Știrea zilei
DEZASTRU în județ din cauza secetei: Culturi compromise, animale rămase fără hrană și apă: Se distruge totGALERIE FOTO

Seceta afectează agricultorii botoșăneni, ploile fiind extrem de rare și fără intensitate de patru luni încoace. Lipsa precipitațiilor se resimte în întreg județul Botoșani și provoacă o mare îngrijorare în rândul fermierilor.

Seceta pune stăpânire pe județ

 

Culturile însămânțate în această primăvară nu se dezvoltă, pășunile s-au uscat și se fac eforturi disperate pentru ca animalele să aibă măcar apă. Meteorologii au anunțat deja că este posibil să asistăm la cea mai secetoasă vară din istoria Moldovei.

 

Directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor (SCDCOC) ”Popăuți”, Ionică Nechifor, susține că sunt momente dificile pentru agricultura botoșăneană și face apel către instituțiile abilitate să intervină pentru sprijinirea fermierilor. Seceta se resimte inclusiv la Răchiți, culturile de porumb fiind compromise.

 

Și apa se găsește cu dificultate. Fermierii și ciobanii cară apă pentru animale de prin puținele acumulări rămase.

 

„Vreau să trag un semnal de alarmă în ceea ce privește seceta agresivă care s-a instalat la nivelul județului Botoșani. În acest moment practic se distruge tot, se compromite tot, mai bine spus. Pe partea vegetală, după cum se observă, culturile însămânțate în primăvară nu se dezvoltă. Pe partea de zootehnie, fermierii deja au început să aducă apă de pe unde pot, din acele acumulări care mai există, duc apă la animale. Efectiv pășunile sunt compromise total la ora actuală”,

Ionică Nechifor, director SCDCOC ”Popăuți”

 

Directorul Stațiunii de Cercetare a declarat că toate pagubele înregistrate din cauza secetelor trebuie raportate și face apel către autoritățile de la Botoșani să fie luate măsurile necesare. Ionică Nechifor a arătat că în celelalte județe din Moldova s-au început deja demersurile pentru susținerea fermierilor.

 

"Să înregistreze aceste necazuri ale fermierilor. Dau foarte bine în poză când vin lângă fermieri, dar când fermierii au nevoie de autoritățile statului văd că bagă capul în nisip ca struțul, marea majoritate. Chiar nu e vinovat nimeni de situația actuală, ori riscăm, în viitor, cel puțin începând din luna august, dacă nu plouă, riscăm ca fermierii să vândă animalele, șeptelul se reduce dramatic, după care sigur pasul următor este să importăm produse alimentare, ceea ce nu ne dorim",

Ionică Nechifor, director SCDCOC ”Popăuți”

 

Culmea este că, zilele acestea, agricultura a rămas și fără ministru. Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a cerut urmărirea sa penală întrucât este acuzat de fapte de corupție.

 

”Suntem permanent în teren”

 

Revenind la seceta de la Botoșani, conducerea Direcției Agricole Județene (DAJ) susține că se monitorizează permanent starea culturilor din teren.

 

Și că, într-adevăr, seceta se resimte în întreg județul. Urmează să se decidă în perioada următoare măsurile care se impun.

 

"Și noi suntem permanent în teren. Monitorizăm starea de vegetație a culturilor, atât a celor înființate în toamna anului trecut cât și a celor înființate în această primăvară. Din analiză și din tot ceea ce monitorizăm și noi vedem că în arealele zonelor de cultură se manifestă seceta pedologică cu diferite grade de intensitate. Monitorizăm atent și în funcție de evoluție se vor lua măsurile conform procedurilor legale”,

Cristian Delibaș, director DAJ Botoșani.

 

Totodată, directorul DAJ Botoșani a declarat că în aceste zile s-a început campania de recoltare a culturilor înființate în toamna anului trecut. Deocamdată se recoltează în sudul județului orz și orzoaică.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Botoșaniul afectat de secetă EXTREMĂ, cum arată debitul râurilor din zona de nord-est - FOTO
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?

 

Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE
Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
Judetul Botosani are cel mai intins luciu de apa din tara .Cu un sistem de irigatii modern nu ne am mai plange de seceta .Mergeti in Spania sa vedeti cum e stocata apa din anotimpul ploios si apoi pompata cu picatura pe terenuri numai piatra pentru a cultiva maslini ....,etc! De la Lovilutia 89 incoace agricultura a fost mereu neglijata la ordin extern pentru a deveni piata de desfacere ...,,Vai de biet roman saracu ...inapoi tot da ca racu!!!,,,Aia e fratilor.
28 iunie 2022, 09:43
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.2 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.