Știrea zilei
De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 

Au trecut deja vreo 50 de zile de când a pășit pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, însă uneori încă mai are impresia că a fost doar un vis. Din fericire pentru el, pentru botoșăneni și pentru români, chiar s-a întâmplat: la 22 de ani Șerban Lazarovici a jucat într-un lungmetraj premiat în orașul – stațiune de pe Coasta de Azur. 

Șapte minute de aplauze la premiera mondială


Pe 23 mai a sosit la Cannes, iar a doua zi a participat la premiera mondială a filmului ”Metronom”, o poveste din România anului 1972, în care Șerban a dat viață unui licean. 


Atunci a vizionat și el producția pentru prima oară alături de sute și sute de spectatori avizați, critici de film, cinefili împătimiți veniți de prin toată lumea. 


Iar finalul a fost unul magic. Timp de șapte minute publicul a aplaudat continuu. Experiența extraordinară a povestit-o la Botoșăneanul TV.


”Eu nu știam dacă așa se întâmplă la toate filmele, nu ni s-a spus înainte, nu am fost pregătiți și din câte am înțeles echipa toată a fost luată puțin prin surprindere pentru că nu se așteptau să fie aplaudați atât de mult timp și noi la un moment dat aplaudam și noi, mulțumeam, dar nu știam ce se mai întâmplă. Stăteam și ne uitam la spectatorii care ne tot spuneau «bravo», se apropiau de noi și ne felicitau pentru ce au văzut. Le-au plăcut foarte mult”, 


Șerban Lazarovici, student UNATC 

 

metronom

 

Alături de un botoșănean, veteran al Cannes-ului 


Reacția spectatorilor a fost confirmată apoi de juriul care i-a acordat lui Alexandru Belc premiul pentru cel mai bun regizor la secțiunea ”Un Certain Regard”.


La Cannes l-a avut alături pe Vlad Ivanov, deja un veteran al celebrului festival francez, care a jucat în ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, filmul realizat de regizorul român Cristian Mungiu, care în 2007 a primit premiul Palme d’Or la a 60-a ediție a grandioasei menifestări din Hexagon.


Nu s-au întâlnit pe platourile în care se turna ”Metronom” întrucât au avut zile diferite de filmare. 


”Am făcut cunoștință propriu-zis și am petrecut mai mult timp la Cannes. Noi în prima zi în care am ajuns eram curioși să îl întrebăm: «când ați fost ultima oară la Cannes?» Și noi am crezut că glumește fiindcă ne-a spus: «acum două săptămâni». Și noi am râs toți, am crezut că glumește, dar într-adevăr, cu două săptămâni înainte de festival este Cannes-ul serialelor și dumnealui a fost cu un serial francez chiar cu două săptămâni înainte”, 


Șerban Lazarovici, student UNATC 

 

De la ”Drama Club” la UNATC 


Șerban Lazarovici tocmai a terminat anul II la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” din București și am putea spune că a obținut rolul din ”Metronom” după un casting susținut în capitală. 


Însă acesta este doar finalul unei povești fericite. În realitate însă, drumul spre ”Metronom”-ul care l-a propulsat la Cannes a început mult mai devreme. În clasa a V – a mai exact, când la sugestia tatălui, Cristian Lazarovici, președintele filialei județene a Uniunii Armenilor din România, s-a înscris la ”Drama Club”, atelierul de teatru pentru elevi de la Colegiul Național AT Laurian, condus de Mirela Nistor. 


S-a îndrăgostit iremediabil de actorie și a intrat încă din gimnaziu în lumea teatrului. 


A participat cu trupa de acolo la mai multe festivaluri - AmFiTeatru, „Mihail Sorbul”, Ingenious Drama Festival, Ideo Ideis și altele – iar premiile și nominalizările au început să curgă. 

 

drama club

 

La ”Tipografic Majuscul” și-a întâlnit idolul 


A continuat să frecventeze clubul și în liceu și participarea la un casting pentru un lungmetraj a venit oarecum firesc. A făcut-o pentru ”Tipografic Majuscul” și a obținut rolul care îl întruchipează pe Mugur Călinescu, elevul care la începutul anilor ’80 a scris pe zidurile Palatului Administrativ și pe șantierul Casei de Cultură a Sindicatelor mesaje împotriva regimului comunist și care ulterior, după îndelungate și chinuitoare interogatorii la Securitate, s-a îmbolnăvit subit de leucemie și a decedat la doar 20 de ani


Castingul s-a desfășurat pe mai multe etape, care s-au întins de prin august și până prin octombrie 2018, încât la un moment dat a crezut că nu a fost selectat. Până când a primit un telefon și i s-a spus că trebuie să susțină o probă finală alături de un actor consacrat. 


”Cu o seară înainte, când repetam textul, îmi ziceam: cine o să fie, cine o să fie? Șerban Pavlu, Adrian Titieni, Andi Vasluianu? Că știam că filmarea e cu tatăl (tatăl lui Mugur din film – n.r.). Și a doua zi am venit cu mult timp înainte, chiar când a deschis d-na casa unde se desfășura castingul și auzeam vocile lui Radu și Șerban Pavlu, care este actorul meu preferat din România. Și eram așa: uau, uau, uau, nu pot să cred, nu pot să cred! Nu voiam să o dau în bară și am fost oricum fascinat din prima de acea cameră în care am dat castingul. Am fost uimit de profesionalismul lui și de cât de bine știa textul și am avut foarte, foarte, foarte multe lucruri de învățat de la ei chiar de la început, chiar de la casting”, 


Șerban Lazarovici, student UNATC 


Filmările au avut loc când era în clasa a XII – a, iar lungmetrajul regizat de Radu Jude a fost prezentat pe 25 februarie 2020 la ”Berlinală”, Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Pentru rolul din acest fim, Șerban Lazarovici a fost nominalizat la categoria ”cel mai bun actor în rol principal” la Premiile Gopo, un fel de Oscar românesc. 

 

serban pavlu

 

Cluburile 


După ”Tipografic Majuscul”, actori celebri ai României îi transmiteau deja că, ”din toamnă ne vedem la UNATC”. N-a fost să fie chiar din acea toamnă, ci din următoarea astfel că, de această dată în calitate de student, a colaborat din nou cu regizorul Radu Jude la ”Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, o comedie făcută în plină pandemie, în care de această dată Șerban a avut un rol secundar. 


Repetă continuu că, în ciuda aprecierilor de care a avut parte, a premiilor și festivalurilor la care a fost aplaudat, încearcă să rămână cu picioarele pe pământ. Și este convins că atât ”Drama Club” coordonat de Mirela Nistor la Colegiul Național AT Laurian, cât și ”Atelierul de Teatru” condus de Lenuș Moraru la Colegiul Național Mihai Eminescu, sunt veritabile pepiniere pentru viitori actori reprezentativi ai României. De aceea, vede cele două ateliere de teatru drept o rampă de lansare pentru elevii care își doresc o carieră în teatru și film.


”Lucrează foarte bine cu niște oameni foarte, foarte frumoși, mă refer la Ela și la Lenuș, iau parte la festivaluri, ajung să cunoască oameni din această industrie”, 


Șerban Lazarovici, student UNATC 


Are mai mulți colegi din trupa de liceu care au ajuns studenți sau chiar actori și a relatat că se știe inclusiv la UNATC București de cele două ateliere de teatru din Botoșani, profesorii de acolo așteptându-se în fiecare ani să vină la examen foști componenți ai acestora. 


Doar că, după cum spunea Șerban, ”pe lângă talent, e foarte mult muncă”.  

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Botoșăneanca care a făcut furori pe covorul roșu de la Cannes: A fost o experiență foarte frumoasă GALERIE FOTO
Botoșăneanul care l-a interpretat pe elevul-erou în filmul lui Radu Jude: ”Cred că ar trebui să fie un portret al lui Mugur Călinescu în Laurian” - GALERIE FOTO & VIDEO


 

Președintele PNL Bacău a pus mâna pe telefon când a aflat că-i vine în oraș director de la ”Apa” Botoșani: A feștelit-o de tot, a pus-o pe burtă
Plecarea neașteptată a directorului adjunct de la SC Nova Apaserv SA după numai un an a luat pe neașteptate atât mediul politic din Botoșani, cât și cel din Bacău. Aceasta pentru că Doru Constantin a câștigat concursul de director pentru Compania Regională de Apă Bacău (CRAB).
Un polițist local de la Botoșani a scris 13 cărți în 4 ani: Vreau să ajung să scriu poezii cu adevărat / Mi s-a spus că plagiezVIDEO&FOTO
Povestește că și-a descoperit pasiunea din tinerețe, însă abia prin 2018 și-a găsit timpul sau curajul pentru a o aprofunda.
Școală spartă în toiul nopții, hoții au distrus mai multe bunuri și au plecat cu tabletele elevilor – FOTOGALERIE
Incidentul s-a petrecut în noaptea de luni spre marți, la o unitate de învățământ gimnazial. Deocamdată nu se știe dacă autorii au fost identificați sau măcar există un cerc de suspecți.
Blocuri inundate din decembrie în cartierul Primăverii, adăposturi antiaeriene pline cu apă, gunoaie și excremente – VIDEO & GALERIE FOTO
Sute de botoșăneni care locuiesc în cartierul Primăverii, la blocurile de pe Aleea Elie Radu, au de mai bine de două săptămâni subsolurile inundate. Oamenii se plâng că, deși au sesizat încă din decembrie problema, nu sunt băgați în seamă.
Basm de Anul Nou la Filarmonică: Spectacolul a început pe esplanadă, a continuat în foaier și s-a desăvârșit pe scenă – VIDEO & GALERIE FOTO
Într-un decor desprins parcă dintr-o poveste de iarnă, Filarmonica George Enescu a pășit în 2023. A făcut-o vineri și sâmbătă cu tradiționalele concerte dedicate Anului Nou.
Povestea (ne)spusă a plecării numărului 2 de la ”Apă”: Nu am știut / Am aflat din presă! I s-ar fi cerut demisia din toate funcțiile - VIDEO
În seara zilei de miercuri, 11 ianuarie 2023, un link din presa băcăuană circula intens în anumite cercuri social-democrate botoșănene. Încă directorul adjunct al SC Nova Apaserv SA era anunțat în structura de conducere a companiei similare din Bacău.
Nova Apaserv în risc de insolvență pentru o datorie de 1 milion de lei către o firmă cu angajați staționari
 2023 a început pentru SC Nova Apaserv SA cu risc de insolvență, după un contract denunțat de o firmă din București.
55.000 de lei pentru un salariat plătit de Primărie să stea acasă aproape un an – DOCUMENT
Un fost angajat al unei direcții din cadrul Primăriei municipiului Botoșani, dat afară în urmă cu 11 luni, are de primit o sumă uriașă care reprezintă echivalentul salariilor din această perioadă.
Fiecare cu premiul lui: Primăria și Hyperion-ul fac gale ”Eminescu” separate cu laureați diferiți – DOCUMENT
Manifestările prilejuite de „Zilele Eminescu” din acest an vor fi profund diferite față de precedentele. Pentru prima dată după 31 de ani, Primăria Botoșani este unic organizator al acestui eveniment.
Construim școli, dar n-avem elevi! Comuna care a rămas cu o singură unitate de învățământ: Măcar să ne menținem...VIDEO & FOTO
Depopularea României este resimțită inclusiv în sistemul educațional românesc. Eforturile pentru realizarea de investiții în infrastructura școlară, în foarte multe dintre cazuri, nu se justifică din punctul de vedere al beneficiarilor finali. Elevii.
”Tatăl Nostru” în două limbi la o sărbătoare plină de emoție care a adunat la Botoșani armeni din Constanța și până la Suceava – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost momente emoționante sâmbătă la sucursala Botoșani a Uniunii Armenilor din România (UAR). Tot mai puțini de la un an la altul, oamenii care se trag din neamul de la Erevan au ținut însă ca, în a doua zi de Crăciun a comunității lor, să sărbătorească împreună.
Un om de afaceri din Săveni ar vrea să „sufle” Consiliului Județean fosta Uzină Electrică a orașului
Deși are peste 100 de ani vechime, clădirea respectivă rămâne una emblematică pentru Botoșani și cu o încărcătură istorică aparte.
Prefectul Sorin Cornilă își caută birou prin clădirile din Botoșani – FOTOGALERIE
Întregul aparat de specialitate din cadrul Instituției Prefectului, inclusiv echipa de conducere urmează să se mute în alt sediu. Iar asta pentru că Palatul Administrativ se închide.
Criminalul copilei de 14 ani a încercat să se sinucidă în arest, măsuri suplimentare luate de polițiști
Cătălin Rățușcă, tânărul de 20 de ani care a înjunghiat mortal o adolescentă care abia și-a scos buletinul, se află în custodia Poliției.
ULTIMELE clipe din viața fetei de 14 ani, criminalul i-a cerut să-l ure și a răsplătit-o cu bani
Nimic din ce s-a petrecut pe podul din Trușești înaintea crimei nu anunța cruzimea care urma să aibă loc, în mijlocul zilei.Cătălin Rățușcă a fost urat de copila de 14 ani și fratele ei.
ARTIFICIILE, distracție pentru oameni, coșmar pentru necuvântătoare! Animale moarte sau rănite în noaptea dintre ani la Botoșani
Explozia de lumini cu întreg zgomotul specific sau petardele aruncate în noaptea dintre ani pentru a produce distracție oamenilor au efecte devastatoare asupra animalelor.
LA MULȚI ANI 2023! Noaptea dintre ani la Botoşani în stradă şi în biserică – GALERIE FOTO&VIDEO
Muzică, foc de artificii, șampanie și entuziasm în noaptea de Revelion! Mii de botoșăneni au ieșit în stradă pentru a marca încheierea anului 2022 şi trecerea în 2023. Şi bisericile au fost pline în noaptea dintre ani.
Candelă pentru cei plecați în 2022: Botoșaniul este mai sărac fără ei – GALERIE FOTO
Anul 2022 a fost anul războiului la granițe, al pribegiei, dar și anul durerii după cei pierduți în pandemie. În 2022 au plecat de lângă noi prieteni, oameni dragi. Ne-am despărțit de oameni ai Cetății – artiști, preoți, profesori, actori – pe care nimeni nu îi va putea înlocui vreodată. Putem, însă, să le păstrăm aprinsă candela memoriei.
Românul care a înființat o școală în Chicago, impresionat de un director botoșănean: V-a schimbat orașul VIDEO
Invitat să cânte la concertul de Crăciun organizat de Filarmonica George Enescu, Nicolae Voiculeț, pe lângă interpretarea la nai a unor piese precum ”Ave Maria” și ”Ciobanul singuratic”, s-a adresat în câteva rânduri și celor aproximativ 700 de spectatori.
Botoşăneanul găsit de bunică în stratul cu flori, pentru care casa de copii a fost o binecuvântare: Nu am așteptat-o pe mama niciodată! - FOTO
”Viața nu mi-o aleg eu, nu am de ce să mă rușinez”. Silviu mângâie cu delicatețe mânuțele copilului care i se cuibărește în brațe. Își privește cu atâta dragoste pruncul, încât te aștepți ca din orice moment să îi răsară flori din ochii calzi și umezi.
Atelierul de Teatru si DramaClub, cele doua pepiniere unde se slefuiesc talentele, sunt temelia viitorilor premianti profesionisti. Si nu doar in "artele spectacolului".
16 iulie 2022, 14:39
Sondaj
Cine ar trebui să organizeze Premiul Național de Poezie Mihai Eminescu?
Primăria Botoșani pentru că este principalul finanțator al evenimentului și l-a înregistrat la OSIM
Fundația Culturală Hyperion împreună cu Uniunea Scriitorilor din România pentru că au inițiat manifestarea în urmă cu 32 de ani
Primăria alături de Fundația Culturală Hyperion și Uniunea Scriitorilor din România, așa cum a avut loc timp de 31 de ani
Declaraţia zilei
„Se pare că acest an nu are semne așa de bune, pentru că se pare că sunt multe lucruri care deranjează cetățenii și nu sunt cum ar trebui să fie. Cum ar fi mizeria, de la începutul lunii ianuarie se vede pe străzile orașului ...
fashiondays.ro
Curs valutar
27 ianuarie 2023
EUR
Euro
4.8922 lei
USD
Dolarul SUA
4.4928 lei
CHF
Francul elveţian
4.8793 lei
GBP
Lira sterlină
5.5612 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4620 lei
XAU
Gramul de aur
278.5647 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2384 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2615 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1965 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3738 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2053 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6577 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.2 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.4 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-1.5 o C
Ştefăneşti
-0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.