Știrea zilei
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului

În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.

Locuință (in)eficientă la Botoșani

 

Printr-un proiect implementat de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), la Botoșani a fost înființată o locuință protejată pentru victimele violenței domestice. Proiectul este intitulat „Venus – împreună pentru o viață în siguranță”.

 

Este un serviciu cu șase locuri și pot fi cazate câte două persoane în cameră. Beneficiarii primesc și vouchere de hrană.

 

Și, surprinzător sau nu, în aproximativ 3 ani, doar trei persoane au stat cazate în acest centru, pentru o perioadă scurtă de timp. Deși pe portalul instanțelor de judecată spețele privitoare la emiterea de ordine de protecție sunt de ordinul sutelor, la Botoșani. 

 

"Este un proiect la nivel național implementat și la nivelul județului Botoșani. În cadrul acestui proiect noi am realizat și o locuință protejată, locuință protejată care nu a avut beneficiar în anul 2022. Din păcate, deși sunt emise foarte multe ordine de restricție și de către polițiști și de către instanță, victimele acestea, în general femei, nu sunt dornice să acceseze serviciul nostru rezidențial. Din diverse motive. Unele mai mult sau mai puțin obiective. Noi ne dorim ca proiectul să funcționeze și după finalizarea perioadei de implementare prin POCU, să-l menținem în structura instituției. Iar mamele, chiar dacă au copii, pot accesa acest serviciu rezidențial”

Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC Botoșani.

 

 

Dependente de agresori

 

Botoșănencele sunt reticente în a-și lua viața în propriile mâini și a cere ajutorul specialiștilor. Motivul?

 

„În general, victimele violenței domestice sunt dependente financiar, economic, social de agresori. Și este greu să le explicăm și să le facem să înțeleagă să se adreseze serviciilor noastre și să iasă din acel mediu abuzator. Chiar dacă au copii minori, noi putem să ajutăm aceste victime."

Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC Botoșani.

 

Însă, cel mai important aspect omis de structura care a scris și gândit proiectul, în cazul de față Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, a fost faptul că în categoria persoanelor din grupul țintă au fost trecute femeile agresate, nu și „mamele cu copii” care au fost abuzate de parteneri. 

 

Ori majoritatea celor care se regăsesc în astfel de situații sunt femei care au nevoie să-și protejeze copiii și să-i ia cu ele. 

 

„Proiectul a fost scris pentru victime fără copii. Însă ținând cont că la nivelul Botoșaniului a fost accesat de DGASPC, în alte județe l-au accesat un SPLAS sau un ONG, avantajul nostru este că noi avem și Centrul de Primire în Regim de Urgență și Centrul Maternal care sunt alte servicii colaterale acestui serviciu Venus și noi putem realiza un mixaj de servicii, în așa fel încât mama să poată beneficia de serviciile acestui proiect Venus și cu copiii minori”,

Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC Botoșani.

 

Conducerea Direcției Copilului lansează un nou apel către mamele din Botoșani care au nevoie de sprijin pentru a-și scoate copiii dintr-un mediu toxic. Dar mai ales pentru un restart în viață. 

 

Grupul țintă din cadrul acestui proiect sunt victime ale violenței domestice. Serviciile oferite victimelor violenței domestice în cadrul acestui proiect în mod GRATUIT sunt:

 

► găzduire, îngrijire, masă și suport în  locuința protejată situată în municipiul Botoșani;

►  Consiliere psihologică în cadrul unui grup de suport;

► Consiliere vocațională.

 

Serviciile integrate pentru persoanele beneficiare din cadrul Locuinței protejate „VENUS” sunt: cazare temporară gratuită (pe o perioadă de 1 an), susținerea tuturor cheltuielilor necesare traiului independent în locuința protejată, servicii de consiliere psiho-socio-medicală, consiliere juridică, continuarea/reintegrarea în sistemul de educație, furnizarea de măsuri de ocupare,consiliere, formare, reinserție/acompaniere socio-profesională, în vederea inserției/reinserției socio-profesionale, măsuri de acompaniament, etc., în concordanță cu nevoile specifice ale victimelor violenței domestice.

 

Până în prezent de serviciile acestui proiect s-au bucurat 100 de victime ale violenței domestice au beneficiat de consiliere psihologică și vocațională iar 3 victime au beneficiat, pe lângă servicii de consiliere și de cazare temporară în cadrul locuinței protejate.

 

Printre persoanele reticente se numără inclusiv persoane cu studii superioare. Victimele violenței domestice ar putea fi ajutate în cadrul acestui proiect să-și găsească un loc de muncă, să urmeze un curs de formare profesională, dar și să depășească traumele mai ușor cu ajutorul specialiștilor. Iar totul este gratuit, inclusiv cazarea în respectiva locuință.

 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Femeie bătută în sediul unei societăți comerciale, agresorul înarmat cu un cuțit a fost imobilizat de agenții de securitate
Femeie bătută în propria curte, polițiștii l-au reținut pe agresor

 

 

Moare și ultima rămășiță PDL-istă din municipiu, fosta casă „portocalie” a fost eliberată! Primăria cu ochii pe partidele „în moarte clinică” – FOTOGALERIE
Partidul Democrat Liberal (PDL), fostul Partid Democrat (PD) a fost un partid politic parlamentar din România. PD a luat ființă în 1993 din fostul Front al Salvării Naționale, când Petre Roman s-a despărțit de Ion Iliescu. Iar PDL în 2007. A dispărut cu totul în 2014 când a fuzionat cu PNL.
OFICIAL: Mită de 400 de lei pentru „a închide ochii” la produsele expirate, comisarii de la Protecția Consumatorilor trimiși în judecată
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani i-au trimis în judecată pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor cercetați pentru luare de mită.
O nouă funcție de șef apare la Botoșani! Povestea unei unități închisă de 13 ani și resuscitată de zbuciumul războiului
Au fost 13 ani în care am asistat la un concurs al eșecurilor și al neputinței din partea autorităților a două state.Peste un deceniu în care cetățenii și-au pierdut prioritatea în fața unor interese care au rămas în culisele politicului.
Adolescenți din Botoșani distruși de droguri și alcool, val de prezentări la UPU Botoșani: Sunt tineri care au muritVIDEO
Consumul de substanțe psihoactive dar și de alcool sunt mai răspândite printre adolescenții botoșăneni decât ar părea la prima vedere.„Urgențele” sunt practic asaltate de cazuri cu tineri care ajung băuți sau drogați la spital, după ce li s-a făcut rău în urma consumului.
Reorganizare la Nova Apaserv: S-a mai inventat o funcție de șef, partidul coace și un nou director
Spre finele anului trecut membrii Consiliului de Administrație au dezbătut o nouă propunere de organigramă. Prin această modificare s-au mai suplimentat pe alocuri o serie de posturi. Și s-a mai înființat o funcție de șef.
Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.