Știrea zilei
Crima din Centrul Vechi! Plângeri penale pentru martori analfabeți care au dat declarații scrise, apărarea atacă probele acuzării

De aproape doi ani și jumătate, bărbatul judecat pentru moartea lui Ioan Bălan, în centrul istoric al orașului, se află după gratii, în stare de arest preventiv. Omorul care avea să zguduie orașul a avut loc pe 23 august 2017 și a fost una dintre cele mai controversate tragedii prin prisma evenimentelor ulterioare care au urmat și care au avut în centru comunitatea romă de la Botoșani.

Război în comunitatea romă

 

Vasile Gologan a fost ridicat atunci și reținut, ulterior starea de arest fiind menținută lunar de magistrații care au considerat că reprezintă un pericol public pentru societate. Familia lui a avut parte, pentru o perioadă, de protecția jandarmilor, pentru a nu fi ținta unei răzbunări în interiorul comunității.

 

Lucrurile s-au liniștit în cele din urmă.

 

În tot acest timp a fost efectuată ancheta de cercetare a faptelor, s-a făcut și trimiterea în judecată iar procesul este destul de avansat, fiind deja audiați mai mulți martori, printre care și polițiști.

 

Ieri la Tribunalul Botoșani s-a pus în discuție verificarea măsurilor preventive în cazul lui Vasile Gologan.

 

Avocații încearcă să-l scoată o vreme din celulă

 

Avocații săi au motivat faptul că inculpatul se apropie de jumătatea perioadei de detenție admisă de Codul de Procedură Penală, respectiv 5 ani de zile. Și au solicitat înlocuirea măsurii privative de libertate cu cea a arestului la domiciliu.

 

Iar în înșiruirea de motivații au arătat că o parte din infracțiunile pentru care a fost trimis în judecată pot fi demontate, faptele sale nefiind pe atât de grave pe cât ar fi fost în realitate și că anchetatorii și-au făcut rechizitoriul pe acuzații care nu pot fi susținute.

 

*locul unde a murit Ioan Bălan

 

Vasile Gologan a fost trimis în judecată pentru următoarele infracțiuni „omor”, „tâlhărie calificată”, „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” şi „părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia”.

 

Proba de alcool contestată 

 

În cazul alcoolului la volan, avocații au arătat că această faptă nu poate fi susținută cu probe de acuzare întrucât la spital a fost prelevată o singură probă biologică și nu două, cum spun procedurile.

 

În documente însă, ar fi fost trecute două probe biologice.

 

Mai mult, nici „părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia” nu poate fi atribuită inculpatului și asta deoarece, la momentul lovirii victimei cu mașina, Vasile Gologan practic fugea de polițiștii care se aflau în urmărirea lui cu girofarul în funcțiune.

 

Și infracțiunea de „tâlhărie” a fost atacată de avocații apărării în sensul în care „martorii ar fi fost constrânși de familia victimei să nu declare adevărul”, fiind știut faptul că atât inculpatul cât și victima „provin dintr-o comunitate unde se folosește forța”.

 

Reamintim faptul că Vasile Gologan este acuzat că ar fi scos cu forța un bărbat din mașină, s-ar fi urcat la volan și ar fi pornit în urmărirea lui Ioan Bălan pe care l-a lovit mortal cu autoturismul.

 

 

*Vasile Gologan adus la instanță

 

Luptă pentru o pedeapsă mai blândă

 

Mai departe, la acuzația de omor, avocații au încercat să demonstreze că nu a existat premeditare și astfel încadrarea juridică ar trebui modificată din omor în ucidere din culpă.

 

Un eventual succes al acestei strategii ar însemna și o diminuare a limitelor de pedeapsă pentru Gologan având în vedere că:

 

„Omorul” conform Codului Penal se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani

 

Iar „uciderea din culpă” a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

 

Practic, o înjumătățire a pedepsei.

 

Analfabeți audiați în anchetă 

 

Mai mult, apărarea a arătat că a depus plângeri penale împotriva a doi martori care au fost audiați la faza de cercetare penală și care au dat declarații scrise.

 

Ori cei doi ar fi în realitate analfabeți.

 

Ei ar fi fost reținuți la sediul IPJ Botoșani imediat după tragedia din Centrul Vechi din 23 august 2017 când ar fi fost luate și declarațiile. Avocații lui Vasile Gologan arată că nu știu să scrie și să citească și astfel ar fi fost imposibil să dea declarații scrise. Pe 6 noiembrie 2017, apărarea a depus plângeri penale împotriva celor doi martori pentru mărturie mincinoasă.

 

Și acuzarea a reacționat la 29 august 2019 și a făcut același lucru cu alți doi martori care ar fi mințit însă în cadrul cercetării judecătorești.

 

*Comunitatea romă la spital, în dimineața zilei de 23 august 2017

 

În fine, avocații lui Vasile Gologan au încheiat concluzionând că inculpatul nu reprezintă un pericol public. Și de aceea ar trebui să iasă din arest preventiv.

 

„În doi ani de zile în sala de judecată nu am văzut reacții din partea părților implicate, vociferări sau alte tensiuni”,

a arătat unul dintre avocați

 

Și în rândul comunității lucrurile s-au liniștit, nemaiexistând vreun pericol de escaladare a vreunui conflict între cele două familii, mai ales că s-au scurs doi ani de zile de la faptă.

 

„Inculpatul, pentru a nu crea o stare de efervescență în cadrul comunității rome a solicitat singur în trecut să fie menținut în stare de arest preventiv. Dar din 2017 situația s-a schimbat radical”,

s-a mai auzit din pledoaria apărării

 

Și Vasile Gologan a luat cuvântul, s-a adresat respectuos instanței, mesajul său fiind unul clar: „Nu mai prezint pericol public”.

 

El a indicat o adresă de la Suceava pentru arestul la domiciliu, în cazul în care ar fi înlocuită măsura arestului preventiv.

loading...
Crima din Centrul Vechi: Vasile Gologan a cerut să fie lăsat acasă – DECIZIA de ultim moment a instanței
Crima din Centrul Vechi: Audiere cu amenințări la Tribunalul Botoșani, nevasta și-a ieșit din fire, polițiștii și jandarmii trimiși în Centrul Istoric
Romii ȘOCAȚI de crima din Centrul Vechi, sicriu cu aer condiționat, familia criminalului ascunsă, MĂRTURII uluitoare – VIDEO

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Botoșăneni care au FUGIT din spital sau au REFUZAT internarea dați pe mâna Poliției de cadrele medicale
Teama de spitale și tot ce ține de astfel de unități s-a acutizat de la declanșarea pandemiei de coronavirus. Mai ales după acuzațiile făcute de o parte dintre familiile care și-au luat oameni dragi în sicrie, după ce au fost confirmați cu COVID și internați la Spitalul Județean Mavromati.
Șefii de la Apă au vrut să-și majoreze indemnizațiile în plină pandemie
În ședința ordinară de Consiliu Județean aferentă lunii iunie 2020 a fost dezbătută și o solicitare din partea administratorilor de la compania de apă și canalizare pentru majorarea indemnizației.
Fiul fostului fotbalist Ionuț Matei diagnosticat cu o boală grea! Familia are nevoie de ajutorul NOSTRU pentru ca Nicholas să se facă bine – FOTOGALERIE
Georgiana și Ionuț Matei au devenit părinți în decembrie 2016, când familia lor s-a completat prin venirea pe lume a lui Nicholas, un băiețel frumos de aproape 4 kilograme care s-a născut în zi de mare sărbătoare creștină: Sfântul Nicolae. Părinții, stabiliți în Anglia de aproape 6 ani de zile, i-au dat numele Sfântului, însă în concordanță cu țara în care s-a născut.
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botoșănean cu COVID, internat la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani
Aproape 600 de botoșăneni au fost tratați la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani după ce au fost infectați cu virusul SARS-C0V-2. Acești pacienți au fost internați pe secțiile celei mai mari unități medicale a județului și au fost externați după vindecare.
Urban Serv obligată de instanță să îi plătească lui Nicuță despăgubiri de aproape un sfert de miliard de lei vechi
La doi ani după ce a fost destituit din funcția de administrator al societății de salubrizare a orașului, Cezar Nicuță a obținut la Tribunalul Botoșani plata unei sume destul de consistente.
Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul
Una dintre cele mai disputate funcții de conducere din instituțiile publice de la Botoșani este deocamdată pusă la păstrare.
Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
inpuff.ro
Loading...
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
Loading...
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mai rea decât coronavirusul va fi reacția oamenilor vulnerabili psihic. Care vor avea (deja au) manifestări extrem de violente. Creșterea numărului de îmbolnăviri va obliga guvernul să impună restricții, restricțiile vor ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8423 lei
USD
Dolarul SUA
4.2788 lei
CHF
Francul elveţian
4.5427 lei
GBP
Lira sterlină
5.3932 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9963 lei
XAU
Gramul de aur
248.9131 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2497 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3687 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9816 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1547 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6504 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.