Luca Anca, o tânără care este inginer și lucrează în mediul privat în prezent, a fost membru în comisiile de licitații pentru o parte dintre aceste investiții. A plecat din CJ Botoșani în 2014 și  a spus că nu-și amintește să fi fost martorul unor situații ilegale.

 

Muncitor fără școală acuzat că minte 

 

Ultimul martor rămas a fost mai greu de audiat. Dumitru Anuței, simplu muncitor care și-a petrecut aproape toată viața pe șantier și surd de-o ureche.

 

Lucrează la Cornell’s Floor de 20 de ani și a contribuit la o parte din construcția casei din Aleea Pajiștii, proprietate aflată pe numele lui Aristomel Anușcă, socrul lui Florin Țurcanu.

Alături de colegii lui a construit beciul și a ridicat construcția de deasupra, până la partea de acoperiș.

 

A răspuns greu la întrebări, motivând că nu aude bine, judecătorul fiind nevoit să ridice tonul mult peste nivelul obișnuit. A murmurat des că nu își mai amintește bine ce s-a întâmplat în trecut și a stârnit o reacție de nervi din partea procurorului DNA care a adus în atenția instanței că la audierea din 2016, Dumitru Anuței a declarat altceva la instanță decât la audierile de la DNA.

 

Motiv pentru care i s-a întocmit un dosar penal pentru mărturie mincinoasă. A semnat un acord de recunoaștere a vinovăției iar în 2017 a fost amendat penal.

 

„Probabil că mai sunt martori în această situație, acuzarea a pus presiune asupra unor martori pentru a se obține probe în mod nelegal. Aceste acorduri au fost încheiate de DNA fără a avea competențe”,

a fost reacția avocatului Vasile Tudor, apărătorul lui Florin Țurcanu

 

Cu greu, martorul a reușit să răspundă la întrebările adresate de instanță și celelalte părți din proces după care a fost lăsat să plece. Și probabil că nu va mai fi citat pe viitor pentru a răspunde la aceleași întrebări, în legătură cu lucruri care s-au petrecut în urmă cu cinci ani de zile.

loading...
Florin Țurcanu revine în politică! STRATEGIA cu care îi vrea pe Flutur primar și Achiței șef la Județ: Hai să încercăm, chiar nu știm să mai facem politică? FOTO& VIDEO

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
REZULTATE FINALE: 4.623 de votanți au izolat Botoșaniul de restul țării, o blondă cvasinecunoscută votată de mii de oameni
Procentual am putea spune că rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale seamănă izbitor cu cel înregistrat, la nivel de județ Botoșani, la europarlamentare.
REZULTATE BOTOȘANI: PSD, izbândă cu mari emoții în județ, PNL câștigă municipiul reședință, surpriză colosală pe 3
Social-democrații botoșăneni reușesc să câștige alegerile prezidențiale la nivel județean în ciuda celui mai slab scor din istorie obținut de candidatul PSD la nivel național.
Curentul a picat în oraș când se făcea recepția buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale: Absolut suspect
Stingerea pentru câteva secunde a instalației de nocturnă de la finalul primei reprize dintre FC Botoșani și FCSB, meci desfășurat sâmbătă seară pe Stadionul Municipal, a făcut parte dintr-o pană de proporții care a afectat urbea.
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani, mucenița de la Petru Vodă care s-a sfințit prin suferință: Ea a luptat până la sfârșit cu o vitejie fără seamăn - FOTOGALERIE
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani este înmormântată în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă. Înainte de a muri, Părintele Justin Pârvu îi binecuvânta călugăria, Svetlana primind astfel nume și veșnicie de muceniță: Heruvima.
PNL-ul ”rașchetează” tot: La ceas de seară s-a făcut comisie specială pentru desemnarea directorilor, se depun CV-uri
Comitetul Director al PNL Botoșani s-a întrunit miercuri seară la Hotel Premier pentru prima dată după preluarea guvernării. Pe lângă problemele organizatorice privitoare la alegerile prezidențiale de duminică, s-au pus în discuție și câteva aspecte extrem de importante pentru un partid aflat la putere.
Tânără jefuită în stația de maxi-taxi de o altă femeie în văzul tuturor, a rămas fără 500 de euro după un „filaj” în toată regula: Banii nu sunt ai mei
O tânără botoșăneancă nu va uita prea curând ziua de 6 noiembrie 2019, după ce a fost jefuită în zona Pieței Centrale. S-a întâmplat în timp ce voia să urce în maxi-taxi.
A.U.R. - Romii și-au făcut un nou partid cu planuri mari: Putem chiar să avem primariGALERIE FOTO
Luni seară a fost o zi importantă pentru comunitatea romă din Botoșani. La 30 de ani de la revoluție a apărut și în acest colț de țară o a doua formațiune care își propune să reprezinte interesele acestei minorități.
TRAGEDIA de la Săveni: Drama nespusă a femeii care și-a înjunghiat propriul copil: CUM și-a motivat gestul - FOTOGALERIE
Un caz șocant a zguduit Săveniul în dimineața zilei de luni, 4 noiembrie 2019. O femeie în vârstă de 52 de ani și-a înjunghiat propriul copil și a aruncat cu apă fiartă către soț, opărindu-l.
Lina și Gherghina, fetele salvate de medicul providențial cu rădăcini botoșănene, istoria NEȘTIUTĂ a unei familii care a dat numele unei școli
Pe 15 noiembrie se împlinesc 29 de ani de la dispariţia uneia dintre cele mai importante personalităţi botoşănene. Este vorba despre tatăl unui medic celebru în România.
Iftime a cerut parlamentarilor să-și plătească meniul la Balul Afaceriștilor Camerei de Comerț, politicienii au dat bir cu fugiții – GALERIE FOTO
Au trebuit să treacă XXV de ediții a Balului Oamenilor de Afaceri pentru ca la a XXVI – a, care a avut loc vineri seară la salon Luceafărul de la Popas Cucorăni, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani să introducă și parlamentarii în rândul oamenilor.
Crima din Centrul Vechi! Plângeri penale pentru martori analfabeți care au dat declarații scrise, apărarea atacă probele acuzării
De aproape doi ani și jumătate, bărbatul judecat pentru moartea lui Ioan Bălan, în centrul istoric al orașului, se află după gratii, în stare de arest preventiv. Omorul care avea să zguduie orașul a avut loc pe 23 august 2017 și a fost una dintre cele mai controversate tragedii prin prisma evenimentelor ulterioare care au urmat și care au avut în centru comunitatea romă de la Botoșani.
Procesul lui Florin Țurcanu își ia avânt! Fost parlamentar, mare director de la stat și… soacră chemați la Tribunal
După trei ani de zile în care a schimbat doi judecători și mai mulți avocați, fostul președinte al Consiliului Județean face un salt uriaș în procesul în care este judecat pentru fapte de corupție, alături de socrul său, Aristomel Anușcă, tatăl Roxanei Anușcă Țurcanu.
PRIMELE DECLARAȚII ale juristului votat director general în locul lui Eugen Țurcanu, prefectul are ULTIMUL cuvânt
Până la urmă, soarta lui Eugen Țurcanu, directorul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) din cadrul Primăriei Botoșani, se află în mâinile prefectului județului, Dan Șlincu.
LOVITURĂ în procesul fostului inspector școlar care a primit bani pe urma unei fete în scaun cu rotile, MAMA a cerut daune morale uriașe
Dacă în fața colegilor de la Inspectoratul Școlar Județean, a Consiliului de Administrație al Școlii Speciale Sfântul Stelian și a jurnaliștilor, fostul inspector școlar Cătălina Hodan a negat categoric acuzațiile care i-au fost aduse, în schimb, în instanță a recunoscut totul.
Angajat de la un amanet din Botoșani, pagubă uriașă într-o singură lună: Bijuterii lipsă, contracte FALSE
În doar o lună de zile, un angajat a reușit să-și înșele patronul cu peste 12.000 de lei.
În prag de iarnă și sărbători, peste 120 de angajați din Botoșani DISPONIBILIZAȚI! Două fabrici închise, una la Botoșani și alta la Dorohoi
O secție de confecții a unei fabrici din Suceava care era funcțională în cel de-al doilea municipiu al județului și-a suspendat activitatea. Salariații au fost trimiși acasă. La fel s-a întâmplat și cu altă fabrică din Botoșani, un brand pe piața locală cu decenii de activitate în spate. Patronii păstrează doar paznicii, toți salariații au fost concediați.
Ghinionul carierei pentru șeful Poliției! Ultima zi la muncă pentru Viorel Șerbănoiu, politicienii l-au trimis la pensie
Vineri, 25 octombrie 2019, ar putea fi ultima zi de activitate în fruntea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani pentru Viorel Șerbănoiu.
Adolescent de 17 ani lovit din senin cu toporul în cap! Agresorul vrea să se împace - SUMA oferită pentru a fi iertat
Un caz șocant zguduia comunitatea din apropierea municipiului Botoșani în luna iulie a acestui an. Atunci, un adolescent de 17 ani era lovit cu o toporișcă în cap de un bărbat care îi putea fi tată, sau chiar bunic.
Spălătorie auto pe terenul unei Biserici, afacerea pornită de fiul unui fost parlamentar în centrul orașului Botoșani – FOTOGALERIE
O situație neobișnuită l-a determinat pe unul dintre viceprimarii municipiului reședință de județ să le ceară colegilor din Consiliul Local să reflecteze asupra oportunității unei investiții care urmează a fi concretizată într-una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului.
Cornel Șfaițer intră în forță pe piața imobiliarelor: A cumpărat un fost sediu de instituție și ridică un bloc – GALERIE FOTO
Clădirea din zona ultracentrală a orașului, abandonată și acoperită aproape în totalitate de vegetație abundentă, urmează să dispară. În locul ei, omul de afaceri Cornel Șfaițer, cunoscut mai ales pentru implicare în domeniul producerii și comercializării băuturilor alcoolice, urmează să ridice un imobil cu spații locative.
Nu fi trist imparate.Daca cumva zornaie bratarile,bate-n toaca,lasa-i partidul lui Ghita soferul de la Rachiti si amantei lui,Ionut,labradorul slobod.
16 octombrie 2019, 19:36
IN FINAL VINOVAT VA FI DUPA CUM SE PARE, PROCURORUL DNA CARE A PUS PRESIUNE PE MARTORI. SI ATUNCI CE NEVOIE MAI AVEM DE JUSTITIE, SA CONDAMNE BOSCHETARII CARE NU-SI PLATESC AMENZILE SI DISPERATII CARE FURA O PAINE SA-SI HRANEASCA PRUNCII.
16 octombrie 2019, 10:27
O mizerie in care se pare că SE urmăreste timorarea martorilor, condamnarea celor care spun ceva- vezi cazul Barsan-omul cu o gramada de copii care inselat fiind de catre Țurcani a fost condamnat doar pentruca NU a ACCEPTAT SA-I FACA O CASA PE DEGEABA UNUI INFRACTOR. In final probabil urmeaza ca CINEVA sa ne spuna ca suntem niste prosti si că este periculos să fii judecat atunci cand ai dreptate, asa cum a avut păgubitul înșelat Barsan.
16 octombrie 2019, 10:14
Cum să recunoască funcționarii de la CJ acordarea unor contracte către insignifiantul Bârsan, când știu că vor fi acuzați de complicitate dacă spun adevărul?? In realitate, la vremea aceea, Bârsan avea o firmuliță cu câțiva angajați, nici un specialist, etc,etc
16 octombrie 2019, 09:22
Domnilor judecători ce este asa de greu,luati toate lucrările care sau facut la primăriile timpul lui Turcanu de catre barman si atunci va veti dă seama daca au fost influente din partea lui Turcanu.Consideram ca se taragneaza atata ca sal scoateți basma curată.Da acum se fura cu acte si conform hotărârilor luate de consilieri locali la presiunea primarilor,caci de nu aprobă e vai de ei,ii da afara.Chiar ne credeti copii nu vedem noi cei de jos cum merg treburile pe la judet ,pe tara.TOTUL ESTE POLITICA,VORBA CEEA,,PROST SA FII,NOROC SA AI.
16 octombrie 2019, 09:01
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.