Știrea zilei
DEZASTRU în județ din cauza secetei: Culturi compromise, animale rămase fără hrană și apă: Se distruge totGALERIE FOTO

Seceta afectează agricultorii botoșăneni, ploile fiind extrem de rare și fără intensitate de patru luni încoace. Lipsa precipitațiilor se resimte în întreg județul Botoșani și provoacă o mare îngrijorare în rândul fermierilor.

Seceta pune stăpânire pe județ

 

Culturile însămânțate în această primăvară nu se dezvoltă, pășunile s-au uscat și se fac eforturi disperate pentru ca animalele să aibă măcar apă. Meteorologii au anunțat deja că este posibil să asistăm la cea mai secetoasă vară din istoria Moldovei.

 

Directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (SCDCOC) ”Popăuți”, Ionică Nechifor, susține că sunt momente dificile pentru agricultura botoșăneană și face apel către instituțiile abilitate să intervină pentru sprijinirea fermierilor. Seceta se resimte inclusiv la Răchiți, culturile de porumb fiind compromise.

 

Și apa se găsește cu dificultate. Fermierii și ciobanii cară apă pentru animale de prin puținele acumulări rămase.

 

„Vreau să trag un semnal de alarmă în ceea ce privește seceta agresivă care s-a instalat la nivelul județului Botoșani. În acest moment practic se distruge tot, se compromite tot, mai bine spus. Pe partea vegetală, după cum se observă, culturile însămânțate în primăvară nu se dezvoltă. Pe partea de zootehnie, fermierii deja au început să aducă apă de pe unde pot, din acele acumulări care mai există, duc apă la animale. Efectiv pășunile sunt compromise total la ora actuală”,

Ionică Nechifor, director SCDCOC ”Popăuți”

 

Directorul Stațiunii de Cercetare a declarat că toate pagubele înregistrate din cauza secetelor trebuie raportate și face apel către autoritățile de la Botoșani să fie luate măsurile necesare. Ionică Nechifor a arătat că în celelalte județe din Moldova s-au început deja demersurile pentru susținerea fermierilor.

 

"Să înregistreze aceste necazuri ale fermierilor. Dau foarte bine în poză când vin lângă fermieri, dar când fermierii au nevoie de autoritățile statului văd că bagă capul în nisip ca struțul, marea majoritate. Chiar nu e vinovat nimeni de situația actuală, ori riscăm, în viitor, cel puțin începând din luna august, dacă nu plouă, riscăm ca fermierii să vândă animalele, șeptelul se reduce dramatic, după care sigur pasul următor este să importăm produse alimentare, ceea ce nu ne dorim",

Ionică Nechifor, director SCDCOC ”Popăuți”

 

Culmea este că, zilele acestea, agricultura a rămas și fără ministru. Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut urmărirea sa penală întrucât este acuzat de fapte de corupție.

 

”Suntem permanent în teren”

 

Revenind la seceta de la Botoșani, conducerea Direcției Agricole Județene (DAJ) susține că se monitorizează permanent starea culturilor din teren.

 

Și că, într-adevăr, seceta se resimte în întreg județul. Urmează să se decidă în perioada următoare măsurile care se impun.

 

"Și noi suntem permanent în teren. Monitorizăm starea de vegetație a culturilor, atât a celor înființate în toamna anului trecut cât și a celor înființate în această primăvară. Din analiză și din tot ceea ce monitorizăm și noi vedem că în arealele zonelor de cultură se manifestă seceta pedologică cu diferite grade de intensitate. Monitorizăm atent și în funcție de evoluție se vor lua măsurile conform procedurilor legale”,

Cristian Delibaș, director DAJ Botoșani.

 

Totodată, directorul DAJ Botoșani a declarat că în aceste zile s-a început campania de recoltare a culturilor înființate în toamna anului trecut. Deocamdată se recoltează în sudul județului orz și orzoaică.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Botoșaniul afectat de secetă EXTREMĂ, cum arată debitul râurilor din zona de nord-est - FOTO
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?

 

2 zile negre și 4 ceasuri rele: Polițiștii au descoperit zilele, dar și orele în care se moare la Botoșani în accidente rutiere – VIDEO
Dincolo de activitățile specifice de prevenire a accidentelor rutiere, polițiștii botoșăneni efectuează și numeroase analize privitoare la cauzele care stau la baza tragediilor care se petrec pe șoselele județului.
O femeie internată într-un centru al statului i-a rupt mâna unei infirmiere: Ne-o mai luăm așa, câteodată
Un conflict violent a avur loc săptămâna trecută într-un centrul al statului.
„Blestem” la noul spital al orașului: Probleme cu ușile, pereții și căldura, lucrări greșite descoperite de la o licitație la alta – FOTOGALERIE
Clădirea a fost ridicată în spatele Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” și ar urma să funcționeze ca secție a acestuia. Teoretic, imobilul este gata de luni bune, însă este departe de a fi deschis întrucât au fost descoperite unele lucrări greșite.
Muzica compozitorului nepereche al României a răsunat din nou în casa în care s-a născut și a copilărit, sute de oameni la concertul Filarmonicii de la Liveni – VIDEO & GALERIE FOTO
În plin festival ”George Enescu”, Filarmonica de la Botoșani care îi poartă numele a organizat un concert pe plaiurile natale ale muzicianului. Casa memorială se află în plin proces de reabilitare printr-un proiect european transfrontalier al Muzeului Județean și deja o mare parte din lucrări au fost efectuate.
Le iese greva pe ochi! Val de procese la Tribunal după protestele din vară ale profesorilor botoșăneni
Sunt acțiuni colective deschise la Tribunalul Botoșani de către unul dintre sindicatele din sistemul educațional botoșănean.
Un fost protopop și director & scriitorul care a inițiat poate cel mai important premiu literar din România, propuși oficial pentru ”cetățean de onoare”
Municipalitatea botoșăneană a demarat procedurile pentru declararea a doi noi cetățeni de onoare ai orașului, ambii cu zeci de ani de activitate în domeniile în care s-au consacrat.
Tânărul absolvent de Teologie care vrea să pună Botoșaniul pe harta rugby-ului și antrenează GRATUIT copiii: Nu este un sport periculosFOTOGALERIE
Este un tânăr originar din comuna Hlipiceni care își propune să unească prin sport copiii. George Gontineac are 27 de ani și a gândit un proiect pentru educarea elevilor, prin rugby.
Compania de apă a județului cheltuiește lunar aproape 20.000 de lei cu paza unei stații care nu a funcționat niciodată – FOTO&VIDEO
Compania cu drept exclusiv de furnizare a serviciilor de apă și canalizare în întreg județul continuă să înregistreze cheltuieli cel puțin ciudate. Iar contractul cu paza bunurilor și obiectivelor ar putea fi un exemplu, mai ales când sunt cheltuite sume consistente pentru obiective care nu aduc niciun beneficiu.
Primăria le ia banii proprietarilor cu clădiri sau terenuri în paragină, supraimpozitare de 400% pentru foste fabrici, cantine sau case: Îi executăm silitGALERIE FOTO
Aproape opt luni au durat verificările efectuate în municipiul Botoșani de către o comisie mixtă constituită prin dispoziția primarului Cosmin Andrei. Botoșănenii care nu-și îngrijesc proprietățile sunt buni de plată.
Șoptică și atacurile șefei CJ la adresa medicilor: Vine d-na președinte și le mai dă lecții / A făcut și ea liceul pe unde a putut, facultate, numai ea știe ce a făcut și ce licență are
Pornind de la ceea ce s-a întâmplat la Secția de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, unde o tânără de 25 de ani a murit fără ca timp de șapte ore să primească îngrijiri medicale, deputatul Costel Șoptică a arătat pentru Botoșăneanul că asemenea tragedii se produc și ca urmare a propulsării de către PSD-iști în funcții de conducere a unor oameni care nu au vreo legătură profesională cu domeniile respective.
”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Judetul Botosani are cel mai intins luciu de apa din tara .Cu un sistem de irigatii modern nu ne am mai plange de seceta .Mergeti in Spania sa vedeti cum e stocata apa din anotimpul ploios si apoi pompata cu picatura pe terenuri numai piatra pentru a cultiva maslini ....,etc! De la Lovilutia 89 incoace agricultura a fost mereu neglijata la ordin extern pentru a deveni piata de desfacere ...,,Vai de biet roman saracu ...inapoi tot da ca racu!!!,,,Aia e fratilor.
28 iunie 2022, 09:43
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
La mare, am luat struguri de pe marginea drumului. M-am lăsat păcălit. M-am lăsat păcălit. Știam că mă păcălește” Vasile Trofinov, șeful Serviciului Județean de Metrologie Legală (SJML) Botoșani.& ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9745 lei
USD
Dolarul SUA
4.7430 lei
CHF
Francul elveţian
5.1499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7323 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1651 lei
XAU
Gramul de aur
278.5272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2589 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2860 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9934 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4556 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2033 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6670 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.2 o C
Dorohoi
24.4 o C
Bucecea
22.5 o C
Darabani
22.4 o C
Saveni
25.1 o C
Ştefăneşti
23.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.