Știrea zilei
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului

În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.

Locuință (in)eficientă la Botoșani

 

Printr-un proiect implementat de Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), la Botoșani a fost înființată o locuință protejată pentru victimele violenței domestice. Proiectul este intitulat „Venus – împreună pentru o viață în siguranță”.

 

Este un serviciu cu șase locuri și pot fi cazate câte două persoane în cameră. Beneficiarii primesc și vouchere de hrană.

 

Și, surprinzător sau nu, în aproximativ 3 ani, doar trei persoane au stat cazate în acest centru, pentru o perioadă scurtă de timp. Deși pe portalul instanțelor de judecată spețele privitoare la emiterea de ordine de protecție sunt de ordinul sutelor, la Botoșani. 

 

"Este un proiect la nivel național implementat și la nivelul județului Botoșani. În cadrul acestui proiect noi am realizat și o locuință protejată, locuință protejată care nu a avut beneficiar în anul 2022. Din păcate, deși sunt emise foarte multe ordine de restricție și de către polițiști și de către instanță, victimele acestea, în general femei, nu sunt dornice să acceseze serviciul nostru rezidențial. Din diverse motive. Unele mai mult sau mai puțin obiective. Noi ne dorim ca proiectul să funcționeze și după finalizarea perioadei de implementare prin POCU, să-l menținem în structura instituției. Iar mamele, chiar dacă au copii, pot accesa acest serviciu rezidențial”

Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC Botoșani.

 

 

Dependente de agresori

 

Botoșănencele sunt reticente în a-și lua viața în propriile mâini și a cere ajutorul specialiștilor. Motivul?

 

„În general, victimele violenței domestice sunt dependente financiar, economic, social de agresori. Și este greu să le explicăm și să le facem să înțeleagă să se adreseze serviciilor noastre și să iasă din acel mediu abuzator. Chiar dacă au copii minori, noi putem să ajutăm aceste victime."

Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC Botoșani.

 

Însă, cel mai important aspect omis de structura care a scris și gândit proiectul, în cazul de față Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, a fost faptul că în categoria persoanelor din grupul țintă au fost trecute femeile agresate, nu și „mamele cu copii” care au fost abuzate de parteneri. 

 

Ori majoritatea celor care se regăsesc în astfel de situații sunt femei care au nevoie să-și protejeze copiii și să-i ia cu ele. 

 

„Proiectul a fost scris pentru victime fără copii. Însă ținând cont că la nivelul Botoșaniului a fost accesat de DGASPC, în alte județe l-au accesat un SPLAS sau un ONG, avantajul nostru este că noi avem și Centrul de Primire în Regim de Urgență și Centrul Maternal care sunt alte servicii colaterale acestui serviciu Venus și noi putem realiza un mixaj de servicii, în așa fel încât mama să poată beneficia de serviciile acestui proiect Venus și cu copiii minori”,

Alexandru Colbu, director adjunct DGASPC Botoșani.

 

Conducerea Direcției Copilului lansează un nou apel către mamele din Botoșani care au nevoie de sprijin pentru a-și scoate copiii dintr-un mediu toxic. Dar mai ales pentru un restart în viață. 

 

Grupul țintă din cadrul acestui proiect sunt victime ale violenței domestice. Serviciile oferite victimelor violenței domestice în cadrul acestui proiect în mod GRATUIT sunt:

 

► găzduire, îngrijire, masă și suport în  locuința protejată situată în municipiul Botoșani;

►  Consiliere psihologică în cadrul unui grup de suport;

► Consiliere vocațională.

 

Serviciile integrate pentru persoanele beneficiare din cadrul Locuinței protejate „VENUS” sunt: cazare temporară gratuită (pe o perioadă de 1 an), susținerea tuturor cheltuielilor necesare traiului independent în locuința protejată, servicii de consiliere psiho-socio-medicală, consiliere juridică, continuarea/reintegrarea în sistemul de educație, furnizarea de măsuri de ocupare,consiliere, formare, reinserție/acompaniere socio-profesională, în vederea inserției/reinserției socio-profesionale, măsuri de acompaniament, etc., în concordanță cu nevoile specifice ale victimelor violenței domestice.

 

Până în prezent de serviciile acestui proiect s-au bucurat 100 de victime ale violenței domestice au beneficiat de consiliere psihologică și vocațională iar 3 victime au beneficiat, pe lângă servicii de consiliere și de cazare temporară în cadrul locuinței protejate.

 

Printre persoanele reticente se numără inclusiv persoane cu studii superioare. Victimele violenței domestice ar putea fi ajutate în cadrul acestui proiect să-și găsească un loc de muncă, să urmeze un curs de formare profesională, dar și să depășească traumele mai ușor cu ajutorul specialiștilor. Iar totul este gratuit, inclusiv cazarea în respectiva locuință.

 

 

loading...
Femeie bătută în sediul unei societăți comerciale, agresorul înarmat cu un cuțit a fost imobilizat de agenții de securitate
Femeie bătută în propria curte, polițiștii l-au reținut pe agresor

 

 

LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 
Au trecut deja vreo 50 de zile de când a pășit pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, însă uneori încă mai are impresia că a fost doar un vis. Din fericire pentru el, pentru botoșăneni și pentru români, chiar s-a întâmplat: la 22 de ani Șerban Lazarovici a jucat într-un lungmetraj premiat în orașul – stațiune de pe Coasta de Azur. 
Minunile de la o conferință AUR: Netflix-ul molestează copiii și-i spală pe cap, războiul distruge vegetația, România ”să producă apă” - VIDEO & GALERIE FOTO
Campania „Ce vor românii”, așa, fără semnul întrebării, inițiată de liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns și la Botoșani în după-amiaza zilei de miercuri, 13 iulie 2022. Evenimentul la care au participat susținătorii AUR de la Botoșani s-a desfășurat în sala Eminescu a complexului Rapsodia, cu începere de la ora 17:00.
Contabilii și-au sărbătorit ziua cu un tort pe măsură, ”doamna de fier a contabilității” premiată de trei ori – VIDEO & GALERIE FOTO 
Oamenii cu cifrele și calculele din economia românească au fost sărbătoriți miercuri în toată țara, inclusiv la Botoșani, acolo unde a fost marcată Ziua Națională a Contabilului Român (ZNCR). 
Turista din Botoșani care a făcut scufundări în același loc în care și-a pierdut viața suceveanca atacată de rechin: Am făcut baie fix acoloVIDEO
A vizitat în total 85 de țări de pe cinci continente, iar șirul orașelor prin care a trecut aproape că este interminabil. Este pasionată de călătorii încă din perioada liceului când, deși era comunism, reușea să treacă granițele țării, o dată la doi ani, cum erau permis pe atunci.
Iazul fantomă de la Ipotești a consumat într-o singură zi apa pe o lună de la 100 de apartamente
În urma scandalului izbucnit la Ipotești, unde a fost descoperită o conductă ilegală conectată la un hidrant, tehnicienii de la SC Nova Apaserv SA au revenit pe malul iazului.
Jurnalista de la TVR cu rădăcini botoșănene care s-a îmbolnăvit după o investigație despre foamete: Cazurile de necrofagie și canibalism, să ajungi să-ți mănânci propriul copil VIDEO
Raluca Rogojină și-a început activitatea jurnalistică în anul 2003 la TVR Cultural. În anii care au urmat a fost jurnalist de investigație și mai apoi s-a ocupat de documentare istorice. Este producător și realizator la Televiziunea Română și face parte din categoria jurnaliștilor care „ard” pentru profesie.
Poliția Locală dată în judecată de un angajat pentru mai puțin de 200 de lei
Cazurile în care angajații din sistemul bugetar sunt sancționați disciplinar sunt mai rare la Botoșani.
Povestea reglării de conturi dintre două găști: trei înjunghiați, polițiștii au tras cu arma într-un Passat și au dat peste un Mercedes plin cu săbii – FOTOGALERIE
S-a întâmplat în centrul orașului în urmă cu două nopți, când liniștea a fost spartă de scandaluri și focuri de armă, lucruri mai rare pentru Botoșani.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Sunt momente în viața de zi cu zi când e foarte civilizat Marius Croitoru, dar își pierde rezistența asta în timpul meciurilor. Am avut și aici la Botoșani câteva situații, se certa cu presa. Încercam să-l calmez, dar nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9264 lei
USD
Dolarul SUA
4.8175 lei
CHF
Francul elveţian
5.0450 lei
GBP
Lira sterlină
5.8439 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6196 lei
XAU
Gramul de aur
276.7076 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2503 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2481 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3478 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7386 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2003 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6620 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.3 o C
Dorohoi
17.9 o C
Bucecea
18.7 o C
Darabani
17.3 o C
Saveni
18.2 o C
Ştefăneşti
25.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.