Știrea zilei
DISPARE calul din satele botoșănene, tot mai mulți fermieri renunță și la oi și vite! Ministrul informat despre dezastru

România este printre puținele state ale Uniunii Europene unde procentul populației rurale aproape că-l egalează pe cel din mediul urban. Media europeană este de 25%, pe când în țara noastră românii care trăiesc la sate reprezintă aproape 45% din populația totală.

Mediul rural se prăpădește

 

România anilor ’30 arăta o populație majoritar rurală, pentru că orășenii erau în procent de doar 21%. Între anii 1950 și 1990 ponderea populației urbane a înregistrat o creștere și a urcat până la 54%.

 

Urbanizarea probabil că va continua și nu neapărat pe considerente de infractructură, ci ca migrație a oamenilor din rural către orașe.

 

Iar efectul urmează să fie resimțit în multe moduri, unul dintre acestea fiind scăderea drastică a animalelor domestice crescute în gospodării.

 

După caii care sunt din ce în ce mai puțini la Botoșani, merg pe această direcție și bovinele sau ovinele. Cel mai probabil că aceste animale se vor regăsi cu precădere în ferme mari, dar sectorul zootehnic pare să nu mai prezinte aeceași atractivitate.

 

„Un adăpost de animale consumă 2 milioane de euro”

 

„Sunt puține persoane care dezvoltă ferme de ovină și bovină. Având în vedere și oamenii, din ce în ce mai greu găsești forță de muncă. Și care migrează foarte ușor dintr-o parte în alta, în funcție de salarii”, explică realitatea medicul Teodor Harabagiu care conduce Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani.

 

Nu doar în agricultură se lucrează mecanizat, tot felul de utilaje pot fi achiziționate și de crescătorii de animale. Însă, cei care-și permit. Sau dacă există axe de finanțare europeană pentru accesarea de fonduri.

 

 

„De toate sunt, sunt roboți pentru toate muncile, dar costurile sunt foarte mari. Iar investiția pentru un nucleu de bovine ca să poți să-ți iei un robot, să poți să-ți iei totul mecanizat, cred că se duce la câteva milioane de euro. Și sunt puțini. Un adăpost de animale consumă 2 milioane de euro cu dotările necesare”,

Teodor Harabagiu, director interimar DSVSA

 

 

Fermierii mici au suferit anul acesta din cauza secetei extreme. Și au început să renunțe la animale. Au existat cazuri în care, la controalele eșantionate efectuate de instituțiile statului pentru verificarea exploatațiilor de animale, să fie depistate ferme care au fost lichidate aproape cu totul.

 

Din cauza costurilor care au crescut, fermierii au preferat să-și dea animalele la abatoare.

 

„Nu știu dacă prețul din lapte acoperă cheltuielile cu furajarea și celelalte. Ați fost prin județ, ați văzut, dacă anul trecut un fermer își făcea un siloz din 10 hectare, anul acesta trebuie să facă din 20 – 25 de hectare. Dintr-o dată costurile, pentru că porumbul este mic, volumul este mic de masă vegetală, iar costurile se dublează sau se triplează. Motorina s-a dus de la 5.000 de lei tona la 8.000 de lei tona. Cel care vine și folosește utilajul consumă aceeași cantitate de motorină, merge pe o suprafață mai mare și atunci costurile sunt mult mai mari”,

Teodor Harabagiu, director interimar DSVSA

 

Județul mai are în jur de 280.000 de ovine, față de 340.000 câte erau în urmă cu câțiva ani. Și numărul vacilor a scăzut de la 120.000 la 88.000. Fenomenul este mai adânc în sudul țării, unde într-o singură comună ar mai fi rămas circa 30 de vite.

 

Semnal de alarmă la ministru 

 

De altfel și senatorul Lucian Trufin, care face parte din comisia pentru agicultură, a atacat acest subiect într-o discuție cu ministrul Agriculturii, Petre Daea.

 

„În județul nostru foarte mulți crescători aleg să abatorizeze animalele, presați de lipsa furajelor ca urmare a secetei de anul acesta și a prețurilor la energie, carburanți și input-uri care au crescut exponențial. I-am transmis dlui ministru că problema nu poate suferi niciun fel de amânare”,

a scris Lucian Trufin pe pagina sa de Facebook.

 

Măsuri propuse

 

Un prim pas a fost realizat deja, a continuat parlamentarul botoșănean și anume faptul că 114 milioane de euro vor intra în conturile crescătorilor de bovine începând cu 16 octombrie 2022.  Suma reprezintă plata în avans a Schemelor de Sprijin Cuplat în sectorul zootehnic.

 

O altă soluție propusă ar fi un program de susținere a crescătorilor de bovine care să fie derulat anul viitor.

 

„Rugămintea mea către fermieri: Nu vindeți bovinele”, este apelul făcut de parlamentar. De asemenea, au fost anunțate și măsuri compensatorii pentru fermierii care dețin cereale și nu au piață de desfacere.

 

FOTO: Antidotul.ro

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Animalul care se află în toate comunele din județul Botoșani și este pe cale de DISPARIȚIE: Va fi numai piesă de muzeu
Incident la Ziua Recoltei, un botoșănean le-a transmis un mesaj politicienilor: Murim de foame! / Au intervenit jandarmii – FOTO&VIDEO

 

OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.3 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.