Știrea zilei
Directori cu botniță la Botoșani, prefectul încearcă să le-o scoată

Pandemie, regulamentul general pentru protecția datelor (GDPR), ordine de la șefii de sus. Cam așa arată paradisul informațional al multor directori de instituții deconcentrate de la Botoșani care se bucură de beneficiile aferente funcției, de la salarii generoase, la subalterni cu care s-o facă pe-a șefii și uși închise pentru cetățenii în slujba cărora lucrează, doar în teorie.

NU au voie să vorbească?!

 

Probabil că jumătate dintre directorii unităților de stat de la Botoșani nu comunică deloc cu publicul sau cu jurnaliștii. Nu se știe dacă-și respectă programul de lucru sau atribuțiile obligatorii din postura de șefi. Nu-i deranjează nimeni cu întrebări, iar situația le convine de minune. Nu-i verifică nimeni.

 

Există mulți șefi la Botoșani care la un simplu contact cu presa se prevalează de o serie de adrese prin care le-ar fi interzis să comunice lucruri specifice activității lor. Ziariștilor li se solicită să se adreseze ministerelor de la București sau regionalelor la care sunt arondați.

 

Ei „se spală pe mâini” de această corvoadă a întrebărilor presei, jurnaliștilor le este îngrădit accesul la informațiile de interes public. Sau le obțin, însă parțial și fără posibilitatea de a adresa întrebări suplimentare pentru completarea datelor. Mai trebuie spus și că această corespondență cu structurile centrale presupune un orizont de așteptare care se poate duce la 10 zile, în condițiile în care, de la Botoșani, respectivele informații ar putea fi furnizate pe loc.

 

Prefectul vrea să-i dezlege 

 

Prefectul Dan Nechifor și-a însușit solicitarea Botoșăneanul către instituțiile publice pentru a avea o imagine clară a modului în care se face comunicarea.

 

A transmis așadar adrese către cele peste 50 de unități de stat cu subordonare guvernametală care au avut un termen pentru întocmirea unui raport în acest sens.

 

Din răspunsurile primite, oficial, 11 directori de la Botoșani au „botnițe” puse de șefii centrali. Dar nu fac nimic pentru schimbarea situației.

 

Iată instituțiile:

 

 • Serviciul Județean al Arhivelor Naționale - condus de Rodica Crăcană 
 • Administrația Județeană a Finanțelor Publice - condusă de Radu Țurcanu 
 • Biroul Vamal de Interior - condus de Ovidiu Marcean 
 • Inspectoratul de Stat în Construcții - condus de Mihai Platon
 • Inspectoratul Teritorial de Muncă - condus de Leo Kohut 
 • Sistemul Județean de Gospodărire a Apelor - condus de Remus Iovu 
 • Agenția de Îmbunătățiri Funciare - condusă de Liviu Ștefan 
 • Oficiul Județean pentru Finanțare și Intervenții Rurale - condus de Marius Postolache 
 • Secția Drumuri Naționale - condusă de Dumitru Clipaciuc 
 • Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor - condus de Marius Rogalschi 
 • Oficiul Județean de Poștă - condus de Nelu Știr 

 

 

„Dintre acestea, permiteți-mi să apreciez că sunt unități care, cu toată aprobarea centrului, reușesc să comunice cu presa în termene cât mai scurte, cât mai prompt și eficient. Însă sunt și altele care se folosesc de această aprobare de la centru ca să nu comunice de fapt, sau foarte greu. Când este vorba despre instituții ce administrează domenii importante pentru noi toți, lipsa de comunicare poate deveni o problemă”

Dan Nechifor, prefect

 

Sunt și șefi de deconcentrate care nici măcar nu s-au deranjat să răspundă apelului făcut de prefect, care practic este reprezentantul Guvernului în teritoriu:

 

 • Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) - condus de Liviu Alexa 
 • Registrul Auto Român (RAR) - condus de Cătălin Boboc 
 • Agenția Rutieră Română (ARR) - condusă de Florin Plian 
 • Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS) - condus de Valerică Bârsan 
 • Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) - condus de Vlad Axinciuc 

 

Există și excepții de conducători de unități care au găsit o cale de mijloc pentru a transmite informații de interes public, cum ar fi Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu (condus de Cristina Kashyap) sau Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (Carmen Nicolau). Șefii acestor instituții mențin activă pagina oficială de Facebook și spun că au și consilieri de etică.

 

Prefectul susține totuși că: „Asta nu înseamnă relații cu mass-media. Nu înseamnă transparență instituțională”.

 

Directorii disponibili pentru presă 

 

La polul opus, sunt directori care nu se supără când sunt „deranjați” de întrebările jurnaliștilor la care răspund personal sau prin purtătorii de cuvânt, inclusiv în zile libere. Iar ca exemple pot fi amintiți cei de la Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Direcția de Sănătate Publică - director Monica Adăscăliței, Casa Județeană de Pensii - director Cristina Anton, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor - director Mihai Țurcanu, Direcția Agricolă - director Cristian Delibaș sau Agenția Județeană de Inspecții și Prestații Sociale - director Sebastian Tocariu. 

 

„În final, permiteți-mi să apreciez instituțiile care sunt exemple de comunicare transparentă: cele din subordinea Ministerului de Interne, care au inclusiv grupuri de WhatsApp cu jurnaliștii. Solicitarea noastră va fi să se mărească această capacitate de transparentizare a activității, voi face demersuri în acest sens.  Îi invit pe șefii instituțiilor decocentrate să ia în calcul conferințele de presă lunare, comunicarea rezultatelor prin intermediul comunicatelor de presă”,

Dan Nechifor, prefect

 

Nu s-au înregistrat derapaje nici la cele două servicii subordonate Prefecturii, cel de Permise sau Pașapoarte.

 

loading...
Președintele PNL, după periplul prin instituții: Da, Șoptică, te-ai plimbat, și ce dacă?!
În sfârșit, prefectul pune capăt bătăii de joc! Rapoarte cerute directorilor, oamenii să NU mai fie ținuți afară

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Răzbunare din amor! Un botoșănean pe nume Ion și-a evacuat soția cu executorul, după 5 ani l-a executat și ea pe el – GALERIE FOTO & VIDEO
O căsnicie care a durat 15 ani și din care a rezultat un copil. Doi adulți a căror dragoste a ars extrem de repede și a lăsat în loc o ură pură și o dorință uriașă de a-și produce rău reciproc. Doi oameni care n-au reușit să treacă peste despărțire au sfârșit prin a se executa unul pe altul, fiecare cu propriul executor judecătoresc. După o serie de procese care s-au apropiat de limita ilarului.
Deputații botoșăneni amenințați și hărțuiți prin telefon înaintea votului pentru certificatul verde: Îți dăm foc ție și familiei tale / Veți plăti personal pentru astaFOTO mesaje
„Libertatea nu este dreptul de a face ceea ce vrem, ci ceea ce se cuvine”.Abraham Lincoln
Capcană macabră pe un drum din Botoșani: O șoferiță, la un pas de nenorocire - FOTO & VIDEO
O glumă proastă putea să producă o tragedie pe un drum din județul Botoșani. Din fericire, totul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Profesor de la AT Laurian la mitingul antivaccin: Pot să ducă chiar la război civil / Vor ajunge să realizeze lagăre / Erau acele practici ale vânzării și cumpărării de negri VIDEO & GALERIE FOTO
Deși organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), mitingul împotriva impunerii certificatului verde, care a avut loc duminica trecută la Botoșani, a avut în prim plan un cadru didactic prezentat ca provenind din societatea civilă.
Nova Apaserv cu datorii de 1 milion de euro la energie electrică! E.ON a renunțat la contract, județul la un pas să rămână fără apă
Încetarea relațiilor contractuale între cei doi operatori s-a produs în urmă cu o săptămână, când SC Nova Apaserv SA s-a regăsit în situația în care a trebuit să caute în regim de urgență alt furnizor.Neoficial, ordinul de întrerupere a furnizării energiei electrice pentru compania de apă ar fi venit tocmai din Germania.
Tomograful de 1 milion de euro a ajuns la Botoșani, s-a spart un perete ca să fie băgat în spital - VIDEO & GALERIE FOTO
Un computer tomograf similar, din punctul de vedere al performanței, mai există la Spitalul ”Sfântul Spiridon” din Iași.La Botoșani, acest CT, care a costat 1 milion de euro, a fost achiziționat la Spitalul de Pneumoftiziologie care se află în subordinea Primăriei Botoșani.
Elevul viitor arhitect care a redesenat profesionist bijuteria arhitectonică a orașului în speranța că va fi în sfârșit reabilitată – FOTOGALERIE
Din pasiune pentru arhitectură și frumos, un elev de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian” a redesenat profesionist fațada și partea din spate a Casei Silion.
Disperare la Botoșani Shopping Center, certificatul verde lasă comercianții fără clienți – Nu avem bani de salarii GALERIE FOTO
Impunerea certificatului verde la intrarea în centrele comerciale are un efect devastator asupra galeriei comerciale din Botoșani Shopping Center. Unii directori și angajați din complexul de pe strada Sucevei se plâng că au rămas fără cea mai mare parte a clienților și că nu mai pot suporta nici măcar cheltuielile esențiale.
„Părintele actelor” din Primăria Botoșani la un pas de retragere din activitate, o doamnă i-ar putea lua locul
Este unul dintre cei mai longevivi și experimentați șefi din administrația publică botoșăneană.În spatele său se află o carieră de aproximativ 25 de ani în Primăria Botoșani.
Loading...
Instituția publică din centrul orașului (ne)cunoscută publicului! Este UNICĂ în România și a fost construită după modelul Peugeot
În centrul orașului, prinsă parcă la mijlocul unor instituții publice cu adresabilitate extrem de mare, se află o unitate de stat care este unică în România.Nu este una dintre acele unități în care ușa să fie deschisă zilnic de sute de persoane și se adresează unui segment profesional mai restrâns, însă extrem de important pentru bunul mers al economiei locale și naționale.
În pat cu dușmanul: Șoptică vs Federovici, Nechifor vs Andrei - PSD + PNL e... aproape dragoste la Botoșani
Din vară s-a tot zvonit că liberalii ar putea apela la voturile pesediștilor, însă doar prin culise s-a vorbit despre asta. Oficial, președintele țării a avut ani la rând o campanie agresivă împotriva PSD-ului. Iar președintele PNL, Florin Cîțu, declara pe 25 septembrie 2021: ”Eu nu voi purta niciodată o geacă pe care scrie «Votaţi PSD!». Cum aş putea, când PSD rămâne cel mai mare duşman al PNL? Cât sunt eu preşedinte al PNL nu vom face alianţă cu PSD”.
Sînziana Secrieru se întoarce pe cai mari în PNL
În 2016 din cauza modului în care au fost făcute listele pentru alegerile locale, Sînziana Secrieru se retrăgea din primele rânduri ale PNL Botoșani pentru a rămâne pentru o perioadă de 5 ani, în linia a doua.Până pe 5 noiembrie 2021.
COȘMAR în județ, drumurile sunt în șantier, circulația e un chin - STADIUL anunțat de constructori pe drumul strategic – GALERIE FOTO & VIDEO
O deplasare către o comună a județului Botoșani care în trecut, chiar în condițiile proaste ale carosabilului, era făcută într-un interval de 60 de minute, acum aproape că s-a triplat ca timp.Iar un astfel de exemplu poate fi distanța dintre municipiul reședință și comuna Hlipiceni, cei aproape 50 de kilometri fiind parcurși în aproape trei ore.
Trei sferturi dintre medicii de la „Mavromati” s-au imunizat, mai sunt unii care nu cred în virus și vaccin: Este o rușine
A trecut aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare și tot mai mulți medici încep să se vaccineze. 
Loading...
Bătaie pe posturile de directori la colegiile și liceele cele mai bune din Botoșani, avalanșă de candidați la ”Eminescu”, ”Laurian” și nu numai
Concursurile pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct în unitățile de învățământ din județul Botoșani intră în scurt timp în etapa cu numărul 2. Concurența este una acerbă, existând licee unde pentru două posturi sunt depuse în total nouă candidaturi.
Muncă în disperare pentru terminarea lucrărilor la Unitatea de Urgențe și salvarea cât mai multor oameni: Facem tot posibilul - VIDEO & GALERIE FOTO în PREMIERĂ
Cea mai importantă unitate de urgență funcționează în prezent într-un spațiu improvizat, la limita de avarie.Vechiul sediu se află în plin proces de modernizare, iar firma care realizează lucrările este pe cale să dărâme un record al investițiilor de la Botoșani.
Dispare un partid de la Botoșani! Va fi absorbit de noua „împărăție a dezamăgiților”: Eu nu-i recunosc, prea mult haos, prea multă dezamăgire, prea multă...
După noua formațiune politică a lui Liviu Dragnea care coagulează în jurul lui social democrați-nemulțumiți, vine și replica „Dreptei”.Ludovic Orban strânge și el în jurul său liberali care nu mai rezonează cu politica dusă de actualul Partid Național Liberal.
Un botoșănean a primit un computer de 1.000 de euro cu ecranul crăpat după o comandă online - FOTOGALERIE
Achizițiile pe internet, practicate în România la o scară tot mai largă, continuă să fie pline de capcane. A simțit-o pe propria piele și administratorul unei firme din Botoșani.
PUSTIU la mall după introducerea certificatului verde, bate vântul prin magazine și la food court – GALERIE FOTO
Cel mai mare complex comercial din Botoșani continuă să fie afectat de restricțiile impuse de autoritățile centrale.
Când viața bate... visul: Mirel Manea între Que sera, sera și Corul Sclavilor la Monte Carlo, de la primarul de Monaco la ”Bio de Botoșani” – VIDEO & GALERIE FOTO
”Sclipirea mea a fost că trompeta poate exprima mult mai mult printr-un mesaj, prin sunet, care sunetul înseamnă cuvânt, înseamnă inimă, înseamnă suflet”. Cuvintele de mai sus aparțin lui Mirel Manea și au fost rostite în 2014, la lansarea „Gentleman Trumpet”, cel de-al doilea album al prim-trompetistului Filarmonicii de Stat George Enescu din Botoșani.
Da. Și uite așa tăcerea persistă la Botoșani.
15 aprilie 2021, 16:22
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”S-a cântat Simfonie de Sibelius cu trei violoncele, simfonie de Ceaikovski... Simfoniile acestea nu așa au fost scrise. Dacă ar fi trăit Ceaikovski pe vremurile noastre ar fi dat în judecată instituția! De aici trebuie plecat acum ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.4 o C
Dorohoi
-0.8 o C
Bucecea
1.8 o C
Darabani
-0.9 o C
Saveni
2.9 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.