Știrea zilei
Directori cu botniță la Botoșani, prefectul încearcă să le-o scoată

Pandemie, regulamentul general pentru protecția datelor (GDPR), ordine de la șefii de sus. Cam așa arată paradisul informațional al multor directori de instituții deconcentrate de la Botoșani care se bucură de beneficiile aferente funcției, de la salarii generoase, la subalterni cu care s-o facă pe-a șefii și uși închise pentru cetățenii în slujba cărora lucrează, doar în teorie.

NU au voie să vorbească?!

 

Probabil că jumătate dintre directorii unităților de stat de la Botoșani nu comunică deloc cu publicul sau cu jurnaliștii. Nu se știe dacă-și respectă programul de lucru sau atribuțiile obligatorii din postura de șefi. Nu-i deranjează nimeni cu întrebări, iar situația le convine de minune. Nu-i verifică nimeni.

 

Există mulți șefi la Botoșani care la un simplu contact cu presa se prevalează de o serie de adrese prin care le-ar fi interzis să comunice lucruri specifice activității lor. Ziariștilor li se solicită să se adreseze ministerelor de la București sau regionalelor la care sunt arondați.

 

Ei „se spală pe mâini” de această corvoadă a întrebărilor presei, jurnaliștilor le este îngrădit accesul la informațiile de interes public. Sau le obțin, însă parțial și fără posibilitatea de a adresa întrebări suplimentare pentru completarea datelor. Mai trebuie spus și că această corespondență cu structurile centrale presupune un orizont de așteptare care se poate duce la 10 zile, în condițiile în care, de la Botoșani, respectivele informații ar putea fi furnizate pe loc.

 

Prefectul vrea să-i dezlege 

 

Prefectul Dan Nechifor și-a însușit solicitarea Botoșăneanul către instituțiile publice pentru a avea o imagine clară a modului în care se face comunicarea.

 

A transmis așadar adrese către cele peste 50 de unități de stat cu subordonare guvernametală care au avut un termen pentru întocmirea unui raport în acest sens.

 

Din răspunsurile primite, oficial, 11 directori de la Botoșani au „botnițe” puse de șefii centrali. Dar nu fac nimic pentru schimbarea situației.

 

Iată instituțiile:

 

 • Serviciul Județean al Arhivelor Naționale - condus de Rodica Crăcană 
 • Administrația Județeană a Finanțelor Publice - condusă de Radu Țurcanu 
 • Biroul Vamal de Interior - condus de Ovidiu Marcean 
 • Inspectoratul de Stat în Construcții - condus de Mihai Platon
 • Inspectoratul Teritorial de Muncă - condus de Leo Kohut 
 • Sistemul Județean de Gospodărire a Apelor - condus de Remus Iovu 
 • Agenția de Îmbunătățiri Funciare - condusă de Liviu Ștefan 
 • Oficiul Județean pentru Finanțare și Intervenții Rurale - condus de Marius Postolache 
 • Secția Drumuri Naționale - condusă de Dumitru Clipaciuc 
 • Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor - condus de Marius Rogalschi 
 • Oficiul Județean de Poștă - condus de Nelu Știr 

 

 

„Dintre acestea, permiteți-mi să apreciez că sunt unități care, cu toată aprobarea centrului, reușesc să comunice cu presa în termene cât mai scurte, cât mai prompt și eficient. Însă sunt și altele care se folosesc de această aprobare de la centru ca să nu comunice de fapt, sau foarte greu. Când este vorba despre instituții ce administrează domenii importante pentru noi toți, lipsa de comunicare poate deveni o problemă”

Dan Nechifor, prefect

 

Sunt și șefi de deconcentrate care nici măcar nu s-au deranjat să răspundă apelului făcut de prefect, care practic este reprezentantul Guvernului în teritoriu:

 

 • Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) - condus de Liviu Alexa 
 • Registrul Auto Român (RAR) - condus de Cătălin Boboc 
 • Agenția Rutieră Română (ARR) - condusă de Florin Plian 
 • Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS) - condus de Valerică Bârsan 
 • Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) - condus de Vlad Axinciuc 

 

Există și excepții de conducători de unități care au găsit o cale de mijloc pentru a transmite informații de interes public, cum ar fi Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu (condus de Cristina Kashyap) sau Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (Carmen Nicolau). Șefii acestor instituții mențin activă pagina oficială de Facebook și spun că au și consilieri de etică.

 

Prefectul susține totuși că: „Asta nu înseamnă relații cu mass-media. Nu înseamnă transparență instituțională”.

 

Directorii disponibili pentru presă 

 

La polul opus, sunt directori care nu se supără când sunt „deranjați” de întrebările jurnaliștilor la care răspund personal sau prin purtătorii de cuvânt, inclusiv în zile libere. Iar ca exemple pot fi amintiți cei de la Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Direcția de Sănătate Publică - director Monica Adăscăliței, Casa Județeană de Pensii - director Cristina Anton, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor - director Mihai Țurcanu, Direcția Agricolă - director Cristian Delibaș sau Agenția Județeană de Inspecții și Prestații Sociale - director Sebastian Tocariu. 

 

„În final, permiteți-mi să apreciez instituțiile care sunt exemple de comunicare transparentă: cele din subordinea Ministerului de Interne, care au inclusiv grupuri de WhatsApp cu jurnaliștii. Solicitarea noastră va fi să se mărească această capacitate de transparentizare a activității, voi face demersuri în acest sens.  Îi invit pe șefii instituțiilor decocentrate să ia în calcul conferințele de presă lunare, comunicarea rezultatelor prin intermediul comunicatelor de presă”,

Dan Nechifor, prefect

 

Nu s-au înregistrat derapaje nici la cele două servicii subordonate Prefecturii, cel de Permise sau Pașapoarte.

 

loading...
Președintele PNL, după periplul prin instituții: Da, Șoptică, te-ai plimbat, și ce dacă?!
În sfârșit, prefectul pune capăt bătăii de joc! Rapoarte cerute directorilor, oamenii să NU mai fie ținuți afară

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un liberal a devenit director la instituția care nu a avut conducere mai bine de jumătate de an
Timp de șapte luni o instituție de la Botoșani nu a avut director. A fost organizat concurs, iar începând de luni, 7 iunie 2021, Agenția Teritorială Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) Botoșani are în sfârșit o nouă conducere.
Se pregătește scoaterea la concurs a postului de director pe care de patru ani se perindă doar interimari: E loc pentru toată lumea
Ministerul Sănătății va scoate la concurs posturile vacante din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), unde ”am constatat că există un mare deficit de personal, mai ales de personal specializat”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, la Interviurile HotNews LIVE.
Cinci agenți de la ”Rutieră” ridicați de DNA revin în Poliție
O parte a polițiștilor de la Serviciul Rutier care au fost ridicați la mijlocul săptămânii de procurorii anticorupție își vor relua activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
ȘASE ani de la tragedia care a lăsat doi copii orfani, amânări peste amânări la proces
Doi soți au murit într-un cumplit accident care a avut loc pe 6 iunie 2015 în „intersecția morții” de la Orășeni Deal. Au trecut exact șase ani și procesul încă este pe rolul Judecătoriei Botoșani.
Se termină mandatul directorului de la ”Apă”, nepotul unui primar PSD pregătit pentru post: 2 milioane de euro în joc
Cele patru luni de interimat ale lui Gabriel Cîrlan în fruntea companiei de apă și canalizare a județului se termină în prima decadă a acestei luni, iar informațiile privind înlocuirea sa au circulat chiar înaintea ședinței consiliului de administrație din luna mai.
”Privighetoare” la Poliția Rutieră? Cinci agenți ridicați de DNA s-au pensionat înaintea descinderii și a adoptării legii prin care polițiștii corupți nu mai primesc pensie de serviciu
”Facem precizarea că cinci dintre agenții față de care s-au luat măsurile preventive și-au încetat activitatea prin pensionare, in luna mai a.c.”. Acesta este finalul unui foarte scurt comunicat de presă pe care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) l-a trimis joi dimineață, după descinderile efectuate de Direcția Națională Anticorupție la Serviciul Rutier.
Polițiști ieșiți ”mascați” din sediul de la ”Rutieră”: telefoane, înscrisuri de la etiloteste și hard disk-uri de la radar, ridicate de procurori - VIDEO & GALERIE FOTO
De la primele ore ale dimineții a fost o adevărată desfășurare de forțe la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului pentru Poliție Județean (IPJ). Au avut loc percheziții atât la sediul din Zona Industrială, cât și la locuințele mai multor polițiști.
Prefectul schimbă foaia: Directorii puși la treabă cu un raport „cheie”, posturile libere și reclamațiile împotriva funcționarilor se spun la toată lumea – DOCUMENT        
Directorii mai multor instituții deconcentrate de la Botoșani vor avea de făcut raportări trimestriale pentru Instituția Prefectului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a pus la dispoziție și un model-cadru, dorința fiind să se pună accent pe eficiență și indicatori de performanță. Iar statisticile cu cifre mulțumitoare pe care șefii le scot în evidență ori de câte ori au ocazia să fie lăsate pe un plan secund.
CHESTIONAR: Copiii pandemiei răspund părinților, orașului și lumii întregi: Bucurați-vă de tot ce aveți, că nu ştiţi ce aduce ziua de mâine / Păcat că trebuie să plătești ca să intri la locul de joacă!
Pentru că viața în pandemie a lăsat urme nu doar în existența adulților, ci și în a celor mici, i-am provocat pe copiii din Botoșani să răspundă unui Chestionar, dar și să transmită mesaje către generațiile din viitor. Un arc peste timp, o punte a copilăriei pe care cei mici și-au însușit-o cu seriozitate și, pe alocuri, chiar cu maturitate.
Loading...
Pe bani europeni: Guvernul face la Botoșani sistem de lansare al rachetelor care... rup norii
Județele Botoșani și Suceava vor dispune de un sistem de lansare al rachetelor antigrindină. Investiția va fi finanțată prin PNRR și a fost confirmată de ministrul Agriculturii prin intermediul unei corespondențe purtate cu vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.
Director de bancă lăsat fără telefon în Piața Centrală! A cerut imagini de la Poliția Locală și a fost trimis la IPJ, camerele video din zonă sunt doar de decor
Întâmplarea a avut loc spre finele săptămânii trecute. Directorul unei instituții bancare a rămas fără telefonul mobil în zona parcării cunoscută drept „Comaliment”. Dincolo de funcția deținută de păgubit, rămân în această categorie și ceilalți botoșăneni furați sau înșelați în Piața Mare.
Apeluri peste apeluri pentru vaccinare, maratoane unul după altul, dar la Botoșani prefectul, șefa CJ și primarul NU s-au imunizat
Conferințe de presă, acțiuni maraton din mașină, din corturi, în fața Prefecturii sau cu intrare gratuită la muzeu. Apeluri la conștientizarea importanței vaccinului. Discursuri peste discursuri.
Luceafărul cu saxofon a plecat să cânte pentru îngeri, pe pământ au rămas prea puține cuvinte pentru a descrie durerea – VIDEO & GALERIE FOTO
”Astăzi s-a stins un luceafăr de pe cerul vieții noastre”. Acestea au fost cuvintele rostite de preotul Ionuț Apetrei la finalul slujbei de înmormântare care a avut loc marți la Biserica Sfântul Ilie din Dealu Mare, acel cartier-sat de la intrarea în Dorohoi dinspre Botoșani.
Primar trimis acasă de prefect, o liberală pregătită să-i ia locul
Primarul botoșănean care își pierde mandatul la opt luni de la alegerile locale stă să plece din Primărie.
Loading...
Tragedie: Fiul patronilor de la Popas Cucorăni a decedat într-un accident rutier
Fiul administratorilor de la Popas Cucorăni a decedat duminică dimineață într-un cumplit accident rutier.
CONCURS la Primărie pentru amenajarea unor sensuri giratorii, de la statui din paie la monumente inedite – GALERIE FOTO & VIDEO
Patru sensuri giratorii din municipiul Botoșani vor fi amenajate cu fonduri europene în baza unor idei venite de la cetățeni ai orașului, care au participat la un concurs în acest sens.
Podul de iubire între vii și morți! În alte părți la loc de cinste, la noi la voia întâmplării: Cimitirul ca o carte de istorie, Botoșani iar repetent, războiul cu natura pare pierdut – GALERIE FOTO
Se spune că există un tărâm al celor vii şi unul al celor morţi, iar podul care le uneşte este iubirea. Spune acestui pod cimitir sau loc de veci. Ar fi trebuit să  fie un muzeu în aer liber, dar seamănă deseori cu un tărâm uitat.
Penibili până la capăt! Candidații la șefia CAS Botoșani picați încă o dată la concursul național - DOCUMENT
O unitate de stat care gestionează unul dintre cele mai mari bugete la nivel național și ale cărei structuri din teritoriu poartă o responsabilitate la fel de mare. Ne referim la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care are în teritoriu casele județene.
Aproape să obțină 2 milioane de euro pentru unitatea CJ-ului, Șoptică a răbufnit: Nu vorbim de lentoare la CJ, ci de o inconștiență totală / D-na președinte se uită doar după flori
Președintele PNL Botoșani a promis să se implice în alocarea a 10,4 milioane lei companiei de apă și canalizare și după cum Botoșăneanul v-a anunțat, Guvernul ar urma săptămâna aceasta să repartizeze suma solicitată.
Suporterul FC Botoșani, de la „Microbist de România”, școlit în America și Anglia: EXPERIENȚA din Maldive dar și traiul în Regat sau Statele Unite – GALERIE FOTO
Un show televizat în Insulele Maldive cu filmări subacvatice sau cu dronă, în slow-motion sau cu tot felul de faze amuzante din probele pregătite pentru concurenți. „Microbist de România” a debutat deja la Televiziunea Română, iar FC Botoșani a avut la rându-i un reprezentant.
Da. Și uite așa tăcerea persistă la Botoșani.
15 aprilie 2021, 16:22
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Acum, în spital avem pacienți care așteaptă intervenții chirurgicale sau care au diverse probleme de sănătate, iar lipsa de sânge le pune viața în pericol. În acest moment, ne confruntăm cu un mare deficit de sânge și de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.4 o C
Dorohoi
16.3 o C
Bucecea
16.7 o C
Darabani
15.9 o C
Saveni
17.4 o C
Ştefăneşti
16.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.